Yoho Mall 開左好多餐廳,知道有間係食葡國菜,好耐無去過澳門,所以去食下,回味一翻~呢到環境裝修都幾特別,好舒適。去澳門就當然要食葡撻啦,點左焦糖葡撻,外皮鬆脆焦糖面好惹味。辣肉腸松露芝士豬扒包,豬扒肉質鬆軟結合芝士松露配搭一流。馬介休薯仔球外面脆脆地,入面軟淋淋,仲有芝士醬,配上兩款醬汁,辣辣地既蕃茄乾,仲有酸酸甜甜的沙律汁。椰香雞雞肉都幾嫩滑,有濃濃既椰香味。荔枝味沙冰味道清新。同埋呢到既服務員態度十分有禮貌。

辣肉腸松露芝士豬扒包,豬扒肉質鬆軟結合芝士松露配搭一流。

辣肉腸芝士松露豬扒包
葡國椰香雞
荔枝沙冰
2018-04-12
辣肉腸芝士松露豬扒包
2018-04-17 81 浏览
看完電影又未到晚餐時間便到這裡淺嚐一下。這家以葡萄牙群島名字命名的餐廳主打澳門的地道菜式,而澳門與葡國有著密不可分的關係,因此許多菜色也是充滿葡國風味。亞蘇爾小食拼盤 (8/10)小食拼盤有芝士馬介休 (鹹香惹味) ,香蒜蓉包(夠香脆) ,蒜香雞惹(惹味),魷魚圈,辣肉腸等,配以蔬菜平衡,不覺油膩。 椰香雞(8/10)可配飯或蒜蓉包,我們點了蒜蓉包。用雞脾制作,吃上來嫩滑,配料豐富,有葡國腸,蛋,薯仔片等。醬汁開胃,吃起上來每一口都有椰汁香味。木糠布甸伴黑芝麻脆餅(8/10)甜度適中幼滑軟綿,配以黑芝麻脆餅,充滿芝麻香。焦糖燉蛋(9/10)面層的焦糖非常酥脆,燉蛋嫩滑,雲尼拿雪糕充滿雲尼拿籽,十分足料! **********************總括而言,食品無論小吃、主菜及甜品都有一定水準,而且環境舒適(設有露天茶座),是不錯的好選擇。

亞蘇爾小食拼盤 (8/10)
亞蘇爾小食拼盤   (2人)

椰香雞(8/10)
可配飯或蒜蓉包,我們點了蒜蓉包。
椰香雞
木糠布甸伴黑芝麻脆餅(8/10)
甜度適中幼滑軟綿,配以黑芝麻脆餅,充滿芝麻香。
木糠布甸伴黑芝麻脆餅

焦糖燉蛋(9/10)
焦糖燉蛋
**********************

2018-04-14
焦糖燉蛋
  • 葡式椰香雞
2018-04-15 81 浏览
晚上看戲,是時候要食一個快的晚餐。六點多的時候很多餐廳人都不多,可以隨意挑選,就試一間新的吧!這店主打澳門菜,我們就點了幾款試一試:1) 小食拼盆:馬介休薯球算是比丈較有澳門特色的一款,可以馬介味很淡,可能是因為放了芝士做餡料吧,比較像芝士薯球多於馬介休球。魷魚圈味亦很淡,炸雞球反而不錯。2) 青瓜乳豬脆包:切條的乳豬配上燒烤醬及青瓜絲,味道稍為濃了一點。豬仔包是香脆的,口感不錯。伴碟的薯條及沙律菜份量很多,不錯。3) 鹹魚炒椰菜苗:不太能吃出鹹魚的味道,就像普通炒菜一樣,一般。4) 焗豬扒飯:用上瓦煲來焗飯挺有意思,豬扒份量很多,飯底稍為濕了一點,醬汁不是蕃茄汁,有點太濃味。總括來說,味道不錯,可是菜式欠缺特色,和"澳門菜"真的有一段距離,一試便可。
晚上看戲,是時候要食一個快的晚餐。

這店主打澳門菜,我們就點了幾款試一試:

1) 小食拼盆:
魷魚圈味亦很淡,炸雞球反而不錯。

2) 青瓜乳豬脆包:

