餐厅: 享慢煮意 (善慶街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
餐厅: 享慢煮意 (善慶街)
资讯:

是日中午去咗公司附近嘅「Fast Gourmet享慢煮意」吃午餐,店內裝修雅緻舒適,樓底頗高,空間感十足中午時段設有Lunch Menu,價錢由$148起,主打健康西式食品冬季限定日本蟹膏流心牛角包🥐牛角包就食得多啦,Fast Gourmet有坊間少有的冬季限定蟹膏流心牛角包。熱辣辣的牛角包金黃香脆,中間包着蟹肉及蟹膏做成的餡料,鹹鮮又滋味鹹蛋黃蟹肉高纖穀物意大利飯意大利飯加入左高纖穀物同蘆筍烹調,口感獨特,別具嚼勁。鹹蛋黃同蟹肉都幾夾,鮮甜味美鮮挪威三文魚低脂健康餐挪威三文魚有6oz重,外層微微焦脆,內裏呈現半熟狀態,入口非常嫩滑,充滿三文魚油香!伴碟仲有煎蛋白同雜錦沙律菜,營養豐富又夠晒健康真空慢煮法式焦糖燉蛋賣相精緻嘅Cream Brûlée,燉蛋非常軟滑creamy,甜度適中,充滿蛋香白松露雪糕配風乾草莓🍓奶香十足的雪糕加入左矜貴的白松露,味道濃郁芳香,口感順滑

冬季限定日本蟹膏流心牛角包🥐

鹹蛋黃蟹肉高纖穀物意大利飯

鮮挪威三文魚低脂健康餐

真空慢煮法式焦糖燉蛋

白松露雪糕配風乾草莓🍓

奶香十足的雪糕加入左矜貴的白松露,味道濃郁芳香,口感順滑
2020-12-20 70 浏览
一向喜歡吃慢煮,看到we love dinning上這間餐廳專做慢煮,還有我愛吃的牛角包,當然要來試一下午餐每位$148+10%法式龍蝦湯流心牛角包少許芝士碎鋪在牛角包上,一切開龍蝦湯立即湧出,熱辣辣又鬆軟的牛角包配上吸飽香濃的龍蝦湯汁,有點像喝酥皮龍蝦湯的味道,比我想像中出色鹹蛋黃蟹肉高纖穀物意大利飯鹹蛋黃和蟹肉鋪在意大利飯上,可惜兩者香味不夠,而意大利飯偏硬身,帶點蒜蓉味,這款一般,下次應該會試別的香煎西班牙黑毛豬腩配燒汁和奶油南瓜蓉層次分明的豬腩肉,一層豬肉一層豬油,非常邪惡但很香豬肉的味道,因為慢煮的關係豬肉軟身,配上燒汁,讓人無法抗拒,可惜是份量偏少真空慢煮法式焦糖燉蛋和法式芝士蛋糕兩款甜品都推介,香濃的燉蛋,和特濃芝士味蛋糕帶點濕潤的口感,相當不錯,雖然我不理解甜品如何慢煮,但真的很出色Mocha($48)可愛的貓咪拉花,摩卡味道正常

午餐每位$148+10%

法式龍蝦湯流心牛角包

鹹蛋黃蟹肉高纖穀物意大利飯

香煎西班牙黑毛豬腩配燒汁和奶油南瓜蓉

真空慢煮法式焦糖燉蛋和法式芝士蛋糕

Mocha($48)
可愛的貓咪拉花,摩卡味道正常

• 龍蝦湯牛角包
2020-12-19 86 浏览
今日難得兩父撐枱腳吃午餐,我當然要選一間合他口味又令他滿意的。想到爸爸愛吃牛肉,低因年紀大牙齒不好不夠力所以已經少吃,「慢煮」兩字即從腦袋彈出來,而「Fast Gourmet慢享煮意」會是我的選擇。餐廳午市有【Winter Lunch Menu $148 】有Starter、Main及dessert(不包飲品)Starter中我最想爸爸一些《Signature Lobster Bisque Lava Croissant 》🥐 此法式龍蝦湯流心牛角包十分酥香,爸爸輕力一切已經溢出香濃的龍蝦湯,牛角包連湯入口酥軟可口,視覺和味覺同樣享受。《Iberico Pork Belly & Pork Neck w/ Pumpkin & Apple》必食這個西班牙黑毛豬腩 & 黑毛豬頸配南瓜蘋果蓉!黑毛豬腩夾著脂肪但不油膩,入口爽彈又肉嫩,豬皮亦香脆可口,配上清甜的南瓜蘋果蓉很減膩感。想encore牛角包的不妨在甜品中再點選,而我就點了《Sous-vide Creme Brûlée with fresh fruit》,以真空慢煮法式焦糖燉蛋,令燉蛋質感更滑更有蛋香,而焦糖脆面增加甜度和香口感。lunc

