2015-10-04 472 浏览
經過筲箕灣見到這家雞蛋仔排長籠,又見openrice多人推介,雖然就快食晚飯,都忍不住買一底來試試。16蚊一底,個人認為價錢偏貴,不過確是好吃,皮很脆內裡很軟,完全沒有空心,真是不普通的雞蛋仔,值得一試的。
2015-10-01
2015-10-01 632 浏览
Happy hour过后,特意前來—試此店,位置並不難找,不用排隊,馬上即有,一底十五元,拿上手不感到很熱,放入口時微暖,蛋醬分佈均匀,比一般的薄,口感較脆,無甘飽肚,好处是可以再食其他野,真的是小食,但部份人也可能因此而不满足,總括來説是一間有誠意的店!
2015-09-30
2015-09-26 583 浏览
每次去開筲箕灣,無論是去開餐或者探朋友,總是心思思走嚟呢間人氣小店,食番一底格仔餅,今日亦無例外,由於下雨,人龍唔長,唔夠十分鐘已經有得食,餅皮脆,心又熱辣辣,汁又香噴噴,真是極品!
2015-09-09 729 浏览
平時見大排長龍,心想為一底雞蛋仔排長龍值得嗎?今日問嫲嫲想食咩嘢,她指定話食這間好多人排隊的雞蛋仔店,於是乎去咗排隊。雖然大排長龍,前面有十多人左右,但見店內兩位高手,真是好快手又配合,望入去見到好似有六個爐烘雞蛋仔,另外有六個爐烘格仔餅,所以不用幾分鐘,已經排到了。接住熱騰騰的雞蛋仔,外表已經好吸,外脆內軟 ,蛋味香濃,$15一底確是抵食,如果惠顧兩底,只需$28,下次要試下格仔餅先得。
接住熱騰騰的雞蛋仔,外表已經好吸
,外脆內軟
2015-09-05
下午茶
  • 雞蛋仔
2015-08-29 641 浏览
之前睇巴士roadshow,講呢間筲箕灣夾餅名店嗰陣,真係覺得好正...........不枉我垂涎左佢十年。(女主持Rainbow住我附近,以前純中帶姣,亮點係D cup)導演真不濟,竟無為佢安排一個,食夾餅時,煉奶汁液徐徐喺咀角漏出嘅大特寫。點解揸住餅雞蛋仔,都可以咁chok!點解個樣咁欠打,都無d “9痕友”埋去劃兩撇貓鬚!頭頂天使光環,後面魔鬼feel紅燈及冷酷眼神,交織一起之下,完勝湯漢斯!口感介乎麻糬與日式玉子蛋之間,但多少少水份。個皮無太安樓咁脆,但我就係唔中意咁“乾”同熱氣。只要唔好太厚硬就得!佢優點係入面飽滿、煙韌,口感介乎麻糬與日式玉子蛋之間,但多少少水份。水乳交融、精彩、邪惡!滑溜甜美中帶有咸油同蛋香。這個多P真亂!但到尾段都腳軟“漏漏地”!其實,呢行愈來愈式微,已到黃昏。租貴利潤低,生意再多都要呻窮。而出名嗰幾位師傅,勢將步入收山之年(如太安樓伯伯、紅磡雞蛋仔伯伯)十年後可能再無正雞蛋仔食!
[隱藏]
之前睇巴士roadshow,
講呢間筲箕灣夾餅名店嗰陣,
真係覺得好正...........
不枉我垂涎左佢十年。

導演真不濟,
竟無為佢安排一個,
食夾餅時,煉奶汁液徐徐喺咀角漏出嘅大特寫。
點解揸住餅雞蛋仔,都可以咁chok!
點解個樣咁欠打,
都無d “9痕友”埋去劃兩撇貓鬚!
頭頂天使光環,
後面魔鬼feel紅燈及冷酷眼神,
交織一起之下,完勝湯漢斯!

口感介乎麻糬與日式玉子蛋之間,
但多少少水份。個皮無太安樓咁脆,
但我就係唔中意咁“乾”同熱氣。
只要唔好太厚硬就得!

佢優點係入面飽滿、煙韌,
口感介乎麻糬與日式玉子蛋之間,
但多少少水份。
水乳交融、精彩、邪惡!
滑溜甜美中帶有咸油同蛋香。
這個多P真亂!
但到尾段都腳軟“漏漏地”!

