2021-03-14 32 浏览
星期五又係到左放蹤自己嘅時候🤪 friday night緊係要食啲heavy嘅野啦~聽聞尖沙咀有間新開嘅任食雞煲唔錯,除左雞煲,仲有鴨煲任食,火鍋料任食,就同朋友一齊去試下佢🤍呢間嘅店員服務質素好好,我地一黎到就即刻幫我地安排位置啦。💙 佢地仲好細心介紹點樣叫食物,唔同套餐嘅價錢有咩分別,而且好有禮貌啊~ 同埋佢地仲好有心咁安排左小禮物比大家,就係搓手液,係呢個時勢好岩用。一個價錢就可以包曬雞煲、鴨煲、豬手煲任食,如果再加少少錢就可以任食埋靚牛肉☺️ 不過我同朋友都比較細食,驚任食煲都食唔曬,就冇加錢啦😆。佢嘅雞煲好惹味,愈食愈入味,帶點麻麻辣辣嘅感覺,令我地胃口大開~平時食得少肉嘅朋友都忍唔住口食多兩舊~而佢比嘅雞部位都非常靚,唔會似平時嘅放題咁比啲多雞骨嘅部位比大家😁 我地都忍唔住試埋佢個鴨煲,玫瑰露味道好香,帶出左鴨肉嘅鮮香味。另外佢仲有鴨掌,都係煲得非常入味☺️☺️食完一個鴨煲同一個雞煲,我地已經十分滿足~~但原來仲有得轉個湯底任食火鍋😆 同埋餐廳仲好有心咁比我地揀個個新湯底打邊爐(平時好多放題店個湯底,都係食完雞煲加水)佢嘅任食配料選擇好多,可以見到放題區😙 仲可以單點好多海鮮、肉

食完一個鴨煲同一個雞煲,我地已經十分滿足~~但原來仲有得轉個湯底任食火鍋😆 同埋餐廳仲好有心咁比我地揀個個新湯底打邊爐(平時好多放題店個湯底,都係食完雞煲加水)佢嘅任食配料選擇好多,可以見到放題區😙 仲可以單點好多海鮮、肉類、餃子類tim 😙 食飽仲有甜品雪糕任食~

總嘅黎講,呢個價錢任食雞煲火鍋真係抵到爛,何況仲有鴨煲豬手煲😆😆😆大推薦!!
2021-03-13 33 浏览
上星期忍不住相約朋友外出吃個雞煲聊聊天。這次選了可以任食2.5小時的二鍋頭。入坐後先選雞煲或鴨煲,吃完之後再選湯底。外面有大量配料、飲品供大家選擇,想不到有我的最愛炸魚皮。先拿一點炸魚皮、枝竹。我們選了惹味雞煲(中辣),兩人來說份量滿多且醬汁相當惹味,雞肉鮮嫰,個人最喜歡在這時吃炸魚皮、響鈴,加一點雞煲醬汁,相當滋味。吃完雞煲就開始吃火鍋,選了滋補藥膳鍋,湯底清甜。吃吃了那麼多雞肉,要吃一點蔬菜類才行,南瓜、萵筍、冬瓜、鮮淮山。還取了一點海蝦、豬膶、青口等,豬膶的味道不錯,海蝦夠爽彈。最後,吃火鍋當然不能錯過出前一丁。
上星期忍不住相約朋友外出吃個雞煲聊聊天。

