I have revisited this Japanese restaurant as it was really nice! This time I came back for some soothing choices. Besides ordering sashimi, I ordered a soothing udong set, the beef was generous in portion, and the broth was rich and soothing! 牛肉湯手打烏冬 $108厚燒紐西蘭羊架 $88As a lamb lover, I had high expectations, yet it did not disappoint me at all! I really liked the tenderness and succulence of it, and it definitely left me devouring with satisfaction!

牛肉湯手打烏冬 $108

厚燒紐西蘭羊架 $88

• 牛肉湯手打烏冬
2019-11-07 66 浏览
ONE OF THE BEST JAPANESE RESTAURANT I HAVE BEEN TO AT CAUSEWAY BAY! The menu had a wide array of choices, and we ordered the two persons meal set. 廚師發板刺身二人前 $498Look how beautiful the set is! It was really thick and so finely sliced! SUPER!!!’ Then followed by another must-order : 明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批$98 HIGHLY RECOMMEND!! This has completely melted mE! 明太子蟹肉醬!!SO DEVILISH SO DELICIOUS! The mushroom was soooo succulent itself, paired with generous amount of sauce! SO ON POINT!

廚師發板刺身二人前 $498

• 明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批
  • 廚師發板刺身二人前
2019-11-05 67 浏览
同朋友食生日飯, 特登搵間良心餐廳嚟幫襯嘅唔搵過都唔知, 平時行呢條街好多次都無發覺地牢有間日本餐廳添當晚臨近HALLOWEEN, 全餐廳有佈置, 就算連侍應都有著COSTUM應節, 好有氣氛~SASHIMI二人盛 $300好大份, 擺得又靚同埋見到係切得超厚身最緊要魚生新鮮好味心大心細唔知食咩侍應介紹我地試明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批 $98個名會唔會太長XD呢個真係超好彩有點到辣辣地嘅明太子, 撈埋芝士&蟹肉, 裡面收埋咗大大隻又鮮味嘅蠔, 仲有隻大菇墊底蠔, 好好食!叫多個UDON, 不過不失不過如果再比我地揀, 我地應該會叫多份蘑菇批INSTEAD同埋見到隔離檯嘅串燒都好吸引呢唔知係唔係比人懲罰緊, 未8點已經好FULL最好就7點前去到, 或者BOOK定檯咁就唔洗等啦~
同朋友食生日飯, 特登搵間良心餐廳嚟幫襯嘅

當晚臨近HALLOWEEN,

SASHIMI二人盛 $300

侍應介紹我地試明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批 $98
個名會唔會太長XD

呢個真係超
好彩有點到
辣辣地嘅明太子, 撈埋芝士&蟹肉,
裡面收埋咗大大隻又鮮味嘅蠔,
仲有隻大菇墊底蠔, 好好食!

叫多個UDON, 不過不失
不過如果再比我地揀, 我地應該會叫多份蘑菇批INSTEAD
同埋見到隔離檯嘅串燒都好吸引呢

唔知係唔係比人懲罰緊, 未8點已經好FULL
最好就7點前去到, 或者BOOK定檯咁就唔洗等啦~

• 明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批
2019-11-05 69 浏览
去完會展之後當然就要去銅鑼灣搵食, 熱愛日本菜既我又要去食日本野啦今次就去左三川居酒屋,  地點好易搵, 原來夜晚9點後仲有半價優惠, 都真係幾抵喎去到餐廳店員安排左位置比我地, 仲好貼心幫我地落埋竹簾, 私隱度都幾高望緊餐牌有咩食期間發現原來呢度有清酒放題, $250可以任飲清酒仲列出左唔同品牌既酒清選擇, 岩哂鍾意飲清酒既朋友呀等左一陣野食就到啦, 首先就係刺身拼盤, 有7款唔同既刺身呀分別有活赤貝, 大甜蝦, 三文魚, 劍魚腩, 八爪魚, 油甘魚同黃金魷魚即劏即食, 非常鮮味跟住就叫左個三文魚反卷, 上面舖左滿滿既蟹籽加三文魚片大大舊, 加埋沙律醬真係唔錯最後就係店員推介既隱藏MENU明太子蟹肉醬蠔肉磨菇批,裡面有大大隻肥美既蠔肉, 加上芝士同明太子蟹肉醬, 好好味個啡菇仲好JUICY好可惜第二日要返工, 下次一定要黎試下清酒放題

