2019-05-19
之前喺網上見到炮台山新開左間台灣菜餐廳,趁住假期就專登走黎試下。間鋪距離地鐵站算近,行差唔多5分鐘就到。不過因為喺啲橫街度,如果唔係喺網上睇到,都唔知依度開左間餐廳。兩點鐘黎到,間鋪依然坐滿人,裡面空間實在唔係好大,得around 10張檯,而且啲檯都比較細。間餐廳提供嘅野食唔係話好多,我地3個人黎到,決定除左主食之外再叫啲小食share下。一場黎到緊係要食翻碗魯肉飯,我叫左碗細嘅。好多滷肉而且汁都好充足,可以撈成碗飯,滷肉唔算好肥,味道唔錯。小食方面叫左鹽酥雞,雞肉都幾嫩滑不過就覺得調味料落得唔係好夠,同埋無咩台灣嘅風味,對我黎講只係普通嘅炸雞。反而另一個小食起司蛋餅就唔錯,個餅皮幾煙韌,而且食落嘅每啖都feel到芝士味好重,覺得幾好味,有啲似喺台灣食嗰啲。雖然啲醬油就覺得有啲鹹,但依然係好味,值得一試。最後我地仲叫左個芋圓甜品,裡面有地瓜圓、紫薯圓、芋圓、紅豆、仙草、珍珠同埋豆花。雖然仙草同豆花都唔係好多,但係整體黎講都算多配料。覺得啲芋圓如果再煙韌啲會更好,同埋成碗野都幾甜下。