2017-03-11 175 浏览
🌟香港街頭小食之選!非雞蛋仔莫屬🐔🍳見到就想食,食極都唔厭的🙈🙈前兩天行完龍脊,來到筲箕灣搵食,試了這間自稱低調的高手之雞蛋仔店。嘩!好誇張!我已經以高速走到店前,但我買的籌號是455,而當時只出到420⋯我見姐姐已經出得好快手,但買排雞蛋仔也閒閒地要等三四十人,真是香港人的悲歌😂😂🙈🙈好吧,終於等到了。$17一底,$32兩底。由於時間成本上升,因此本小姐更為咀刁🤔🤔雞蛋仔熱喇喇,而且非常脆身,不過蛋味就比較淡喇。我還是較喜歡媽咪和北角雞蛋仔🙆🏻🙆🏻
外卖自取
行完山難得經過筲箕灣,一定要來朝聖!星期日非常多人,我們等了20分鐘,為的都是這個「高調」的雞蛋仔!這間店很先進,已經可以call咪叫號,而且又有顯示屏,留意最新狀態!雞蛋仔終於等到了!熱烘烘的雞蛋仔,未吃已經嗅到陣彈蛋香!外脆內軟, 而且非常鬆化,比起北角雞蛋仔, 這個來得有層次,令人一吃再吃,吃不停!雖然我們等了頗長的時間,但這都值得的!因為這店不會因為人多而粗製濫造,能保持水準!其實這店附近有很多小食店,有魚蛋燒賣、煎釀三寶、 鮮榨果汁、串燒等等,掃街一流!
行完山難得經過筲箕灣,一定要來朝聖!

2017-03-05
下午茶
2017-03-05 230 浏览
這間名字特別,獨沽兩味只賣經典港式小食「雞蛋仔」和「格仔餅」,自稱低調高手,卻開在筲箕灣有名食街一隅的小食店,生意極好,名氣也大。自己之前數次路過,都見到大排人龍,總是過其門而不入,沒有一試它招牌雞蛋仔的滋味。 這一天,遠道從九龍來到香港筲箕灣,在乘車往石澳之前,又再路經這店,可能是時候還早吧,竟然見到它沒有人在買雞蛋仔或格仔餅,正好買一底「雞蛋仔」($17)作為吃午餐的小食。正所謂聞名不如見面,這兒的「雞蛋仔」確是不錯,夠熱,夠香,也夠味,外脆內軟,香甜可口,顏色也漂亮,亮麗如陽光的色澤使人食欲大增。這店子的生意比附近其他的小食店來得好確是不無道理。
3 分钟 (外卖自取)
$8.5 (其他)
2017-03-03 213 浏览
依家位於筲箕灣內街既小食店,位置雖然隱蔽,但都會長期見到有人龍排隊,尤其是放工時間,雖然等左10-15分鐘先有得食,接過一包新鮮做好雞蛋仔,熱辣辣,摟開一粒雞蛋仔食落口,佢真係可以做到咩叫外脆內軟,外面既脆皮好似薯片口感,內裡軟得唻還有蛋香,因為剛食過下午茶,諗住食少少就外帶回家,不知不覺就食完整個雞蛋仔,最後買多包帶俾女朋友食. (等多10 分鐘>.<)
2017-02-26
10 分钟 (外卖送餐)
2017-02-26 244 浏览
甘岩去開港島區,聽人講呢間雞蛋仔好出名,所以就算食完午餐有幾飽都好,都一定行過嚟試一試,為左食呢間出名的雞蛋仔。叫餐時間好快,排隊都只係等一陣,等候時間約15至10分鐘,終於有得食。未食先影相,但發覺一底$17的雞蛋仔原來食落冇乜雞蛋味,嗅落冇乜蛋香味,但勝在外脆內軟。雞蛋仔嘅餡漿其實好重要,雞蛋仔嘅重點,應該就係要有蛋味,香味,而唔係只在乎佢脆唔脆。所以你話佢係咪一個好味嘅雞蛋仔,我唔會覺得係。

