餐厅: 享慢煮意 (善慶街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
餐厅: 享慢煮意 (善慶街)
资讯:

留意咗呢間餐廳好耐,一心被佢自創嘅龍蝦湯流心牛角包🥐吸引,基本上喺IG次次見人嚟呢間餐廳食飯都會叫嚟食!.今次阿叔👨🏾平日下晝接近2點嚟到,店內已經有唔少食客,好彩早嚟一步,唔係分分鐘過咗食飯時間都要等位。午餐🍴一份$108起至$198,價錢雖然屬於中上,但講真呢度嘅食物質素都幾高質👍🏽,特別係 #龍蝦湯流心牛角包 🥐更係必叫食物,酥脆嘅牛角包入邊原來裝滿熱辣辣嘅香濃龍蝦湯🦞,只要一刀切開,龍蝦湯就會洶湧澎拜咁流出嚟😳,食嘅時候有啲似飲酥皮湯嘅感覺,實屬阿叔強烈推介,套餐另加$28都要食。☺️.主菜阿叔叫咗黑松露慢煮流心蛋意粉🍝 ($108),帕馬臣芝士忌廉汁配上黑松露醬,再加上蘑菇同溫泉蛋🥚,一啲都唔覺得好膩,真正色、香、味倶全。食之前記得撈均蛋汁,唔單止令意粉更滑,味道仲會更好味!😋.鹹點出色,飲品、甜品都唔差,笑看風雲 (套餐另加$25),呢度嘅特色飲品🧉,混合咗橙、活性炭同奶泡,單睇賣相就已經好吸引。飲嘅時候,初初係幼滑牛奶,漸漸地就會飲到好香嘅竹炭味,感覺就好似飲dirty咁。😙.真空慢煮法式焦糖燉蛋 (套餐另加$25),面頭焦糖脆樂樂,入邊就係經過真空慢煮嘅燉蛋,味道剛剛好,
真空慢煮法式焦糖燉蛋 (套餐另加$25),面頭焦糖脆樂樂,入邊就係經過真空慢煮嘅燉蛋,味道剛剛好,唔會太甜,而且好滑添!
2021-01-22 209 浏览
成日係網上見到呢間餐廳有好多好評而且見到大家影個龍蝦湯牛角包好吸引所以就去左試下 先講食物先-🌟龍蝦湯牛角包 ($58)餐廳嘅牛角包系列係打卡必備🥐除左樣靚之外 牛角包亦都好鬆化外脆內軟 好有層次龍蝦湯亦都好濃郁🦞西餐黎講將個湯放入去包度真係創意料理!-🌟爆漿日本蟹羔牛角包 (冬季限定) ($88)蟹羔好多好足料食落真係啖啖蟹羔啱晒鐘意食蟹嘅朋友🦀-🌟西班牙黑毛豬腩 & 黑毛豬頸 配蘋果南瓜蓉 ($178)料理用左慢煮 所以全部都好腍好易食尤其是豬腩入口即溶 有好香嘅油脂😋食左就會將減肥拋諸腦後而且同南瓜蓉好夾🫑-🌟奶油瓜慢煮雞胸穀物意大利飯 ($138)雞胸亦都係慢煮嘅口感而且意大利飯加左藜麥同洋薏米好健康而且好入味🥘-🌟提拉米蘇芝味特飲 + 抹茶白朱古力芝味特飲 ($44@1)兩款芝味特飲都係類似加左個芝士奶蓋咁但係我覺得太heavy 搶左其他味所以唔太鍾意🙈比起tiramisu 味 覺得抹茶味同芝士夾d-至於服務方面真係唔太細心同友善😥當日book 左個時間食但係佢地交唔到枱所以等左成十分鐘但係因為我地企左係較後嘅位置等店員就俾左張枱個遲過我地去到嘅人結果我地就要企係度
成日係網上見到呢間餐廳有好多好評
🌟龍蝦湯牛角包 ($58)
餐廳嘅牛角包系列係打卡必備🥐
除左樣靚之外 牛角包亦都好鬆化
外脆內軟 好有層次
龍蝦湯亦都好濃郁🦞
西餐黎講將個湯放入去包度真係創意料理!
🌟爆漿日本蟹羔牛角包 (冬季限定) ($88)
蟹羔好多好足料
食落真係啖啖蟹羔
啱晒鐘意食蟹嘅朋友🦀
🌟西班牙黑毛豬腩 & 黑毛豬頸 配蘋果南瓜蓉 ($178)
料理用左慢煮 所以全部都好腍好易食
尤其是豬腩入口即溶 有好香嘅油脂😋
食左就會將減肥拋諸腦後
而且同南瓜蓉好夾🫑
🌟奶油瓜慢煮雞胸穀物意大利飯 ($138)
雞胸亦都係慢煮嘅口感
當日book 左個時間食但係佢地交唔到枱
所以等左成十分鐘
結果我地就要企係度再等🤥
我地亦都等左成半個鐘先上到個牛角包
但係上完呢個會流心既包又即刻叫我地調位😵 等多人數既booking 可以坐係附近
我地為左等佢地執完枱可以坐定定品嚐期待左好耐嘅牛角包所以特意唔食個包住但佢地又唔係即時執
等左十分鐘再問先幫我地搬位🥺
而且走既時候個個客都有greetings 得我地咩都唔講😢
由於小編好著重用餐體驗 所以就算幾好食都未必回頭了⋯😪
龍蝦湯牛角包
爆漿日本蟹羔牛角包 (冬季限定)
西班牙黑毛豬腩 & 黑毛豬頸 配蘋果南瓜蓉
奶油瓜慢煮雞胸穀物意大利飯
提拉米蘇芝味特飲 + 抹茶白朱古力芝味特飲
2021-01-22 86 浏览
上環原來好多裝修得好靚嘅小店,今次揀左依間食西餐,估唔到平日都咁多人!黎之前見好多人推介牛角包!都忍唔住叫哂兩隻味(lobster lava & crab paste lava)黎試下!跟lunch menu +$28,單叫就$58一切開啲熱湯流出黎好正,龍蝦同蟹膏味道都好濃郁,同牛角包原來咁夾!食哂都幾飽下。另外係lunch menu揀左個Tom Yum Risotto($118),冬陰功汁偏酸,好開胃,個飯煮得好好,咬起黎幾有彈性。飲品方面除咗普通飲品外,特飲都好吸引。我地叫左White matcha cheesy 同Sparking peach cheesy 個芝士做得好出色,好厚又滑。同抹茶好夾,而且依到個抹茶唔太甜好香茶味。個桃茶就夠哂清新,相比之下冇咁heavy。依間野食真係幾高質,而且菜式特別,都幾值得試。

