2017-12-30 130 浏览
呢間泰國餐廳絕對係元朗數一數二出色既泰國菜,即使係平日夜晚經過,都會見到店外滿滿的人群等位。今日係星期二去食,友人一早去拎定等位飛先,3人同行早少少去好快就有位坐了!一嗌左6樣菜:生蝦、雞亦、生菜包、冬蔭公、炒苗菜、金邊粉特別推介生蝦超大隻又新鮮,配埋個汁真係冇得頂⋯⋯⋯講起都流口水,又想去食了!

嗌左6樣菜:生蝦、雞亦、生菜包、冬蔭公、炒苗菜、金邊粉

2017-12-26 169 浏览
聖誕節日同埋家人一齊出面食一餐,因我媽媽中情泰國菜,就簡左呢間。7:30到了餐廳門口, 已經人山人海,慶幸我有book位。呢到價錢都比較便宜, 算是比較實惠的價格。冬陰公湯(小)$98泰式蔗蝦($82)青木瓜沙律($68)食多幾啖就一定要飲水, 都比較辣。泰式粉絲什菜煲($75)黃咖哩(雞)好香椰汁味😋蒜蓉包($45)炸到一條條, 建議多人先叫, 因為易胞肚印度油鬆餅($45)叫沙冰系列飲品,還有優惠價$50/2杯。
7:30到了餐廳門口, 已經人山人海,慶幸我有book位。

呢到價錢都比較便宜, 算是比較實惠的價格。

冬陰公湯(小)$98
泰式蔗蝦($82)

青木瓜沙律($68)
食多幾啖就一定要飲水, 都比較辣。

泰式粉絲什菜煲($75)

黃咖哩(雞)
好香椰汁味😋

蒜蓉包($45)
炸到一條條, 建議多人先叫, 因為易胞肚

印度油鬆餅($45)

叫沙冰系列飲品,還有優惠價$50/2杯。
2017-12-25
2017-12-21 1622 浏览
好耐無食泰國野,今晚同家人出黎元朗食,地點近西鐵站,交通方便呀。晚上八點幾就九點都仲係全店滿坐,好彩二樓有枱,等左一陣店員話執好就上去座,嘩嘩,原來二樓地方好大下,仲有兩個員工負責樓上,唔使怕無人理,態度仲相當友善添。媽媽話想食魚,就叫左個泰式名爐烏頭魚加冬蔭功湯底,其他無乜心水,隨意叫左串燒同炒飯啲大路野,自己貪心啲叫杯紅豆椰汁冰,做緊特價50蚊兩杯,但屋企人話唔想飲甜野怕超標喎,咁我獨飲啦。條魚最先黎到,嘩,好大條喎,仲好足料添,配料一大堆,香葉,香茅,南薑,蕃茄仔,紅洋蔥,草菇等等,味道超豐富。條烏頭好肥美,好多魚油,又香又滑。加上勁多配料好香呀,冬蔭功湯酸酸鹹鹹好好味,意外地唔辣的,仲會附上多一碗湯,一邊滾一邊可以加湯,唔怕燒乾水啦,好味又抵食。串燒要左半打,牛豬雞每樣兩串,燒得香又唔硬,仲好有肉汁㗎,自己覺得豬最好味,媽媽話佢鍾意雞,哈哈,人人口味唔同呀。炒飯係泰式蝦醬炒飯,炒得粒粒分明食落唔油膩,上面係臘腸黎?甜甜地好得意,蝦醬好濃味,超香呀。食泰國野好鍾意飲佢地啲特飲,椰汁好好味,甜甜地紅豆綿綿地,同港式紅豆冰係有分別嘅。仲有甜品椰汁西米糕同椰汁大菜糕,西米ee un u

