2018-11-20 183 浏览
大埔依條街好多野食今次揀食拉麵入到去先知原來有好多食物種類揀唔係得拉麵!同朋友叫左兩碗麵,再試下佢既玉子燒😋店內環境都舒服似日本拉麵店,可惜冇勾掛袋,有啲狼狽😂一鳴拉麵湯底正常,配料算幾多,又可以選擇太麵~而個麵呢亦都夠咬口,煮得啱啱好,掛住d湯襯熱食,可能太肚餓,完全係一啖接一啖食,結果係15分鐘入面清晒成碗麵。可惜叉燒比較普通,大致上冇乜特色。隻蛋冇乜甜味,比較一般下次再試佢其他湯底!地獄湯拉麵呢碗拉麵一上枱嘅時候已經聞到好香嘅辣味同埋蝦味,即時流晒口水。食麵之前試左一啖湯,辣得嚟又有蝦嘅鮮甜,越飲越想飲!只於d叉燒呢就好似出面食到果d咁,不過食落肉味更濃,就算浸左係湯入面好耐,佢嘅肉味仲係好突出,無可能俾其他嘢遮到。但係隻蛋就有少少失望,雖然生熟程度啱啱好,但係蛋黃嘅鮮甜就有少少俾湯底蓋過咁。建議食左隻蛋先食碗麵或者試個湯底,如果唔係就有可能好似我咁miss左隻蛋嘅美味🙈蟹肉玉子燒賣相好吸引,蛋甜甜地,幾香口,難得真係用蟹肉而唔係蟹柳,加分!芝士可以再多啲,口感會更好🤗整體係幾唔錯的,而且有好多選擇,唔會只係得拉麵,可以滿足好多要求!
大埔依條街好多野食
今次揀食拉麵
入到去先知原來有好多食物種類揀
唔係得拉麵!
同朋友叫左兩碗麵,再試下佢既玉子燒😋
店內環境都舒服似日本拉麵店,
可惜冇勾掛袋,有啲狼狽😂

一鳴拉麵

地獄湯拉麵

蟹肉玉子燒

2018-11-13
  • 玉子燒
2018-11-17 158 浏览
其實大埔都有好多野食,所以就算搭車尼都要食,今次同朋友尼左食拉麵。拉宦督得叉燒同豬軟骨兩款only;湯底就五款,唔夠食仲可以加餸,不過加小食好似抵D叫左豬軟骨拉麵豬骨濃湯底,個湯真係好濃好夠味,不過偏少少鹹;但湯點都要飲少少,因為真係好香好好味豬軟骨份量ok多,好夠味夠軟,啖啖肉,唔會好韌啊整碗拉麵的份量都好多嫁小食叫左熱溶芝士章魚丸,多多的芝士,真係好邪惡呀。每一粒都有嫁,少少膩,不過ok入面的章魚都挺大粒唔硬日本番薯係食拉都必食的,細細粒真係好甜,佢仲燒得好軟。另外佢仲加左蜜糖,整個番都好香,唔好以為加左蜜糖好甜,其實只係拎左佢的香味,冇想像中咁甜整體都唔錯,環境好舒服,食物份量挺多的,好足料

豬軟骨份量ok多,好夠味夠軟,啖啖肉,唔會好韌啊
整碗拉麵的份量都好多嫁

入面的章魚都挺大粒唔硬

整體都唔錯,環境好舒服,食物份量挺多的,好足料
2018-11-17 154 浏览
E間大埔的拉麵,上次食過番尋味,所以決定今次再尼食拉麵就得叉燒同豬軟骨,但湯底就有幾款小食挺吸引的,總要叫少少食我叫左豬軟骨拉麵,配清新芫茜醬混入豬骨湯的湯底:湯底好香芫茜味,就算有濃濃的豬骨湯味亦唔會蓋過芫茜味,好岩芫茜控豬軟骨份量挺多的,燘得好腍,好入味,但偏鹹,食完要飲番多D水麵貿是軟的,係又未到一夾就斷,剛剛好整個麵的配料有木耳,蔥粒,蛋,紫菜;其實一個麵都夠飽不過小食好味所以要叫。燒日本番薯:細細粒的日本香甜番薯,係食日本野一定要叫的食物。今次仲加左蜜糖,增加左整個的香味但當然會比較甜,唔食得甜的親要注意啊!!熱溶芝士章魚燒:一盒5粒,其實都挺大粒的,每粒上都會有半溶芝士,食落好香好芝味,太芝士唔會好膩,所以食多幾粒都得;入面仲有大粒的章魚
E間大埔的拉麵,上次食過番尋味,所以決定今次再尼食

