2016-07-03 379 浏览
去完石澳出番筲箕灣醫下肚見到呢間個名咁特別 try try七個人 叫左兩底雞蛋仔 一份格仔餅鐘意甜野嘅我 鐘情格仔餅成個格仔餅都好脆 好香 暖暖地適量嘅花生醬加練奶 好好食雞蛋仔亦都外表好脆 內裏好鬆軟 有口感好讚
去完石澳出番筲箕灣醫下肚

好讚

2016-07-01
  • 格仔餅
2016-06-27 353 浏览
說到香港的地道美食,除了茶餐廳外,第一時間想到的,恐怕就是雞蛋仔了。我試過帶外國的朋友品嘗香港的街邊小食,最使其驚艷的,就是雞蛋仔,更打趣道要在自己的國家開一個這樣的雞蛋仔檔來謀生,這卻是後話了。但雞蛋仔作為香港的本土美食,普及則普及矣,太多口味,太多鋪頭,卻未必間間都做得有水準。這次路過這裡見到有雞蛋仔賣,就忍不住買了一餅試試,佢話即叫即製,食番又的確甚是溫熱。表皮香脆,內裡柔軟,還好吧,可以說是合格的雞蛋仔,但距離好好味,還有一段距離,有咩距離呢? 真係,一,蛋香唔太夠,二,脆度還是差一點,三,內裡亦不夠豐盈。所以說,及格過下嘴癮可以,若是要專程來吃,卻可能會失望了。
2016-06-20 301 浏览
一早就聽過東大街低調高手既大名,今日終於有幸一試。格仔餅,餅皮蛋味香濃,而且外脆內軟。餅涵則有花生醬,練奶,牛油,沙塘。花生味好濃,牛油加練奶令口感變滑,沙塘則增加格仔餅既沙粒壯口感,食起上黎“沙沙”聲。真係好好食下次有機會會試埋佢地既雞蛋仔。
一早就聽過東大街低調高手既大名,今日終於有幸一試
。真係好好食

下次有機會會試埋佢地既雞蛋仔。
2016-06-20
  • 格仔餅
2016-05-29 385 浏览
看見網上話低調高手好出名,就同幾位朋友一齊買左一個格仔餅同雞蛋仔食,點知排左咁耐隊食嘅雞蛋仔同格仔餅感覺非常之失望,又冇味,又難食同旺角果啲冇分別嘅,其實吾洗去咁遠排咁隊去食
同旺角果啲冇分別嘅,其實吾洗去咁遠排咁隊去食
2016-05-27 1796 浏览
問到最喜愛的香港地道街頭小食,有人會說是咖喱魚蛋,有人會說是魚蓉燒賣,有人會說是豬腸粉,而我則會投雞蛋仔一票。說到雞蛋仔,很是懷念兒時街邊檔的炭燒雞蛋仔,那獨特的蛋香加炭燒味,遠遠聞到都已口水流!這幾年來其實都算有好幾間小店用心製作出好味的雞蛋仔,但都不外乎著重脆卜卜,或是開發不同的新口味,就是沒有了舊時那種外脆内軟,中心軟綿,充滿蛋香有點似吃小蛋糕的口感。直到最近聽朋友說在筲箕灣有一間很美味的雞蛋仔小食店,據說店主本是從事IT行業,後因對烹飪的愛好,專心鑽研獨門烘焙雞蛋仔的秘技,現在甚至將興趣變成事業,取名為低調高手,連名字都過癮過人。久聞其名,今次終於跟朋友一齊去試下,去到已發現人頭湧湧,雖不是很長龍要等很久,但都維持著有4-5人在輪候。這裡獨沽一味只賣雞蛋仔及格仔餅,遠遠已聞到蛋仔香。等了約十分鐘,雞蛋仔焗起新鮮端上來,烘焙的蛋香即撲鼻而來。取一粒放入口,外鬆脆内軟綿,不會硬脆咬到嘴痛;食落不太甜,蛋香味美,就像小蛋糕一般,令人回味,的確跟外面的有所不同。我們一粒接一粒完全停不了口,食完還想encore要多份,難怪小店會人流滔滔不絕,這樣的受歡迎。如果本地多幾間這樣用心的小店,那
久聞其名,今次終於跟朋友一齊去試下,去到已發現人頭湧湧,雖不是很長龍要等很久,但都維持著有4-5人在輪候。這裡獨沽一味只賣雞蛋仔及格仔餅,遠遠已聞到蛋仔香。等了約十分鐘,雞蛋仔焗起新鮮端上來,烘焙的蛋香即撲鼻而來。取一粒放入口,外鬆脆内軟綿,不會硬脆咬到嘴痛;食落不太甜,蛋香味美,就像小蛋糕一般,令人回味,的確跟外面的有所不同。我們一粒接一粒完全停不了口,食完還想encore要多份,難怪小店會人流滔滔不絕,這樣的受歡迎。如果本地多幾間這樣用心的小店,那大家便有口褔了!
2016-05-15
15 分钟 (外卖自取)
$15 (其他)
2016-05-24 436 浏览
經過過呢到好多次,不過平時見到有D人排,我又懶得排,所以都無買過,今次見到等幾個人,甘就排下,鋪頭細細,但有好多個雞蛋仔模,又有好多個籃仔放整好既雞蛋仔,雞蛋仔係即叫即整,唔係整定,你去買現成,粒粒都係脆卜卜,有一層野,唔係空心,味道幾香,唔錯
經過過呢到好多次,
不過平時見到有D人排,
我又懶得排,
所以都無買過,
今次見到等幾個人,甘就排下,