仲有甜品椰汁西米糕同椰汁大菜糕,西米ee un un好鬼正,食到中間有少少鹹鹹地?媽媽話係鹹蛋黃黎,唔知呢。大菜糕清潤,好黎椰味,兩樣都好食。

叫左咁多飽到爆開,拉鏈都拉唔埋,好誇張呀~

無估到佢啲野食咁大份,啲串燒又其係,好大串肉,重手㗎。好味價錢又唔貴,下次黎唔使叫咁多,食唔哂呀~
2017-12-20
2017-11-26 250 浏览
元朗地膽朋友介紹元朗嘅好嘢食,當中提到有間泰國菜正嘢,我本來以為泰國菜應該九龍城最集中同好味,原來我錯了。呢度價錢唔貴,碟頭大,味道亦算正宗。泰式酸辣鳳爪($72)夠酸夠辣,鳳爪爽口又唔會太淋,好開胃!越式蒸粉卷($70)每舊粉卷都大大舊,餡料亦夠多,基本上喺呢度食小食都可以食飽!亞萊嘜嘜特色蒜蓉包($45)呢個又係大份令我驚訝,麵包好酥脆,不過個人鍾意蒜蓉法包多啲。馬拉盞炒椰菜苗($76)只有泰式餐廳至有得食椰菜苗,好嫩好翠綠,調味都唔錯,可以辣啲都仲得。泰式蝦醬炒飯($55午餐價)我叫完一輪至發現我遺忘了午餐咁多選擇,炒飯粒粒分明,如果蝦醬味重啲仲好!飲品:西瓜沙冰(跟午餐價+$10)椰青($38)椰青:食辣嘢解辣之選!

呢度價錢唔貴,碟頭大,味道亦算正宗。

泰式酸辣鳳爪($72)

夠酸夠辣,鳳爪爽口又唔會太淋,好開胃!

越式蒸粉卷($70)

亞萊嘜嘜特色蒜蓉包($45)

馬拉盞炒椰菜苗($76)

泰式蝦醬炒飯($55午餐價)

飲品:

西瓜沙冰(跟午餐價+$10)
椰青($38)

椰青:食辣嘢解辣之選!

• 泰式酸辣鳳爪
  • 椰青
2017-11-21 169 浏览
一班人食飯有時都幾煩呢個想食日本餐嗰個又想食西餐不過好彩泰國菜真係人人都啱之前都有黎食過呢間餐廳嘅所以一同朋友講起個個都贊成呢度好好生意次次黎都坐到爆曬好彩我哋訂咗枱一嚟到就有得坐生蝦都可以話係泰國餐必食嘅嘢不過佢呢個生蝦嘅份量就好似少咗啲我哋有七個人食一人得一隻泰式鳳爪酸酸辣辣咁好開胃木瓜沙冰又係一樣非常之要推介嘅嘢咁未到調校得啱啱好如果唔鍾意飲木瓜沙冰嘅朋友可以過嚟飲椰子沙冰呢個蒜蓉包就真係正呀佢係正到我真係講唔出口好香好香一啖咬落去外脆內軟嘅感覺一個人真係可以食得晒一碟
一班人食飯有時都幾煩

生日
木瓜沙冰
  • 蒜蓉包
2017-11-19 177 浏览
很久沒去元朗,今天和舊同事聚舊,專誠驅車入去逛逛,朋友說元朗有間人氣泰菜餐廳,經常排長龍,問我試唔試,咁遠入黎梗係試下喇。大約晚上七點黎到,果然要等位,好彩唔算太耐,廿分鐘到就安排入座,餐廳分地下和一樓兩層,我地被安排上一樓。餐牌有齊各式泰菜,選擇相當之多,我同朋友研究左好耐,決定都係揀二人餐。二人餐可半價轉特飲,我揀左椰汁紅豆冰,紅豆勁多而且夠晒腍,椰汁珍多冰入邊椰汁糕條亦唔錯。第一道是青木瓜沙律,生菜墊底上邊是青木瓜絲,芽菜同花生,淋左泰式辣汁,正宗泰式風味,辣得黎頗惹味。椰汁雞湯,湯底奶白色,味道是冬蔭功味,但因為加左椰汁,中和左辣味,味道很佳,加埋入邊有滑滑雞肉同蕃茄,正。咖哩牛肉,泰式咖哩汁很惹味,牛肉亦新鮮夠晒腍配埋泰式油酥餅簡直係絕配,油酥餅煎得香脆,餅底鬆軟蔗蝦,炸得非常香脆,蝦肉超級彈牙,很有蝦肉味,配泰式酸辣汁更美味。馬拉盞炒雜菜,炒得超有鑊氣,芥蘭同椰菜新鮮爽脆,馬拉盞夠晒惹味,食泰菜真係唔少得呢味菜。埋單更有甜品贈送,椰汁西米糕很香滑,大菜糕亦不俗。此行入元朗能試到咁有質素泰菜,算是今次和朋友聚舊的意外收獲呀。

