行開筲箕灣又突然之間想食雞蛋仔就去左呢間低調高手大街小食一去到見到好多人買嘢食又唔使排隊喎但係點知都係要等大約20分鐘熱辣辣新鮮出爐嘅雞蛋仔佢都有幾香嘅蛋味外脆內軟不過唔係坊間講到咁誇張咁好食好食係好食嘅不過就略嫌等太耐同埋有啲貴如果我係專程黎試既就會失望我覺得唔值得🙈如果佢入面啲蛋漿落多啲應該會好食好多另外值得一讚係凍左之後都不錯仲係好有蛋香味不過就當然無熱辣辣咁好食
行開筲箕灣

凍左之後都不錯
仲係好有蛋香味
不過就當然無熱辣辣咁好食
2017-01-22
20 分钟 (外卖自取)
2017-01-18 166 浏览
有麝自然香,所謂低調只不過眼高手低,用來gimmick可以,嚇鬼卻不能。到底有多少人慕名遠道而來,等了15 mins , 滿心歡喜拿著熱騰騰的雞蛋仔,一口咬下去。有點失望,沒有想像的蛋香,又不是實心飽滿的口感。這個雞蛋仔,不是不好,起碼比北角那間強得多,而且夠熱。吃過大坑的手推車仔伯伯,也吃過牛頭角的。。。無可奈何,道行差太遠了我想,就食來講,我地某程度比而家既小朋友幸福

我想,就食來講,我地某程度比而家既小朋友幸福
2017-01-14
2017-01-15 146 浏览
甜食一向係我至愛,去到筲箕灣一定要試下這自稱高手但又話自己低調的小食雞蛋仔周街有得食,賣17元一底佢算交到貨,外層香脆,內層鬆軟反而格仔餅無咩特別(不過老闆好窩心,問左你要剪開兩份。就分開2份包,咁就可以開支Share啦 )ps 因為雞蛋仔要新鮮食所以無影相
ps 因為雞蛋仔要新鮮食所以無影相
2017-01-12 168 浏览
格仔餅($17/1底)👅好多人話呢間係全港食過最正既格仔餅😳😳😳見到極多人拎住菲仔圍住舖頭等,仲要有個顯示屏嗌籌:請到櫃面取多謝!😂😂心林有無咁堅呀🤔🤔試左就明啦😍😍😍格仔餅外皮好香脆,入面好足料好紮實又帶點軟綿,好重蛋香味👍🏻👍🏻👍🏻同出面林哂既格仔餅完全兩回事☺️☺️☺️真正既格仔餅好應該就係咁😤😤抵佢屈哂機!好彩離我遠一遠,開係屋企附近死得🙈🙈應該會係咁loop😂😂識食當然牛油、花生醬、煉奶、砂糖全部要哂😋😋極邪惡,so what💁🏻周街都有賣咁又點?其實最長青既野食真係唔需要咩花巧,唔需要咩gimmick,簡簡單單,但做到最高質,贏左😎用唔用心,食客絕對食得出🤗🤗🤗
格仔餅($17/1底)
2017-01-10 154 浏览
幾年前剛好在附近工作,已對他們的店印象深刻。無他,因為「古怪」。設於筲箕灣地鐵站旁,招牌白底紅字,寫著「低調高手大街小食」,名字非常古怪,那有人會在招牌上寫自己做高手;而且都已經開鋪啦,怎算是低調?雖然店鋪名奇怪,但每次經過,均會有一堆人在門口等候。以前由於每次經過均有工作在身,不方便排隊等候。是日剛好較清閒,決定要排隊試一試!店鋪只有兩種食物可供選擇,分別為「正宗雞蛋仔」及「經典格仔餅」,1底$17,兩底$32。價錢不算便宜,但在可接受範圍吧!最後我叫了一底雞蛋仔,等了大約10分鐘,便有得吃了!紙袋是用最傳統的雞皮紙,充滿了兒時回憶袋面打了很多個小洞,幫助散熱,減慢了變淋的速度。單看外表,已經感受到它外層的脆薄!咬開中間一看,雖然接近一半也是空氣,但口感確實不錯!外層鬆脆可口,吃的時候好像吃薯片一樣,會不求然地發出聲音。奈何餡料確實不多,有進步空間。