飲品方面除咗普通飲品外,特飲都好吸引。

依間野食真係幾高質,而且菜式特別,都幾值得試。
2021-01-22 92 浏览
大食妹先前食過一次西環的fast gourmet,就比佢個牛角包深深吸引住見到中環分店有蟹膏牛角包,忍唔住試埋<Winter Special Japanese Crab Paste Lava Croissant>蟹膏牛角包係期間限定,所以大家一定要把握時間快啲去試下蟹膏fill滿成個牛角包,一啖牛角包一啖蟹膏,天堂給嘅享受<Norwegian Fresh Salmon Linguini in Creamy Parmesan Sauce$138>三文魚煎完之後仲可以濕濕潤潤,配合埋Creamy嘅白醬,好食嘅<High Protein Low Fat Angus Steak Meal (w/Egg White&Salad>營養餐唔一定要白灼雞胸,低脂安格斯牛,medium 嫩口有濕潤,少啲牛脂都唔會乾爭爭,減肥都可以食好嘢雞蛋淨係食蛋白,蛋白都可以煎到溜心,真係好功夫<Salted Caramel Lava Croissant>甜食都可以叫牛角包,海鹽焦糖留心牛角包,有少少嘅咖啡味,鹹同埋甜嘅味道,複雜得黎為牛角包增添左色彩
見到中環分店有蟹膏牛角包,忍唔住試埋

