餐厅: 上海婆婆336 (iSQUARE國際廣場)
资讯:

2016-04-17 552 浏览
小籠包:皮吾夠薄,肉又乾身。。。凍肴肉:差,入口只覺乾,和有雪味201:重味精,非常咸豆沙餅:皮厚。。。還試了兩三樣但已經不用多說。整體來說,所有食物水平跟街坊餐廳一樣。質素一般,味道差,服務慢。可以以後不再黎。
小籠包:皮吾夠薄,肉又乾身。。。

凍肴肉:差,入口只覺乾,和有雪味

201:重味精,非常咸

豆沙餅:皮厚。。。

還試了兩三樣但已經不用多說。

整體來說,所有食物水平跟街坊餐廳一樣。

質素一般,味道差,服務慢。可以以後不再黎。
2016-04-08 783 浏览
黎之前我地預先book左台, 已經知道限時90分鐘我地都好準時入座首先叫左麻婆豆腐, 雲吞雞, 炒年糕, 炒飯, 小籠包首先上台既係麻婆豆腐, 豆腐唔老, 辣味都好足夠, 但想等埋個炒飯黎食單食好似無咩口感雲吞雞方面湯底味精較重, 如果減少味精會好好多, 因為我見到都有落少少金華火腿去入味, 真係少少, 雞都有半隻, 尚算嫩滑. 雲吞都好足同大粒.炒年糕就有少少重手左, 有d過鹹, 我直頭想搵水沖沖, 建議叫湯年糕會更好!而且都健康d!炒飯其實當時都未60分鐘, 佢地見你停哂手放低筷子就收你d碟, 完全唔會問下你收得未或者食完未, 其實我地個雲吞雞重有d雞同湯係度, 不過佢已經收左, 亦唔打算追究得返少少, 但都唔應該一句都唔問就收起最後佢問我地有冇野加, 因為重有半個鐘, 咁我地追加左兩個甜品, 豆沙鍋餅同南瓜餅豆沙鍋餅好彩唔算太油, 豆沙餡就普通, 未算係細滑, 但就無咩豆味, 食落感覺有少少怪點知原來南瓜餅入面都係豆沙餡, 我地以為係餡, 對呢個有d失望係因為個餡唔係南瓜而係豆沙, 但佢竟然好食過豆沙鍋餅.然後其實都重未夠90分鐘, 至少重有15分鐘, 但已經收台, 放新筷子係度
黎之前我地預先book左台, 已經知道限時90分鐘

我地都好準時入座

首先叫左麻婆豆腐, 雲吞雞, 炒年糕, 炒飯, 小籠包

單食好似無咩口感

炒飯

然後其實都重未夠90分鐘, 至少重有15分鐘, 但已經收台, 放新筷子係度, 因為下台客早到左重企係我地隔離等我地張台, 唔明點解佢地人數要兩張台但我地都未食完就俾人入黎同我地施以壓力, 平時90分鐘我地會覺得好足夠亦都唔會好似今次咁咁唔開心, 但咁樣做真係唔會再黎食.
2016-04-07 762 浏览
hanging at iSquare on an afternoon and picked this restaurant for a quick bite, in consideration of the many good ratings given.a $56 set with a noodle and spring roll was ordered, the noodle texture was chewy, and with very minimal preserved venegtables added in (as in photo), the taste of soup was thin.  The portion was paththetically small, it's similar to something you would offer in kid's menu.  Adult can finish it in 5 mins.spring rolls are are hot and very crispy, tho it requrired quite a

noodle
spring rolls are are hot and very crispy, tho it requrired quite a bit of waiting, yet it deserved.
spring rolls
overall, spring rolls are good, but the afternoon tea set is over-priced.