咖哩牛肉,泰式咖哩汁很惹味,牛肉亦新鮮夠晒腍

配埋泰式油酥餅簡直係絕配,油酥餅煎得香脆,餅底鬆軟

埋單更有甜品贈送,椰汁西米糕很香滑,大菜糕亦不俗。

2017-11-18 2037 浏览
因為工作關係,山長水又遠的來到了元朗,既然都來到,工作完成後順便吃過晚飯才離開吧!我和同事走到一條街,有幾間餐廳,見到一間叫亞萊嘜嘜特別多人,於是我們便決定入去一試!原來座位也不少,有兩層,店員帶我們上閣樓。見到有餐牌有2人餐,好像也挺豐富的樣子!只要點套餐,就可以用半價點特飲或沙冰,我們點了珍多椰汁冰和紅豆椰汁冰!濃濃的椰汁味,有咬口的綠色粉粉,味道偏甜,解辣解渴!套餐每項都有幾款可選的!我們選了以下這些:泰式蔗蝦大大件,彈牙的蝦膠,外面香脆可口!我很喜歡青木瓜沙律,有青木瓜絲、紅蘿蔔絲、生菜、豆角、花生和小蝦乾,口感很爽脆,味道酸酸辣辣,好醒胃!想不到椰汁雞湯的味道也是帶酸辣的,湯裡有很多料,有各種雜菌好似雞脾菇、草菇,也有啖啖肉的雞腿肉!很健康的配搭!拍靚咖哩牛肉配印度油鬆餅印度油鬆餅煙煙韌韌,拍靚咖哩牛肉的咖哩汁重椰奶味,偏甜味,很合我的口味,油鬆餅吸滿咖哩汁,非常好吃!牛肉也好稔身!馬拉盞炒雜菜的味道不會很咸很重口味,雜菜有芥蘭、茹類等,不錯!是日甜品,分別是椰絲大菜糕和椰汁西米糕,大菜糕好爽口清新,吃完真的好滿足!這個二人餐性價比真的很高呢!
原來座位也不少,有兩層,店員帶我們上閣樓。
見到有餐牌有2人餐,好像也挺豐富的樣子!

濃濃的椰汁味,有咬口的綠色粉粉,味道偏甜,解辣解渴!
套餐每項都有幾款可選的!我們選了以下這些:
泰式蔗蝦大大件,彈牙的蝦膠,外面香脆可口!

拍靚咖哩牛肉配印度油鬆餅

牛肉也好稔身!

這個二人餐性價比真的很高呢!
2017-11-17
2017-11-14 150 浏览
《泰式生蝦剌身》HKD145。雖然差唔多百五蚊先得八隻蝦 不過亦都比我例入左必食食物。 游水生蝦肉質爽口彈牙兼肥大肉厚 入口冰凍新鮮 配合表面嘅生蒜同辣椒。特製醬汁似加咗青檸汁同魚辣得嚟帶少少酸香《椰汁雞湯》HKD88。上枱嘅時候本來有啲失望 都怪自己睇錯字睇錯咗係椰子雞 (我真係好熱愛椰子雞😢 今次係椰汁雞 我從來都未食過 都好好奇係咩味。一大兜熱辣辣嘅椰汁味液體 見到佢熱到出曬煙 本來打算攤凍佢少少先再飲 但係佢都冇變凍過 睇真啲原來佢下面放咗個蠟燭保溫㗎! 好貼心。 聞起上來濃厚椰香撲鼻 撈一撈湯底就會見到配料好充足 主要都係有秀珍菇 雞柳等等 亦都有一啲我講唔出名嘅配料。 不過飲起上嚟就冇雞味呀 我同朋友都過得佢嘅香茅同椰汁味比較突出 亦都有少少似冬陰功 不過冇咁辣《五味拼盤》HKD105。 別有 香葉包雞 炸蝦餅 炸魚餅 春捲 粟米南瓜餅。 香葉包雞重香料比較鹹 炸蝦餅魚餅都香軟可口。 粟米南瓜餅好少見 充滿童真 我見隔離枱個細路仔淨係食佢唔食其他四樣。。 嘅飲品種類都真係幾多 但我同朋友就想飲返啲較傳統嘅泰式飲品《龍眼冰》HKD26。龍眼甘香 冰凍止渴《三色冰》HKD26
《泰式生蝦剌身》HKD145
。雖然差唔多百五蚊先得八隻蝦 不過亦都比我例入左必食食物
。特製醬汁似加咗青檸汁同魚辣得嚟帶少少酸香
《椰汁雞湯》HKD88
《五味拼盤》HKD105
。 別有 香葉包雞 炸蝦餅 炸魚餅 春捲 粟米南瓜餅
。 香葉包雞重香料比較鹹 炸蝦餅魚餅都香軟可口