蟹膏牛角包係期間限定,所以大家一定要把握時間快啲去試下
蟹膏fill滿成個牛角包,一啖牛角包一啖蟹膏,天堂給嘅享受

雞蛋淨係食蛋白,蛋白都可以煎到溜心,真係好功夫

2021-01-22 75 浏览
嚟到中環Fast Gourmet ,當然要試下佢嘅招牌流心龍蝦湯,牛角包一切開,裏面嘅湯 即刻洶湧而出。香脆嘅牛角包配上香濃嘅湯,好夾😍同朋友每人點咗一個lunch set, 和牛面頰高度推介👍👍非常嫩滑,肥瘦適中,好正。配上黑蒜薯蓉同芋頭脆條,有特色。另一個set揀咗安格斯牛扒配蛋白沙律,牛扒燒得熟度剛好,配煎蛋白同沙律菜,高蛋白低脂肪,健康之選。 呢度甜品都必試,點了慢煮焦糖燉蛋同慢煮芝士蛋糕,同朋友share嚟食。我哋兩個都鍾意焦糖燉蛋多d,好香滑,蛋味十分濃郁。

• wagyu cheek
來到 Fast Gourmet, 無理由唔試佢嘅流心牛角包。 Lunch menu 揀了main course 亦可加錢自由配搭 前菜, 沙律, 餐湯, 牛角包, 甜品轉特飲等等。冬日限定款式~🥐🥐 流心蟹膏牛角包熱辣辣即叫即做, 鬆脆酥香嘅牛角包, 竟然藏著爆餡嘅流心蟹膏, 蟹膏香氣逼人, 令人食慾大增, 牛角包冇被比下去, 層次分明充滿牛油香!🥐🥐龍蝦湯牛角包有點似龍蝦酥皮湯, 但感覺截然不同, 流心嘅龍蝦湯巧妙地又唔會令到牛角包軟淋淋, 牛角包依然keep 到鬆脆, 好吃到不得了!粉紅夠冰(草莓牛奶沙冰)🍸賣相夠曬chill,有天然嘅草莓香味, 牛奶和冰嘅份量恰到好處。白桃芝味特飲🥃比坊間茶飲店嘅芝士奶蓋味道更濃郁香滑, 繼而飲到白桃味濃都嘅梳打, 清新夠汽, 好滿足好想 encore 的特飲!!💖主菜選了USDA Hanger Steak 6oz, 擺盤也是很優雅, 唔會覺得自己係食肉獸 ~望落很精緻,但原來相當厚肉。  牛柳部位沒有多餘嘅脂肪油份,但也感到很滑,肉味濃郁加入炸蒜片也是另一種食法,伴菜是 紫椰菜沙律, 爽口清新, 很適合女士的一份牛扒餐👍😋✨另一款主菜, 鮮茄青

冬日限定款式~🥐🥐 流心蟹膏牛角包

🥐🥐龍蝦湯牛角包

粉紅夠冰(草莓牛奶沙冰)

粉紅夠冰(草莓牛奶沙冰)🍸
白桃芝味特飲

白桃芝味特飲🥃
USDA Hanger Steak 6oz

另一款主菜, 鮮茄青口扁意粉🍝, 意大利車厘茄 好fresh, 茄味好濃都。 青口肉夠肥美, 也是很出色的一道菜!
Cream Brulee

自家製嘅甜品也不要錯過。
Cream Brulee 絕對會一試難忘, 表面脆香嘅焦糖, 配以滑溜溜嘅雞蛋布甸, 蛋味濃郁😍❤️

芝士蛋糕
吃畢這道甜品, 滿足到當日嘅晚餐也不用吃~
蛋糕用玻璃瓶盛載, 芝士味道濃厚, 比木糠布甸或 New York cheesecake質感更細緻,更 creamy ~

