2020-11-23 66 浏览
13/11 fri 一行4人因為walkin有位就來試試,入座一開始,懷著初來一試心態,慢慢點菜,男服務生介紹日本直送“?”蠔,80多蚊隻,算大隻鮮甜厚身,雖然對比日本魚市場貴了3-5成左右, 但這個價錢香港食到算合格了...就此上釣,繼續點了一些壽司,先來一客gimmick為主既 12件cup既壽司 (冇記錯係398蚊),點完就覺得上釣,食壽司除左上面食材 仲要試埋下面師傳手勢個舊飯,放得落杯舊飯肯定凍晒,上面刺身食材,新鮮尚可, 之後各自點一些愛好,也是一般般...再來熱食就更麻麻,先講西京燒(百一蚊左近),二塊簿切 舖上厚厚日式燒汁,賣相認真唔得,附近有店中午外賣80連飯,質素好太多... 然後友人叫來一些燒雞翼,串燒等,我無食 但友人評價一般...最後點了壽喜燒(220左右),我直接擰頭,大約8片,每片2-3隻手指合埋長闊, 有1-2片簿切到散掉,我不斷叫友人 食菜 食配菜...總結,或許這店主打壽司飯,我沒點不評價,但依我所點的,除了一開始點的生蠔,其餘的 做得比佢更平更好 大有店在...
13/11 fri 一行4人因為walkin有位就來試試,

2020-11-22 51 浏览
某天晚上帶朋友黎左日升中心,之前响舊鋪都食過一次而家搬左黎呢邊感覺比之前更好坐,闊落d,不過張枱如果可以再大少少多d位置放食物就更好,我地安排左坐二人枱,叫左一客清酒煮蜆,隻隻蜆都好肥美,無沙,個湯都好清,蒜香M9一口和牛粒$268,好香蒜味,牛粒好有肉味,肉汁好多,份量都唔少嫁,鐘意牛既一定唔可以錯過啦~之後我地仲叫左個巨型原條鰻魚飯,原條大鰻魚勁吸睛,食落好淋,不過細魚骨就比較多少少食既時候要小心d,味道燒香左既鰻魚加上鰻魚汁既味好特別,仲有一份好有玩味既串燒炸物摩天輪岩晒鐘意玩同食炸物既我,感覺好似high tea甘,哈哈,炸物款式選擇多,職員態度同服務都好親切。
2020-11-19 81 浏览
患有選擇困難的小莎很愛吃日式便當,因為可以一次過吃到主菜、小食、配菜、漬物等組合,令人非常滿足👍🏻🍙鹽燒鯖魚配吉列南瓜薯餅,三文魚飯糰🍙這次小莎到了公司附近的丼瀛買便當,鯖魚、刺身、薯餅、飯糰、麵豉湯和中華沙律,食材看起來豐富得過分🤩鯖魚配搭魚汁、檸檬汁和蘿蔔蓉,帶出了鯖魚獨有的鮮香🐟薯餅脆口而且厚身,三文魚碎飯糰也很厚實🍙值得改進的地方就是刺身不夠新鮮,而且菜式都是偏簡單,可以再花一點心思哦🙊

