2019-05-21 214 浏览
去中央睇完書之後想係附近行下天后,行行下見呢間幾受歡迎,幾多人排隊就一於試下喇。餐廳座位不多,播住台灣歌,侍應講台腔普通話,感覺唔錯。叫飯或麵類跟某些飲品有優惠,但呢日我想飲杯奶蓋紅茶,女友就叫杯珍珠奶茶。首推: 起司玉米蛋餅,很有台式風味,而個醬料做得有台灣風味。個蛋餅咬落又q又軟,好正。次推:排骨麵,加分位係煮到林一林既菜,份量也不少。湯都算好飲。排骨粉多很好好味,和麵分別上唔會整到林哂。個麵就普通。值得叫既係炸魷魚,新鮮炸出,脆脆的,有軟有硬。很滋味。魯肉飯(細) 因為冇蛋令我有點失望,令加10蚊要蛋。。不過肉既份量也不少。當補數

餐廳座位不多,播住台灣歌,侍應講台腔普通話,感覺唔錯。

值得叫既係炸魷魚,新鮮炸出,脆脆的,有軟有硬。很滋味。

2019-05-20 158 浏览
懷舊魯肉飯🎯7/10魯肉飯最重要的是五花肉和醬汁,這裡的五花肉層次均勻,入口即溶加上他們醬汁煮得夠濃配上白飯簡直一流。肉鬆起司蛋餅🎯10/10這個蛋餅擁有了我最喜愛的兩種食材,就是芝士和肉鬆,夾埋蛋餅來吃,真是好想日日食呢鹽酥雞🎯7/10這個小食味道雖然比較重和鹹。但是食落質感仍是值得一讚,因為炸完後亦都很乾身和脆口,喜歡這種口感的朋友可以一試呢酥炸魷魚🎯8/10相對於鹽酥雞我比較喜歡食酥炸魷魚,因為一來味道調配剛好,不會太鹹。炸粉又不會塗得太厚,最主要是一點也不油膩,這個推薦呢👍🏻
懷舊魯肉飯🎯7/10

肉鬆起司蛋餅🎯10/10

鹽酥雞🎯7/10

酥炸魷魚🎯8/10
2019-05-20 119 浏览
咁岩約左朋友但未諗食咩,我地行過見到好多人食緊,而且係食台灣野,價錢仲要幾平,就黎左食喇。入到黎見到燈籠同九份既街道照片,都幾有台灣風味。野食價錢一般$30-$40,真係幾平,喺香港貴租環境下能定這個價錢都真係街坊價。我地2個人叫左6樣野,樣樣都想試,價錢咁抵就食多d。台灣香腸 $35每次黎食台灣野都中意食香腸,但次次都唔會食旁邊既生蒜,好臭😂鹽酥雞 $35朋友讚哩個好味,我自己就唔太好鹽酥雞,食左少少,炸得好脆。蚵仔煎 $39 台灣街頭小吃都一定會食,哩間整得都唔錯,落左唔少料,會令人食唔停口。魯肉飯(小) $29望落個碗又真係細左d,不過味道我覺得幾好味,魯肉個汁好送到飯,好快俾我清左成碗飯。玉米起司蛋餅 $30要襯熱食,蛋餅夾有唔少芝士好邪惡,一咬一拉絲好滿足,唔好睇少哩碟,係幾飽肚既一碟。上菜速度快,但希望能提供飲用水俾食客會更好。
入到黎見到燈籠同九份既街道照片,都幾有台灣風味。
台灣香腸 $35
鹽酥雞 $35
朋友讚哩個好味,我自己就唔太好鹽酥雞,食左少少,炸得好脆。
魯肉飯(小) $29
玉米起司蛋餅 $30
上菜速度快,但希望能提供飲用水俾食客會更好。
  • 魯肉飯
  • 粟米起司蛋餅
2019-05-19 178 浏览
放假係炮台山做完gym,周圍行搵緊野食之際,經過蜆殼街就見到呢間新開既台式餐廳,位置雖然有點隱蔽又在轉角位,但全店採用落地大玻璃,所以都不難察覺。炸甜不辣台灣地道小食,在這之前只吃過滷水或關東煮煮法,想不到炸起來會更好吃,外脆內軟,口感有咬勁,還可點上甜酸醬酥炸花枝丸另一台灣必點小吃...大大粒,非常Q彈,還有粒粒花枝,口感一流肉鬆起司蛋餅薄薄的蛋餅,煎得非常脆口,配上芝士和肉鬆,令人食唔停口😝香酥排骨飯排骨體積頗大,啖啖肉,火喉控制得很好👍🏼外脆內juicy台北滷豬腳飯豬腳炆得很淋,一點也不肥,骨膠原充足,而且台式滷水汁不會很咸,不消一會整碗飯已被K.O.芒果紅茶冬瓜檸檬九份芋圓紅豆、珍珠、仙草、豆花、芋圓...用料充足,為這頓台式午餐劃上完美句號

