2009-10-13 14 浏览
同男友2個人去左呢間舊舊的上海鋪食晚飯好有FEEL唔係浪漫的FEEL 係好有懷舊FEEL我地叫左個2人餐有一個酸辣湯 酸辣湯好好味 好足料 味好好 酸同辣我都好愛加$20轉左銀牙鱔糊 個汁剛剛好 所以D鱔糊好好味回窩肉 我很愛這味送 因為又唔會炒到水汪汪 炒得剛剛好 辣得好好味 D肉又夠味 豆沙窩餅 有6件 我地每人食3件都唔會食到"漏" D豆沙唔係好甜 好岩我口味最後仲有2柸八寶茶 我平時唔係好鐘意飲茶 但我好鐘意呢柸茶 甜甜地 好香菊花味 同埋我好鐘佢地隻茶柸 哈哈好滿足的一餐 去開觀塘一定會再去食 不過下次要試試其他野 希望都有驚喜
同男友2個人去左呢間舊舊的上海鋪食晚飯

• 銀牙鱔糊
  • 豆沙窩餅
  • 八寶茶
2009-10-12 14 浏览
上星期六與男友選擇到這裡吃晚飯, 我們點了個兩菜一湯的套餐, 另外再加三個菜, 兩個人吃得又飽又滿足, 以下是我們的些少意見:1. 砂鍋雲吞雞: 份量較其他上海店細了些, 雞有五、六件, 雲吞有五粒, 還有幾棵菜及雲腿等配料, 不過湯底卻很甜, 但就並非味精湯。 2. 花雕醉雞: 花雕酒味香但不太濃, 雞亦很滑, 整體不錯。 3. 糖醋排骨: 排骨都算"稔", 糖醋味亦可接受, 不會太酸。 4. 時菜獅子頭: 獅子頭只有兩個, 比我們想像中少, 其他配料有時菜、東菇及草菇等, 不過獅子頭以醬汁伴著來吃都算幾好味。 5. 雞絲粉皮: 粉皮很爽、很滑, 而雞絲並不是絲, 可說是小小的雞件了, 醬汁較稀及較少花生醬, 跟其他上海店稍有不同, 但我男友卻最為欣賞這味菜, 他說喜歡其口感爽滑。 6. 小籠飽: 一般小籠飽最多只有四、五個, 而這裡有八個算得上份量十足, 菜肉餡比例適中, 但飽皮則略嫌厚了些, 加上飽內湯汁不多, 吃起來就較為失色, 據負責人表示湯汁不多是為了令客人吃到菜肉餡的鮮味, 不會被湯汁掩蓋, 可是我們還是比較喜歡多點湯汁的小籠飽。 7. 八寶茶: 隨套
7. 八寶茶: 隨套餐附送, 八寶只記得七樣, 分別是龍井茶葉、胖大海、蓮子芯、菊花、紅棗、杞子、果皮, 聞上來清香, 喝起來清甜, 感覺很清新。
2009-10-10
2009-10-10 26 浏览
我係街坊食左依間好多次ga ,依間係一間一D都唔起眼既餐廳可以話好殘舊!今次又同屋企人去食晚上九時許入坐,全場滿了八九成,食客算多出菜速度和服務都算理想,冷氣足夠至於食物方面呢:雞絲粉皮,酸辣湯,小籠包,椒鹽肉排點完食物後老闆笑笑口咁問我地試住家制凍豆漿見佢服務同笑容都算唔錯就叫咗三杯凍豆漿啦雞絲粉皮,花生醬調較得唔錯,唔漿口又帶少少麻醬香味小籠包size 適中,皮靚,多汁,相比銅鑼灣翡翠拉麵小籠包同級數酸辣湯是雙親至愛,喝一口酸辣分明比起翡翠拉麵正幾倍,湯料多,稠濃度又恰到好處椒鹽肉排,肉多唔油,小小辣炸得岩岩好,香口正啊!!!老闆!唔該比多個白飯我啦豆漿~覺得好有黃豆味(說是天天磨製)service方面呢:果時我同屋企人已經就走咁濟,老闆仲會主動問我地洗唔洗加茶走嘅時候叫我地小心行,佢地滑,一路走重聽都佢地猛話多謝哂埋單都係二百五到,呢間真係好抵食!!我會再同屋企人黎食
我係街坊食左依間好多次ga ,依間係一間一D都唔起眼既餐廳
可以話好殘舊!今次又同屋企人去食
晚上九時許入坐,全場滿了八九成,食客算多
出菜速度和服務都算理想,冷氣足夠

