2018-08-01 117 浏览
在星期一天氣炎熱的中午時份,由於我地突然想食日式拉麵🍜,知道個附近有三間日式拉麵店,就走到其中一間入去第一次試,侍應小姐遞上了兩杯不凍也不涼的水之後,每人各叫左一碗綠色及黑色湯底嘅麵(叉燒餡料)及(豬軟骨餡料),豬軟骨夠入味肉質淋唔錯,但可惜叉燒肉好鞋;比豬軟骨較差🙅🏻‍♀️唔掂。而湯底味道一般,味道太濃俗不夠清,所以不合我口味,就算試其他味,都係覺得湯底一樣俗,只不過顏色不同。不會再去試下一碗了。其他小食應該OK吧。有機會可試小食的。
2018-07-30
2018-07-31 2186 浏览
大埔平民美食雲集,今次我就揀左間日本拉麵店,價錢相當經濟,午市時間一個拉麵都只係$68咋!!! 令人相當好奇,到底呢個價錢可以食到咩質素既拉麵小店日式既裝潢,由趟門到店內既枱櫈都以木為主,並且擺放住藝妓公仔,再配上柔和既燈光,有種令人放鬆既感覺😌本身想試埋呢度既大阪燒、章魚丸子,但原來晚市先有😣…咁今次唯有試左拉麵先啦。其實我係想試香菜鳴既,不過由於朋友唔中意食芫茜,所以揀左再普通既一鳴拉麵,而好辣既朋友就揀左焰鳴拉麵一鳴拉麵 (普通麵質太麵、多蔥、豬軟骨、豬骨濃湯) $68第一眼望去感覺配料幾多,唔單止蔥多,連豬軟骨都幾多,完全見唔到麵!! 😯溏心蛋非常誘人,蛋白滑嫩,蛋黃香😋;湯底唔會好杰,食完唔會有黏口感,個人覺得咁樣岩岩好。由於食少少辣,所以點左一隻辣椒仔既唐辛醬;未撈之前D湯比較清淡,撈左之後,覺得有提味既效果🤤豬軟骨份量都唔少,不過就碎左D,而且感覺炆得未夠耐,軟骨位仍然硬得制😐;焰鳴拉麵 (硬麵質太麵、普通蔥量、叉燒、秘製地獄醬豬骨湯) $68一直我都比朋友食得辣,但佢呢碗兩隻辣椒既拉麵,真心頂唔順,真係好辣!! 😣而且佢既辣嗆過豬骨既味,飲落除左辣之外,就無其他嚕,所以
令人相當好奇,到底呢個價錢可以食到咩質素既拉麵

一鳴拉麵 (普通麵質太麵、多蔥、豬軟骨、豬骨濃湯) $68

焰鳴拉麵

一直我都比朋友食得辣,但佢呢碗兩隻辣椒既拉麵,真心頂唔順,真係好辣!! 😣而且佢既辣嗆過豬骨既味,飲落除左辣之外,就無其他嚕,所以我地一致認為一鳴好食D。🤔

叉燒都比得幾慷慨,有三大塊,而且相當厚身,不過肥瘦分部得唔係咁靚,底部肉質又鞋又乾,但近皮位就太多肥膏🤐

套餐炸雞加可樂 ($20)

熱辣辣炸雞共有四件,以呢個價錢黎講,份量算多;
套餐炸雞

我估係雞脾肉,食落唔覺得鞋,不過調味偏淡,點醬食比較好味

通常拉麵店比較少加一,但呢度有,所以計番落個麵度,唔係話特別平。但其實呢度既小食都幾多人推薦,如果午市都提供埋就更好
2018-07-28
一鳴拉麵
1. 焰鳴拉麵($75)🌶🍜一整開中間嘅辣醬,成個湯底昇華晒,辣味湧晒出黎🤩同彈牙嘅拉麵一齊食幾唔錯🤤另外值得一讚嘅係佢塊叉燒真係超級大塊厚身又野嫩口,唔韌👍🏻彤樂評分:8.5/102. 香菜鳴拉麵+帶子刺身($78+$18=$96)🍜同行嘅朋友叫左香菜鳴,係彤彤最討厭嘅芫茜,不過姑且試下🙈食落芫茜味唔重,以我咁憎芫茜黎講仲可以接受到😅不過味道係唔錯,而且帶子刺身好滑身,又有少少鹹味👍🏻彤樂評分:8/103. 芝士明太子玉子燒($68)🍳入面有少少芝士流心,不過唔太明顯😂,但增添左玉子燒嘅濕潤口感,而明太子嘅鹹味亦提升蛋嘅淡味😋彤樂評分:8/104. 海鮮五品御好燒($68)海鮮好足料,鹹味足夠,不過入面比較散,同埋整購偏膩,彤彤食左1/4已經食唔落了😭彤樂評分:6.5/10
1. 焰鳴拉麵($75)🌶🍜
彤樂評分:8.5/10