拉麵就得叉燒同豬軟骨,但湯底就有幾款

小食挺吸引的,總要叫少少食

麵貿是軟的,係又未到一夾就斷,剛剛好
整個麵的配料有木耳,蔥粒,蛋,紫菜;其實一個麵都夠飽

不過小食好味所以要叫。
但當然會比較甜,唔食得甜的親要注意啊!!
2018-11-17 90 浏览
上次去大埔食拉麵見到E間好似唔錯咁,今日經過就尼食。雖然鋪唔算大,但佢有兩間鋪位,就係隔尼,所以都可以坐到幾多人。我地total叫左麵同3個小食叉燒豬骨濃湯拉麵 (直麵):份量挺多的,有紫菜,木耳絲,叉燒兩三片,唐心蛋。我叫左硬的直麵,但可以再硬D,麵質比曲麵軟;唔知係咪因為掛住食小食,浸軟左D麵。湯底好濃好香,但唔會好鹹,可接受叉燒偏瘦唔韌食得好安心係大大份的麵牛油帶子串燒,味道較啖,牛油味略略帶過;但勝左唔腥燒日本番薯,這種小小粒的好軟身好香,而且仲加左蜜糖係上面,增加左香甜味,因為蜜糖份量唔多,所以唔會太甜,只係要蜜糖的香味熱溶芝士章魚燒,面頭放上半溶芝士,軟軟的外皮,咬落去有濃濃的芝味;章魚挺大粒挺新鮮的。整個組合好融洽

我地total叫左麵同3個小食
湯底好濃好香
,但唔會好鹹,可接受

叉燒偏瘦唔韌
食得好安心

係大大份的麵

牛油帶子串燒,味道較啖,牛油味略略帶過;但勝左唔腥

2018-11-11 134 浏览
今日嚟咗區內有名氣嘅拉麵店。餐廳裝修有吧枱坐, 有生啤和特色嘅酒類飲品, 但小弟當日冇嗌到酒。拉麵店嚟講呢間拉麵店食物選擇都算多, 例如有玉子燒,大阪燒,章魚丸, 沙律,炸物等等。我哋點咗個芝士章魚丸, 芝士味濃, 芝士有用火槍燒過, 章魚丸內材料豐富, 非常熱, 應該係即叫即整。點咗香炸芝士餃子雞翼, 雞翼應該有醃製過, 有少少南乳味, 雞翼有少少辣, 芝士釀咗喺雞翼裏面, 口感豐富。拉麵湯底有五款口味畀大家揀朋友點左碗特別嘅拉麵, 叉燒芫茜拉麵, 芫茜味濃, 鍾意食芫茜嘅朋友一定要試。我叫咗碗豬軟骨地獄拉麵, 豬軟骨分量夠多, 夠冧夠入味, 個湯底辣得嚟都食得出有豬骨湯味, 個拉麵質感都好好, 隻糖心蛋簡直一流。整體嚟講,以佢嘅價錢同質素都算成正比拉麵唔係出面啲行貨,如果想食拉麵應該會第一時間諗起呢度

