2022-08-14 2688 浏览
呢個禮拜家姐請客,原本 book咗灣仔某酒樓試懷舊點心及菜式,但大部份成員認為此店質素近年不斷下降,最後一致同意改地方,揀咗會展中庭食優質點心,因為有展覽,所以中庭通知我哋祇得個半鐘頭食嘢。一行六人坐港鐵去會展,超方便,會場秩序安排得好好,去展覽同去酒樓分開唔同入口,一啲都唔亂坐低無耐,我哋就叫齊嘢食,上桌速度亦好快面頭舖滿金華火腿絲,每碟三件,六個人叫兩碟家姐推薦炸得鬆脆又唔覺油膩,超好食黑松露味突出,野菌新鮮無噏味,皮煙靭,清新可口香口,可惜炸得乾咗啲加入頗多馬蹄,食落爽口造得極似魚,加入毛豆做魚眼,其實係魚肚加蝦膠,魚肚厚,蝦肉彈牙,我鍾意佢唔鹹,質感豐富,my favor造型似南瓜嘅鹹水角,好有創意用紫菜墊底,不過紫菜唔脆,亞妹至愛家姐强力推薦話一碗份量足夠兩個人食深得亞哥歡心原本叫一碗 ,結果encore多碗飯炒得乾身,粒粒分明,初初覺得好食,但再添食覺得稍為乾咗少少。中庭signature,賣相靚,薄薄金萡顯貴氣,蝦肉彈牙,食味亦佳甜品叫咗兩碟蛋散,鬆脆唔太甜👌每碟四條,記得影相時,剩番一條整體質素嚟講,呢度點心係我食過算數一數二高水準嘅,欣賞有創意,當然價錢亦唔算平,但正

坐低無耐,我哋就叫齊嘢食,上桌速度亦好快

蠔皇鮮竹卷

面頭舖滿金華火腿絲,每碟三件,六個人叫兩碟

窩貼小棠菜

家姐推薦

炸得鬆脆又唔覺油膩,超好食

黑松露野菌餃

黑松露味突出,野菌新鮮無噏味,皮煙靭,清新可口

椒鹽白飯魚

香口,可惜炸得乾咗啲
山竹牛肉球

加入頗多馬蹄,食落爽口

巧手鳳尾魚

脆炸南似粿

造型似南瓜嘅鹹水角,好有創意
用紫菜墊底,不過紫菜唔脆,亞妹至愛

濃雞湯稻庭麵

家姐强力推薦
話一碗份量足夠兩個人食
深得亞哥歡心

原本叫一碗 ,結果encore多碗

生炒牛肉崧飯

中庭鮮蝦餃

椰香腰果碎脆蛋散

甜品叫咗兩碟蛋散,鬆脆唔太甜👌
每碟四條,記得影相時,剩番一條

整體質素嚟講,呢度點心係我食過算數一數二高水準嘅,欣賞有創意,當然價錢亦唔算平,但正所謂一分錢一分貨,而家用匯豐咭找數會有九折,推薦一試。

2022-08-14
窩貼小棠菜
黑松露野菌餃
巧手鳳尾魚
脆炸南似粿
濃雞湯稻庭麵
中庭鮮蝦餃
2022-07-25 2523 浏览
從小到大,每逢假日;總會和家人飲早茶,可能習以為常,如聞説有質素或有特色的,總有興趣一試。最近見很多朋友都不約而同推介這裡的點心放題,剛好臨近好友生日,來這裡慶祝也十分開心熱鬧呀。為了吃得更盡情,我們訂了間私人房,那就可以吃得更無拘無束了。現惠顧點心放題,每位客人可享前菜併盤(兩位起),以三層架盛載,包括:鹽焗鮑魚、芹香琥珀雞頭米、蔥油海蜇、黑松露腐皮卷、葡汁釀蟹蓋及竹笙海鮮灌湯餃。任點任吃的點心包括6款廚點推介、13款精選點心及6款甜點;有人豪言要每款一碟,話有兩個鐘慢慢食,應該無咩難度,再叫多一round都得喎。前菜併盤共六款,最喜鹽焗鮑魚、黑松露腐皮卷及葡汁釀蟹蓋。鮑魚爽彈卻不韌口,經炙燒過後外層微脆,還帶微微酒香;腐皮卷外層酥脆,帶濃濃菇香味的餡料再加惹味的黑松露醬,好吃;葡汁釀蟹蓋的漲卜卜外型令人未吃便已愛上,先將金黃香脆的麵包糠撥開,內裡是以蟹肉、洋葱及葡汁炒成的餡料,雖屬易飽肚之物,但也忍不住將整件吃光光。廚點推介有六款:每日老火靚湯、椒鹽茄子、脆皮鮮蝦雲吞、豉油皇牛肉炒麵、豉油皇煎腸粉及田園時蔬。當日的老火湯是赤小豆粉葛湯,看湯色就知濃郁,此湯有健脾去濕、利水消腫等功效

當日的老火湯是赤小豆粉葛湯,看湯色就知濃郁,此湯有健脾去濕、利水消腫等功效,正合在這炎熱的夏天飲用。
很喜歡這個椒鹽茄子,外層炸至金黃香脆,內裡軟嫩,屬encore之列。
豉油皇煎腸粉是我的喜好之一,這裡的入口軟滑,但如可以煎得脆一點,相信會更合我意。
13款精選點心中最喜歡造型趣緻的蟹肉兔仔餃、鮮甜爽彈的中庭鮮蝦餃、肉汁豐盈的高湯小籠包、鬆軟味濃的蜜汁叉燒包、酥脆的南瓜粿及鮮香的蟹籽香菇燒賣。
6款甜點計有酥脆的綠茶餅、脆糯的薩琪瑪、像真度高的香濃紫薯包、鬆軟的古法馬拉糕、酥脆的椰香腰果碎脆麻花及精選糖水(是日的乃腐竹薏米糖水)。
假日點心放題逢星期六,日和公眾假期早上 10 時至中午 12 時供應,成人定價為$358/位(兩位起);7 至 11 歲小童為$268/位;6 歲或以下小童免費(另設茶芥及加一服務費)。嗜酒的朋友可額外加$138,享受2小時無限暢飲指定紅白酒。

