3K
2017-02-08 150 浏览
中菜之中上海菜算是不太油膩,亦是我最鍾愛的地方菜式。午餐去了公司附近的上海弄堂,上海錕飩是人氣之選,當然要點啦。素菜餛飩皮好薄入口滑溜,餡料頗多,每啖都有鮮甜菜蔬的味道。醉雞雞皮脆夾,皮與肉之間有一層薄薄啫喱,這就是極品的膠汁。每嚼一口,那酒香在口腔內散發,刺激到胃的深處。好味。酸辣麵酸辣湯底比較濃稠好快被麵條吸收,要快手進食。有點似食畏麵質感。辣度剛好,材料豐富。熱豆漿豆味香濃不過甜,順滑口感。整體食物水準中上,價錢適中,環境舒服,服務態度好。值得推介給同事們一起享用。還有多款午餐套餐,價錢由幾十到一百,算是抵食。
中菜之中上海菜算是不太油膩,亦是我最鍾愛的地方菜式。

素菜餛飩
皮好薄入口滑溜,餡料頗多,每啖都有鮮甜菜蔬的味道。
酸辣麵
酸辣湯麵
熱豆漿
豆味香濃不過甜,順滑口感。
豆漿
2017-02-08
酸辣湯麵
豆漿
2017-02-08 265 浏览
途經天樂里,被這間食店裝修氣氛吸引,佈置簡潔舒適,又帶點點懷舊味道,於是便入內光顧。點了幾様食物,先先黎個酸辣湯,一碗既份量2個人飲也可以,材料也頗豐富,帶酸也帶辣而且不會過份,餐前飲的確醒胃。香蒜小黃魚,外皮炸到金黃香脆,魚肉很嫰滑而且熱辣辣,似係即炸的,而且帶有咸味,應該用鹽醃過的,就咁食可能會覺得咸小小,但用來送麵送飯就岩岩好啦。三鮮抄麵,鍾意食趣卜卜既抄麵麵身比較幼,配上蝦肉鷄肉,特別係配有金華火腿,更添美味。小籠包,隱陣之選,一啖放哂入口湯汁豐富。最後甜品荳沙窩餅,外層香脆,入面既荳沙又香甜,很欣賞呢度既食物全部都係熱上既,唔會攤到凍哂咁,感覺很新鮮熱辣
三鮮抄麵,鍾意食趣卜卜既抄麵
麵身比較幼,配上蝦肉鷄肉,特別係配有金華火腿,更添美味。
小籠包,隱陣之選,一啖放哂入口湯汁豐富。
連續三曰都係cwb食野今次想食中式野跟天樂里付近 都無咩選擇呢間上海弄堂 新開 錦就入左去喇😎入面好光猛🤗好舒服同乾淨我地一人叫左一個set $78包一款小食 一碗面/飯我地3個都叫左 醉雞錦我自己就配飯另外朋友就叫左面佢仲有得比你簡 要菜飯 定白飯菜飯仲有得簡 菜心 定白菜tim👍🏻👍🏻👍🏻而面呢 就好軟身好好味 朋友都食唔晒 份量都好夠🤗🤗隻雞黎都幾大隻 味道都幾入味既有至少一隻脾🤗🤗我地叫左三個唔同小食share 水餃 拍青瓜 同白菜😎😎都唔錯架😬😬
連續三曰都係cwb食野

水餃 拍青瓜 同白菜😎😎
都唔錯架😬😬
2017-02-02
2017-01-31 133 浏览
同事們介紹下,走去試一下。地方不算大,裝修一般,位與位之間太近了,隔離枱大聲少少都好騷擾😒叫了獅子頭及回鍋肉(份量好少啊)獅子頭不錯,內𥚃軟綿綿的。菜飯不合格,首先飯不熱、菜不香(失敗)另麵條亦不夠熱。有待改善😅
2017-01-31 106 浏览
經開附近 就相陪朋友食餛飩 但意外發現到幾正既酸辣湯 本身自己對住中菜你有偏好既 所以都甚期待依間食店 酸辣湯 $30入面勁多料木耳 豆腐 菇類 湯稠度係正好 加上甘多材料係入面更顯足料抵食 但如果有啲人係吾太鐘意係多料focus主要係湯的話就會略略over左啦另外仲食左勁有地道風味既豆沙鍋餅 食落脆身 入皮不油膩 熱辣辣 豆沙量吾會好少 所以恰到好處而環境方面細細地既鋪泥講都算闊落 食物都合格以上 所以令我都幾有印象~
酸辣湯 $30
入面勁多料
另外仲食左勁有地道風味既豆沙鍋餅
食落脆身 入皮不油膩 熱辣辣 豆沙量吾會好少 所以恰到好處