今日嚟咗區內有名氣嘅拉麵店。

拉麵湯底有五款口味畀大家揀

整體嚟講,以佢嘅價錢同質素都算成正比
拉麵唔係出面啲行貨,如果想食拉麵應該會第一時間諗起呢度
2018-11-11 105 浏览
呢間拉麵店喺大埔都算出名,間唔中都聽到有人食完之後話覺得唔錯,所以今日終於都嚟試一試呢度嘅拉麵係咪真係咁好食一入到去覺得個環境好舒服,成間鋪頭嘅佈置都係日式風格第一時間睇下有咩拉麵揀拉麵除咗湯底之外,仲細分咗麵嘅質地同配料,可以根據自己嘅喜好去揀一款啱自己食嘅拉麵除咗拉麵仲有好多小食可以揀仲有好多特別嘅小丸子可以揀見到有個超特大8cm闊嘅小丸子好好奇究竟係一個點樣嘅小丸子呢度除咗普通飲品之外,仲有得揀飲酒或者其他special drink特飲嘅價錢都唔貴今次揀咗兩個拉麵同一個小食試下先呢個黑蒜豬骨湯底拉麵真係冇得彈個湯底好濃好滑, 麵嘅質地我覺得係啱啱好,唔會太淋配埋叉燒真係超夾另外叫左個特別D嘅芫茜豬骨湯底試下呢個湯底芫茜味都幾重,鐘意食芫茜真係要一試因為怕辣所以叫左少辣,但發覺原來辣辣地都幾惹味下次要叫多D辣先呢個大板燒我覺得係必試呀我地揀左有燒肉嘅,但食這落一D都唔油膩加埋D醬同木魚碎真係超夾嘅組合連一向唔太好呢D小食嘅屋企人都俾好評所以下次一定要再嚟食呢度整體不論環境定食物都一流,難怪佢晚市一開門就即刻有幾枱客人同我地一齊入嚟食晚餐下次想食拉麵都會第一時間諗起嚟呢度

一入到去覺得個環境好舒服,成間鋪頭嘅佈置都係日式風格

第一時間睇下有咩拉麵揀

除咗拉麵仲有好多小食可以揀

仲有好多特別嘅小丸子可以揀
見到有個超特大8cm闊嘅小丸子
好好奇究竟係一個點樣嘅小丸子

特飲嘅價錢都唔貴

今次揀咗兩個拉麵同一個小食試下先

呢個黑蒜豬骨湯底拉麵真係冇得彈

個湯底好濃好滑, 麵嘅質地我覺得係啱啱好,唔會太淋
配埋叉燒真係超夾

另外叫左個特別D嘅芫茜豬骨湯底試下

呢個湯底芫茜味都幾重,鐘意食芫茜真係要一試

因為怕辣所以叫左少辣,但發覺原來辣辣地都幾惹味
下次要叫多D辣先

呢個大板燒我覺得係必試呀
我地揀左有燒肉嘅,但食這落一D都唔油膩
加埋D醬同木魚碎真係超夾嘅組合
連一向唔太好呢D小食嘅屋企人都俾好評
所以下次一定要再嚟食

下次想食拉麵都會第一時間諗起嚟呢度
  • 黑蒜拉麵
2018-10-20 160 浏览
一鳴嘅拉麵一直都好唔錯,今次終於試左個芫茜湯底! 碗拉麵一上到黎,見成碗湯底都係綠色,以為芫茜味會好濃,但原來唔算好大味,食落清清地,令個豬骨湯底食起黎冇咁油膩。個人認為芫茜味可以再重多少少~麵身要左硬度普通嘅直麵,食落一樣咁有咬口👍豬軟骨炆得夠淋同入味,份量都唔少添! 配半隻溏心蛋,正!另外追加左份炸雞,但炸粉 (雞皮?)較厚,肉嘅部份唔多,有啲失望。
一鳴嘅拉麵一直都好唔錯,今次終於試左個芫茜湯底!

