上星期六和幾個朋友在官塘找飯吃. 很不願意在 APM 找東西吃, 人又多, 又限時間. 第一時間上 open rice 找資料. 好快給我發現了這家上海菜. 我們到違時, 人不多. 雖然只得幾個人, 也不影響我對它的印像. 我們 5個人, 點了 : ( 1 ) 酸辣粉 ( 2 ) 小籠飽 ( 3 ) 鍋貼 ( 4 ) 雞絲粉皮 ( 5 ) 担担麵 ( 6 ) 鹹豬肉津白 ( 7 ) 醉雞 ( 8 ) 豆沙鍋餅 ( 9 ) 龍珠荼 ( 10 ) 八寶茶我最喜歡 : ( 1 ) 鍋貼 - 值得一讚的是皮超薄, 很少吃得到. 就算是 "369" 也做不到. ( 2 ) 担担麵 - 彈牙, 又不會很辣. ( 3 ) 雞絲粉皮 - 雞肉有味道, 粉皮幼滑不厚身. 外面很多沒雞咪, 粉皮厚.( 4 ) 豆沙鍋餅 - 新鮮出爐, 豆沙不甜不漏, 剛剛好. 稍嫌份量少. ( 我平時不喜好紅豆的. ) ( 5 ) 八寶茶 - 在朋友你推我讓之下, 我自告奮勇飲了. 第一啖很驚喜, 是甜的, 很舒服. 有少少建議 : ( 1 ) 鹹豬肉 - 實在太鹹了, 減低鹹度會更好. ( 2 ) 酸辣粉 -

我最喜歡 :
( 2 ) 担担麵 - 彈牙, 又不會很辣.

有少少建議 :
( 1 ) 鹹豬肉 - 實在太鹹了, 減低鹹度會更好.
( 2 ) 酸辣粉 - 粉不夠爽, 稍嫌"淋"了一些, 不過很麻. 很過癮. 如果粉不 "淋" , 效果會好得多.

我們沒有試 " 酸辣湯 " , 見很多人都有叫. 下次記住要試.

其實整晚我們最有興趣的是 " 龍珠茶 " 本來是一粒好像草球浮於水面, 不多久見它往下沉.
慢慢打開了, 像一個菊花球, 慢慢又爆出一朵花, 一會兒再彈一朵. 好有趣. 共有三層. 大家目不轉睛, 拿出相機, 手機拍照. 哈哈 !
而太子爺( 很年輕 ) 又好友善, 我們問甚麼問題, 他都很樂意解答. 而且, 他也以這祖傳下來的店為傲. 亦有意將原有的風貌保持下來, 延續上一代努力經營的心血. 實在很難得. 努力啊, 有時間我們會多多支持你. 加油 !
本來只是一個球的物體在水面, 一會兒向下沉, 見它慢慢打開....
龍珠荼的特別之處...一層一層打開, 共有 3層. 好像表演魔術啊 ~
八寶茶.
色香味俱全.
餐牌好靚好懐舊.
掛在牆上的菜牌, 現在很難見得到.
2009-09-19
$65.00 (晚餐)
八寶茶.
色香味俱全.
餐牌好靚好懐舊.
掛在牆上的菜牌, 現在很難見得到.
2009-09-27 2 浏览
裡D伙記服務好.價錢合理.今天中午我和友人12:00不用等位叫咗:小籠包 皮薄饀靚, 單看外表已經看到美味上海炒年糕.很地道的口味濃得化不開的醬汁加上香軟的上海年糕雲吞是菜肉雲吞, 很清的味道口感好正.與炒年糕相映成趣。另點凍荳漿一杯, 荳漿亦很好, 新鮮有荳味美中不足的是這裡Lunch太多人, 很吵要談話很是困難。但是食完就埋單走lu
裡D伙記服務好.價錢合理.
今天中午我和友人12:00不用等位叫咗:
小籠包 皮薄饀靚, 單看外表已經看到美味
上海炒年糕.很地道的口味
濃得化不開的醬汁加上香軟的上海年糕
雲吞是菜肉雲吞, 很清的味道口感好正.與炒年糕相映成趣。
另點凍荳漿一杯, 荳漿亦很好, 新鮮有荳味
美中不足的是這裡Lunch太多人, 很吵
要談話很是困難。但是食完就埋單走lu
2009-09-26
在網上research過,話這裡的的擔擔麵幾好食,昨日中午到觀塘出job,順便醫下個肚。 入到店內,無想像中噤大,但比我想像中乾淨! 叫左擔擔麵,鍋貼同花雕醉雞。 擔擔麵湯底濃鬱,而且戴有微酸,唔會好似外面的只是 “麻醬麵” ,好野味! 炸銀絲卷到,這裡的不是配練奶,而是配花生醬。 原來這是這裡的特色;食落去又真係幾好味wor~~ 花雕醉雞就有香濃的花雕酒味,真的想食完隻雞後飲埋D酒…不過要反工,下次先! 最後,給大家一個tips,用銀絲卷浸擔擔麵的湯來食會有好味的效果!!!

