2024-06-18 101 浏览
✨薑蔥炒麵包蟹麵包蟹 幾大隻幾好肉 肉質結實 味道鮮甜加左薑蔥蒜作調味 幾香 好惹味✨椒鹽魷魚鬚炸漿幾薄 外層炸得香脆可口 魷魚鬚爽彈有咬口 椒鹽鹹香 當做小食都唔錯✨黑椒牛柳粒牛柳份量唔算多 肉質軟腍 帶少少咬口夠入味 黑椒味濃郁突出 帶少少蜜甜薯仔外微脆內軟 配埋三色彩椒同洋蔥 幾夠鑊氣 整體都唔錯✨麻辣雞煲點左半隻雞 雞肉肉質幾軟嫩 有淡淡嘅雞味叫左微辣 麻香味十足 帶少少辣 都幾過癮總結:食物可以 環境唔錯 枱與枱空間感足夠 坐得舒適服務都唔錯 價錢可以以優惠價黎計都合理
✨薑蔥炒麵包蟹

枱與枱空間感足夠 坐得舒適
服務都唔錯 價錢可以
以優惠價黎計都合理
2024-06-15 111 浏览
出餐時間極慢,全晚order左8樣餸菜,不是十分複雜的菜式,每樣餸菜起碼隔20至30分鐘才送上,等上菜的時間多過食,所以我地一行6人係餐廳逗留了起碼2小時30分鐘。出現漏單、落錯單情況,而且職員好像什麼也不知道,問他有什麼蔬菜他也答不出,總括當晚是一餐不太滿意的晚飯
超抵食豪華宴,約$800位就食盡龍蝦肉蟹花膠飽魚,仲有乳鴿同海彬斑🤩呢間小菜館最近由尖沙咀山林道搬咗去天文臺道,老闆專營海鮮,所以搜羅咗多款新鮮食材,再加入廚師創意炮製而成,抵食又有驚喜! 花膠鮑魚燉雞湯燉雞湯好足料,花膠鮑魚厚身又大件! 准鹽腰果沙薑豬手凍食鴿鬆配松露鴿髀將松露釀入鴿髀,巧功夫,味道豐富!而鴿鬆用生菜包住,肉香爽甜! 薑蔥肉蟹配長通粉肉蟹煲熱騰騰上,多肉而嫩滑鮮甜,配上長通粉有口感有驚喜!金湯脆米海彬斑海彬斑上枱先倒入濃湯,魚肉軟嫩又唔會被湯底奪去鮮味!上湯龍蝦煎米粉底還有大大隻龍蝦🦞,多肉又彈牙,下面嘅脆米粉仲吸哂鮮味,超級好味!啫啫生菜煲生炒糯米飯蛋白杏仁茶伍佰美點

花膠鮑魚燉雞湯
燉雞湯好足料,花膠鮑魚厚身又大件!

准鹽腰果
沙薑豬手凍食

鴿鬆配松露鴿髀

薑蔥肉蟹配長通粉
肉蟹煲熱騰騰上,多肉而嫩滑鮮甜,配上長通粉有口感有驚喜!

金湯脆米海彬斑
海彬斑上枱先倒入濃湯,魚肉軟嫩又唔會被湯底奪去鮮味!

上湯龍蝦煎米粉底

啫啫生菜煲
生炒糯米飯
蛋白杏仁茶

伍佰美點

2024-06-10 107 浏览
伍伯私廚係一家特色中菜餐廳,以其精湛的廚藝和仔細的烹調聞名。我經過我的親身體驗,我對這裡以下幾款菜印象深刻,尤其睇得出呢度煮菜仔細度同埋鑊氣。<麻辣雞煲>餐廳的招牌菜之一是麻辣雞煲。一上桌,這道菜就散發著熱辣的香氣,麻味十足。精心處理的雞肉經過油炸爆香,使得味道更加濃郁。而且份量十分慷慨,至少有二十塊雞肉,麻辣味道的平衡度很好,絕對是一道不容錯過的佳餚。<薑蔥炒麵包蟹>另外一道令我驚艷的菜品是薑蔥炒麵包蟹。雖然大家都吃過傳統的薑蔥炒蟹,但這裡的炒麵包蟹給我留下了深刻的印象。蟹肉豐富多汁,蟹黃更是滿滿的,而且醬汁入味,散發出濃郁的香氣,讓人回味無窮。<黑椒薯仔牛柳>此外,黑椒薯仔牛柳也是一道經典的中菜。炸得外脆內軟的薯仔搭配著鬆軟的牛柳,質量上乘。然而,最令我印象深刻的是它濃郁的黑椒汁,使整道菜更加出色,令人愛不釋手。最後,我們以一道炒菜作為完美的結尾。整體而言,這次的用餐體驗令人非常滿足。總結來說,伍伯私廚是一家值得推薦的特色中菜餐廳,如果想搵一個舒適的環境食有鑊氣的中菜,呢度都係你的選擇之一。
<麻辣雞煲>