雖然店鋪名奇怪,但每次經過,均會有一堆人在門口等候。

最後我叫了一底雞蛋仔,等了大約10分鐘,便有得吃了!
紙袋是用最傳統的雞皮紙,充滿了兒時回憶
袋面打了很多個小洞,幫助散熱,減慢了變淋的速度。
單看外表,已經感受到它外層的脆薄!
  • 雞蛋仔
2017-01-08 87 浏览
個店名好搞笑 但佢原來一d都無吹水 真係有好多人排隊等佢既雞蛋仔 仲要只賣原味雞蛋仔呢隻雞蛋仔外脆內綿 個人覺得佢比較甜同蛋味好香濃 可能因為夠足料所以好多人熱棒 每粒裡面都有料 無一粒係空殻
2017-01-08 98 浏览
次次黎開東大街,我都會特意來買雞蛋仔。不過今次來到,覺得明顯退步左,有啲失望。😕夜晚就特別多人排隊,買完都要等15至20分鐘。終於等到!但一拎上手,就知雞蛋仔份量比之前輕身了。雞蛋香味比以前淡,反而比大大陣牛油味蓋過咗。同埋可能因為姐姐要好快手起貨嘅關係,雞蛋仔整好之後,沒有適當吹風,所以一拎上手已經比較淋身,沒有香脆的口感。總結今次感到好失望,希望店家唔好只為快手起貨,而忽略食材嘅質素。始終$17一個雞蛋仔都唔係平,希望水準可以好返少少。

