2017-04-24 401 浏览
服務態度非常差   一定唔會再幫襯~排骨粗炒 - 好難食, 好似煎熟塊豬扒 之後"林"d茨汁上去咁~小籠包 - 話唔即落單就無架喇  話好多人叫喎   以為好好味 但味道真係極之普通  皮又乾又無肉汁~~~~
服務態度非常差   一定唔會再幫襯~

2017-04-22
2017-04-09 542 浏览
什麼叫做米之連推介?享受生活,便要追求食物的色,香,味?要吃,也要努力,會吃,因為懂得比較,可口的菜,多遠也要去吃,對美食的追求,豈能輕易妥協?對,多美味的菜也要吃,吃是吃食物,吃環境,吃心情,吃感覺。。就算掉失了一環,也不算什麼美食。。我是住在官塘的老街坊,這店1975年開業。記得兒時,我在這裏, 吃過我的第一次川菜。 遇然會跟爸爸媽媽, 一起到店裏吃飯。。不經不覺, 己經是20 30年前的事了。。我這個老街坊,再次到坊。。哈哈,笑了二下。。一打開菜牌,第一頁是米芝蓮推介 🤗菜牌包裝得很美麗, 跟以前 的纸牌 差別甚遠。 當然價錢又是加了一大截。店内刻意佈擺得精了,但我還是喜歡以前的 簡單 擺設。。1966年官塘影像。寶聲戲院, 珠江百貨。 醉瓊樓都係兒時常去的地方小吃,28元鎮江肴肉。個肉 完全冇味 五點醋的話,跟本就不像肴肉, 透明部分 完全冇上湯的味道 建議不要再吃1人套餐為79元,包一個白飯,一杯8寶茶。回鍋肉 是這裏的 推介物 可惜 太多味精了。食完之後 有好想飲水的感覺。最重要係呢度嘅服務態度 超級差夥記們見客人喝完了 茶 。也不懂得自動為客人加上。再者。我眼見一家5口,
什麼叫做米之連推介?

享受生活,便要追求食物的色,香,味?

我是住在官塘的老街坊,這店1975年開業。
不經不覺, 己經是20 30年前的事了。。

我這個老街坊,再次到坊。。哈哈,笑了二下。。
一打開菜牌,第一頁是米芝蓮推介 🤗
店内刻意佈擺得精了,但我還是喜歡以前的 簡單 擺設

。。
1966年官塘影像。
寶聲戲院, 珠江百貨。 醉瓊樓都係兒時常去的地方
小吃,28元鎮江肴肉。
1人套餐為79元,包一個白飯,一杯
8寶茶。

最重要係呢度嘅服務態度
超級差

夥記們見客人喝完了 茶 。也不懂得自動為客人加上。
再者。我眼見一家5口,只有4人嚟到,伙記 竟然說 不齊人 不安排入座. 而客人説,我們可以食住等??什麼?? 老 店不是很貼心呀 為什麼不顧及 街坊的感受 ??

最得,就是個老闆娘,超級不友善 ,我埋單時問她, 這裏不收加一嗎... 他竟然諷刺地答我 。。
你可以給的 。。。。真是笑爆 。。
這些服務 也配 取加一服務費嗎.

