2012-10-28 8 浏览
由於我係筲箕灣返工" 所以成日都會係呢區周圍食"之前未係度做野之前都唔係點會買雞蛋仔.格仔餅食.因為如果你地行過旺角.銅鑼灣呢 D 見到佢整好晒擺晒係度等人買.拎上手係凍既時候都唔食點想食!!但係呢一間見佢開左咁耐..冇論條隊有幾長都好.都係即叫即製!!每次拎到上手既都係熱烘烘既..就要即刻食喇...雖然我唔係好知雞蛋仔既味道"因為每次買既都係格仔餅 一排到埋去次次都會有佢地好熱心地問:格仔餅係唔係咩都擦晒.同埋需唔需要 Cut 開一半"(若果要既話,再會問需唔需要分袋裝)<<呢 D 就係服務喇!!格仔餅拎上手熱辣辣" 仲有呢個係絕對足料"夾餅夠厚,蛋味又重.最緊要係 D 餡係溶住咁流得晒係成個餅度!!回憶起最近係銅鑼灣某處用同樣價錢買返黎O個塊...諗返都想喊... >"<總之一個宇講晒" 正!!!!!!"
由於我係筲箕灣返工"
所以成日都會係呢區周圍食"
之前未係度做野之前都唔係點會買雞蛋仔.格仔餅食.
因為如果你地行過旺角.銅鑼灣呢 D
見到佢整好晒擺晒係度等人買.
拎上手係凍既時候都唔食點想食!!

但係呢一間見佢開左咁耐..
冇論條隊有幾長都好.都係即叫即製!!
每次拎到上手既都係熱烘烘既..
就要即刻食喇...雖然我唔係好知雞蛋仔既味道"
因為每次買既都係格仔餅

一排到埋去次次都會有佢地好熱心地問:
格仔餅係唔係咩都擦晒.同埋需唔需要 Cut 開一半"
格仔餅拎上手熱辣辣" 仲有呢個係絕對足料"
回憶起最近係銅鑼灣某處用同樣價錢買返黎O個塊...
諗返都想喊... >"<
總之一個宇講晒" 正!!!!!!"
  • 雞蛋仔
有朋友說,街頭小吃有成人,與小朋友之分,魚蛋,煎釀三寶,碗仔翅是屬於成年人,雞蛋仔,格仔餅,便是小朋友的世界。。的而且確,小時候經常吃雞蛋仔,但一長大之後,很少主動去吃,大多是另一半想吃,或一大班朋友聚會,掃街掃到雞蛋仔,樂得分甘同味,讓我返老還童。。。。。數分鐘啦。雖然雞蛋仔味道千篇一律,但不是所有地方都做得好,有些地方的雞蛋仔,是一早整定備用,食味大減不特止,內裡還是空心的,非常沒趣。年前那個蘇施黃推介的太安樓雞蛋仔,完全名不乎實,天后的臨記,紅磡的媽咪雞蛋仔,做得更好。聽說在筲箕灣東大街,有間小店名字很塵,叫低調高手。久聞其大名,在飲食網站得到一致好評,連英文傳媒也推薦該店的雞蛋仔。這晚便連同女友來,一試虛實。晚上時段,門外仍有數名食客排隊,所有雞蛋仔即叫即整,保証新鮮熱辣。我倆要了一底雞蛋仔,與一底格仔餅分甘同味。在味道上,大多地方的雞蛋仔味道,基本上分別不大,媽咪雞蛋仔比較特別一點,包含餡料在內。不過,低調高手的雞蛋仔,的確很重蛋香,外表香脆,內裡實在,但不硬,真材實料。另外的格仔餅。一樣地蛋香濃郁,熱燙鬆軟,塗上花生醬吃實在滋味。所以,想在同類型的店子突圍而出,除了食物有水