這次選了可以任食2.5小時的二鍋頭。

入坐後先選雞煲或鴨煲,吃完之後再選湯底。

外面有大量配料、飲品供大家選擇,想不到有我的最愛炸魚皮。

先拿一點炸魚皮、枝竹。

吃完雞煲就開始吃火鍋,選了滋補藥膳鍋,湯底清甜。

還取了一點海蝦、豬膶、青口等,豬膶的味道不錯,海蝦夠爽彈。

最後,吃火鍋當然不能錯過出前一丁。
因為自己比較喜歡軟綿綿, 即是無需太多牙力咀嚼的食物. 朋友約農曆年飯聚, 最後大家都選定火鍋,  各人可自由選擇喜歡的食物&自行調較各食材的生熟程度和軟硬度. 潛台詞: <所有食物都可以煮至軟綿綿>剛好公司附近有家新開的火鍋店,  2.5小時任食, 大家就在這裡打邊邊.  其實在初七人日公司開工當日, 已經發現有這家新火鍋店了!!!!  今晚就來試試!    雖然是平日, 店內已有一半客人呢!細看餐牌, HKD 218包雞煲鴨煲任食, 剔紙仔的肉類火鍋配料, 自助區的生料&飲品雪糕也是任食. 不過, 發現有HKD 298美國BLACK LABEL靚牛任食套餐!! 大家整年不見, 今天終於相聚, 所以大家都希望食好D, 食靚D.  落單後, 先去自助區取飲品和醬料.   原來是先食鴨煲(任食), 然後才換另一個鍋底打邊邊.         鴨煲有鴨件, 還有一堆芫茜呀! 但鴨煲內最美味的是炸枝竹.    消滅鴨煲後,  就換上火鍋的鍋底了. 先把耐煮的蔬菜和丸類都放到鍋裡, 直到鍋底全滾, 就要開始牛魔皇系列了!!!          牛魔皇套餐  除了雞煲鴨煲任食,
因為自己比較喜歡軟綿綿, 即是無需太多牙力咀嚼的食物.
朋友約農曆年飯聚, 最後大家都選定火鍋,
潛台詞:
<所有食物都可以煮至軟綿綿>
今晚就來試試!
雖然是平日, 店內已有一半客人呢!
落單後, 先去自助區取飲品和醬料.
原來是先食鴨煲(任食), 然後才換另一個鍋底打邊邊.
鴨煲(任食)
鴨煲有鴨件, 還有一堆芫茜呀!
但鴨煲內最美味的是炸枝竹.
消滅鴨煲後,  就換上火鍋的鍋底了.
先把耐煮的蔬菜和丸類都放到鍋裡,
直到鍋底全滾, 就要開始牛魔皇系列了!!!
牛魔皇套餐
除了雞煲鴨煲任食, 包每人一份澳洲M6和牛,  另外三款牛肉係任點任食呢!!!
平時和牛是何價位, 一底火鍋用的安格斯要几多個大洋, 心照!
現在任食, 抵左!
還有多款食材, 事前無需預備, 事後不需洗碗, 爽!
澳洲M6和牛
澳洲M6和牛(每人1份)
聽說澳洲M6 脂肪比例接近日本A2.
只是自己為了健康, 不會要求太多脂肪存在,
加上和牛零售價格較高, 平時就捨不得買來加餸..
既然每人1份, 當然要試試下.
焯熟後,  M6肉質收縮, 變得凹凸有致.
無需沾醬, 單食已經很美味.
來到任食的靚牛了.
美國極黑和牛
紅白比例各佔一半, 脂肪比例高, 油花平均分佈.
有了油花加持, 在煮熟後, 肉質纖維之間有大量脂肪潤澤, 所以和牛肉質依然滑滑.
不過為了減低脂肪攝入, 特地剔開附著的白色肥膏.
美國安格斯牛小排
牛肋骨之間的肉, 脂肪不規則分佈, 在肉質上已經無得輸.
在大火中拖几下就可享用了!
配芫茜蔥蒜, 正!
美國安格斯PRIME牛頸脊
紅多白少, 以肉為主, 即是肉味較濃.
但這塊牛頸脊的肌肉纖維較長,  要改用浸泡的方式來煮熟, 才可避免肉質過份收縮而變硬.
將火力收細至蝦眼水的, 再把牛頸脊浸呀浸,
就在牛肉由粉紅色剛剛變為啡色的黃金一刻, 就是肉質最滑的時候 !
靚靚牛肉我來也!
熟度剛剛好, 嫩滑程度滿分!
容易咀嚼, 無需太多牙力, 而且牛味很濃.
有靚牛肉, 也要有適當的煮法, 才不會浪費靚牛肉.