如果唔尊重食物。
唔尊重街坊。。唔顧及 客人的感受。
我覺得不配為米芝蓮推介
不配成為老店。。
2017-03-26 409 浏览
小龍包同c子頭勁勁難食!一定唔會再去!c子頭d肉質好奇怪,食落好似落咗好多生粉咁,小籠包乾爭爭啲皮好厚,無湯汁!完全唔認同有咁多個讚!完全浪費金錢同時間!大家如果去要三思!我係良心良家
外卖自取
2017-03-24 341 浏览
打電話叫咗個外賣,自取,可能吾多在乎我二百幾銀的生意,哥哥仔的面色十分難睇,當時客人又不是很多,座位都未坐滿,態度不大友善,真的沒有下次啦!食物再好味都無用,服務態度亦不可忽視!
食物再好味都無用,服務態度亦不可忽視!
外卖自取
2017-03-23 411 浏览
放工諗住食上海野,同朋友去館啦,完全不可能再去。一入到去,見到廚師坐响卡位除了隻鞋响到撕腳皮,個刻已經想走唔食,但朋友一意帶嚟呢到食,唉,算啦,睇睇唔到。後來,點了個套餐,叫了糖醋排骨,食落口,又肥又肉騰騰,差!!!!後來個咸肉豆腐湯,簡直從來未飲過咁難飲,水溝豆腐,飲水還好過!!!!!套餐仲包1個點心,叫了豆沙鍋餅,呢個算係全晚唯一食得落嘅菜,熱嘅,不太甜。還有8寶茶,都可以,幾夠味。最後叫了小龍包,皮超厚,但都有肉汁。可能因為我不能吃辣,所以佢地出名嘅菜食唔到,但無可能其他嘅咁難食。
最後叫了小龍包,皮超厚,但都有肉汁。
糖醋排骨
咸肉豆腐湯
豆沙鍋餅
小龍包
2017-03-21
豆沙鍋餅
2016-11-17 1379 浏览
記得以前嚟過一次,門庭若市,今次嚟唔洗等之餘入面都冇乜客,希望老店仲捱得住時代洗禮。二人餐已經要$180左右,其實唔平,不過實在係好食,畀錢都畀得抵。宮保雞丁滬式炒法,唔會辣,但係有道嗆喺度,冇返咁上下年資都炒唔到咁。唔似坊間咁雞丁=雞粒碎,雞肉大舊得嚟肉質唔硬易入口,配料有青椒紅椒、火腿、腰果,每款配料都炒得好香。溜肥腸貌似新菜式。肥腸略嫌小家,切到一片片,份量亦唔多,而致洋蔥當道,喧賓奪主。不過肥腸切開咗感覺洗得亁淨啲,而且好入味,加埋汁撈飯食相當正。酸辣湯兩人share每人至少有三四碗,依舊上海style,酸多於辣。小籠包原本6粒,facebook check in送多兩粒。抵係幾抵,可惜味道差少少,肉汁同餡都一般般。八寶茶喺香港淨係見過呢間有,typical八寶茶,有冰糖可以另加會更加正。

宮保雞丁

酸辣湯

2016-10-12
  • 宮保雞丁
2016-11-08 989 浏览
一家三口去食晚飯,我地散嗌左以下食物:糖醋魚,蒜茸津白,紅油抄手,醉雞,小龍包糖醋魚味道ok,雖然佢用三角魚柳,不過好入味,我個女好鐘意抄手個人覺得可以再辣d好味d醉雞都幾好,酒味好香其他兩樣無咩特別唔多講整體都ok,價錢唔算好貴,下次食套餐可能抵d題外話,件制服幾特別,有機會再黎食下其他野
一家三口去食晚飯,我地散嗌左以下食物:

糖醋魚,蒜茸津白,紅油抄手,醉雞,小龍包
糖醋魚塊
糖醋魚味道ok,雖然佢用三角魚柳,不過好入味,我個女好鐘意
紅油抄手
抄手個人覺得可以再辣d好味d
醉雞都幾好,酒味好香

其他兩樣無咩特別唔多講

整體都ok,價錢唔算好貴,下次食套餐可能抵d

題外話,件制服幾特別,有機會再黎食下其他野
2016-11-06
  • 糖醋魚塊
  • 花雕醉雞
2016-10-25 888 浏览
前一排見呢間上海鋪成日上電視,心郁郁想去試下,昨日放假,同完老婆去觀塘探朋友個仔,探完就去食晚飯。可能因為平日,唔使點等位就入座,仲有四人卡位坐。叫左個2人餐,回鍋肉,奶油津白,酸辣湯。本身鐘意食酸,覺得呢個酸辣湯好岩食,因為醋份量夠,真係食到酸味!回鍋肉夠鑊氣,腩肉唔老,都幾惹味。奶油津白個汁有些像芝士口感,送飯幾好。杯八寶茶,好飲!雖然地方較舊,但坐位,枱面都乾淨,係洗手間位於鋪較後位置,比較濕滑。服務方面,好似睇過之前的食評話佢地後生仔串,自己又唔太覺,幾勤力,叫人,落單都好快手,算係咁。本人唔屬於成日上openrice寫野既人,所以無特別拍食照,不過見到一班後生仔肯為一間小店努力,現在香港地,小店維生不易,希望鼓勵下,同老婆去開觀塘都會黎食飯支持下。
叫左個2人餐,回鍋肉,奶油津白,酸辣湯。

回鍋肉夠鑊氣,腩肉唔老,都幾惹味。
奶油津白個汁有些像芝士口感,送飯幾好。
杯八寶茶,好飲!

2016-10-24
  • 八寶茶
  • 酸辣湯
  • 回鍋肉
  • 奶油津白
2016-10-24 843 浏览
完全唔值200幾個like lor..去食lunch排骨擔擔面,個湯唔夠香,冇咩花生味排骨好似炸好放左好耐咁回鍋肉飯就ok炒得幾香豆漿一致贊成係泥膠味,仲要15蚊一杯重點係服務態度好差,由其是個女人個樣好似全世界得罪左佢咁,另1個男仔都好差,有個呀叔入黎坐左張2人台,個男仔指度另1張台叫佢"坐呢度"呢間野好想比負分,冇下次!!!!!!!!!
完全唔值200幾個like lor..