酒店級數當然有一定水準,點心即叫即蒸、保証新鮮熱辣;如想一試的話記得預早訂位,皆因要保持水準,便需預先掌握客量以作出更佳的工作分配,所以只會預留數張抬作walk-in 之用。

#TheAtrium_Wanchai

2022-07-16
庆祝纪念
生日
2022-07-23 1379 浏览
假日,通常都瞓到自然醒,之後找個地方悠閒嘆個Brunch,逍遙自在咁渡過。令我晨早爬起身既,係會展中庭既任食點心,只在Weekend的十點至十二點供應。三百五十八的價錢,除左三層架的食物及灌湯餃每人一份外,其餘的東西,任你吃個夠,香港人最中意就係任點任食架喇!三層架送上來,立即傳來撲鼻的松露香,頂層呢件腐皮卷,要試!芹香琥珀雞頭米幾清爽,我個人一向喜歡吃粒粒的東西。蔥油海蜇都爽脆,正常發揮。鹽焗鮑魚爽口不韌,而且已經切開,吃得更方便。蟹蓋漲卜卜,好多蟹肉好香,不過葡汁釀蟹蓋這東西,真係好漏。灌湯餃並不是傳統的出品,而是浸在湯內的。然而,湯頭清甜,灌湯餃漲卜卜,餡料豐富,味道都唔錯的。之後是一系列的任食點心。蝦餃外型靚仔,些少金色的點綴更顯矜貴。燒賣有兩款,綠色外皮的是蟹籽香菇燒賣,身型飽滿幾吸引。不過重口味既我,更鍾情麻麻辣辣燒賣,惹味但不致辣到噴火,值得一試。兩款素餃都做得晶瑩,餡料豐足。黑松露野菌餃贏在香氣,但水晶紅頭菜餃的清甜,我卻更為欣賞。蟹肉兔仔餃,賣相可愛得來,又有勁多蟹肉,要試呀!對在粵菜館子吃小籠包,總是有點忌諱。然而呢度又唔一樣,睇個外型已經知道,皮薄肉鮮有湯汁,絕不

蟹肉兔仔餃,賣相可愛得來,又有勁多蟹肉,要試呀!
對在粵菜館子吃小籠包,總是有點忌諱。然而呢度又唔一樣,睇個外型已經知道,皮薄肉鮮有湯汁,絕不比滬式館子遜色。
鳳爪入味,又唔會溶溶爛爛咁,吃得過。山竹牛肉的口感也沒有實的的。
煎炸香口嘢我當然喜歡,咸水角做到南瓜咁既樣,我覺得有點偏大隻,吃半隻我就足夠了。
脆皮鮮蝦雲吞要趁熱食,咬落超級鬆脆,令鮮蝦餡料也頓成配角,沾些少甜酸汁,我想『安哥』一隻。
又來一些包點,說是迷你素菜包,其實都唔太迷你。叉燒包是傳統的裂口出品,岩晒愛忠於原著既我。最吸睛的,毫無疑問係香濃紫薯包,顏色吸引之餘,味道亦真的濃郁,紫色控一定要試。
我從來唔知馬拉糕係咪屬於甜點, Anyway,熱辣軟熟的出品,我就是喜歡。
飽到上心口,但吃甜是另一個胃。香甜鬆脆的脆麻花和馬仔,外形略帶日系的綠茶餅,以至清潤的腐竹糖水,都俘虜了我的甜胃。

飽到晚飯都幾乎唔使食~
繼上次介紹完九龍區點心放題後,反應比想像中更好,一於今次就介紹埋港島區,位於會展內,假日時間10am - 12noon 就食到既點心放題喇!以放題黎講,點心款式比想像中更多,仲要有誠意又有創意。✅中庭鮮蝦餃🦐賣相黎講都可以話係見過中偏有美感既,每道摺痕清晰,皮薄而質感爽口✅麻麻辣辣燒賣富有絲絲辣勁既燒賣,令人印象難忘✅脆炸南瓜粿🎃賣相真係好可愛,味道和質感也跟咸水角相近~✅每日老火靚湯🥣雖則點心為重點,但係例湯都真係必點,盡收精華於湯中,飲完都真係好想再enchore😚✅香濃紫薯包🍠據擁有多年自助餐經驗黎講,包類都係盡量避免,但係強烈建議留返少少位置俾佢而點心,只係開始! 不忘仲會送埋「中庭」美食三層架同埋竹笙海鮮灌湯餃, 前者既亮點係鹽焗鮑魚同葡汁釀蟹蓋,朝早都食得咁豐富,好似下午茶咁,確係盡顯霸氣😎