《龍眼冰》HKD26
。龍眼甘香 冰凍止渴
《三色冰》HKD26
。 一杯充滿椰味嘅飲品 造型嚟講連埋白色有四種顏色 啲細路仔一定鍾意
2017-11-08 149 浏览
元朗,一向是出名多泰國菜的地方,今天就和朋友來到這間一直想試的惹味泰國菜🤤🤤亞萊是泰文美味的意思,「亞萊嘜嘜」—果然名不虛傳啊!😋😋店舖位置方便,從元朗西鐵站步行只需五分鐘便到達👍🏻👍🏻店外排滿等候的人,店內亦座無虛席😯😯,四周的裝修用心,最吸引的是天花的塗鴉,白色塗鴉畫在深啡色木板,塗鴉是用白色油漆畫上各種字體的文字,文字主要是圍繞食物,絕對是心思又奪目之作!❤❤裝修出色,食物也絕不馬虎👍🏻👍🏻我們點了二人餐,兩位女生一定足夠😆先來一個泰式肉碎生菜包,清爽可口的生菜包裹著香辣惹味的肉碎,一口咬下去,滋味無窮😆,作為前菜就最適合🤤再來一個椰汁雞湯,濃濃的椰汁味帶點酸酸甜甜,雞肉、蕃茄等配料全吸引了湯的味道,開胃又清新😄主角來了—咖哩牛肉配印度油鬆餅,份量很多👍🏻,咖哩味香濃,與爽嫩的牛肉配合得天衣無縫🤣🤣鬆餅即叫即製,來到時還熱辣辣,傳出陣陣牛油香,蘸上咖哩汁,簡直是一試難忘😋😋再來一碟泰菜的靈魂—馬拉盞炒通菜,上菜時熱辣辣,一道炒得十分有鑊氣的通菜,通菜份量十分多,雖然用馬拉盞炒,但味道不會太咸,馬拉盞味香,恰到好處👍🏻👍🏻飲品和甜品也絕不遜色😆,飲品選了泰式奶茶,茶味甘香,喝下去有

飲品和甜品也絕不遜色😆,飲品選了泰式奶茶,茶味甘香,喝下去有輕微的回甘😄甜品是泰式椰汁西米糕,以竹葉圍邊包著,賣相吸引,口感香滑且椰汁的香味濃郁,不會太甜膩, 回味無窮啊!
泰菜從來都是港人最愛,未試過的絕對值得來元朗一試啊❤❤
2017-11-03 1422 浏览
我和朋友很久沒見了,趁中秋節快要來臨,我們便約在元朗一起吃個晚飯,今次她提議試試阿萊嘜嘜的泰國菜,因為她有一天路過看過餐牌,覺得這裡的菜式都幾抵食。餐廳的環境都算寬敞,尤其中秋節快到,天花板都掛了許多燈籠裝飾應下節。越式濱海 ($70)因為我們從來沒有吃過濱海,名字聽起來幾特別,於是我們叫了一個。原來賣相都幾特別,泰式蝦片托住蒜片、粉絲及扎肉,淋上魚露後味道便被鹹香點綴,可惜世上沒有兩全其美,本來脆卜卜的蝦片還是會被魚露浸淋。越式手卷 ($70)越式手卷可選擇多款配料,因為朋友想食得清淡些,所以叫了素菜。素菜手卷皮薄餡靚不易散開,有紅蘿蔔、青瓜及粉絲為餡料,配以大量新鮮的羅馬沙律菜,所以呢款菜都很合朋友的口味,本來我太鍾意重口味,初時都會覺得味道較淡,但幸好附送了泰式甜酸蒜片醬,味道較為香濃,手卷沾了甜酸醬後覺得都幾好味。泰式鮮蝦炒金邊粉 ($89)半圓形的炒金邊粉,被薄薄的蛋塊包裹著,好像穿上一件淺黃色的衣裳,看起來含羞的少女,賣相很吸引。而炒金邊粉的味道都很有內涵,軟硬及濕度適中,還帶有少許芒果的甜味,而且配料如芽菜、豆腐、肉片及蝦仁等都頗有份量。因為份量較多,我們兩人根本吃不完呢