原味雞蛋仔
所以你話佢係咪一個好味嘅雞蛋仔,我唔會覺得係。

2017-02-14
2017-02-23 294 浏览
格仔餅 $17(一底) / $32 (兩底)@低調高手小食 傳聞佢地既格仔餅好出色,去到都叫返底試下先🤗,即叫即製拎上手🖐熱辣辣,店員細心地將格仔餅分開2份,同朋友share邪惡感下降了。格仔餅幾足料,質地夠綿軟,醬料當然要全點😆,花生醬、煉奶、牛油同砂糖,缺一不可!而且店員都毫不吝嗇😏,落左相當多既醬汁,食到好滿足~
格仔餅
5 分钟 (外卖自取)
格仔餅
2017-02-21 2372 浏览
不知道是何時何地,雞蛋仔跟格仔餅突然成為街知巷聞的美食,幾乎走到每一區,都隨時可以發現到有雞蛋仔和格仔餅的蹤跡。港島的筲箕灣,就有間以這兩款街頭美食為招牌菜的小食店,他們甚至可以搖身一變,成為譽滿全港的星級食店。這間知名的小食店,店名跟它有點不相稱,就是「低調高手大街小食」。大隱隱於市,真正的高手,是隱身於鬧市中,不須大張旗鼓,不用旁門左道花巧招數,就能技壓群雄,一夜間就成為萬眾矚目的焦點。不過,再低調的高手,一旦成名過後,就自然會引來無數的追隨者和是非。就好像「低調高手大街小食」,整天都有很多人在店外等候。無疑「低調高手大街小食」現在有電腦籌號輪候制度,已經不再有長長的排隊人龍,但是大量圍在店外等待小食的人群,仍然令「低調高手大街小食」有萬人空巷的氣勢。「低調高手大街小食」員工在廚房內默默耕耘工作,店面收銀員工則不斷收錢,車輪戰一個接一個的食客,難得收銀姐姐在如此頻繁的工作環境下,仍能笑着臉不斷工作,這樣的工作態度真的不得不讚。「低調高手大街小食」店內其中一個角落,貼着一張很大型的海報,是香港樂壇著名歌星容袓兒的親筆簽名海報,和歌星兼影帝級的謝霆鋒在店內的合照和簽名。在種種名氣和輪候

「低調高手大街小食」店內其中一個角落,貼着一張很大型的海報,是香港樂壇著名歌星容袓兒的親筆簽名海報,和歌星兼影帝級的謝霆鋒在店內的合照和簽名。在種種名氣和輪候人群襯托下,「低調高手大街小食」現在已經很難再低調了。
我在排隊等候落單時,一路在看容袓兒跟謝霆鋒的簽名,我曾經想過,如果她們同時出現在現場買雞蛋仔格仔餅的話,到時我還排不排到隊買雞蛋仔跟格仔餅呢?
付款後,我拿着籌號在店外等候,同時看着「低調高手大街小食」的螢光幕,不斷打出籌號碼,現在的「低調高手大街小食」在出了名的同時,亦見證他們的服務沒因此固步自封,都懂得與時俱進。
「低調高手大街小食」的雞蛋仔和格仔餅,同樣是一底賣十七元,兩底賣三十二元,即是同買雞蛋仔和格仔餅,亦只能省掉兩元而已。
我同時付款買了雞蛋仔和格仔餅各一底,店員此時給我溫馨提示,問我要不要先把格仔餅剪開成為兩份。因為格仔餅實在太大件頭,不剪開的話,拿着整份格仔餅在街上吃,醬汁可能會漏出來,分開食可以少點尷尬。
我聽從了她們的建議,把格仔餅先剪開再上,於是我領取了三袋食物,包括兩份剪開了的格仔餅,和一份雞蛋仔。為免食物因為等得太久而變冷不好食,我拿着一大袋食物急急走到附近公園長櫈坐低,開始試食新鮮整好的「低調高手大街小食」。
新鮮出爐的雞蛋仔,因為冷縮熱漲的原理,部份的雞蛋仔在這樣的情況下,已經開始有輕微凹陷的情況發生。這種情況更加清楚地告訴我,雞蛋仔要儘快趁熱先吃掉它,否則雞蛋仔凍了,味道可能會打折扣。
吃雞蛋仔的方法,每個人都會有屬於自已的套路方法,有人喜歡一粒又一粒雞蛋仔搣下來慢慢享用,有人喜歡直接嚙整塊雞蛋仔,我就傾向前者多一點。