3) 鹹魚炒椰菜苗:
不太能吃出鹹魚的味道,就像普通炒菜一樣,一般。

4) 焗豬扒飯:

2018-03-29
2018-04-14 110 浏览
Yoho開左好多食店,不過得兩個人,真係好多間都好易會食唔哂,好似德國菜,据扒個啲,都係會勁大份,加上我地係速速食完走個種,當然係揀啲抵食啲架啦!見呢間好似幾特別,係葡國菜,又唔算貴,就入去試下啦!首先要講,佢個個辣醬汁,超野味,食落個味好豐富,所以我又飲汁啦葡式椰香雞呢個一上台,好香椰香味,頭幾啖係好食既,不過食多幾啖就開始覺得有啲漏啦,因為唔知係奶定忌廉啦,都幾重架!辣肉腸松露芝士豬扒包雖然都好食,不過食唔到松露味,辣肉腸都唔見有,啲芝士味就夠既,豬扒都好鬆化,ok墨魚餅香脆可口,唔覺得熱氣同乾,跟黎個汁好正,比我羅黎撈沙律食埋葡撻×2食葡國菜,唔食葡撻點得,個酥皮好鬆軟,而且有啲餅皮味,正!呢個後叫無影

見呢間好似幾特別,係葡國菜,又唔算貴,就入去試下啦!

辣肉腸松露芝士豬扒包

雖然都好食,不過食唔到松露味,辣肉腸都唔見有,
啲芝士味就夠既,豬扒都好鬆化,ok

墨魚餅

香脆可口,唔覺得熱氣同乾,跟黎個汁好正,比我羅黎撈沙律食埋

葡撻×2

食葡國菜,唔食葡撻點得,
個酥皮好鬆軟,而且有啲餅皮味,正!
呢個後叫無影
2018-04-14
  • 焦糖葡撻
2018-04-14 66 浏览
我們點了豬扒飯,椰汁雞,鹹魚炒菜苗,食物質素不錯,雞很滑,豬扒軟諗。我哋要求炒菜要冇咁濃味,佢哋都做到。環境裝修舒適,闊落。值得一讚係佢哋嘅服務,個個服務員都係好有禮貌。
我哋要求炒菜要冇咁濃味,佢哋都做到。
2018-04-01
  • 葡式椰香雞
跟母親大人吃多了中、西和日式菜,難免想轉換一下,所以在網上看到「亞蘇爾」位置放便,而且他們更提供我們一向少吃的葡國菜,我們便都急不及待要到這餐廳嚐嚐他們的菜式。這裏的環境設計modern之餘又不失空間感,坐下後感覺特別舒適。除了花了點時間來欣賞這裏的環境外,我們亦花了不少時間在想應該點什麼才好,特別是母親大人是有選擇困難症的人,慶幸侍應們相當有耐性,完全沒有催促我們點餐。到了點餐的時候,他們亦面露笑容跟我們點餐,這種服務態度絕對值得一讚!芒果柚子沙冰 $48芒果柚子沙冰非常冰凍,特別適合這陣子炎熱的天氣。雖然沒有怎樣喝到柚子的味道,但芒果味卻非常濃郁而變得特別討人喜歡,加上味道不會過甜,的確不錯!香桃梳打 $38香桃梳水同樣冰凍,香桃的清香配上清新的梳打水感覺相當不錯!香茜檸檬牛油白酒煮海蜆 $118海蜆香氣撲鼻之餘,份量也不少。香茜檸檬牛油白酒煮過的海蜆不會被牛油或白酒的味道蓋過海蜆本身的味道,所以吃上去也頗為鮮味,整體也不錯!亞蘇爾秘醬青瓜乳豬脆包 $75雖然來吃的是澳門菜,而豬扒包更是甚為出名的,但母親大人一向都不太喜歡吃豬扒,所以取而代之的是乳豬脆包。這個乳豬脆包絶對沒有令我們

芒果柚子沙冰 $48

香桃梳打 $38

香桃梳水同樣冰凍,香桃的清香配上清新的梳打水感覺相當不錯!

