2018-10-02 156 浏览
繼小雲吞後,蜜桃小丸子繼續在筲箕灣東大街掃街,少不了要來排哂長龍的雞蛋仔店朝聖,遠遠便已聞得雞蛋仔香,來到見到有不少食客在等著叫號碼取食物,小小的雞蛋仔店運作得如此有系統,想必一定很好吃,於是蜜桃小丸子叫了原味雞蛋仔來試。雞蛋仔即叫即製,拿上手熱呼呼的,很新鮮。吃下口,外邊脆卜卜,可是,內裏卻吃不出軟綿綿的感覺,就是覺得很脆很脆,蛋香是有的,甜度適中,但和蜜桃小丸子想像中的外脆内軟有很大的距離,令人失望了。

。//🍳🥠原味雞蛋仔 ( hkd17 )走到遠遠的筲箕灣探朋友,他們便作妹妹的嚮導帶我吃地道美食!那就不得不提享譽OpenRice的低調高手雞蛋仔!真的做到「半邊殼」的效果,外表薄而脆😍內裡蛋香滿滿,又熱又鬆軟😍真的很值得一吃再吃!
。//
🍳🥠原味雞蛋仔 ( hkd17 )

本人係鹹蛋控 繼新加坡鹹蛋魚皮 香港將本土街頭小食雞蛋仔同格仔餅都唸到加入鹹蛋原素 我緊係一定要試下啦!不過期待愈大真係失望愈大鹹蛋加落去雞蛋仔好似食流沙包咁 因為我中意食鹹野 所以先中意鹹蛋 但黃金雞蛋仔就比較甜 中和左之後鹹蛋味冇我想像中咁出 同埋唔係粒粒都好平均 食到中間先可以食到全粒都有鹹蛋 全粒都有就好味啲鹹啲 唔知食格仔餅會唔會唔同啲 有樣係好嘅就係佢係即叫即整 等就係要等 但就好脆好香口 不過雞蛋仔黎講都係冇我以前讀大學一個呀叔係街邊用炭爐整嘅雞蛋仔好食不過呢個gimmick係幾好 我覺得點都要試一次 但應該唔會再食多次 又唔係平🙈

不過期待愈大真係失望愈大

2018-09-14 187 浏览
今日因為工作關係, 去左筲箕灣。之前已知這間非常高調既 " 低調高手" 今日雖然係閒日, 但人流都唔少我當然食人氣超高既 "黃金雞蛋仔" 啦! 雖然成$28 有d貴, 但一場黎到, 梗係要食啦. ... .等.. .. 等....等. ... ..終於出場啦, 真係真係非常邪惡, 雖然等左 15分鐘, 但絕對值得, 熱辣辣既雞蛋仔蛋香,再加鹹蛋王 嗶! 真係唔使講野. .. .去相

今日雖然係閒日, 但人流都唔少

嗶! 真係唔使講野. .. .去相

2018-09-13
15 分钟 (外卖自取)
2018-09-10 149 浏览
今日約左男朋友去筲箕灣食飯,食完飯超級飽所以決定係附近行下散下步先走。行行下經過低調高手我又忍唔住停低,明明已經好飽但係我最後都點左個雞蛋仔😆 本來想試下新款既黃金雞蛋仔口味,裡面係鹹蛋黃,應該會幾香幾好味,不過俾人制止左我,話岩岩食完飯就唔好再食得咁heavy~哈哈 食到原味我都好心滿意足架啦~雖然而家口味越出越多,不過水準依然保持到,咬落去好脆但係裡面就好鬆軟,而且食落好香,佢地用既蛋漿真係唔同d~呢間既雞蛋仔真係點知都唔厭,我下一次一定要試下黃金口味😎
呢間既雞蛋仔真係點知都唔厭,我下一次一定要試下黃金口味😎
2018-09-08 166 浏览
個日係平日所以少啲人排隊😬黃金格仔餅$28 即叫即整, 外脆內軟,充滿蛋香,而且加入牛油提香。格仔餅加入鹹蛋王、砂糖及牛油,依個咁邪惡的組合, 好難令人抗拒, 如果食晒一底會比較飽肚,所以大家記得開心SHARE 啦
個日係平日所以少啲人排隊😬

• 黃金格仔餅
2018-09-08 203 浏览
一直以為呢間店同我風馬牛不相及,最近表弟搬屋我成日要去幫手裝置新居,先發現原來近在咫尺!呢度食物選擇唔多,就係雞蛋仔or格仔餅,原味or黃金.我唔鐘意咁heavy,所以叫左原味雞蛋仔,夜晚7點幾去都有堆人買,所以係咪你都有排等等左1X分鐘我終於有得食,外觀上都睇得出佢好脆!咬落去佢外面真係卜一聲脆開,但唔會紙咁薄,而裡面雖然有空氣感,但唔係空心,依然有軟軟的蛋糕部分,蛋味香濃又唔會好甜.最厲害係我行左幾條街佢依然係脆的,唔怪得個個都要黎買,無多種口味大家一樣受落啦~~~

呢度食物選擇唔多,就係雞蛋仔or格仔餅,原味or黃金.