肉鬆起司蛋餅
薄薄的蛋餅,煎得非常脆口,配上芝士和肉鬆,令人食唔停口😝

香酥排骨飯
排骨體積頗大,啖啖肉,火喉控制得很好👍🏼外脆內juicy

台北滷豬腳飯

冬瓜檸檬

2019-05-11
2019-05-19 68 浏览
之前喺網上見到炮台山新開左間台灣菜餐廳,趁住假期就專登走黎試下。間鋪距離地鐵站算近,行差唔多5分鐘就到。不過因為喺啲橫街度,如果唔係喺網上睇到,都唔知依度開左間餐廳。兩點鐘黎到,間鋪依然坐滿人,裡面空間實在唔係好大,得around 10張檯,而且啲檯都比較細。間餐廳提供嘅野食唔係話好多,我地3個人黎到,決定除左主食之外再叫啲小食share下。一場黎到緊係要食翻碗魯肉飯,我叫左碗細嘅。好多滷肉而且汁都好充足,可以撈成碗飯,滷肉唔算好肥,味道唔錯。小食方面叫左鹽酥雞,雞肉都幾嫩滑不過就覺得調味料落得唔係好夠,同埋無咩台灣嘅風味,對我黎講只係普通嘅炸雞。反而另一個小食起司蛋餅就唔錯,個餅皮幾煙韌,而且食落嘅每啖都feel到芝士味好重,覺得幾好味,有啲似喺台灣食嗰啲。雖然啲醬油就覺得有啲鹹,但依然係好味,值得一試。最後我地仲叫左個芋圓甜品,裡面有地瓜圓、紫薯圓、芋圓、紅豆、仙草、珍珠同埋豆花。雖然仙草同豆花都唔係好多,但係整體黎講都算多配料。覺得啲芋圓如果再煙韌啲會更好,同埋成碗野都幾甜下。

2019-05-13
午餐
2019-05-19 161 浏览
台灣,相信大部分香港人有去過,台灣的食物,大家都鐘意食。香港有不少打著台灣味道的店鋪,因為最近忙到去台灣都沒時間,所以就找了間台灣食店, 叫了好多食物,希望吃得出台灣味道。平日的7點,已經人山人海,在門外邊揀食物,邊排著隊,等了一會。我們2個大胃王,能容下所有美食。本身打算叫3款,最後越叫越多。先講講2杯飲品,檸檬多多,芋頭牛奶。芋頭牛奶裡面還有少量芋頭蓉,想不到呢。檸檬多多為大吃一頓做好準備。第一樣 魯肉飯,肉要香滑,汁要濃,但不能變成汁撈飯。魯肉得肥瘦比例好均勻,不會變成肥肉撈飯。每粒飯都有肉味肉汁。 第2樣 牛肉麵牛肉麵的麵底,牛肉及湯缺一不可。試了湯底,牛味濃,不是調味料溝出的味道,加上超足料牛肉,每片牛肥瘦比例厚度都很標準 ,提一提蘿蔔,吸了所有精華。第3樣蛋餅,台灣早餐宵夜都會吃到蛋餅,這裡1份有4件,味道不錯,足料固然重要,但最重要係不會整到太乾或太硬,蛋不會乾。那辣醬雖然是小配角,但一點都不簡單,配這個食好好食,可不是一般港式辣醬。第4樣夜市必食。鹽酥雞,還有花枝丸,本身打算只叫其一,但實在太難揀,所以叫了2樣。雞脆而不油,少少鹽已經好好吃,食到台灣夜市味。花枝丸彈牙大

第一樣 魯肉飯,
肉要香滑,汁要濃,但不能變成汁撈飯。
魯肉得肥瘦比例好均勻,不會變成肥肉撈飯。
每粒飯都有肉味肉汁。
懷舊魯肉飯

第2樣 牛肉麵
牛肉麵的麵底,牛肉及湯缺一不可。
試了湯底,牛味濃,不是調味料溝出的味道,
加上超足料牛肉,每片牛肥瘦比例厚度都很標準 ,
提一提蘿蔔,吸了所有精華。

