2014-11-06 786 浏览
夜晚約左舊朋友,我問佢有什麼好介紹, 佢話不如食上海野啦佢就推介附近有間拎過獎同埋好有歷史既上海菜館!我們叫了個二人套餐, 加埋小籠包! (fb like左仲 即多送兩粒!)d 侍 應態度都幾好, 好有街坊feel, 周圍都掛唔少舊相.小點就點左個酥炸雲吞.炸得啱啱好, 又唔會太油, 食落好味!不過就少左d仲點左獅子頭! 個獅子勁大粒, d 肉都好入味同實凈!咬落又有口感, d菜同菇都好入味!湯就個frd 推介酸辣湯, 味道都好好, 唔稀同d料足味道夠!
夜晚約左舊朋友,我問佢有什麼好介紹, 佢話不如食上海野啦
佢就推介附近有間拎過獎同埋好有歷史既上海菜館!
小點就點左個酥炸雲吞.
炸得啱啱好, 又唔會太油, 食落好味!不過就少左d
仲點左獅子頭! 個獅子勁大粒, d 肉都好入味同實凈!
咬落又有口感, d菜同菇都好入味!
2014-11-06 721 浏览
朋友大力推介我來這間平民星級飯店 何謂平民星級飯店? 指的就是平民的價錢,米芝蓮級的享受上海榮華川菜館獲得2012年度米芝 蓮指南優質食店推介 一間隱藏於轉角處,不太起眼的小菜館 等我入去試下啦~~~我和朋友放工過來 好彩時間尚早,不用等位 還可以坐到比較舒服的卡位店內的擺設保留了七、八十年代的風格,但又有新式的圖片好懷念這些小店的風味 我們點了個二人套餐小菜: 糖醋魚塊、奶油津白 糖醋魚塊 : 外表完全看不出是魚塊,還以為上錯咕嚕肉。很香很有鑊氣,魚肉煎得好香。 奶油津白 : 好濃的忌廉白汁,最適合送飯,菜很入味。湯 : 雲吞雞: 我最喜歡食雲吞和飲雞湯,所以一定些他們的雲吞雞。好香的雞湯味,不算太油,清清地幾好飲,好有家庭味。雲吞滑溜溜的,餡又多。推介侍應非常貼心,見我們快吃完才上八寶茶 八寶茶用料非常豐富,有菊花、蜜餞冰糖等,入口甜甜的,好香的菊花味飲完茶,這餐非常完滿。
朋友大力推介我來這間平民星級飯店 何謂平民星級飯店?
指的就是平民的價錢,米芝蓮級的享受

店內的擺設保留了七、八十年代的風格,但又有新式的圖片
好懷念這些小店的風味 我們點了個二人套餐
侍應非常貼心,見我們快吃完才上八寶茶
飲完茶,這餐非常完滿。
2014-09-03
  • 八寶茶
2014-11-05 655 浏览
陪姊妹尋美食,尋得美味小店八寶茶:甜甜地,有好香的菊花味,有好多我唔識佢的藥材奶油津白:好濃的白汁,而津白(紹菜)葉好入味,但個菜身仲硬硬地紅燒獅子頭:一般的獅子頭都比較濃味,但呢個就好清,原來清清仲好味,可以食得出肉本身的味道粟米羹:好多粟米,好好食八寶茶可能規定最後先上,我見枱枱都係食到差口唔多,侍應先上,服務好貼心。食完飯,再嘆茶,好寫意
陪姊妹尋美食,尋得美味小店
八寶茶:甜甜地,有好香的菊花味,有好多我唔識佢的藥材
粟米羹:好多粟米,好好食