香茜檸檬牛油白酒煮海蜆 $118

亞蘇爾秘醬青瓜乳豬脆包 $75

雖然來吃的是澳門菜,而豬扒包更是甚為出名的,但母親大人一向都不太喜歡吃豬扒,所以取而代之的是乳豬脆包。這個乳豬脆包絶對沒有令我們失望,麵包烘至外脆內軟,口感極為討好。口感好之餘,味道亦相當不錯,麵包吃上去富有濃郁的牛油香,而內裏滿滿都是切好了乳豬,而乳豬絲配上鹹香的乳豬醬後,吃上去特別惹味。而薯角也不錯,薯香味濃又粉糯。沙律方面又非常新鮮,爽脆清甜,吃過乳豬脆包後再吃沙律,感覺特別清新!

緬甸風味椰香雞湯米 $62

這碗椰香雞湯米份量十足,不論是米粉還是雞扒的都非常有份量。湯底比一般吃到湯米的湯底稠一點,喝上去的味道富有淡淡的咖喱香,而咖喱香之中又滲出陣陣的椰香味,而米粉就完完全全吸收了湯底的精華而變得相當美味。至於雞扒方面,口感嫩滑又夠厚身,醃得入味,味道濃郁而不會過鹹。

焦糖葡撻 $14/件

原本我們已經吃得很飽,所以沒有想過吃甜品,但他們其中一位侍應極力推薦這裏的葡撻,所以我們還是點了兩件焦糖葡撻來嚐嚐。結果葡撻真的沒有令我們失望,葡撻來到的時候還是暖暖的,口感酥脆可口,而葡撻裏的蛋又非常嫩滑,蛋香味濃,蛋香味之中又帶有焦糖香,我們都十分喜歡。

這裏的環境舒適,食物大致上也不錯,但我更為欣賞的就是他們的服務。他們不但對工作有熱誠,而且服務周到,不時留意着客人的需要,有禮之餘又經常面帶笑容,值得一讚!
2018-04-11
2018-04-08 245 浏览
今日係形點周圍逛,諗住食晚飯、見到亞蘇爾門口既葡撻吸引在...發現原來呢度係食葡國菜....即時被吸引入去了😋😋內在環境地方寬敞...裝潢亦都有風格...感覺良好..!睇睇餐牌點在亞蘇爾小食拼盤、葡式椰香雞、海鹽檸檬燒沙甸魚、香芒木糠布甸!小食拼盤其中既芝士馬介休球係我最喜歡食、薯仔蓉綿綿..咬口脆香,不覺油膩!同埋蒜蓉包脆香...同有滿滿既蒜蓉香味..!(同時發現原來都有不少客人點這款菜式😙)葡式椰香雞味道有濃濃既椰汁香味之餘亦都冇蓋過葡汁味道...而雞件亦都是嫩滑美味!配上白飯...真是絕配😋😋海鹽檸檬燒沙甸魚..配上檸檬汁..感覺一點都唔腥!最後甜品香芒木糠布甸、配上生果點綴..即刻唔同在、而且木糠布甸配上芒果..甜而不膩、又是另一番風味...整體用餐經驗都唔錯、環境舒適...值得推介!👍👍

內在環境地方寬敞...裝潢亦都有風格...感覺良好..!