所以,想在同類型的店子突圍而出,除了食物有水準,還要改一個令人印象深刻的名字,低調高手,以無法為有法,原來,才是最高調。
外卖自取
2012-10-07 13 浏览
話說勇闖東大街第一站王林記之後, 肚子雖幾飽, 但轉過街角居然就見到這家低調高手, 人龍開始成形但還不算人多, 看到這情景沒理由不排來試試吧.這家低調高手賣的東西沒幾樣, 就只有雞蛋仔跟格仔餅, 都屬香港古早的街頭小吃之一. 童年時代放學時不論學校附近或住所後街總會有檔流動小販在賣的. 早期雞蛋仔做得最出色要算是北角那家, 但之後某飲食人廣泛介紹之下, 人潮一湧而上, 天天大排長龍, 從此雖然此家做到開了幾家分店, 但吃過後發現味道巳大不如前.而這家小店, 名字雖叫低調高手, 但門口周圍掛滿了布幕, 紙板, 雜誌介紹及報導等等, 在我看來真的一點都不低調.人龍始現店內只有3人, 一位負責收銀, 2位女的負責忙著做餅.難得來到, 當然是每款1份試試了.雞蛋仔跟格仔餅都是同價HKD$12, 如果買2份就平HKD$2, 即HKD$22. 各買一份都可以享優惠.眼看排的人都是ORDER雞蛋仔的, 格仔餅反而比較少. 所以點格仔餅的話就可以先拿到手.格仔餅一份分了2袋裝. 剛做起的格仔餅熱呼呼的, 的確十分辣手. 色澤金黃看起來十分吸引. 餅身帶厚但非常鬆化, 外層做到香脆可口, 內裡仍是軟棉棉

人龍始現
店內只有3人, 一位負責收銀, 2位女的負責忙著做餅.
難得來到, 當然是每款1份試試了.

格仔餅
一份分了2袋裝. 剛做起的格仔餅熱呼呼的, 的確十分辣手. 色澤金黃看起來十分吸引. 餅身帶厚但非常鬆化, 外層做到香脆可口, 內裡仍是軟棉棉的!
內層塗滿了厚厚的練奶跟花生醬, 大口咬下去弄得滿面都是醬不過感覺非常滿足! 味道濃厚又甜蜜, 雖然很飽不過仍亳不遲疑的一口氣吃掉了半份! 排我後面的男人看到我吃得那麼滋味也臨時追加了一份格仔餅!

雞蛋仔
雞蛋仔因為比較多人點所以等得較長時間. 拿上手都是十分熱辣辣的, 色澤也是呈金黃色, 烘得恰到好處.
外皮薄脆香口, 內裡中空面粉鼓起佔了一半空間, 咬下去超軟熟的!!算是暫時做得最外脆內軟的一家雞蛋仔. 不過蛋香略淡, 個人覺得牛頭角那檔神鬼 (不定時開檔)流動小販做的蛋香更濃一點.

感覺這裡比較有驚喜的反而是格仔餅,
說是高手看來亦沒錯.
雞蛋仔其實也不錯的, 但我個人心目中牛頭角那家才是最棒的, 但好像巳有一段時間沒開檔了....
2012-09-29 24 浏览
其實一直覺得這店舖的名字有點矛盾,說自己低調但又故意做個招牌叫低調高手,真想不通。不過,這裡的店主是個格仔餅的高手就是真的,那管他是否低調,有好吃的格仔餅就可以啦。來的時間還早,所以食客不多,要了一份格仔餅後,店主便開始製作。弄好格仔餅後,先吹一會風機,便加上各式的醬料包括牛油、花生醬、練奶及砂糖,放入雞皮紙袋後便交到我的手上。格仔餅烘得十分金黃吸引,拿在手中還是熱辣辣的。吃一口剛咬下去會感覺得格仔餅外層很脆,內裡的麵粉也軟熟,加上各式的香甜醬料,就算再飽也要吃下去。這個格仔餅即使我慢慢的吃,到最後的一口也仍是脆口的,這個店主的技術果然是高手級!
2012-09-23
2012-08-24 6 浏览
筲箕灣對我黎講實在好遠通常去完銅鑼灣行街就會塔地鐵過黎搵好野食e間雞蛋仔鋪頭係我食過最好食既不論係雞蛋仔OR格仔餅都非常之正雖然每一次黎都要排隊但係老闆非常NICE重要係即叫即整今次食格仔餅$12份我地一行二人老闆重問我地需唔需要切開一半非常細心等左唔洗3分鍾一份外脆內軟既格仔餅己經到手!
筲箕灣對我黎講實在好遠

今次食格仔餅$12份
我地一行二人
老闆重問我地需唔需要切開一半
非常細心
等左唔洗3分鍾一份外脆內軟既格仔餅己經到手!

外卖自取
2012-07-30 8 浏览
此店時時都好多人排隊, 幸好前2日去以為無咩人就叫蛋仔食.點知原來都要等一段時間, 因為好多人叫完後都會去左其他食店買埋野再去取貨.不過食左咁多間,我都覺得這店做得比較好, 可能即叫即整係度手都係熱辣辣, 想皮脆點最好再放涼一回才食就最脆口,
此店時時都好多人排隊, 幸好前2日去以為無咩人就叫蛋仔食.