仲列出左唔同品牌既酒清選擇, 岩哂鍾意飲清酒既朋友呀

等左一陣野食就到啦, 首先就係刺身拼盤, 有7款唔同既刺身
即劏即食, 非常鮮味

跟住就叫左個三文魚反卷, 上面舖左滿滿既蟹籽加三文魚片
大大舊, 加埋沙律醬真係唔錯

最後就係店員推介既隱藏MENU明太子蟹肉醬蠔肉磨菇批,
裡面有大大隻肥美既蠔肉, 加上芝士同明太子蟹肉醬, 好好味
個啡菇仲好JUICY

好可惜第二日要返工, 下次一定要黎試下清酒放題
2019-11-03
2019-11-04 72 浏览
前幾日去咗銅鑼灣度睇戲之後就去咗地鐵站嘅附近一間居酒屋度食飯因為當時係接近Halloween嘅時候所以成個環境都充滿着萬聖節嘅感覺我哋去到首先叫咗廚師發板空運刺身盛呢一個刺身盛無得定既刺身廚師會因應客人嘅口味配搭出你喜歡嘅刺身盛所以我最鍾意嘅吞拿魚腩同埋牡丹蝦就一定唔少得啦廚師仲幫我揀咗深海池海同埋帆立貝等等感覺都幾豐富!另外餐廳仲推介我哋食南瓜海蝦第一次食呢一個南瓜海蝦 感覺都幾新鮮有趣如果鍾意食南瓜嘅朋友就一定要試試啦!仲推介左我哋食「明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批 」呢一道菜fusion西式同埋日式口感非常豐富 每一啖都食到明太子醬同蘑菇嘅汁 挺特別的

前幾日去咗銅鑼灣度睇戲

廚師仲幫我揀咗深海池海同埋帆立貝等等
感覺都幾豐富!

另外餐廳仲推介我哋食南瓜海蝦
第一次食呢一個南瓜海蝦 感覺都幾新鮮有趣
如果鍾意食南瓜嘅朋友就一定要試試啦!

仲推介左我哋食「明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批 」
呢一道菜fusion西式同埋日式
口感非常豐富 每一啖都食到明太子醬同蘑菇嘅汁 挺特別的
2019-11-04 58 浏览
平日返工忙來趕去,終於等到週末,可以好好放鬆一下!最好嘅慰藉莫過於去日式居酒屋,可以食串燒、小食,亦有壽司、刺身、鍋物等,勝在應有盡有,可以滿足喜歡品嚐日本料理嘅我😋上兩次到訪三川,印象深刻,地下草廬式設計帶出日本居酒屋嘅風味。雖然小店位於銅鑼灣繁榮鬧市,但價錢親民,係令人感覺自在又可以小酌嘅場所🍶今次三顧草廬,食個longlunch 😌·二人刺身盛· $300此乃人氣選擇,三川其中一個成功吸引食客嘅攻略就係供應時令匹配又新鮮嘅刺身,而且足料厚切,如果有特別喜好亦可同餐廳溝通,今次佢哋都有盡量配合👍🏻·明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批· $98呢道係新鮮又有趣嘅配搭,來到不可不試!肥厚嘅大啡菇,香濃嘅明太子加烤香芝士,仲有一隻啖啖肉嘅蠔,難怪會成為招牌菜~·日式牛肉鍋· $148食鍋物,最着重嘅就係食材豐富,三川保持到呢個水準,非常足料,配菜有豆腐、娃娃菜、冬菇、金菇、小棠菜、芋絲、生雞蛋等,當然唔少得主角:牛小排肉。
平日返工忙來趕去,終於等到週末,可以好好放鬆一下!

