2019-10-30
🔎銅鑼灣軒尼詩道499號地庫永光商業大廈「極高性價比的日本料理」-三川居酒屋又係時候食好西啦😝,今日去左銅鑼灣既三川居酒屋去醫肚,係香港想食到高質日本餐本身都唔平,仲要係銅鑼灣市中心,咁咪貴到飛起🤯!? 非也🤩🤩,睇下個topic就知啦,依間係性價比超高既日本料理,食到lamlam脷😋但都唔會肉赤😍😍。刺身二人盛 ($300)食日本野梗係一定要食刺身拼盤啦🍣,三川居酒屋既好新鮮,啱晒鍾意食生野既我😆😆,而且最好依度係唔會切到薄切切或者細細舊,份量啱啱好🤤🤤,尤其推介係個赤貝呀,齒頰留香,真係~好野黎架🥳🥳!炸軟殼蟹天婦羅 🦀($98)食完刺身就食返啲熱野啦,跟住出場既係炸軟殼蟹天婦羅,嘩!係成隻蟹炸😱😱!!!既有天婦羅既酥脆口感又保持到蟹既鮮味同埋蟹肉既爽同彈性,仲有蟹膏既配合,齋諗啲口水已經忍唔住了🤤🤤。鰻魚牛油果加州卷 ($98)又係非常抵食既一個菜,有成6大舊🤩🤩!如果一個人食完都飽飽地。除左鰻魚同牛油果之外,仲有魚子係最頂同埋蟹肉係入面🥳,一次過滿足幾個願望。一啖咬落去,個牛油果會流啲汁出黎,然後溝埋落鰻魚同其他配料度,食到停唔到口🥺🥺。明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批 ($98)大啡
「極高性價比的日本料理」-三川居酒屋
刺身二人盛 ($300)
炸軟殼蟹天婦羅 🦀($98)
鰻魚牛油果加州卷 ($98)
明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批 ($98)
大啡菇加蠔係一個無諗過既組合🤔🤔,所以就叫黎試下,一食就不得鳥🤩🤩。首先最頂有焗芝士,中間夾住一隻蠔,最後就係大啡菇,完全估唔到依個組合係可以咁夾!!焗完之後蠔同菇都保持到水份同埋鮮味,一咬落去成隻蠔同菇都係汁,而芝士既配合就好比畫🐉點睛。正呀🤩🤩!!!
三川居酒屋仲好有氣氛,成間鋪都掛左萬聖節裝飾,另外如果人多仲可以book VIP房,啱晒gathering。另外仲有好抵食既lunch set,返工食lunch黎食個魚生飯都抵啊🤤🤤
🍽8.5/10