食完飯,再嘆茶,好寫意
今日又同 Mr. Snail 出去搵食地鐵站行過去大約七, 八分鐘原來佢同大孖醬油同一條街, 搬屋後我一定要過來入貨話明係老鋪, 裝修一定欠奉可能我地當日坐近下欄位感覺都幾污糟, 同埋有陣味老老實實, 我就真係食得唔係幾自在點了二人餐有湯, 有小菜, 有甜品, 都幾豐富酸辣湯比想像中辣, 味道都唔錯回鍋肉 呢碟反而普普通通, 不過勝在唔太油小籠包呢個係另點的, 三十幾蚊有六隻, 勁抵!!(上 facebook like 佢地個 pages 仲加送兩隻)味道 ok 的, 不過嫌佢皮太厚同埋無乜肉汁八寶茶呢杯茶好飲, 甜度適中, 而且入面的材料好似好有益咁豆沙鍋餅一上枱見到咁黑, 心諗: 一定唔多好食點之, 有驚喜喎以為佢炸到咁黑, 一定好油但食落又唔覺油而且豆沙又唔會太甜, 好味!!雖然係老鋪, 不過佢管理都幾現代化有流程圖比員工, 教佢地點去招呼客人, 教佢地點安排坐位我地又同疑似老板娘的人傾計佢話呢d 都係屋企的細路幫手做希望佢地讀書可以學致用, 幫到手之餘, 仲可以比機會佢地實踐呢類的家族老鋪0係香港已經買少見少而加0係新市鎮見到的全部都係連鎖式的食店想食好0野真係要落返舊區先搵到

今日又同 Mr. Snail 出去搵食

地鐵站行過去大約七, 八分鐘

原來佢同大孖醬油同一條街, 搬屋後我一定要過來入貨

話明係老鋪, 裝修一定欠奉

可能我地當日坐近下欄位

感覺都幾污糟, 同埋有陣味

老老實實, 我就真係食得唔係幾自在

點了二人餐

有湯, 有小菜, 有甜品, 都幾豐富

酸辣湯

比想像中辣, 味道都唔錯
回鍋肉

呢碟反而普普通通, 不過勝在唔太油
小籠包

呢個係另點的, 三十幾蚊有六隻, 勁抵!!

味道 ok 的, 不過嫌佢皮太厚同埋無乜肉汁
八寶茶

呢杯茶好飲, 甜度適中, 而且入面的材料好似好有益咁
豆沙鍋餅

一上枱見到咁黑, 心諗: 一定唔多好食

點之, 有驚喜喎

以為佢炸到咁黑, 一定好油

但食落又唔覺油

而且豆沙又唔會太甜, 好味!!
雖然係老鋪, 不過佢管理都幾現代化

有流程圖比員工, 教佢地點去招呼客人, 教佢地點安排坐位

我地又同疑似老板娘的人傾計

佢話呢d 都係屋企的細路幫手做

呢類的家族老鋪0係香港已經買少見少

而加0係新市鎮見到的全部都係連鎖式的食店

想食好0野真係要落返舊區先搵到
2014-10-25
2014-10-31 606 浏览
特登搵呢間上海野嚟食, 睇埋個名原來有埋川菜。 難得嚟到就梗係食返餐勁, 約埋個朋友嚟開餐。 夜晚book左檯, 遲左少少先到, 入去都坐幾多人。 侍應都無點怠慢, 即刻招呼我地坐低同比左個餐牌我地。 咁佢地推介二人套餐. 咁我地就揀左兩個菜同一個湯。 湯就要左酸辣湯, 咁個湯就好足料, 味道唔錯兼份量夠, 飲完好開胃! 菜就分別揀左醉雞同東坡肉。 味道食落OK, 醉雞無乜血水味, 好香酒味,但就“鞋”左少少。而東坡肉都好夠味~肥瘦都好平均 最後飲埋一開始比我地既龍珠茶, 呢餐都夠飽又滿足。______
特登搵呢間上海野嚟食, 睇埋個名原來有埋川菜。
難得嚟到就梗係食返餐勁, 約埋個朋友嚟開餐。
夜晚book左檯, 遲左少少先到, 入去都坐幾多人。
侍應都無點怠慢, 即刻招呼我地坐低同比左個餐牌我地。
咁佢地推介二人套餐. 咁我地就揀左兩個菜同一個湯。
菜就分別揀左醉雞同東坡肉。
而東坡肉都好夠味~肥瘦都好平均
最後飲埋一開始比我地既龍珠茶, 呢餐都夠飽又滿足。
______
2014-10-26 464 浏览
一路搵餐廳一路觀察觀塘嘅變化,而家嘅觀塘同幾年前真係有好大嘅分別。行咗大概十五分鐘,經過街市,終於搵到啦!見到個餐甘抵食,梗係要叫啦。佢個擔擔面同我平日食嘅四川擔擔麵有好大嘅分別,個湯底係酸酸哋嘅,花生醬味較淡,再加埋本身我哋叫咗辣,個味道都幾特別,我都幾鍾意。個麵都算彈牙。個上海粗炒都幾有鑊氣,味道唔會太咸,用料都算幾豐富。有點意外,佢哋嘅小籠包係冇湯汁嘅。但個肉整得幾好食,皮薄,意外地好味!跟餐仲有每人一支豆漿,非常滿意一餐!