最好嘅慰藉莫過於去日式居酒屋,可以食串燒、小食,亦有壽司刺身、鍋物等,勝在應有盡有,可以滿足喜歡品嚐日本料理嘅我😋

今次三顧草廬,食個long
lunch 😌

·二人刺身盛· $300

·明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批· $98

呢道係新鮮又有趣嘅配搭,來到不可不試!

·日式牛肉鍋· $148

2019-11-04 56 浏览
好耐無去銅鑼灣,今次同附近返工嘅朋友慶祝生日就搵下啲日本菜餐廳啦~見到呢間係地庫嘅居酒屋評價都唔錯就一於試下佢。好彩去得早餐廳已經半滿,一入到去發現已經有濃濃嘅萬聖節氣氛~先提醒我原來已經就快十月尾了。。。我地就order左個刺身拼盤,入面有七款刺身,好豐富呢!排名不分先後,有油甘魚、劍魚腩、左口魚、赤身、帶子、甜蝦同埋赤貝。油甘魚超級厚身,魚脂好甘香!劍魚腩肥美度口感媲美到中toro,雖然不及其入口即溶,但咬落去都充滿魚腩嘅脂香。左口魚不嬲係我嘅最愛,雖然唔係平常我食炙燒個種魚油滿瀉,但反而食到純粹嘅鮮甜,愈嚼愈甜!小食點左一款—明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批,明太子醬係無得輸再混合蟹肉好正啊!中間蠔肉都好鮮味,一咬落去連埋底下嘅大啡菇爆晒汁!最後仲有一個日式牛肉鍋,sukiyaki嘅湯底配牛肉最夾啊,牛肉嘅份量都OK~下面仲有大量蔬菜添!

我地就order左個刺身拼盤,入面有七款刺身,好豐富呢!

油甘魚超級厚身,魚脂好甘香!

中間蠔肉都好鮮味,一咬落去連埋底下嘅大啡菇爆晒汁!

2019-11-04 42 浏览
三川居酒屋一入到去就一種日本先有居酒屋嘅感覺, 入面嘅環境中佈滿着萬聖節嘅氣氛,有好多唔同嘅萬聖節嘅燈飾 ,周圍嘅音樂亦都播放着日本嘅流行曲動畫曲充滿着特別嘅氣氛😁✨刺身二人盛($300)之前最期待就係呢一份刺身盛因為入面真係好多款式揀,乜野刺身都有同埋份量好足夠,非常適合刺身愛好者,即係我😛刺身盛入面包括三文魚,油甘魚,吞拿魚,吞拿魚腩,帶子,玻璃蝦,北寄背,海膽有極多種類嘅刺身 全部都係新鮮直送食落真係非常新鮮,雖然要300大元但係非常值得,物有所值!✨明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批($98)呢一份係老闆推薦嘅招牌菜式,話未試過一定要試吓咁講喎。係用咗一大堆蟹肉明太子醬讓左係大啡菇上面二大啡菇嘅中間有一隻大大嘅焗蠔,非常吸引,用料同埋菜式設計都非常新穎!✨燒大蔥雞肉串($45)足足有兩大串大蔥雞肉串 大蔥雞肉都充滿着滿滿嘅燒汁顯得非常惹味,充滿光澤,令人好想一啖錫落去 !大蔥減去雞肉嘅油膩感 ,減少左成份串燒嘅罪感✨鳥手羽燒($45)呢個日本名顧名思義就係指雞翼嘅位置 ,燒雞翼我最鍾意食 ,呢一份雞翼串燒亦都係沾滿左燒汁 ,Total足足有四件雞翼,有炭燒香餐廳來講絕對係一個合理嘅價錢,
三川居酒屋

刺身二人盛($300)

✨明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批($98)

✨燒大蔥雞肉串($45)

✨鳥手羽燒($45)
呢個日本名顧名思義就係指雞翼嘅位置 ,燒雞翼我最鍾意食 ,呢一份雞翼串燒亦都係沾滿左燒汁 ,Total足足有四件雞翼,有炭燒香餐廳來講絕對係一個合理嘅價錢,值得一試!