註:
若以大火把牛肉煮至全熟而導致肉質硬崛崛,
自己咬唔到囉!!!! 牙齒接受唔到囉!!

因為這個浸肉方法令牛肉又嫩又滑, 所以食完又食.
任食喎!!! 要食到回本!
在煮過多盤靚牛之後, 之前放在鍋裡的蔬菜類和丸類食材就可以享用了!
萵苣
因為萵苣要長時間烹調,  所以家中不會出現這種食物.
但萵苣耐煮的特點, 作為火鍋料卻是一流.
鍋底煮過大量牛肉後, 令蔬菜變得鮮甜.. 而且變得軟綿綿. 我喜歡這口感.
淮山滋陰, 也是打邊邊好食材.  白蘿蔔也是軟綿綿呢!
中段也加入白菜, 但最後才記得它的存在.
經過鍋底的牛肉精華加持, 雖然白菜變作黃黃的菜亁, 但是白菜很甜無苦味, 而且軟綿綿, 我喜歡..所以繼續打撈鍋裡被遺忘的白菜.
還有很多任食的種類, 自己比較喜歡軟綿綿的款式.
白鱔片 & 脆鯇魚腩
白鱔片   較少見的魚類, 一定要點這款.
脆鯇魚腩  少骨啖啖肉, 煮熟後依然脆口.
雲呑
雲吞大大粒, 蝦肉脆口.
雨前龍井 & 凍頂烏龍
食呀食,  來一罐雨前龍井和凍頂烏龍茶.
七時入席, 來到9點半左右, 就要趕回家了!
题外话/补充资料: 希望鴨煲有更多芫茜!!! 我真係好鐘意芫茜!!!!
庆祝纪念
团年饭
鴨煲(任食)
白鱔片 & 脆鯇魚腩
放工最就腳既食飯地點就係尖沙咀,出左地鐵站唔洗行好耐就到。侍應好有禮貌,主動介紹有咩好食,主動換碗碟,仲要每枱都有支全新嘅酒精搓手液可以拎走👍🏻。除咗雞煲仲有好多選擇,例如鴨煲同豬手煲。不過我哋淨係想食雞煲😂。我地揀左小小辣,辣度可接受,味道唔係好鹹。份量大,兩個人食雞煲都飽飽地😜。食完雞煲之後侍應叫我哋揀湯底,我哋就心諗乜唔係就咁加水落去打邊爐㗎咩🤔。原來呢度嘅賣點係雞煲還雞煲,打邊爐嘅湯底還打邊爐嘅。一晚可以食到兩種唔同嘅湯底👍🏻。重點黎啦,我地就係為左啲靚牛黎幫襯🥰,$298/位可以任食四款靚牛,包括有牛小排、牛頸脊、極黑和牛、M6西冷。個人認為款款都好好食,好重牛味,一啲雪味都無。不過M6有少少碎,所以淥既時候要小心啲🤣。除此之外,牛肉真心好高質好正,絕對值得$298依個價。我地食牛肉都食到好滿足,其他配料都係係咁意食下🤣。啲蜆都好大隻好新鮮!啲菜好好食喎,種類又多,我地夾完又夾,特別係萵苣👍🏻。飲品款式多好似已經係火鍋店必須要既😂,依到有既飲品不外乎有汽水、烏龍茶、忌廉鮮奶等等,點知包埋啤酒😍。甜品竟然有韓國雪條食,仲要係平時少見既款,依樣都係開心位🥰。埋單 $596(無加一

除咗雞煲仲有好多選擇,例如鴨煲同豬手煲。不過我哋淨係想食雞煲😂。我地揀左小小辣,辣度可接受,味道唔係好鹹。份量大,兩個人食雞煲都飽飽地😜。食完雞煲之後侍應叫我哋揀湯底,我哋就心諗乜唔係就咁加水落去打邊爐㗎咩🤔。原來呢度嘅賣點係雞煲雞煲,打邊爐嘅湯底還打邊爐嘅。一晚可以食到兩種唔同嘅湯底👍🏻。