去食lunch

排骨擔擔面,個湯唔夠香,冇咩花生味

排骨好似炸好放左好耐咁

回鍋肉飯就ok炒得幾香

豆漿一致贊成係泥膠味,仲要15蚊一杯

重點係服務態度好差,

由其是個女人個樣好似全世界得罪左佢咁,

呢間野好想比負分,冇下次!!!!!!!!!
2016-10-17 2363 浏览
默默咁扎根觀塘四十年嘅榮華,正好對比大力重建嘅舊區。今日晏晝,客人唔多,剛好辦年貨,先知道已經遺忘咗呢間從細個已存在嘅舊店。位置偏僻全靠熟客捧場,閒日午市都不愁生意。店員都做開街坊生意,客人習慣自組織招呼自己。重拾讀書時幫襯嘅感覺,枱面擺位依然係老規矩,所有筷子都有入套!點門口都知客飯餐牌都係無變,所以都唔使睇就可以落ORDER叫兩個客飯。回鍋肉$37好多所謂新派滬菜,標榜精緻健康,摒棄以往濃油赤醬,材料無變,但風味蕩然無存。傳統上海做法,懶理健康與否,重醬重油,少辣少甜,可惜肉少菜多,而且無五香豆腐乾,食得唔夠痛快。麻婆豆腐$37又係跟足傳統做法,水豆腐嫩滑,肉末用豆瓣醬炒香,調味加豆腐齊煮,上碟前埋芡,加葱花即成,豆瓣醬嘅香辣加少少甜,送飯食一流。保持到當年嘅味道,最難得價錢實惠,碟頭飯價錢可以有湯有飯有小菜,老店經營困難,都係收街坊價錢,更係難能可貴鍾意幫襯老舖,因為佢哋對煮食有一份堅持,令味道可以經歷幾十年依然保持水準,可能舊居民都因為重建而各散東西,小店留守,令偶爾「回家」嘅街坊,可以回味往日生活點滴,更加珍惜買少見少嘅老店。
默默咁扎根觀塘四十年嘅榮華,正好對比大力重建嘅舊區。

回鍋肉客飯

回鍋肉
麻婆豆腐客飯
  • 麻婆豆腐
2016-10-01 585 浏览
首先,管理差。排队一点管理也没有,秩序非常混乱。點完餐之後竟然說明不可以加單,莫名其妙。以为前菜平,但系碟头细及品质劣。粉皮伴醬之后非常淡口,餚肉散修修,令人一点胃口也没有。炒鳝糊,鳝不新鲜,鲜味肯定欠奉。麻婆豆腐绝对失水准,只有小辣又不够麻。小笼包只点了一籠,但來了兩籠,照單全收,好心有好報,好吃。埋单时的时候,想睇下明细都俾人用非常细劣的态度问想睇乜嘢单。原来张单写得非常之乱,保证你睇极都唔明,完。
鸡絲粉皮
镇江餚肉
炒鳝糊,鳝不新鲜,鲜味肯定欠奉。
炒鳝糊
麻婆豆腐绝对失水准,只有小辣又不够麻。
麻婆豆腐
小笼包只点了一籠,但來了兩籠,照單全收,好心有好報,好吃。
原来张单写得非常之乱,保证你睇极都唔明,完。
2016-10-01
2016-09-23 506 浏览
家住觀塘,這間老店我經常下午黎食客飯,終於有機會約埋幾個親友黎食晚飯。呢度無乜華麗既裝修,感覺較舊式,有幾張卡位,位唔算多,不過尚算舒服,冷氣都夠。我地揀左食個4人套餐,4個小菜1個湯1個小食,包埋飯。醉雞,酒味夠濃,咸咸地。出面食既糖醋排骨個汁都係黑啡色既,呢間個汁係橙啡色既,以為唔夠味有D失望,點知又唔係喎,仲幾開胃。家常豆腐個味其實唔錯,不過我覺得好辣,試左一舊就放棄了,我個愛辣既朋友反而覺得再辣D仲正。蝦仁炒蛋,幾驚個蛋炒到變蛋乾,好彩炒得好靚,好好送飯!個湯要左雲吞雞湯,我地去其他上海鋪食都係用砂鍋上,不過呢度用湯兜上,我地問個侍應,佢話因為地方細,怕客人接觸鍋邊整親,所以唔用砂鍋喎。小食要左豆沙鍋餅,甜甜地夠脆,我阿妹好鐘意食。最後有杯八寶茶飲,都係甜甜地,有D花茶味。成個餐都令我好有滿足感,落單出餸都幾快,侍應唔識賣笑不過都有提供應有既服務,整體都滿意。
我地揀左食個4人套餐,4個小菜1個湯1個小食,包埋飯。
醉雞,酒味夠濃,咸咸地。
蝦仁炒蛋,幾驚個蛋炒到變蛋乾,好彩炒得好靚,好好送飯!
小食要左豆沙鍋餅,甜甜地夠脆,我阿妹好鐘意食。
最後有杯八寶茶飲,都係甜甜地,有D花茶味。
  • 花雕醉雞
  • 豆沙鍋餅
  • 八寶茶
見到呢間上海菜有D熟口熟面,應該好耐之前去食過一次既⋯⋯見到好多食評話佢轉左手差左唔好食⋯⋯今次就同女朋友去睇下,係咪有伏先!話就話係觀塘,不過唔近MTR,不過我藍田去搭小巴就近,總站落車行上少少,附近有個街市門口都幾舊,同我以前黎個陣差唔多可能係平日黎,唔使點等就入得去坐,入面有D唔同左,以前有D大圓枱,現在變左做方枱我地坐左個卡位,叫左個2人餐食時菜獅子頭:個汁可以送飯,2個豬肉波都幾飽,入面有肉汁唔乾栗米羹:一般,因為我地唔食辣,求其揀,無咩特別豆沙鍋餅:甜甜地,好味好快食哂,唔記得影相⋯⋯8寶茶:都係甜甜地,女朋友好鐘意飲,可以再加熱水飲
見到呢間上海菜有D熟口熟面,應該好耐之前去食過一次既⋯⋯