至於食物方面呢:雞絲粉皮,酸辣湯,小籠包,椒鹽肉排
點完食物後老闆笑笑口咁問我地試住家制凍豆漿
見佢服務同笑容都算唔錯就叫咗三杯凍豆漿啦
雞絲粉皮,花生醬調較得唔錯,唔漿口又帶少少麻醬香味
酸辣湯是雙親至愛,喝一口酸辣分明
比起翡翠拉麵正幾倍,湯料多,稠濃度又恰到好處
椒鹽肉排,肉多唔油,小小辣
炸得岩岩好,香口正啊!!!老闆!唔該比多個白飯我啦
豆漿~覺得好有黃豆味(說是天天磨製)

service方面呢:
果時我同屋企人已經就走咁濟,老闆仲會主動問我地洗唔洗加茶
走嘅時候叫我地小心行,佢地滑,一路走重聽都佢地猛話多謝哂
埋單都係二百五到,呢間真係好抵食!!我會再同屋企人黎食
2009-10-04
  • 小籠包
2009-10-08 7 浏览
自問鍾意老店...聽人講呢度幾好..所以呢晚行開觀塘...就去左食~7時多去到....等左15分鐘度就有位...以星期日黎講...都叫ok快嫁啦...睇吓menu,想食既野太多了..但同honey2個人都叫唔到咁多..見到有2人餐...就叫左個試吓~$118 包一個湯&2款小菜&八寶茶&2碗白飯....+$20轉"沙窩雲吞雞".."沙窩雲吞雞": 好足料,,,2個人,每人都有差唔多3碗!ok啦~ 雲吞好似有5粒!湯好甜!係雞既甜味!味精?好似唔多覺喎....但少少應該都有既. "回窩肉" : 呢個唔太辣,幾好!!!"口水雞" : 呢個同四川既口水雞唔同...唔會有油浸住...但以我同honey都食得辣黎講...辣左d! 但雞本身,肉好滑!!!八寶茶: 甜甜地..都幾得意....!總括幾抵食!亦幾好味!!!始終...我都係偏愛老店!愛佢地用心煮野食!!唯一唔滿意係每人一個杯...要等侍應添茶!!有時飲晒...都冇得飲..!下次要帶埋屋企人黎試其他野先!!!
7時多去到....等左15分鐘度就有位...
以星期日黎講...都叫ok快嫁啦...
見到有2人餐...就叫左個試吓~

"回窩肉" : 呢個唔太辣,幾好!!!
但雞本身,肉好滑!!!

八寶茶: 甜甜地..都幾得意....!
下次要帶埋屋企人黎試其他野先!!!
2009-09-27
本人第一篇食評, 請多多指教.我地一行人, 一朝早去靈實醫院上堂去到1點幾放左學唔去aPM, 特登去呢間openrice 咁多好評既餐廳試試我地覺得餐廳既服務幾好. 老闆同伙記既態度唔錯, 亦都好熱心加水, 上菜速度亦夠快有名既龍珠茶, 八寶茶亦真係幾好雖然我本人好茶, 但係我係去食飯的食物質素, 坦白說, 有待改善.我地叫左一個$318既五人套餐, 另加一籠小籠包套餐包五小菜, 二小食同埋一湯五小菜:1. 糖醋魚塊: 萬料不到魚塊係Fish finger 用既炸魚塊, 亦即係魚柳包入面既魚. 誠意久奉. 另外, 洋蒽亦炒得太生, 不能入口.2. 蝦仁豆腐: 豆腐唔係麻包仔豆腐, 幾「鞋」, 同埋用既蝦係o個種被Lar 到只得個爽字而無晒蝦味既不新鮮蝦. 用料上, 同大牌檔分別不大.3. 韮黃炒三絲: 普通, 不過不失.4. 沙爹牛肉粉絲煲: 同普通茶餐廳無乜分別.5. 冬菇津白: 普通, 亦是不過不失.我指普通, 係指周圍其他餐廳, 大牌檔亦都可以做到同一水準.二小食:1. 粉絲皮春卷: 即係平時用網狀粉皮炸既春卷. 新鮮炸出黎既, 味道OK.2. 豆沙窩餅: 做得唔錯, 豆沙餡幾香
本人第一篇食評, 請多多指教.