and total bill payment is $62, with the 10% service charges added.
2016-04-01
spring rolls
2016-04-06 640 浏览
天熱無胃口,最適合就系食D酸酸甜甜的食物,今日同同事去上海婆婆食飯,點左幾個開胃菜,松子黃魚,我摯愛,條黃魚起曬骨,將肥厚的魚肉切花,分件,上粉炸到松脆,而且加上甜酸汁,上碟,外型吸引顯功夫,落筷,每口都食到又脆又有魚香的甜酸味,非常惹味,開胃,難以忘懷,每次黎都必點的松子黃魚,果然每次都保持水準。跟住系黑醋排骨,新鮮排骨系切到細件,炸直金黃,去油,淋上陳年黑醋,一齊熬製,小小酸,不太甜,容易食,不會失儀態,而且有嚼頭不太鹹,正。最後系小龍包,我覺得灌湯小籠包更加適合,皮好薄,而且需要好小心夾起,加小小薑絲醋,一口一個,咬落去D湯標曬出黎,加上嫩滑的肉,好似飲湯甘,好特別,好鮮,呢個午餐好豐富,好正
2016-04-06
2016-04-04 513 浏览
個日去到7點幾 唔洗等位就入得去一坐低我同男朋友就諗食咩啦 我地最後叫佐四樣野 四小拼, 小籠包 , 上海粗抄 同黑醋排骨首先四小拼黎到先 肴肉無味, 小排骨啲肉好"鞋" , 個烤趜有啲怪味 ,而個脆膳就得啲油炸味 總之哩碟野就唔好味啦 之後小籠包就到啦 本來夾佐落個匙羹到之後諗住再夾起 點知塊皮個底爛佐啲湯漏曬出黎 試佐兩粒都係咁不過小籠包都ok既 起碼出到黎熱辣辣😂 食食下個黑醋排骨都到啦 個排骨都係麻麻地 食落去唔夠酸甜 反而食到有小小苦味 唔知啲醋係咪怪怪地反而啲洋蔥好甜 好食過啲排骨我地見個粗抄咁耐都未到 以為無落單 問佐個待應 佢話有落單要我地等 佢再問廚房 話要等8分鐘 無問題啦 反正我地唔趕時間 就等埋啦 終於黎到啦 睇落賣相麻麻 食落去就無咩味 唔知系我地叫啲野唔岩定系佢間野真系唔好食 今次真系有啲失望 不過下次諗唔到食咩既時候 都可以俾多次機會佢既😂
個日去到7點幾 唔洗等位就入得去

一坐低我同男朋友就諗食咩啦

我地最後叫佐四樣野

四小拼, 小籠包 , 上海粗抄 同黑醋排骨
首先四小拼黎到先

之後小籠包就到啦

本來夾佐落個匙羹到之後諗住再夾起 點知塊皮個底爛佐
啲湯漏曬出黎 試佐兩粒都係咁

反而啲洋蔥好甜 好食過啲排骨

終於黎到啦 睇落賣相麻麻 食落去就無咩味

2016-04-02
OK 我明,禮拜五晚你入座時話要90分鐘交枱,我明‧但係,你唔到90分鐘就好唔禮貌咁嚟趕我走就係你唔啱!食咗唔夠一個鐘走嚟同我講last order跟住仲離譜到隊張單嚟,我唔理佢仲開聱追收錢,咩事呀!過多陣直頭走嚟同我講用餐時間到,要交枱‧‧‧我6點九坐底你8點唔到趕我走,唔識睇時間唔好做啦!仲有,裝修好殘,張梳化又爛又污糟‧食物仲比以前差咗‧‧‧
仲有,裝修好殘,張梳化又爛又污糟‧
食物仲比以前差咗‧‧‧