入到店內,無想像中噤大,但比我想像中乾淨!

叫左擔擔麵,鍋貼同花雕醉雞。

炸銀絲卷到,這裡的不是配練奶,而是配花生醬。

原來這是這裡的特色;食落去又真係幾好味wor~~

• 擔擔麵
  • 銀絲卷
2009-09-26 10 浏览
雖然老街坊.每次過門也不入.今次還趕得及lunch時間叫左小籠包.仲叫左擔擔麵.小籠包...服務員提我小心夾同食因為其皮薄料正 d汁好juicy擔擔麵湯底有d spicy ar!! 我好少食spicy野ga但呢個辣得幾好味.. 個汁(定湯?) 我仲飲埋佢tim!店鋪好細, 只有大概8至10張台我覺得哩一間除了好食外服務員既態度好好, 仲同我有講有笑老闆一家人都好好人,給予我親切感.還要有一份人情味
雖然老街坊.每次過門也不入.今次還趕得及lunch時間
叫左小籠包.仲叫左擔擔麵.
小籠包...服務員提我小心夾同食
因為其皮薄料正 d汁好juicy
但呢個辣得幾好味.. 個汁(定湯?) 我仲飲埋佢tim!

店鋪好細, 只有大概8至10張台
我覺得哩一間除了好食外
服務員既態度好好, 仲同我有講有笑
老闆一家人都好好人,給予我親切感.還要有一份人情味
(非会员)
2009-09-24 13 浏览
住在附近的我跟朋友來到崇仁街,準備購買中秋節買禮之物。行行下想搵個地方醫下肚,就入左這間上海鋪。一坐底,老闆就上了兩杯有趣的茶,叫龍珠茶。會自動開花的!見到有個二人餐,咪叫左獅子頭,糖醋排骨同酸辣湯。野食方面大致上幾好,起碼無出面的上海鋪噤肥利…酸辣湯夠酸夠辣,糖醋排骨D汁唔會稀稀的,夠味道。獅子頭就比較濃味,不過還接受到。食後,還有一杯叫八寶茶的東西,有八樣材料的。味道甜甜的,好適合飯後品嘗,我同friend都添飲左兩杯~飲用後同老闆談,原來這些都是他們配的,同外面的八寶茶並不一樣。同我個friend商量過,又問老闆若買多有無discount 最終每人都買了五包龍珠茶及八寶茶回家作送禮之用。P.s.: 老闆都幾好人的!hahaha有下次!
住在附近的我跟朋友來到崇仁街,準備購買中秋節買禮之物。
行行下想搵個地方醫下肚,就入左這間上海鋪。
一坐底,老闆就上了兩杯有趣的茶,叫龍珠茶。會自動開花的!
見到有個二人餐,咪叫左獅子頭,糖醋排骨同酸辣湯。
野食方面大致上幾好,起碼無出面的上海鋪噤肥利…
酸辣湯夠酸夠辣,糖醋排骨D汁唔會稀稀的,夠味道。
獅子頭就比較濃味,不過還接受到。
食後,還有一杯叫八寶茶的東西,有八樣材料的。
味道甜甜的,好適合飯後品嘗,我同friend都添飲左兩杯~

最終每人都買了五包龍珠茶及八寶茶回家作送禮之用。
P.s.: 老闆都幾好人的!hahaha
有下次!