我地一行人, 一朝早去靈實醫院上堂去到1點幾

有名既龍珠茶, 八寶茶亦真係幾好

雖然我本人好茶, 但係我係去食飯的
食物質素, 坦白說, 有待改善.

我地叫左一個$318既五人套餐, 另加一籠小籠包
套餐包五小菜, 二小食同埋一湯
五小菜:
3. 韮黃炒三絲: 普通, 不過不失.
4. 沙爹牛肉粉絲煲: 同普通茶餐廳無乜分別.
5. 冬菇津白: 普通, 亦是不過不失.

二小食:
2. 豆沙窩餅: 做得唔錯, 豆沙餡幾香.

一湯:
1. 酸辣湯: 辣度可接受. 但係同一碗加左辣既足料碗仔翅分別不大. Again, 不令人一試難忘.

另叫既小籠包, 一籠八個
可以話係我地比較失望既地方
包雖然係即叫即蒸, 但係入面毫無肉汁可言
蒸出黎個個圓碌碌, 都唔似入面有一泡水, 都已經心知不妙
另外, 餡料亦未見特別用心
其中一位朋友形容得貼切, 「好似雲吞/水餃咁」
坦白說, 有麝自然香, 做得好既大家會爭住食
而唔係半推半就咁屈左我食埋剩底既幾粒小籠包.

有可能係我地無叫到招牌菜, 所以試唔到一個笑出來
但係問心o個句, 一間成功既餐廳, 真係會只有招牌菜見得人, 而其他菜只係馬虎了事?
晚市有幾旺場, 並不等於「午市不能反映真實情況」.
最令人失望既敗筆係用Fish finger 做魚塊.

總括來說, 我地全體一致認為食物質素與過百個笑臉好評並不相符
餐廳真係需要好好思考點樣可以提升食物質素
客人既眼晴係雪亮的, 特別係睇左OR好幾年既朋友.
一杯好茶, 一個有風味既環境並不足夠挽留人客
希望以後可以有所改善.
2009-10-07
2009-10-07 6 浏览
我好少打食評係openrice , 一打一係就very good ~ 一係就唔方好野 !!放假諗住找間上海野食 , search 下openrice睇下啦 , 見到黎間野有攞過 "回鍋肉" 獎 , 斷估唔會差得去邊 ......... 不過世事冇絕對 ...........事情開始 , 我book 左1930 2位 , 咁我大約19:00 已經到左, 諗住冇死啦 , 咁早去唔使驚遲入座 .... 點知間野細到死 , 2張大台+5張細台(卡位) . 原來間野既作風你book得2個位, 就一定要等細台有人走 , 先可入座 . 大台係hold俾4人以上 . 如是者等 .... 我等到 19:45 都冇聲氣 , 我早到唔關你事 , 但過左15分鐘細台d 人都唔郁 , 點攪 !! 我入去找伙計 , 我同佢講我book左位都要等咁耐 , 有冇問題 . 哈哈 , 個老細就叫其中一張細台既客人可唔可以先結帳 , 真攪笑 , 我未見過有餐廳唔識控制時間同要趕客走 , 個客都唔理佢 , 最後果客仔 2000 先走 , 我就total等左一個鐘先入 .... 3x度天氣呀大老 , 想死 .....一入去

一入去 , 想死 , d 油煙充斥全店 , 我一坐底 , 我鼻敏感立即出現
點攪呀 !!!!