微微酸的藍莓中和了膩感, 雖然小小一個玻璃瓶但密度驚人。

玫瑰咖啡
先聞到嘅係玫瑰花瓣嘅芳香,奶泡口感綿滑, 仲有咖啡豆的油香, 補給了一整天的疲累~

龍蝦湯牛角包
粉紅夠冰(草莓牛奶沙冰)
白桃芝味特飲
USDA Hanger Steak 6oz
Cream Brulee
2021-01-20 51 浏览
有同事食過話不錯,今天約閨蜜「享慢煮意Fast Gourmet」吃午餐,餐廳裝修優雅舒適,唐樓樓底頗高。午市套餐價錢由$118起,法國菜就不算貴。我們點左二份套餐,選左自家製龍蝦湯牛角包和日本蟹膏流心牛角包外脆內軟,切開龍蝦湯🥐聞到龍蝦湯好香。切開日本蟹膏🥐蟹香味湧出,爆漿又流心蟹膏很香滑,十分濃郁又甘香,極美味可口,真無得彈👍👍👍值得推介。青口鮮茄扁意粉,有青口四隻很新鮮味甜,鮮茄醬味道不錯。Hanger steak 🥩 肉味香肉質腍滑,很美味。Cheese cake 🍰 很香滑。抹茶牛角包 🥐很酥脆,抹茶味甘很濃。餐飲:蘋果汁🍹和橙汁。地址:中環善慶街9號地舖
切開龍蝦湯🥐聞到龍蝦湯好香。
青口鮮茄扁意粉,有青口四隻很新鮮味甜,鮮茄醬味道不錯。
Hanger steak 🥩 肉味香肉質腍滑,很美味。

Cheese cake 🍰 很香滑。
抹茶牛角包 🥐很酥脆,抹茶味甘很濃。
餐飲:蘋果汁🍹和橙汁。
地址:中環善慶街9號地舖
  • 龍蝦湯流心牛角包
  • 青口鮮茄扁意粉
  • Hanger steak
2021-01-18 890 浏览
好耐無試過兩公婆一齊放假啦!加上今日又係老公生日!點都要出去食個靚Lunch!其實我預早已經偷偷地book咗枱,呢間餐廳係OpenRice「最優秀開飯」嘅法國菜餐廳嚟,無理由唔食呀!我地叫咗兩個Set Lunch,Set餐包含咗一頭盤,一主菜,一飲品!如果想要甜品,係可以另加的!先嚟頭盤,我地大家都一樣叫左呢個「龍蝦湯牛角包」!呢個我之前已經聽過佢係勁正!果然不負眾望,一切開個牛角包,d湯湧晒出嚟呀!淨係呢下已經夠晒吸引!牛角包入面沾滿龍蝦湯嘅香味,真真正正係食落外脆內軟!呢個真係一試難忘!之後就到主菜出場啦!先黎嘅係「紐西蘭青口意粉」,賣相好吸引,一望埋去就比果4隻青口吸引住!除咗青口之外,意粉入面仲加入咗意式香腸,令到口感大增!再配埋番茄醬,食落真係好開胃!而另一主菜就係「美國頂級牛腹扒」!不得不讚嘅就係擺盤超靚!完全感受到法國菜嘅特色之一!慢煮出嚟嘅牛腹扒大約係7成熟,肉質好軟腍,完全唔韌!呢個Lunch Set價錢真係抵食!最後嘅甜品,我又點會唔放過呀!我哋就叫咗一個「真空慢煮法式焦糖燉蛋」,一個「真空慢煮法式芝士蛋糕」!第一次食用慢煮烹調的甜品,好有新鮮感!燉蛋

第一次食用慢煮烹調的甜品,好有新鮮感!燉蛋做得好出色,入口超滑溜,食落充滿蛋香同焦糖香,面層嘅焦糖仲燒得好香脆!
而芝士蛋糕入面就配有藍莓醬,食落酸酸甜甜,一啲都唔覺得膩!

飲品就唔多介紹啦!不過都有個笑點位!店員以為我係要Matcha latte,點不知就整咗個好Cute嘅熊仔拉花!但其實杯野係吳生叫的,完全唔襯佢,笑死我!Btw,個拉花真係幾靚!
2021-01-13
午餐
  • 龍蝦湯牛角包
  • 真空慢煮法式焦糖燉蛋
  • 美國頂級牛腹扒
  • 紐西蘭青口意粉
2021-01-13 61 浏览
隔左大半年又走到上環揾好食,今次同朋友去左善慶街既 Fast Gourmet 享慢煮意,主打特色牛角包同慢煮既法國餐廳。雖然餐廳唔算大,但勝在位置清幽淡雅,坐得夠舒服寫意,係一個適合同朋友黎傾心事既地方。Japanese Crab Paste Croissant 爆漿日本蟹羔牛角包 $88Salted Caramel Espresso Croissant 海鹽焦糖咖啡牛角包 $38呢到主打流心牛角包,本身有少少擔心會好淋滋滋,好彩食落都幾鬆脆,同埋有少少小麥既香味。我自己比較喜歡蟹羔牛角包,一切就流出好濃厚既蟹膏漿,整個牛角包都充滿鮮味同咸香。蟹膏既份量都好足,每啖都食到飽。因為我唔好咖啡,只可以話海鹽焦糖咖啡牛角包好濃咖啡味,所以我只食左一啖就放棄了,朋友話唔錯既~Iberico Pork Belly & Pork Neck with pumpkin & apple 真空慢煮西班牙黑毛豬腩 & 黑毛豬頸 配蘋果南瓜蓉 $178一黎到就散發住勁香既豬味,慢煮既豬腩同豬頸肉都好嫩滑多汁,豬腩肉層層分明好肥美好juicy,豬頸肉個面就比較脆。建議一定要配佢既蘋果南瓜蓉食,味道好夾、加好多分