(非会员)
2009-09-24 5 浏览
同男友買左8:30飛睇戲~睇戲前就去食野~ 又唔想食apm入面d野~ 所以就去左呢間上海鋪~叫左個回窩肉~ 炒得好靚~ 好夠味一客窩貼~ 好有水準~ 入面d肉好好味~ 酸辣湯 好多料~ 而已好足~ 有夠酸又夠辣 唔係度度都食到<--- good上海粗炒 同出面差唔多 但係好食的一間細細的鋪可以呾好食~ 真的值得一去~~~ 我一定會再去~
同男友買左8:30飛睇戲~
睇戲前就去食野~ 又唔想食apm入面d野~
所以就去左呢間上海鋪~
叫左個回窩肉~ 炒得好靚~ 好夠味
一客窩貼~ 好有水準~ 入面d肉好好味~
上海粗炒 同出面差唔多 但係好食的

一間細細的鋪可以呾好食~ 真的值得一去~~~
我一定會再去~
2009-09-23
  • 酸辣湯
  • 回窩肉
  • 窩貼
2009-09-23 8 浏览
友人很久前已想到這裡試試,所以昨晚朋友三人特地過來用膳。入到去, 安排到店內卡位, 枱與枱之間有足夠空間,感覺幾唔錯就昨晚所見,客人並不算多,只有三數檯,三人點了冷盤雞絲粉皮---份量吾多,但味道討好!醉雞--- 雞質鮮嫩,可惜酒味唔太夠小籠包--- 正,皮薄,肉汁多,夠熱仲辣親條脷上菜時,待應同我地講話要襯熱先好食,幾好,亦係出自好服務既一句砂鍋雲吞雞---有差唔多半隻雞, 仲要有成10雙雲吞仲有d餡料好比心機整,d白菜好幼細賽螃蟹---好味道,蛋白很滑,但也要趁熱食才美味。(這個菜其中一位店員提議)埋單$320左右,三個人都食到好飽,總括黎講都係抵食招呼都幾好,咁旺場d員工都好好禮貌,今餐都好滿意!
友人很久前已想到這裡試試,所以昨晚朋友三人特地過來用膳。
就昨晚所見,客人並不算多,只有三數檯,三人點了
冷盤雞絲粉皮---份量吾多,但味道討好!
醉雞--- 雞質鮮嫩,可惜酒味唔太夠
小籠包--- 正,皮薄,肉汁多,夠熱仲辣親條脷
砂鍋雲吞雞---有差唔多半隻雞, 仲要有成10雙雲吞
仲有d餡料好比心機整,d白菜好幼細
埋單$320左右,三個人都食到好飽,總括黎講都係抵食
招呼都幾好,咁旺場d員工都好好禮貌,今餐都好滿意!
2009-09-23 9 浏览
昨日與友人到apm看電影前,特地到這店搵食叫左四樣野小籠飽,醱辣湯,擔擔麵再加個雞絲粉皮雞絲粉皮混合香濃醬料後,味道出奇的配合,友人大讚醱辣湯,酸辣味岩岩好, 料勁多, 正到爆擔擔麵, 有蔥花, 有花生粒, 有麻醬, 有辣味, 麵條都粗幼得宜小籠飽 ,皮薄湯多,味道唔錯整餐飯都好滿意,另外服務尚算殷勤,讚讚讚觀塘同類型既小館,其實好少佢地今時今日仍然維持水準班待應及厨師都很有禮貌真係難得,真係造福區內唔少老人家這點算是我最欣賞此店....
昨日與友人到apm看電影前,特地到這店搵食