有Starter、Main及dessert(不包飲品)

lunch set之外散點了《Waygu Beef Cheek w/ Taro & Potatoes $208》,和牛面頰十分稔嫩,鎖住肉汁之餘牛肉味香濃,配上芋絲&黑蒜薯蓉更有口感和更提味。

《Fresh Ginger Latte $40》&《Roae Latte $40》

店員細心又有禮,爸爸又很滿意這裡的食物,那我知道以後要跟他去那裡吃飯了!
2020-12-16
2020-12-18 55 浏览
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$450+ (drinks included)📍Address: Fast Gourmet, CentralI strongly recommend this slow-cooked restaurant for you!!! Be reminded to book in advance as seats are limited there, you may need to queue without a booking☹️𝗪𝗲 𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟬 𝘄𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹 𝗺𝗲𝗻𝘂. If you are a crab lover, you must try this now. They offer special items - winter edition Japanese Crab Paste Lava croissant and braised Japanese Crab E-fu Noodles in Lobster Sauce. I was surprised when i cut the
🇭🇰Hong Kong

If you are a crab lover, you must try this now. They offer special items - winter edition Japanese Crab Paste Lava croissant and braised Japanese Crab E-fu Noodles in Lobster Sauce. I was surprised when i cut the croissant, the surface was super crispy while the crab paste still burst like lava😙For the E-fu noodles, it was in soft and chewy texture which fully absorbs the lobster sauce!

𝘾𝙧𝙚̀𝙢𝙚 𝙗𝙧𝙪̂𝙡𝙚́𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚 𝙩𝙧𝙪𝙛𝙛𝙡𝙚 𝙜𝙚𝙡𝙖𝙩𝙤
Remember to save appetites for the dessert. Their dessert was really excellent. We tried their Crème brûlée with white truffle gelato, the flavour of white truffle was really strong that i suggest you to grab a bite of Crème brûlée followed by a spoonful of gelato coz they are quite a perfect match! In case you are still hungry and want to try their main dish, you can try their slow-cooked lamb shoulder which is also outstanding as well😋
  • 真空慢煮法式焦糖燉蛋
1K
難得平日放假,來中環逛逛,拍拍照。放下急速的腳步,來到中上環的半山位置,悠閒的嘆一個豐富的午餐。選了兩個SET LUNCH再另加飲品, lunch價錢$148在這區域來說不貴了, 所以平日lunch這裡都好多客人。凍朱古力咖啡 - 咖啡味較濃郁, 朱古力較輕, 但咖啡味很香。白桃芝味特飲 - 原以為白桃像果汁, 原來它像白桃味梳打, 味道很清新, 很適合吃lunch時喝, 芝士泡泡也很濃郁吸引, 又有玫瑰香。法式龍蝦湯流心牛角包 餐廳的signature食品, 果然很出色, 牛角包烘得香脆鬆化, 流出龍蝦湯汁做法新穎, 龍蝦湯汁香濃, 味道好夾。冬季限定日本蟹膏流心牛角包 印象中這麼多的蟹膏在甲羅燒吃過, 這個用量算澎湃, 蟹膏鹹香惹味, 再加上蟹籽, 都有點甲羅燒風味。咸蛋黃蟹肉高纖穀物意大利飯米飯中混入薏米和穀物, OL至愛, 健康得來又沒那麼飽滯, 感覺舒服點, 鹹蛋黃化成金黃粒粒將飯點綴, 蟹肉像新鮮拆肉, 味道鮮甜, 而份量也不少, 令人滿意。香煎西班牙黑毛豬腩配芥末籽燒汁及奶油瓜蓉豬腩看起來好肥膩, 但吃過一口以後就停不下來, 管它脂肪還是肉也都通通吃下, 它質感非常SOF
難得平日放假,來中環逛逛,拍拍照。