<薑蔥炒麵包蟹>

<黑椒薯仔牛柳>

2024-06-09 65 浏览
呢間餐廳位於天文台道一棟好多餐廳既商業大廈,呢度環境超大,好充足既光線,仲有部大電視俾客人睇,呢度除左小菜款式多都仲有好多打邊爐既菜式,而且多人黎食仲可以獨立包房,入面仲有得唱K,我地叫左一份黑椒牛柳粒,牛柳好大粒厚切,外層仲有D蜜糖既甜好似食緊蜜汁叉燒咁既口感都幾特別,甜甜地小編鐘意,而且牛柳肉質好軟淋唔會好似出面食既咁鞋口,小菜份量都幾大碟,仲有玄米茶好好飲,我地叫左四季欖菜豆,呢碟小菜都好多豆,而且欖菜都好入味,所有食物都係廚房即叫即整好新鮮。

2024-06-05 89 浏览
成日係openrice睇有咩餐廳有訂座優惠,今次搵到間訂座有68折優惠!,其實中菜真係好好味,煮既過程好考功夫,出街食就岩哂啦!環境好舒服,仲有電視睇哈哈!必食黑椒牛柳粒,真係好正好好味!有時食幾個小菜都真係好唔錯呀,下次帶埋屋企人黎,呢到仲出名食海鮮,見好多枱都有叫幾吸引😚🐮黑椒牛柳粒 $155牛柳粒好淋好香!醬汁惹味不過濃,好有穫氣,薯仔有拖過油。表面香脆入面軟,好好食!下次黎一定會再食,非常推薦🥬啫啫唐生菜 $87原煲上大大煲,一開蓋就好香,生菜份量多又唔貴,呢個都係必食🐮法式紅酒牛肋條 $128牛肋條炆得好淋好入味,仲有好多紅蘿蔔伴菜,好食🐷咕嚕肉 $114醬汁酸甜好味,肉質好食,但對比下上面3款更出色!

🐮黑椒牛柳粒 $155

🥬啫啫唐生菜 $87
原煲上大大煲,一開蓋就好香,生菜份量多又唔貴,呢個都係必食

🐮法式紅酒牛肋條 $128
牛肋條炆得好淋好入味,仲有好多紅蘿蔔伴菜,好食

🐷咕嚕肉 $114
醬汁酸甜好味,肉質好食,但對比下上面3款更出色!
2024-06-04 5905 浏览
史努比好似出街食小菜 本身唔系太好不過爸爸👨🏻好鍾意 所以你見有時史努比廚房都會模仿下啲私房菜🤣今次去咗尖沙咀一間新開嘅私房菜~見到有個特價menu 價錢真系平咗一截!😍雖然話佢好平就唔系嘅🤣但原價呢間系貴嘅~問爸爸👨🏻想食咩嘅時候佢喺度睇蒸魚蒸鱔史努比心諗 我都識整啦…😂所以就冇嗌到最後揀咗幾款自己唔會整嘅嘢🤪👍🏿黑椒牛柳粒 $155 (原價$228)大排檔菜式 私房菜排場🤣賣相超靚 唧咗啲蜜汁喺碟上面 擺得好有心🤭牛柳份量好足 炒得好香真系有啲鑊氣黑椒味好出 食落帶濃烈嘅椒香🤭Coat咗少少蜜汁甜甜地咁最令人surprised嘅系牛柳一啲都唔韌仲好軟淋! 重點系淋得嚟有牛味🥰唔系用梳打粉乸到冇晒味嗰種淋~洋蔥青紅椒帶啲爽脆 而且好惹味😚另外薯仔都整得出奇地好食 落鑊之前有就咁炒香啲薯仔先所以食邊邊位有稍稍脆🤭入面夠淋夠濕潤Overall呢碟嘢系有啲驚喜嘅🤪味讚: 8.5/10性價比: 7.5/10👍🏿脆皮豬手 $196 (原價$288)份量都多架 目測估計有一隻🤪豬手皮炸到卜卜脆 平時唔食皮嘅史努比為咗表演比大家聽特登食咗半塊🫣記得開聲聽!🤣抵讚嘅系豬手肉質呈粉紅色 非常之嫩筋部同
史努比好似出街食小菜 本身唔系太好
今次去咗尖沙咀一間新開嘅私房菜~
見到有個特價menu 價錢真系平咗一截!😍
雖然話佢好平就唔系嘅🤣但原價呢間系貴嘅~
問爸爸👨🏻想食咩嘅時候佢喺度睇蒸魚蒸鱔
史努比心諗 我都識整啦…😂所以就冇嗌到
最後揀咗幾款自己唔會整嘅嘢🤪
黑椒牛柳粒