2019-10-22
  • 串燒
  • 燒大蔥雞串
  • 鳥手羽燒
  • 三川雜錦魚生(並)
2019-11-02 53 浏览
去銅鑼灣見舊同事,她帶我到一間地下居酒屋食日本野,佢話好長時間冇食刺身,好想食😋。可能接近萬聖節🎃店鋪都裝飾好有Fell🧙‍♂🧛‍♀我們點左刺身二人盛,有齊曬今日最新鮮運到的海鮮。睇都啲刺身顏色擺設都流口水🤤,活赤貝,甜蝦,肉質爽甜厚切劍魚腩、油甘魚腩、吞拿魚腩,魚的油香,超級新鮮。再叫左碟店員介紹的明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批。成隻菇都係明太子,一咬原來入面有隻蠔,明太子咸香,加上蠔鮮味,焗香,嘩好好食呀!😍最後再叫碗鍋燒湯手打烏冬烏冬比其他店有咬口,出門店的手打我覺得偏林,冇咩口感。而且隻天婦羅🍤炸到皮好脆,二人份量,好滿足一餐。

我們點左刺身二人盛,有齊曬今日最新鮮運到的海鮮。
睇都啲刺身顏色擺設都流口水🤤,

2019-10-30 73 浏览
喺繁華嘅銅鑼灣街頭,突然間見到一個好有特色嘅門口,係充滿日式嘅設計,而且仲係地庫,充滿神秘感,我同朋友望下望下就決定落去食個究竟!🧐餐廳環境非常有趣,有別於一般居酒屋嘅設計,呢到有幾個booth seating ,就好似坐喺稻草屋下面一樣,感覺好溫暖。🕯加上萬聖節將至,餐廳好有心機加入萬聖節元素嘅裝飾,呢種西日交雜嘅感覺都幾特別。🏮🎃時令刺身我地講左自己budget大概$300,師傅發板為我地準備刺身。🔸配搭好豐富,$300唔算多,估唔到都有咁多選擇🔸大甜蝦、帆立貝、赤貝、吞拿魚、魷魚等等😻🔸冰鎮住嘅刺身好夠凍,而且好新鮮,我地秒速就清左🤣明太子燒玉子($88)我一向都係明太子fans!見到呢個即刻要order!🔸明太子配甜甜地嘅玉子好夾🔸食落好香甜,仲有沙律伴碟☺️🔸份量足夠!有6大舊!明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批($88)🔸呢個聽講係餐廳嘅招牌菜🔸望落好吸引,焗嘅威力真係好大,一焗就好正,聞到勁香!!🔸係大啡菇做底,裡面充滿好豐富嘅蟹肉醬同明太子,仲有好多蠔肉,淡淡都有驚喜,加埋芝士做Top,好好食.......🥺🔸就算係$44一個我都覺得值!-最後一個lunch食左每人2百幾蚊添🙊不過

時令刺身
🔸配搭好豐富,$300唔算多,估唔到都有咁多選擇
🔸大甜蝦、帆立貝、赤貝、吞拿魚、魷魚等等😻
🔸冰鎮住嘅刺身好夠凍,而且好新鮮,我地秒速就清左🤣

明太子燒玉子($88)
我一向都係明太子fans!見到呢個即刻要order!
🔸明太子配甜甜地嘅玉子好夾
🔸食落好香甜,仲有沙律伴碟☺️
🔸份量足夠!有6大舊!

