2017-10-24 94 浏览
筲箕灣對我來說一個好陌生的地方.為什麼我這樣說?因為我不是住在香港島那邊.平時去香港島約朋友吃飯,都是在銅鑼灣.從未試過去筲箕灣.而今天因為有朋友來到香港找我.所以就帶去香港島那邊坐電車.剛巧突然想吃雞蛋仔, 於是就去找一下在香港島有什麼好吃的雞蛋仔專門店.無意之中就找到這間,加上我們坐的電車是可以坐到筲箕灣總站.就這樣決定了去試試看.下了車,還要走一段路才到, 大約10到15分鐘.遠處就能聞到雞蛋仔的味道.跟其他雞蛋仔專門店相比.她的選擇其實不多.我就被她的黃金雞蛋仔所吸引.因為我從未吃過黃金雞蛋仔.所以就覺得好特別.職員也推介說好好吃.於是就點了一份.等候的時間比一舨雞蛋仔長.我覺得自己好像等了15到20分鐘左右吃好吃的都是需要付出, 除了金錢還有時間,哈哈.味道十分好吃, 每粒雞蛋仔都包含了雞蛋黃和鴨蛋黃.而且蛋黃的味道好突出.覺得很配合.外脆內軟. 果然是有水準之作.真的不枉我特意來吃.不過由於我還沒有吃過其他店的黃金雞蛋仔.所以暫時就不能比較.但真的好好吃.我會再去吃的.
筲箕灣對我來說一個好陌生的地方.
為什麼我這樣說?
因為我不是住在香港島那邊.
平時去香港島約朋友吃飯,都是在銅鑼灣.
從未試過去筲箕灣.
而今天因為有朋友來到香港找我.
所以就帶去香港島那邊坐電車.
無意之中就找到這間,
加上我們坐的電車是可以坐到筲箕灣總站.
就這樣決定了去試試看.

下了車,還要走一段路才到,
大約10到15分鐘.

遠處就能聞到雞蛋仔的味道.
跟其他雞蛋仔專門店相比.
她的選擇其實不多.

我就被她的黃金雞蛋仔所吸引.
因為我從未吃過黃金雞蛋仔.
所以就覺得好特別.
職員也推介說好好吃.

於是就點了一份.
等候的時間比一舨雞蛋仔長.
我覺得自己好像等了15到20分鐘左右
吃好吃的都是需要付出, 除了金錢還有時間,哈哈.

味道十分好吃, 每粒雞蛋仔都包含了雞蛋黃和鴨蛋黃.
而且蛋黃的味道好突出.
覺得很配合.
外脆內軟. 果然是有水準之作.
真的不枉我特意來吃.

不過由於我還沒有吃過其他店的黃金雞蛋仔.
所以暫時就不能比較.
但真的好好吃.我會再去吃的.
2017-10-18
15 分钟 (外卖自取)
  • 黃金雞蛋仔
2017-10-15 66 浏览
難得黎到筲箕灣,點可以唔去下低調高手朝聖呢。雞蛋仔雖然已經加左價,但係質素仍然有保證。雞蛋仔落左單之後,要等5分鐘嘅時間,每一底即叫即做。雞蛋仔仍然保持外脆內軟,做得好有心機,每一底的外皮都係好香脆可口,喺出面都比較少食得到。而計我話,雞蛋仔都係原味最正!所以呢一間嘅雞蛋仔,我係絕對推介嘅!而且朋友講,呢一間嘅格仔餅其實仲好食,不過因為人多,而家雞蛋仔可以一人一粒咁分享。下次再經過嘅時候,可以叫返一底格仔餅過下口癮。