夜晚就特別多人排隊,買完都要等15至20分鐘。

2017-01-02 2956 浏览
區區單手可捏的雞蛋仔,其實有分派別的。有的勝在款式多,積極研發甜鹹辣味和蛋漿以外的餡料,雞蛋裡不只是軟綿;有的專注原味,卻在口感上別樹一幟,跟軟綿對立的香脆。東大街附近的這位高手不低調,憑原味雞蛋仔和格仔餅成為區內名物。久仰多時,終於在遠足前順道朝了聖。高手下的雞蛋仔,走利強記的香脆路線,卻多了一抹低調含蓄的牛油香。很少食店可僅以兩款食品立足至少七至八年,所說的兩款是包括可選的款式/味道。香港人貪新鮮,看到新奇的總會趨之若鶩,但專注於原味是不無市場的,令人回味和回憶的通常都是回歸基本步、普通不過的原味版本。雞蛋仔和格仔餅同價 ($17),買兩件便宜$1。格仔餅有醬料,店員會問你有什麼要加減、需否剪開,而雞蛋仔當然直接了當得多,沒有個別調配的空間。店外不算站著很多人,同時用上四至六部雞蛋仔機,平均等5至8分鐘便行。用心的吃過不少雞蛋仔的話,光是觀察機器的模樣和製作過程,未吃第一口前都會對口感有點概念。香脆和綿密口感的手勢不同,在放蛋漿那刻,前者的動作要快,讓蛋漿薄薄的留過蛋孔的表面,後者會緩慢的填滿蛋孔,製成一顆顆小蛋糕。和利強記一樣,這裡的雞蛋仔機和周圍佈滿淋瀉的蛋漿,不是不衛生所致,
用心的吃過不少雞蛋仔的話,光是觀察機器的模樣和製作過程,未吃第一口前都會對口感有點概念。香脆和綿密口感的手勢不同,在放蛋漿那刻,前者的動作要快,讓蛋漿薄薄的留過蛋孔的表面,後者會緩慢的填滿蛋孔,製成一顆顆小蛋糕。和利強記一樣,這裡的雞蛋仔機和周圍佈滿淋瀉的蛋漿,不是不衛生所致,而是造出香脆效果的必然代價。
$17一底雞蛋仔,價位中等,不便宜但不貴。拿上手不墜手,一身均勻的金黃膚色,有著薄如蟬翼的邊緣,我不顧儀態的當它夾餅般咬下;畢竟太脆,一顆一顆撕下來吃的話,恐怕會掉下不少,繼而浪費。
雞蛋仔
牙齒先咬破表面的薄脆,後觸到軟綿的蛋糕質地,咯咯聲的一一擊破,好不痛快。香脆效果弄得好的不只是這家,其獨特之處應該是淡雅地盈滿口腔的牛油香。有些人說拿上手會油,此言非虛,但就是因為倒上蛋漿前會搽一層油 (我親眼看到的),才會散發出蛋漿香甜以外的油香。
低調的油香或許是這位高手的致勝之道,雖不至特別得要驚呼,但質素是遠處於及格之上。綿密和香脆的雞蛋仔,各有擁躉,沒有哪派才是正宗,沒有好吃的定義。雞蛋仔這倒模出來、看似一式一樣的小食,用心觀察和品嘗,還是能洞悉它的可塑性。
2017-01-01
6 分钟 (外卖自取)
2016-12-31 184 浏览
     好早好早之前已經聽過低調高手既大名,難得黎到港島東當然要試試啦!招牌簡單寫住「低調高手大街小食」,寫到明自己係高手其實一點都不低調哈哈!          一底原味雞蛋仔$17,其實有點貴,但為左試下佢既味道,再貴都要試試啦!今晚人唔係好多,前面有四五個客人係到等緊,我地大約等左10分鐘就有得食。剛剛出爐既佢熱呼呼,真係好岩冬天黎食。手感方面,呢個雞蛋仔整到又鬆化又脆,一Meet就好容易分開佢。口感黎講,佢真係好特別,係香港食過咁多間雞蛋仔,好少可見到一間會係咁鬆化,一咬就好似咬緊杏仁餅咁,不過我又幾鍾意,實在係令人喜出望外。但係味道方面,我就稍嫌佢既蛋香味唔太足,未能兼顧好口感和味道兩方面。不過個人就覺得都係值得一試既😆
2016-12-28
外卖自取
$17 (宵夜)
2016-12-02 2428 浏览
港島東對元朗人來說是非常遙遠的地方, 而且到那兒的車費亦不便宜, 趁地鐵一連幾個星期六推出乘車優惠, 就來一轉港島東美食行。 美食臨立的筲箕灣大東街, 差不多每隔一個鋪位就是食店, 什麼類型都有, 數量多得誇張。 而最近地鐵站c出口的人氣店莫過於是吃雞蛋仔聞名的 - 低調高手。 小店位於小巷近轉角處, 對不熟路的來說有點難找。 星期六下午店外已有多人聚集, 把店包圍, 為的是等新鮮出爐的雞。蛋。仔。 全店只售賣兩款街頭小食: 雞蛋仔和格仔餅, 沒有分心售賣其他如魚蛋燒賣等小食, 專注得很。 一底售價$17, 兩底平一點$32, 可以雞蛋仔和格仔餅各選一底, 亦是最多人選擇的組合。 人越來越多, 我們都“拿拿聲”排隊, 付錢後約等了5分鐘就到手了。 雞蛋仔沒有其他花巧味道選擇, 就只有一款原味提供。 新鮮出爐的雞蛋仔熱到燙手, 要待涼一會才能放得入口。 這兒的雞蛋仔跟一般厚粉腍身雞蛋仔不同, 這是空心的, 所以口感偏脆身, 脆得有點似餅乾的感覺。 每粒雞蛋仔未算是漲卜卜的飽滿, 蛋味亦不夠香濃, 熱食是十分脆口, 所以要享受最好的狀態就要趁熱。 整體較為一般, 有點不用

雞蛋仔沒有其他花巧味道選擇, 就只有一款原味提供。

雞蛋仔
新鮮出爐的雞蛋仔熱到燙手, 要待涼一會才能放得入口。

雞蛋仔
這兒的雞蛋仔跟一般厚粉腍身雞蛋仔不同, 這是空心的, 所以口感偏脆身, 脆得有點似餅乾的感覺。 每粒雞蛋仔未算是漲卜卜的飽滿, 蛋味亦不夠香濃, 熱食是十分脆口, 所以要享受最好的狀態就要趁熱。 整體較為一般, 有點不用專程去食之感。