🍙鹽燒鯖魚配吉列南瓜薯餅,三文魚飯糰🍙

2020-09-08
5 分钟 (外卖自取)
鹽燒鯖魚配吉列南瓜薯餅,三文魚飯糰
🇭🇰💛丼瀛 J-City 黃到發金的小店🍣🍤未入到舖頭已經睇到好多pepe🐸勁靚仲整埋5201314 leon light 店門口仲有得抽yell card😆好欣賞佢地仲有lennon wall 蘋果日報等等💛💛店員超nice 會搞笑又有笑容😝食物整體水準不錯 性價比高得黎又好坐 值得回頭👍🏻👍🏻座位之後都有間板 台面仲有火酒比客人任用店員都好積極fill 熱茶🍵加分加分咁岩👩🏻家姐朋友準備左小蛋糕🍰朋友早前打黎問過可唔可以放蛋糕店員回答話只要唔係美心就得🤣🤣真.黃到發金💛💛切餅時無request 都會寫香港人加油字眼😍一定要大力懲罰
🇭🇰💛丼瀛 J-City 黃到發金的小店🍣🍤
店員回答話只要唔係美心就得🤣🤣真.黃到發金💛💛
庆祝纪念
生日
2020-11-17 1960 浏览
十一月第二個星期四中午,觀塘。連續兩天找吃的都失望而回,快要崩潰了,今天決心要認真的找一下好料,想起之前跟好友吃過的美味刺身飯,剛好朋友說我公司一條街的距離有家做刺身飯的,趁著有時間,懷著興奮的心情過去買。不意外的,中午時段的觀塘到處人山人海,這家餐廳也不例外,光是外帶的客人已經堆滿門口,裡面就更不用說,於是就打消了堂食的念頭,乖乖買回公司慢慢吃。味噌湯,買刺身飯會送一碗味噌湯,尤其是微涼的秋天,先喝一碗清香順口的湯,暖身開胃。海之幸刺身飯,這刺身飯用料十足又新鮮,脆嫩甘香的一大坨三文魚子,纖維鮮明富彈性的松葉蟹肉,滑嫩細緻多膠質的油甘魚,油脂甘香鮮味濃的吞拿魚,厚切的三文魚跟肉質爽滑的大赤蝦,飯跟刺身的比例做的剛剛好,刺身完完全全的蓋滿飯,要小心的扒開來才能看到呢。飯裡面加了點點七味粉和紫菜絲,用來提升味道層次。個人覺得薑片跟芥末的份量多了一點,可以減半就好。凍檸檬茶,除了味噌湯,還會配一杯餐飲,這個價格來說又飽又美味,是挺化算的。服務方面,點餐的時候出了點嗅,原來餐廳只收現金或八達通,付款的時候才發現還差四塊錢,看到後面的隊伍長到不行,正打算改要其他刺身飯,服務生完全沒有臭臉,還說
十一月第二個星期四中午,觀塘。

不意外的,中午時段的觀塘到處人山人海,這家餐廳也不例外,
光是外帶的客人已經堆滿門口,裡面就更不用說,
於是就打消了堂食的念頭,乖乖買回公司慢慢吃。
味噌湯

海之幸刺身飯

海之幸刺身,這刺身飯用料十足又新鮮,脆嫩甘香的一大坨三文魚子,
凍檸檬茶

服務方面,點餐的時候出了點嗅,原來餐廳只收現金或八達通,付款的時候才發現還差四塊錢,看到後面的隊伍長到不行,正打算改要其他刺身飯,服務生完全沒有臭臉,還說可以替我先付那四塊,有空再回來還給她,實在太感激了,當然,作為有良心的人,第二天就把錢回去還給她了。

中午這個價格來說又飽又美味,以後想吃刺身飯的時候就可以多多光顧了。
2020-11-12
2020-11-17 37 浏览
今次就去左觀塘既丼瀛~一去到餐廳即刻有種熟悉的感覺!餐廳Meun選擇都好多,有刺身,燒物,佐酒小食等,仲有啲時令推介,有種居酒屋既感覺,可能依家疫情關係,每張枱上都有一枝消毒酒精和消毒紙巾,好貼心第一野就緊係飲過湯先,依個蛤•味噌湯好鮮甜,有蛤俐豆腐海帶蘑菇所煮成,用料豐富又有口感,而且蛤俐又大隻,值得一試!特上浦燒原條鰻魚爆丼,鰻魚好大條,兩隻手掌咁長,肉質都幾嫩,可惜入面有少少骨,但醬汁做得不錯,可以掩蓋腥味明太子醬燒玉子,玉子好嫩滑,而且一啲都唔乾,配埋明太子醬簡直一流,依個係我食過最好食既玉子,十分推介一口豚肉,豚肉好厚實,一啲都唔煙韌,仲好juicy,肥肉相隔,燒得啱啱好碎葱吞拿魚腩海膽卷,海膽都幾新鮮,吞拿魚腩又鮮甜,兩種夾埋口感層次提升,有少少可惜嘅係一次過食會比入邊嘅菜同青瓜掩蓋左海膽同吞拿魚嘅味道,所以我個人建議分開食會比較好軟殼蟹野菜米紙卷,軟殼蟹都炸得幾脆,又有蟹籽,令到好有口感,配埋麻醬,味道一流日式炸豆腐,表面炸唔夠脆,但入面啲豆腐係滑脫脫,入口即溶嘅感覺,都算唔錯依間餐廳性價比高,味道不錯,用料新鮮
今次就去左觀塘既丼瀛~一去到餐廳即刻有種熟悉的感覺!