👍🏿黑椒牛柳粒 $155 (原價$228)
大排檔菜式 私房菜排場🤣
賣相超靚 唧咗啲蜜汁喺碟上面 擺得好有心🤭
牛柳份量好足 炒得好香真系有啲鑊氣
黑椒味好出 食落帶濃烈嘅椒香🤭
Coat咗少少蜜汁甜甜地咁
最令人surprised嘅系牛柳一啲都唔韌
仲好軟淋! 重點系淋得嚟有牛味🥰
唔系用梳打粉乸到冇晒味嗰種淋~
洋蔥青紅椒帶啲爽脆 而且好惹味😚
另外薯仔都整得出奇地好食 落鑊之前有就咁炒香啲薯仔先
所以食邊邊位有稍稍脆🤭入面夠淋夠濕潤
Overall呢碟嘢系有啲驚喜嘅🤪
味讚: 8.5/10
性價比: 7.5/10
黑椒牛柳粒

👍🏿脆皮豬手 $196 (原價$288)
份量都多架 目測估計有一隻🤪
車程+行街總共個幾鍾返到去細佬👦🏻話依然有少少脆😳勁🤣🤣
味道: 8.5/10
性價比: 7.5/10
脆皮豬手

👌🏿椒鹽魷魚鬚 $128 (原價$188)
椒鹽鮮魷要整得好食有幾樣好重要
一當然系要香脆 二就系脆得嚟唔可以淋油
三系魷魚本質 四就系調味啦~
今日呢間頭兩樣做得唔錯😚
調味方面唔會太鹹搞到你好口乾
不過就略嫌唔夠椒鹽嘅香 純粹見到好多炸蒜
感覺上似系魷魚鬚加炸蒜🤣
但要balance到椒鹽嘅香氣又唔可以太鹹呢點的確難做嘅
史努比都唔覺有邊間做得特別好~
Still exploring lol😂
味道: 6/10
性價比: 6.5/10
椒鹽魷魚鬚
椒鹽魷魚鬚

👌🏿麻辣雞煲半隻 $141 (原價$208)
史努比不嬲唔系太食得辣 唔系誇張真系未食過辣雞煲😂

服務: 7.9/10
衛生: 8/10
抵食: 6.9/10
2024-06-03 98 浏览
之前朋友介紹,食過山林道舊舖過間,味道不錯,記憶猶新,知道佢搬舖後再約朋友去食多次。味道保持到水準。店舖地方大了很多,老實講係比之前舊舖衛生好很多,哈哈。也有像之前一樣可以訂房間食飯。整體服務不錯。有機會可以再約聚餐。經理姐姐話可以說budget來幫忙設計餐單,中式版Omakase😂下次一試燈影藕片 (餐前小食香口)膏蟹糯米飯 (糯米飯很香蟹膏味,蟹新鮮)脆米金湯東昇斑 (口感豐富,魚肉鮮味)醬爆牛肉(夠鑊氣味道剛剛好)黑蒜螺頭雞湯(材料豐富好飲)
燈影藕片 (餐前小食香口)
膏蟹糯米飯 (糯米飯很香蟹膏味,蟹新鮮)
脆米金湯東昇斑 (口感豐富,魚肉鮮味)
醬爆牛肉(夠鑊氣味道剛剛好)
黑蒜螺頭雞湯(材料豐富好飲)
2024-06-01 116 浏览
今晚朋友帶我去食呢間新開嘅中菜私廚。餐廳環境舒服,空間感好寬敞,餐牌有小菜同新鮮海鮮,朋友經OpenRice 訂枱仲有折,幾抵食😋✦豉汁蒸鱔 鱔片切得好厚身,豉汁味道調配得恰好香得來不會過濃,沒有蓋過白鱔的鮮甜味,魚肉的質感彈牙,啖啖肉好新鮮。✦蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌蒜蓉粉絲蒸蒸貴妃蚌係最佳組合,蚌肉好鮮甜,用嚟撈埋白飯食一流👍🏻✦啫啫唐生菜🥬 唐生菜翠綠脆嫩,熱鍋上更能保持鑊氣,蝦醬味非常突出,加上有蝦米、蒜頭、辣椒等配料,夠哂鹹香惹味。✦京蔥炒和牛🐮 最適合送飯食🍚味道香濃而不辣。