十年後可能再無正雞蛋仔食!
题外话/补充资料: 温馨提示:佢d雞蛋仔唔掂
2015-08-01
2015-08-18 629 浏览
久聞大名, 尋日終於有機會路經此地, 即刻同老公講一定要唻試!為怕陣間晚餐食唔落, 唯有雞蛋仔同格仔餅選其一, 我地就揀左一式夾餅share, 因為我家附近有一檔雞蛋仔蠻出色, 可惜格仔餅就麻麻, 所以就一於試下呢度既格仔餅如何!等左5分鐘左右, 終於到我地啦! 咬左第一啖之後, 我同老公不禁對望, 大家都流露住滿足既神態, 然後繼續食呀食呀....佢既好食之處在於外脆內軟, 厚薄同醬料都適中, 真係食過翻尋味!下次有機再幫襯既話一定要自己KO一底!

下次有機再幫襯既話一定要自己KO一底!
2015-08-17
  • 格仔餅
今天妞剛從香港回台,不知道什麼原因,班機一直更改閘門口 (?)Delay了將近二個小時,半夜二點多才到家,立馬、迫不急待的想跟大家分享一間好好味的香港小食"雞蛋仔",它就是在謝霆鋒主持的十二道鋒味節目上出現過的"低調高手大街小食"。首先~先看個節目片段吧 ( ̄口 ̄)/謝霆峰<十二道鋒味> (影片來源Youtube) 店址:香港筲箕灣東大街76A號地下B3舖 (港鐵筲箕灣站B1出口左轉)這是我第二次光顧低調高手大街小食,每次來都是這麼多人在排隊,因現點現做,還以為會等很久,但其實從點餐到取餐也大概只等了5分鐘左右而已。 門口的謝霆鋒人形立牌,好像已經是筲箕灣的地標似的,每個來買雞蛋仔的客人,一定要跟謝霆鋒拍照,當然妞也不例外阿,嘻嘻....(A_A)雖然當攝影師的吉米一邊幫我拍,一邊直搖頭,但.....妞的手機裡,還是滿滿的跟謝霆鋒的合照,哈哈哈哈~~~~ 正宗雞蛋仔、經典格仔餅皆為HKD$15/1底,換算成台幣大約為TWD$60左右,其實香港的物價高,這價錢真的已經算是香港平民小食價了。妞的小叮嚀:香港有很多店面都不收面額HKD$1000的紙鈔,建議要前往香港旅行的捧友

今天妞剛從香港回台,
不知道什麼原因,班機一直更改閘門口 (?)
Delay了將近二個小時,半夜二點多才到家,

首先~
先看個節目片段吧 ( ̄口 ̄)/
謝霆峰<十二道鋒味> (影片來源Youtube)

因現點現做,還以為會等很久,
但其實從點餐到取餐也大概只等了5分鐘左右而已。

門口的謝霆鋒人形立牌,好像已經是筲箕灣的地標似的,
每個來買雞蛋仔的客人,一定要跟謝霆鋒拍照,
當然妞也不例外阿,嘻嘻....(A_A)
雖然當攝影師的吉米一邊幫我拍,一邊直搖頭,

正宗雞蛋仔、經典格仔餅皆為HKD$15/1底,
換算成台幣大約為TWD$60左右,
其實香港的物價高,這價錢真的已經算是香港平民小食價了。

妞的小叮嚀:
香港有很多店面都不收面額HKD$1000的紙鈔,
建議要前往香港旅行的捧友們,可以向銀行兌換面額HKD$500、$100較方便。

剛出爐的雞蛋仔,一定要立馬用小電風扇吹涼,
很神奇的是....
雞蛋仔一受涼後,外層的皮就會很脆,
跟台灣的雞蛋糕完全不一樣唷 (一口一)Y

正宗雞蛋仔HKD$15/1底

看起來是不是很脆呢 !?
妞覺得好吃的原因有二點,
一、雞蛋、奶油味很香,久久在口裡不散,
二、有別於台灣雞蛋糕的口感,空心的像是在吃餅乾,又像是鬆餅,
話說這一底雞蛋仔,一顆一顆撥開來吃,可以吃好久,
而且不會過甜、過膩,吃完還有少許的飽足感唷 ~( ̄▽ ̄)"

經典格仔餅HKD$15/1底

沒錯,它就是台灣所說的鬆餅,
裡面塗上一層厚厚的花生醬,
那飄出的香氣就是旁邊的人會一直吞口水的那種,
但可能對於不愛吃甜食的人來說,有些過甜,
別家雖然有賣其它口味,例如:朱古力、士多啤梨.....等,
但妞還是覺得經典花生口味最好吃。

妞的小貼士:
有些水果名在香港會用英文直翻,或有不一樣的說法,
例:士多啤梨就是草莓strawberry,提子就是葡萄,車厘子就是櫻桃,
剛開始妞在學的時候,好不習慣,久而久之才發現好有趣 ( ̄<  ̄)>