2017-10-04 142 浏览
要講雞蛋仔我諗除咗北角雞蛋仔之外~我諗都冇人未聽過呢間低調高手大街小食😆之前已經睇過無數次佢嘅相,終於聞名不如見面😍嗰日係平日去到都係要等不過都快10分鐘左右~可想而知幾咁好食啦🤔👉🏿✨叫咗一底雞蛋仔 Hkd 17 💸價錢來講小貴左小小,不過食落就真係超級脆!脆到好似食緊薯片咁🤣之前聽啲人講話佢凍食嘅話入面係外脆內軟,所以都幾期待,但係可惜凍左之後..佢入面都係keep住脆卜卜😂咁應該都算係好事?同埋入口都好重蛋香味,雞蛋仔愛好者唔好錯過啦^o^
👉🏿✨叫咗一底雞蛋仔 Hkd 17 💸
2017-10-03 107 浏览
作為港島東之旅的第二種,我抱有非常大的期望,一來此店得到不少的好評,二來雞蛋仔是我從小便喜歡的港式小食之一❤️Lucky⭐️排隊名店係需要平日下午的時間去,這樣才可以不用排隊,就買到心水食物😜自己一個覓食,無辦法兩種都試,唯有選我最喜歡的雞蛋仔吧🐣由下單至拿到手,只需五分鐘👍🏻熱辣辣拿在手上,嗅到淡淡的牛油香,外觀拿左一百分,超期待😌可惜期望越大,失望都越大😔脆度-店家做得非常脆👍🏻蛋香-嗅的時候很香,咬下去的時候都有一點點,只是不太明顯😯飽滿度-不足👎🏻我記憶中,學校門口的小販伯伯,他做的雞蛋仔除了有濃濃的蛋香外,一咬下去,內餡佔據每顆雞蛋仔的三分之二❤️外層脆脆,內裡有蛋糕的鬆軟。不過這兒的雞蛋仔內餡只有大概一半的份量,有點小失望🙈與我預想中有分別哦😞想食就要快,因為好快就會下陷*總結,不用排隊,碰巧經過,一試無妨。若果要特意坐車來的話,就不用了**小時候的味道很難可以找到,唯有再去其他地區試下吧*

自己一個覓食,無辦法兩種都試,唯有選我最喜歡的雞蛋仔吧🐣

由下單至拿到手,只需五分鐘👍🏻
熱辣辣拿在手上,嗅到淡淡的牛油香,外觀拿左一百分,超期待😌

可惜期望越大,失望都越大😔
脆度-店家做得非常脆👍🏻
蛋香-嗅的時候很香,咬下去的時候都有一點點,只是不太明顯😯
不過這兒的雞蛋仔內餡只有大概一半的份量,有點小失望🙈

與我預想中有分別哦😞

想食就要快,因為好快就會下陷

*小時候的味道很難可以找到,唯有再去其他地區試下吧*
2017-10-03
5 分钟 (外卖自取)
2017-09-26 106 浏览
每次一想食雞蛋仔同格仔餅,都會第一時間諗起呢間店。佢既雞蛋仔同格仔餅外脆內軟,夠厚身有質感。老闆每次都會問客人係咪要哂全部醬料,同埋格仔餅使唔使分開一半,非常細心。而每次同老公share一人一半後,食完都覺得唔夠喉,好想獨吞一件落肚,哈哈。今次買了格仔餅,照舊唔要砂糖。等待期間見住店內每部機器旁都有一個計時器,覺得非常專業。亦覺得花時間專程搭車黎食佢既格仔餅都非常值得。等了一陣,終於有我地既格仔餅,依舊好味,食完又係覺得唔夠喉。下次試下一人獨吞一件我最愛既格仔餅先
2017-09-21 156 浏览
今日去開筲箕灣,唔覺意見到呢間小店見個名咁特別,叫「低調高手大街小食」仲有埋英文名.....叫做Master Low-key Food Shop心郁郁去試下呢個master 有幾勁呢間小店其實只賣兩樣食物,就係雞蛋仔同埋格仔餅一底$17,兩底就$32我地一行五個人,有四個人都話想試下,所以就嗌左一底雞蛋仔加一底格仔餅都係$32!!!「正宗雞蛋仔」原來係外脆內軟,唔係粒燈都滿滿既蛋漿,味道亦都同旺角街邊食開既貨色唔同,「高手」好有心思鑽研食譜而「經典格仔餅」就梗係咩醬都落晒,咁先好味道架啦加上呢間既格仔餅感覺上比起其他既厚身,四個人當飯後甜品食,食都食唔曬!!!不過已經好滿足喇~
今日去開筲箕灣,唔覺意見到呢間小店
見個名咁特別,叫「低調高手大街小食」
仲有埋英文名.....
叫做Master Low-key Food Shop
心郁郁去試下呢個master 有幾勁

呢間小店其實只賣兩樣食物,
就係雞蛋仔同埋格仔餅
一底$17,兩底就$32

我地一行五個人,有四個人都話想試下,
所以就嗌左一底雞蛋仔加一底格仔餅
都係$32!!!

