2018-11-13 113 浏览
雞蛋仔、格仔餅係香港人由細到大都會食嘅特色小食我亦都係由細食到大,而且非常喜愛自從我最喜愛雞蛋仔嘅店舖倒閉咗之後有一段時間我係唔敢去其他地方買雞蛋仔因為好多都係淋過毛巾早幾年喺筲箕灣工作嘅時候發現到呢一間店舖佢就成為咗我現時最喜歡嘅雞蛋仔呢一日星期日嚟到要等九個字左右先拎到雞蛋仔,都幾誇張不過都值得等待雞蛋仔表面依然非常之脆,內裏有約一半係軟綿嘅蛋糕質感不過如果可以再實心多少少就更加好食另外都買咗格仔餅如果你想同朋友一齊食佢都可以好貼心咁樣幫你分開兩份而且我去拎嘅時候佢係打平放減少入面嘅醬料流走格仔餅都係新鮮熱辣,而且都係脆身更加有外脆內軟嘅感覺加埋花生醬、煉奶等嘅醬料,非常非常好食最後值得一讚嘅係就算有好多人買佢哋嘅服務態度都好友善貼心
雞蛋仔、格仔餅係香港人由細到大都會食嘅特色小食
我亦都係由細食到大,而且非常喜愛
自從我最喜愛雞蛋仔嘅店舖倒閉咗之後
有一段時間我係唔敢去其他地方買雞蛋仔
因為好多都係淋過毛巾

早幾年喺筲箕灣工作嘅時候發現到呢一間店舖
佢就成為咗我現時最喜歡嘅雞蛋仔

呢一日星期日嚟到
要等九個字左右先拎到雞蛋仔,都幾誇張
不過都值得等待
雞蛋仔表面依然非常之脆,內裏有約一半係軟綿嘅蛋糕質感
不過如果可以再實心多少少就更加好食

另外都買咗格仔餅
如果你想同朋友一齊食
佢都可以好貼心咁樣幫你分開兩份
而且我去拎嘅時候佢係打平放
減少入面嘅醬料流走
格仔餅都係新鮮熱辣,而且都係脆身
更加有外脆內軟嘅感覺
加埋花生醬、煉奶等嘅醬料,非常非常好食

最後值得一讚嘅係就算有好多人買
佢哋嘅服務態度都好友善貼心
2018-11-13 80 浏览
前一排呢就吹起呢個黃金風,就係乜嘢都加鹹蛋黃整野食,咩都係黃金開頭 簡直就係遍地黃金啊 唔整返一兩樣黃金嘢就好似冇乜睇頭咁雖則鹹蛋黃係一樣非常好食嘅嘢,而且亦都係一樣好好嘅食材,同好多食物都好夾,估唔到呢用來做甜品一樣得低調高手嘅雞蛋仔同埋格仔餅呢我相信都係我食過咁多間嘅top 3!由佢開舖一直食到而家佢個味道都係冇變過 一樣咁好食 外脆內軟 而且充滿蛋香味牛油味 冇得頂!呢個就係低調高手新出嘅黃金格仔餅,入面充滿着非常多嘅鹹蛋黃,係每一啖都會食到充滿住鹹蛋黃嘅香味,絕唔係加少少整個噱頭出嚟 而係真材實料!佢本身個格仔餅已經好好食再加埋花生醬煉奶混和左鹹蛋黃嘅鹹香 呢種甜同埋鹹嘅配搭係非常非常之惹未食唔停口不過呢我個人都係鍾意食返原味多啲

不過呢我個人都係鍾意食返原味多啲
2018-11-10 139 浏览
筲箕灣另一必食小食,就係低調高手雞蛋仔。已經有好多報章雜誌有介紹過,所以每次來食都大排長龍!由買完飛,到等雞蛋仔,至少要半小時!不過30分鐘係絕對值得等待買左原味雞蛋仔$19同黃金雞蛋仔$29因為即叫即整,所以每一餅都外脆內軟!我最愛原味,因為係我食過最重蛋味同最脆的雞蛋仔!黃金雞蛋仔其實係加左鹹蛋黃碎,每一粒都食到鹹蛋黃碎,食落有陣鹹香味,好惹味,超級足料!😋😋另一出名就係格仔餅,不過我無食。一間鋪頭可以靠2樣食品就出名到全香港,所以你絕對可以幻想到係幾甘好味同對雞蛋仔的要求👍🏻

不過30分鐘係絕對值得等待

買左原味雞蛋仔$19同黃金雞蛋仔$29
原味雞蛋仔

黃金雞蛋仔

另一出名就係格仔餅,不過我無食。
2018-11-10
原味雞蛋仔
黃金雞蛋仔
  • 雞蛋仔
2018-11-10 51 浏览
黎間雞蛋仔咁出名,特登出去食. 星期三的晚上八點黎到. 只要排隊等三個人就有. 員工有三名,所以等5-10分鐘就有得食. 因為我唔食蛋黃味,所以點左一底原味雞蛋仔. 的確個皮好脆口,不過個雞蛋仔入面係空心. 所以令我有d失望. 個人口味鐘意外面少少脆,入面頌有結實的蛋糕口感. 我同朋友拎住邊行邊食,因為要撕開一格格黎食. 食左大半,係手上嘅雞蛋仔已經禁到扁晒,好醜樣. 雖然可能係朋友拎得唔好. 不過如果佢唔係空心,應該不至於變左一片雞蛋仔皮經過可以一試,但不值得慕名而來.