✦豉汁蒸鱔

✦蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌

✦啫啫唐生菜🥬

✦京蔥炒和牛🐮
最適合送飯食🍚味道香濃而不辣。
2024-05-27
2024-05-27 120 浏览
之前去過尖沙咀伍佰海鮮火鍋打邊爐,近排發現伍佰在天文臺道新開左一間新店,主打小菜同新鮮海鮮,今晚同朋友一齊去品嚐下~由海鮮批發起家的「伍佰」海鮮一定有返咁上下質素👍🏻新鮮海鮮一定要食😋我哋叫咗碟「豉汁蒸鱔」大舊舊鱔肉好厚肉,新鮮又彈牙,豉汁好香濃,撈白飯食🍚正~另外叫咗「蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌」,殼身好薄肉厚,用最傳統嘅蒜蓉粉絲蒸,時間剛好,蚌肉鮮嫩。「啫啫唐生菜」爽脆唐生菜係高溫砂鍋煲到散發既輕微焦香,聞到陣味都流晒口水。「京蔥炒和牛」香濃而不辣,炒熟的京蔥味道帶甜好香口。~68折優惠後~啫啫唐生菜 $87豉汁蒸鱔$169蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌$26(隻)京蔥炒和牛 $128除咗小菜海鮮,見到同樣有火鍋套餐食🍲小菜而家仲做緊優惠,係OpenRice 訂枱全單有68折呀!

~68折優惠後~
啫啫唐生菜 $87
豉汁蒸鱔$169
蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌$26(隻)
京蔥炒和牛 $128

2024-05-27
2024-05-26 166 浏览
食材新鮮,份量足。我地今次主要係打邊爐,湯底濃厚,真材實料。特別推理牛肉,夠滑,真係入口即融。另外海鮮都非常唔錯👍🏻,夠曬新鮮,環境一流,裝修雅致,而且設有獨立房間,見客,朋友聚會都非常適合。再有一點值得讚下,就係服務,今時今日,好多餐廳酒樓都係黑口黑面,食嘢等於受氣,今次享受到好好嘅服務態度。非常推薦大家去試下~👍🏻🍾
2024-05-23
2024-05-23 138 浏览
一班朋友聚會食飯,上網search見到呢間餐廳,環境寬敞舒適,仲有得包房唱K🎤,一於試試佢👍🏻食物水準不錯,整體頗滿意😍比較推薦以下呢幾樣:✨極上刺身拼盤🍣超級新鮮,龍蝦,象拔蚌,三文魚、帶子、拖羅,厚切肥美,一碟唔夠喉😋✨伊比利亞黑毛豬🐷肥瘦適中,肉味香濃✨安格斯牛小排🐄油脂分布均勻,肉質嫩滑,正正子✨糯米膏蟹🦀不解釋,叫就對了😂😂✨金湯脆米東升斑🐟呢個有驚喜,出面比較少見到呢個做法,用上湯淋到東升斑上,加上脆米,多重口感好特別總括而言,我哋都幾鍾意呢間餐廳,野食不錯,環境私隱度高,又坐得舒服,好適合一班朋友聚會,已經約定下次要再黎過👍🏻🥳溫馨提示🔔私房菜要提早預約🙌🏻🙌🏻推薦大家都去試試

