呢段時間裏面晚上六點之後只可以去買外賣食,呢一次就想去食魚生飯咁就去觀塘區揀咗一間小店。今次就Order 一個人既份量去試下佢既水準先!🍱丼瀛特選丼($188)- (三文魚、劍魚腩、牡丹蝦、海膽、三文魚籽、帆立貝)呢個丼飯主要係由幾種新鮮既刺身合併而成,三文魚同劍魚腩都幾新鮮,食落去個口感好飽滿😋。牡丹蝦同帆立貝大大隻幾新鮮👍🏻😋 海膽食落去口感好豐富,非常唔錯!整體黎講呢個丼都幾高分,價錢方面有少少頗高既,不過考慮到佢幾種刺身加埋海膽既份量都唔孤寒,所以都值得既👍🏻

2020-12-10
10 分钟 (外卖自取)
  • 丼瀛特選丼
2020-12-13 37 浏览
位於觀塘工業區鬧市,即使係疫情,當晚8點去到餐廳都座無虛席😅不虧係OpenRice 得奬熱店👍🏻一入到餐廳已經感受到濃烈嘅黃色氣氛,裝飾好迎合香港,#香港人加油💪🏻, 黃到金丼瀛主打日本菜,menu有好多選擇,令我好掛住日本呀,嗚😭丼瀛十二風味 $398店家強烈推介,一上枱我已經嘩左一聲,十二款迷你壽司杯同刺生,一定要手機食先,刺生好新鮮,最緊要有我大愛嘅海膽望落以為好的骰,會唔夠飽,但食落杯杯都好有份量,食完好滿足而又有飽肚感覺除咗十二風味呢個焦點,當晚仲叫左兩款小食原條茄子 $38價錢好抵,$38就有原條燒茄子燒茄子面有木魚碎再配醬汁,和風風味十足唐揚炸雞 $48去日本餐廳點少得叫炸雞我最驚就係炸雞炸完表面好油,但呢家唐揚炸雞炸完一啲都唔覺得油淋淋仲要係外脆內嫩❤️推介指數: 🌕🌕🌕🌕🌕

丼瀛主打日本菜,menu有好多選擇,令我好掛住日本呀,嗚😭

丼瀛十二風味 $398

除咗十二風味呢個焦點,當晚仲叫左兩款小食

原條茄子 $38
價錢好抵,$38就有原條燒茄子
燒茄子面有木魚碎再配醬汁,和風風味十足

唐揚炸雞 $48
去日本餐廳點少得叫炸雞
我最驚就係炸雞炸完表面好油,
但呢家唐揚炸雞炸完一啲都唔覺得油淋淋
仲要係外脆內嫩❤️

推介指數: 🌕🌕🌕🌕🌕
2020-12-08
  • 丼瀛十二風味
2020-12-13 50 浏览
見到好多好評,但作為專業的食評家,都需要中肯一點。大大力懲罰嘅餐廳我都一直有留意,丼瀛係其中一間。一入到去,好容易就被整個餐廳環境所吸引,同時間餐廳播放著熱血的歌曲,為餐廳加分 當日好似其他食評價推介咁樣叫咗一個刺生丼飯,但食落去並不驚艷,飯暖暖的,刺生夠凍但欠缺鮮甜味。一般。當日亦點左一個黑蒜油肉烏冬,湯底唔係新鮮熬製(雖然都預計到),食完嘅感覺就係有點鹹,同埋好似食緊杯麵但轉左烏冬麵底一樣。身為小店,的確需要我哋支持,但我唔會盲目跟從,好就係好,一般就係一般、差就係差。呢間餐廳我只能夠講中規中矩吧~