新鮮出爐的雞蛋仔外脆內軟,每粒雞蛋仔仍能保持漲卜卜的飽滿外形,口感鬆脆的同時又有煙韌的感覺,這樣才是我喜歡吃的雞蛋仔。
被店員剪開成為兩份的格仔餅,我先拿出第一份,讓手機先行「試食」享用。格仔餅塗滿了很多,又很均勻的奶油、牛油和吉士醬。如果不是店員幫忙先把格仔餅剪開兩份的話,這樣拿着格仔餅在街邊試食拍照,其實挺狼狽尷尬的。
「低調高手大街小食」的格仔餅,跟我之前在馬頭圍近紅磡「小X部」吃過的格仔餅一樣,都有很濃郁的吉士醬味道,都是甜中帶鹹的感覺。

唯一分別的是,「小X部」的格仔餅是一早預先製成,溫度會稍為遜色一點。「低調高手大街小食」的格仔餅是即叫即做,如果不是因為我要讓手機先「試食」格仔餅,格仔餅口感因為我稍微攤開了而稍微放涼的話,「低調高手大街小食」新鮮製好的格仔餅口感其實一樣很鬆脆,很有口感。

「小X部」跟「低調高手大街小食」在製作處理格仔餅的方式,很明顯是兩種截然不同的手法,很難一時間比較和判定,兩種手法的高低和味道的優劣,用比較「行貨」的方式評價,只能說兩者處理手法各自有其特色和長處,不宜即時分出高低。
所以「小X部」和「低調高手大街小食」的格仔餅,都是值得我以後再排隊幫襯試食的街頭小食。「小X部」的雞蛋仔我又未曾試食過,可能要等下次再去馬頭圍試食雞蛋仔之後,才能跟「低調高手大街小食」雞蛋仔再比較一次了。
2017-02-13
11 分钟 (外卖自取)
  • 格仔餅
2017-02-19 234 浏览
見大家都大推呢間雞蛋仔,趁同友人行完食後就去朝聖一下。六點左右到達,已見人山人海,佢地標榜係不含鋁( 大家根本不在care這個吧?),有雞蛋仔與格仔餅出售,一底$17,兩底則$32。我地兩個人share一底雞蛋仔,買完就等飛,等了也有一段時間…因為實在太多人了…雞蛋仔外面很脆,內裡卻是空心,餡料大概只有3成…蛋味亦不見很香,反而港島另一知名雞蛋仔比其做得更為出色。所以我覺得完全沒有必要排這麼久去食呀,基本上一般水準嘅檔仔質素也是如此,不過可能格仔餅質素會比較好? 希望吧~
2017-02-18
2017-02-13 294 浏览
係我以前個Blog,第一篇就係介紹呢間雞蛋仔。北角利強記,大澳阿伯炭火雞蛋仔都好出名,但我始終覺得呢間低調高手最好食。利強記都係外脆,不過唔夠鬆化。呢間就又脆又鬆,又香又軟。每次食完魚旦粉都要嚟排隊整返抵。宜家方便好多,排隊俾錢等籌就得,又收八達通。另外佢D格仔餅都唔錯,但我還是D醬蓋過佢本身D味道,食唔到原味。其實佢隔離就有小食店,又有雞蛋仔賣,仲有好多唔同口味,又朱古力,又芝麻,價錢又平,但都係無人問津⋯⋯,你就知相差幾遠喇😏
係我以前個Blog,第一篇就係介紹呢間雞蛋仔。