我抱住等左咁耐既心 , 死都要食下野坐一陣 , 咁叫左4樣餸 :
(先致聲明 , 我平時一日3餐都係自己同老婆煮 , 對食物有要求 , 唔係而家d 年青人煮個麵都唔識果d 人)

上海粗炒 - 低下水準 , 好明顯係用回鍋肉d碎儲夠一堆攡黎炒 ....... 仲要d 老抽+豉油太多 , 好似水浸咁 ........

攞過獎 "回鍋肉" -
我要強調佢係攞過獎既 "回鍋肉" wow .... 豉油鹽糖生粉+豆 豉+紅青椒+好肥既五花腩做成 , 好平常既一款食物 , 咁都攞過獎 ???

小籠包 - 用左紹興酒+薑混入豬肉做 , 不過太多紹興酒味 , 食唔到有豬肉味 , 差 !

鍋貼 - 不知所謂 , 豬肉乾身 , 為左要個皮脆攪到煎得太耐 , 仲要用返 d 舊油黎煎 , 一上碟連 d 黑身既油一齊 , 咁野咪食落有好大陣燶味 law .....

結論 :
1. 如果walk in 就唔就唔使去啦 , 包你冇位

2. Book 位都要預最少半個鍾先可以入

3. 油煙充斥全店

4. 所有食物都好普通

Total $152 ............ 不會有下次

可以之前post過好食既人冇乜要求 , 又可能未入個廚 , d 野食根本就可以係屋企煮都既水準 . 非常失望
2009-10-01
2009-10-06 15 浏览
放學同朋友去左呢間野幾特別WOR! 值得一試~個開花茶同八寶茶好SUPRISE~ 第一次見三鮮泡飯同三鮮煨麵真係好新鮮一碗都好飽LA~
2009-10-02
三鮮泡飯
三鮮煨麵
2009-10-06 10 浏览
本人住觀塘既~但係就唔係住呢間餐廳附近近排上黎看下觀塘有好mei食 咁見到佢排第一 咁就心郁郁想試下叫埋朋友一齊開餐 叫左酸辣湯 花丟醉雞 酸辣粉 小龍包 韭黃炒善糊等等點知一食 就好失望 酸辣湯得個辣字 食唔到d麥野味醉雞 就成陣雪味 d肉林之之酸辣粉 d粉又係林既 都無出面食到既咁彈牙 小龍包 尚算ok 善糊 炒到一pat pat咁 見到都無謂口 唉都唔明點解會排第一 可能我地唔識叫喇 但就同我地食開既上海舖爭好遠囉咁可能我地食飯其間 有彈過d送 俾太子爺聽到掛 (我唸佢應該係) 跟住眼超超咁好似好唔願serve我地咁 黑口黑面 咁我地都係講事實ze 總知俾著我 請我去都唔會去第二次囉
本人住觀塘既~但係就唔係住呢間餐廳附近

善糊 炒到一pat pat咁 見到都無謂口 唉

好似好唔願serve我地咁 黑口黑面 咁我地都係講事實ze
總知俾著我 請我去都唔會去第二次囉

2009-10-03 25 浏览
睇過呢間嘅食評都唔錯, 一於試吓.雖然我只係同爹媽三個人食, 但見中秋團圓嘅日子, 都係預先訂位穏陣啲 (好彩有訂位, 因舖位唔係好大, 有啲冇 book 位嘅客人都要等一段時間至有位)我哋準時6:30pm到達, 一坐低就有個三人套餐嘅餐牌响枱面, 見都幾抵吖, 三餸一湯一小食 $168, 兩餸一湯一小食 $158. 我因為想試小籠包, 所以叫咗個二餸套餐. 乾煸四季豆 : 好夠鑊氣, 係咸咗小小啦 花雕醉雞 : 雞都幾滑, 酒味唔算勁濃酸辣湯 : 我就覺得辣, 但老豆就話 ok豆沙鍋餅 : 唔會太甜, 亦都唔算太油膩, 好味 菜飯 : 好好味, 呢度嘅菜飯唔只得菜粒, 仲有冬菇粒 小籠包 : 味道不過不失最令我驚喜係 : 八寶茶 而老豆就叫咗支花雕酒飲
睇過呢間嘅食評都唔錯, 一於試吓.
乾煸四季豆 : 好夠鑊氣, 係咸咗小小啦