叫左四樣野

小籠飽,醱辣湯,擔擔麵再加個雞絲粉皮

雞絲粉皮混合香濃醬料後,味道出奇的配合,友人大讚

醱辣湯,酸辣味岩岩好, 料勁多, 正到爆

小籠飽 ,皮薄湯多,味道唔錯

整餐飯都好滿意,另外服務尚算殷勤,讚讚讚

觀塘同類型既小館,其實好少

佢地今時今日仍然維持水準

班待應及厨師都很有禮貌

真係難得,真係造福區內唔少老人家

這點算是我最欣賞此店....
2009-09-22
  • 醱辣湯
2009-09-22 5 浏览
近排好多人在某論壇談論這間上海鋪、給這裡的味道吸引住。 雖然裝潢不及新式餐廳,但勝在親民,價錢平宜。 除了菜式外,因為午市時段有一杯好有趣的茶,聽老闆講這叫 “龍珠茶”。 它真的很有趣,它會慢慢的打開,之後變成一顆花! I have never seen this wonderful tea!!! @@” 自已食一餐,不能試多款食物,就點了 “酸辣粉” 和 “小籠飽”。 酸辣粉在香港不是有太多的地方有得食,這裡的就做到那種味道。 小籠飽比出面的細小,但肉味濃鬱,但美中不足的是汁不多。 服務方面,老闆們都幾nice,會幫加茶及同客交流,態度幾好。 有下次!下次同家人先嘗回鍋肉等小菜。
近排好多人在某論壇談論這間上海鋪、給這裡的味道吸引住。

雖然裝潢不及新式餐廳,但勝在親民,價錢平宜。

它真的很有趣,它會慢慢的打開,之後變成一顆花!

酸辣粉在香港不是有太多的地方有得食,這裡的就做到那種味道。

小籠飽比出面的細小,但肉味濃鬱,但美中不足的是汁不多。

有下次!下次同家人先嘗回鍋肉等小菜。
2009-09-22 6 浏览
...星期一工作較清閒,偷空到這兒.平日想容易搵位最好三時左右光顧,乘午飯和下午茶的空檔人不多,靜靜地都幾舒服睇下個餐牌,求其炒粉麵都二三十幾蚊ORDER一碗擔擔面一上檯熱騰騰勁香花生醬味,有多少花生碎.好有咬口,面微辣,吃得開胃順帶一提,我當日喝八寶茶.這壺茶送的.夠特別一喝已愛上入口香甜的,甘香而帶有甜甜的茶味.實在令人回味^o^幫襯過好多次,多年來店子仍保持一貫水準服務方面我覺得算唔錯,老是笑臉迎人覺得耐不耐到來食一次.都唔錯架...
...星期一工作較清閒,偷空到這兒.平日想容易搵位
最好三時左右光顧,乘午飯和下午茶的空檔
人不多,靜靜地都幾舒服