越式濱海 ($70)

越式手卷 ($70)

泰式鮮蝦炒金邊粉 ($89)

而炒金邊粉的味道都很有內涵,軟硬及濕度適中,還帶有少許芒果的甜味,而且配料如芽菜、豆腐、肉片及蝦仁等都頗有份量。因為份量較多,我們兩人根本吃不完呢。

朋友叫的椰汁冰 ($26),她說味道不錯。

而我的石榴子冰 ($26),意想不到的這是椰子汁加粒粒石榴子果肉。椰子汁鮮甜美味,而石榴子果肉都幾爽口,味道都挺不錯。

2017-09-25
  • 泰式鮮蝦炒金邊粉
2017-10-30 1256 浏览
亞萊嘜嘜不知不覺已經開業兩週年,對於家住元朗的我竟然一次都未嘗過這人氣泰菜真有點慚愧。今天好在友人剛好有事經過元朗,可以一同試試這間熱門餐廳。剛到達餐廳時從窗口外可看到服務員翻枱速度極快,看來平日也是大隊長龍,員工訓練有數!另一邊窗可看到員工在燒沙嗲和豬頸肉,食指大動!決定了一定要點燒豬頸肉嘗一嘗!看了看餐牌,決定點個二人餐,價錢不貴又多選擇,小食湯品主菜甜品樣樣齊,而且有必點的燒豬頸肉!餐廳上菜速度十分快,柯打不足兩分鐘,椰汁雞湯已經送到枱上。大大的一窩,相信足有4人分量!濃厚的椰汁味加上酸酸的味道令人胃口大開,可惜的是分量真的太多了,到最後我們也不能喝光一整窩。生菜包在喝完第一碗湯後送到,不得不承認上菜速度真的十分快。在其他餐廳點生菜包時通常只有數塊生菜,在食到一半時已經變成"肉包菜"。但這裡是有十多塊生菜,不會出現有肉無菜的情況,值得一讚!燒豬頸肉真是必點的菜式!十分好食!可惜我們試了一塊之後就必不住把全碟掃清光,連相都忘記影了!炒菜沒太大特別,勝在分量足。到主菜咖哩牛肉配蒜香包時已有八九分飽,快要吃不下。好在味道是我喜愛的甜咖哩!可以在胃部僅餘下的少少位置佔據一方。最後的甜品是
今天好在友人剛好有事經過元朗,可以一同試試這間熱門餐廳。

炒菜沒太大特別,勝在分量足。

到主菜咖哩牛肉配蒜香包時已有八九分飽,快要吃不下。

最後的甜品是自家整的椰汁糕和椰青糕,味道清甜不膩,為這一餐畫上完美句號。
2017-10-20 183 浏览
Aloy 是好吃的意思MakMak是強調語氣, AloyMakMak就是指非常好吃, 夠膽將餐廳名改成亞來嘜嘜, 即非常好吃, 是相當有自信心的表現。既然如此, 就要試一試它, 是否真的這麼好食啦!走入餐廳, 以為自己去了圖書館, 在架上好多的書本, 據知泰國都好興文青餐廳, 這一間就走這樣的風格, 平平無奇的一面牆, 變得有意思, 甚具可觀性。青檸梳打$30: 分開青檸汁部分同梳打, 象仔梳打水原樽上, 真是好有泰國風味, 將梳打水加添入杯內拌勻, 青檸味好濃, 感覺清爽, 而且不會太甜, 但加第二次梳打水時, 就變得較清淡。泰式粉絲雜菜煲$75: 回味泰國食到的粉絲煲, 所以叫了這個, 雜菜種類很多, 有椰菜花、芥蘭、椰菜、冬菇、甘筍等, 味道調配得恰好, 粉絲亦很入味, 既滋味又健康。泰式咖喱海鮮$198: 混上蛋花而成的咖喱醬, 看樣子已覺得好吸引了,  咖喱汁底下隱藏著的海鮮, 有(熟的)生蠔、超大蝦, 蝦仔, 魷魚仔, 軟殼蟹, 連殼青口, 蟹柳, 非常豐富, 最吸引我的是大隻到好似龍蝦的大蝦, 食落啖啖肉, 蝦肉新鮮不會霉, 蝦頭更有不少蝦膏, 香濃惹味; 而蝦、青口、軟