2016-03-04
2016-02-28 1025 浏览
一直覺得上海菜該鮮甜的⋯點了大蒸包像是灌了白水⋯四小碟也差強人意,完全沒入味⋯小排骨是乾硬的,善於像是風乾了,四喜烤麸没嚼劲……干貝賽螃蟹更是淡的沒有味道⋯而且座位上全是油渍感觉根本无法下座……
2016-02-28
2016-02-26 868 浏览
今日約了個很久不見既朋友,大家都想吃中餐,便提議上海婆婆336-尖沙咀一個中上價午餐之選。lunch set 可以揀一個主菜加一個點心。點了兩個lunch set ,一個擔擔麵配牛肉包,另一個就酸辣湯麵配小籠包。 擔擔麵麵條煮得剛好,麵唔會太硬或太軟,但湯底的麻醬味比較淡。酸辣湯麵很足料,有很多冬菇絲,不過酸辣湯底酸多過辣,麵底就同擔擔麵一樣,都煮得剛好,唔會好快比酸辣湯泡到發脹! 小籠包個皮適中,不會一夾就爛,雖然唔係好夠熱令到個皮有少少硬,湯汁唔會太燙口。 牛肉包包著牛肉碎,醬汁好濃,煎香了的中式包的包皮厚薄適中,但醬汁不會太咸,濃得來又不會蓋過牛肉碎的味道。

lunch set 可以揀一個主菜加一個點心。

2016-01-18
2016-02-16 1221 浏览
大年初一,偕同家人看過賀歲片過後,順路到 iSqaure 吃晚餐。剛好上海婆婆336內有空席。蒜泥白肉,整頓晚飯最感滿意的一道菜。白肉卷著青瓜條,加上蒜味充足、酸酸的蒜泥醬汁,令人食指大動,可是蒜泥的份量可以再增加。蟹粉黃金炒飯,卻欠奉「蟹粉」味,只能吃出「黃金(蛋黃)」與「炒飯」。新年吃這個意頭不錯,味道卻非常一般。開心果露筍炒牛肉粒,開心果與露筍佔盤子的大部分實屬意料之外,意想不到的可是鬆肉粉在牛肉當中,份量多得過火,味同嚼蠟。松子黃魚,黃魚雖件頭不大,魚身炸得酥脆,汁料甜酸可口,為餐廳挽回一些分數。蟹粉小籠包雖皮薄,肉汁卻欠奉,且沒有蟹粉味。婆婆生煎包,肉餡缺乏鮮肉的香甜味,是因為新春假期沒有師傳製作新鮮食材所致嗎?下年春節,還是別懶惰,與家人回家做飯好。
蟹粉黃金炒飯
開心果露筍炒牛肉粒
蟹粉小籠包
蟹粉小籠包
蟹粉小籠包雖皮薄,肉汁卻欠奉,且沒有蟹粉味。
婆婆生煎包

下年春節,還是別懶惰,與家人回家做飯好。
2016-02-08
2016-02-14 1036 浏览
係isquare睇完戲貪就腳,落幾層食上海婆婆,等位等左十分鐘就入得,晚餐黎講都算快。一向食上海野必食花雕醉雞,不過冰震就第一次食 本身見到冰震兩個字就巧京京,好似好多水浸住,唔知會唔會搞到d味淡哂。仲諗住試下嗌走冰,不過阿姐應該心諗𡃁妹是咪太玩野,最後我當然無嗌走冰喇,哈哈。不過都幾有驚喜,有冰真係會凍d,竟然好食過平時無冰,喜出望外另外,仲嗌左個紅油牛展拉麵,唔記得影相味道幾好,不過硬係覺得比之前細碗左好似食兩啖就食完,淨係嗌個拉麵唔夠飽。兩樣野埋單百幾蚊,好似加左價