依間餐廳性價比高,味道不錯,用料新鮮
2020-11-16 86 浏览
位於觀塘中海日升中心的「丼瀛」是該區其中一間高質素日式料理,不但價錢親民,而且份量偏大,性價比高。難怪每當午市、晚市時段,店外必定大排長龍。日式丼飯以高腳杯盛載,而非用傳統圓碗裝,頗特別。珍珠飯上鋪滿新鮮刺身:海膽、三文魚、劍魚腩、牡丹蝦、帆立貝、三文魚子,非常豐富。刺身味道鮮甜,沒有腥味,質地嫩滑,整體水準高。另外,套餐份量很大,飽肚實在。除了刺身丼,還有沙律、茶碗蒸、麵豉湯、飲品,經濟實惠。即使將餐飲轉為特飲,如這次把飲料升級為柚子蜜梳打,加配價亦只是$8,算是良心價。

丼瀛特選丼

丼瀛特選丼
2020-11-16 43 浏览
來得觀塘食飯,揀日本野又想食好點,第一時間唸起丼瀛,之前來呢度食過晚餐,這裡的食物質素還不錯,也有很多人來吃,所以口碑也不錯。我這次約了朋友來吃下午茶,下午茶的種類也蠻多,兩個人的話,我們點了沖繩丼同鍋燒,還點了小吃炸餃子。首先這個沖繩丼真係啱曬鍾意食魚生既我,好多塊魚生係面,看得出很新鮮,還有海膽大大塊,撈飯真係唔錯。另外鍋燒係烏冬,天婦羅為主,大大塊炸蝦好美味,烏冬湯不太濃,容易入口。兩個主食都配有沙拉很蒸蛋,真的很體貼。炸餃子是前菜,這個前菜也是炸的不錯,餃子皮薄餡靚,好香好好味。食完走時仲可以免費拿份報紙,老闆真係慷慨,真係要多多支持呢間日本餐。
兩個主食都配有沙拉很蒸蛋,真的很體貼。
2020-10-17
2020-11-14 61 浏览
刺身定食 $138刺身種類豐富,有三文魚、吞文魚、帶子、甜蝦等等,用料好厚身同好新鮮。同一般魚生丼唔同,飯係另上,感覺幾貼心,岩晒又想食一啖魚生一啖飯既朋友仔呀,鐘意食刺身既可以一試。鰻魚石鍋飯 $118鰻魚配上燒汁係石鍋上面,視覺效果非常美味。鰻魚食落仍保留餘溫,食落juicy。石鍋飯配料眾多,中華料理、蛋絲等份量十足。不得不提既係石鍋飯既飯,用日本珍珠米,食出啖啖米香。套餐仲配有沙律、味增湯、日式茶碗蒸,加$8仲配有飲品。真係抵食夾飽肚呀!環境舒適, 有充足空間,入面仲會播好聽既情調音樂☺️☺️ 雖然而家未有得旅行,大家得閒都可以過黎悠閒咁食日本野呀。😋😋
刺身定食 $138