放題黎講,點心款式比想像中更多,仲要有誠意又有創意。

✅中庭鮮蝦餃🦐

✅麻麻辣辣燒賣
富有絲絲辣勁既燒賣,令人印象難忘

✅脆炸南瓜粿🎃
賣相真係好可愛,味道和質感也跟咸水角相近~

✅每日老火靚湯🥣

✅香濃紫薯包🍠

2022-07-17 986 浏览
昨天約了一大班好友去吃點心放題順道慶祝兩位七月壽星公生日,大家看見下圖便知我們吃得有多滿足,這天嘆完這個點心放題我滿足到連晚餐也省卻了呢!餐廳正是位於會展內的中庭在近月推出了假日點心放題,可於兩小時内任食超過20款點心、小食及甜品,實在太適合喜歡吃點心的我們。我們一行七人被安座於廂房內享用這次的點心放題,在這兒吃得特別舒適加上嘈吵的我們不會騷擾到其他客人實吃得太暢快了!中庭這個盡情點 • 盡情吃假日點心放題除了有超過20款點心、小食及甜品外,更會送上中庭美食三層架內裡有5款精緻美食及竹笙海鮮灌湯餃各一份真的勁豐富。5款精緻美食包括有鹽焗鮑魚、蔥油海蜇、黑松露腐皮卷、芹香琥珀雞頭米及葡汁釀蟹蓋。芹香琥珀雞頭米其實是茨實吃下口感軟糯香嫩,而且有健脾益氣固腎澀精等作用好有益,配襯琥珀合桃一起品嚐味道清爽咬口十足。黑松露腐皮卷炸至酥脆可口,吃下滿滿菌香芬芳可口。蔥油海蜇口感爽脆彈牙襯香氣撲鼻的蔥油很匹配。鹽焗鮑魚經炙燒過香氣提升了不少,吃下口感軟滑兼富彈性還帶上少許酒香不錯吃。而這個葡汁釀蟹蓋是看得見的豐滿,漲卜卜的賣相十分討好叫人垂涎。釀蟹蓋工序繁多香脆的麵包糠外皮不油不膩,內裡以蟹肉及洋葱

黑松露腐皮卷炸至酥脆可口,吃下滿滿菌香芬芳可口。
蔥油海蜇口感爽脆彈牙襯香氣撲鼻的蔥油很匹配。

釀蟹蓋工序繁多香脆的麵包糠外皮不油不膩,內裡以蟹肉及洋葱加上葡汁炒成餡料,一口吃下啖啖精華所在是精彩的味道。

最後還有竹笙海鮮灌湯餃皮薄餡足,配上鮮甜高湯和爽口竹笙好令人滿足的味道。

來到任食環節好友點上每日老火靚湯,這天的是赤小豆粉葛湯濃郁的湯色已說穿了老火的味道。

炸物有脆皮鮮蝦雲吞、脆炸南瓜粿及椒鹽茄子,聽見大家品嚐脆皮鮮蝦雲吞時那清脆聲音便知有多好吃,扁桃腺發炎未愈的我只敢輕嚐一件香軟可口的椒鹽茄子!!

蒸點中的餃類選擇不少當中包括有中庭鮮蝦餃、水晶紅菜頭餃、黑松露野菌餃及蟹肉兔仔餃,我吃了金碧輝煌鮮爽的蝦餃,外皮煙韌香氣撲鼻的黑松露野菌餃,還有粉嫩可愛又鮮味的蟹肉兔仔餃,三款蒸餃也非常合我口胃要Encore喔。

然後必吃的一定是這個麻麻辣辣燒賣,大大隻的燒賣內藏著了爽甜的鮮蝦,配搭微微的麻辣香氣真的是太誘人了吧!

吃不得辣的朋友可以吃賣相翠綠清新怡人的蟹籽香菇燒賣,而我就最愛吃香辣醬皇鳳爪喜歡它汁醬包裹得剛剛好味道不錯,還有蠔皇鮮竹卷可惜喜歡吃的車爸爸未能同行否則應該要點三客才夠。

最後還有些飽肚的點心如多汁的高湯小籠包、鬆軟香口的蜜汁叉燒包、顏色跟味道也吸引的香濃紫薯包、清香的迷你素菜包及香口的豉油皇煎腸粉。

來到甜點我們選了古法馬拉糕,是日精選糖水是超足料又富豆香的腐竹薏米,懷舊的薩琪瑪、甘甜的綠茶餅及甜美的椰香腰果碎脆麻花,要戒甜的我也放開懷抱吃了點點甜好幸福啊~

好友們意猶未盡更點來中庭於2021香港國際美食大獎珠圓玉潤來品嚐,以黑毛豬兩食為題創作出這道精緻的菜式,充滿黑椒香氣的黑毛豬卷和鬆化油潤的腩肉方塊再伴甘香的鵝肝這個組合邪惡得太可愛,吃膩了更可以伴碟的漬車厘茄解膩好貼心的安排。

最後還有精美壽桃為七月之星賀壽,祝兩位好友生日快樂、身體健康、工作順利。

盡情點 • 盡情吃假日點心放題價錢為成人$358/位、7至11歲小童$268/位、6歲或以下小童免費(另設茶芥及加一服務費),逢星期六、日及公眾假期上午10時至中午12時供應,另外嗜酒的朋友額外加$138更可享兩小時無限暢飲指定紅白酒。
2022-07-16
早餐
2022-07-15 919 浏览
兩個人去飲茶吃不到多少,而且來來去去也是燒賣、蝦餃、叉燒包,吃到悶......  「中庭」新推出的 「盡情點 · 盡情吃」假日點心放題就最適合我啦﹗可以於2小時內任食超過20款新鮮即製點心、小食、甜品、每日老火靚湯,每款嚐一兩件,過足癮﹗   每位顧客凡惠顧點心放題,即可獲贈「中庭」美食三層架和「竹笙海鮮灌湯餃」各一份。   美食三層架包括黑松露腐皮卷、蔥油海蜇、芹香琥珀雞頭米、葡汁釀蟹蓋、鹽焗鮑魚;一個早上已經吃到這個氣勢,完全可以撐到晚餐。   竹笙海鮮灌湯餃,湯頭鮮甜美味,餃皮薄且滑溜。  中庭鮮蝦餃、蟹籽香菇燒賣、蜜汁叉燒包、香辣醬皇鳳爪等經典點心是必食啦﹗ 還有多款創意巧手點心,如造型趣緻的蟹肉兔仔餃、麻麻辣辣燒賣、水晶紅菜頭餃、黑松露野菌餃、香濃紫薯包、脆炸南瓜粿等,創新有驚喜。 麻麻辣辣燒賣 –辣度適中,相當過癮 水晶紅菜頭餃 - 清甜清爽,輕盈健康的素食選擇 香濃紫薯包 – 軟滑紫薯蓉少奶少糖,喜歡這味道   蒸點心固然高質,想不到連豉油皇煎腸粉 、椒鹽茄子 、脆皮鮮蝦雲吞 都讓人吃不停呢﹗油炸香煎的絕無油膩感,豉油皇煎腸粉柔軟滑溜;脆皮鮮蝦雲吞 ,鮮蝦勁爽彈鮮甜,雲吞