「正宗雞蛋仔」原來係外脆內軟,
唔係粒燈都滿滿既蛋漿,
味道亦都同旺角街邊食開既貨色唔同,
「高手」好有心思鑽研食譜

而「經典格仔餅」就梗係咩醬都落晒,
咁先好味道架啦

不過已經好滿足喇~
  • 雞蛋仔
  • 格仔餅
2017-09-08 96 浏览
係筲箕灣食完晚飯,諗走落地鐵站嘅時候見到呢間雞蛋仔聽過住呢頭嘅朋友講佢好耐,一直冇機會試,今次唔係好飽終於可以試下,偶爾食下宵夜好開心落單買,都係即叫即整嘅,出名嘅舖頭好似好勁咁,師傅整得有板有眼雞蛋仔出到嚟熱辣辣,忍唔住即刻試下佢究竟幾好食咬落去個下,我同朋友隻眼掙得好大,未食過咁好食嘅雞蛋仔!同一般食開嘅唔同,佢嘅味道特別有蛋香,外皮極脆,入面嘅粉糰都幾飽滿,唔係偷工減料嘅個種都試過好幾間香港出名嘅雞蛋仔,例如太安樓個啲,但係我可以講呢個係最好食嘅雖然佢定價偏貴,但係貴得嚟有質素,下次嚟筲箕灣都一定要食如果下次有朋友嚟香港旅遊,都可以介紹佢哋嚟呢度,因為我覺得呢度嘅雞蛋仔代表到香港!食到咁上下,落到地鐵站先記得影相
係筲箕灣食完晚飯,諗走落地鐵站嘅時候見到呢間雞蛋仔

雞蛋仔出到嚟熱辣辣,忍唔住即刻試下佢究竟幾好食
咬落去個下,我同朋友隻眼掙得好大,未食過咁好食嘅雞蛋仔!

雖然佢定價偏貴,但係貴得嚟有質素,下次嚟筲箕灣都一定要食

食到咁上下,落到地鐵站先記得影相
2017-08-30 77 浏览
低調高手雞蛋仔其實好出名,位招口難搵,店細細,但一見好多人喺門口等緊就知喇! 我亦食高好幾次!係到筲箕灣必吃既小食!平時好多人,一般要等15分鐘左右,但今次唔算好多人,等左10分鐘就有了!好好彩!雞蛋仔即叫即整,新鮮整,熱辣辣!充滿雞蛋香,咬落去外脆內軟,而且蛋漿唔太多,所以特別脆!價錢唔貴,同普通雞蛋仔差唔多,值得一試!比起其他雞蛋仔,呢個性價比高所以出名都係有原因既!如果下次有機會會試下夾餅!推介!

比起其他雞蛋仔,呢個性價比高
所以出名都係有原因既!如果下次有機會會試下夾餅!推介!
2017-08-07
2017-08-27 88 浏览
果日行經筲箕灣,感覺有啲肚餓,見到呢間舖頭,係網都見人講過,而且價錢都可以接受,就每樣買底嚟試吓,食落雞蛋仔外面脆入面都有d肉, 但比起北角雞蛋仔稍為遜色又 冇媽咪雞蛋仔咁多肉,格仔餅味道不錯,以前就要排隊, 而家叫籌方便啲雞蛋仔大約等11分鐘 格仔餅大約6分鐘$17/1底 $32/2底 可以mix

雞蛋仔大約等11分鐘
格仔餅大約6分鐘
$17/1底 $32/2底 可以mix

2017-08-23 396 浏览
難得發現晚上不用排隊,明明已食飽,但都忍不住要買來吃。以後不想等太久真的應該晚上來😉一如以往店員很親切地在落order時問清了格仔餅的喜好,又會問明要否切開方便share,雖然價錢已加到$17份、$32兩份,但這樣有香港特色的小食和小店我是大力支持的!很多朋友對「最好味的雞蛋仔」這個議題有不同的喜好:太安樓的、北角的,但我覺得這裡的雞蛋仔質素是我心目中的首位,平常來的唯一缺點是要等,今晚(也許因爲三號風球的關係)不用等就更加好。

格仔餅

2017-08-22
$16 (宵夜)
格仔餅
2017-08-02 84 浏览
代表香港的街頭小食,鹹的我會選魚蛋,甜的便是雞蛋仔了。而港島區有實力的雞蛋仔店林立,出名的有北角、西灣河太安樓的一些店子,但對我來說筲箕灣的「低調高手大街小食」卻是冧巴溫!雖說是「低調高手」,但在容祖兒及謝霆鋒的明星效應加持下,此店早以成為雞蛋仔界的人氣王。在很多雞蛋仔店都攪很多口味變化、甚至於變得五顏六色的情況下,難得此店一直以來都保持專注,只賣原味雞蛋仔同格仔餅兩樣東西。對於有選擇困難症的人來說此店甚好,因為永遠都只是二選一的抉擇。其實專注更能保持品質,熟能生巧嘛(記得此店老闆在謝霆鋒的飲食節目亦講過此點)。這天人不多,我選了$17元的雞蛋仔,等了十分鐘多一點點便有得食。「低調高手」的雞蛋仔,最令我欣賞是夠晒脆身,粒粒都好堅挺飽滿,賣相已加分不少。而且雞蛋仔內部充滿蛋及牛油香,也像蛋糕般軟熟,「外脆內軟」正是最簡要的評價也。當然此店並非無敵,但對我來說唯一能擊敗它的是我兒時吃過的碳烤雞蛋仔,可惜此物已差不多在香港絕種了(但傳聞離島尚有)。