明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批($88)
🔸呢個聽講係餐廳嘅招牌菜
🔸望落好吸引,焗嘅威力真係好大,一焗就好正,聞到勁香!!
🔸就算係$44一個我都覺得值!
最後一個lunch食左每人2百幾蚊添🙊不過我地都覺得偶爾係要對自己好啲,呢排好多人心情都唔好,當氹下自己開心囉!香港人頂住啊!💪😾
2019-10-26
🔎銅鑼灣軒尼詩道499號地庫永光商業大廈「極高性價比的日本料理」-三川居酒屋又係時候食好西啦😝,今日去左銅鑼灣既三川居酒屋去醫肚,係香港想食到高質日本餐本身都唔平,仲要係銅鑼灣市中心,咁咪貴到飛起🤯!? 非也🤩🤩,睇下個topic就知啦,依間係性價比超高既日本料理,食到lamlam脷😋但都唔會肉赤😍😍。刺身二人盛 ($300)食日本野梗係一定要食刺身拼盤啦🍣,三川居酒屋既好新鮮,啱晒鍾意食生野既我😆😆,而且最好依度係唔會切到薄切切或者細細舊,份量啱啱好🤤🤤,尤其推介係個赤貝呀,齒頰留香,真係~好野黎架🥳🥳!炸軟殼蟹天婦羅 🦀($98)食完刺身就食返啲熱野啦,跟住出場既係炸軟殼蟹天婦羅,嘩!係成隻蟹炸😱😱!!!既有天婦羅既酥脆口感又保持到蟹既鮮味同埋蟹肉既爽同彈性,仲有蟹膏既配合,齋諗啲口水已經忍唔住了🤤🤤。鰻魚牛油果加州卷 ($98)又係非常抵食既一個菜,有成6大舊🤩🤩!如果一個人食完都飽飽地。除左鰻魚同牛油果之外,仲有魚子係最頂同埋蟹肉係入面🥳,一次過滿足幾個願望。一啖咬落去,個牛油果會流啲汁出黎,然後溝埋落鰻魚同其他配料度,食到停唔到口🥺🥺。明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批 ($98)大啡
🔎銅鑼灣軒尼詩道499號地庫永光商業大廈

「極高性價比的日本料理」-三川居酒屋

刺身二人盛 ($300)

炸軟殼蟹天婦羅 🦀($98)

鰻魚牛油果加州卷 ($98)

明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批 ($98)
大啡菇加蠔係一個無諗過既組合🤔🤔,所以就叫黎試下,一食就不得鳥🤩🤩。首先最頂有焗芝士,中間夾住一隻蠔,最後就係大啡菇,完全估唔到依個組合係可以咁夾!!焗完之後蠔同菇都保持到水份同埋鮮味,一咬落去成隻蠔同菇都係汁,而芝士既配合就好比畫🐉點睛。正呀🤩🤩!!!

三川居酒屋仲好有氣氛,成間鋪都掛左萬聖節裝飾,另外如果人多仲可以book VIP房,啱晒gathering。另外仲有好抵食既lunch set,返工食lunch黎食個魚生飯都抵啊🤤🤤

🍽8.5/10
2019-10-29 41 浏览
同老友行CWB, 到DINNER 時間佢話想食日本野, 所以今次揀左三川居酒屋~~食日本野一定要食刺身啦, 我地叫左呑拿魚、甜蝦、帆立貝、赤貝、油甘魚等等,全部都由日本直送,食落非常新鮮~~當中既帆立貝又甜又大粒,甜蝦肥大鮮美,赤貝又爽口,值得推介!之後叫左明太子蟹肉醬焗蠔肉磨菇批,磨菇勁大粒,菇味濃郁,蠔肉肥美又新鮮,加埋明太子芝士醬真心好MATCH!! 好食~~最後我地仲點左個天婦羅烏冬,入面既蝦天婦羅又大又脆,入面都幾多料,湯又夠熱,食完好滿足~