法式龍蝦湯流心牛角包

冬季限定日本蟹膏流心牛角包

咸蛋黃蟹肉高纖穀物意大利飯

香煎西班牙黑毛豬腩配芥末籽燒汁及奶油瓜蓉
豬腩看起來好肥膩, 但吃過一口以後就停不下來, 管它脂肪還是肉也都通通吃下, 它質感非常SOFT, 脂香迷人, 肉嫩, 又有豬的天然香味, 是一個非常美妙的主菜。伴碟都做得好精美呢, 奶油瓜蓉很細滑, 口味輕, 午餐也都好用心製作。

真空慢煮法式焦糖燉蛋
真空煮法式芝士蛋糕
感覺有點似的兩個甜品, 芝士蛋糕的質感較濃稠密度高, 芝味濃郁, 焦糖燉蛋口感較輕盈, 兩者甜度高而份量不少。
  • 法式龍蝦湯流心牛角包
  • 香煎西班牙黑毛豬腩配芥末籽燒汁及奶油瓜蓉
聽講呢間餐廳嘅流心牛角包🥐好特別,趕係上個星期禁堂食前去左呢度食最後一餐🙈夜晚嘅時候比較旺同多人,建議book定位先💗-Dinner Set Menu $298/位前菜:龍蝦湯流心牛角包🥐呢個見到每一個人都有嗌,切開酥脆嘅外層,就會見到裡面嘅龍蝦湯流晒出來,創意十足🤣-焦糖日本蟹肉蟹膏燉蛋伴三文魚籽🐟 一個好似甜品嘅鹹食,估唔到味道咁出色!面頭嘅焦糖甜甜地,同鹹鹹地嘅三文魚籽撞埋一齊估唔到都幾好味😋,食到最底有勁多蟹膏🦀️😍好豐富-主菜:龍蝦汁蟹肉伊麵🦞伊麵就口感比意粉較淋,不過都接受到,佢吸收晒個龍蝦汁,啖啖都係龍蝦嘅味道🤩-西班牙黑毛豬腩&豬頸肉配南瓜蓉 蘋果醬🍎豬腩嘅皮烤得好脆,肉質充滿油分,配搭酸甜嘅蘋果醬剛好解膩🤓-甜品:真空慢煮法式焦糖燉蛋配白松露雪糕咁大個人第一次食松露味嘅雪糕🍦,松露味好濃郁好香😍焦糖燉蛋都保持到水準,口感好smooth,蛋味濃郁💗-真空慢煮法式芝士蛋糕配咖啡雪糕個咖啡雪糕唔係平時食開甜到漏個d,呢個係好香濃嘅咖啡味,苦澀味好足☕️芝士蛋糕用個罐仔裝住,比一般嘅更加smooth。
夜晚嘅時候比較旺同多人,建議book定位先💗
Dinner Set Menu $298/位
前菜:
龍蝦湯流心牛角包🥐
焦糖日本蟹肉蟹膏燉蛋伴三文魚籽🐟
一個好似甜品嘅鹹食,估唔到味道咁出色!
主菜:
龍蝦汁蟹肉伊麵🦞
西班牙黑毛豬腩&豬頸肉配南瓜蓉 蘋果醬🍎
豬腩嘅皮烤得好脆,肉質充滿油分,配搭酸甜嘅蘋果醬剛好解膩🤓
甜品
真空慢煮法式焦糖燉蛋配白松露雪糕
真空慢煮法式芝士蛋糕配咖啡雪糕
芝士蛋糕用個罐仔裝住,比一般嘅更加smooth。
年尾清假,雖然無得出埠,但確實俾左機會我地周圍發掘平時唔會去既好餐廳🤗今日想係中上環一帶行下,因為住同工作都唔係港島區,好少會過黎😜行到咁上下,當然搵番間精緻既餐廳食番個lunch悠悠閒咁渡過我個假期☺️見到附近呢間餐廳評價唔錯,法國菜lunch set都係$148門面好精緻,望入土鋪頭唔大,幾溫馨😚有種法國小店既感覺,見到餐牌都幾特別岩我胃口,就決定一試店內已經有聖誕報置,坐位都闊落,坐得舒服😌餐廳服務員態度非常好,會再簡單介紹依家餐廳出左冬季限定既菜式再聽下我地需要再推介菜式👍🏻👍🏻我地叫左兩個set lunch同兩杯飲品☕️🍵前菜我地揀左兩款signature牛角包🥐呢到既牛角包係咸食,而且將龍蝦湯注入牛角包做到流心效果,好期待🤤🤤🤤-🦞流心龍蝦湯牛角包🥐一切開滿滿既龍蝦湯流晒出黎😍😍牛角包好酥脆,咬落咔咔聲👍🏻香濃牛油香內裏好多層,沾滿晒龍蝦湯,食落又濕潤又香口龍蝦湯味道非常咸鮮,龍蝦味突出配埋牛油香濃既牛角包,口感同味道都好夾😚另外牛角包上既芝士非常香濃,店家有心思地再火炙一下,令芝士奶香味更突出-🦀冬季限定。蟹膏蟹籽流心牛角包蟹膏滿瀉!!切開係滿滿濃稠既蟹膏🤤🤤🤤蟹膏入口甘香,
行到咁上下,當然搵番間精緻既餐廳食番個lunch
悠悠閒咁渡過我個假期☺️