花雕醉雞 : 雞都幾滑, 酒味唔算勁濃
酸辣湯 : 我就覺得辣, 但老豆就話 ok
豆沙鍋餅 : 唔會太甜, 亦都唔算太油膩, 好味

菜飯 : 好好味, 呢度嘅菜飯唔只得菜粒, 仲有冬菇粒

小籠包 : 味道不過不失
最令我驚喜係 : 八寶茶

而老豆就叫咗支花雕酒飲
2009-10-03
  • 菜飯
  • 豆沙鍋餅
  • 八寶茶
2009-10-02 10 浏览
因為聽日放假, 所以要清手頭上的工作搞到9點幾 因為已經夠辛苦 又唔想係APM是旦食D野就算所以就係openrice search見到呢間上海鋪 所以就一個人去試試大約9:30pm到 以為會無人 但原來都仲有好多人 都要等左4-5分鐘先有位我點左:糖醋排骨 哇! 好好味 送飯超一流 超開胃經後生仔伙記介紹, 叫左個茱飯, 開頭我好怕食茱飯的, 因為一定係豬油, 會好肥, 跑廿個圈都消耗唔反d卡路里, 點知佢話佢地唔係用豬油的, 唔係平時出面食到果d, 所以唔會好肥!! 最後就叫左......但真係好好味, 好足料, 好香冬菇味, 一d都唔油~~ 好似我呢d怕肥女仔真係可以係度食到菜飯呀!!! 最後仲叫左柸八寶荼~ 好好飲, 次次OT後都整番柸八寶茶就very good la, 我有問過入面有咩的~ 但已經唔記得左lu細細地的一間鋪~ 可以食到d咁好味的野~ 而且服務又好好~ 真係觀塘的一寶呀!!
因為聽日放假, 所以要清手頭上的工作
搞到9點幾 因為已經夠辛苦 又唔想係APM是旦食D野就算
所以就係openrice search見到呢間上海鋪
所以就一個人去試試
我點左:
糖醋排骨 哇! 好好味 送飯超一流 超開胃

糖醋排骨 (開胃茱)
好足料的菜飯
飲完好舒服的八寶荼, 讚呀!
2009-09-30
糖醋排骨 (開胃茱)
好足料的菜飯
飲完好舒服的八寶荼, 讚呀!
  • 甜醋排骨
  • 茱飯
  • 八寶荼
2009-10-02 6 浏览
話說一行十幾人早早地(六點幾)去食晚飯,居然一間食上海菜的地方可以無晒豆漿、賽螃蟹、雞絲粉皮!已經非常過份!之後我們自已去附近買豆漿給小朋友飲,那個老细說不可以帶外來飲品,否則要收開瓶費!豆漿開瓶費!?我肯俾都過唔到自己啦!講出來真係人唔笑狗都吠!我又唔係唔同你叫豆漿,只係你無得賣,加上我接受不到豆漿開瓶費呢個笑話,於是一家大細一齊起身走!那個食古不化的老细係有權不准我們帶外來飲品,但我亦有權唔接受沒有豆漿的上海菜!
已經非常過份!