一黎到就散發住勁香既豬味,慢煮既豬腩同豬頸肉都好嫩滑多汁,豬腩肉層層分明好肥美好juicy,豬頸肉個面就比較脆。建議一定要配佢既蘋果南瓜蓉食,味道好夾、加好多分,微酸偏甜,特別開胃。

Tomato Wagyu Beef Cheek 鮮茄和牛面頰意粉 $168

和牛好軟稔,味道比較清淡,意粉既茄味就比較重,溝埋黎食就岩岩好。

Sous vide Creme Brûlée with fruits 真空慢煮法式焦糖燉蛋 $68

其實食落唔知慢煮有咩特別,好香既雲尼拿味,重蛋味、口感比較結實但好creamy,入口即溶。

White Truffle & Freeze-dried Strawberries 白松露雪糕配乾草莓 $128

第一次食白松露雪糕,一挖就散開好濃既白松露香,味道就比較清淡,少少酸,配埋香脆既乾草莓同開心果碎,幾清爽,唔會太膩。

Sparking Peach Cheesy 白桃芝味特飲 $44
Sparking Peach Cheesy 白桃芝味特飲
Sparking Peach Cheesy 白桃芝味特飲

Matcha White Chocolate Cheesy 抹茶白朱古力芝味特飲 $44

白桃芝味特飲係我朋友的~我飲抹茶白朱古力芝味特飲,朱古力味唔算突出,芝士味就酸酸地幾特別。
2021-01-13 145 浏览
星期六約咗朋友食飯,所以上網search下有咩食。發現中上環有呢間叫做Fast Gourmet嘅法國餐廳,食評唔錯。用Eatigo apps book枱仲有半價好似好抵食所以就去試吓!(半價只適用於散叫,不適用於套餐及飲品,同埋另外需要每人叫一杯嘢飲)因為間餐廳距離地鐵站都幾遠下,亦都唔容易搵,所以我哋行咗好耐先至搵到!如果大家去就要預早啲行去。下午三點去到都發現餐廳幾滿座,可能係因為有Apps嘅推廣。等咗一陣就入得,等嘅期間已經睇咗有咩想食,所以好快就落咗order。餐廳比較細,座位唔係好多。入座之後就開始少人。上菜嘅速度都非常快。我哋叫咗呢度好出名嘅龍蝦湯流心牛角包🥐做前菜,而家喺呢個菜式吸引左我哋呢度食😋味道唔錯,牛角包幾鬆脆可口,加埋重龍蝦湯味味道啱啱好,如果個湯汁再creamy啲就仲正!流心嘅菜式切開嘅時候總係好開心🥳另外我哋仲叫咗蕃茄黑毛豬腩意粉🍝:啲汁味道唔錯,黑毛豬腩幾大嚿,不過就可以少啲肥和牛面頰意大利飯:不嬲我都好鍾意食意大利飯,呢個意大利快啲汁都幾好味,啲飯都己有咬口又唔會太硬,個和牛面頰煮得幾好味😋幾嫩口嘢飲方面我叫左個粉紅夠冰🍸,個侍應仲好有心咁提我係咪真係要

餐廳比較細,座位唔係好多。入座之後就開始少人。

龍蝦湯流心牛角包

蕃茄黑毛豬腩意粉

另外我哋仲叫咗
和牛面頰意大利飯

粉紅夠冰

嘢飲方面我叫左個粉紅夠冰🍸,個侍應仲好有心咁提我係咪真係要飲凍野,係嘅就比杯熱水我備用,驚我凍得滯(因為呢個係沙冰,而果天氣都幾凍🤣),但係我最後都叫咗呢個沙冰都係想試吓啲特別啲飲品,個沙冰入邊係士多啤梨果肉同牛奶,味道都幾清新。個溫度都唔算好凍,我覺得係正常沙冰嘅程度。

我朋友就叫咗個有coffee味嘅Cocktail,不過唔記得咗叫咩名,我覺得味道都還可以,好重Coffee味,大家有興趣都可以試吓新野!