2017-01-30 122 浏览
自從搬出來住之後,就一直很少吃住家菜。是日有朋友在灣仔附近上課,和友人見到上海弄堂,似乎是新分店。上海弄堂是一間比較老牌的上海菜,我們之前都在其他分店光顧過,走比較清新的住家路線,十分對口味,見到新分店二話不說便走進去。每人叫了個一人晚餐,區區的為醉雞配湯麵。醉雞汁充滿花雕酒香,雞肉份量不少,肉味非常濃郁,雖然雞肉還不夠嫩滑,但整體質素仍屬上品。隨餐奉上的陽春麵水準正常,湯底清甜,但麵條浸在湯一段時間都不會變得糊口,見微知著,可見此店的出品之素質。隨餐還有菜肉餛飩!白菜新鮮爽口,豬肉調味適中,肥肉不會過多,菜多肉少,清新可喜的住家風味。友人的一人餐是菜飯配紅燒茄子。菜飯的菜新鮮清爽,飯粒軟硬適中,香口而不油膩。紅燒茄子味道比較濃郁, 惹味卻不會過鹹,雖然有點油膩但配上其他相對清淡的菜式,問題不大 。可幸上海弄堂積極擴張但依舊保持高水準,而且餐廳環境舒適光猛。價錢雖然比起一般住家上海菜稍高,但是質素有保證,值得一再光顧。

2017-01-17
2017-01-28 68 浏览
今晚同朋友仔去咗灣仔買嘢,完事後當然要搵間餐廳醫下肚先返屋企啦,見上海弄堂菜肉餛飩喺灣仔開咗新分店,之前無試過其他分店,撞啱又見到,咁當然要試一下,<菜肉餛飩> $56餛飩皮厚薄適中,入面大概7成菜3成肉,咬落肉汁都幾多,味道不錯,可惜湯底是豉油加水,有點淡口<花雕醉雞> $75酒味都夠,雞肉幾滑身,唔會有太多肥膏係雞皮位<酸辣湯> $30酸度適中,但辣度都幾強,邊食邊抹汗,不過配料切得有點粗身,但味道是不錯的

<菜肉餛飩> $56
<花雕醉雞> $75
酒味都夠,雞肉幾滑身,唔會有太多肥膏係雞皮位
<酸辣湯> $30
2017-01-10
2017-01-23 117 浏览
灣仔天樂里有間新既上海餐廳,上網睇原來已經有好幾間分店了!樓底幾高,我好中意個吊燈呀,成個感覺好有舒服食上海野通常必食既係小籠包,但我今次無食小籠包,因為今次被另一樣野吸引左就係西洋菜餛飩($56),個皮好滑好薄,而餡方面有好足料既西洋菜,又唔會食到肥豬肉最怕個餡有肥豬肉,所以呢個好正醉雞擔擔麵 ($75)醉雞:好香濃既花雕味,而且雞件都好滑擔擔麵:辣味同花生醬味既比例岩岩好,麵條好夠淋但又唔會一夾就斷,一啖湯一啖麵,最終連湯清哂而且份量都唔少ga脆鱔($92)甜甜地脆脆地,佐酒最好夾每一件脆膳都有拉絲,不過食多幾件之後,會覺得甜得滯,適合再多1-2個人食會好d!!! 作為小食的話$92 有點貴
灣仔天樂里有間新既上海餐廳,上網睇原來已經有好幾間分店了!
樓底幾高,我好中意個吊燈呀,成個感覺好有舒服

最怕個餡有肥豬肉,所以呢個好正
醉雞擔擔麵 ($75)
醉雞:好香濃既花雕味,而且雞件都好滑
而且份量都唔少ga
脆鱔($92)
甜甜地脆脆地,佐酒最好
2017-01-22
午餐
2K
2017-01-22 238 浏览
最近天樂里新開左間上海弄堂菜肉餛飩,主打吃上海菜式,原來已經有多家分店。 店內環境優美,餐具乾淨企理。 菜肉餛飩($46) 一份有8隻,配上豉油湯底清清地又唔會太過濃,配上新鮮大粒的菜肉餛飩,內餡非常足料,鮮味香。 小籠包($35) 即叫即蒸的小籠包一份有4隻,皮薄多汁,肉質鮮嫩,入口熱燙燙的,一口一粒,非常滿足。 香煎鮮肉餃($35) 鮮肉餃同樣是即叫即煎的,一份有4隻,底層煎得金黃微脆,兩邊雖沒有煎過,但吃上來也不會很淡,內餡鮮嫩多汁,非常滋味。 辣子雞丁($98) 用上鮮筍和雞肉再配上辣醬炒成,惹味香口,而且不會很辣,絕對是伴飯之選。 韮王炒鱔糊($110) 韮王炒鱔糊份量不算很大,但味道不錯!除了韮王外,還用了銀芽炒成,鱔肉鮮味厚肉,配上惹味的醬料,非常香口。 黃金排骨菜飯($58) 黃金排骨炸得香酥脆嫩,食落味道很好,肉質不會鞋口,大人細路都一定喜歡。 花雕醉雞菜飯($68) 醉雞的花雕味道挺為濃香,肉質嫩滑,滲透花雕的香味令雞肉更為香口,酒味更香濃。