當日好似其他食評價推介咁樣叫咗一個刺生丼飯,

今日係觀塘放工後,約咗屋企人去行吓街同飯,大家平時都鍾意食日本嘢,於是見到呢間丼瀛好似好正,於是入咗去食😆築地壽司杯 ($188)- 壽司杯魚生款式都好多元化,有三文魚、吞拿魚蓉、魷魚花枝、海膽等等,樣樣都食到好正,啱晒同朋友仔一齊分享丼瀛特選丼 ($188)- 一上枱就超吸睛,好多魚生,件件都好大好厚,而且鮮味十足,食落啖啖都好滿足- 擺盤都好靚,令人食慾大增芝麻雞翼 ($48)- 芝麻雞翼幾有驚喜,外皮炸到香脆,口感好正,好想encore 叫多碟- 肉質都好鮮嫩,肉汁都ok豐富明太子醬燒玉子 ($26)- 明太子醬好香濃,食落甜甜㗎,同玉子一齊食好夾- 玉子香軟,一咬落去就試到佢甜甜嘅香味,好滿足,大人小朋友都好啱食整體嚟講食物幾高質,新鮮美味,環境闊落,衛生情況都好唔錯,食得好開心👍🏻

築地壽司杯 ($188)
築地壽司杯

丼瀛特選丼 ($188)
- 擺盤都好靚,令人食慾大增
丼瀛特選丼

芝麻雞翼 ($48)
- 肉質都好鮮嫩,肉汁都ok豐富
芝麻雞翼

明太子醬燒玉子 ($26)
- 明太子醬好香濃,食落甜甜㗎,同玉子一齊食好夾
明太子醬燒玉子

2020-12-09
明太子醬燒玉子
2020-12-09 43 浏览
完全冇食過冇做research,同友人誤打誤撞見到然後入去食的~~首先,間舖頭好似好大,但我冇去隔離睇,😂所以當住佢好大先。衛生方面都幾貼心,準備咗消毒噴霧喺台面。朋友叫咗壽喜鍋,佢就話個湯底越煮越鹹,要嗌左一個三文魚丼,冇expect佢啲三文魚咁大塊!個Wasabi超辣,食到勁飽。我哋仲嗌左炸芝士,芝士唔會話好漏,唔錯唔錯。咁嘅價錢食到高質素嘅晚餐, 我覺得係值得嘅。係飲品有啲貴,窮人比唔起😹。
首先,間舖頭好似好大,但我冇去隔離睇,😂所以當住佢好大先。
衛生方面都幾貼心,準備咗消毒噴霧喺台面。
我哋仲嗌左炸芝士,芝士唔會話好漏,唔錯唔錯。
2020-12-09 1983 浏览
前日下午食左四個蛋糕之後太飽,去到好夜先肚餓,所以拖到九點先食dinner。為左遷就喺觀塘返工嘅朋友,所以去左觀塘dinner。朋友話佢喺呢間餐廳食過lunch幾好食,所以就帶左我黎呢到食dinner啦。既然朋友食過,咁揀野食呢個咁粗重嘅工作就交比佢啦。然後我望到張單,見到佢淨係揀左一個刺身飯、一份蒜蓉燒茄子同一個叫串炸摩天輪嘅野食,兩個人share食。我就好驚訝咁問佢:「下?你淨係叫一個飯?你肯定我會夠飽?」不過既然佢食過,咁佢應該知嘅,咁我就信住佢先啦。🍣丼瀛特選丼 $188有劍魚腩2片、三文魚2片、海膽一格、牡丹蝦1隻、帆立貝1隻同埋三文魚籽。望落個碗雖然有啲細,但係食落發現個碗好深,所以裝左好多刺身飯,真係兩個人share再加啲其他小食都夠,特別係仲有個蒜蓉燒茄子同埋有咁多樣炸物嘅串炸摩天輪。刺身幾新鮮,海膽有鮮甜嘅味道,整體黎講,呢個價錢食到咁多款,仲要有嘅質素嘅刺身真係幾抵。🍆蒜蓉燒茄子 $58燒茄子有四大舊,茄子會切開一半,中間有滿滿嘅蒜蓉同蔥花喺入面,蒜蓉會將茄子嘅味道帶出嚟,一齊咬落蒜蓉同茄子度,真係夠晒滿足感。不過略嫌多油左少少,如果少啲油會好啲。🎡串炸摩天輪 $1