鰻魚石鍋飯 $118

2020-11-14 57 浏览
其實食日本嘢都唔一定要貴嘅 有啲中等嘅質素都可以食到日本料理 今日行經觀塘上到去見唔使等位就入咗去食 貪佢冇乜人可以靜靜地傾下偈 我哋揀咗兩個set lunch 一個係刺身丼飯 另一個就係壽司set 壽司set仲會配埋烏冬 湯底都幾好味唔錯 以咁嘅價錢算係咁啦 另外加八蚊可以配埋特飲 我哋分別叫咗個柚子蜜梳打 同埋巨峰提子梳打 壽司嘅刺身都幾大飯就細細啱曬鍾意食刺身嘅人 嘢飲唔算太甜 幾好飲 地理位置適中 都算幾方便 可以一試。。。。。。
其實食日本嘢都唔一定要貴嘅 有啲中等嘅質素都可以食到日本料理 今日行經觀塘上到去見唔使等位就入咗去食 貪佢冇乜人可以靜靜地傾下偈 我哋揀咗兩個set lunch 一個係刺身丼飯 另一個就係壽司set 壽司set仲會配埋烏冬 湯底都幾好味唔錯 以咁嘅價錢算係咁啦 另外加八蚊可以配埋特飲 我哋分別叫咗個柚子蜜梳打 同埋巨峰提子梳打 壽司刺身都幾大飯就細細啱曬鍾意食刺身嘅人 嘢飲唔算太甜 幾好飲 地理位置適中 都算幾方便 可以一試。。。。。。
觀塘小黃人要支持嘅日本餐廳一入到餐廳,熟悉的歌,熟悉的公仔,小黃人一定要大大力懲罰呢間餐廳!1. 木耳花炸豆腐😍豆腐腔必食!豆腐同我想像中唔同,係用軟頭腐整,所以比硬頭腐滑身,仲要炸完,外脆內軟,感覺好幸福🥰2. 一口炸豚肉炸豚肉比想像中鬆軟😛而且好香口,有烤過嘅味道🥰高質3. 芝士焗帆立貝值得一讚嘅係餐廳好細心,將帆立貝砌細,然後整舊芝士加沙津漿放哂係每舊帆立貝上面,令你每食一啖都食到新鮮嘅芝士💜💜,芝士控一定好開心4. 三文魚頭連胶第一次叫呢樣小食😛三文魚頭嘅肉好滑,生熟程度岩岩好😗5. 特上蒲燒原條鰻魚爆丼性價比算唔錯嘅飯,鰻魚有兩隻手掌咁長,有小小鰻魚骨(以呢個價錢黎講係可接受範圍)😍肉質實淨得黎好滑,蒲燒汁提升左鰻魚嘅口感😋不過飯隔離嘅蛋花可能吸左小小魚腥味,🙈變到腥腥地PS:間餐廳要行入少少先會發現到🔸餐廳資料丼瀛(晚市)🔸地址:觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖------------------------------餐廳資料﹕味道﹕💜💜💜抵食﹕💜💜💜💜(5💜為滿分)
觀塘小黃人要支持嘅日本餐廳

1. 木耳花炸豆腐

2. 一口炸豚肉

炸豚肉比想像中鬆軟😛而且好香口,有烤過嘅味道🥰高質
3. 芝士焗帆立貝

4. 三文魚頭連胶

第一次叫呢樣小食😛三文魚頭嘅肉好滑,生熟程度岩岩好😗
5. 特上蒲燒原條鰻魚爆丼

PS:間餐廳要行入少少先會發現到
🔸餐廳資料丼瀛(晚市)
🔸地址:觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖
餐廳資料﹕
味道﹕💜💜💜
抵食﹕💜💜💜💜
(5💜為滿分)
2020-11-14 76 浏览
朋友生日,所以一早訂左枱,去到reception 唔洗等就入得餐廳。晚市人流唔系好多, 但環境好嘈,席間我地要大聲講野,對面位先聽到. 食物方面,牛舌非常好食,其他燒物則麻麻。我地叫左3個丼飯,3碗出現既問題都一樣,三文魚同海膽 完全唔新鮮,蟹肉十分乾。蝦算鮮甜,飯既芝麻同紫菜系最出色
油甘魚
甜蝦蟹肉海膽
牛舌
2020-11-10
牛舌
2020-11-13 37 浏览
要介紹下間日本餐廳,因為真係唔錯,2個人食幾好,環境光猛,又舒服😌🔻櫻花蝦炸豆腐🔻超正既櫻花蝦🦐,有大量嘅櫻花蝦包住嘅豆腐,炸到的櫻花蝦香脆🤩,而且唔加任何醬料都好好味😋,豆腐嫩滑,食時配少許蘿蔔蓉同紫菜,感覺會fresh,減少油膩感👍🏻🔻築地壽司杯$188🔻總共有7️⃣隻杯,分別有三文魚,海膽,甜蝦,蔥吞拿魚腩,黃金魷魚同松葉蟹肉。海膽杯好正🤩,鮮甜唔腥,甜蝦杯新鮮爽口👍🏻,松葉蟹肉杯好足料,黃金魷魚🦑彈牙,蔥吞拿魚腩仲正😍,香蔥令吞拿魚腩鮮味提升,減少左魚腩嘅油膩感,加小小醬油仲正🤩🔻軟殼蟹野菜米紙卷$68🔻好似日越混合菜咁😂,一客4件,仲有的沙律🥗。卷有大量蔬菜🥬同軟殼蟹,食嘅時候配芝麻醬,就好似食緊一卷沙律咁,幾方便幾好🥳。雖然有大量嘅菜,但係軟殼蟹嘅味道依然好香同好脆🤤,加埋芝麻醬之後味道提升👍🏻🔻碎三文魚松葉蟹肉卷$68🔻有三文魚粒係同蟹肉絲係面,飯卷包住青瓜絲🥒,將個口擘到最大,然後一啖食晒🤪,先食到三文魚同蟹肉味,咬兩下青瓜味就出現,味感先重後輕👍🏻,幾好食。🔻明太子醬燒玉子$26🔻厚大既玉子燒🤩,甜而不膩,再加上明太子沙律醬,甜酸夠味,食一件真係有的唔夠喉😂。🔻一口豚肉$