竹笙海鮮灌湯餃,湯頭鮮甜美味,餃皮薄且滑溜。
竹笙海鮮灌湯餃

麻麻辣辣燒賣 –辣度適中,相當過癮
水晶紅菜頭餃 - 清甜清爽,輕盈健康的素食選擇
香濃紫薯包 – 軟滑紫薯蓉少奶少糖,喜歡這味道

麻麻辣辣燒賣
水晶紅菜頭餃
香濃紫薯包
脆炸南瓜粿

蒸點心固然高質,想不到連豉油皇煎腸粉 、椒鹽茄子 、脆皮鮮蝦雲吞 都讓人吃不停呢﹗油炸香煎的絕無油膩感,豉油皇煎腸粉柔軟滑溜;脆皮鮮蝦雲吞 ,鮮蝦勁爽彈鮮甜,雲吞皮勁香脆,每咬一口都發出”卡嚓”一聲呢﹗

脆皮鮮蝦雲吞

吃到這裡已經好飽,喝碗老火湯後,再來甜品環節,椰香腰果碎脆麻花、綠茶餅 、薩琪瑪 ;脆麻花既有濃郁蛋香,同時又極緻鬆脆可口,我對脆麻花完全改觀,原來可以這樣美味﹗

共兩款菜單替換供應

题外话/补充资料: 成人定價為港幣358元(須兩位起);7至11歲小童定價為港幣268元;6歲或以下小童費用全免
  • 椰香腰果碎脆麻花
  • 脆皮鮮蝦雲吞
  • 豉油皇煎腸粉
  • 麻麻辣辣燒賣
  • 蟹肉兔仔餃
  • 水晶紅菜頭餃
  • 竹笙海鮮灌湯餃
2022-06-22 1218 浏览
開咗灣仔會展站後,去灣仔非常快,之前睇過呢間點心好評如潮,一於過去試吓!黑松露野菌餃~香菇沙角甘筍樣樣都爽口,再加上超香濃嘅黑松露,簡直完美配搭。蜆芥鯪魚球~去親茶樓我必定會叫,但呢間就一般般,雖然都彈牙,但炸得過火,外皮比較硬。高湯小籠包~湯頭肉質鮮甜,略嫌包皮比較厚。蒜香排骨陳村粉~上枱蒜香撲鼻,陳村粉吸收排骨嘅湯汁,加上甜豉油撈勻,非常之惹味,食不停口。中庭鮮蝦餃~蝦肉非常彈牙,外皮煙煙韌韌,師傅好有心思喺皮上邊加金邊做點綴,視覺馬上升級。燒汁釀茄子~外表看似平平無奇,脆漿包裹着茄子去炸,淋上燒汁最後放上木魚絲,好似日式章魚小丸子做法,應讚吓師傅的心思。叉燒包~同出邊酒樓差唔多冇乜特別。總括來說,整體水准可以,招呼朋友飲茶食點心,夠曬體面,係唔錯嘅選擇。

高湯小籠包~湯頭肉質鮮甜,略嫌包皮比較厚。

蒜香排骨陳村粉~

叉燒包~同出邊酒樓差唔多冇乜特別。

2022-06-19
2021-11-27 2247 浏览
對於會展總覺得都係有活動先嚟,今次我係為咗食物而嚟,估唔到有中菜廳,如果同事朋友要係度搵中菜食,可以知多一間。無錯又係蟹,今年當造就食盡佢!🦀公蟹5.5両,$350一出爆蟹香,濃膏肉,勁香,有專人拆蟹,正🦀蟹粉海膽腐皮卷 ,$188脆脆der,一口感極好味同豐富🦀鮮海膽蟹肉凍, $168好紮實,蟹味爆發🦀蟹肉鱈魚金福袋, $288兩者味道平衡到,湯汁鮮🦀蟹皇玉帶花膠羹, $188結結der,很鮮甜,非常好味,清到底🦀醬油糯米蒸肉蟹, $880超級推薦,必點,滿滿der蟹,糯米飯吸哂精華,不停食!🐔滬式辣子雞, $188食到呢度成口海鮮,香口啲令味感延長,辣子雞中和一下🐟惹味酸菜魚, $328好耐無食酸菜魚,夠哂入味清炒露筍, $188清一清,舒服🦀蟹粉小籠包, $128湯汁夠濃,肉感還好🍨紅豆雪糕蜂蜜綠茶脆麻花, $68雪糕好滑豆夠沙,脆麻花超級大舊「金秋蟹逅」晚市套餐一位550🙃(五至日688)星期一至四點「中庭經典滋味」有8折,抵👍🏻如果想靜靜地,有房可以預約

無錯又係蟹,今年當造就食盡佢!

🦀公蟹5.5両,$350
一出爆蟹香,濃膏肉,勁香,有專人拆蟹,正

🦀蟹粉海膽腐皮卷 ,$188
脆脆der,一口感極好味同豐富

🦀鮮海膽蟹肉凍, $168
好紮實,蟹味爆發

🦀蟹肉鱈魚金福袋, $288
兩者味道平衡到,湯汁鮮

🦀蟹皇玉帶花膠羹, $188
結結der,很鮮甜,非常好味,清到底

🦀醬油糯米蒸肉蟹, $880
超級推薦,必點,滿滿der蟹,糯米飯吸哂精華,不停食!