門面好精緻,望入土鋪頭唔大,幾溫馨😚
有種法國小店既感覺,見到餐牌都幾特別
岩我胃口,就決定一試
店內已經有聖誕報置,坐位都闊落,坐得舒服😌

餐廳服務員態度非常好,會再簡單介紹
依家餐廳出左冬季限定既菜式
再聽下我地需要再推介菜式👍🏻👍🏻

我地叫左兩個set lunch同兩杯飲品☕️🍵
前菜我地揀左兩款signature牛角包🥐

🦞流心龍蝦湯牛角包🥐

一切開滿滿既龍蝦湯流晒出黎😍😍
牛角包好酥脆,咬落咔咔聲👍🏻香濃牛油香
內裏好多層,沾滿晒龍蝦湯,食落又濕潤又香口
龍蝦湯味道非常咸鮮,龍蝦味突出
配埋牛油香濃既牛角包,口感同味道都好夾😚
🦀冬季限定。蟹膏蟹籽流心牛角包

蟹膏滿瀉!!
切開係滿滿濃稠既蟹膏🤤🤤🤤
蟹膏入口甘香,鮮味十足
牛角酥同樣外層非常酥脆香化,內餡充斥住蟹膏
食落啖啖都有濃鮮蟹膏,配埋牛油香,好正😆
🇪🇸香煎西班牙黑毛豬腩

賣相非常靚😍令我食慾為之一振
西班牙豬腩以半煎炸方式,令外皮seared得幾香脆
中間油脂豐富,但唔會過份肥膩,肉質方面都非常軟嫩
除左類似芥末無花果醬好配豬腩肉之外,仲有肉桂蘋果醬,同樣好夾👍🏻👍🏻👍🏻
底下既南瓜蓉值得一讚,口感順滑,入口清甜
另外黑蒜薯蓉亦道出店家既心思,食落香味十足,薯落亦好綿密😋😋😋
🥗慢煮安格斯牛扒低脂高蛋白營養餐

豬腩肉係非常好食,但比較油膩,所以另一個主菜揀個fresh d既沙律🥗
首先牛肉大概5成熟,岩岩好,肉質口感好軟嫩一啲都唔韌
入口牛味幾濃,稍稍sear過令香味更出👍🏻
沙律望落好plain,但食落有驚喜😍
醬汁有檸檬酸加上海鹽,又酸又咸,令到味道唔會單調😆出乎意料嘅好食
☕️Hot chocolate with oat milk

凍冰冰一定要叫番杯熱朱古力🍫
但個肚唔係好舒服唔想飲鮮奶,就轉左oat milk
雖然一家係落鮮奶既香濃幼手,但飲落有淡淡燕麥味
朱古力味亦都足夠濃香,飲落都幼滑
都幾特別,最緊要腸胃對牛奶都幾敏感既我飲得好舒服😌
🍵抹茶白朱古力奶蓋特飲

飲落係濃甜版green tea latte,但唔會太甜
感覺比普通green tea latte濃啲豐富啲🥰
奶蓋唔算好濃重唔會漏,抹茶味道都幾濃,唔錯👍🏻
真空慢煮法式Cream Burlee

極之極之有驚喜😍😍😍😍😍
焦糖燉蛋係香港好普遍,但做到呢個水準唔多!
焦糖香甜薄脆,重點係底下既燉蛋極度creamy
入口係極之綿密,奶滑般既texture
然後濃香雲尼拿味道充斥口腔,底下有少少莓果去中和番極體甜度
好出色!!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🍨白松露雪糕配風乾草莓