2018-10-12 160 浏览
幾個月前第一次食,食完覺得好鍾意一直都好掛住,呢排終於有時間再去食上星期㴝食既時候發現佢個叉燒變左,唔係之前食嗰種,但係湯同麵都依然keep到第一次㴝食既水準,湯濃郁又唔會好咸好膩,所以都係咁推介啲朋友去試今日特登喺屯門去大埔為左食呢個拉麵,點知……我點左碗直麵,但佢㴝左個曲麵咁我就同個店員講我點左直麵但㴝錯左個曲麵,個店員就問返我:「咁你想成碗麵換左佢呀?」我就同返佢講咁你都可以拎返起啲曲麵換返個直麵落去俾我既,其實我都唔明,明明出錯既人唔係我點解要問個客人咁既問題?係咪想個客人當冇事照食左佢?其實我都唔想浪費食物,但係我真係唔鍾意食曲麵,最後佢換左碗麵俾我,啲湯水唏唏,同原先出錯嗰碗比真係差得多,上次㴝食我可以連個湯都飲埋,但今次換左個水唏唏既湯都咸過濃郁既湯,所以我諗我以後都唔會再特登山長水遠去食,食物保持品質,同服務對一間食店㴝講真心係好重要!
幾個月前第一次食,食完覺得好鍾意
一直都好掛住,呢排終於有時間再去食
所以都係咁推介啲朋友去試
今日特登喺屯門去大埔為左食呢個拉麵,
點知……
我點左碗直麵,但佢㴝左個曲麵
咁我就同個店員講我點左直麵但㴝錯左個曲麵,
個店員就問返我:「咁你想成碗麵換左佢呀?」
我就同返佢講咁你都可以拎返起啲曲麵換返個直麵落去俾我既,
其實我都唔明,明明出錯既人唔係我
點解要問個客人咁既問題?
係咪想個客人當冇事照食左佢?
其實我都唔想浪費食物,
但係我真係唔鍾意食曲麵,
最後佢換左碗麵俾我,啲湯水唏唏,
同原先出錯嗰碗比真係差得多,
上次㴝食我可以連個湯都飲埋,
但今次換左個水唏唏既湯都咸過濃郁既湯,
所以我諗我以後都唔會再特登山長水遠去食,
食物保持品質,同服務對一間食店㴝講真心係好重要!
2018-09-28 172 浏览
朋友極愛食一鳴,我就黎陪佢食。店舖好細,雖然有兩個門面,但加埋得一張大枱,好在今日黎得早,6點半到一黎就有位坐!照舊我最愛既黑蒜底曲麵,其實加唐辛醬更好食但可惜未病好唔食得...曲麵彈牙好食,湯底唔係極濃果種拉麵湯底,而係香而不膩既黑蒜湯。蛋好食,叉燒比較薄,算香好味但未算驚喜。除左拉麵其實章魚燒都好好味!一粒大章魚丸子,料多豐富好味,如果黎都可以一試!不過一粒都幾飽下...總結而這,這拉麵適合愛偏清淡拉麵既人食,滿足食拉麵之餘又唔膩,唔錯!
朋友極愛食一鳴,我就黎陪佢食。

黑 蒜

2018-09-26
黑 蒜
2018-09-27 135 浏览
我一個人九點半入黎,果位黑衣女服務員叫我坐麵檯,之後即轉身走。當時個場唔係滿客,我又想坐近門口既四人檯,咁我企定等佢再轉身同佢講坐四人檯,佢一聽完即黑我面!就憑依點我即時 blacklist,我係街坊食過幾次都係咁話。果位服務員哩,自己睇圖啦!各位食客睇路呀!
果位服務員哩,自己睇圖啦!各位食客睇路呀!
雜錦海鮮炒拉麵
2018-09-27
2018-09-11 171 浏览
一直都有食開呢間拉麵,係大埔$72~$88食一碗拉麵黎講,算係中規中矩,但今日嘅水準令我以後唔會再去。主要原因係兩塊叉燒太薄,薄過紙巾,同以前正常嘅炙燒叉燒分別好大,一啲香味都無。其次係湯底雖然有陣陣芫茜味,但實在太鹹。我食完碗拉麵飲咗幾杯水。同行男友都話個兩片叉燒係完全不能接受,食唔飽仲要去附近買小食。佢嘅小食係幾好味,之前食過章魚燒同玉子燒,係幾岀色,但因為拉麵對我黎講先係主菜,所以以後都唔會再去。
芫茜拉麵
2018-09-05 131 浏览
坐到吧檯位 感覺好似到了日本啊😂 呢個芫茜湯底char siu拉麵 個湯底真係好濃味 飲完又唔口渴 仲有大蔥配襯 好fresh 仲有兩粒帶子添 巧抵呀叫個少少辣既拉麵 有好多櫻花蝦 仲有隻蛋 唔太辣 好有蝦味 一樣甘濃 正加個燒章魚丸 每粒都有粒章魚🐙架 有埋少少菜 同醬料 好好食 超豐富的一餐

坐到吧檯位 感覺好似到了日本啊😂

芫茜湯底拉麵
櫻花蝦辣拉麵
  • 一鳴拉麵
2018-09-04 210 浏览
放假得閒搵野食,就同老公睇下附近有咩好野食啦,搵到呢間見大家咁多好評就去試下啦。坐低服務都算ok 既叫左兩個拉麵,一上檯。。。除左叉燒外,咁似屋企自己煮咁既。。飲啖湯底。嗯。。果然係屋企煮既味精麵咁焰鳴拉麵。就只係得死辣咁,湯既味都被辣味遮蓋左,叉燒有炙燒過,口感唔錯,而且都焦香。一嗚拉麵。同自己去超市買過日本拉麵返黎煮差唔上下。。飲左幾啖口渴到暈。。。一心諗住可以食好西。。結果都係要超失望咁走。。
坐低服務都算ok 既
叫左兩個拉麵,一上檯。。。
除左叉燒外,咁似屋企自己煮咁既。。
飲啖湯底。
嗯。。果然係屋企煮既味精麵咁