等左1X分鐘我終於有得食,外觀上都睇得出佢好脆!

2018-09-05
2018-09-04 93 浏览
到底鹹蛋黃仲可以有幾多重變化呢🤔?!我超鍾意食用鹹蛋黃整嘅野食, 黃金蝦黃金蟹三色蒸蛋呢啲已經係極普通嘅菜式,較特別嘅有黃金魚皮、黃金薯片、黃金炸雞呀咁,而最近連黃金鹹蛋肉鬆雪糕都食埋啦😝😝😝,點知今日仲俾我食到。。。 『黃金雞蛋仔』!!!因為我今日去時佢剛開舖,所以冇乜人排隊,等左唔使10分鐘左右就有喇😊!蛋香濃郁外脆內軟,中間黃金餡亦夠豐滿,鹹蛋黃味配上雞蛋仔本身嘅蛋糕甜香出奇地融和,絕對係邪惡得嚟又純真嘅街頭小食👍👍👍,真係越食越有呀🤭。P. S. 我瞄到長者咭買普通雞蛋仔格仔餅有優惠添,現時係減HK$ 5,登時對佢好感大增。

2018-09-03
其他
  • 黃金雞蛋仔
  • 黃金格仔餅
2018-08-27 204 浏览
低調高手呢間雞蛋仔一向勁出名連cctvb都介紹過以前係呢頭返工已經有食,不過放工時間一向勁多人今日咁岩經過,都忍唔住買返底雖然係4點令,都係都有人排隊久違了的招牌真係開左好多年但係都做得住雖然就越做越貴出左名貴係常識吧估唔到咁出名都要做優惠喎不過呢兩包野都唔啱我,無like好想試下黃金雞蛋仔但係太heavy忍左口環境一樣係街坊feel無變到,keep到d人情味多左d款色,但又唔會over左而影質素等左10分鐘,終於等到喇今日個漿好似硬左d不過脆卜卜,都好味過其他店食個d原味始終最原始以前收工成日同前同事去食好懷念附近仲有檔好好味既串燒不過今日星期一休息,食唔到得閒不妨去筲箕灣東大街食野掃街啦!
低調高手呢間雞蛋仔一向勁出名
連cctvb都介紹過
以前係呢頭返工已經有食,
不過放工時間一向勁多人

今日咁岩經過,都忍唔住買返底
雖然係4點令,都係都有人排隊

久違了的招牌
真係開左好多年
但係都做得住
雖然就越做越貴
出左名貴係常識吧

估唔到咁出名都要做優惠喎
不過呢兩包野都唔啱我,無like

好想試下黃金雞蛋仔
但係太heavy
忍左口

環境一樣係街坊feel
無變到,keep到d人情味

多左d款色,但又唔會over左而影質素

雞蛋仔

等左10分鐘,終於等到喇

今日個漿好似硬左d
不過脆卜卜,都好味過其他店食個d
原味始終最原始

以前收工成日同前同事去食
好懷念
附近仲有檔好好味既串燒
不過今日星期一休息,食唔到

得閒不妨去筲箕灣東大街食野掃街啦!
2018-08-27
雞蛋仔
2018-08-11 344 浏览
一向都聽講這間小食店的格仔餅薄雞蛋仔都很有水準, 所以特登慕名而來試一下。他們的位置都算方便,地鐵站出口行三分鐘便到達。格仔餅是我最喜愛的街頭小食之一。 這個黃金格仔餅的餡料是有鹹蛋黃,牛油和砂糖混合而成。味道咸香又帶甜, 試問誰會不喜歡鹹蛋黃和砂糖這個組合呢? 格仔餅質地厚實,亦都帶點鬆化。 當簡單的材料與上低調的高手, 做出來的美食就是最有力的廣告。 其實都有試過他們的雞蛋仔,但是雞蛋仔內是半滿半空的,不是我喜愛的口感。
黃金格仔餅
黃金格仔餅
2018-08-03 274 浏览
低調高手黃金雞蛋仔 $28初初食低調高手真係驚為天人 係我第一次食過咁脆卜卜既雞蛋仔後來市面都有店鋪同樣用風扇吹到雞蛋仔外脆內軟 開始覺得低調高手既雞蛋仔太空虛 所幸呢份黃金雞蛋仔表裡如一咁高質!所謂黃金係指咸蛋黃 低調高手無再單靠既有名氣食老本 原味之外終於有得揀 而且創新得黎咸蛋同雞蛋仔異常地夾有左咸蛋黃雞蛋仔內裡充實左唔少 分怖相當均勻 近乎粒粒都試得出 成個配搭亦無淨食咸蛋果種重口味 值得比個like!成件事唯一唔好就係高企既價格 比原味貴成$10 呢個價市面已經買到雞蛋仔雪糕配 幫唔幫襯真係睇個人喜好
低調高手
黃金雞蛋仔 $28
初初食低調高手真係驚為天人 係我第一次食過咁脆卜卜既雞蛋仔
  • 原味雞蛋仔
2018-07-30 242 浏览
搭日營接駁車去到筲箕灣,中午嗰餐一般般,落到掃街天堂當然要食下啲美食,呢間係同學仔媽咪介紹,去到一間簡陋小店,店內做晒廚房,幾個店員不停整餅,門口一個女店員落單,攞票等叫號碼!5分鐘已出到比我!攞咗在對出行你路食!原味夾餅($18)叫咗剪半,分成兩袋,好喜歡呢種啡色紙袋(細個夾餅外面脆,入面蛋香,不過無咗煙韌嘅口感,如果外脆內煙韌就更正!搽咗牛油、花生醬、練奶、砂糖,呢4種醬料嘅化學反應係香甜好味!整體好味!收銀女店員有禮斯文!經典小食