見到個餐甘抵食,梗係要叫啦。

擔擔麵餐($42)

上海粗炒餐($52)

個上海粗炒都幾有鑊氣,味道唔會太咸,用料都算幾豐富。

小籠包($32)

豆漿

跟餐仲有每人一支豆漿,非常滿意一餐!
2014-10-18
擔擔麵餐($42)
上海粗炒餐($52)
小籠包($32)
2014-10-18 653 浏览
早幾日過來官塘做野, 撞正放飯時間, 諗都無諗就入左嚟食野. 平時好少食上海野, 叫左個排骨面同小籠包。 同個四眼哥哥又好好傾, 送多我兩粒小籠包. 碗面ok, 不過細碗左d,舊排骨都炸得幾食, 唔太油! 小籠包個樣就一般, 但味道都幾好,肉汁都夠多! 啖啖肉咁!我鍾意。我見其他人又叫酸辣湯,又叫雲吞雞。。。好似好仲吸引,不過得我一支公又食唔多,下次叫多幾個fd一齊來試下先其他野先補充,我都係上openrice寫食評先知佢上過米芝蓮
平時好少食上海野, 叫左個排骨面同小籠包。
同個四眼哥哥又好好傾, 送多我兩粒小籠包.
碗面ok, 不過細碗左d,舊排骨都炸得幾食, 唔太油!

補充,我都係上openrice寫食評先知佢上過米芝蓮
2014-10-11 714 浏览
上次跟同事來食過,大獲好評後,老公又話要試,所以又來幫襯。今次點了玉蒜泥白、小龍包、酸辣湯和八寶茶。玉蒜泥白一到,真的好多蒜,蒜完全覆蓋住白肉,好入味,入口好濃的蒜味,好開胃,我連蒜都用來送飯。八寶茶,好多料.......不過個杯太細,飲起來有點困難,有點花香又有些藥材味,感覺好健康。小龍包必食,不用多說,皮薄餡又多,湯完全鎖在包內,食起來真的要小心。我見酸辣湯好多人試,所以我們又叫一個,真的好味,用料足夠,酸味偏多,L LIKE IT。
上次跟同事來食過,大獲好評後,老公又話要試,所以又來幫襯。

