2018-04-07
我至鐘意食的豬扒包在香港都有得食啦! 以後我可以不用山長水遠去澳門食豬扒包了, 位於元朗Yoho Town商場內的這葡國餐廳, 無論菜式或味道, 都可以同澳門的葡國菜有得fight!去到咁係要食招牌菜豬扒包拉, D豬仔包焗到好脆, 豬扒煎到兩邊金黃, 一D都唔會韌, 好有豬肉香, 仲有新鮮的番茄片,生菜同他們的秘制醬汁, 一啖咬落去, 豬仔包外皮脆卜卜, 咬到索索聲, 再加埋鬆香的豬肉, 真的是外脆內軟, 好香好好味!另外一道小食芫茜蒜香雞都是很好食的, 芫茜同蒜都是我喜愛的食材, 所以我才叫個芫茜蒜香雞來食, 一個個大大粒的炸雞球送在碟上, 切開雞球, 見到的雞肉好juice, 食落口有蒜香味, 但芫茜味就不是太濃郁, 雞球雖然炸過, 但雞肉依然很嫩滑, 點他們自家配制的芒果咖哩醬來食, 味道新奇, 好正!最後呢個不得不講, 因為無論配料及煮法, 我都是第一次聽, 第一次食, 叫”牛肝菌鵝肝鴨飯”, 用砵仔焗出來的呢個飯, 面頭有一層薄薄的芝士粉已焗到黃黃地色, 砵仔飯的中間送了一個大大舊的鵝肝, 旁邊又摆送了幾片腊腸, 但見唔到鴨肉, 用匙扒開的飯, 見到大大塊的鴨肉埋在飯裡面焗,
最後呢個不得不講, 因為無論配料及煮法, 我都是第一次聽, 第一次食, 叫”牛肝菌鵝肝鴨飯”, 用砵仔焗出來的呢個飯, 面頭有一層薄薄的芝士粉已焗到黃黃地色, 砵仔飯的中間送了一個大大舊的鵝肝, 旁邊又摆送了幾片腊腸, 但見唔到鴨肉, 用匙扒開的飯, 見到大大塊的鴨肉埋在飯裡面焗, D鴨肉汁, 鵝肝及腊腸, 仲有幾粒咸橄欖, 味道已全部滲入飯裡面, 所以D飯超級好味道, 一啖焗飯拌住D鵝肝及鴨肉一齊食, 哇, 說不出的好味, 總之係令人停不了口, 食完仲想食, 非常唔錯的搭配!
呢間的葡國菜令人惊喜, 日後不用過專登過澳門去搵葡國菜食啦!