食物水準不錯,整體頗滿意😍
比較推薦以下呢幾樣:

✨極上刺身拼盤🍣

✨伊比利亞黑毛豬🐷
肥瘦適中,肉味香濃

✨安格斯牛小排🐄
油脂分布均勻,肉質嫩滑,正正子

✨糯米膏蟹🦀
不解釋,叫就對了😂😂

✨金湯脆米東升斑🐟

溫馨提示🔔私房菜要提早預約🙌🏻🙌🏻推薦大家都去試試
  • 極上刺身拼盤,黑毛豬,牛小排,金湯脆米東升斑,糯米膏蟹
2024-05-21 350 浏览
朋友想食海鮮火鍋, 之後上咗openrice睇, 見到呢間火鍋餐廳好似唔錯 ,之後訂咗一間房 , 諗住試下啦, 來到發現唔錯 , 環境上算整潔光猛 , 房內仲有卡拉ok , 啱曬成班朋友嚟聚 , 坐低先叫咗個象拔蚌刺身 ,非常好味 ,好新鮮 ,仲叫左個椒鹽鮑魚同埋椒鹽魚片頭 ,同其他餐廳唔同 ,好香好可口 ,呢個都值得一讚 !跟住開始打邊爐 ,叫左個花膠雞湯底同麻辣湯底 ,花膠雞湯仲可以飲完先加湯,用料十足👍張枱轉盤仲可以自動轉 ,非常新穎 佢個湯底都幾濃鬱 ,唔會話好淡好咸 , 佢個新鮮手切極牛同埋伊比利亞黑毛豬一定要試 !蘇鼠班味道極鮮, 啤酒仲有手工啤同健力士黑啤 ,出面好少有 ,另外值得一讚既係佢地既服務水準真係一流 !唔會西你面同埋hea你 ,有咩需要都盡量滿足到👍呢樣係我好滿意既地方
2024-05-20
  • 蘇鼠班
  • 象拔蚌 黑毛豬 極上牛肉
2024-05-21 99 浏览
我想同大家分享喺天文台8號有一間,伍伯私廚.海鮮火鍋,之前已經試過佢嘅海鮮火鍋都好OK,白蝦原來老闆係海鮮批發入料一定新鮮啦,今次就試咗佢嘅私房菜,有以下幾款餸菜同大家分享吓,豉汁蟶子,金湯脆米東升斑,海鮮毛血旺,炒夾鬆包菜,秘製松露鴿脾,XO醬蘆筍爆帶子,咪着意大利黑醋骨,淮山炒百合木耳,甜品有蛋白杏仁茶都好好味,佢有一隻羊架呢我唔食羊㗎,但我都食因為廚師煮得好好味嗰浸羊味😋另外呢佢哋仲有獨立房可以book 㗎入變咗卡拉OK唱,佢哋而家好似話有啲優惠餐啊,$398 免加一,面嗰啲醬料呢嗰啲費用,好抵食呀,希望你哋鍾意我嘅推介啦😊
2024-05-21 71 浏览
喜歡一邊品嚐火鍋一邊來碟美味小菜的朋友可以一試「伍佰私廚.海鮮火鍋」🥢 ✂︎餐廳位於尖沙咀天文臺道,店內環境整潔有序,除了大廳外,也有不少的獨立包廂😉▫️❥麻辣雞煲熱氣騰騰的雞煲滋滋作響,聽著很療癒👀 雞肉口感較為有嚼勁,加了不少的芫荽吃著很惹味🌶️🌿✂︎❥蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌蚌肉爽口鮮甜,粉絲吸收了蒜香及貴妃蚌的鮮甜味,很不錯🦪👌🏻✂︎❥椒鹽魷魚鬚酥香的外層包裹著軟嫩的魷魚,可口的佐酒小菜🦑🍻✂︎❥豉汁蒸鱔鱔肉爽彈,鋪滿了豉汁很惹味🔥
▫️
❥麻辣雞煲
❥蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌
蚌肉爽口鮮甜,粉絲吸收了蒜香及貴妃蚌的鮮甜味,很不錯🦪👌🏻
❥椒鹽魷魚鬚
酥香的外層包裹著軟嫩的魷魚,可口的佐酒小菜🦑🍻
❥豉汁蒸鱔
鱔肉爽彈,鋪滿了豉汁很惹味🔥