泰式咖喱海鮮$198: 混上蛋花而成的咖喱醬, 看樣子已覺得好吸引了,  咖喱汁底下隱藏著的海鮮, 有(熟的)生蠔、超大蝦, 蝦仔, 魷魚仔, 軟殼蟹, 連殼青口, 蟹柳, 非常豐富, 最吸引我的是大隻到好似龍蝦的大蝦, 食落啖啖肉, 蝦肉新鮮不會霉, 蝦頭更有不少蝦膏, 香濃惹味; 而蝦、青口、軟殼蟹是炸過的, 增添一份香口; 咖喱汁亦是很重要的一部分, 這個汁夠濃稠, 又混上不少蛋絲, 完美包著各款食材。

亞萊嘜嘜蒜蓉包$45: 為了不浪費美味的咖喱醬汁, 我們叫了蒜蓉包拌著吃, 蒜蓉包本身已很出色, 可以當上主角, 鬆軟又好濃蒜和牛油味, 內裡軟熟, 沾上咖喱汁, 多了一份層次及濕潤感, 是另一種感覺。
亞來嘜嘜 , 成為我們元朗區最喜歡的泰國菜館之一, 約定下次再來試其他菜式。
2017-10-19 173 浏览
今日同男友入元朗揼骨,揼完骨又喺附近揾食,呢排少咗食泰菜,所以有d心引要去食返餐!平時我哋多數去九龍城食,但無理由出返去食!而且元朗都有好幾間泰菜舖,見到呢間“Aloy Mak Mak” ,決定試下佢係咪真係咁好味先?!係門口睇咗陣餐牌,星期六佢都有set lunch,主要係粉麵飯,但我哋兩個都麻麻地想食澱粉質,所以好快就冇睇。跟手就轉移目標去咗2人餐,大致上都啱食同埋都覺得抵食,但可惜佢餐只有我唔食嘅咖哩牛,如果佢可以轉做咖哩雞就好lu。最後我哋決定散叫!一睇menu就不得了,除咗封面隻QQ泰象之外,入面勁多嘢食揀,有泰菜亦有越菜,不過我同男友都鐘情泰菜多d!除咗以下嘅menu,其實仲有好多其他泰菜例如咖哩呀,炒小菜呀,燒魚呀之類,不過下面果d係我多數食泰菜會揀嘅種類。起初睇……覺得價錢方面不過不失啦,同我哋喺九龍城食差唔多,不過後尾發現原來有驚喜,味道唔錯之餘份量亦好夠睇頭!餐廳裝修我覺得幾得意,有d泰式加Graffiti crosscover,木底白字,喺橫樑上面有不同嘅字眼,公仔或LOGO。另外仲掛咗d泰式嘅飾物,例如花串,泰象公仔,當中我最鍾意係呢個大圓木雕,有代表佛教嘅蓮

另外仲掛咗d泰式嘅飾物,例如花串,泰象公仔,當中我最鍾意係呢個大圓木雕,有代表佛教嘅蓮花,眾所周知泰國係佛教國家,除咗佛廟佛像之外,蓮花都好代表到泰國。
鹹O七
冰底同七喜分開上,白雪雪鹹O睇就靚但飲落冇乜味,飲多兩下就冇晒味!建議餐廳轉用黑蚊蚊果種鹹O,用果種更加有泰味!
飛天通菜

飛天通菜係遠近馳名嘅曼谷街頭小菜,點解叫飛天,咪就係因為d菜識飛囉!事關個廚師會喺街邊炒通菜,之後將菜同汁分開,再大力向天一拋,鑊入面d通菜即時飛去對面街,呢個時候就會有個店員跑到去通菜嘅落點,用碟接住d通菜,再跑返嚟將菜放返入裝滿醬汁嘅碟度俾客人享用。
通菜翠綠爽身一d都唔老,勁足料份量又多,但差少少鑊氣。
 冬蔭公(細)

呢個冬蔭公可謂水準之作,湯入口夠酸又夠辣,用泰國特式嘅火鍋仔裝住,上枱時喺下面點著火滾住,熱辣辣咁飲冬天就最啱!入面仲有隻勁大隻嘅大頭蝦,蝦頭勁爆羔!可能放咗落湯煲過,蝦肉有d軟腍,但依然勁吸睛!
亞萊嘜嘜特式蒜茸包