之後叫左明太子蟹肉醬焗蠔肉磨菇批,

2019-10-28
2019-10-28 85 浏览
所謂的地下居酒屋,意思不是其他,而是因為這家居酒屋不是時下最流行的樓上舖,反而是樓下舖,在銅鑼灣SOGO附近,三川的招牌不算太大,往下走就看到這家小店小店的坐位佈置特別,坐一個個小樹洞的位置設計,滿有玩味,像一個小天地$300的刺身拼盤,最特別的是沒有三文魚~吞拿魚身鮮紅,入口帶點鮮味,口感軟嫰帆立貝配以燒炙方式製作,鮮甜爽彈魷魚比較煙韌,但不會有多餘筋膜油甘魚非常出色,不帶半點魚腥,肥美甘怡明太子蠔肉釀磨菇批$98磨菇上的蠔肉鮮甜水份足,一咬整個蠔跟菇的肉汁充滿口腔,上面的明太子吊出些咸香,意想不到的相襯鍋燒湯手打烏冬$98一隻蛋,簡單配以煙韌的手打烏冬,肉丸跟冬菇 蟹柳跟魚蛋等,湯底不帶味精但味道濃香,外間少有地不油膩的日式鍋物,讚啦!

$300的刺身拼盤,最特別的是沒有三文魚~

吞拿魚身鮮紅,入口帶點鮮味,口感軟嫰

帆立貝配以燒炙方式製作,鮮甜爽彈

魷魚比較煙韌,但不會有多餘筋膜

油甘魚非常出色,不帶半點魚腥,肥美甘怡

明太子蠔肉釀磨菇批$98

鍋燒湯手打烏冬$98

2019-10-27 39 浏览
今日同男朋友喺銅鑼灣行街行行吓街覺得肚餓所以就去咗搵嘢食今日想食日本野所以就去咗呢一間居酒屋度食落到去見到有草廬嘅佈置喺香港真係好少見 而家仲因為臨近萬聖節做緊萬聖節嘅佈置真係好特別我哋就叫咗個刺身盛刺身都有唔少款式 包括帶子 油甘魚 劍魚腩 平目魚 赤貝 甜蝦 吞拿魚全部都好新鮮 我 特別鍾意油甘魚 非常之甘香之後我哋就叫咗個蘑菇明太子廣島蠔呢一個係非常之有口感 而且個蘑菇好多汁好juicy 非常之好食除此之外我哋仲叫咗兩串串燒入面包括左 厚燒牛舌同埋七味雞軟骨都燒得啱啱好
今日同男朋友喺銅鑼灣行街

除此之外我哋仲叫咗兩串串燒
入面包括左 厚燒牛舌同埋七味雞軟骨
都燒得啱啱好
2019-10-25 44 浏览
其實成日經過好多次,今次終於的起心肝食。餐廳係地庫,有D神秘感,一落到去日本係好日式居酒屋。以木式為主,感覺好地道,加上就番HALLOWEEN餐廳都佈置左好多吾同既野,每個卞位都有吾同主題,好有心思,餐牌都有轉左,同埋有主題既套餐。我同朋友首先點左刺身二人盛,一上台其實幾驚喜,因為都幾多吾同款式,而且擺得好靚,帶子大大粒又鮮甜,魚生方面入口即融而且魚油溢出是幸福的感覺喔。明太子蟹肉醬焗蠔肉磨茹批一客有2份,比我想像中大粒好多,因為自己吾食CHEESE,所以叫左店員走左佢。明太子味道好濃烈好正,食到中間又有蠔,一D都吾腥,但又好滑,蟹肉都好多,下面個磨茹夾埋一齊食吾會太HEAVY,一淡咬落去好RICH好有層次,呢個超級推介。燒雞泡魚干好食啊.佢燒到乾身但食落去又濕濕地.好正埋單都係500蚊有找,性價比好高!
明太子蟹肉醬焗蠔肉磨茹批
燒雞泡魚干
好食啊.佢燒到乾身但食落去又濕濕地.好正
埋單都係500蚊有找,性價比好高!