既然朋友食過,咁揀野食呢個咁粗重嘅工作就交比佢啦。

🍣丼瀛特選丼 $188

🍆蒜蓉燒茄子 $58

🎡串炸摩天輪 $168
我見到呢個名嗰陣睇漏左個炸字,以為係食串燒。個摩天輪都幾得意,真係可以轉架,上面有五個籃仔,每個籃仔入面都有2-4件炸物,例如唐揚雞塊、芝士年糕、炸紫薯餅、炸蝦、炸蠔、炸粟米餅,炸得非常香脆。不過我本身平時少食炸物,所以呢個主要係朋友食。不過如果鍾意食炸物嘅朋友,食呢個摩天輪應該會好滿足。
串炸摩天輪

結論:真係夠飽,仲要都真係食得幾飽。
2020-12-07
串炸摩天輪
  • 丼瀛特選丼
2020-12-09 78 浏览
黃店梗係要撐!仲要抵食又高質🤪暖粒粒系列:安格斯牛頸脊 $168好夠油花,肉質鮮嫩爽滑,切得又夠薄片,口感好好😍仲有8片♥️都不少㗎!野菜藍都好豐富🤓特別喜歡豆腐!滑溜溜~仲有金菇、大大粒嘅鮮冬菇、娃娃菜等等!推介:葛絲。比較特別,出面比較少有,似薯粉, 吸附啲湯汁~壽喜燒湯汁甜甜地😊食得特別愉快😌一口豚肉 $28其實吾止一口,都幾大件,肉質比較扎實,加左少少檸檬汁,更清新~芝麻雞翼 $48熱辣辣,十分滋味!雞翼有啲鹹香味。佢似半煎炸,吾會好似炸雞翼咁油膩,而且雞皮算薄😋明太子醬燒玉子 $26價錢可能少少貴,但玉子軟滑有蛋香,而且幾厚身,加埋一層明太子醬,抵食嘅😌松葉蟹肉海膽甜蝦丼 $158各款刺身都非常新鮮,尤其係甜蝦🦐,完全無雪味,海膽唔會腥苦,松葉蟹肉🦀同魚子舖滿成個碗😍,超級大滿足!🤤❤️🔰衛生做得好好,會探熱,又有消毒酒精、搓手液供應,食得好安心
黃店梗係要撐!

芝麻雞翼 $48

明太子醬燒玉子 $26

松葉蟹肉海膽甜蝦丼 $158

2020-12-08 41 浏览
今日同朋友去咗觀塘嘅一間日本菜小店, 位置喺觀塘市中心嘅商業大廈入面。一入到餐廳, 就覺得裝潢風格好柔和好雅緻, 空間亦十分寬敞, 坐得好舒服。另外,員工服務態度十分殷勤親切。👍小食 order 咗 炸餃子 同 燒餅棒, 兩樣都好香口。丼瀛特選丼 $158第一眼就被佢個有特別切割形狀的透明大酒杯所吸引 😍成個魚生飯載喺個透明大酒杯入面, 單睇賣相就好有睇頭啦, 打卡一流。🤩魚生有三文魚,帆立貝, 劍魚腩, 牡丹蝦, 海膽, 三文魚籽, 玉子。魚生件件都大大件, 幾新鮮, 啖啖肉, 特別係隻牡丹蝦🦐大大隻,肉質又爽口又綿😋海膽唔會腥, 味道就較偏淡。同埋飯量同魚生的份量都多, 好足料, 好抵食。👏👏👏銀雪魚 $128飯量好足, 魚扒幾厚肉, 口感十分嫩滑🐟魚皮煎得香, 好少骨,超讚,👍可惜略微細條咗小小, 如果銀雪魚份量多番 D 就 perfect 啦🤤飲品方面 order 咗杯 柚子密 $5 同 八香果梳打 $8。 梳打感覺酸酸甜甜, 冰冰涼涼, 好清新醒胃。☺️