埋單 $596(無加一)
2021-03-02
2021-03-11 31 浏览
聽同事講話尖沙咀有間新新地嘅餐廳,唔單止雞煲任食,仲可以食埋鴨煲同豬手煲不特止,仲要有埋打邊爐任食,好吸引我呢D大胃王,咁就約埋同事星期五去大擦一餐,之前因為疫情嘅關係真係忍咗太耐。呢間餐廳大概位置嚮尖東唔難搵,裝修風格我幾中意,算係乾淨企理,無平時呢類餐廳咁大煙咁嘈,坐得都幾舒服。咁我地首先就叫咗個雞煲先試下味,畢竟都係為佢而來,而且又真係無令我失望。個雞煲講真係唔大,唔算話好多雞,但都好良心,唔會話都係骨,都係肉多,而且細細煲仲好,可以留肚試埋其他野。我會話呢個雞煲係越食越好食,越煮就越入味,味道香濃之餘,味精味唔會好重,而且比較驚喜嘅係肉質方面,其他餐廳可能會因為客人食雞煲都係食個味道,對雞質的要求唔高,但呢度嘅雞好正夠彈牙,完全唔霉,仲有係汁醬味道之下嘅輕輕雞味,絕對岩曬中意食雞之人。一盤少少嘅雞煲比餓咗幾個鐘頭嘅我好快清曬,跟住就試下佢地嘅鴨煲。講真任食鴨煲真係唔多見,我都對呢個煲有好大期望。個食發都幾過癮,首先上個煲,跟住煮咁上下溫度之後就淋D玫瑰酒,然後點火,我都有問點解要咁做,原來係太早落會煮到無味,咁先可以個煲更加香,食起身更加野味。我即刻夾咗最索味嘅支竹黎試下,果然

一盤少少嘅雞煲比餓咗幾個鐘頭嘅我好快清曬,跟住就試下佢地嘅鴨煲。講真任食鴨煲真係唔多見,我都對呢個煲有好大期望。個食發都幾過癮,首先上個煲,跟住煮咁上下溫度之後就淋D玫瑰酒,然後點火,我都有問點解要咁做,原來係太早落會煮到無味,咁先可以個煲更加香,食起身更加野味。我即刻夾咗最索味嘅支竹黎試下,果然真係成塊都係玫瑰酒嘅甜香味,味道黎講幾有特色。講翻鴨肉,口感可以話同雞肉好大分別,肉質會實淨少少,有嚼頭得黎又唔會話好鞋,都幾岩送啤酒吃,夠香唔會好鹹,都係越食越過癮果type,非常正。

食到呢度我地都有少少飽,一場黎到當然都係打邊爐埋尾。呢度正常嘅火鍋食材都算應有盡有,肥牛,響鈴,蔬菜,丸基本上樣樣齊,水平都好好,無因為係任食而敷衍,我地都食咗好多,完全飽曬。
總嘅黎講,呢間餐廳我一定會再幫襯,都算幾有心整,又雞煲,又鴨煲,又豬手煲,又打邊爐,加少少錢仲有埋羊肉煲,出品又有翻咁上下水準,真係只怕你個肚唔夠位食,超級抵食。