整體來講呢間餐廳啲食物都唔錯,如果大家經開都不妨一試!

🐱 評分:8.0/10
2021-01-09
龍蝦湯流心牛角包
蕃茄黑毛豬腩意粉
和牛面頰意大利飯
粉紅夠冰
2021-01-09 79 浏览
餐廳充滿法式情懷的裝修..暗淡的燈光令人寫意又relax..餐廳地理位置從地鐵站出最少經過三條長中短的樓梯..白桃芝味特飲🍑🧀$44 香甜白桃加芝士奶蓋梳打水氣泡飲落有少少似酒..👍🏻玫瑰鮮奶咖啡🌹☕️$40 利用鮮奶製作入口滑順.. 雅韻淡香清甜玫瑰咖啡🌹☕️令人愛不釋手..一下子就飲晒💓👍🏻爆漿日本蟹膏(冬季限定)🦀🥐$88外表平平無奇香脆牛角包🥐內裡驚喜滿載濃郁蟹膏..一切開幸福滿瀉🤤用餐後牙縫間還留下鮮味蟹膏真係令人口齒留香🙈西班牙黑毛豬腩&黑毛豬頸配蘋果南瓜蓉🍏🐖$178大舊大舊肥厚豬腩肉..脂肪同瘦肉上下明確交疊🤞🏻配合酸甜蘋果醬令人垂涎欲滴🤤香煙燻味豬頸肉甜甜又多汁👍🏻北海道珍寶帶子意粉🍝188遠處傳來香味撲鼻的半熟帶子..每根扁意粉沾上淡淡龍蝦🦞蒜香洋蔥味..配合鮮甜蘆筍 滋味又健康😇 扁意粉偏硬..雖多咀嚼才能吞下白松露雪糕配凍乾草莓🍓🍨$128 (特色白松露雪糕,白松露氧化亞氮摩絲,凍乾草莓,檸檬,開心果)雪糕上滿鋪草莓乾 🍓開心果貌相精緻.. 香濃白松露雪糕香飄十里.. 濃郁雪糕配合cream變得鬆軟綿密再加上酸酸士多啤梨乾同開心果Nut口感更豐富😍甜在心裡..只溶你

白桃芝味特飲🍑🧀

爆漿日本蟹膏(冬季限定)🦀🥐$88

西班牙黑毛豬腩&黑毛豬頸配蘋果南瓜蓉🍏🐖$178

北海道珍寶帶子意粉🍝188

白松露雪糕配凍乾草莓🍓🍨$128
雪糕上滿鋪草莓乾 🍓開心果貌相精緻.. 香濃白松露雪糕香飄十里.. 濃郁雪糕配合cream變得鬆軟綿密再加上酸酸士多啤梨乾同開心果Nut口感更豐富😍甜在心裡..只溶你口..不溶你手..
白桃芝味特飲🍑🧀
玫瑰鮮奶咖啡🌹☕️
  • 白桃芝味特飲
  • 爆漿日本蟹膏(冬季限定)
  • 白松露雪糕配凍乾草莓
  • 玫瑰鮮奶咖啡
2021-01-09 998 浏览
Sous-vide is increasingly popular and fast becoming an essential gourmet cooking trends. Fast Gourmet is a restaurant specialising in sous-vide dishes, their menu embodies many of the ideas associated with the sous-vide cooking techniques.Located away from the main thoroughfares of Central, the atmosphere here is casual and relaxing, and it certainly offers a lovely getaway from the hustle and bustle.Japanese Crab Paste Lava Croissant (+$48/Lunch Set)👍👍👍👍👍This is the Winter Special Japanese Cra

👍👍👍👍👍
Japanese  Crab  Paste  Lava  Croissant

This is the Winter Special Japanese Crab Paste Lava Croissant. The molten crab paste filling flows with every bite into the flaky, buttery croissant, delivering a luscious flavour profile that makes it simply irresistible.