今次點了玉蒜泥白、小龍包、酸辣湯和八寶茶。
蒜泥白玉
八寶茶

2014-10-11
蒜泥白玉
2014-10-03 744 浏览
朋友鍾意食小籠包同中國特色野, 特登book位帶埋佢地黎食.一 行三人大約七點幾嚟到, d waiter哥哥忙得嚟都幾好招呼.佢地推介我地食三人套餐, 咁我地點左個酸辣湯, 醉雞, 蒜泥白玉, 獅子頭, 再加個小籠包.菜嚟之前比左三杯龍珠茶, 杯茶裡面有個花球, 滾水浸住會慢慢開花,真係好鬼靚.咁d 菜都上得好快, 首先黎個醉雞. 隻 雞D酒味啱啱好, 唔會太重酒味, 隻 雞亦都似唔似雪藏雞, 無雪味!之後上既係酸辣湯, 份量都好多, 每人可以分兩碗, d料 亦都好足, d湯唔會稀.蒜泥白玉亦都接住上嚟, d蒜醃住d肉,食 落好開胃, 蒜味夠重.獅子頭同小籠包就壓軸登場. 獅子頭味道ok, 煮得都算好食, d菜 又夠味.小籠包就堅好食啦, 皮唔算厚, 但夾起唔會穿, d肉 帶有甜味,同出面食開有d唔同!餐飯食完就輪到杯茶開花, 朵花開得好靚, 味道亦都好重菊味! 食 飽飲完好消滯!!!三個人食呢餐都好飽好滿足, 朋友都話下次一定再嚟!
三個人食呢餐都好飽好滿足, 朋友都話下次一定再嚟!
2014-09-04
2014-09-27 537 浏览
話說老婆細細個就係觀塘住,今之過來,就得登帶我去佢以前食過的餐廳。來到上海館,緊係點個小籠包、上海粗炒、紅燒獅子頭和豆沙鍋貼小籠包皮薄餡多,咬落好多汁。上海粗炒不過不失,但勝在大大碟。紅燒獅子頭夾起上來d肉唔會散,無出面咁油,而菜都好入味。豆沙鍋貼,老婆至愛,外面脆脆地豆沙又多 下次同幫fd來幫襯過。
來到上海館,緊係點個小籠包、上海粗炒、紅燒獅子頭和豆沙鍋貼
下次同幫fd來幫襯過。
獅子頭
獅子頭
數個星期前從新聞中得知到觀塘區的重建已經如火如荼,在裕民坊旁的米芝蓮推介菜館上海榮華面對店前空洞洞的地方,顯得格外的寂寥。老闆也不諱言擔心很快榮華也會遭到同樣命運,消失在城市的重建之中。所以當然要在上海榮華遇上任何變掛之前到餐廳再好好感受一下。也許不少人也讀到相同的新聞,晚市時格外人多,要等上好一會才有位置。舊店就是大家腦海中老上海菜館的印象:白熾熾的燈光、佈滿長方枱及圓枱的店面,空氣中彌漫著令人口水直流、小籠包等蒸點的香味!很喜歡榮華做的家常菜,因為味道很天然,用簡單的配料帶出美味。是次點了幾味最喜歡的菜,分別是蒜泥白肉、小籠包、銀芽炒鱔糊、雲吞雞。第一味是冷吃的蒜泥白肉!這裡的白肉做得異常的爽口,即使是肥肉也不覺肥膩。經過和醬油、糖、麻油等調味的蒜泥十分惹味,但也非常的辛辣!與白肉一同吃起來時有一種說不出的過癮!小籠包當然是滬菜的一大主角!這裡的小籠包外皮雖然帶點粗糙,但勝在包內肉汁豐富,肉香也十足。雲吞雞的濃厚黃油雞湯喝起來很香濃,感覺滋補天然。咬一下雞肉,再吃上一隻雲吞,多滿足!銀芽炒鱔糊是送飯佳品!炒黃鱔很彈牙新鮮,加上爽脆芽菜口感很好。最後捧上一杯八寶茶作結!顏色豐富的茶中
最後捧上一杯八寶茶作結!顏色豐富的茶中有紅棗 、杞子 、菊花等八種材料,除了美觀,味道也澀中有果甜,是飽餐過後不可少的消滯茶!
上海榮華的食物價廉物美,是很化算的米芝蓮餐廳。希望它會是社區重建中的得益者而非犧牲者。想一嚐米芝蓮上海菜的Couple們要支持一下喔!
2014-09-20
2014-09-20 762 浏览
小妹第一次寫食評如果寫不好請見諒我喜歡食辣的東西,於是跟同樣愛辣的朋友周圍試無意中發現<<榮華上海川菜館>>, 說是上海和川菜館, 應該就有辣我們點了一個兩人餐~ 酸辣湯, 回鍋肉和蒜泥白玉!酸辣湯味道好好, 很足料,不像其他地方跟水一樣,辣味跟酸味剛剛好,還蠻開胃蒜泥白玉和回鍋肉份量足, 味道和辣度亦剛剛好~最後,令我驚喜的是這杯茶龍吐珠,真的很浪漫, 看它慢慢開花,還有淡淡的茉莉清香,好好飲
小妹第一次寫食評
如果寫不好請見諒

我喜歡食辣的東西,於是跟同樣愛辣的朋友周圍試
我們點了一個兩人餐~ 酸辣湯, 回鍋肉和蒜泥白玉!