第3樣蛋餅,
培根起司蛋餅

第4樣夜市必食。
鹽酥雞,還有花枝丸,本身打算只叫其一,但實在太難揀,所以叫了2樣。雞脆而不油,少少鹽已經好好吃,食到台灣夜市味。花枝丸彈牙大粒。

鹽酥雞及花枝丸

第5樣蚵仔煎,
也是台灣夜市必食,蚵仔新鮮就已經夠,還有不可煎到太乾,加上蛋香和汁,無得頂。要注意,這個6點後才供應。

第6樣芋圓
甜品作為第2個胃,點會食吾落。芋圓,紅豆,仙草 ,豆花。今日本是30度,食完透心涼。豆花超滑,這點有d意想不到。

九份芋圓

今餐超滿足,超開心,好耐冇食到咁飽。
懷舊魯肉飯
鹽酥雞及花枝丸
2019-05-19 54 浏览
今晚在炮台山附近放工,就過來食下呢間新開不久的台灣美食店 九份飽,位置方便易搵。夜晚時間都頗多人,門口已經開始有人龍排隊,我地等咗幾分鐘就有位。餐廳裝修好有台灣風格,牆上掛有多個九份飽的紅色燈籠。台式珍珠奶茶同黑糖珍珠牛奶,冰凍可口,奶滑香甜,同茶的味道好夾,珍珠彈牙煙韌。懷舊魯肉飯,大,$39, 魯肉肥瘦適中,切成幼粒,入口軟稔香滑,入味可口,飯粒煙韌香甜。香酥排⻣米粉,$40, 排⻣炸得香脆入味,炸粉薄而鋪满,排⻣肉質嫩滑多汁,湯底係濃郁的牛肉湯,熱騰騰,米粉爽滑幼身,吸收晒湯底的精華。培根起士蛋餅,$30,令人食到台灣早餐的味道,起士熱溶香濃,夾在蛋餅中間,餅皮煙韌美味。酥炸花枝丸,$35,即炸熱辣辣,外脆內軟,墨魚味道香濃。冬瓜排⻣蛤蜊湯,$35, 湯的味道清甜而鮮美,蛤蜊新鮮嫩滑,同冬瓜味道好夾。我地仲叫咗個甜品,九份芋圓,凍,$35,有芋圓,涼粉紅豆等,味道層次豐富,芋圓煙韌滑溜。
餐廳裝修好有台灣風格,牆上掛有多個九份飽的紅色燈籠。

酥炸花枝丸,$35,即炸熱辣辣,外脆內軟,墨魚味道香濃。

2019-05-17 107 浏览
返工最大樂趣就係同同事覓食,今次黎到炮台山,經過左九份飽好多次,見唔洗排好耐隊就入左黎試下 不過入到去既感覺係:好逼!行到既空間好有限,就算坐低左,都係人貼人,如果隔離枱要走,一定要起身讓佢地走先得而且枱同地下都好污漕,可能因為冇咩空間俾店員做清潔,但衛生情況的確麻麻。 裝飾係懷舊既台灣感覺,幾有心同幾靚。 首先叫左個細既魯肉飯,係台灣既味道魯肉帶有肥膏,好香!又唔會太咸細細碗唔會太飽,可以留肚食其他小食。 同事叫左份香酥排骨米線,排骨唔會好厚炸粉,而且keep到肉汁,做得幾出色米線湯底夠濃,配埋排骨味道好夾!但呢個就會飽肚啲,始終炸排骨比較油膩。 台灣香腸有少少咸,配埋蒜片食幾香,而且口感更豐富,適合重口味人士花枝丸炸得幾香,唔會好乾身,而且彈牙,值得一試!我好喜歡呢個蛋餅!!餡料好足餅皮煙煙韌韌,加上佢既甜醬+辣醬,簡簡單單已經好好食~ 誠意推介上果陣熱辣辣食,真係冇得輸!另外我叫左杯冬瓜茶,唔會太甜,飲落好舒服同解渴 總結呢間台灣餐廳野食質素好,雖然係坐得辛苦啲同嘈啲,都有少少污漕⋯ 但去唔到台灣又想尋找台灣既味道,值得一黎

裝飾係懷舊既台灣感覺,幾有心同幾靚。

懷舊魯肉飯(小)

首先叫左個細既魯肉飯,係台灣既味道
魯肉帶有肥膏,好香!又唔會太咸
細細碗唔會太飽,可以留肚食其他小食。

香酥排骨米粉

台灣香腸

酥炸花枝丸

花枝丸炸得幾香,唔會好乾身,而且彈牙,值得一試!