雞蛋仔
宜家方便好多,排隊俾錢等籌就得,又收八達通。

10 分钟 (外卖自取)
雞蛋仔
❌ 不含鋁之正宗雞蛋仔 $17·被遺忘之食好西😂,話說12月時(5號)同朋友黎開筲箕灣食野,難得黎到,當然要順路拜訪下「低調高手大街小食」因當時比依個地方勁洗版,心諗究竟有咩吸引人之處·慶幸黎到時約5🕔,6點🕕,唔駛大排長龍😊點咗正宗雞蛋仔🍳,真係即叫即整,比咗錢💵拎飛等叫number🔢,都唔會話等太耐·拎上手仲熱,而經過「手機食先」後,雞蛋仔仲暖嫁,食落蛋味較淡🍳,唔算甜,但外脆內軟,尤其係啲邊邊連接位,好脆!而且餡料好實心,口感實在(唔係鬆軟個隻😂)食落啖啖有料·低調就真係低調,高手與否我就無意見,唔係話好食到我會專程入筲箕灣幫襯😂,不過非常用心,為咗令食家食得安心,考慮到食客過量攝取鋁會影響健康,所以特別改用美國品牌嘅泡打粉,不含鋁!👍🏻
❌ 不含鋁之正宗雞蛋仔 $17
慶幸黎到時約5🕔,6點🕕,唔駛大排長龍😊
2016-12-05
2017-02-09 166 浏览
食完晚飯朋友極力推薦筲箕灣遠近馳名既雞蛋仔,雖然已經好飽但朋友力薦唯有試試朋友話日頭黎一定會大排長龍,眼見當時9點幾無咩人買即刻買黎試試鋪頭賣點簡單鮮明:雞蛋仔或格仔餅雞蛋仔好脆,唔會太甜膩,唔夠幾分鐘就同朋友食晒,下次到筲箕灣會再試埋格仔餅
鋪頭賣點簡單鮮明:雞蛋仔或格仔餅
2017-01-30 296 浏览
見到長長人龍真係有D怕,朋友卻極度推薦我去食等左10分鐘左右,一底新鮮熱辣既雞蛋仔就出現係我面前雞蛋仔($17)食左一粒,完全覺得冇改錯鋪名,真心低調高手雞蛋仔顏色靚靚,係金黃色!口感就超脆,想拎高啲出黎影相,但一拎,粒雞蛋仔就即刻甩出黎,哈哈每一粒雞蛋仔都脆卜卜,蛋漿分佈平均,所以入面唔係空心,比例一半半,一半空心,一半蛋漿,不過我略嫌蛋香唔夠沒有花巧既味道,就只有原味,都已經賣到街知巷聞,下次再黎筲箕灣,定必會試埋格仔餅
見到長長人龍真係有D怕,朋友卻極度推薦我去食