想皮脆點最好再放涼一回才食就最脆口,
2012-07-24
15 分钟 (外卖自取)
2012-07-28 18 浏览
香港食肆,普遍都很高調,喜歡在門口貼著滿滿食書推介,直到看不到門面佈置為止,這家自稱「低調高手」的,也不例外,門外貼的介紹,中英有齊,殊不低調,加上掛起的雞蛋仔模型,張揚程度,在去過的食肆中,絕對在前列,只差不如某麵店般將老闆頭像貼在招牌上。正宗雞蛋仔是什麼?我不知道,不過看到店家門外滿滿的食書推介,也算了。倒是知道了低調高手英文原來叫Master Low Key。張揚,是一種技術。門外貼什麼,寫什麼,不是重點,反正不是來吃字。來客雞蛋仔,主理人駕勢可以用兩個字形容:霸氣!幾個蛋夾,加上其人台型十足,唔打得都睇得,可能買時,客人還不算多,主理人弄起來亦的確一絲不苟,絕對淡定,等一段時間,終於有得吃。出品最起碼做到外脆內軟的雙重質感,而且味道調得不死甜,略有蛋香,還算可口。說最好,遠遠未到,但十二元一底實在只屬市價水平,以此質素,肯定合格有餘。低調高手名不符實,不低調,倒還算得上高手,對於食客,話之你宣傳單張貼額頭定心口,包裝袋印食書推介,高調或者低調不是問題,高不高手也不是重點,是肯用心又有能力弄好我那客食物。
還算不錯。

2012-07-23
還算不錯。
2012-07-10 24 浏览
午飯過後, 想食雞蛋仔, 見無人走去買, 是日好熱, $12蚊一底, 好食就話低, 但依間一d都五好食,, .首先依度d人態度麻麻, 五知係咪熱得濟?其次佢地d手勢真係五多得, 見佢底底都係破爛的, 個阿姐就甘比底有好多個都穿既我, 我梗係五要啦, 佢即刻黑面, 甘我話你五整個底我咪五要, 佢先死死氣再整, 等待期間我見到有個小學生買, 佢就比左個底個小學生, 我見到個小學生都O哂 咀, 不過就五敢出聲. 無奈!再等多2分鐘先有底五穿的比我, 但食下去係淋的, 完全無雞蛋味, . 完全五得.其實甘無心機做, 你會有番頭客嗎? (完全失望

首先依度d人態度麻麻, 五知係咪熱得濟?

其實甘無心機做, 你會有番頭客嗎? (

完全失望
2012-06-26 24 浏览
專程到此一試所謂低調高手雞旦仔,但實在令人失望!現在得三兩個等,但整雞旦仔的女人很明顯手勢十分之差!全底鷄旦仔不是穿便是爛的!十分令人氣墳!態度又差!12蚊一底又貴又五好食!鷄旦仔個心又實,又無旦味,試過其他店後覺得最五好食是這間,中伏!
题外话/补充资料: 應該是低調低手更貼切
2012-05-01 6 浏览
低調高手的雞蛋仔,"好",蛋香濃郁,外脆淡黃,內裡又熱又鬆軟,口感很好。偶然發現鄰舖售賣台式撈麵的"三叔小食",看看門面,看看展示的食物,極之普通,很多食客都因此擦身而過,也因此溜走了一嘗秘製醬油的機會。我因為工作關係,走遍港九新界,吃了不少台式撈麵.說真的,它們在麵質上,在各種配料上,都是一式一樣,我沒有發現其中有過人獨特之處。要評選他們,要食撈麵,最真的,是食他們的醬料。講起食醬料,食客們食到的,真的是李錦記、八珍、冠益.....等等的味道,對於喜歡食的我,從來沒有耳目一新的感覺。"三叔小食"撈麵的醬料,說是自家配方秘製,說真的,我雖然分辨不清內裡的成份和份量,實在好食,尤其是他們的辣醬和蒜味,不容錯過。下次,你有機遇路過"三叔小食"的時候,說一聲"多辣,多蒜蓉!"吧。

2012-04-30
20 分钟 (外卖自取)
  • 台式撈麵
  • 撈麵
2012-04-17 16 浏览
今天毫無計劃地去了筲箕灣, 得要一嚐小學雞. 朋友則說旁邊的雞蛋仔超好食, 一出地鐵站口的確見到那檔雞蛋仔勁長龍. 雞蛋仔是即做, 所以要等好幾個字才有得食. 但老闆也很有禮貌, 過來遂一問我們要什麼, 又問前面那為格仔餅和雞蛋仔想一齊拎定食住格仔餅先. 絕對沒有因為做起個名多人買而變差.一底$12, 中等價錢, 但食過之後就知好過那間賣$15 的北角什麼雞蛋仔好食得多! 一路等還一路聞著店內衝出來的香氣!拿上手已燙燙的! 還是襯熱食好! 外脆內軟. 應該是說外超脆!入面的漿只有半滿, 但非常有蛋香味.我本身是媽咪雞蛋仔的fans, 想食創新的首選媽咪, 想食傳統的可選高手, 兩間不相伯仲!