玉米起士蛋餅

我好喜歡呢個蛋餅!!餡料好足
上果陣熱辣辣食,真係冇得輸!

冬瓜茶

另外我叫左杯冬瓜茶,唔會太甜,飲落好舒服同解渴

2019-04-30
懷舊魯肉飯(小)
香酥排骨米粉
玉米起士蛋餅
冬瓜茶
2019-05-16 75 浏览
自從復活節個排快閃左幾日台北之後,就成日好想食台灣野,想係香港搵返個種feel~最近食左幾間都無呢間咁地道,因為佢裝修扮到好古早味,好似去左九份咁!唔怪得叫九份飽😂不過我同fiancé就食到十份(分)飽喇!😂😂😂我地兩個lunch都食得少,放左工極肚餓,又叫到滿枱都係野食,好忙呀🤭都唔知食邊樣好😅我地叫左黑糖珍珠牛奶($25)、百香果紅茶(原價$20,跟餐$10)、一碗細既魯肉飯($29)、滷青菜🥬($15)、酥炸魷魚🦑($39)、冬瓜排骨蛤蠣湯($35)、香酥排骨米粉($40)、紅燒牛肉麵($45)、肉鬆起司蛋餅($30)同黑糖花生麻糬($20)。好欣賞呢度既野飲可以揀唔同甜度,有正常十分、少糖八分、半糖五分、微糖三分同走糖零分。而且飲品選擇都好多🤣有啲選手困難症😂我杯百香果紅茶非常之濃百香果,茶夠濃,三分糖甜度啱啱好!如果係有百香果籽就更正!fiancé 個杯黑糖珍珠牛奶都係揀症三分糖,我覺得個珍珠中間太硬,唔夠Q,味道OK。魯肉飯係暫時食過幾間最好食!當然啦,同台北間金峰比,重爭一截🤭但呢度豬肉肥瘦平均,帶點油香,個汁調較得幾好,鹹甜度適中,同埋相比其他幾間,魯肉份量最多!唔會食

魯肉飯係暫時食過幾間最好食!當然啦,同台北間金峰比,重爭一截🤭但呢度豬肉肥瘦平均,帶點油香,個汁調較得幾好,鹹甜度適中,同埋相比其他幾間,魯肉份量最多!唔會食晒啲魯肉重淨好多飯,非常之好拌飯!

滷青菜望落以為佢係生菜加普通豉油,其實係滷水汁!幾好食啊!

酥炸魷魚🦑係我兒時最愛係酒樓飲茶時點既野食!呢度食返個種味道!台灣就未食過,唔知味道會唔會都一樣呢!?🤣即叫即炸好新鮮熱辣辣!魷魚有嚼勁得黎唔會韌,炸粉厚度適中,非常香脆!

冬瓜排骨蛤蠣湯有三隻蜆,係好大隻!無沙👍🏻👍🏻湯好清,除左有蜆、排骨同冬瓜既味之外,重飲到有酒味。

香酥排骨米粉既香酥排骨份量好多,切開有成四大舊!肉質無用鬆肉粉醃過,保持返原有既質感👍🏻偏瘦唔會太多脂脂。炸粉適中,放涼左重好脆。
米粉有啲似粉線,透透地明,但食落淋身啲。滷蛋出乎意外地好食!好入味🤤🤤如果可以單點,真係想食多隻。$40食到咁足抖好抵!$40食到咁足抖好抵!

紅燒牛肉麵湯底同香酥排骨米粉一樣,唔會太鹹,無辣味既。牛肉用左我鍾意既牛腱,有6-7塊薄片,如果厚切口感會正啲🤣麵扁身得黎又似刀削面咁曲曲地,但就無煙韌感,係滑同淋。

肉鬆起司蛋餅係古早味個種!❤️餅皮Q,入面包住肉鬆同芝士蛋,再加埋醬汁好好味!重有啲辣醬吱係隔離,我覺得唔點會好食點,點左會搶左主角既鏡!