🐔滬式辣子雞, $188
食到呢度成口海鮮,香口啲令味感延長,辣子雞中和一下

🐟惹味酸菜魚, $328
好耐無食酸菜魚,夠哂入味

清炒露筍, $188
清一清,舒服

🦀蟹粉小籠包, $128
湯汁夠濃,肉感還好

🍨紅豆雪糕蜂蜜綠茶脆麻花, $68
雪糕好滑豆夠沙,脆麻花超級大舊

「金秋蟹逅」晚市套餐一位550🙃(五至日688)
星期一至四點「中庭經典滋味」有8折,抵👍🏻
如果想靜靜地,有房可以預約
2021-11-09 1952 浏览
咁啱過來會展做嘢,又撞正食飯時間,同事話來中庭食下。。 😊😊 呢個商務午餐,每位有一份點心併盤(燒賣, 粉粿, 蝦餃🦐同黑松露素菜餃各一件),黑松露素菜餃個松露味好突出,而且啲皮好煙韌,啲點心唔錯😊😊👍🏻👍🏻 仲有湯,今日係涼瓜湯,好似無乜果之後又可以揀一個小菜,我同同事4個人,各人分別點左叉燒,呢個好食,又厚切又Juicy , 不錯。👍🏻👍🏻 肉排,呢個都好食酸酸甜甜咁,味道不錯,再叫左個黑椒雞柳,呢個就真係普通左啲,不過不失,最後仲有豆腐肉碎,都係普普通通,唔太油咁。。咁個set 係跟左個飯嘅,啲餸都幾送到飯咁,不錯。。最後仲送左個糖水,雪耳雪梨紅棗咁,都幾滋潤。👍🏻👍🏻👍🏻其實都幾好食不過份量唔多,人頭$198 ,少少貴咁。🤣🤣

最後仲送左個糖水,雪耳雪梨紅棗咁,都幾滋潤。👍🏻👍🏻👍🏻

其實都幾好食不過份量唔多,人頭$198 ,少少貴咁。🤣🤣

秋分時間,繼續係大閘蟹的時間,今日我又為你介紹膽固醇餐啦。 由11月1日起,會展餐廳中庭就開番星期一到三晚市,而為左迎接番平日晚市,餐廳特此加推一個優惠價食呢個金秋蟹逅晚市套餐,不過,當然一到日都有,只不過,價錢有少少唔同。星期一至四,港幣550元一位;星期五至日:港幣688元一位,以當晚吃的水準來計真心超值。 對大閘蟹有興趣嘅,一齊睇下有乜食啦。 先來的蟹粉海膽二弄同涼拌蜜荳蟲草花,又靚又好食,二弄有蟹粉海膽腐皮卷及海膽蟹肉凍,最喜歡的鮮海膽蟹肉凍非常吸睛,呢個前菜絕對先聲奪人,好似藝術品一樣,腐皮卷就相對普通樣子,但實力搭夠,春卷入邊竟然會有蟹粉海膽嘅感覺好新奇。 上次同樣食蟹皇花膠嘅羹係十里洋場,呢度嘅蟹皇玉帶花膠羹就清少少,唔會咁飽,食完唔會咁膩,但其實羹入面有帶子,露筍,雖然話清新,但其實食落都好滿足。 如西餐般上嘅蟹粉扒虎,滿佈蟹粉嘅瓜莆襯上了幫你拆哂嘅蝦,加一抹蟹粉,又清爽的瓜又有滿滿的蝦肉感覺,此刻我想來的是一碗白飯。 蟹肉鱈魚金福袋,個福袋外皮非常之薄而又有勁甜嘅蛋香,入邊全部係滿滿嘅蟹肉同鱈魚肉,豐滿得令人好深刻。 相對簡
秋分時間,繼續係大閘蟹的時間,今日我又為你介紹膽固醇餐啦。

對大閘蟹有興趣嘅,一齊睇下有乜食啦。

相對簡單的上湯浸時蔬,有鮮百合,菜,杞子,有腐竹,最緊要個湯清新得很。

蟹粉時間必食的蟹粉小籠包,當然不會錯,在肉汁和蟹粉的爆炸感之間,係幸福的感覺。

櫻花蝦薑粒炒飯,加上薑粒去達到驅寒效果,櫻花蝦加上粒粒靚到不行的炒飯,太完美。

呢個蟹粉宴都真係好足料,個人特別喜歡幾個菜式,不過,由於今日多人食可以試多幾樣野,先點多隻大閘蟹。

點餐的可以加大閘蟹,重約5.5両,額外加港幣280元,每份套餐只限加一隻。最重要嘅係呢度會拆咗一隻大閘蟹俾你,而當日由於我太多口,依度嘅哥哥仲即席示範示範拆哂成隻蟹嘅技巧俾我睇,完全係殘廢餐,有興趣嘅你可以憑呢張相研究吓點拆,不過聽佢講,網上面原來有好多教學,暖男要學下。