小食 order 咗 炸餃子 同 燒餅棒, 兩樣都好香口。

丼瀛特選丼 $158

銀雪魚 $128

2020-12-07
午餐
2020-12-06 29 浏览
最近在網上訂了一些貨品要到觀塘區取,順便在這裡吃晚飯。想不到印象中的觀塘已經變化這麼大,經過一個商場,有各式各樣的餐廳。.丼瀛是個日本餐廳,看到好評不少所以便選了這家試試,果然不令人失望。👍🏿.天龍卷🐲$98,是炸蝦🍤卷配以三文魚🍣,炸蝦挺巨大,難怪改名天龍!哈哈 🐠三文魚也相當肥美,入口帶有豐腴質感😋.松葉蟹肉海膽甜蝦丼$158,蟹肉份量挺足,海膽鮮味,不錯不錯👍🏿.芝麻雞翼$48,炸得好香口,雞皮炸得乾身脆卜卜.一口豚肉$28,一串3件;金菇牛肉卷$28,1份4件;明太子醬燒玉子$26;櫻花🌸蝦炸豆腐,豆腐還是好嫩滑,炸皮充滿著小小的櫻花蝦,新奇有趣。⭐️性價比:4/5星💰人均:$200港元

芝麻雞翼$48,炸得好香口,雞皮炸得乾身脆卜卜

⭐️性價比:4/5星
💰人均:$200港元
2020-12-04 16 浏览
形容尼間日式餐廳為香港人的博物館一d都晤過份。店外已經擺左大量文宣,店內亦貼左過往重要新聞及寄賣黃圈手作。係今日既環境底下,有尼份既堅持同勇氣,絕對值得我地既尊敬。希望平日佢晤會受到太多既騷擾同不公平對待。講反餐廳環境同食物先。餐廳乾淨闊落,坐得好舒服,侍應服務殷勤有禮,會主動問需晤需要額外碗筷同加茶。今晚點左海之幸丼,築地壽司杯同什錦天婦羅。丼飯刺身份量好足,但略嫌未夠新鮮,飯面加左類似七味粉既野調味,口感同味道都豐富左好多,個人黎講係幾鐘意的。壽司杯有七種不同刺身飯,擺盤吸引特別,但接近二百七十的價錢其中有一款係黃金魷魚就有d失望,飯就有d乾身同較硬。天婦羅正常發揮。整體黎講,除左壽司杯外,各款野食性價比都合理,餐廳都好有心機推左好多折扣優惠,午市外賣四十蚊就有交易。疫情下餐廳晤易做,同路人要多多支持,餐廳亦要加油,繼續進步。

2020-12-04 18 浏览
平時都知觀塘中海日升中心好多野食今次我同媽媽就揀左lee 間裝修奪目嘅日式餐廳食lunch⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️到處都係正能量字句👍🏻👍🏻👍🏻餐牌有簡潔清晰嘅圖,直接睇自己想食咩😛見午市set咁吸引就叫左一個丼飯💕另外叫左午市嘅石頭鍋飯我見午市都有埋沙律,麵豉湯,蒸蛋,餐飲都好豐富💜餐廳有係每枱提供搓手酒精👍🏻👍🏻👍🏻沙律🥗新鮮,我鍾意佢夠多醬🤤個蒸蛋夠滑,有雞肉午市有得揀小刺身,炸餃子,或者燒餅棒我地揀左刺身同餃子🥟餃子好食!!!花刺身丼💕刺身好厚啖啖肉👍🏻👍🏻👍🏻賣相吸引🌟蒲燒鰻魚石鍋飯✨✨✨✨✨Lee個我係有d估唔到一攞過泥個時真係超級熱辣辣!🔥就係石頭鍋能夠比我嘅喜悅💫而且鰻魚好大舊韓式蘿蔔好爽好味加埋d芝麻好香🤤🤤🤤總結,兩個set加埋2百頭Lunch泥講有d貴,不過佢都包好多野食同埋份量十足所以我覺得都ok另外,味道都唔錯尤其係鰻魚飯! 推介🌟🌟🌟🌟最後,不得不讚員工服務好好👏🏻👏🏻好貼心,不忙加水,幫你收下d碟,臨走前仲同我say bye bye成個感覺好好😁
平時都知觀塘中海日升中心好多野食
今次我同媽媽就揀左lee 間
裝修奪目嘅日式餐廳食lunch⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