雞蛋仔
正當雞蛋仔較預期失望之際, 好戲卻在後頭。

格仔餅
厚身格仔餅兩邊對摺, 像三文治般, 同樣即製的燙手。

格仔餅
格仔餅的醬料可選擇: 牛油、 花生醬、煉奶和砂糖, 識食的當然選擇全部都要加的混醬! 入口好香甜煉奶味又有濃郁花生味, 加上砂糖的粒粒口感, 熱力把醬料溶化令整件格仔餅生色不少, 亦加了不少分數。 格仔餅不會過腍又不會太脆, 軟綿鬆彈, 口感黏黏軟軟的豐富, 配合醬料更是好食, 可惜同樣蛋味不夠香濃, 不過相比之下好食過雞蛋仔好多倍。 雖然邊食邊漏醬十分狼狽, 但味道驅使下越食越開心滋味。

格仔餅
雞蛋仔和格仔餅相信是繼魚蛋燒賣後最受歡迎的街頭小食, 不少地區的坊間小店也有各色各樣的雞蛋仔, 有些也做得很出色。若不是剛巧地鐵有半價乘車優惠, 這港島東的雞蛋仔會顯得有點不值。如果兩款食物中只有一款值得叫人回味, 高手之路還有點距離吧!
2016-11-05
2016-11-23 503 浏览
I had their egg waffle for the first time a few months ago and am finally doing this review because of their fame. Was hanging out with relatives who live in the area so we decided to grab some snacks after lunch. It was a Sunday afternoon so the line was insanely long and it took nearly 45 minutes to get our hands on the waffles. Turned out the waffle was rather ordinary with very crispy outer layer and almost empty centre. The batter was slightly sweet and eggy but I still prefer those more ca

Turned out the waffle was rather ordinary with very crispy outer layer and almost empty centre. The batter was slightly sweet and eggy but I still prefer those more cakey ones. Can give it a try if you happen to be around but definitely not worth the wait.

2016-04-09
2016-11-02 627 浏览
秋高氣爽,正好去郊遊,今次來到了鶴咀,回程去了筲箕灣覓食。東大街食店處處,由早到晚,低調高手大街小食也是人龍。小店只有2款選擇,正宗雞蛋仔和經典格仔餅,1底$17,2底$32,即叫即製,貴精不貴多。由於經常大排長龍,所以提供電子屏幕,方便食客,不錯,而且等候位置也寬敞。而我今次選了正宗雞蛋仔$17,價錢尚算合理,驚喜只需等十分鐘就有了。雞蛋仔很脆,偏薄,不夠飽滿,口感還是有的,可是蛋味不濃,有點淡,而且放上手有點油,總括來說,不過不失吧!或許名氣過盛,就很易失望了。

或許名氣過盛,就很易失望了。
2016-10-30
10 分钟 (外卖自取)
$17 (其他)
2016-10-16 683 浏览
好少踏足東區今日順路來到筲箕灣東大街終於可以買到低調高手到雞蛋仔(之前幾次都碰巧遇上休息日)稍等一陣熱辣辣的雞蛋仔到手了$17一底一咬下去好脆蛋味都夠不過因為我比較喜歡有內涵的雞蛋仔低調高手的則屬於脆口的一種內裡偏向空心好不好吃就各有所好吧
好少踏足東區
今日順路來到筲箕灣東大街
終於可以買到低調高手到雞蛋仔
(之前幾次都碰巧遇上休息日)
稍等一陣

低調高手的則屬於脆口的一種
內裡偏向空心

好不好吃就各有所好吧
2016-10-12 465 浏览
平時週街都有得賣雞蛋仔,最普通嘅十蚊都有一底,呢間竟然要16蚊......新鮮即整係加分,原來食落都幾好味,外面鬆脆入面(半空),油味唔特別重,食完d手指唔油膩。之前見過有明星排隊買tim~好似好遲先開門
之前見過有明星排隊買tim~
好似好遲先開門
2016-10-10 262 浏览
全香港最好食嘅,雖然好遠又十幾蚊底,但真係好正!真正嘅外脆內軟!次次都大排長龍,包保新鮮!水準每次都keep到,每次專程過黎食都唔會失望!有時只係早左到,人地未開門改個名都特別過人:低調高手
全香港最好食嘅,雖然好遠又十幾蚊底,但真係好正!

改個名都特別過人:低調高手