門口都幾舊,同我以前黎個陣差唔多

我地坐左個卡位,叫左個2人餐食

時菜獅子頭:個汁可以送飯,2個豬肉波都幾飽,入面有肉汁唔乾

栗米羹:一般,因為我地唔食辣,求其揀,無咩特別

豆沙鍋餅:甜甜地,好味
好快食哂,唔記得影相⋯⋯

8寶茶:都係甜甜地,女朋友好鐘意飲,可以再加熱水飲
题外话/补充资料: 其實我想講下,我食左1個鐘,都無人趕我走,我估俾人話差係因為佢地做野既人無咩笑容,不過問野加水都有求必應,收錢個女仔都好有禮貌雙手收錢找錢「多謝哂」,又無樓下D師兄講到咁差⋯⋯個人意見
2016-08-23
2016-08-18 696 浏览
尋日中午頭頂一個大太陽,仲要去觀塘搵個客簽野,熱到hihi身水身汗,行過見到呢間上海菜館,門口裝修舊舊地咁⋯⋯算啦,見唔使等位,就入去試下~入到去坐低,地方唔算大~見到佢lunch有客飯食,唔知食咩好,就問個哥哥仔有咩推介,佢介紹我食回鍋肉客飯($45),自問都鐘意食辣野,就試試啦~個哥哥又問我,你飲湯定凍既健康飲品呀?熱辣辣既我又唔太想飲熱野,就揀左健康飲品~支飲品好快就到,諗住開黎飲啦,個回鍋肉同飯就跟住黎~超快有得食,趕返工岩哂!即刻試一啖個野飲先,好彩又唔係太甜wo~有D好奇又問下哥哥咩黎,佢話係冬瓜薏米水,老闆娘見天氣熱就親自煲D消暑飲品,下之又會煲下其他wo~無諗過上海鋪都有自製涼茶飲,驚喜!至於個回鍋肉,唔係我想像中個d麻辣,唔算好辣得黎有d甜甜地,炒得都幾香,豬肉都ok,個汁幾好送飯~不過一個人黎食,又趕時間,試唔到其他~下次有機會再黎試其他野先

2016-08-08
2016-07-17 817 浏览
官塘呢間小店雖然開係街市附近,曾經攞過米芝蓮榮譽,以前食過味道比較好,宜家多人幫襯左,質素都差左。🙁🙁🙁小籠包外皮唔係好薄而且唔算好多汁,豬肉涵亦唔係整得好出色,味道一般。有啲失望花雕醉雞 🐓雞肉岩岩好夠熟,肉質好嫩身而且唔會好老,入口超濃香既花雕酒味,雖然酒味對有d人黎講會覺得過濃蓋過左雞味;但反而好岩我口味,好食!👍🏻酸辣湯🍵入面唔算太多配料,但飲落夠酸夠辣,味道都唔錯。👉🏻👈🏻整體味道比以前差左,而且次次都見到要排隊,味道未知於要我排隊食佢,應該暫時都唔會再幫襯住喇。
花雕醉雞 🐓
酸辣湯🍵
入面唔算太多配料,但飲落夠酸夠辣,味道都唔錯。

2016-05-17