黑糖花生麻糬食法似糖不甩,外面黑糖麻糬唔算好軟糯,但黑糖味香濃,入面有啲花生碎加花生醬,好香濃。

整體質素幾好,下次黎會encore魯肉飯同酥炸魷魚同試埋其他野!
2019-05-15 67 浏览
不嬲都好鐘意食台灣野,見天后開左間新既台灣野 仲要咁近我梗係要去試試睇下佢咩料啦😎星期六晚上都幾多人,餐廳唔算好大但係裝修好別緻,幾有台灣風味。入到去聽到有侍應係講普通話既,可能真係台灣人~服務態度好好又好親切,真係有啲似去左台灣咁呀😛講返啲野食先~因為太餓叫左好多野食,蛋餅超好食!!豬手飯同魯肉飯比想像中大碗 ...好入味 食到已經好飽haha仲叫左啲炸既小食,整體都唔錯 好似食緊台灣夜市啲小食咁 不過呢度有得坐🤪我覺得呢間餐廳好唔錯喔~咁近我屋企我一定會安哥!

我覺得呢間餐廳好唔錯喔~咁近我屋企我一定會安哥!
2019-05-14 71 浏览
放工後約左朋友黎試呢間。未夠7點已經要排隊,人氣好高企呀!叫咗個紅燒牛肉麵😕嗰個面嘅湯底係濃郁嘅,可惜啲麵條感覺唔似手工麵,似就咁買返來煮嘅粗扁面,所以食落口感唔會彈牙😗而且略嫌煮得過火,有些淋😟牛展雖然入味,但係比較薄切所以食落唔夠喉😵😦另外仲叫咗個滷肉飯,不過唔記得影相。呢度嘅滷肉飯有大同細選擇,我就揀咗個大嘅,點知嚟到比想像中細碗,大概只有平時客飯嘅一半。好彩係滷肉飯煮得頗為出色,滷肉肥膏入口即溶,都幾好食🤤😋😋🤤😋🤤
放工後約左朋友黎試呢間。未夠7點已經要排隊,人氣好高企呀!

2019-05-14 148 浏览
台灣是最近數年香港人的旅遊熱點,但畢竟在香港,台灣菜也不算是主流,所以在香港比較少會看見台灣菜的出現。難得最近發現了一間小型的台灣菜,位置在北角(其實我覺得近天后多點),名字也特別,叫「九份飽」。裡面有數個紅燈籠,遊子和椅子也是用木做的,格調十足,只是環境比較狹窄,也有機會要和其他人「搭枱」。有一個範圍則是模仿台灣夜市的排檔,有小小的招牌,下面則用一個個的木牌寫著排檔不同的菜式。台灣菜的價錢普遍都不昂貴,即使是主餐的價錢都只是四十元,小食反而三十多元,有點貴,但普遍現今的餐廳都是這樣。先點了個招牌滷肉飯,滷肉的數量製多,但肥肉的份量不多,倒是瘦肉的部分較多,所以會有點硬身。滷汁的數量也充足,吃飯便不會感覺很乾,彌補了瘦肉部分多的不足。鹽酥雞向來是我在台灣菜中很喜歡點的食物,這裡的鹽酥雞做得相當不錯,脆炸外皮表而的鹽分不會太多,鹽酥不乏脆身的感覺,雞肉也新鮮非常。之前喝了太多黑糖珍珠鮮奶和奶茶,這次來到了台式食店已經不想再點了,點了杯芒果紅茶,加$5可配椰果,芒果味明顯又濃郁,由於是炎熱的夏天,芒果理應是當糙的,做出來的果汁並不酸。蚵仔煎是十分傳統的台灣食物,相信香港人在台灣也必定嘗試過

懷舊滷肉飯

芒果紅茶

蚵仔煎是十分傳統的台灣食物,相信香港人在台灣也必定嘗試過,眾所週知是蠔仔加煎蛋,蠔仔還真是蠔仔,不會很大粒,鮮味還是做到的。蛋餅的蛋滑滑的,加上大量的甜醬更為好吃。
蚵仔煎

培根起司蛋餅即是火腿芝士蛋餅,裡面的芝士確實有好多,跟平常吃的芝士火腿三文治差得多了,芝士也不會令人感覺很膩,炒蛋配上醬汁和火腿,口感非常豐富。
培根起司蛋餅

最後的是九份芋圓,由數款材料結合而成,有仙草、珍珠、紅豆、豆腐花和芋圓,浸著的是黑糖水,跟香港的港式台灣芋圓有明顯的分別,但其實這樣才是正宗的。芋圓也跟平常一樣有地瓜圓、紫薯圓和芋頭圓,地瓜圓和芋頭圓也很好吃