Salad of the Day (+$28/Lunch Set)
Salad  of  the  Day

A simple yet healthy veggie salad.

Wagyu Cheek w/ Crispy Taro & Black Garlic Mashed Potatoes (HK$188)
👍👍👍👍
Wagyu  Cheek  w/Crispy  Taro  &  Black  Garlic  Mashed  potatoes

The Wagyu cheek was sous-vide for hours to get that tender, rosy pink throughout. Served with crispy taro and black garlic mashed potatoes to create an additional layer of flavour.
Wagyu  Cheek  w/Crispy  Taro  &  Black  Garlic  Mashed  Potatoes

Marine Crab Meat E-Fu Noodles in Lobster Sauce (HK$188)
👍👍👍👍👍
Marine  Crab  Meat  E-fu  Noodles  in  Lobster  Sauce

Braised Crab Meat E-Fu Noodles蟹肉伊麵 is a classic dish often served in Chinese cuisine. This pasta dish is a wonderful combination that bridges East and West splendidly.

Tiramisu Cheesy (+$25)
Tiramisu  Cheesy

Tiramisu fans, this Tiramisu Cheesy taste just like a drinkable tiramisu.

Mocha (+$15)
Mocha

This is a chocolate and coffee lover’s favourite.

Sous-vide Creme Brûlée (+$28)
Sous-vide  Creme  Brûlée

Smooth and creamy, with a perfect layer of caramelised sugar topping.

Sous-vide Cheesecake (+$28)
Sous-vide  Cheesecake

The cheesecake sous vide in a mason jars, it’s creamy and silky smooth.

Interior

Mocha
Sous-vide  Creme  Brûlée
Sous-vide  Cheesecake
2021-01-09 692 浏览
今年聖誕無得食晚飯慶祝唯有改食聖誕lunch!朋友介紹呢度有個set menu食物特別,好有聖誕氣氛所以今日黎試試特飲我揀左杯無酒精嘅 house mulled wine超好味!好香嘅香料味,入口好醇厚暖暖地嘅甜酒,令人感覺好似坐喺火爐邊咁好溫暖好溫馨!而前菜我就試下佢地嘅signature 蟹膏流心牛角包侍應提供餐刀俾我分食牛角包外層酥脆一切開濃濃蟹膏就會流出好鹹香將酥皮沾蟹膏同食,唔會膩好快就食晒成件!另一款前菜我揀左布拉塔芝士沙律賣相超靚!Burrata cheese平時都好少機會食到一定要係飛機貨佢唔係食鹹香,反而係食佢嘅質感新鮮嘅burrata cheese軟滑流心,絕對唔係冰鮮貨可比今次呢個沙律,除左Burrata cheese,面層仲有蕃茄雪芭,墊底有新鮮車厘茄,旁邊仲有岩鹽調味蕃茄雪芭甜美,芝士軟滑,車厘茄爽甜好好味!要有聖誕氣氛,一定係食火雞所以我都揀左火雞卷火雞用慢煮方式準備,一定唔會鞋口雞肉包住鵝肝,添加返火雞原本不足嘅油脂,感覺rich好多聖誕節難得放縱嘛~甜品係焦糖燉蛋勁 creamy 勁幼滑但唔會膩!成個餐超滿意,好好味!即使無聖誕晚餐都唔會失望喇!
今年聖誕無得食晚飯慶祝
唯有改食聖誕lunch!
朋友介紹呢度有個set menu
食物特別,好有聖誕氣氛
所以今日黎試試

特飲我揀左杯無酒精嘅 house mulled wine
超好味!
好香嘅香料味,入口好醇厚
暖暖地嘅甜酒,令人感覺好似坐喺火爐邊咁
好溫暖好溫馨!

而前菜我就試下佢地嘅signature 蟹膏流心牛角包
侍應提供餐刀俾我分食
牛角包外層酥脆
一切開濃濃蟹膏就會流出
好鹹香
將酥皮沾蟹膏同食,唔會膩
好快就食晒成件!

另一款前菜我揀左布拉塔芝士沙律
賣相超靚!
Burrata cheese平時都好少機會食到
一定要係飛機貨
佢唔係食鹹香,反而係食佢嘅質感
蕃茄雪芭甜美,芝士軟滑,車厘茄爽甜
好好味!