原味夾餅

收銀女店員有禮斯文!

經典小食
2018-07-28
外卖自取
2018-07-06 446 浏览
雖然住港島,但就好少去筲箕灣一帶,難得經過低調高手,就順便買埋格仔餅食😛😛之前淨係食過雞蛋仔,但就有好多人推介埋呢個格仔餅😆. 格仔餅 $18格仔餅即叫即做,熱辣辣,外脆內軟,厚度亦好足夠,不過蛋香唔算好濃,內餡有牛油、砂糖、煉奶,唔會太甜,不過我就覺得醬料唔算太多,下次再食要叫多醬先🤣🤣見到有咸蛋黃味格仔餅,有興趣就試下啦,我就反而冇咩興趣~~低調高手大街小食地址:筲箕灣筲箕灣東大街76A號B3號舖地下

格仔餅 $18

見到有咸蛋黃味格仔餅,有興趣就試下啦,我就反而冇咩興趣~~

低調高手大街小食
地址:筲箕灣筲箕灣東大街76A號B3號舖地下
2018-06-27 351 浏览
系呢個時代黎講,大概每一個時期都有戈期興既野食,去到近年,竟然無啦啦興起一個鹹蛋黃熱潮,相信大家諗都冇諗過鹹蛋黃都可以系食物界變成一種潮流。呢間小食店原本賣既系雞蛋仔同埋格仔餅,位置系筲箕灣東大街旁,如果吾知呢間系出名,就咁經過根本不大興趣去試,但呢家加埋間店又加入鹹蛋黃戰團,連雞蛋仔同格仔餅都好創新咁加入鹹蛋黃,吸引度大增。系店外吾難睇到系某d著名媒體拎獎既poster,亦強調系得呢間店,冇任何分店,多數講得呢句都系好受歡迎既店舖,驚人地去左d翻版店舖。店舖位置真系十分細,系一眼可以望曬既大小,只有一個叔叔同一個姨姨,我諗系一個就整雞蛋仔同埋格仔餅,一個就輔助下同埋做埋收銀咁。學d人話齋,衛生程度的確吾太理想😅雞蛋仔機旁邊有大量蛋漿,應該系整戈陣落得太重手,機器冇足夠空間盛載而導致的。話就話系人氣雞蛋仔,但系要排隊都吾系話要排好耐,至少比我想像中快,排隊連等拎食野食,10-15分鐘左右就有了。買既都系20幾歲既年輕人,打卡影相是常識吧😌亦有比較大年紀既臨收舖先去到,已經趕吾切食,想食好西真系要早d去。想食好耐既雞蛋仔終於比我食到就咁睇包裝同出面小食店既雞蛋仔冇分別,都系傳統既紙袋仔,

想食好耐既雞蛋仔終於比我食到

就咁睇包裝同出面小食店既雞蛋仔冇分別,都系傳統既紙袋仔,不過包裝吾系重點,味道先系。大大份同埋每一粒都好脆卜卜!鹹蛋黃系入面亦好充足,feel到系冇乜加糖或其他添加物。但另外想提及雞蛋仔既蛋香味並不足夠,雞蛋仔欠缺蛋香味就好似冇左最重要既部分。

希望街頭小食文化系香港可以一路維持落去,香港愈黎愈多食肆比因租約期滿而要被逼倒閉,小食店要經營真系比以前困難,香港人都算中意掃街,相信小食文化維持落去都可以獲得吾少人既支持。

黃金雞蛋仔 $28
宵夜
2018-06-25 382 浏览
筲箕灣地鐵站B1 出口行幾步就見到佢,勁方便,唔難搵。好香好多人排! 原來係雞蛋仔! 佢有兩種味:原味($18)同黃金(鹹蛋黃)雞蛋仔 ($28)。因為同朋友share 佢又唔食鹹蛋黃, 所以就叫左個原味試下先。等左唔係好耐就有了。佢個雞蛋仔一啲都唔林,好脆!味道正常,唔會太甜或者好多牛油👍🏼面粉個面同脆卜卜個面一半一半😍😍 同北角雞蛋仔有得fight! 下次我會叫埋個黃金雞蛋仔黎試架😤

下次我會叫埋個黃金雞蛋仔黎試架😤
2018-06-24
4 分钟 (外卖自取)