一向食上海野必食花雕醉雞,不過冰震就第一次食

另外,仲嗌左個紅油牛展拉麵,唔記得影相

味道幾好,不過硬係覺得比之前細碗左
好似食兩啖就食完,淨係嗌個拉麵唔夠飽。

兩樣野埋單百幾蚊,好似加左價
2016-02-01
  • 冰鎮醉黃油雞
2016-01-27 1268 浏览
買左飛睇戲, 所以快快手響商場搵飯食, 婆婆呢個時間唔洗排隊, 不過都坐左7-8成滿, 好彩黎得早. 不過商場大部份都有食飯時限, 所以就算等都唔會太耐.要左個婆婆炒菜飯$68份量幾足的, 兩個人平均都裝到兩碗. 飯炒得幾乾身, 一粒粒幾夠咬口, 亦唔會太硬. 炒菜飯既配料就清淡D, 係火腿粒, 菜粒, 松子等, 清淡得黎唔會淡戊戊, 唔會食到口乾.仲有黑醋排骨$76呢碟既份量相對較細, 排骨得幾舊. 不過黑醋味幾濃郁, 酸酸甜甜, 舊舊都沾滿醬汁, 咬落肉質幾嫩, 夠晒入味. 洋蔥炒得幾爽口, 配料都唔錯可以食埋.

要左個婆婆炒菜飯$68
仲有黑醋排骨$76
2016-01-04 2139 浏览
新一年開始,要食得豐富一㸃。路經上海婆婆有湯麵跟小籠包套餐,便快快入座。餐廳座位寬敞,坐得幾舒服。 午餐的種類不少,主要是小菜套餐同麵食套餐。 我點的是担担麵走辣:担担麵花生味相當濃郁!正呀!麵條幼身掛湯力十足!每一口麵都有滿滿的花生肉碎的香味,叫人吃過不停! 小籠包一籠四件上。飽皮非常非常薄,體積嬌小,但充滿湯汁。一咬下去,滿有肉味的湯汁隨即流出,好好味呀!讚! 以八十多元得嘗一麵及四隻小龍包實在超值!下次要試試它的小菜套餐。

午餐的種類不少,主要是小菜套餐同麵食套餐。

担担麵

2016-01-04
担担麵
2015-11-16 3395 浏览
約咗朋友食晏,有年幾無見,會有好多嘢傾。選定了尖咀,再上OR 睇吓有咩好食,朋友未食過呢間,於是就去試。我地叫咗小籠包,雪菜炒粉皮,擔擔麵同酸辣湯。酸辣湯OK 足料,夠酸唔太辣,最緊要係唔會太杰。小籠包,皮薄,多湯汁,好食。雪菜炒粉皮,呢個係比較少見,粉皮通常做冷盤,好少用黎炒,估唔到又幾好食喎,粉皮滑身,亦唔會黏埋一齊,雪菜惹味。擔擔麵則失色,好杰,麻同辣都遜色,麵唔夠彈牙,浸一陣已發脹。環境幾舒適,好適合邊食邊傾偈。
約咗朋友食晏,有年幾無見,會有好多嘢傾。
我地叫咗小籠包,雪菜炒粉皮,擔擔麵同酸辣湯。
酸辣湯OK 足料,夠酸唔太辣,最緊要係唔會太杰。
小籠包,皮薄,多湯汁,好食。
雪菜炒粉皮好食