沒有香港人帶路不要緊.....
低調高手大街小食已經在香港筲箕灣當地超紅了,
隨便抓一個人問問都會告訴你在哪,
如果有考慮要到香港自助旅行的捧友,
建議把低調高手大街小食放入行程之一,
哈~ 大概就像外國遊客來台灣要吃蚵仔煎、滷肉飯是一樣的道理,
保證你回台後,還會惦記那濃郁雞蛋奶油香的好滋味唷 (≧ω≦)/

營業時間:星期一至五12:00~22:00,星期六、日、假日11:00~22:00

2015-06-28 1188 浏览
招牌雞蛋仔的確夠脆,中間又保留蛋味,不枉筲箕灣名物之名。有胃口或有人share的話,也不能錯過格仔餅!餅底軟得來有點煙韌,加埋醬料實在是絕配,不過要一個人食成底就可能太膩了。
招牌雞蛋仔的確夠脆,中間又保留蛋味,不枉筲箕灣名物之名。
2015-06-12 1356 浏览
未到6點便放工,還要身處筲箕灣。不在東大街吃點東西,實在對不起自己。講到小吃,第一時間當然想到低調高手。大名鼎鼎、毫不低調的低調高手大街小吃,名氣拍得住大澳的黑超炭燒雞蛋仔叔叔,蓋過北角雞蛋仔。就在地鐵站口旁,非常方便,店外的人龍令它更易認。人雖多,但做得很快。足足有7個雞蛋仔爐,店員熟練地倒漿、計時、拿出熱氣騰騰的雞蛋仔。還有格仔餅選擇。很難想像,單靠兩款食物,可以做個冇停手。不消5分鐘,我已來到隊頭。接過新鮮出爐熱辣辣的雞蛋仔,快快拍照,急不及待吃起來。輕輕一掰,一粒雞蛋仔清脆地甩出來,可見外層很輕很脆。咬下去,吃到一陣蛋香,然後⋯⋯ 怎麼是空的?沒有預期的軟綿綿。繼續咬下去,直到合上口,原來上面空空如也,下1/3卻是鬆軟的蛋糕。甜度適中,牛油味和蛋香平衡得宜,輕脆的口感跟大澳的炭燒雞蛋仔不相伯仲,又沒那麼油膩。很久沒有自己一個吃光一份雞蛋仔,果然沒令人失望。

就在地鐵站口旁,非常方便,店外的人龍令它更易認。

2015-06-10
2015-06-11 992 浏览
之前已經o係fb聽過貧友話哩間d雞蛋仔好食見黎開哩頭搵食, 就黎試下117:50, 大排長龍, 好彩最後排左3個字倒就有得食好脆, 但就冇尖咀間北角雞蛋仔咁脆入面亦冇媽咪咁多肉, 不過都幾好食可惜佢得原味, 冇其他味道選擇
之前已經o係fb聽過貧友話哩間d雞蛋仔好食
見黎開哩頭搵食, 就黎試下1

17:50, 大排長龍, 好彩最後排左3個字倒就有得食
好脆, 但就冇尖咀間北角雞蛋仔咁脆
入面亦冇媽咪咁多肉, 不過都幾好食
可惜佢得原味, 冇其他味道選擇
2015-04-04
15 分钟 (外卖自取)
2015-06-04 924 浏览
來筲箕灣的機會少之又少,今天竟然路經這間聞名多時的低調高手,一於買了個雞蛋仔來嚐嚐~雞蛋仔新鮮熱辣製成,粒粒皮薄香脆,可惜不是我愛的軟心內餡,感覺有點空虛~或許下次應該試試它的格仔餅~
雞蛋仔

或許下次應該試試它的格仔餅~
2015-05-30
5 分钟 (外卖自取)
格仔餅 - 傳承、吃得到的兒時雜感@低調高手大街小食要記得兒時的味道,將零零碎碎記憶味覺重織,十分困難。時移世易,很多食物因為成本或烹調效率等原因下,已吃不出我們小時曾嚼過的味道。縱然兒時的記憶往往只是七零八落,不知為何,一吃下去已百分百肯定和那時的相差甚遠,然後已是一臉的不勝唏噓,往事只能回味的嘴臉云云,於心總是戚戚然。說得出自身是高手怎會低調過活呢?對的,這世界總有天外有天,人外有人之輩,但來到店家當頭,雖是黃色暴雨雷暴警告下,依然熱鬧非常,恕難在大街中作一個十分低調的地位吧。試一塊經典的格仔餅吧。要即做即製,問我是否所有醬料都下及將餅切開一半後,便等著。我不怕久候,反正只是兩三分鐘,接近數千秒的時光而已,從店員手上接過來,熱騰騰的,心中已是暗喜,咬一口,好好吃。格仔餅熱度均勻,而且每一格都十分香脆,而且餅底不只是厚厚的麵粉味道,坦白現在比較難嚐到又熱又脆的餅底,十分高興。接下來的餡料更令我喜出望外,花生醬煉奶,更有少許被熱溶透了的牛油,伴在一起,十分完美,頻說好吃,最難得的是,我找到了以前父母在街上買格仔餅予我的感覺,像是一股傳承的心意不停在我的味蕾上走動。被零碎的記憶隨著格數分