2009-10-01
  • 豆漿
2009-09-28 11 浏览
吃了那麼多年,其實也覺得其出品以街坊店子來說,已經是很好的了好耐冇去,今天我和老友舊地重遊也點了以往常吃的小籠包,酸辣粉,口水雞小籠包,想不到在街坊店子吃咁多年,水準也是很好,質感還是軟軟的實而不鬆豬肉餡,雖然不是驚為天人的好,但就是保持不錯酸辣粉,自己本身好鐘意食辣, 而呢間食店係可以比到食辣果種刺激我~花生夠多, 但唔係好香口~ 榨菜可再多一點就更好!喝下去辣既程度真係想像中的辣, 味道夠酸又夠麻味~酸到流口水,辣到流眼淚口水雞,一看到都成口口水啦~雞肉滑溜~麻辣香~辣到救命二人吃了3樣東西,也飽得很,但結脤也只不過是一百一十多元,真抵吃。服務就過得去吧,每人基本上一杯茶食物質素都不俗...只是款式不算多...但想吃酸辣的話...不失為一個選擇
好耐冇去,今天我和老友舊地重遊
也點了以往常吃的小籠包,酸辣粉,口水雞
實而不鬆豬肉餡,雖然不是驚為天人的好,但就是保持不錯
花生夠多, 但唔係好香口~ 榨菜可再多一點就更好!
口水雞,一看到都成口口水啦~雞肉滑溜~麻辣香~辣到救命
服務就過得去吧,每人基本上一杯茶
2009-09-28 16 浏览
見到排名第一, 當然要試吓26/9 晚飯四大一小, 叫了四人套餐 $238酸辣湯, 夠辣醉雞, 好味回鍋肉, 好味韮王炒善糊, 太多茨咸肉津白, 津白上有一點點黑色(鑊撈)環境好迫, 還未食完,侍應已經執碟, 好趕個小朋友食一淡就飲一淡水, 他說好咸食完個感覺, 點解排名第一
見到排名第一, 當然要試吓
26/9 晚飯
四大一小, 叫了四人套餐 $238
酸辣湯, 夠辣
醉雞, 好味
回鍋肉, 好味
韮王炒善糊, 太多茨
咸肉津白, 津白上有一點點黑色(鑊撈)

環境好迫, 還未食完,侍應已經執碟, 好趕
個小朋友食一淡就飲一淡水, 他說好咸

食完個感覺, 點解排名第一

2009-09-26
2009-09-28 51 浏览
見呢排咁多好評,就去試一試la!2個人叫左以下3樣野:雞絲粉皮:好味,d麻醬好香,最緊要係無青瓜小籠包:呢個就一般,無平時食開個d咁多汁酸辣粉:我叫左小辣,酸左少少由於我係lunch去的,有龍珠茶送,好好飲呀,仲買左包返屋企tim(HKD36有6粒)WAITER個位男仔(相信係太子爺來的)好NICE好好傾呀,遲D一定再去幫襯過
見呢排咁多好評,就去試一試la!

2個人叫左以下3樣野:

雞絲粉皮:好味,d麻醬好香,最緊要係無青瓜
小籠包:呢個就一般,無平時食開個d咁多汁
酸辣粉:我叫左小辣,酸左少少

雞絲粉皮
龍珠茶
2009-09-27
雞絲粉皮
龍珠茶
2009-09-27 12 浏览
香港正宗的上海菜不多吧,朋友說這間不錯便去一試今天點的東西:酸辣湯,賽螃蟹,回鍋肉酸辣湯味道幾好而且幾足料,但係唔多夠辣賽螃蟹蛋白滑溜,廚師控油的技巧熟練,真的讓人感覺在吃蟹回鍋肉味道香而濃,很惹味,又不會太肥膩,十分不錯,用來送白飯最開胃環境雖然好茶餐廳FEEL,不過感覺都良好,有住家風情老闆亦走過來聊了一會呢,詢問味道合口味嗎,下次一定會再來,値得一試正宗的賽螃蟹裏面是沒有蟹肉的用蛋白及新鮮桂魚肉模仿蟹肉味道然後打個生蛋黃最後放上鎮江醋和薑末色和味都有炒蟹粉的感覺
香港正宗的上海菜不多吧,朋友說這間不錯便去一試
今天點的東西:酸辣湯,賽螃蟹,回鍋肉
酸辣湯味道幾好而且幾足料,但係唔多夠辣
賽螃蟹蛋白滑溜,廚師控油的技巧熟練,真的讓人感覺在吃蟹
環境雖然好茶餐廳FEEL,不過感覺都良好,有住家風情
老闆亦走過來聊了一會呢,詢問味道合口味嗎,
下次一定會再來,値得一試

正宗的賽螃蟹裏面是沒有蟹肉的
用蛋白及新鮮桂魚肉模仿蟹肉味道