等左10分鐘左右,一底新鮮熱辣既雞蛋仔就出現係我面前

雞蛋仔($17)
雞蛋仔
食左一粒,完全覺得冇改錯鋪名,真心低調高手

10 分钟 (外卖自取)
2017-01-27 191 浏览
格仔餅 HK Style Waffle🍰$17; 8/10🍴終於試咗呢度即叫即做嘅格仔餅😍😍五點幾嚟到都唔少人排隊新鮮熱辣好好味💨入面有黃油🍯、煉奶🍼、花生醬、糖🍬全部醬料溶埋一齊再連埋鬆軟嘅格仔餅一齊食好正☺️雖然已經叫咗少糖少花生醬不過都仲係好甜🙈🙈同埋略嫌格仔餅唔夠蛋香🍳買咗之後要盡快食因為好快會比啲醬整到淋左😝
格仔餅 HK Style Waffle🍰
$17; 8/10
🍴終於試咗呢度即叫即做嘅格仔餅😍😍
五點幾嚟到都唔少人排隊
新鮮熱辣好好味💨
入面有黃油🍯、煉奶🍼、花生醬、糖🍬
全部醬料溶埋一齊再連埋鬆軟嘅格仔餅一齊食好正☺️
雖然已經叫咗少糖少花生醬不過都仲係好甜🙈🙈
同埋略嫌格仔餅唔夠蛋香🍳
買咗之後要盡快食因為好快會比啲醬整到淋左😝
2017-01-23 169 浏览
食藥食到條脷嚡晒,要食D甜野,連續兩星期去太安樓的出名夾餅,完全吾係路,乾晒柴冇熱度,D醬杰到一嚿嚿,所以今次行遠D去筲簊灣呢度,4點幾吾算多人,落單不用排,成為$17,禮貌極好,有笑容,仲細心問要否切半分袋,抵讚。十個號碼,等左十分鐘,0K呀。熱辣辣渣上手,真溫暖幸福,再咬幾口,夾餅皮軟綿綿,有微微旦香,吾合死硬乾晒嚡口,正! 練奶花生醬等絕不孤寒,有紙袋代住吾會滴到一手一地都係,有花生香又有奶甜,就係呢種傳統的美味,超飽口福。下次試下雞蛋仔。
十個號碼,等左十分鐘,0K呀。
2017-01-23
  • 格仔餅
2017-01-23 145 浏览
趁住今日好天氣,賴生又同屈小姐出動啦!首先去左傳聞比旺角更多人既龍脊先,果度人又真係多既,但都幾好行嫁,而且風景真係好靚呀!係大風同凍左d ,差d凍親(為左影相不惜變雪條既)屈小姐!行完山,當然係會肚餓的,一番到筲箕灣既時候,梗係探訪下馳名既東大街啦!聽聞東大街有間《低調高手大街小食》整既雞蛋仔好出名(對!又係屈小姐既情報黎嫁),加上屈小姐由細到大都好中意食雞蛋仔,所以賴生諗都唔駛諗就買左1底雞蛋仔等候屈小姐發落!是咁的,間舖頭其實都好光猛,佢仲採用左個幾有效率既形式,張收據已經預先有個號碼,加上人手叫號碼連同一大個營幕報數,真係勁清晰既,最重要係,佢確保到每底交到顧客手上既雞蛋仔/格仔餅都係新鮮整起,熱辣辣既!雞蛋仔 (3.5星)- 外層好脆!咬落真係一塊塊薯片咁嫁,佢係外層個功夫同火喉都做得好足,唔會因爲燒得脆而變燶,淨係外層黎講,絕對稱得上超高水準之作,對得住高手之名!- 可惜既係,內層夾心就強差人意啦,似唱歌低左個調咁,到喉唔到肺,佢雖然都做到內裡有一層軟軟既雞蛋糕咁,但太細粒,咬開個橫切面就只佔個球形既20%,如果要出色既,係應該佔到70-80%漲卜卜咁,外脆內軟既口感先會出
趁住今日好天氣,賴生又同屈小姐出動啦!
,而且風景真係好靚呀!
係大風同凍左d
,差d凍親(為左影相不惜變雪條既)屈小姐!

雞蛋仔 (3.5星)

,對得住高手之名!

,佢雖然都做到內裡有一層軟軟既雞蛋糕咁,但太細粒,咬開個橫切面就只佔個球形既20%,如果要出色既,係應該佔到70-80%漲卜卜咁,外脆內軟既口感先會出。屈小姐話第一次食完雞蛋仔係少少飽意都無
與此同時,因爲佢唔夠內涵,所以蛋味都不足!假如佢改善到呢一點,相信人龍會更更更長!

希望下一次食到既係真‧高手雞蛋仔啦,唔駛低調嫁啦😂😂

#行完山要獎勵自己

#好天氣