要有聖誕氣氛,一定係食火雞
所以我都揀左火雞卷
火雞用慢煮方式準備,一定唔會鞋口
雞肉包住鵝肝,添加返火雞原本不足嘅油脂,感覺rich好多
聖誕節難得放縱嘛~

甜品係焦糖燉蛋
勁 creamy 勁幼滑
但唔會膩!

成個餐超滿意,好好味!
即使無聖誕晚餐都唔會失望喇!
2020-12-22
下午茶
🍴 龍蝦湯牛角包 ($58) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 牛角包食落好脆,感覺非常新鮮,入面啲龍蝦湯係好濃郁,一切開牛角包嘅時候入面啲湯流晒出嚟,淨係見到都好吸引,非常推介! 🍴 美國頂級牛腹扒配香煎鴨肝 ($268) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 賣相非常吸引,擺碟似足高級西餐。牛扒切開一片片,入面大概有五成熟,用慢煮嘅方法做到恰到好處,完全唔會韌。 🍴 慢煮鮮挪威三文魚忌廉意粉 ($158) ⭐️⭐️⭐️⭐️ 三文魚以慢煮嘅方式煮熟,所以外皮唔會有香脆嘅效果,反而食得出好Fresh嘅三文魚味。醬汁用咗芝士同埋忌廉製成,配合三文魚同埋意粉,味道非常夾! 🍴 Tiramisu Cheesy ($44) + Matcha White Chocolate Cheesy ($44) ⭐️⭐️⭐️⭐️ 兩杯飲品都係細細杯,但因為兩杯都有芝士,所以飲落其實都飽肚!抹茶白朱古力真係好正,兩種材料配搭得好好,又唔會太甜,推介! 🍴 真空慢煮法式焦糖燉蛋 ($68) ⭐️⭐️⭐️💫 咁嘅價錢來講就有啲細杯,味道就同一般焦糖燉蛋其實差唔多,唔算太特別。 .............................. 享慢煮意 地址📍: 中環善慶街9號地舖 總評
🍴 龍蝦湯牛角包 ($58) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

美國頂級牛腹扒配香煎鴨肝

慢煮鮮挪威三文魚忌廉意粉

Tiramisu Cheesy + Matcha White Chocolate Cheesy

🍴 真空慢煮法式焦糖燉蛋 ($68) ⭐️⭐️⭐️💫

美國頂級牛腹扒配香煎鴨肝
慢煮鮮挪威三文魚忌廉意粉
真空慢煮法式焦糖燉蛋
2021-01-07 82 浏览
深深俾佢嘅環境所吸引呢度一路播緊歐美嘅熱門流行曲另外主打顏色用咗黃色同埋好多藤植物做吊飾感覺好休閒 有啲園林feel點左個慢煮雞胸牛油果流心蛋沙律點知出奇地好食!加埋牛油果完全係我杯茶雞胸經過醃製更加入味配埋沙律汁酸酸甜甜仲有流心蛋非常營養用料豐富兼且健康嘅一個沙律值得翻桌再番卓!🤣🤣另外再叫咗和牛面頰配芋絲同黑蒜薯蓉原來幾款野加埋味道都好夾 三塊和牛比較薄切食落去唔似西冷牛味咁濃一啖牛一啖薯蓉 又幾好食喎聽講呢度嘅嘢飲打卡都幾靚我發現原來唔止打卡靚 味道仲好特別有杯芝味特飲用芝士同埋抹茶朱古力炮製外表成杯Cocktail咁 綠色同白色match上黎俾人一種喺日本tatame上面好舒服嘅感覺呢度原來仲拎個法國菜大獎唔怪得知咁有水準啦!
深深俾佢嘅環境所吸引
呢度一路播緊歐美嘅熱門流行曲
另外主打顏色用咗黃色

同埋好多藤植物做吊飾
感覺好休閒 有啲園林feel
點左個慢煮雞胸牛油果流心蛋沙律

點知出奇地好食!
加埋牛油果完全係我杯茶

我發現原來唔止打卡靚 味道仲好特別

綠色同白色match上黎
俾人一種喺日本tatame上面好舒服嘅感覺
呢度原來仲拎個法國菜大獎

唔怪得知咁有水準啦!
2021-01-07