入面的漿只有半滿, 但非常有蛋香味.

2011-11-20
2012-03-18 12 浏览
好正!我鐘意食格仔餅.未試過食到咁脆卜卜的格仔餅.口感好好.唯一失策的係中間的醬淡而少.(記得叫多奶多花生醬果D,第二次有叫時就好好多)DEFAULT係少醬.餅底方面.漿夠濃.夠餅味.我覺得"低調高手的餅"+"媽咪雞蛋仔"(紅磡)的醬=>全香港最好味的格仔餅!!還有一樣低讚的係~職員態度不錯~香港地全部連鎖態度差爆~私人店零舍好~洗錢都洗得咁願~食完都番陳味~
好正!我鐘意食格仔餅.
未試過食到咁脆卜卜的格仔餅.口感好好.
DEFAULT係少醬.
餅底方面.漿夠濃.夠餅味.
2012-03-18
2012-03-15 24 浏览
見D人話好食就一心諗住黎試下呢到D雞蛋仔,一去到就見到條人龍,諗住起碼等10分鐘啦甘多人..點知出乎意料地好快等左吾使5分鐘就有得食,開頭幾粒系吾錯既,但之後就開始出事,下面個D吾知點解好林,,好似未熟甘..仲有幾粒1揸落去就碎哂..明明我就好細力既!吾知系咪因為多人既關係所以為左快就亂黎??雖然吾系貴,22蚊2底,但系都吾系甘牙化?不過我就好奇怪點解1底雞蛋仔會有D熟有D吾熟同埋有D太熟???吾系應該成底都1樣既咩??算了,呢間野冇下次就是了
見D人話好食就一心諗住黎試下呢到D雞蛋仔,
一去到就見到條人龍,諗住起碼等10分鐘啦甘多人..
點知出乎意料地好快

等左吾使5分鐘就有得食,
開頭幾粒系吾錯既,但之後就開始出事,
下面個D吾知點解好林,,好似未熟甘..
仲有幾粒1揸落去就碎哂..
明明我就好細力既!

吾知系咪因為多人既關係所以為左快就亂黎??
雖然吾系貴,22蚊2底,但系都吾系甘牙化?

吾系應該成底都1樣既咩??

算了,呢間野冇下次就是了
2012-03-11
2012-03-14 19 浏览
排隊、排隊、排隊、佢由開業至今都未停過排隊....排隊已成為幫襯此小食店第一件不願做嘅事...!但索到陣雞疍仔飄香,無法啦,濟公都要投降呀哈哈;排啦老友!!!呢度只有雞疍仔、格仔餅兩款;一底$12,兩底$22;各一就啱啱滿足。雞疍仔:熱、香、甜、脆,好味、好味!格仔餅:記得要多牛油、多奶;都係熱、香、甜、脆,好味、好味!平、靚、正;仲有邊間得?邊度揾?北角、尖沙咀嗰間要咩價錢?唔好食又唔出名嘅都揾唔到咁平!好味又底食,無得批評嘛?

雞疍仔:熱、香、甜、脆,好味、好味!

好味又底食,無得批評嘛?
2012-03-06 15 浏览
食完野一肚氣, 知道附近有雞蛋仔食就過黎試下見到好多人排隊, 同埋d雜誌comment, 感覺味道應該唔錯買左一底雞蛋仔, 一底格仔餅雞蛋仔好脆有蛋味, 而且中間做到一半蛋漿, 一半空心, 唔錯唔錯而格仔餅驚喜較大, 亦做到外脆內軟, 從未試過, 因為格仔餅蛋漿較多, 軟難做到此效果係等待既15分鐘期間, 亦較多人買格仔餅食到好味雞蛋仔, 食完心情好返好多
食完野一肚氣, 知道附近有雞蛋仔食就過黎試下
買左一底雞蛋仔, 一底格仔餅
係等待既15分鐘期間, 亦較多人買格仔餅
食到好味雞蛋仔, 食完心情好返好多
2012-03-04
15 分钟 (外卖自取)
$11 (宵夜)
  • 雞蛋仔; 格仔餅