• 鴨煲
2021-03-11 13 浏览
今日勁肚餓,於是去了一間食雞煲/鴨煲/同豬手煲,任飲任食既火鍋店。到達就先叫咗惹味雞煲,可以自選辣度。一上枱已經椒麻香撲鼻,裏面仲有唔少配料: 芫荽、鳳爪、洋蔥、蔥頭等,配料沾滿晒醬汁,全部好入味,醬汁濃郁,雞肉嫩滑,香辣惹味,好味呀😋 。本想叫埋黑椒豬手,但胃口有限,下次再試。 🍲 任點任叫火煱火煱湯底: 可自選湯八選一,叫咗至愛豬骨湯底。點心紙嘅食物都唔小。海鮮有不少選擇,生猛海蝦新鮮彈牙,活海蜆好大隻、白鱔片滑嫩、脆肉鯇肉片好味。仲有帆立貝、墨魚滑、墨魚仔等等都新鮮好味。肉類叫咗美國肥牛、美國黑豚肉,味道唔錯,唔韌。 自助區除了寫紙仔落單,餐廳設有自助區。醬料區可以拎生雞蛋、炸魚皮、響鈴及出前一丁等。雪櫃仲有好多丸類、菜類同烏冬可選擇。啤酒任飲,亦都有好多飲品揀! 雪櫃有唔同嘅雪糕同韓國雪條,食到最後雖然已經好飽,但係都要食返杯雪糕!😋

🍲 任點任叫火煱
肉類叫咗美國肥牛、美國黑豚肉,味道唔錯,唔韌。

自助區

2021-03-11 13 浏览
好耐冇食過雞煲打邊爐,喺尖沙咀行完街,就搵咗間雞煲打邊爐食間餐廳係樓上鋪,見佢新開張,所有嘢都好新淨,地方都幾大,坐得好舒服呢度唔止可以食雞煲,仲有鴨煲同豬手煲都係任食,價錢方面只係218就可以食晒三個煲同打邊爐,而我見到佢哋個牛魔王餐好吸引,價錢係298,就可以任食和牛,我就忍唔住叫咗呢個餐出面有個醬料區俾你可以調製自己嘅醬料仲有要讚下佢嘅火鍋配料,有一部份任食嘅配料都係擺喺大雪櫃入面嘅,自己可以隨便攞,同埋夠晒衛生仲有啲食物係要用紙仔畫嘅,個人就推介佢哋嘅手工餃雞煲我哋叫咗小辣,佢個雞煲醬真係不得了,個醬超級惹味,啲雞件同埋鳳爪吸晒佢啲醬汁未,好正食完雞煲我哋就打邊爐,佢呢度打邊爐唔係就咁加啲雞湯入去,係可以俾你揀唔同嘅湯底,我哋就揀咗芫荽皮蛋湯,見到成個湯鋪滿芫荽,真係好正因為想快啲試佢啲個牛魔王拼盤:有黑毛和牛,牛小排,牛頸脊,牛肋條,仲送贈左澳洲M6和牛;一上枱見到每款牛嘅油脂分佈都好靚,其中M6和牛真係有入口即溶嘅感覺,加多$80就可以食到咁多款高質嘅牛肉,真係好抵最後一定要讚下佢哋呢度嘅服務,店員有禮貌又樂意解答問題
好耐冇食過雞煲打邊爐,喺尖沙咀行完街,就搵咗間雞煲打邊爐食

出面有個醬料區俾你可以調製自己嘅醬料

仲有啲食物係要用紙仔畫嘅,個人就推介佢哋嘅手工餃

最後一定要讚下佢哋呢度嘅服務,店員有禮貌又樂意解答問題

• 牛魔王拼盤
2021-03-10 27 浏览
一班同事話好耐冇係出面打邊爐,所以今晚就帶我黎到呢間新開的火鍋店。呢間火鍋店除了有打邊爐任食,仲有雞煲、豬手煲、羊腩煲、鴨煲可以任食,絕對岩一大人一齊任食呀。我們先點了鴨煲,份量都幾多,有大量芫茜、枝竹、鴨肉、洋蔥等,份量十足。點了小辣,味道帶微辣,就算吃不到辣也可以吃到。鴨肉味道不會很羶,鴨肉都算嫩滑。食完鴨煲就食豬手煲,第一次食豬手煲,用上黑椒汁,所以醬汁味道帶有少少辣。豬手份量都幾多而且大份,有滿滿的骨膠原感。火鍋方面我們揀選了牛魔皇餐,可以任食美國極黑和牛、美國安格斯Prime牛頸脊和美國安格斯牛小排,另外還每位加送澳洲M6和牛一客。這幾款當中,個人覺得牛頸脊的牛肉味最濃,牛肉油脂份佈平均,不會有好油膩的感覺。而美國安格斯牛小排較為厚切,食落juicy。自助區還有醬料可以自行調配,還有大量公仔麵、魚皮等可以拿取。食到最後還有雪糕雪條可以食,非常滿足。