菜肉餛飩($46)

小籠包($35)

香煎鮮肉餃($35)

辣子雞丁($98)

韮王炒鱔糊($110)

黃金排骨菜飯($58)

花雕醉雞菜飯($68)

2017-01-09
2017-01-22 1621 浏览
今日去左接家姐放工,咁就諗住喺附近食埋個晚飯。見到遠處有一間連招牌招紙都仲未拆嘅鋪頭,應該係啱啱開舖。原來係食上海菜嘅地方,見到入邊都好乾淨企理,就入咗去啦。入到去之後,見到好多掛係牆度六七十年代嘅畫像 ,仲有唔少黑白照嘅風景畫,好有懷舊老香港嘅感覺!原來上海弄堂係解品嚐上海菜嘅好地方,係唔講唔知,睇到個menu先知, 又學到野啦!枱上面仲有一啲調味料,一個係辣椒漿,一個就係上海嘅醋。首先叫咗杯凍豆漿,豆漿豆味好濃,而且一啲都唔甜,應該冇落到糖,可以品嚐到豆漿嘅原汁原味。跟住叫咗個賽螃蟹,佢問我地加唔加蛋黃係面頭, 我哋冇試過加蛋黃,就試吓啦。果然更加香滑,蛋味濃郁啲。而且西蘭花得好新鮮。跟住我哋仲叫咗個一人套餐,係排骨湯麵加春卷。上海春卷入面係包住左好多黃芽白同蔬菜,味道比較爽口。而排骨炸得好香脆,係有一啲油膩感都冇。估唔到佢個湯麵咁大碗,上海湯麵味道係比較清淡,麪質亦都係比較林啲!最後叫咗半隻雲吞雞,呢度叫得上海弄堂菜肉雲吞, 當然要試吓佢哋手本名菜:菜肉雲吞啦!佢哋好細心咁幫我地分左佢,而且仲將湯渣拿出來。呢個雲吞雞份量都幾多,差唔多每碗都有四至五隻雲吞。雲吞入面以菜為主,只有少
原來上海弄堂係解品嚐上海菜嘅好地方,係唔講
唔知,睇到個menu先知, 又學到野啦!
醬汁
枱上面仲有一啲調味料,一個係辣椒漿,一個就係上海嘅醋。
凍豆漿
賽螃蟹
排骨麵加春卷套餐
雲吞雞半隻
最後叫咗半隻雲吞雞,呢度叫得上海弄堂菜肉雲吞, 當然要試吓佢哋手本名菜:菜肉雲吞啦!佢哋好細心咁幫我地分左佢,而且仲將湯渣拿出來。呢個雲吞雞份量都幾多,差唔多每碗都有四至五隻雲吞。雲吞入面以菜為主,只有少量肉,所以好爽口。而且雞湯好夠火喉,好濃郁。但係雞肉就有啲老。
今次呢餐上海菜,味道比較清淡。環境地點都好好,而且新開既餐廳,用既碗碟都係新嘅,環境又乾淨,所以都唔錯。而且牆身掛住左五六十年相片,感覺好懷舊,同新嘅地點同埋環境,相映成趣!另外環境中好清靜,好適合我哋一齊傾吓計咁。
2017-01-12
凍豆漿
賽螃蟹
排骨麵加春卷套餐
雲吞雞半隻
上海弄堂,弄堂的意思原來是小巷。上海弄堂是灣仔區內一家新開張的家庭料理,主打上海雲呑,也有其他上海菜式如菜飯,飽點等。新式的裝修令人有反傳統的感覺,誰說年青人不愛吃中菜?菜肉雲呑皮薄餡靚,肉餡以多菜為主,沒有加入太多味精,可惜的是西洋菜雲吞比較特別,但已經售清了!雲呑加上清清地的高湯,不造作也不浮誇,是上海家庭的味道。男朋友小時候曾住過上海,他說這個雲吞都有九十味。擔擔麵這個擔擔麵,辣的感覺有點搶鏡,麻醬感覺也不重,麵煮得有點糊,吃不到麵條應有的質感,卻有點失色。上海烤麩男朋友說烤麩是上海人必然識做的家庭前菜,就是喜歡那份豆味香濃,配上吸收了醬汁的香菇,好食好食!雪菜咸肉炒年糕上海年糕是又一必食的小點。年糕加入雪菜咸肉炒香,清淡得來又有獲氣,雪菜映襯在白色的年糕上,好像雪地上不同的小植物。爆香過的咸肉不會過咸,令本來平平無奇的年糕增加一絲熟悉的味道,是在男朋友吃過媽媽煮的味道。獅子頭菜飯,不是熱辣辣上碟之餘,獅子頭較鬆散,感覺很肥,不是實在的感覺,失望。而且菜飯的菜粒太大,影響口感。吃過後好想去上海啊!眾多中菜中,尤愛上海菜那份香濃,又有甜味的菜式。彷彿去了一趟上海一樣!還是雲呑比較好
菜肉雲呑
擔擔麵
上海烤麩
雪菜咸肉炒年糕
吃過後好想去上海啊!眾多中菜中,尤愛上海菜那份香濃,又有甜味的菜式。彷彿去了一趟上海一樣!還是雲呑比較好!
2017-01-20 152 浏览
本來想食糯米飯,同個同事行行下見到新開又冇人等位,就入去試下,一望個還牌,套飯起標價$4x,同事選擇黃金排骨菜飯$47,我就選擇困難症發作,唔知食回鍋肉菜飯定排骨擔擔麵好,同事就提議我食後者$57,咁就要個中辣啦。菜飯咪就係菜同飯囉,冇特別。黃金掛骨同排骨擔擔麵個塊排骨都係一樣的(原來同事諗住會有唔同),所以黃金就即係炸排骨,不過唔夠金黃,而且無味,即係黏咗麵包糠既炸薄豬扒。擔擔麵咪一碗有辣味嘅麵囉,原全食唔到個種擔擔麵嘅香味同湯嘅質感。兩個餐都包一杯熱飲,我個杯雪梨蜜,有雪梨味但唔覺係蜜糖水,不過都OK的。