🔻一口豚肉$28🔻一串3件,肥肉相間,燒至脆皮,有少少🤏🏻鹽同胡椒調味,食落豬味好香🤤,而且豬既油脂唔膩,仲幾濃郁,要食🤤

2020-11-10 74 浏览
今日同朋友係觀塘見面,挑選左這間日本丼飯小店,去到見門面大量文宣~但黃色都唔係大哂,都要試過先知~~一上有一set湯、沙律、茶碗蒸唔錯唔錯,標準前菜都幾好主食我叫左個鰻魚石頭鍋飯,熱力十足,鰻魚正常~最驚喜係食到中後段發現底部既鍋巴👍👍👍👍👍👍👍好食 朋友叫左海膽油甘魚丼飯,佢話都好新鮮呢間店可能客量足,食物轉數夠,保持到食物既新鮮度~👍👍👍可以話客夠,食物新鮮,自然keep到客戶簡單直接講,呢間野價錢合理、質佳,可經常反頭食👍👍
但黃色都唔係大哂,都要試過先知~~

一上有一set湯、沙律、茶碗蒸
唔錯唔錯,標準前菜都幾好

朋友叫左海膽油甘魚丼飯,佢話都好新鮮
呢間店可能客量足,食物轉數夠,保持到食物既新鮮度~👍👍👍
可以話客夠,食物新鮮,自然keep到客戶

簡單直接講,呢間野價錢合理、質佳,可經常反頭食👍👍
Fatvava 揾食😋😋特盛海膽杯 $298每一層既鮮味都唔同。第一層有海膽,兩種海膽既味有明顯分別,唔會腥,新鮮清甜!下層有吞拿魚、三文魚、帶子、蟹籽碎,口感彈牙新鮮。最底層既蟹肉蟹膏有大驚喜,香濃鮮甜既蟹味,再配上一層海膽做一個好有海鮮鮮味既結尾!軟殼蟹野菜米紙卷 $78份量足料,每件卷都有大大軟殼蟹,岩岩炸起既蟹再加上菜同青瓜,再有蟹籽,成件事係勁脆,有口感,又幾fresh既感覺,唔錯!忌廉芝士鰻魚卷 $78足料既鰻魚,每一件鰻魚都有厚度,有肥美既感覺,唔會帶刺!卷入面有大大舊芝士,少少既青瓜。芝士味勁濃,再加上鰻魚既肥美,成件事係有少少罪惡感,好飽肚,配搭新鮮,唔錯!忌廉蟹肉薯餅 $36好夠熱仲辣口既,岩岩炸起,外脆內軟,外面炸衣唔會好厚,岩岩好,再加上入面既蟹肉,軟綿綿有蟹味,點上沙律醬,正呀!大蔥黑豚肉 $283大塊半肥瘦既豚肉,夠火喉,灑上黑椒,一咬油脂爆出,香口,再加上一舊蔥解膩。流心芝士漢堡扒 $48又係大大塊,煎香左表面,入面有相當足料既芝士,芝士香濃,整體配搭都幾特別,幾有飽足感。厚燒玉子 $25玉子堅厚堅飽滿,外面輕輕燒過,勁飽足,蛋味香濃。
Fatvava 揾食😋😋

特盛海膽杯 $298

軟殼蟹野菜米紙卷 $78

忌廉芝士鰻魚卷 $78

忌廉蟹肉薯餅 $36

大蔥黑豚肉 $28
流心芝士漢堡扒 $48

厚燒玉子 $25
玉子堅厚堅飽滿,外面輕輕燒過,勁飽足,蛋味香濃。
2020-11-05
  • 忌廉蟹肉薯餅