到處都係正能量字句👍🏻👍🏻👍🏻

餐牌有簡潔清晰嘅圖,直接睇自己想食咩😛

見午市set咁吸引就叫左一個丼飯💕
另外叫左午市嘅石頭鍋飯
我見午市都有埋沙律,麵豉湯,蒸蛋,餐飲
都好豐富💜

餐廳有係每枱提供搓手酒精👍🏻👍🏻👍🏻

沙律🥗新鮮,我鍾意佢夠多醬🤤

個蒸蛋夠滑,有雞肉

午市有得揀小刺身,炸餃子,或者燒餅棒
我地揀左刺身同餃子🥟

韓式蘿蔔好爽好味
加埋d芝麻好香🤤🤤🤤

總結,
兩個set加埋2百頭
Lunch泥講有d貴,不過佢都包好多野食
同埋份量十足
所以我覺得都ok

另外,味道都唔錯
尤其係鰻魚飯! 推介🌟🌟🌟🌟

最後,不得不讚員工服務好好👏🏻👏🏻
好貼心,不忙加水,幫你收下d碟,
臨走前仲同我say bye bye
成個感覺好好😁

2020-12-04 10 浏览
今日去了觀塘日昇大廈食日本料理!我們今日選了"丼瀛日本料理"店舖裝飾好有特色~我們點了蒜蓉燒茄子蒜蓉好香,茄子棉棉軟軟!有一點焦香!好野味!串燒~大蔥黑豚肉黑豚肉好有咬口!爽爽鮮甜!串燒~明太子醬燒玉子好香香軟軟!外面的醬咸咸香香,內面甜甜滑滑的蛋。碎三文魚松葉蟹肉卷飯卷上面放了三文魚,松葉蟹,蔥,好配!丼瀛特上築地壽司杯有七杯內面有吞拿魚,鯛魚,甜蝦,帶子,海膽,鱲魚,三文魚,三文魚子。味道不錯!
今日去了觀塘日昇大廈食日本料理!
我們今日選了"丼瀛日本料理"
店舖裝飾好有特色~
我們點了
蒜蓉燒茄子
蒜蓉好香,茄子棉棉軟軟!有一點焦香!好野味!

串燒~大蔥黑豚肉
黑豚肉好有咬口!爽爽鮮甜!

串燒~明太子醬燒玉子
好香香軟軟!外面的醬咸咸香香,內面甜甜滑滑的蛋。

碎三文魚松葉蟹肉卷
飯卷上面放了三文魚,松葉蟹,蔥,好配!

丼瀛特上築地壽司
有七杯
內面有
吞拿魚,鯛魚,甜蝦,帶子,海膽,鱲魚,三文魚,三文魚子。
味道不錯!
2020-12-01 28 浏览
係咁忙嘅日子都要休息下,所以簡左一間好野食,獎勵一下自己。之前經過都發覺好多人排隊,成日都滿曬座。今次決定去食下,佢嘅款式種類有好多多,樣樣都令人心動,食料好新鮮,份量都好多。佢每個套餐都有沙律、味噌湯同蒸蛋。沙律同味噌湯都同出面日本餐廳差唔多,而蒸蛋幾好食,佢裡面有唔同嘅材料,特別加左冬菇之後,特別好味,可能太鍾意菇味,佢同時都蒸得幾滑。點左月見牛肉石鍋飯,佢一上到黎,就見到佢好大碗,非常驚訝,可能兩個人分享都得。佢有好多配菜,特別係酸蘿蔔,為個飯添左色彩,佢仲有中華沙律菜,但熱食嘅時候唔係好習慣,平時多數都係凍食。佢嘅牛肉份量都好多,差d食唔曬。除左個飯,佢仲可以簡一個小食,然後簡左炸餃子,佢係新鮮炸好,上菜嘅時候都熱辣辣,食落唔好太鹹。丼瀛特選丼先係成餐最期待嘅餸菜,好耐冇依過魚生飯,佢依然係我嘅最愛。依碗魚生飯有好多材料,包括三文魚、劍魚腩、牡丹蝦、海膽、三文魚籽同帆立貝,佢樣樣材料都好新鮮同鮮美,唔會係平價貨。海膽同劍魚腩好鍾意,海膽口感細膩綿軟,唔會覺得佢好腥。劍魚腩嘅魚油味好濃,同時鮮甜美味,令人好鍾意。