焰鳴拉麵。
一嗚拉麵。
同自己去超市買過日本拉麵返黎煮差唔上下。。
飲左幾啖口渴到暈。。。

一心諗住可以食好西。。結果都係要超失望咁走。。
今日晚上心血來潮來左大埔食拉麵🍜尼間拉麵一直都想試,但平時都要等位所以無來到,今日晚上打風又大雨,可能咁所以好多位凍凍地食番碗熱辣辣既拉麵真係好正成間店既設計都好日式風情,吾知以為去左日本🇯🇵不過坐位就偏細,同友人二人座都吾係好夠位擺野剛好放到兩碗拉麵🍜從不吃芫萎晚我今個晚上來挑戰佢有名既《香菜。嗚》$78配叉燒、太麵因為無乜人既關係好快就送到啦加左多蔥、果然好多,正芫萎湯果然正湯底超香同濃郁,好夠味,但就食吾出芫萎既味反而食到好香濃豬骨湯岩晒我而叉燒燜得好入味同稔,好正哦流心蛋半熟☺️可以更加流更好而太麵其實係曲麵,望落好似公仔麵食落就知拉麵夠爽夠彈,麵底份量剛好正而友人叫左《黑蒜。嗚》$75配豬軟骨,試過佢既豬軟骨真係仲正過叉燒下次可以叫豬軟骨試試之後叫左杯《青蘋果🍏白桃乳酸》$22兩隻味好夾,似係日本🇯🇵飲既味道同平時買到既乳酸飲品不錯
今日晚上心血來潮來左大埔食拉麵🍜
凍凍地食番碗熱辣辣既拉麵真係好正

成間店既設計都好日式風情,吾知以為去左日本🇯🇵

不過坐位就偏細,同友人二人座都吾係好夠位擺野
剛好放到兩碗拉麵🍜

香菜。嗚

因為無乜人既關係好快就送到啦

加左多蔥、果然好多,正

芫萎豬骨湯

芫萎湯果然正
岩晒我

叉燒

而叉燒燜得好入味同稔,
好正哦
流心蛋

流心蛋半熟☺️可以更加流更好
太麵

而太麵其實係曲麵,望落好似公仔麵
食落就知拉麵夠爽夠彈,麵底份量剛好

下次可以叫豬軟骨試試

青蘋果白桃乳酸梳打

之後叫左杯《青蘋果🍏白桃乳酸》$22
兩隻味好夾,似係日本🇯🇵飲既味道同平時買到既乳酸飲品
不錯

2018-07-17
香菜。嗚
芫萎豬骨湯
叉燒
太麵
青蘋果白桃乳酸梳打
2018-08-21 96 浏览
星期日晚上8點半過後到大埔墟醫肚, 貪新鮮的我, 還是要找沒有試過的餐廳才心息. 店鋪裝修很有日本小店風, 除了位置窄了些, 整體感覺挺舒服.    焰。鳴四個都是愛辣人仕, 結果所有人叫同一款! 湯很濃, 有點稠, 辣醬很夠味, 有點嗆喉, 正!有鹹香的櫻花蝦作點綴, 湯味更豐富~麵選了硬的直麵, 硬度剛好. 叉燒也軟熟入味唯蔥的綠色部份還好, 白色吃完太大陣味, 不敢多吃, 扣了一點點分. 正體不錯, 雖然未驚豔到讓我想念它, 但還是會再去試試其他湯底和菜式, 還是值得給個GOOD的~
店鋪裝修很有日本小店風,
除了位置窄了些, 整體感覺挺舒服.

焰。鳴

四個都是愛辣人仕, 結果所有人叫同一款!
湯很濃, 有點稠, 辣醬很夠味, 有點嗆喉, 正!
有鹹香的櫻花蝦作點綴, 湯味更豐富~
麵選了硬的直麵, 硬度剛好.
叉燒也軟熟入味
唯蔥的綠色部份還好,
白色吃完太大陣味,
不敢多吃, 扣了一點點分.

2018-07-29