睇下個餐牌,求其炒粉麵都二三十幾蚊

ORDER一碗擔擔面

順帶一提,我當日喝八寶茶.這壺茶送的.夠特別一喝已愛上
入口香甜的,甘香而帶有甜甜的茶味.實在令人回味^o^

幫襯過好多次,多年來店子仍保持一貫水準
服務方面我覺得算唔錯,老是笑臉迎人

覺得耐不耐到來食一次.都唔錯架...
2009-09-22 19 浏览
上次偶然走進小巷,發現了「上海榮華川菜館」這店差不多是這內街的中尾段店內環境光猛﹐空調亦夠凍碰巧人少少,仲可以坐到卡位,睇下個Menu, D野食都幾平,要左無鍚排骨麵, 排骨好正, 湯底麻麻.麵彈牙,排骨一般凍豆漿 夠凍﹐但味道不竟過甜。其中有一位哥兒侍應生,印象特深執拾、落單、行動俐落、盡皆主動勤奮的樣子最好自動幫我添茶食物的味道及水準還是其次態度誠懇是令我最欣賞的!。十分滿意的一餐... 實在要表揚一番
上次偶然走進小巷,發現了「上海榮華川菜館」
這店差不多是這內街的中尾段
店內環境光猛﹐空調亦夠凍
碰巧人少少,仲可以坐到卡位,
睇下個Menu, D野食都幾平,要左
無鍚排骨麵, 排骨好正, 湯底麻麻.麵彈牙,排骨一般
凍豆漿 夠凍﹐但味道不竟過甜。
其中有一位哥兒侍應生,印象特深
執拾、落單、行動俐落、盡皆主動
勤奮的樣子最好自動幫我添茶
食物的味道及水準還是其次
態度誠懇是令我最欣賞的!。
十分滿意的一餐... 實在要表揚一番
2009-09-21 12 浏览
相信一般人對上海菜並不陌生而且好多香港人都非常喜歡吃上海菜其實上海菜中除了酸辣湯、擔擔麵、小龍包出名之外,仲有d做法考功夫材料普通食落卻別有一翻風味的菜餚如:鱔糊、砂鍋雲吞雞、濃湯浸娃娃菜、高力豆沙、桂花酒釀圓子等。今次介紹比大家既係一家位於觀塘 上海菜館被幾個朋友請到這間小菜館食上海菜,兩個字形容這一餐:出色!入面裝橫唔靚,當然我用為食大過天既心來到~~~好!!!,先來點菜當然要吃雞絲粉皮、小龍包、濃湯浸娃娃菜、鱔糊冷盤雞絲粉皮.粉皮滑滑算不錯.當然要淋上麻醬與香油才有味道.小龍包更是好得無話可說,不只皮夠溥,餡夠香,仲留有好多肉汁浸娃娃菜,平平無其的娃娃菜鮮甜美味菜身就好似白玉一樣浸得O岩O岩好絕對不會太林太硬再飲一口濃湯~唔~~~~用左金華金腿來餚的果然不同...火腿獨有的油香只香而不膩纏住每一個味蕾...太正喇!!!最讚的是其他菜亦一樣咁好味鱔糊:很夠鑊氣.菇絲不多.菲黃.銀芽.薑絲代替冬筍.同樣地非常脆口醬和油極重手.以至好油膩.然而火候掌握得出色保持鱔肉質嫩滑.調味濃郁.還輕輕帶酒味這裡環境係很舊式上海感覺.但食物都很傳統服務還好好,價錢合理.我們一定會再幫襯,我亦都誠意推
相信一般人對上海菜並不陌生而且好多香港人都非常喜歡吃上海菜
材料普通食落卻別有一翻風味的菜餚

今次介紹比大家既係一家位於觀塘 上海菜館
被幾個朋友請到這間小菜館食上海菜,兩個字形容這一餐:出色!
當然要吃雞絲粉皮、小龍包、濃湯浸娃娃菜、鱔糊
小龍包更是好得無話可說,不只皮夠溥,餡夠香,仲留有好多肉汁
浸娃娃菜,平平無其的娃娃菜鮮甜美味
菜身就好似白玉一樣浸得O岩O岩好絕對不會太林太硬
再飲一口濃湯~唔~~~~用左金華金腿來餚的果然不同...
火腿獨有的油香只香而不膩纏住每一個味蕾...太正喇!!!