蒜泥白玉和回鍋肉份量足, 味道和辣度亦剛剛好~

2014-09-01
2014-09-10 1110 浏览
值得推介既上海老店等位:就算BOOK左位, 人齊先入得, 不太方便, 但店鋪細既老店我能理解環境: 細細間既舊式中菜館, 白色枱布, 圓台, 長枱既格局服務: 樓面人手不太夠, 但上菜速度都算快味道: 十分好, 我地6人叫左套餐, 每人都係70 至80蚊, 幾抵!口水雞彈牙好食, 花生香口口水汁不太辣豆沙窩餅 皮脆得黎薄, 豆沙甜度適中糖醋肉 好夠獲氣, 甜酸醬做得好好, 撈飯一流酸辣湯好正宗, 落足料, (睇之前食評見話有雞肉, 但我食吾到)酸辣味適中, 充滿木耳,好味!其它食物質素都好高, 好似獅子頭, 奶油律白, 回窩肉等係小籠包同春卷比較一般
口水雞
值得推介既上海老店
服務: 樓面人手不太夠, 但上菜速度都算快
口水雞彈牙好食, 花生香口口水汁不太辣
豆沙窩餅 皮脆得黎薄, 豆沙甜度適中
糖醋肉 好夠獲氣, 甜酸醬做得好好, 撈飯一流
其它食物質素都好高, 好似獅子頭, 奶油律白, 回窩肉等
係小籠包同春卷比較一般
糖醋骨
回窩肉
2014-06-10
口水雞
糖醋骨
回窩肉
酸辣湯
由FB得知佢地有得Claim的士錢, 於是約埋班同事走去試下 一行四個人由鴻圖道出發, 標都唔洗跳就到達. Lunch四個人係各自點d 野食下~ 我就叫左個麵, 上海湯麵侍應哥哥話LIKE埋 FB 就有 多八粒小籠包. 有 同事就叫左粗炒, 另外兩位同事就叫左排骨麵. 野食都上得好快, 我地就把握時間食. 味 道真係唔錯, 個小籠包亦都好得, 起碼易夾唔穿好入口,湯汁可以完全留係口腔,唔會漏出(不過小心熱,hehe)上海湯麵,湯不太油,麵爽滑彈牙每 人一碗麵同兩粒小籠包就好夠飽. 食完再同食店claim返的士錢. 再 慢慢散步返公司, 感覺良好! 下次會再幫襯!

一行四個人由鴻圖道出發, 標都唔洗跳就到達.
Lunch四個人係各自點d 野食下~
我就叫左個麵, 上海湯麵
侍應哥哥話LIKE埋 FB 就有 多八粒小籠包.

有 同事就叫左粗炒, 另外兩位同事就叫左排骨麵.
野食都上得好快, 我地就把握時間食.

上海湯麵,湯不太油,麵爽滑彈牙

再 慢慢散步返公司, 感覺良好! 下次會再幫襯!
  • 小籠包
2014-08-27 834 浏览
同爸爸食飯, 因為知道佢鍾意食上海野關係, 特意揀左呢間米芝蓮食肆。爸爸去到都幾喜歡個環境, 可能因為好有風味的關係。同埋牆上掛左好多剪報同舊相, 而侍應都同我地講佢地都做左好耐。今次我們點選上海粗炒、酸辣湯和一些小食。上海粗炒不太油,爸爸很喜歡。酸辣湯, 個味道同出面d係有唔同, 起碼無咁稀,很足料。小點就揀左個菜肉餃子,皮薄餡又多。最後點了籠小籠包,大大粒, 肉汁多! 跟其他酒樓的好唔同爸爸食完都好滿足, 叫我下次再嚟食
小籠包 上海粗炒
爸爸去到都幾喜歡個環境, 可能因為好有風味的關係。
今次我們點選上海粗炒、酸辣湯和一些小食。
上海粗炒不太油,爸爸很喜歡。
酸辣湯, 個味道同出面d係有唔同, 起碼無咁稀,很足料。
小點就揀左個菜肉餃子,皮薄餡又多。
最後點了籠小籠包,大大粒, 肉汁多! 跟其他酒樓的好唔同
爸爸食完都好滿足, 叫我下次再嚟食
2014-08-16
  • 小籠包