2021-03-10 21 浏览
天氣一轉冷就立即出發打邊爐😆呢間餐廳新開張,雖然試業中,但已經準備就緒,一啲都唔似人哋嗰啲試業🤣而且職員好好禮貌👍🏻我哋任飲任食set,一於飲飽食醉先😎一坐低立即叫左個雞煲食,味道一流,辣味我哋揀咗少辣,吊味程度剛剛好🤩另外,仲有黑椒豬手同鴨煲選擇,從來未試過食雞煲有呢啲額外選擇,特別之餘又抵讚😍湯底就清清地叫左香茜皮蛋湯,大量芫荽真係睇見都興奮🥰我哋仲叫左個牛魔王,係尖沙咀店限定,每款牛肉都好出色,我個人就特別鍾快美國安格斯牛小扒,肉質鮮嫩,入口有少少咬口就溶化,好正呀😋另外仲有澳洲M6和牛,果然唔野少,味濃肉汁豐富,好喜歡呀❤️除咗牛之外,其實餐廳仲有個自助區,有多款蔬菜類同丸類,真係有選擇困難症都不怕,因為實有一款啱心水😁而紙仔點既又係有勁多款,仲有海鮮添,海蝦同脆鯇魚腩必點呀,魚肉爽脆彈牙,而海蝦新鮮,我哋前後叫左三轉呢🙈仲有雪糕同嘢飲任食😳Btw 雖然試業新開張,但其實都客似雲來,7點多已經坐滿一大半人,下次再嚟食都係打電話訂定位先😆

天氣一轉冷就立即出發打邊爐😆

仲有雪糕同嘢飲任食😳

• 牛魔王
  • 新鮮海蝦
  • 脆鯇魚腩
2021-03-10 27 浏览
今日同朋友第一次去二鍋頭尖沙咀店,呢度嘅食物、湯㡳同飲品種類選擇好豐富,我覺得個牛小排、雞煲同埋魚皮,真係非常好食,下次一定要再叫,而且佢哋啲侍應服務態度非常好,好有禮貌。❤️ 真心like x 💯 ,誠意推介呢度比各位喜歡食火鍋嘅朋友。😋😋🥢🍲👍👍食完火速回本😆

2021-03-02
  • 牛小排、牛頸脊、M6和牛、雞煲
晚市堂食開番啦,咁就梗係約埋班frd聚餐啦,今次就約咗食呢間新開張嘅雞煲,因為呢間唔只火鍋任食,連雞煲同鴨煲都係任食😋一坐低就即刻嗌個雞煲先,啲雞好入味,肉質有啲嚼頭得黎又完全唔會鞋,越煮越入味,越食到後面會越好味😋原本想encore多次雞煲,但見到餐廳原來仲有埋鴨煲,香港都比較少機會食到鴨煲,咁就梗係留肚試埋個鴨煲啦🤣 鴨煲個調味其實同雞煲相似,不過就多咗層玫瑰露嘅香甜,而且啲鴨肉都幾厚實,而個鴨掌又煮到好林好入味,值得一試☺️食完雞煲鴨煲之後就打邊爐,好驚喜既係餐廳係會幫我地換一個專門打邊爐嘅煲,跟住再揀邊爐湯底,實在係太細心啦,無得彈👏🏻我地揀咗豬骨湯底,真係有好大嚿豬骨,超足料👍🏻 而火鍋配料都好豐富下,重點推薦下啲肥牛,海蝦同埋鮮蝦雲吞,又新鮮又足料😋最後不得不讚餐廳員工嘅服務,佢地做野手腳好快,又會主動調較火力同加湯,態度仲好好,應該喺我食過咁多間放題入面服務態度最好嘅一間👍🏻👍🏻最後食完埋單都係每人$239.8,真係超抵食☺️—————————😋味道:8.5/10🤵🏻服務:9.5/10💰抵食:9/10⏳排隊時間:0分鐘