由於當日師傅回歸,當然帶咗啲首本名菜返嚟,今日就食左水煮桂花魚,滑到不行的桂花魚肉加上幼薯粉,湯夠不油且清,好好味。

最尾嘅薑湯圓,當然係最好嘅蟹宴甜品,小巧得來必定滿足。

幾個蟹宴推介,呢個都算為出色,想食嘅要快訂。

中庭 灣仔港灣道1號香港會議展覽中心1樓
2021-10-22
2021-10-29 1310 浏览
Hong Kong Convention and Exhibition Centre內的中庭近來由干曙光師傅執掌,在秋意正濃之際推出金秋蟹逅的八道菜晚市套餐,我這個小粉絲當然要去捧場吧!感恩又可安座於典雅舒適的廂房中跟好友一起吃飯真開心。金秋蟹逅首道菜式是蟹粉海膽二弄鮮海膽蟹肉凍、蟹粉海膽腐皮卷及涼拌蜜荳蟲草花,三款也很誘惑吃那個先好呢?一於由涼拌蜜荳蟲草花吃起啦!雖非首次品嚐這菜式但仍然愛吃它清脆口感和爽甜的味道。然後到享用蟹粉海膽二弄中的鮮海膽蟹肉凍,活像彈彈波般的球體內隱約看見海膽和蟹肉,吃下口感很Q彈充斥海洋味道,是一粒仙氣滿滿的小顆子。二弄品嚐熱騰騰的鬆脆腐皮卷,沾上甘香鮮美的蟹粉海膽醬,吃下香脆甘鮮共冶一爐很豐富的口感和味道。緊接著上檯的是蟹皇玉帶花膠羹,熱燙的湯羹稠度恰好入口很順滑,甘鮮的湯頭內有甜脆的蘆筍及富彈性的帶子點綴,一啖呷下在口中翻雲覆雨好不快慰。接力有這客擺盤精緻的蟹粉扒虎蝦,爽口濃鮮的虎蝦固然能滿足口感,盛滿甘香蟹粉的瓜莆則滿足味蕾一句話完勝。接下來這個金黃耀目的是蟹肉鱈魚金福袋,外皮以鹹蛋白來炮製所以別具風味,內裡則用上蟹肉和鱈魚作餡,吃下味道出奇的清鮮非

感恩又可安座於典雅舒適的廂房中跟好友一起吃飯真開心。

接下來這個金黃耀目的是蟹肉鱈魚金福袋,外皮以鹹蛋白來炮製所以別具風味,內裡則用上蟹肉和鱈魚作餡,吃下味道出奇的清鮮非常溫文意雅的口味。

第五道菜是可以淨化味蕾的上湯浸時蔬,我們這天品嚐到白菜外還有杞子、腐竹及鮮百合,配合清甜的上湯便相得益彰了。

蟹粉宴怎也少不了蟹粉小籠包的蹤影吧!這兒的小籠包從來也頗有質素,配上自家製的蟹醋吃真的非常和味,我從少便喜歡吃和煮薑炒飯,這碗加了櫻花蝦的薑粒炒飯味道更上一層樓。

干師傅回歸隨之帶來不少撚手菜式,如我們散點這個水煮桂花魚$328便是其一。

集香、麻、辣於一身水煮桂花魚真的非衝擊味蕾,最令我驚喜的是那鮮味湯頭可以直接飲用,跟坊間一陣紅油的版本有分別,但味道又沒有被比下去超級精彩。

桂花魚肉紮實兼嫩口索盡湯汁的味道又鮮又香好叫人回味。

墊底吸盡日月精華的薯粉更加不得了,質地爽滑可口麻辣味道十足好誘人。

另外品嚐金秋蟹逅套餐的食客另加$280(原價$350)可享約五両半重的大閘蟹一隻,不過每個套餐只限加配一隻咋!

餐尤提供有專人服務為客人拆大閘蟹,所以就算不懂拆蟹的您也可嚐盡幽這甘香滋味。

我們這天吃的是我喜歡雄蟹,爆羔程度不俗最緊要有我愛吃的白羔便心滿意足了。

吃罷大閘蟹專人即送來熱騰騰的薑茶,大閘蟹屬於寒凉之物吃罷要補溫喝薑茶便最合襯。

接下來還有火辣辣的薑茶湯丸,軟熟的湯丸內裡是香氣撲鼻的黑芝麻餡,跟不過甜的薑茶一起放入口品嚐最為銷魂。

套餐還會附送黃酒(260ml)或以優惠價$200享用紹興花雕酒8年(450ml),這金秋蟹逅八道菜的晚市供應期由即日起至12月31日,星期一至四$550/位、星期五至日$688/位(兩位起)。
2021-10-22
蟹蟹~又是蟹季,上星期與幾位好友重臨「中庭」蟹蟹!潮興什麼玩意可能不甚了解,但卻知悉今個蟹季「中庭」來得多花款多選擇。「中庭」的 「今秋蟹逅」晚市套餐,率先在特定的蟹菜式上奉送 260毫升黃酒一瓶,而每個套餐可因應個人喜好,另加 HK$280 享用約五両半大閘蟹一隻;另加 HK$200 即可享 450毫升八年紹興花雕酒,不管你是小胃或大胃、喜愛杯中物與否,此彈性的選擇也極為貼心!進一步貼心的是價錢亦提供彈性,星期一至四 HK$550/每位,星期五至日則 HK$688/每位,套餐兩位起計,上班族星期一至四約同同好放工後享用優惠價,以百多元差價當作補貼大閘蟹,擁有一定的吸引力!蟹粉們必定心急了,不如邊吃邊看邊介紹 「今秋蟹逅」!頭盤是精美的蟹粉海膽二弄與涼拌蜜荳蟲草花,令我最感興趣的是蟹粉與海膽的新穎結合!右邊是炸蟹粉海膽腐皮卷,酥脆腐皮包裹半流心的蟹粉和海膽,既香且脆,與此同時呷一口花雕酒,特別滿足!不喝酒,來一口清爽的涼拌蜜荳蟲草花作平衡,也是剛剛好!平衡過後,讓味蕾探測蟹肉海膽啫喱。無論外貌或質感,蟹肉啫喱均有著日本水信玄餅的影子,不過換上海水味的海膽,感覺變得新奇有趣!頭盤過後是䐘
蟹蟹~

又是蟹季,上星期與幾位好友重臨「中庭」蟹蟹!