環境幾舒適,好適合邊食邊傾偈。
2015-10-25 3739 浏览
睇戲前一行四人選擇咗離上海婆婆食晚餐,因為有朋友試過覺得好味所以推介。七點左右唔使等位就入得,安排咗圓枱比我哋。個環境比我感覺好舒服,餐廳嘅枱櫈,墻都係木嘅,枱同枱之間又唔會好逼,燈光暗暗地,令人心情都幾好。   一坐低就即刻點菜啦,大家都好肚餓! 選擇好多,樣樣都好想食啊! 小籠包  有水準,皮薄,熱辣辣好多汁! 雞絲粉皮 食親上海菜都必點之一,好味 四小拼 有脆鱔、小排骨、四喜銬麩同鎮江肴肉四樣都好好味啊!尤其係脆鱔同肴肉,好味到停唔到口啊 乾煸四季豆又係食親上海菜都必點之一,同樣係好好味,好香,啲肉鬆送飯一流 今次係我第一次食呢道菜,酸酸甜甜好開胃。條魚炸得好香但唔會好油,魚肉好滑! 擔擔麵都好好味,湯底好香好濃,麵好滑。至於排骨就好酥脆,而且份量唔少。不過本身個人唔太食得辣,所以呢個麵對我離講都算幾辣,不過都仍然覺得好好味。  336炒飯(唔記得影相 )有辣椒絲同蝦一齊炒嘅,食唔出用咩醬炒,不過飯炒得好乾身好香口,幾好味。我哋仲用四季豆嘅肉鬆撈飯食,好好味!最後係甜品 香蕉高力豆沙。個人有少少失望,覺得豆沙相對少咗啲,整體味道好淡。整體而言
  一坐低就即刻點菜啦,大家都好肚餓!
選擇好多,樣樣都好想食啊!
小籠包
 有水準,皮薄,熱辣辣好多汁!
雞絲粉皮
雞絲粉皮 食親上海菜都必點之一,好味

四小拼
四小拼 有脆鱔、小排骨、四喜銬麩同鎮江肴肉
四樣都好好味啊!尤其係脆鱔同肴肉,好味到停唔到口啊

欖菜乾煸四季豆

上海排骨擔擔麵

336炒飯(唔記得影相
香蕉高力豆沙

整體而言,上海婆婆336真係好唔錯!呢餐大家都食得好滿足啊,一定會再encore!

雞絲粉皮
四小拼
欖菜乾煸四季豆
上海排骨擔擔麵
  • 擔擔麵
今日又做了電燈泡~ 一家之煮跟米飯班主去睇戲,小妹又拉著他們的衫尾,跟他們一起睇戲食飯啦~ 今日就選了他倆最愛的中餐啦~ 六時許的上海婆婆人流還沒有很旺盛,不用等位也不用訂位就能輕鬆入座~先點一碟蔬菜打打底,蘆筍炒百合,蘆筍青翠新鮮,百合粉身帶爽,加點紅蘿蔔,就像是萬綠叢中一點紅,美觀又美味~一家之煮愛吃叉子,所以點了松子雞米配叉子給她~ 一客四件脆卜卜叉子,把滿滿的餡兒塞在叉子中,一口咬下,美味又滿足!突然間很想吃松子黃魚,所以又點了~ 本來很擔心會很大碟,還好也沒有很大,3-4人分食剛剛好~ 黃魚炸的外層香脆而肉質依然嫩滑,蘸點甜酸醬汁,開胃美味~ 醬汁中的菠蘿、松子也不能錯過,很美味的呀~蘿蔔絲酥餅一客三件超飽滿的!酥脆的外層沾了些芝麻,令蘿蔔絲酥餅的香氣更迷人,蘿蔔絲餡切成粗絲,口感豐富,味道清甜,不錯!平時大多會點一碟炒麵,但今日想清淡一點,所以改點雲吞湯麵~ 湯頭清清的,麵身煙韌不黏糊,雲吞一口一粒而且菜肉的比例剛好,配菜只是簡單的蛋絲、蔥花及芽菜,平淡但洽到好處~最後加點的生煎包卻令我們後悔不已... 樣子不對板,每一件都是扁扁的,底部就像油浸生煎包一樣~ 包身尚算鬆軟,

蘆筍炒百合
蘿蔔絲酥餅
雲吞湯麵
最後加點的生煎包卻令我們後悔不已... 樣子不對板,每一件都是扁扁的,底部就像油浸生煎包一樣~ 包身尚算鬆軟,但底部不脆,就像咬了一口肥油一樣,豬肉餡黏糊而肥膩,整個包子的熱度溫溫吞吞的,不合格!
生煎包
生煎包
食過這麼不合格的生煎包後,我們也沒有心機沒有興趣試它的甜點了,還是快快走人吧~
2015-09-16
蘿蔔絲酥餅