亞蘇爾小食拼盤

海鹽檸檬燒沙甸魚

海鹽檸檬燒沙甸魚..配上檸檬汁..感覺一點都唔腥!
香芒木槺布甸伴呂宋芒果乾

整體用餐經驗都唔錯、環境舒適...值得推介!👍👍
2018-04-08
亞蘇爾小食拼盤
香芒木槺布甸伴呂宋芒果乾
  • 香芒木槺布甸伴呂宋
  • 香芒木槺布甸
2018-04-07 97 浏览
我至鐘意食的豬扒包在香港都有得食啦! 以後我可以不用山長水遠去澳門食豬扒包了, 位於元朗Yoho Town商場內的這葡國餐廳, 無論菜式或味道, 都可以同澳門的葡國菜有得fight!去到咁係要食招牌菜豬扒包拉, D豬仔包焗到好脆, 豬扒煎到兩邊金黃, 一D都唔會韌, 好有豬肉香, 仲有新鮮的番茄片,生菜同他們的秘制醬汁, 一啖咬落去, 豬仔包外皮脆卜卜, 咬到索索聲, 再加埋鬆香的豬肉, 真的是外脆內軟, 好香好好味!另外一道小食芫茜蒜香雞都是很好食的, 芫茜同蒜都是我喜愛的食材, 所以我才叫個芫茜蒜香雞來食, 一個個大大粒的炸雞球送在碟上, 切開雞球, 見到的雞肉好juice, 食落口有蒜香味, 但芫茜味就不是太濃郁, 雞球雖然炸過, 但雞肉依然很嫩滑, 點他們自家配制的芒果咖哩醬來食, 味道新奇, 好正!最後呢個不得不講, 因為無論配料及煮法, 我都是第一次聽, 第一次食, 叫”牛肝菌鵝肝鴨飯”, 用砵仔焗出來的呢個飯, 面頭有一層薄薄的芝士粉已焗到黃黃地色, 砵仔飯的中間送了一個大大舊的鵝肝, 旁邊又摆送了幾片腊腸, 但見唔到鴨肉, 用匙扒開的飯, 見到大大塊的鴨肉埋在飯裡面焗,

最後呢個不得不講, 因為無論配料及煮法, 我都是第一次聽, 第一次食, 叫”牛肝菌鵝肝鴨飯”, 用砵仔焗出來的呢個飯, 面頭有一層薄薄的芝士粉已焗到黃黃地色, 砵仔飯的中間送了一個大大舊的鵝肝, 旁邊又摆送了幾片腊腸, 但見唔到鴨肉, 用匙扒開的飯, 見到大大塊的鴨肉埋在飯裡面焗, D鴨肉汁, 鵝肝及腊腸, 仲有幾粒咸橄欖, 味道已全部滲入飯裡面, 所以D飯超級好味道, 一啖焗飯拌住D鵝肝及鴨肉一齊食, 哇, 說不出的好味, 總之係令人停不了口, 食完仲想食, 非常唔錯的搭配!

呢間的葡國菜令人惊喜, 日後不用過專登過澳門去搵葡國菜食啦!

Heard about positive reviews of Azores and was looking forward to try the traditional Portuguese dishes.  Called to reserve a table at 6:30pm but due to traffic jam, I did not arrive till 7pm but my mom sat down first. When I arrived at Azores, I asked the staff about the seating.  Whilst I was walking to the table, I heard the reception staff telling the staff who was guiding me the table "these guests need to return the table at 8:00pm."  It made me felt uncomfortable when I heard such comment.  It seems they are rushing us to leave.

Looking at the menu, Azores offers variety of Portuguese dishes.  The first three dishes was served pretty quick, let's say 5-10minutes.  It made us wonder whether the food was prepared beforehand.

Garlic Bread with Herbs $42
Garlic  bread

Thumbs up for the garlic bread.  It is so crispy on the outside whilst soft on the inside.  Every bite of the bread, we heard the "crunchy" noise.  Butter, garlic and herbs was heavily topped on top of the bread.

Cheese Bacalhau Dumplings with Semi-dried Tomato Aloli (6pcs) $68
Cheese Bacalhau

It is so delicious but a bit too salty.  Bite size dumplings filled with mashed potatoes and melted cheese.

Crab, Clams & Sea Urchin Congee with Coriander $168
Crab  congee

The congee texture is smooth and thin with several bits of the crab.  Crab is very small but the meat is sweet.  One big discount about the congee is that it was severed lukewarm.  I did not refill after my first bowl.

Roasted Suckling Pig with Grilled Tomato and Zucchini Salad $168
Roasted  Suckling  Pig

Skin is very crispy with a thin layer of fat underneath it followed by juicy and tender pork meat.