鋪頭細細,
但有好多個雞蛋仔模,
又有好多個籃仔放整好既雞蛋仔,
雞蛋仔係即叫即整,
唔係整定,你去買現成,
粒粒都係脆卜卜,
有一層野,唔係空心,
味道幾香,唔錯

8 分钟 (外卖自取)
2016-05-21 297 浏览
係港島區覓食過既人都應該聽過呢間馳名雞蛋仔格仔餅小食店,經過過好多次但因為太多人排隊而無緣食佢,今次平日中午時份經過,大概等5分鐘就有,終於可以一試,但可惜未係心目中預期咁高質首先,要讚既係職員態度好好,笑容滿面,唔會因為間鋪好出名就態度差,而且更設有八達通付款,好方便呀等左大概5分鐘就有得食,相機食完就急不及待試下佢,食第一啖,咦同想像中既口感有啲出入市面上雞蛋仔主要分兩類,一類係饀少但因而做到皮脆輕盈既口感, 另一粒係饀多但會做到好豐富既煙韌口感,即係食完可以飽果種呢到佢唔係成粒填滿果種豐盈煙韌既口感,每粒大約半滿,屬於輕盈果種,呢款雞蛋仔通常做到脆皮既效果,不過佢又做唔到完全外脆內軟既感覺,只有近邊果d有脆既效果,其餘都淋身無咩咬口,同時蛋味唔太出,主要係食到淡淡既甜味,食過好多雞蛋仔都好味過佢,絕對唔係$16一底應有既質素,更唔明點解咁受歡迎,下次試埋佢個格仔餅,可能呢個會好味啲

2016-05-19 378 浏览
香港常見街頭小食當然少不了「格仔餅」啦通常由街頭流動小販和「雞蛋仔」一起販賣筲箕灣就有一間小食店賣到街知巷聞有不少明星都推薦之前路經幾次 都見佢無開今次經過見到佢有開 當然要試啦買一份$16 兩份$30我排隊買左一份格仔餅 然後等叫no買的時候老闆仲好體貼地問我洗唔洗切開 真係好細心應該係為左比兩人share一塊餅等左大概15分鐘終於到我啦港式格子餅的格仔較窩夫細 一般呈圓形 分成四等份麵糊多數以雞蛋、砂糖、麵粉及淡奶混合而成傳統格仔餅通常都會在一面塗上牛油、花生醬、煉奶及砂糖再對摺夾起成半圓狀不過傳統有時會隨着時間的變遷容易被人遺忘 或簡約化這一間係我咁耐以黎第一次食到有埋砂糖的格仔餅真係好有傳統風味烤好的格子餅烤得金黃色吃起來外表有點脆 𥚃面卻很鬆軟而且牛油的香味 再配上花生醬和煉奶混醬的甜味加上砂糖 帶來的口感真的很不錯近年來 格仔餅多元化發展出不同的口味如朱古力口味 泡菜口味 更帶出不同顏色的格子餅 真的很有創意有時貪新鮮的話都會去試獨特的口味不過個人來說 始終比較喜歡吃傳統風味不知怎的 傳統風味吃起來比較踏實 沒有吃膩的感覺
香港常見街頭小食當然少不了「格仔餅」啦

