2014-03-24 2708 浏览
大半年前同事帶我黎食lunch,話係米芝連上海野,果時仲有旅行團帶隊黎食,見果次都幾好味,今晚諗住食過番尋味,同鍾意食上海野既qqbb番來晚餐。0900左右到唔洗等,小店都8成滿座。我地叫左個set,138一炒兩飯一湯兩茶一甜品,兩炒168。我地食一炒,另加小籠包。唔洗5分鐘就上左酸辣湯,本身以為得兩碗仔,點知勁大碗俾你自己不,我地都好驚喜。不過qqbb一食就話太辣,我食左啖都覺,相對無左個酸味有d失望。本住食得唔好哂精神,我地最後都努力食左八成。好快跟住就上左個小菜同白飯。九王鱔糊鱔肉厚實,唔錯,肥d更好味!九菜普通,係炒得咸左dd。小籠包本身六粒,like佢fb送多兩粒。呢個真心後悔,個皮又厚又無汁,d肉有so味,唯有點醋啦。我地食左六粒已經頂唔住。同佢講左食完先上甜品,我地食到一半佢就拎左俾我地。不過都算啦,前面果d麻麻,我地都想快d放d好野入口食下。豆沙夠沙,唔太甜幾好,但餅唔夠香脆,個底有少少油可接受,不過不失。呢碟係唯一食得哂既野食。食完最後送上八寶茶,本身都無哂期望想快手走人,因為同上次黎食完全兩回事。過呢中野真係驚喜,一打開就見到好足料,qqbb鍾意飲菊花茶真係岩哂佢

食完最後送上八寶茶,本身都無哂期望想快手走人,因為同上次黎食完全兩回事。過呢中野真係驚喜,一打開就見到好足料,qqbb鍾意飲菊花茶真係岩哂佢,我映完相佢已經飲緊同我講好正,真正清甜呀!呢個真係幫餐飯加番少少分,飲完個杯三份一都係料。正。

不過杯茶幾好都係送既,主菜唔得真係好失望,連佢地主打既小籠包都整唔好,仲話送多兩粒,唉,真係送都唔想食。雖然呢餐唔貴,但係呢個價位唔洗諗下次一定係食霞飛,我同qqbb走果時不約而同咁一齊講左句:以後唔好再番黎。