Overall, food is acceptable but still need improvement to be called traditional Portuguese food.
2018-03-10
Garlic  bread
Roasted  Suckling  Pig
2018-04-04 1078 浏览
下午茶時間 餓腸轆轆又懶得去遠啲 試試新張不久的亞蘇爾啦~帶位的男主管態度友善~且看店內情況先咱們夫妻倆被安排在4人卡座 餐具是早已存在的 推推看這餐具架 非常的重 而且無法理解何以要放超越人數的餐具在內(備註:眼見鄰桌離去 餐具用不盡但又會全然收走)這樣安排餐具 增加了清潔時間 也很浪費水啊餐牌鮮明亮麗 但咱們尚在決定餐點時 店員卻送上了不知名食物 原來是錯送了 焦糖葡撻 $14 OK澳門英記餅家直送 但不夠熱 撻邊該是多次暖烘 一點脆度都沒有 宇治抹茶黑木槺布甸伴白芝麻脆餅 $42 賣相不錯看 左邊的濃配上右下水果的淡 置中則是中庸的白芝麻脆餅 木槺布甸不會太甜 淡淡的抹茶甘香很討喜 水果也新鮮開胃 白芝麻餅香但太厚身 整體合格以上 要挑剔的話 就是兩道甜點都沒sense地出現在主食之前⋯⋯格蘭披治 $48 OK無酒精特飲 以朱古力奶、新鮮薑、辣椒仔及黑椒混合而成 餐飲只供熱飲 但店員來了杯不知名凍飲來 再了解才願意更換 短短一頓下午茶 二次出錯了 說回飲品 有點嗆及辛辣 新鮮感是有的 但味道咱們也不太接受萄式椰香雞 $128 賣相不俗 也能做到香而不辣 椰香很夠 雞也弄得滑辣肉腸

焦糖葡撻 $14 OK
宇治抹茶黑木槺布甸伴白芝麻脆餅
宇治抹茶黑木槺布甸伴白芝麻脆餅 $42

格蘭披治
格蘭披治 $48 OK
萄式椰香雞 $128

賣相不俗 也能做到香而不辣 椰香很夠 雞也弄得滑

辣肉腸松露芝士豬扒包 $78

芝士剛好熱溶 配上辣肉腸與松露很罪惡 豬扒包也不會太乾 薯角綿香 不錯

店子味道環境都合格 惟需改進的地方也不少
1)落錯單/ 上錯菜
2)店員安排:店員不小 但分工很奇怪 只有1人負責上菜 另1人一直在廚房分大量刀叉 另1年紀較大的女士 則黑口黑面行來行去 1人負責執枱 但很多桌食完一道道菜也不會主動去收盤
3)可怕的洗碗姐姐:臨行前 見到洗碗姐姐出來了 肆無忌彈 0猶豫地往其中一枱吉桌取紙巾抹咀
雖說無坐上客 但不代表其他客人不會看到吧

還是會再來的 但意欲不會強⋯⋯
2018-02-18
下午茶
宇治抹茶黑木槺布甸伴白芝麻脆餅
  • 萄式椰香雞
2018-04-02 96 浏览
好偶然下試咗呢間葡國菜,滿滿嘅人流,座位舒適,夠寬闊,光線夠光猛,好怕食店黑媽媽,豬手份量大到呢 😂 非洲雞略嫌雞胸鞋咗d,馬介休好出色,比澳門所謂正宗的更好食,唔會淨係薯仔餡,食倒有一絲絲魚肉結構,無混水摸魚,值得推介😍 另外叫咗個咖哩炒飯,米粒好靚,炒飯個米好重要,靚米,我鍾意,如果再少d油就好啦
2018-04-02 68 浏览
Yoho mall 有唔少新開又裝飾靚靚嘅餐廳,而我地已經攻陷曬屯門餐廳,首選係去元朗😛 新界區已經好少見有葡國餐廳,真心好耐有食葡國野,對上應該係澳門。至尊鵝肝焗鴨飯飯好香粒粒分明,吸曬鴨油香味👻,而鵝肝一d都唔老,拌飯食一流。面頭灑芝士粉,焗完有焦脆焦脆,好香口。馳名濠江咖喱雞雖然餐牌上標左一隻辣椒,辣椒剛剛好🤓,係普遍香港人接受到嘅辣度,雞好滑,但唔係雪藏雞個種肉質,個汁用黎點蒜蓉多士一流😛