進一步貼心的是價錢亦提供彈性,星期一至四 HK$550/每位星期五至日則 HK$688/每位套餐兩位起計,上班族星期一至四約同同好放工後享用優惠價,以百多元差價當作補貼大閘蟹,擁有一定的吸引力!

蟹粉們必定心急了,不如邊吃邊看邊介紹 「今秋蟹逅」
頭盤過後是䐘胃的蟹皇玉帶花膠羹
蟹皇玉帶花膠羹鮮味十足,入口啖啖花膠與蟹香,口感順滑流暢,加上帶子的佐味,無添加的原味已叫人滿足!假如將自家調製的醋加入,湯羹的甜度會即時提升,味道又進入另一個層次!
本對海蝦已有莫明的好感,再將虎蝦與蟹粉合併的蟹粉扒虎蝦,效果來得鮮上加鮮!

虎蝦鮮甜彈牙,以大量矜貴的蟹粉作蘸醬,除了鮮甜馥香,還發放出點點奢華。記得不要錯過虎蝦的蝦頭焦,光是這道菜己埋下爆標的伏線!

幸好有優雅的蟹肉鱈魚金福袋先來穩住我的膽固醇,哈哈哈!
選用蛋白製作的精美金福袋,皮層香而嫩彈,證明不單講求賣相和精細手工,亦同時兼顧味道的重要性。袋內的蟹肉鱈魚與沙葛等餡料,譜出豐富的層次、味道清雅迷人,猜不到師傅在蟹宴加插一道清怡的蟹肉菜式,竟能帶出協調的功效,更可順應將膩意降低,相得益彰!
排排坐,一年一度的蟹逅又怎能缺少紅彤彤的大閘蟹,每隻約五両半重,看頭不俗!
有專業人士幫忙拆蟹,這趟蟹逅來得太自在了!
蟹肉清甜、蟹羔潤滑帶香,質素不俗,輕輕鬆鬆享用了今季第一隻大閘蟹,隨後一杯薑茶送肚暖胃,完全將蟹逅的美妙握住了!
隨後是我最喜歡的上湯浸時蔬,採用腐竹百合杞子配搭,秋天最佳的清潤蔬菜烹調法!
剛剛感到大滿足,主食的蟹粉小籠包櫻花蝦薑粒炒飯瞬間端來了,令一室瀰漫香氣!

蟹粉小籠包固然多汁帶香,  但櫻花蝦薑粒炒飯絕對是驚喜,誘人的香氣配合軟糯入味的米飯,整碗給吃得光光是正常不過!
套餐還包含這碗熱燙、薑香洋溢的薑茶湯丸,皮薄餡香的芝麻湯配上薑茶是蟹逅必吃的一流甜品,頓時暖流全身、寒氣全消,讚!

吃畢甜品,「今秋蟹逅」套餐的滋味盡嚐,但其實美味還未報導完畢,事關我們曳曳了,嘻嘻!
今秋何止蟹逅於「中庭」,「中庭」還推出十款經典滋味菜式坐陣,饞嘴兼嗜辣的我們嚐蟹中途抵不住誘惑,即時追加一客推介中的水煮桂花魚 HK$328,嘩 ........ 吃得嘴舔舔,沒想到師傅的四川菜也同樣了得,加上逢星期一至四滋味推介可享8折,即時送給貪吃的人兒更大的貪吃理由!
水煮桂花魚金黃帶橙的湯頭有著自家風格,可嚐到各式香料的層次、辣意和勻稱的鹹甜對比外,湯頭更是鮮香惹味而不過於濃烈,我們可以一口一口慢慢品嚐著,過癮十足,想起也流口水!

桂花魚片嫩滑不在話下,連大豆芽菜、木耳、薯粉等配料,掛上超讚湯頭的精華後,美味非常,不久將湯頭喝光!

那晚在「中庭」一嘴將「金秋蟹逅」與 「經典滋味推介」共享,實時叫人難忘不已!
2021-10-21
  • 金秋蟹逅
  • 水煮桂花魚
2021-10-06 977 浏览
灣仔會展中心的中庭,經過就經得多啦,今次特登黎飲下茶食下點心。入到去,地方唔太大,有幾間包廂,而玻璃窗位話係要提早預定先有嘅,因為今次係即興去食嘅,就冇得坐玻璃窗位。鹹水角口感香脆,唔會癡牙,入面嘅餡同平日食嘅分別唔太大,但食落唔會好多粉漿係入面。燒賣入面嘅豬肉同蝦肉嘅比例啱啱好,食到蝦肉嘅彈牙,又有豬肉嘅鮮香。體積比一般酒樓嘅大少少。蒸排骨排骨唔會好多肥肉,肉質嫩滑唔黏牙。XO醬粉腸粉醬味惹味香濃,加埋面頭嘅肉鬆,味道更豐富。雖然仲會附上花生醬同甜醬,但個人覺得已經好夠味,唔加都可以。腸粉如果可以再乾身一啲嘅話更好。蜆介鯪魚球外脆內彈嘅鯪魚球點上鹹香味十足嘅蜆汁,立即感受到濃濃嘅潮汕風味。單食鯪魚球都唔錯,肉質彈牙,配上甜酸醬食口味都一流。煎潮州粉果潮州粉果煎完之後減低咗蒸完出黎外皮嘅黏稠,唔會一放係碗到就黏住碗底。粉果餡料同平時食嘅大致相同,只係唔會加好多粉漿入去。百合小棠菜脆條比較啖啖肉嘅鯪魚肉,呢到菜嘅口感更為豐富,多咗菜嘅甜味同爽口感。配合甜酸醬食,口味更好。乾炒牛河牛肉醃得好入味同切得好大件,炒得都夠鍋氣,但係就係濕咗啲。味道就係一般食嘅乾炒牛河。上湯菜心菜心新鮮冇渣,配合