最後食完埋單都係每人$239.8,真係超抵食☺️

—————————
😋味道:8.5/10
🤵🏻服務:9.5/10
💰抵食:9/10
⏳排隊時間:0分鐘

2021-03-05
2021-03-10 15 浏览
停左堂食咁耐都未有機會食雞煲,今日一於放工同同事嚟到呢間新開嘅雞煲火鍋試試佢,點知一試真係又發現到新大陸,佢唔單止有雞煲仲連埋鴨煲都係任食!驚喜重重。我哋一坐到就即刻叫左個雞煲火鍋,呢度嘅雞煲係任食嘅,食完一轉之後員工都會主動問你要唔要再加雞😂服務唔錯!相比起其他雞煲店可能只係限定食一轉雞煲就轉打邊爐,呢度有得比你食夠雞煲先再轉火鍋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻講返個雞煲,一上枱已經聞到陣陣嘅香氣,雞肉一啲都唔鞋,啲麻香辣香真係越食越開胃!試完個雞煲我都試埋個鴨煲,呢個真係第一次試,食落味道有啲似羊腩煲,但又有少少酒香,食落比相像之中更加好味!啲枝竹先係精華所在,索曬啲汁料👍🏻食完兩款煲之後我哋就繼續打邊爐,火鍋料理嘅款式都好多,有自助吧有調味區自行調返醬汁!講返個價錢都係218,但已經可以同時食到雞煲鴨煲再加火鍋,真係物超所值!快啲嚟試試佢!同場老闆係抗疫期間都會送上搓手液👍🏻👍🏻有心

試完個雞煲我都試埋個鴨煲,呢個真係第一次試,
同場老闆係抗疫期間都會送上搓手液👍🏻👍🏻有心
2021-03-09 28 浏览
第一次同朋友黎食二鍋頭。主打梗係雞煲同任食火鍋啦!首先我想讚一讚呢間餐廳嘅員工。從我哋入座點雞煲到食火鍋全程員工都好有禮貌,做嘢好有效率同埋好乾淨。每次佢哋見到我哋枱面上邊有垃圾佢哋都會幫我哋即刻清理。而且成日都好有禮貌打招呼或者送我哋離開都係超級無敵有禮貌,絕對拍得上酒店級數!餐廳環境都幾乾淨企理嘅,值得一讚嘅係每張枱都有一支消毒洗手液。至於食物方面我自己覺得雞煲係好好食😋因為佢嘅雞煲好入味有好多種唔同嘅辣。我自己揀咗小辣,雞煲係偏多汁嘅!至於火鍋我哋會有一張火鍋紙可以任叫。上面比較多海鮮類嘅嘢,例如係海蝦或者魷魚🦑一開始以為唔多選擇但原來出邊任拎嘅係超級無敵多!只要你諗到嘅呢間餐廳都有 例如有各類嘅丸蟹柳腸仔冬菇甚至乎燒賣午餐肉等等全部都有,我哋食到超級飽。同埋有另外一個賣點就係甜品啦!佢有韓國好出名嘅雪條食,我自己揀咗奇異果味,我朋友揀咗朱古力味兩支雪條都好好味😋 飲品呢佢都有飲品櫃係可以任拎嘅,選擇都幾多我自己會鍾意飲茅根或者鹹柑桔🍊總結就係呢間餐廳性價比都高嘅二百零蚊一個人但可以食到勁飽又可以同朋友敘舊吹吓水覺得幾好
第一次同朋友黎食二鍋頭。
主打梗係雞煲同任食火鍋啦!
首先我想讚一讚呢間餐廳嘅員工。
每次佢哋見到我哋枱面上邊有垃圾佢哋都會幫我哋即刻清理。
至於食物方面我自己覺得雞煲係好好食😋
因為佢嘅雞煲好入味有好多種唔同嘅辣。
我自己揀咗小辣,雞煲係偏多汁嘅!