第一次聽,第一次見,第一次食
都幾有驚香,白松露係濃香到一上枱已經聞到陣陣白松露香
入口順滑,松露香係炸出黎,成個人都俾白松露香包圍🥰🥰🥰
第一次甜食松露感覺幾好,配既草莓乾呢個選擇幾好
草莓幾酸甜令極體味道唔會單調,無論口感同味道都加分👍🏻

總結呢間法國菜都幾有驚喜,由味道配搭質素都睇得出餐廳既巧思,感覺到有用心去研究同處理每一道菜👍🏻會encore
2020-12-16 81 浏览
餐廳位置要行一段樓梯先至到,要一啲力氣😜小店平日都滿座,非常受歡迎。我哋坐低先點左飲品,因為餐廳最低消費係每人一杯飲品。▶️有氣蜜桃汁🍑$36蜜桃汁幾清甜,因為有氣,所以幾好飲。▶️有氣提子汁🍇$36提子汁相對地較甜,但係味道濃郁。晚市有套餐亦有散叫,我哋叫咗一個套餐🍽▶️Dinner set $288〽️龍蝦湯🦞牛角包🥐呢個係餐廳自家製,牛角包幾香脆。切開入邊充滿龍蝦湯,流晒出嚟,非常特別。龍蝦湯味道都唔錯。〽️龍蝦蟹肉伊麵🦞🍝呢個好似fusion咁,伊麵好似中式,但係以西式煮法。伊麵充滿龍蝦汁,夠creamy,龍蝦肉質都唔錯。▶️慢煮黑毛豬腩$178我哋另外散叫咗黑毛豬腩,賣相整得好靚,幾精緻。豬腩夠肥美,鍾意食肥嘅朋友啱晒。佢肉質都爽口。▶️甜品:焦糖燉蛋跟餐甜品揀咗焦糖燉蛋,仲配有雪糕🍦燉蛋蛋味濃郁,幾好。小店門口已經充滿聖誕氣氛,值得一試。

我哋坐低先點左飲品,因為餐廳最低消費係每人一杯飲品。

▶️有氣蜜桃汁🍑$36
蜜桃汁幾清甜,因為有氣,所以幾好飲。

▶️有氣提子汁🍇$36
提子汁相對地較甜,但係味道濃郁。

晚市有套餐亦有散叫,我哋叫咗一個套餐🍽
▶️Dinner set $288
〽️龍蝦湯🦞牛角包🥐

〽️龍蝦蟹肉伊麵🦞🍝

▶️慢煮黑毛豬腩$178

▶️甜品:焦糖燉蛋
跟餐甜品揀咗焦糖燉蛋,仲配有雪糕🍦燉蛋蛋味濃郁,幾好。

小店門口已經充滿聖誕氣氛,值得一試。

2020-12-15 59 浏览
餐廳英文名叫Fast Gourmet, 中文名就叫享慢煮意, 兩邊意譯相沖, 但我覺得沒有. 廚師用速度處理一些味道及口感上複雜的菜式, 作為食客的我們則要慢慢品嚐. 三道菜的定價一百四十多元, 並不太昂貴, 但食材和菜式表達上並沒有將貨就價, 以中環餐廳來說算是抵食.這裏出名的是其有餡的牛角飽, 其新鮮焗製, 牛油香味不錯而且外酥內軟, 略嫌內裡蜂巢層次感差少少. 內餡則選了蟹膏, 蟹膏的鹹鮮味和牛油酥香也頗夾, 切出來流心的樣子外表上很吸引, 加上鋪上上面的蟹籽, 甚有聖誕氣氛. 不過除餐附上的龍蝦湯牛角包, 單點和這牛角包只差大約三十多元的價格, 在午市套餐換款卻要加四十八元, 感覺有點取巧就是.主菜的豬腩肉煎的火候控制得剛剛好, 再加上是來自西班牙的黑毛豬, 外皮香脆, 肉質嫩滑而油香味十足, 就算不用加任何醬汁, 對我來說也夠美味. 可惜是南瓜蓉質感和口感太為水狀, 為這主菜扣了少少分數. 甜品是真空慢煮, 也就是sous vide (舒肥)過的芝士蛋糕, 以杯狀Present外表似木糠布甸, 味道嘛, 我吃不出和傳統做法太大分別呢 !