原味雞蛋仔

2017-07-27
10 分钟 (外卖自取)
原味雞蛋仔
2017-07-14 110 浏览
見有這麼多好評,真的要來光顧一下,辯真偽。來到已見店門外有食客等候,排隊點餐,之后店員會給你票尾等叫號碼,有條理。食品有雞蛋仔及格仔餅,只賣這2款已經好好生意!! 買2件會平2元,計算下買2款又不是特別平,先買一款吧!! 點了格仔餅,想著不多人點,應該會快些有,噢!! 還是一樣要等15分鐘左右😂😂可以用八達通,很方便,一咭在手,不用找贖,果然跟得上潮流。到手啦!! 購買時店員也詢問是否需要切半,既然是免費,當然要享受下這免費服務啦😉切開2件方便食👍格仔餅醬多到流到紙袋,怪不得店舖額外給我一個膠袋裝著。格仔餅面脆內軟,多醬,又夠熱,真的無得頂😋😋總結: 收$快,出貨時間尚可,食品品質一流。
見有這麼多好評,真的要來光顧一下,辯真偽。

可以用八達通,很方便,一咭在手,不用找贖,果然跟得上潮流。

總結: 收$快,出貨時間尚可,食品品質一流。
下午茶
  • 格仔餅
2017-07-01 114 浏览
作為街坊,低調高手係筲箕灣是非常出名的,我係呢區住左好耐啦, 工作都係筲箕灣,閒時會請同事幫手買下雞蛋仔或夾餅做下午茶,忘了宜家有冇加價,平時我比$16就我什至同事會當係lunch的,好誇張!次次都好多人架,不過老細進步左,轉左等籌出食物,仲有一把大大的風扇(冇甘熱),又唔駛我地排長龍,已經比之前更好。不過食物質量不能維持,店內太多part time,有年輕、有anite,雖然大家知點整,但控制熱度及查醬手勢不一,但老細真係技術好好多!雞蛋仔外脆有蛋香味,確是比同區的好吃,但夾餅味道更出色,不能放冷,一定要熱辣辣先最好!大家要記住啦

大家要記住啦
2017-06-19
10 分钟 (外卖自取)
2017-06-30 188 浏览
經chef lemon《十九幾道瘋味》大力加持後,想低調也低調不來,幸好它仍留守小店,沒有狂開分店分拆再上市;沒有出騎呢口味,做好基本;店內只賣兩樣東西,雞蛋仔和格仔餅。雖然收了chef lemon這位高足,但好彩這位師父那底雞蛋仔絕對沒有濕過毛巾。即叫即製,就算無咩人排落單後都要等三四分鐘。老闆不在店,由一眾姐姐主理。見姐姐在加入粉醬前,細心在模具上用掃來來回回掃著,或許這就是那獨門脆邊的秘技之一。雞蛋仔是我小時候最愛的街頭小食,美甜又飽肚,但隨年漸長,就算幫襯某些雞蛋仔名店,但好食的雞蛋仔仍是一底難求。$17一底、$32兩底,在雞蛋仔界不算便宜,仍就讓我尋回兒時的滋味。不知模具是否特製,每粒雞蛋仔的脆邊位比一般闊一點,很薄很脆,有點像圓型橙色零食蝦餅的質感。雞蛋仔心半滿,少許黏口,充滿蛋香和奶香。

2017-06-25 102 浏览
低调高手估计是全香港人公认的最好吃的鸡蛋仔和格仔饼!粤语老师一直推荐,今天特意跟朋友来吃,只有原味的鸡蛋仔。比其他店高明之处在于很脆!颗颗分明!其他店鸡蛋仔里边几乎都是软的,这家完全都是脆的。但是其实还不至于特意来,坐叮叮车可以到,就当观光来还挺有意思!格仔饼有四种酱料可以加,可以同时选。我选了全四种,对我来说有些甜,但是真的很好!
低调高手估计是全香港人公认的最好吃的鸡蛋仔和格仔饼!