至於火鍋我哋會有一張火鍋紙可以任叫。
上面比較多海鮮類嘅嘢,例如係海蝦或者魷魚🦑
一開始以為唔多選擇但原來出邊任拎嘅係超級無敵多!
同埋有另外一個賣點就係甜品啦!

2021-03-09 11 浏览
食一餐火鍋點都要配個雞煲咁食至係完美組合,家陣除了個食雞煲外都會提供一些其他煲類美食,就今晚去了尖沙咀漆咸道南呢間任飲任食火鍋店開飯當然雞煲係首選,但係仲有多兩款口味分別係火焰鴛鴦鴨煲同黑椒豬手煲供應,係放題火鍋店嚟講已經有驚喜,啱晒我哋嘗試唔同嘅美食人仕享用,而且有兩個半小時足夠品嚐各款美食先點個二頭鍋惹味雞煲食住先,雞煲份量十足,賣相香味撲鼻嘅雞煲,啖啖香滑雞肉連雞腳,食得津津有味真係越食越刺激輪到第二款係火焰鴛鴦鴨煲燜得好入味,用了兩款鴨肉烹調,味道方面亦相當出色,食落仲有陣酒香味正,鴨煲除有鴨肉同鴨掌外,另外有埋支竹吸收醬汁精華食落有驚喜轉眼間又到火鍋時間,除了提供最基本火鍋食材外,家陣仲有呢款尖沙咀限定嘅牛魔皇任食美國極黑和牛火鍋放題就可以食到多款肥美高質牛肉值得一食,鍾意食肉我哋當然都升級左呢款套餐,再點埋湯底又再開始品嚐各款美食先來有呢款贈送澳洲M6和牛,肉質肥美滿口油脂另一款美國極黑和牛,脂肪飽滿肉汁香濃輪到其餘兩款美國安格斯prime 牛頸脊同安格斯牛小排,入口一樣咁滋味食完又再柯單一定滿足食慾一邊食住各式丸類同其他火鍋配料夠晒豐富最後食埋甜品雪糕杯結尾,咁又享受了一
先來有呢款贈送澳洲M6和牛,肉質肥美滿口油脂
另一款美國極黑和牛,脂肪飽滿肉汁香濃
食完又再柯單一定滿足食慾
一邊食住各式丸類同其他火鍋配料夠晒豐富
最後食埋甜品雪糕杯結尾,咁又享受了一餐超值放題火鍋

• 火焰鴛鴦鴨煲
  • 二頭鍋惹味雞煲
  • 美國極黑和牛火鍋
最近朋友介紹尖沙咀開咗間火鍋店,特別再唔係淨係打邊爐咁簡單,又有得食雞煲、甚至乎鍾意食鴨亦都有鴨嘅主題,甚至乎連黑椒豬手都一樣有!但係價錢可能同出面嘅火鍋店都係差唔多,咁梗係值得去試一試啦。一早訂位入到去,都好多客人,估唔到新開都咁多人知道喎!餐牌方面除咗基本以上款式之外,亦都可以俾錢升級食埋海鮮或者和牛。我哋因為食量有限,所以揀普通嘅火鍋任食就OK了,呢個黑椒豬手真係好正,好彈牙又唔會太過林,有啲口感有骨膠原,而且黑椒有輕微香辣, 十分開胃。食完豬手其實都可以揀食下雞煲,但係我哋想直接打邊爐就揀咗湯底,揀咗冬陰功湯,酸酸辣辣比較開胃。配料其實都好豐富,有點單紙可以揀肉,我哋牛肉同豬肉都一樣要,質素可以。亦有好多其他種類例如魚皮餃,牛柏葉,菜等等,都有幾十款,質素平均,最主要出面有好多款的飲品同甜品,捧住個肚回家呢!