外層塗上牛油嘅厚多士條烘烤而成,鬆脆香口,但蒜茸味唔濃,可以再重d蒜味就perfect!一碟有6件份量都算ok,叠起好似金磚咁,又一相機美食。
咖哩軟殼蟹

呢個真係驚喜之作,係超水準嘅咖哩軟殼蟹!咖哩椰香撲鼻,用蒜茸包點咖哩汁嚟食,簡直絶配!軟殼蟹足足有3隻,食極都未食晒!份量多之餘,我從未食過一隻軟殻蟹係如此肥美,我唔小心跌咗半隻蟹身落碗,佢d蟹肉係會跌晒出嚟,d蟹肉仲要係粉紅色!(我咬得太肉酸冇影到相)
串燒拼盤
豬牛雞各兩串,味道係可以嘅,但食得出唔係明火炭燒,泰味欠奉。
燒大頭蝦

喺我心目中大頭蝦只係得個頭大同好多蝦羔,從來都唔知大頭蝦個身都可以有咁長,長過我隻手指公!蝦肉厚肉,面頭鋪上綠色嘅香草蒜茸,淡淡嘅調味可以食到蝦嘅鮮味!

隻蝦大隻到連鉗都有肉,不過我都係貪得意食咗少少,因為有隻鉗仲係藍色未熟同埋唔好味㗎!
元朗,成日都聽到勁多美食 勁多你估唔到既食品,的確佢不同既位置都有不同既美食 今次跟朋友去到又新街附近打算睇中醫 睇中醫真係一件又辛苦又攰既事 因為即使有得Book ,都係要再等到天荒地老 朋友就話帶我去個抵食既泰式午餐 抵食?呢個字認真可圈可點, 可能有人百幾蚊一餐覺得好抵食 但係有人會覺得20蚊個飯先係最抵架嗎 就一於睇下朋友講呢間幾抵食既泰國菜點抵法先 講緊呢間係元朗西鐵站附近既亞萊嘜嘜 咁就真係一於過黎試下先啦,睇下係咪咁抵食? 餐廳裝修都以泰式既擺設, 很泰式的感覺,絕對真係同係泰國既感覺 如果你認為泰國是你的鄉下,在這兒絕對有令你止思鄉感覺 對於泰國菜,未知大家喜歡吃什麼? 生蝦?咖哩蟹?或者其他炒菜? 個人最喜歡就是生蝦/海南雞飯 係今次既亞萊嘜嘜亦有不少的推介菜式 朋友就話佢地家既豬手飯也不錯的 海南雞飯也算不錯的! 所以我們就每樣點一款品嘗,首有呢個 泰式無骨豬手飯 豬手份量不多,但的確很軟 一咬就可以把肉跟皮一同吞下 不過味道有一點偏咸,不過撈埋飯食就一流啦 然後就係見到個個都讚d雞件好滑 又有雞味,咁我地就點左碗河粉比我地既小朋友 雞件就留比媽媽既我地食啦

元朗,成日都聽到勁多美食
勁多你估唔到既食品,的確佢不同既位置都有不同既美食
今次跟朋友去到又新街附近打算睇中醫
睇中醫真係一件又辛苦又攰既事
因為即使有得Book ,都係要再等到天荒地老
朋友就話帶我去個抵食既泰式午餐

抵食?呢個字認真可圈可點,
可能有人百幾蚊一餐覺得好抵食
但係有人會覺得20蚊個飯先係最抵架嗎

就一於睇下朋友講呢間幾抵食既泰國菜點抵法先
講緊呢間係元朗西鐵站附近既亞萊嘜嘜
咁就真係一於過黎試下先啦,睇下係咪咁抵食?

餐廳裝修都以泰式既擺設,
很泰式的感覺,絕對真係同係泰國既感覺
如果你認為泰國是你的鄉下,在這兒絕對有令你止思鄉感覺

對於泰國菜,未知大家喜歡吃什麼?
生蝦?咖哩蟹?或者其他炒菜?
個人最喜歡就是生蝦/海南雞飯

係今次既亞萊嘜嘜亦有不少的推介菜式
朋友就話佢地家既豬手飯也不錯的
海南雞飯也算不錯的!