2020-12-01 43 浏览
見到丼瀛評價好高…其實想試好耐…上次過黎wall in…可惜疫情關系摸左門丁…不過疫情阻唔到我既…今次訂左位先黎…9:30都爆場。好彩訂左位望下餐牌都好多野食…既然叫得丼瀛…咁我地當然試下佢地個丼。我地點左個甲羅燒松葉蟹肉丼…同埋特上蒲燒原條鰻魚爆丼…加多個香桃蟹籽沙律食住先。呢度上野都好快…先黎個沙律…個沙律除左菜仲有生果絲食落好清甜之後就到甲羅燒蟹肉丼…一望就知好味…餸既份量一d都唔孤寒…甲羅燒撈埋隻鵪鶉蛋…再撈飯…差d想加飯😂😂😂…蟹肉又夠多…仲要有兩隻鉗原條鰻魚好大塊…個汁好味…好怕出面食到d汁得個甜字…鰻魚食落好肥美…野飲就ok啦…除左野食好味之外…價錢又合理…最重要服務好好…個個都好有活力…又勤力又好禮貌…要加分…所以平日9:30都爆場係有原因…加油💪💪

香桃蟹籽沙律

甲羅燒松葉蟹丼
特上蒲燒原條鰻魚爆丼
巨峰提子/青蘋果梳打
2020-11-29 22 浏览
相信成日喺觀塘食嘢嘅香港人一定會認識呢間黃店日本料理💁🏻‍♀️除了店內會擺放海報及特色牆壁外就連店舖logo都加咗5201314💛當然所播放的亦是相關歌曲🥗沙律,湯,茶碗蒸惠顧午餐定食就會附送以上三款食品沙律:用上胡麻醬代替 富日式風味麵豉湯:內有昆布 份量亦頗多👏🏻👏🏻茶碗蒸:味道鮮甜以及嫩滑得直入喉嚨雖然是跟餐附送🎉可是絕不馬虎的🥢燒餅棒由於平常食燒餅時都會太易使人有飽肚感但這樣跟餐連同的三選一自選小吃👀2件少少地👅過口癮最適合另外 中間夾有小章魚 使得整體有嚼勁🥟炸餃子外皮炸到金黃香脆🥳內餡卻能充滿肉汁及脂香真正外脆內軟💕口感一絕🐮蒜香一口牛 $98當大量蒜蓉與洋蔥一同烹調蒜蓉香氣全被逼出來💪🏻以及洋蔥煮至半透狀態乃雙重滋味🙆🏻‍♀️使得醬汁與牛肉亦滿是香氣加上這兩款材料與牛肉極為匹配能凸顯出牛肉的肉味和羶香🥰🍱蒲燒鰻魚飯 $98鰻魚經烤製後再塗上燒汁以除去魚腥味而這裏的醬汁味道較平時的更為濃郁鹹香十足並帶點點甜度🙌🏻非常可口就算直接或配飯吃也很適合但需注意 小心會有細骨😉
相信成日喺觀塘食嘢嘅香港人
一定會認識呢間黃店日本料理💁🏻‍♀️