菜飯咪就係菜同飯囉,冇特別。

题外话/补充资料: 有個無鍚骨好快就賣晒,唔知係咪咁好食呢?
2017-01-20
我喜歡食上海菜,得知上海弄堂云吞在灣仔開分店,正是在我公司的附近,慢慢行過去也只須五、六分鐘的路程。因為午飯時間都幾爆,所以放工去可以避開人潮。如果你有去過中環店,會知道那邊的格局比較簡潔。而灣仔店裝修以摩登為主調, 燈光也夠光猛。同樣以上海云吞為主打,但小菜的選擇一啲都唔小,由輕巧小菜, 點心, 燉湯等應有盡有。店員推介西洋菜餃 $58一碗八隻。餃子大小均一,餃皮厚度適中,以三菜一肉的比較非常合乎健康金字塔的建議。菜多肉小,西洋菜完全無渣,口感好滑,味道又清甜好味,唯一美中不足是配豉油汁令味道單調了。 砂窩蛋餃津白 $96蛋餃是上海人的新年意頭菜,因為它看上去像個金元寶,希望來年大家賺到盤滿砵滿啊。冬天食砂窩感覺特別好,一窩熱辣辣的食物令到立即人溫暖過來。蛋餃以雞蛋煎成蛋皮包裹著肉粒再放湯。吸收了上湯的蛋餃蛋味十分香濃,隻隻足秤。砂窩內還有津白、肉丸、粉絲等。份量足二至三人分享。食完成個人暖笠笠的感覺多好。 在餐牌上發現了一款名為 $89個名夠特別,我估計是家鄉野所以要試試。 這裡要讚是上菜快,所以唔夠十分鐘炒飯已經上枱。沾上醬油的炒飯粒粒濕潤,飽滿。有點鮑汁炒飯的影子,配以雞肉、

店員推介西洋菜餃 $58一碗八隻。

砂窩蛋餃津白 $96

冬天食砂窩感覺特別好,一窩熱辣辣的食物令到立即人溫暖過來。

在餐牌上發現了一款名為 [阿娘炒飯] $89個名夠特別,我估計是家鄉野所以要試試。
這裡要讚是上菜快,所以唔夠十分鐘炒飯已經上枱。沾上醬油的炒飯粒粒濕潤,飽滿。有點鮑汁炒飯的影子,配以雞肉、菜粒、菠蘿粒等,再以荷包蛋添上更多滿足感。