所以我們就每樣點一款品嘗,首有呢個
泰式無骨豬手飯
豬手份量不多,但的確很軟
一咬就可以把肉跟皮一同吞下
不過味道有一點偏咸,不過撈埋飯食就一流啦

然後就係見到個個都讚d雞件好滑
又有雞味,咁我地就點左碗河粉比我地既小朋友
雞件就留比媽媽既我地食啦
泰式無骨海南雞河粉 $48

大約雞件份量都有1/4 件雞件
雞件算是蠻滑的,不過就好像連同醬汁就好吃一點
如果想吃雞脾的位置好像加少少的錢就可以囉
個人認為它浸一下湯品連同醬汁就非常好吃
河粉就真的是泰式的那一種,是幼條的而不會似日常吃開的
最重要是它不會吃起上來一餅野咁
要知道河粉最怕就是這樣,所以我最愛吃泰式河粉

最後我再點上的就是濕炒牛肉河粉,
亦是我每次到泰國餐館必點上的食物之一
因為只是泰式既炒河粉先最岩我心水
有時好想食炒河粉,但要又炒得乾爽而少油
或者想要一點濕潤既炒河粉,
也許都是要揀泰式既乾/濕炒河粉啦

而係亞萊嘜嘜就可以有得揀乾/濕炒河粉之外
仲可以揀食牛/豬/雞既煮法
而我就揀左濕炒牛肉河粉
不過今次佢地既河粉就蔬菜較多,
如果比較唔喜歡吃菜既朋友可能要先跟店員說一聲啦
不過河粉就跟海南雞既湯河粉唔同,
係粗少少但係一樣係唔會一餅野既
同埋重點唔會咁油淋淋既感覺
整體都係好好食既

因為當日我地係食Lunch Set 啦,
係每個餐都包一杯飲品,
咁我地每人點左一杯特式既泰國飲品
而我就點了一杯既珍多椰汁冰,
另外朋友就點左一杯係椰汁沙冰
我地個人認為它們的飲品比較偏甜
因為泰式既飲品其實都係會偏甜,
主要因為泰國食品有部份是偏辣的
而甜既飲料係最解辣的,所以如果你唔會唔吃辣
又想飲今次介紹飲品,就可以建議要較少甜啦
特飲及沙冰餐飲另加$10

其實小妹當天亦有點了它家既串燒
好像一打是大約$86 左右
不過佢係即叫即燒,所以唔會好快即時上台
當天就係諗住食住等啦,冇諗到係係即點即燒
而店員亦指佢地既串燒係即燒最好味既
不過咁岩我地趕住去睇醫生,唯有打包左番屋企先食到
雖然都相隔左兩三小時,仲要係比我左搖右搖
當然一定唔會有即場食好味,但係個人很喜歡它家的串燒牛及雞
燒起上來伯會過份的老,亦唔會太UN
不過豬就唔知係唔係咁岩燒到過左火啦
所以就有少少老左D ,但係整體都係好好食

希望下次都係等我地睇完先黎食啦,
咁就唔會咁趕頭趕命品嘗美食啦

题外话/补充资料: 午餐時間免收加一
2017-09-24
  • 串燒
  • 海南雞飯
2017-10-15 268 浏览
每次行經都見到長長嘅人龍,今次早少少去,七點前都已經滿座,啱啱好有二人位,唔洗等。泰式酸辣鳳爪好大碟,質感不會過軟,保持到咬口。酸甜味較重,少少辣,作為開胃前碟不過不失。泰式香芒蝦球感覺上好似咕嚕肉嘅味道。酸酸甜甜好啱小朋友食。蝦嘅size 中等,一般急凍蝦貨式,大概有八隻到。芒果份量就幾多,大大粒,好甜。亞萊嘜嘜特式蒜香包個個都話好正,所以叫左個黄咖哩豬($89)配佢。用左厚切麵包,切成一條條,金黄色勁脆口。牛油味適中,而且都幾香,但蒜蓉味就差d,如果再濃d會更好。另外個黄咖哩都好香,都係一d都唔辣,而且幾大份,豬肉片亦幾多。雖然唔係食過最好味嘅泰菜,但份量足,價錢合理。味道唔會太辣太濃,幾適合一家大細又或者一班人嚟食。
泰式酸辣鳳爪

泰式香芒蝦球