格仔餅 - 傳承、吃得到的兒時雜感@低調高手大街小食

接下來的餡料更令我喜出望外,花生醬煉奶,更有少許被熱溶透了的牛油,伴在一起,十分完美,頻說好吃,最難得的是,我找到了以前父母在街上買格仔餅予我的感覺,像是一股傳承的心意不停在我的味蕾上走動。被零碎的記憶隨著格數分明下,一格一格的再次整合重組,簡單就是美,被遺忘的時光忽爾被暗暗地召喚回來。

小時候,父母都十分喜歡買雞蛋仔格仔餅予我吃,或是一種獎勵,樂融融。如今,我再次將所吃到的兒時味道,將這份愛傳承,買這些格仔餅予雙親一起分享。這份透過吃所得到的情懷下,在這今天紅黃雨交加風雨飄搖的香港下,顯得份外珍貴。

此格仔餅外表可是低調,卻是牽引味道與情感的高手,望能保持高水平,在這大街內一直可將此味道傳承下去。
2015-05-23
2015-05-20 887 浏览
前幾天和男友睇謝霆鋒的飲食節目, 介紹到全香港最好味的雞蛋仔, KAKA很愛霆鋒的~ 當然也要去試試. 男友收9點, 揸車從灣仔去, 15分鐘的車程, 去到男友落去買, 大約等了10分鐘, 這個鐘數, 應該不是很多人. 但他們標榜是即叫即整的~ 能食到熱辣辣脆脆的雞蛋仔, 等一下都值得的~男友上到車, kaka已急不及待拿了一粒, 果然搣出黎果陣已經脆到啪啪聲, 即刻放落個口度. 當然沒有令kaka失望. 果真是外脆內軟, 也不會太甜, 太實. 低調高手果然夠不虛傳!

低調高手果然夠不虛傳!
2015-05-20
10 分钟 (外卖自取)
平時真的什少去筲箕灣,但因找朋友所以山長水遠來到這地方。和朋友吃過下午後,附近就是這間雞蛋仔店,朋友住這區,說平常很多人排隊,但當天可能是平日下午時段,所以沒大排長龍,就買了一個雞蛋仔來試試。果然蛋味好重,濃濃的蛋香未食就聞到,外脆內軟。如果不是這麼飽,會試埋格仔餅

2015-05-13 802 浏览
聽聞係全香港最好食既雞蛋仔今日慕名而來試下店鋪位於民間美食地點 筲箕灣東大街一眾著名餐廳林立 係到做生意既餐廳 水準一定有返咁上下一黎到已經大排長龍因為店主大打旗號 標明即叫即製身為食客既我美食當前 等下又何妨好彩都唔需要等太耐幾分鐘就有得食一拎上手就熱到不得了果然係即叫即製 冇花冇假顏色偏向金黃 同一般雞蛋仔差唔多不過每粒雞蛋仔都非常脆搣每一粒出黎果陣都啪啪聲擺入口一試 外脆內軟每粒雞蛋仔都唔會太過實心有口感得黎 唔會食到你太飽味道方面 蛋香非常重 糖亦冇落得太多 唔會太甜以雞蛋仔呢d小食黎講 15蚊有少少貴但以呢間鋪頭雞蛋仔既水準 絕對係超水準店主亦唔似其他鋪頭咁 會幫雞蛋仔加其他口味eg 紅豆味 朱古力味夠哂正宗 果然係低調高手 名副其實!
聽聞係全香港最好食既雞蛋仔

以雞蛋仔呢d小食黎講 15蚊有少少貴
但以呢間鋪頭雞蛋仔既水準 絕對係超水準
店主亦唔似其他鋪頭咁 會幫雞蛋仔加其他口味
eg 紅豆味 朱古力味
夠哂正宗 果然係低調高手 名副其實!