應該係為左比兩人share一塊餅
等左大概15分鐘
終於到我啦

港式格子餅的格仔較窩夫細 一般呈圓形 分成四等份
麵糊多數以雞蛋、砂糖、麵粉及淡奶混合而成
傳統格仔餅通常都會在一面塗上牛油、花生醬、煉奶及砂糖
再對摺夾起成半圓狀

不過個人來說 始終比較喜歡吃傳統風味
不知怎的 傳統風味吃起來比較踏實 沒有吃膩的感覺
2016-05-14
2016-05-16 328 浏览
格仔餅 ($16)黎親筲箕灣,都一定要探下低調高手。
除左雞蛋仔,格仔餅一樣好食。
格仔餅表面脆口,餅底鬆軟,蛋味香濃,
搽上牛油、花生醬同煉奶,濃香惹味。
醬落得好重手,同餅既比例岩岩好,啖啖醬之餘又唔會太膩。
格仔餅
格仔餅 ($16)
黎親筲箕灣,都一定要探下低調高手。

除左雞蛋仔,格仔餅一樣好食。

格仔餅表面脆口,餅底鬆軟,蛋味香濃,
搽上牛油、花生醬同煉奶,濃香惹味。

醬落得好重手,同餅既比例岩岩好,啖啖醬之餘又唔會太膩。
10 分钟 (外卖自取)
格仔餅
低調高手大街小食成間店只係賣兩樣野 一 雞蛋仔 二 格仔餅 但係依然每日大排長龍 人氣長期不減 就知道佢既出品質素有相當保證去過咁多次 每次食既質素都好穩定好出色 去親點都最少要獨食一底雞蛋仔一底格仔餅先心息 仲記得第一次去果時自己食完一底雞蛋仔一底格仔餅之後 因為格仔餅實在太好食 轉頭即刻再買多底格仔餅 諗起都覺得瘋狂小小既店內由老闆親自控制多部雞蛋仔機同格仔餅機製作雞蛋仔同格仔餅 但係時間都掌握得好好雞蛋仔 ($16)雞蛋仔拎上手已經覺得好輕身 咬落超脆 入面的而且確如傳聞一樣半空心半實心 曾聽聞做到呢個狀態先係出色既雞蛋仔 不過我本身比較鐘意實在少少既雞蛋仔 所以呢個雞蛋仔對我黎講唔算好正 覺得有啲空虛 而且無咩蛋味 作為一底出色既雞蛋仔佢既條件應該絕對符合有餘 只係對於我既個人喜好黎講就唔係特別愛好格仔餅 ($16)相比起雞蛋仔 我更鐘意佢既格仔餅 真係勁出色勁好食第一次去果時好傻咁同一時間買曬雞蛋仔同格仔餅 搞到左手拎住雞蛋仔右手拎住格仔餅咁 食完雞蛋仔後開始食格仔餅 格仔餅已經比膠袋焗淋左 雖然係咁 格仔餅鬆軟得黎夾住超多超濃既牛油花生醬同煉奶 已經超好食 食完忍唔住去買第