最讚的是其他菜亦一樣咁好味
醬和油極重手.以至好油膩.然而火候掌握得出色
保持鱔肉質嫩滑.調味濃郁.還輕輕帶酒味
這裡環境係很舊式上海感覺.但食物都很傳統
服務還好好,價錢合理.我們一定會再幫襯,我亦都誠意推介俾大家
  • 雞絲粉皮、小龍包、濃湯浸娃娃菜、鱔糊
2009-09-21 18 浏览
今天和豬豬跑到觀塘閒逛, 逛了不一會, 肚子有點餓, 時間才不過4时多吃晚餐時間又好像早了點, 正煩惱吃些什麼之際看到一間名叫「榮華川」上海菜館 正想吃麵條或者小吃正合我們之意, 即管跑進試一試.雖然店面簡單, 但環境尚算清潔, 冷氣亦都足夠,因為本人十分怕那些冷氣似有還無的小店, 吃得周身是汗.看看餐牌, 款式實在多得很, 款款都十分吸引, 小菜、麵食、碟頭飯,由十幾至廿幾銀不等最後我們分別點了:炸菜肉絲湯麵,菜肉包菜肉包-本想叫生煎包,因怕肥之下改要蒸包。蒸包十分大隻,質感鬆軟新鮮出籠關係,香噴噴幾好味。炸菜肉絲湯麵亦不俗, 個麵爽而不淋~~~可能肚餓關係~清碟完場~!~!~!加上2杯頗香濃的豆漿,已是相當飽肚的小食餐這兒門面樸素,坐位方面, 好似有d 窄窄地, 兩個人坐冇得放袋然而埋單$60,係兩個人$60,一人只有$30,所費無幾又飽又好味,抵食﹗
吃晚餐時間又好像早了點, 正煩惱吃些什麼之際
看到一間名叫「榮華川」上海菜館 正想吃麵條或者小吃
正合我們之意, 即管跑進試一試.
雖然店面簡單, 但環境尚算清潔, 冷氣亦都足夠,
因為本人十分怕那些冷氣似有還無的小店, 吃得周身是汗.

看看餐牌, 款式實在多得很, 款款都十分吸引,
小菜、麵食、碟頭飯,由十幾至廿幾銀不等最後我們分別點了:
炸菜肉絲湯麵,菜肉包
新鮮出籠關係,香噴噴幾好味。
加上2杯頗香濃的豆漿,已是相當飽肚的小食餐
2009-09-20 8 浏览
雖然地方細細,但係勝在有得訂位,擒日約埋班fd出來試試這舊式上海鋪。四個人坐左去卡位,雖然迫左少少,但係都ok la!叫左回鍋肉,奶油津白,椒鹽排骨,乾扁四季豆,酸辣湯,小籠飽,豆沙窩餅。回鍋肉:五花腩帶皮鹹中帶甜,加豆辦醬炒至微辣,味濃而且香.很美味的一道菜奶油津白:津白蒸至軟身,上湯獻汁較傑有掛汁效果,奶油唔多椒鹽排骨:排骨的邊沿炸得香透,脆脆的很香口,再加上椒鹽的確惹味**四季豆:炒得好好味,但就比較咸,可能鹹豬肉甚多,相信送飯會好一點。酸辣湯:味夠,料足辣味正透喉嚨!小籠包:皮夠薄好香.祇係覺得裡面d湯汁唔夠多豆沙窩餅:兩面都金黃,口感是比較香脆,D豆沙料好夠!全部味道都不錯.食量真大.四個人我地樣樣都食清光這間店子雖然是小店,可是慣於做街坊生意店員很態度親切,招呼亦十分週到,下次也會來試試(埋單時,老闆問我們對味道的滿意度,可見他重視客的意見)
四個人坐左去卡位,雖然迫左少少,但係都ok la!
奶油津白:津白蒸至軟身,上湯獻汁較傑有掛汁效果,奶油唔多
酸辣湯:味夠,料足辣味正透喉嚨!
小籠包:皮夠薄好香.祇係覺得裡面d湯汁唔夠多
豆沙窩餅:兩面都金黃,口感是比較香脆,D豆沙料好夠!
全部味道都不錯.食量真大.四個人我地樣樣都食清光

這間店子雖然是小店,可是慣於做街坊生意
店員很態度親切,招呼亦十分週到,下次也會來試試
(埋單時,老闆問我們對味道的滿意度,可見他重視客的意見)
2009-09-20