2011-03-06
12月5日, 菲菲比比的週月紀念~!! 難得今日係星期日, 可以襯lunch time去食個人人都讚好食兼lunch會抵過dinner嘅高質素日本烤肉伊呂波! 我地臨時臨急先book枱, 仲差唔多成2點幾先去到… 爭d過咗個午市無得食呀!::: 伊呂波定食 ::: $90第一次食樣樣都想試d~ 所以叫咗個又可以烤肉, 又有天婦羅同刺身食嘅伊呂波套餐!! 雖然係套餐, 但品質一d都唔馬虎! 先有d前菜漬物, 有d泡菜同芽菜漬, 味道開胃~ 刺身有三文魚, 魷魚同埋吞拿魚等… 全部都好新鮮! 烤肉方面我地揀咗牛肉, 醃料入味得嚟唔會搶去牛肉鮮味, 燒起上嚟比平時嘅日本烤肉嫩滑多汁~ oiishi~!! 主打嘅烤肉水準出色實屬意料之內, 估唔到嘅係佢地連天婦羅呢類炸物都算做得唔錯~ 什錦天婦羅有炸蝦、露筍、茄子、南瓜同番薯~ 天婦羅衣厚薄適中, 炸得都夠脆~ 不過就略嫌油咗d… 但食得出食材用料新鮮! 茶碗蒸蛋夠滑, 味道鮮甜~ 甜品雖然係簡簡單單一小球雲尼拿雪糕, 但從粒粒雲尼拿籽, 香甜軟滑嘅味道感覺到呢間餐廳對食物嘅要求同認真!::: 上牛排肉定食 ::: $120上牛排肉好似牛柳條咁
上牛排肉好似牛柳條咁~ 牛味比伊呂波套餐嘅牛肉片更加濃郁, 肉質更加嫩口彈牙! 配埋燒香嘅蔥絲一齊食更添香口~ 除咗牛排肉之外仲有洋蔥、冬菇同豆角做配菜, 網燒比平時鐵板燒好在唔會令蔬菜水份流失得咁快, 可以保持番蔬菜鮮味, 食下菜又可以中和燒肉嘅滯膩感~ 跟餐嘅白飯食起上嚟味道香甜口感軟糯, 呢個真係日本米先做到!
仲有手打蕎麥麵, 份量都唔少添! 個冷麵賣相有少少似丁麵, 食起上嚟味道都好似, 只不過係變咗凍食嘅形式… 彈牙易入口, 亦都夠晒凍, 唯一唔好嘅係食到底麵條有d碎…
鹽燒牛舌一碟八片, 只以少許黑椒同檸檬汁調味~ 燒起上嚟雖然不及上牛排肉香嫩多汁, 但濃郁牛味絕對不比前者遜色! 奇妙嘅係平時d牛舌一遇熱就縮水縮到無影, 但呢個牛舌又無乜呢個問題, 而且仲頗juicy軟滑~ 真係幾好味!!