雞蛋仔 ($16)
雞蛋仔

格仔餅 ($16)
相比起雞蛋仔 我更鐘意佢既格仔餅 真係勁出色勁好食

食完忍唔住去買第三次 第二底既格仔餅即拎即食 果然外脆內軟 更加一絕

2016-04-26 437 浏览
一間比較隱蔽的小店, 只賣原味雞蛋仔 &格仔餅, 兩款選擇竟然有得8達通俾錢, 仲有電子螢幕顯示no., 都幾HIGH TECH我不知呢間雞蛋仔有咩咁出名, 但見有咁多好評, 不妨一試可能已到夜晚, 排隊的人不是很多新鮮出爐的雞蛋仔最好味, 口感不錯, 外脆內軟, 亦唔會食食下剩低個D 淋哂, 但係味道, 未夠驚喜, 同樣質素, 其他小店都差唔多
一間比較隱蔽的小店, 只賣原味雞蛋仔 &格仔餅, 兩款選擇
我不知呢間雞蛋仔有咩咁出名, 但見有咁多好評, 不妨一試
可能已到夜晚, 排隊的人不是很多
5 分钟 (外卖自取)
2016-04-19 519 浏览
相信大家到過筲箕灣都知道東大街有很多餐廳及小食店很有名。經過筲箕灣一條小街,見到店舖門前有很多人等候,行到店舖前,原來是售賣雞蛋仔及格仔餅。甘多人等候一定有原因,決定一試。店名相當型格”低調高手大街小食”店舖雖少但五藏俱存,最吸引我的是,店鋪外掛了一部電視機,而電視機晝面分了三格,一格是解說雞蛋仔製作過程(用動晝形式表達),另一格是播放某電視節目到其店舖錄影的飲食節目(嘉賓是陳奕迅及謝霆鋒),而第三格是收據號碼,憑單取貨。這種形式就像”貢茶售賣模式”。值得一讚,因為很少售賣這種小食的店舖採用這種形式。買了雞蛋仔及格仔餅($16/底, $30/2底)。等了15分鐘終於有得食了。首先雞蛋仔外脆內軟,入口鬆軟,食了不會覺得太乾或太甜有微微蛋香。而格仔餅是用同一蛋漿做出來的當然也很好吃,熱辣辣,香脆美味。值得一讚是店員服務很好,幫我將格仔餅一分為二分別用兩個紙袋裝起,因為別的店舖都不願意的。
相信大家到過筲箕灣都知道東大街有很多餐廳及小食店很有名。

2016-04-13 385 浏览
說到筲箕灣一定會想起低調高手。有朋友指出更好吃的的雞蛋仔在西灣河太安樓,但當然是更近我家的佔地理之利。久別數月,今日來到已發現有了不少變化。由從前的人手收錢落單,到現在引入了收銀機和單號顯示屏。 雞蛋仔仍然是外脆內軟,充滿蛋香,但感覺沒有上一次的口感那般帶點煙韌。可能當時和朋友一起吃得開心,亦影響了對食物的觀感。一個人走回家很快便吃光了大半袋,如果把它當成晚餐我應該能吃掉兩底😁 (說好的減肥呢?)

• 雞蛋仔
2016-04-12 323 浏览
早就知道筲箕灣有一家出了名的雞蛋仔一場來到當然要試一下一底$16,價格正常當天的人不多,等了大概七分鐘左右雞蛋仔新鮮出爐,拿上手熱騰騰的還沒吃就已經聞到很濃的香味由於是比較薄身的,所以口感很脆十分可口,又脆又濃味,很好吃!|||謝謝你的閱讀,我是拎拎
早就知道筲箕灣有一家出了名的雞蛋仔
一場來到當然要試一下

一底$16,價格正常
當天的人不多,等了大概七分鐘左右

雞蛋仔新鮮出爐,拿上手熱騰騰的
還沒吃就已經聞到很濃的香味
由於是比較薄身的,所以口感很脆
十分可口,又脆又濃味,很好吃!

謝謝你的閱讀,我是拎拎
7 分钟 (外卖自取)
2016-04-03 363 浏览
低調高手呢個名起得好!一來店舖真是幾低調…在東大街的一條小巷𥚃,正常很難找到。要不是我剛好在附近買串燒也就會錯過了。高手似乎頗有名氣,排隊買雞蛋仔嘅人好多,我等左足足15分鐘雞蛋仔先到手。店舖只買兩種食物,雞蛋仔或夾餅。當日目測都係雞蛋仔比較受歡迎。個雞蛋仔真係做到外脆內軟,入面QQ咁,果然係高手!好好食!個人認為好味過北角雞蛋仔!唔怪得大排長龍!下次要試埋夾餅先!
15 分钟 (外卖自取)