經過可以一試,但不值得慕名而來.
2018-11-07
10 分钟 (外卖自取)
2018-11-06 137 浏览
呢間賣雞蛋仔同格仔餅出名真係即叫即整嘅雞蛋仔同格仔餅, 所以永遠都會見到舖頭外面大排長龍嫁!比著平日的我見到長龍一定走, 但想想難得入到筲箕灣, 又有黃金雞蛋仔口味, 又係即叫即整, 就排了! 每一底都放入鹹蛋黃碎,絕不吝嗇!食落無原味咁外脆內軟,但帶陣陣鹹香!超惹味~值得等待!

2018-10-27 184 浏览
Was in the area and saw that this place had won an OpenRice award. Ordered the original flavour Chinese egg waffles.There was quite a queue but didn’t have to wait too long to be made. Payment was cash or octopus which is convenient. In my opinion the egg waffles were standard, nothing special. Quite a few of them were hollow.

2018-10-27 124 浏览
作為咸蛋黃控既我基本上甚麼有咸蛋黃既菜色都會好想試,低調高手既格仔餅一向係我既最愛,食過佢既格仔餅,真係搵唔到其他同佢同級,或者係比佢更好食既格仔餅,我試過咩醬都唔加既情況下食佢既格仔餅,都係咁好食,我相信係個粉漿調配得好,所以咁好味,有些店賣既格仔餅,好似橡筋咁,勁膠最近佢出左咸蛋黃格仔餅,當然要食,佢一啲都唔慳料,滿滿的咸蛋黃遍滿整個格仔餅,其實真係有啲漏,但係有佢咁好食既格仔餅再配咸蛋黃,真係貴啲都抵食下次我一定會食埋咸蛋黃雞蛋仔

下次我一定會食埋咸蛋黃雞蛋仔
咸蛋黃格仔餅
2018-10-26
8 分钟 (外卖自取)
咸蛋黃格仔餅
  • 格仔餅
2018-10-20 227 浏览
同朋友打算去東大街掃小食,意外發現呢間出名雞蛋仔小店,連霆鋒都有推薦過!心郁郁立刻去排隊買。當中有普通味同黃金(咸蛋黃)味,我最後試左黃金雞蛋仔。如果大家想食格仔餅都可以,佢都有兩隻味揀。買完果然無令到我失望,一拎上手熱辣辣仲好脆!粒粒都有咸蛋黃碎,好足料。真心呢幾年買其他街上既雞蛋仔全部都淋滋滋,好耐都無食到由頭脆到落尾既雞蛋仔喇。大家經過開都可以買一底試下,但大家要預啲時間等,因為佢即叫即整,唔怪得咁受歡迎啦
2018-10-19 150 浏览
筲箕灣東大街出名多嘢食,除咗係正餐之外,仲有好多小食。食過其他區的雞蛋仔,還是覺得低調高手的雞蛋仔係最好食㗎。以前門口係好墟撼,而家可能係水準飄忽,價錢越黎越貴的關係,少左好多人。我而家都好少食,我覺得始終都係老闆整得好食,所以我一定要等到老闆在場整雞蛋仔我先至會買,事關老闆整的雞蛋仔係無論係用料、比例、火喉都係其他員工仲未及得上。天氣凍,攞上手的雞蛋仔都特別熱外脆內軟的感覺,一半空心一半有餡,比例好,要軟有軟,要脆有脆,唔會有奶粉味,簡直係完美!
筲箕灣東大街出名多嘢食,除咗係正餐之外,仲有好多小食。