十年前我很喜歡熱鬧,十年後我愛上了孤獨;十年前只執著眼前成與敗,十年後得不到便學會放低;十年前認為錢並不代表人生;十年後才發覺人生離不開錢。人生每天都是個循環,根本無所謂既終點,飯一樣要食,錢一樣要搵。所以今日終於比我一嘗所願,黎到我最愛既餐館「享 慢 煮 意」搵返我呢十年既人生意義。👇📌Hong Kong Tourism Board · Winter 2020 · Lunch Menu - $148/Head♦️S t a r t e r -▪ Signature Lobster Bisque · Lava Croissant -▫ 黎得呢到走唔甩我最愛既「法式龍蝦湯·流心牛角包」,牛角包焗到岩岩好,一切開裡面既龍蝦湯好似巨浪咁瞬間湧哂出黎,豐富既視角畫面。成個牛角包濕潤得黎口感又唔會好定軟腍,外層保持到鬆脆。▪ Winter Edition · Japanese Crab Paste · Lava Croissant - (+$48)▫ 另一款「冬季限定·日本蟹膏·流心牛角包」亦有驚喜,外層灑上大量蟹籽,而裡面唔同既餡料變左係蟹膏;食落蟹膏相當濃香,加上牛角包既口感,令整體層次感昇華
十年後得不到便學會放低;十年前認為錢並不代表人生;

十年後才發覺人生離不開錢。人生每天都是個循環,

根本無所謂既終點,飯一樣要食,錢一樣要搵。

所以今日終於比我一嘗所願,黎到我最愛既餐館

享 慢 煮 意」搵返我呢十年既人生意義。👇

♦️S t a r t e r -
法式龍蝦湯·流心牛角包

▫ 黎得呢到走唔甩我最愛既「法式龍蝦湯·流心牛角包」,
牛角包焗到岩岩好,一切開裡面既龍蝦湯好似巨浪
冬季限定·日本蟹膏·流心牛角包

咁瞬間湧哂出黎,豐富既視角畫面。成個牛角包
濕潤得黎口感又唔會好定軟腍,外層保持到鬆脆。

咸蛋黃蟹肉·高纖穀物·意大利飯

▫ 另一款「冬季限定·日本蟹膏·流心牛角包」亦有驚喜,
外層灑上大量蟹籽,而裡面唔同既餡料變左係蟹膏;
食落蟹膏相當濃香,加上牛角包既口感,令整體層次感昇華。

♦️M a i n -
Iberico Pork Belly in Mustard Seed Gravy · Butternut Squash Puree -
香煎西班牙黑毛豬腩·芥末籽燒汁·奶油瓜蓉

▫ 輪到主菜環節,第一道「香煎西班牙黑毛豬腩·芥末籽燒汁·奶油瓜蓉
絕對係必食推介。佢既黑毛豬腩肉質非常爽口,每層腩肉之間既
香煎西班牙黑毛豬腩·芥末籽燒汁·奶油瓜蓉

