2021-10-06
灣仔會展中心的中庭,經過就經得多啦,今次特登黎飲下茶食下點心。入到去,地方唔太大,有幾間包廂,而玻璃窗位話係要提早預定先有嘅,因為今次係即興去食嘅,就冇得坐玻璃窗位。鹹水角口感香脆,唔會癡牙,入面嘅餡同平日食嘅分別唔太大,但食落唔會好多粉漿係入面。燒賣入面嘅豬肉同蝦肉嘅比例啱啱好,食到蝦肉嘅彈牙,又有豬肉嘅鮮香。體積比一般酒樓嘅大少少。蒸排骨排骨唔會好多肥肉,肉質嫩滑唔黏牙。XO醬粉腸粉醬味惹味香濃,加埋面頭嘅肉鬆,味道更豐富。雖然仲會附上花生醬同甜醬,但個人覺得已經好夠味,唔加都可以。腸粉如果可以再乾身一啲嘅話更好。蜆介鯪魚球外脆內彈嘅鯪魚球點上鹹香味十足嘅蜆汁,立即感受到濃濃嘅潮汕風味。單食鯪魚球都唔錯,肉質彈牙,配上甜酸醬食口味都一流。煎潮州粉果潮州粉果煎完之後減低咗蒸完出黎外皮嘅黏稠,唔會一放係碗到就黏住碗底。粉果餡料同平時食嘅大致相同,只係唔會加好多粉漿入去。百合小棠菜脆條比較啖啖肉嘅鯪魚肉,呢到菜嘅口感更為豐富,多咗菜嘅甜味同爽口感。配合甜酸醬食,口味更好。乾炒牛河牛肉醃得好入味同切得好大件,炒得都夠鍋氣,但係就係濕咗啲。味道就係一般食嘅乾炒牛河。上湯菜心菜心新鮮冇渣,配合
鹹水角
鹹水角
燒賣
燒賣
蒸排骨
蒸排骨
排骨唔會好多肥肉,肉質嫩滑唔黏牙。
XO醬粉腸粉
牛肉炒河
乾炒牛河
上湯菜心
上湯菜心
菜心新鮮冇渣,配合魚湯好鮮甜。
整體黎講,就係食咗一餐有水準嘅家常菜。火喉調味方面都把握得唔錯。可能係個人口味比較清嘅關係,有好多有配醬料嘅菜式,都可以唔需要再點醬。呢到主要都係食靜雅嘅氣氛同環境,食物嘅質素同水平當然都係有一定嘅水平嘅。