2020-10-07
早前疫情大肆下, 真係唔敢周圍食野, 特別係生冷野。但最近疫情緩和, 今晚又餓又掛住日本菜嘅時候, 剛好經過丸十, 就試一試。見到有好幾枱都食緊燒肉, 真係好吸引, 但我今日嘅目標係sushi ~本來打算自選10件壽司, 一個set有埋沙律同湯, 但另外$268丸十壽司盛都係10件, 感覺好扺啊!由於餐牌上又神秘無show出黎, 只係知一式兩件, 所以見到實物時格外興奮。由淺至濃: 金目鯛/ 赤海蝦/ 帆立貝/ 中拖羅/ 馬糞海膽金目鯛魚肉好爽口, 味道清甜, 帶少少柚子香吊味赤海蝦好厚肉, 全隻放入口特別感受到有啲難handle, 蝦肉膠感好重好jam口!!係新鮮嘅表現~加配黑魚籽令視覺同味道都提升帆立貝都好鮮甜, 唔算好大隻但肉厚, 零雪腥味中拖羅顏色偏深, 本以為係靚少少嘅赤身, 但入口那種油脂香同埋肉質柔軟度就知道分別油脂香有after taste, 但唔係爆油入口即溶, 恰到好處!馬糞海膽係最有驚喜嘅一款, 因為Menu上印出黎係細海膽, 而我確係鐘意大片馬糞嘅口感, 今次嘅海膽顆粒原整又清晰, 口感creamy有海水味, 可以唔需要再多加豉油都好夠味!好滿足嘅一人前❤️
金目鯛魚肉好爽口, 味道清甜, 帶少少柚子香吊味
加配黑魚籽令視覺同味道都提升
帆立貝都好鮮甜, 唔算好大隻但肉厚, 零雪腥味
好滿足嘅一人前❤️