油脂非常鬆化軟腍,一入口係有種好似食緊啫喱,瞬間融化;
加上旁邊既奶油瓜蓉,入口夠哂smooth,食得過!
香煎西班牙黑毛豬腩·芥末籽燒汁·奶油瓜蓉

Crab Meats · Superfood Risotto · Salted Egg Yolk -
咸蛋黃蟹肉·高纖穀物·意大利飯

▫ 秋冬季必食既「咸蛋黃蟹肉·高纖穀物·意大利飯」,
每一啖飯粒明顯食到新鮮藜麥薏米,連同蟹肉一齊食,
咸蛋黃蟹肉·高纖穀物·意大利飯

同時有多重口感;加上咸蛋黃既香味,整體感覺邪惡得黎又夠健康。

♦️D e s s e r t s -
Sous-vide · Cheesecake · Fresh Fruit -
真空慢煮·法式芝士蛋糕

甜品方面絕對要試佢地既「真空慢煮·法式芝士蛋糕」,
就咁睇賣相夠哂靚仔,表面金黃香脆;表面鋪滿動人既木糠
真空慢煮·法式芝士蛋糕

口感十足,加上食落甜而不膩,絕對係一眾女生們既恩物呀!
真空慢煮·法式芝士蛋糕

White Truffle Gelato · Freeze-dried Strawberries - (+$48)
白松露雪糕·風乾草莓

▫ 另外要推介呢個招牌人氣甜品白松露雪糕·風乾草莓」,
離遠都聞到好澴厚既白松露香,雪糕質感幼滑,兩者味道
白松露雪糕·風乾草莓

毫無違和感,每一啖都係幸福既感覺呀!
2020-12-13
2020-12-14 47 浏览
今日中午去食lunch,野食ok 既,份量係偏少,我以為係法國菜,所以偏向fine dining feel,點知食物份量就係fine dining, 地方環境服務就完全唔係嗰回事!希望老闆知道 有其他野係重要過野食!就係服務!地方十分逼夾 完全係同另外兩個陌生人一齊食飯! 已經唔係fine dining feel。一開始係講左60 分鐘,但係食咗半個鐘,我剛食完、放低刀叉,而我朋友仲食緊既時候,waiter 就問需唔需要叫甜品,我哋即刻呆左!我朋友都未食完,你想我地走都唔係咁呀。 我哋都有禮貌咁話:「唔需要啦 唔該。」 之後佢竟然講話:「ok 咁我幫你埋咗張單先。」我哋呆哂 未比反應佢就走咗 感覺上佢係拋低一句 通知我哋 就去幫我哋埋單。 同埋 我朋友未食完野 我地兩個杯野都未飲完 仲有成杯! 之後即刻拎咗張單過嚟, 仲話:「唔介意嘅 埋咗張單先。」 其實我朋友仲食緊野!出面都冇人排隊 我知做生意緊要 但係唔係咁樣做架?咁樣嘅餐廳,就算免費都唔去食,因為已經食到一肚氣,簡直係 比錢買難受😣!

希望老闆知道 有其他野係重要過野食!就係服務!

我哋都有禮貌咁話:「唔需要啦 唔該。」

2020-12-13 32 浏览
I’m a fan of croissants and  signature lava croissant didn’t disappoint! I thought it would become soggy with the lobster bisque / crab paste inside but it remained flaky and delicious! The restaurant also offers other dishes such as salad, pasta, risotto, meats and desserts. The Iberico Pork Belly and Wagyu Beef Cheek are also worth trying.|Homemade Lobster Bisque Lava Croissant💰HKD58|Japanese Crab Paste Lava Croissant💰HKD88|Iberico Pork Belly & Pork Neck with Pumpkin and Apple💰HKD178|Wagyu Bee
💰HKD58
💰HKD88
💰HKD178
Wagyu Beef Cheek with Taro and Potatoes
💰HKD208
2020-11-24
2020-12-13 493 浏览
眾所周知享慢煮意Fast Gourmet出名留心牛角包,但其實他的主食亦十分出色。年隔一年,今晚跟老公再訪位於上環善慶街的享慢煮意。今次沒有點牛角包,二人點到兩道主菜及一碟意粉共享。《Bacon-wrapped Lamb Shoulder w/ Mash $218》(香煎bacon卷紐西蘭羊肩肉 配咖哩奶酪醬及薯蓉)bacon煎過很香口帶脆,咸香適中,卷著帶羊羶香的羊肩肉,配搭特別。羊肩肉嫩稔好吃,喜歡那微羶味。咖哩奶酪醬的咖哩不重,和羊肉味道很夾。《Iberico Pork Belly & Pork Neck w/ Pumpkin & Apple $178》(西班牙黑毛豬腩 & 黑毛豬頸 配南瓜蘋果蓉)擺盤充滿藝術感,黑毛豬頸及黑毛豬腩以藜麥和麵包糠香焗,因此沒有油膩感,外層亦帶微脆香口,另外蘸上南瓜及蘋果蓉份外提味減膩。《Tomato Iberico Pork Belly $138》(蕃茄黑毛豬腩意粉)黑毛豬腩爽口,鮮蕃茄醬混有洋蔥粒令醬汁更清甜不會太酸又有口感。麵條用上扁意粉,軟硬適中很掛汁。

年隔一年,今晚跟老公再訪位於上環善慶街的享慢煮意。

今次沒有點牛角包,二人點到兩道主菜及一碟意粉共享。

羊肉味道很夾。

(西班牙黑毛豬腩 & 黑毛豬頸 配南瓜蘋果蓉)

