2014-08-16
早幾日在報紙見到介紹這食店, 確實好食的上海川菜已經好難食到, 16:30去到門口, 已經有兩三枱客等位, 三人點了酸辣湯 花雕醉雞 小籠包 上海粗炒, 本來是想叫擔擔麵的, 但老闆話廚房唔夠人手, 無得叫, 咁都得?酸辣湯味道一般, 湯料都落足, 唯獨無豬紅絲同埋湯料份量太少, 成碗湯祇見豬皮絲豬肚絲兩條, 而落紅蘿蔔絲就真係第一次見, 想問老闆攞豆瓣醬, 佢話湯唔比落豆瓣醬, 所以唔比, 真有性格, 成碗湯值得一贊係夠晒熱花雕醉雞味道一般, 雞本身無乜花雕味, 好似煮熟臨上枱先倒酒落去咁, 但份量就夠多小籠包真係唔合格, 皮唔得腍 Bad Bad, 豬肉唔得 Fail 上海粗炒, 我祇可以講好多地方好過佢, 啲麵腍晒食粉咁, 問老闆攞豆瓣醬佢話食麵就可以落成間舖的樓面都係老闆, 牆身貼滿待客有禮提示, 但就個個老闆都黑口黑面, 最頂唔順呀大老闆在未食晒啲野時問會唔會再叫野, 原因係門口有好多客等位, 嘩趕客趕成咁真係第一次見, 有時做食店真係要講風水, 成間野環境唔好, 食物一般, 價錢唔平, 但就係有米芝蓮推介 門口排晒隊 真R頭