至尊鵝肝焗鴨飯

馳名濠江咖喱雞
2018-03-28 78 浏览
今晚同男朋友入左元朗行街,行到6點幾走左去YOHO Mall食飯,我地有共識走左去「亞蘇爾」排隊,今晚再戰澳葡菜。豬排包。豬排大大一塊肉質好鬆軟好多汁,入口咸香唔會乾身,麵包鬆脆卜卜脆,烘到好滋味。薯條香口炸得唔油膩。炸盲鰽海蜆。魚肉香炸後好滑溜,魚肉咸香豐富,魚皮香脆加上蔬菜吸哂魚味,海蜆鮮甜無沙。亞蘇爾咖哩炒飯。濃濃咖哩味炒得好惹味呀!炒飯粒粒炒得乾身,加上爽彈大蝦好驚喜牛肝菌鵝肝鴨飯。超推介焗飯咸香牛肝菌味濃滋味,臘腸和鵝肝增加豐富味道,賣相仲好吸引。飯粒吸哂醬汁香味,愈食愈停唔到口啊!
豬排包。
炸盲鰽海蜆。
亞蘇爾咖哩炒飯。

牛肝菌鵝肝鴨飯。
超推介
2018-03-28 96 浏览
之前睇了飲食的報導知道在元朗YOHO 1 期開了一間澳門菜餐廳,大廚是香港人,也在澳門出名的酒店擔任總廚三年多,又會用當地食材烹調出多道菜式,認真風格多元化,今晚一於去食下新派傳統澳門茶。餐廳裝潢摩登,坐位寬敞舒適,還設有室外和室內座位,接近黃昏時段可以一邊看著全落地玻璃開揚的環境一邊食晚餐令人心曠神怡。葡式椰香雞配香草蒜茸包 $128招牌菜葡國雞食物新鮮,採用雞腿肉配葡國臘腸片、蛋、馬鈴薯塊等,濃郁椰香香料味道帶點微辣葡汁咖哩滋味有層次感。這椰香雞肉嫩滑。香草蒜茸包烘得出非常脆口,沾上葡汁咖哩一齊食真的好惹味。十月初五蝦籽松露意大利麵 $118一款中西合璧的煮法,在意大利粉灑上了澳門十月初五街喜臨門麵家的蝦籽,有葡萄牙辣腸用了卡邦尼汁加了松露醬一齊煮食出另一種不同的新口味,味道夾非常好味。葡式辣肉腸炒雜菜 $68雜菜炒得好夠火喉,加有葡式辣肉腸已經有點鹹辣味道來得剛剛好。

葡式椰香雞配香草蒜茸包 $128
葡式椰香雞配香草蒜茸包

十月初五蝦籽松露意大利麵 $118

葡式辣肉腸炒雜菜 $68
葡式椰香雞配香草蒜茸包
2018-03-27 153 浏览
Yoho現在有很多不同類型的餐廳,見到比較少見的葡國菜,於是禁不住進餐廳嘗試椰香葡汁雞廚師在葡汁上加了很重分量的椰絲⋯⋯原先看到的時候也在猶豫(因為我不愛椰絲)但食落絕對有驚喜葡汁椰味很濃郁,其他配料亦很足配飯絕對是首選松露意粉的味道同樣很濃郁,配料同樣很足,只是略嫌意粉有點油膩鹹魚炒椰菜苗外出吃飯必叫的一道菜,味道很香,也是不錯之選2人份小食拼盤一碟有齊不同的小食,每款的味道亦十分馬介休球芝士濃郁、蒜蓉包超鬆脆、炸雞配上汁醬味道吸引極度大推要叫拼盤叫了一杯特飲,名字太長了有點不太記得😂只記得是在Drink List的第5杯特飲下次要再來嘗試蟹粥

椰香葡汁雞

葡汁椰味很濃郁,其他配料亦很足
配飯絕對是首選

松露意粉

炒菜苗

鹹魚炒椰菜苗

外出吃飯必叫的一道菜,味道很香,也是不錯之選

小食拼盤

2人份小食拼盤

一碟有齊不同的小食,每款的味道亦十分

馬介休球芝士濃郁、蒜蓉包超鬆脆、炸雞配上汁醬味道吸引

極度大推要叫拼盤

下次要再來嘗試蟹粥