(蕃茄黑毛豬腩意粉)
2020-12-08
2020-12-11 55 浏览
流心龍蝦湯牛角包🦞🥐今日專程為咗依個好出名嘅流心牛角包嚟嘅🤩,牛角包嘅紋路好靚🥐,一睇就知好鬆脆,表面有啲芝士新鮮焗過熱辣辣,一切開龍蝦湯流晒出嚟🤤,牛角包又唔會俾啲湯搞到腍咗,好特別嘅食法。慢煮牛頰肉芝士多士🐮🧀🥖牛頰肉超級腍,真空慢煮果然係唔同啲😎,加埋新鮮嘅火箭菜,芝士,蕃茄醬,同脆卜卜嘅多士,好食😚~龍蝦湯伊麵🦞🍝龍蝦伊麵就食得多,西式煮法嘅龍蝦湯伊麵我都係第一次食!每條伊麵都掛滿濃郁嘅龍蝦湯🦞,仲有啲蟹籽同蟹肉增加口感,我覺得仲好食過用意粉煮😋。白松露雪糕+焦糖燉蛋🍨🍮甜品一嚟到,就聞到好大陣白松露味,雪糕入口好smooth🍨,第一下會食到好重白松露味,之後就係雪糕嘅奶味同甜味,幾特別。焦糖燉蛋都好高質🍮,面頭脆卜卜嘅焦糖,加上順滑嘅燉蛋,係幸福嘅感覺🥰。竹炭 & tiramisu coffee☕竹炭咖啡嘅外表好靚,面頭係白色嘅奶泡同牛奶🍼,下面係黑色嘅活性炭同咖啡,佢啲咖啡超好飲,如果我係附近返工會朝朝嚟買杯飲🥺。tiramisu 咖啡真係好似食緊tiramisu咁🧀,超重芝士味嘅奶蓋加埋咖啡同木槺,可可粉,我支持老闆用依個芝士奶蓋嘅配方開間奶茶舖🤓。
流心龍蝦湯牛角包🦞🥐

慢煮牛頰肉芝士多士🐮🧀🥖

龍蝦湯伊麵🦞🍝

白松露雪糕+焦糖燉蛋🍨🍮

竹炭 & tiramisu coffee☕

2020-12-11 198 浏览
呢間餐廳其實都已經bookmark左好耐。今次喺公布晚市禁堂食嗰日,趁住仲可以堂食嘅呢一兩日提早慶祝聖誕,食餐法國菜。🐏紐西蘭羊肉 $108紐西蘭羊肉用慢煮方法烹調,總共有三粒羊肉,放喺核桃多士上邊,配埋青咖喱奶酪醬同火箭菜,食落口感清新,作為前菜都算幾好。🍎肉桂蘋果特色流心牛角包 $38切開牛角包之後先發現原來肉桂蘋果唔係流心嘅,但都好好食。肉桂味同蘋果味嘅配搭非常完美,鍾意食肉桂蘋果味嘅朋友一定要試吓。🐔慢煮雞胸忌廉意粉 $128個人最鍾意呢間餐廳嘅就係呢個意粉啦。雞胸有孜然味,非常嫩滑,果然係用慢煮出嚟嘅雞胸肉。忌廉意粉亦做得非常出色,意粉嘅忌廉味鹹鹹香香,忌廉汁比較稠身,整體意粉非常好味。以下呢三樣食物係Set Dinner,$288有齊Starter、Main同埋Dessert,以法國菜黎講價錢相當抵食。🦀焦糖日本蟹肉蟹膏燉蛋伴三文魚籽焦糖日本蟹肉蟹膏燉蛋係鹹味嘅蛋,同平時食嘅焦糖燉蛋唔同,絕對係另一番嘅風味,三文魚子同蟹肉蟹膏亦配合得唔錯。🐄照燒汁和牛面頰配關東煮白蘿蔔&黑蒜薯蓉和牛非常嫩滑,牛味濃。白蘿蔔酸酸地幾特別,同台灣食嘅關東煮有啲唔同。黑蒜薯蓉好幼滑,幾有薯蓉味。

🐏紐西蘭羊肉 $108

🍎肉桂蘋果特色流心牛角包 $38

🐔慢煮雞胸忌廉意粉 $128

🦀焦糖日本蟹肉蟹膏燉蛋伴三文魚籽

🐄照燒汁和牛面頰配關東煮白蘿蔔&黑蒜薯蓉

🥚真空慢煮法式焦糖燉蛋配白松露雪糕
白松露味嘅雪糕松露味非常重,一食落去相當有驚喜。焦糖燉蛋亦非常滑身,果然慢煮嘅係唔同啲。個人覺得係值得一試嘅甜品

今次食完呢餐好嘅,都唔知再要等多幾耐先可以再堂食Dinner。希望疫情快啲完結啦!
2020-12-08
  • 真空慢煮法式焦糖燉蛋