2019-05-11
2019-05-13 119 浏览
今日喺砲台山嗰邊放工, 午飯都冇時間吃, 唔理咁多即刻衝去搵嘢食, 正直四五點尷尬時候又未到晚市, 近蜆殼街正 正街角有間台灣小食店。裝修別緻, 好有台灣小店風味,剔紙仔點菜,饮品。 價錢好划算 一杯普通珍珠奶茶不過$20, 連鎖茶飲店 都冇咁平~!芒果多多$25 ( 八分糖)所有飲品都可以選擇甜度。 這杯芒果多多好濃益力多味 而且帶芒果酸。奶蓋紅茶$20選了半分糖, 果然嘗到紅茶嘅甘澀味, 奶蓋並非時下甜中帶咸的奶泡, 感覺比較輕盈健康👍紅燒牛肉麵$45簡直超出預期, 份量十足! 用咗牛展取代牛肉或牛腩, 更加實際而且牛展非常軟腍入味。 麵質爽滑 唔會太腍, 湯底濃而不油膩,夠清甜食完都唔覺口渴。酥炸花枝丸$35花枝丸紮實彈牙又足料, 表皮炸得酥香, 灑了少許淮鹽粉 非常香口惹味!炸甜不辣$35熱辣辣炸起, 甜不辣其實係魚糕, 三款造型都炸得香口有彈性, 有魚味,份量不少, 美味抵食!去台灣料理店唔少得要試吓佢嘅鹽酥雞。 都係熱辣辣炸起, 外層酥脆加鹽香令到你一件接一件唔停口食! 裏面嘅雞肉唔會好乾夠曬味!划算嘅價錢做出超水準嘅小食,麵食, 非常推介!

芒果多多

芒果多多$25 ( 八分糖)

奶蓋紅茶

奶蓋紅茶$20

紅燒牛肉麵$45

酥炸花枝丸$35

炸甜不辣$35

鹽酥雞

划算嘅價錢做出超水準嘅小食,麵食, 非常推介!

2019-05-12 111 浏览
台灣菜向來都是我的最愛🇹🇼近來經過炮台山嚐試這間新開的台灣菜🤤整體感覺很不錯 簡單一食已經好正☺️。💕懷舊滷肉飯(細) $29滷肉飯是台灣的美食標記😙每一次食都會叫 今次這個滷肉飯也沒有令我失望 滷肉肥瘦平均而且份量頗多 撈飯好滿足😝。💕台北滷豬腳飯 $40聽說是另一名物 第一次試試🔥值得一讚是豬腳滷得好入味 而且滷得好淋👍🏻。💕培根起司蛋餅 $30這個吃完會愛上❤️從來未食過蛋餅 材料簡單 但吃起來口感豐富 重點蛋餅皮十分煙韌 好羨慕台灣人每天講這個做早餐啊🤤。💕鹽酥雞 $35這裏的小食都是即叫即整👍🏻所以上枱就熱辣辣保持食物的新鮮度🔥份量頗多喔 炸粉並不厚 雞肉鮮嫩🥰。💕酥炸魷魚 $39分量同樣多 魷魚都頗大條 味道很讚💓。💕蚵仔煎 $39來到當然要叫埋台灣另一美食-蚵仔煎‼️每一隻蠔都頗大粒 而且幾鮮味 直落唔會成啖粉嘅感覺 。💕九份芋圓 $35數到台灣甜品最喜歡就是鮮草芋圓💜🧡有豆腐花丶仙草丶芋圓丶紅豆 芋圓Q彈 而且勝在甚麼材料都有 食落冰涼 岩曬而家夏天食🥰

💕懷舊滷肉飯(細) $29

分量同樣多 魷魚都頗大條 味道很讚💓

💕蚵仔煎 $39

💕九份芋圓 $35

2019-05-12 117 浏览
近排好多佢既新聞,唔理新聞真定假,試下食物質素最實際。夜晚8點黎到,都坐滿咁濟,等左約1-2分鐘就有位。但係啲座位有啲逼gip,始終地方偏細。食物選擇唔係好多,我地2個人,叫左個大魯肉飯同香酥排骨飯。香酥排骨飯共有四塊排骨,一咬下去,好香脆,真的讓我想起台灣街頭小吃的味道。魯肉飯啲魯肉都好入味,肥瘦適中。碗飯睇落唔係好大碗,但係食落都好飽肚,食到我十分飽!兩個飯味道唔錯,可惜係座位唔係咁好坐,同埋無諗過珍珠奶茶只可散叫,無得跟餐。
近排好多佢既新聞,唔理新聞真定假,試下食物質素最實際。

食物選擇唔係好多,我地2個人,叫左個大魯肉飯同香酥排骨飯。

魯肉飯

2019-04-25