鹹水角

鹹水角

蒸排骨

蒸排骨
排骨唔會好多肥肉,肉質嫩滑唔黏牙。

XO醬粉腸粉

煎粉果

煎潮州粉果

百合小棠菜脆條

牛肉炒河

乾炒牛河

上湯菜心
菜心新鮮冇渣,配合魚湯好鮮甜。

整體黎講,就係食咗一餐有水準嘅家常菜。火喉調味方面都把握得唔錯。可能係個人口味比較清嘅關係,有好多有配醬料嘅菜式,都可以唔需要再點醬。呢到主要都係食靜雅嘅氣氛同環境,食物嘅質素同水平當然都係有一定嘅水平嘅。
2021-09-20 782 浏览
睇完展覽,肚仔餓殺入去中庭隨機點啲一般例牌點心蝦餃,燒賣,叉燒包,鹹水角,春卷.....等等(不能盡錄⋯⋯)味道一般,可能我唔識食似交貨炸嘢就麻麻哋啊,有些少油益味環境同服務真係唔錯有招呼服務員都好有禮貌
睇完展覽,肚仔餓殺入去中庭
隨機點啲一般例牌點心
蝦餃,燒賣,叉燒包,鹹水角,春卷.....等等
(不能盡錄⋯⋯)
味道一般,可能我唔識食似交貨
炸嘢就麻麻哋啊,有些少油益味
環境同服務真係唔錯
有招呼服務員都好有禮貌

2021-06-09 1974 浏览
前身是「新滬坊」的「中庭」,很欣賞居高臨下的氣勢,尤其是在有展覽的日子,從靠窗的玻璃朝下望,遊人如鰂的感覺,好似一幅動畫。感覺上「中庭」已不像昔日走淮揚江滬的風格,而是目光更遠,在傳統的食材中注入新元素,變化多端,賦予菜色新生命,實在令人期待。今次在廂房用餐,正好8人分作兩檯,依然感覺闊落。由於「中庭」只在星期五至日營業,但晚市套餐有8折優惠,不過要另收茶芥每位$22,而原價加10%服務費,算來大概是$500左右,實在相當抵食。前菜一碟三款,以專用食具擺放,幾有心思。先試試以大連貨色炮製的「鹽焗鮮鮑魚」,內臟早已清除,令人食得安心,鮑魚咬落煙韌彈牙,蘸點些少淮鹽,味道更可口。再試試以新鮮三黃雞處理的「走地醉雞」,有時候用料靚已經贏在起跑線上,雞肉嫩滑不在話下,雞味又不會給酒香蓋過,拿捏得相當準,而且早已褪骨啖啖肉,雞卷中間是日本漬蘿蔔,令口感更佳。至於「涼拌蜜豆蟲草花」,口感清新爽朗,在炎夏中吃上一口真好。這個「螺片白肉紅菜湯」真的見功夫,以高湯及螺頭湯加上紅菜頭,望落色彩絢麗,由於紅菜頭是預先蒸熟,所以青草味亦已消失,反而多了一份甜美,湯碟放上螺片、菊花、杞子、蘿蔔及紅菜頭,隨後把熱

今次在廂房用餐,正好8人分作兩檯,依然感覺闊落。

前菜一碟三款,以專用食具擺放,幾有心思。
這個「螺片白肉紅菜湯」真的見功夫,以高湯及螺頭湯加上紅菜頭,望落色彩絢麗,由於紅菜頭是預先蒸熟,所以青草味亦已消失,反而多了一份甜美,湯碟放上螺片、菊花、杞子、蘿蔔及紅菜頭,隨後把熱湯注上,賣相與食味同樣精彩。
由「乞兒雞」演化成「富貴雞」,此刻更進一步造就了「荷香富貴鴿」的出現。

大廚選用了頂鴿,加入先蒸過的雲南大頭菜,以鮑汁扣過的紅菜頭片及日本花菇,裹上荷葉及酥皮再烤焗,鴿肉不單保持了嫩滑的質感,更加吸收了花菇的香味,創意得來又美味,個人覺得係全晚最佳菜色。
至於「香蔥烤油甘魚鮫」是以蔥段包裹魚鮫煎煮,把蔥香逼入魚肉,然後以竹篾綑綁再烤焗,其實整條魚最嫩滑的地方是魚鮫下邊的一小片魚肉,師傅處理得宜,沒有浪費了好食材,入口盡是魚油及蔥香,就連蔥段都變得好惹味。
品嚐過重口味菜色,又係時候清清味蕾,這道「羊肚菌竹笙卷素千層」既健康又清新,竹笙爽口,素千層滿有豆味,羊肚菌陣陣幽香,不錯。
每次遇上「東坡肉」物體,都會不期然加碗「靚仔」撈汁,「慢煮豚肉腩」以五花腩慢煮,肉與脂肪間層次分明,尤其是冰肉位呈現琥珀色,入口有溶化的感覺,豚肉煮至糜爛,咬落毫不費力,濃油赤醬風味盡見,與白飯更是天作之合。
單尾是「手切牛崧黑松露炒飯」,飯粒看得出的乾身飽滿,牛崧與黑松露的香氣緊扣飯粒,吃起來很有嚼口。
就算是壓軸甜品,依然是一絲不苟,賣相猶如一幅畫的「合桃布甸拼黑糖桂圓紅棗餅」,似小蘑菇的是合桃布甸,而像枯樹幹的是黑糖桂圓紅棗餅,每一口都彷彿將原始森林吃進肚裡!

近年來每次到「中庭」都有意想不到的驚喜,期待疫情快點完結,真係好想同大家圍檯吹水呀!