濕炒飯並無令人感到黏糯感,反而味道入味令人開胃。

茶錢$3/位,良心價,店員不停加茶,反應快。
2017-01-16
2017-01-16 761 浏览
看完戲百無聊賴,在街上亂逛,見到這間餐廳門外放滿慶祝新開張的花籃。有下午茶餐供應,午餐質素差至心情低落的我們,看得心癢癢。以為是一間普通街邊上海菜,跟夏麵館差不多。內裡裝修得貴氣,高樓底選配的燈飾功不可沒。牆上充滿老上海特色的掛畫,無言地使氣氛變得優雅。除了下午茶餐,另有較豐富的一/二人套餐。對小吃甚有興趣,但不想吃得太飽。陳年花雕醉雞散點的例牌醉雞,甫上枱便轉來一股酒香。煮得恰到好處的雞,皮滑肉嫩,滲著重重的花雕香,很純,很濃。濃重的花雕,好吃之餘,散發著一種貴氣。香菇烤麩吸滿汁的烤麩,微韌有咬口,每下咀嚼都滲出輕甜的汁。配滑溜的冬菇、爽口的金針,做出豐富的口感。菜肉餛飩大小適中,皮薄又滑,餡把餛飩塞至脹卜卜,咬下去是清新的白菜味和清爽的索索聲。新鮮的白菜,跟豬肉比例剛好,味道很鮮,沒有味精,也沒有多餘的調味。下午茶餐只有4粒餛飩,吃完有散叫一碗的衝動。湯麵從前很怕吃上海麵,腍得入口會溶,毫無口感可言,這次反而有驚喜。腍是腍,但不過份,少少彈牙。湯很清,卻不會淡而無味。邊吃麵,邊吃餛飩,配搭一流。下午茶餐附送一杯飲品,要是一人套餐也有飲品就更佳。相比散叫,套餐幾抵食。環境靜靜的,不似

陳年花雕醉雞

陳年花雕醉雞
香菇烤麩
香菇烤麩
菜肉餛飩
菜肉餛飩
湯麵
湯麵
下午茶餐附送一杯飲品,要是一人套餐也有飲品就更佳。相比散叫,套餐幾抵食。環境靜靜的,不似一般中餐,而且服務不錯。吃個醉雞都會換碟,店員還隨意跟食客聊幾句,氣氛輕鬆。值得再來,試試其他菜式。
2017-01-14
2017-01-16 384 浏览
今天突然地很想吃小籠包,朋友便推薦一間在灣仔的上海菜,於是就和朋友一起來吃晚飯。剛一進入餐廳,就給人舒服的感覺。牆壁上掛了不少以前的黑白照片,十分古色古香!也有以前香港的風味。看看餐牌上,也有不少上海名菜,例如;小籠包,銀絲卷,紅燒豆腐,排骨湯麵等等...而且價錢也很公道。所以我們就叫了排骨湯麺,春卷,小籠包,雲腿蝦蛋白炒飯。小籠包 $35首先是熱辣辣的小籠包,一籠有4隻。外皮厚度適中,入面肉質十分鮮美多汁!春卷 $25這是上海春卷,由蔬菜和豬肉組成,十分香脆。而且蔬菜是黃芽白,十分爽囗。排骨湯麵 $58排骨炸得香口鬆脆,而且肉質鮮嫩。而且湯麵的面質比較幼身,很像中式拉麵,而且質地煙韌有彈性,湯底是清湯,味道比較清淡,可以吃出食物的原味。雲腿蝦蛋白炒飯 $108這個飯很香,雖然顏色不太吸引,但是味道10分不錯,有蛋白及蝦的爽口及鮮味,而且飯與飯之間還能吃得出雲腿淡淡的鹹香味,但略嫌蝦仁的份量比較少。總括而言,這裏地方坐得很舒服, 環境也比較清靜,很適合三五知己來吃飯聊天,味道也10分適合我的口味,比較清淡,也是在上海菜之中比較清淡的。價錢也十分合理,而且在灣仔區也算是十分便宜,非常值得
小籠包 $35
春卷 $25
排骨湯麵 $58
雲腿蝦蛋白炒飯 $108
總括而言,這裏地方坐得很舒服, 環境也比較清靜,很適合三五知己來吃飯聊天,味道也10分適合我的口味,比較清淡,也是在上海菜之中比較清淡的。價錢也十分合理,而且在灣仔區也算是十分便宜,非常值得再去試一試。
2017-01-12