食過其他區的雞蛋仔,還是覺得低調高手的雞蛋仔係最好食㗎。

天氣凍,攞上手的雞蛋仔都特別熱
2018-10-16 133 浏览
以前好鍾意低調高手,無論排幾耐隊經過都忍唔住買份雞蛋仔,但最近幾次都無見過老闆,唔知係咪因為咁所以味道差左好多,蛋漿份量過少,次次都有啲燶,只做到外脆但無內軟....好硬...有啲失望...
2018-10-13 247 浏览
格仔餅 To-try list 中 怎能少得低調高手大街小食 從來很少踏足東區的我 為了朝聖 尋味遠近馳名的格仔餅 長途跋涉來一趟筲箕灣也是必須的店外都是買了飛仔等拿即叫即製的雞蛋仔 我買格仔餅的就不須1分鐘就有得食啦 🥜雖然很快就有格仔餅 但是熱辣辣的啊 🥜外層好脆 內裏煙煙韌韌 是傳統格仔餅的質感 蛋味也是特出的🥜醬料也是傳統的 黃油+花生醬+煉奶+砂糖 要了多醬 但因為醬料比較稀 大部分都流到紙袋裏 能依附格仔餅的就不多 所以味道也相對淡 主要吃到花生醬味 甜味欠奉🥜餅不太厚 所以吃了一整個都不會膩 (之前吃過的是有5cm以上 這個大概之前的一半)總結:這個是一個不錯的格仔餅 保存了傳統的味道 但我覺得未至於是有驚奇/城中最好吃的級別 畢竟是那麼有名 我也推薦大家來試試

🥜雖然很快就有格仔餅 但是熱辣辣的啊

2018-10-01
2018-10-12 151 浏览
一間舖頭改個好名 的而且確可以 收到宣傳效果 🤩  其實每次行過 作為星爺粉絲嘅飢詩 都諗起食神入面嘅呢段台詞「佢高傲,但系宅心人厚;佢低調,但系受萬人景仰」😂 雖然用呢句嚟形容店主極其誇張🤣, 但係佢嘅格仔餅係幾好食嘅~ 今日就影咗店主 唏噓嘅側面 比大家欣賞 🤣黃金格仔餅 $28 ~ 黃金乜乜乜嘅概念融入格仔餅~ 的確好邪惡, 黃金蛋黃的油香帶鹹, 配上煉奶 白沙糖, 味道甜蜜 有層次感😍, 口感油潤豐富 😊   格仔餅熱辣辣而且鬆軟 外脆~ 飢詩略嫌沙糖太多, 一個人食曬成件的確好濟 😂 當下午茶食完之後結果晚飯都唔使食 🤣🤣🤣飢point : 8 /10#hungermarch #飢詩 #非飢詩
一間舖頭改個好名 的而且確可以 收到宣傳效果 🤩

今日就影咗店主 唏噓嘅側面 比大家欣賞 🤣

飢point : 8 /10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩
東大街係港島區著名嘅食街,呢一間野以雞蛋仔和格仔餅聞名於港,但真係聞名不如見名,係幾低調,因為實在係好難搵到間鋪,比想像中更唔起眼。店外等候人數比預期少,可能真係難搵。店外陣陣蛋香令人唔叫番個雞蛋仔都唔得~一食塊餅,感覺係所謂嘅齒頰留香,好香好脆!而且餡軟綿綿,個餡又唔會好滿,烘得恰到好處,內層夠鬆軟。雞蛋仔好重牛油香,非常煙韌;之不過呢佢嘅蛋味差咁D,令到其未臻完美。不過28蚊就有2底。格仔餅同雞蛋仔都係即叫即製,送到手上熱辣辣,呢樣已經令其他小店望塵莫及。下次一定要食埋佢個格仔餅先得!
下次一定要食埋佢個格仔餅先得!

2018-10-07 80 浏览
你到筲箕灣就一定要食佢嘅名物,除咗魚蛋粉就一定係呢間鋪頭。次次黎親都見到佢排隊。不過等候嘅時間都唔會夠出面成行成市嘅雞蛋仔專門店耐。每一次都會係5分鐘之內就有得食!價錢來講$18一底格仔餅其實真係算幾貴諗返起以前喺學校附近,$5底格仔餅就可以開開心心食住等車。算啦都10幾年前,呢啲嘢唔係日日食,食都要俾貴少少價錢懷念下。講番正題佢嘅格仔餅全部都新鮮熱辣整好,花生醬砂糖牛油唔會少,份量可以自己叫佢調整。一攞上手呢格仔餅係仲脆,有分!佢嗰漿唔會杰,令到格仔餅脆身得來唔會太實。食落仲有微微蛋香。最好就係朝早未食魚蛋粉之前同朋友分甘同味真係舔舔脷。雞蛋仔都唔錯不過好耐冇食。

最好就係朝早未食魚蛋粉之前同朋友分甘同味真係舔舔脷。

雞蛋仔都唔錯不過好耐冇食。

• 格仔餅
2018-10-02 156 浏览
繼小雲吞後,蜜桃小丸子繼續在筲箕灣東大街掃街,少不了要來排哂長龍的雞蛋仔店朝聖,遠遠便已聞得雞蛋仔香,來到見到有不少食客在等著叫號碼取食物,小小的雞蛋仔店運作得如此有系統,想必一定很好吃,於是蜜桃小丸子叫了原味雞蛋仔來試。雞蛋仔即叫即製,拿上手熱呼呼的,很新鮮。吃下口,外邊脆卜卜,可是,內裏卻吃不出軟綿綿的感覺,就是覺得很脆很脆,蛋香是有的,甜度適中,但和蜜桃小丸子想像中的外脆内軟有很大的距離,令人失望了。