2. 香菜鳴拉麵+帶子刺身($78+$18=$96)🍜
彤樂評分:8/10
香菜鳴拉麵+帶子刺身

3. 芝士明太子玉子燒($68)🍳
彤樂評分:8/10
芝士明太子玉子燒

4. 海鮮五品御好燒($68)
彤樂評分:6.5/10
海鮮五品御好燒
2018-06-28
香菜鳴拉麵+帶子刺身
  • 芝士明太子玉子燒
2018-07-15 154 浏览
一場來到大埔這個美食天堂,當然要四出搜尋佳餚方可。此拉麵店是住在乂埔的朋友介紹!一向重口味的我,點了這個超濃味的黑蒜湯拉麵,麵質軟硬適中,湯底厚濃惹味,每一啖湯喝下去都能嚐到蒜香味,濃厚的湯能完全掛麵,確保每絲拉麵都能掛汁同場亦提供了多款即叫即烤的串燒。我們點了香脆的炸雞皮,外脆內軟又熱呼呼的甜薯,再淋上蜜糖,大滿足!店內裝潢十分有懷舊日本色彩,如置身於日本居酒屋,店內的開放底廚房,不時散出陣陣香味,一入店內已能刺激食慾。

黑蒜拉麵
串燒
黑蒜拉麵
串燒
2018-07-12 140 浏览
今晚嚟到大埔呢度食拉麵,係朋友介紹我個嚟食,因為佢都好鍾意食拉麵,所以我就搵啱人一齊嚟啦。首先點都要試吓佢嘅一鳴拉麵先啦,佢隻蛋半生熟,非常滑,,湯底用咗豬骨濃湯,非常嘢未,而且拉麵軟硬度適中,咬落夠彈牙。跟住係識佢哋有名嘅香菜鳴拉麵,呢個拉麵個湯底係綠色,重點嘅事特別用芫荽來做主要材料,所以食落非常清香,芫荽控實在不能錯過,一定會留晒口水。小食方面就有蟹子章魚燒,章魚燒就食得多,加埋蟹子係上面即時拎個口感博博趣,章魚燒嘅外皮趣口之餘,加上蟹子一粒粒令口感層次風口,而裏面嘅章魚就夠多牙又夠鮮味,食落非常相襯。串燒方面佢都做得出色,係牛柳粒串燒,我就一咬落裏面嘅肉汁即刻標晒出嚟,肉質就軟硬適中, 生熟度剛剛好,係有質素嘅串燒。最後就係鰻魚炒飯,佢用嘅鰻魚分量非常多,非常足料,而且炒飯炒到一粒粒金黃色,與鰻魚搵埋一齊係非常夾嘅口味,令我都食咗幾碗飯,肚腩又漲一圈。

2018-07-11 172 浏览
今天放工比較晚,想起一鳴拉麵關門時間比較晚,便前去光顧,一開門便聞到一陣生豬肉味,但因為速食都不太在意,一名年輕男侍應招呼我去牆邊的二人枱,由於後面張枱的食客佔的空間比較大,他的背包都放到我的坐位上,男侍應便幫忙把枱拉後讓我可以坐下,下完單不久,我正在滑手機一名中年女侍應突然不知何處撲出,瞪大雙眼大大聲問我:「張枱係咪你搬架!?」我來不及反應,佢指指她身後:「呢度係條走廊,你拉後張枱,有人客坐呢個位就行唔到(但那張長吧枱一個客人都沒有)」又指指我身後:「後面有很多空間(後面那枱食客剛結帳離去)你搬後點。」便動手搬枱,大佬呀,你都俾少少時間的時間我搬後張椅,那一刻,好想立即走人,但為填肚子都忍下去,麵來了,水準質素仍不錯,可惜叉燒有點硬和乾,我快快吃光怱怱離去,麵再好,吃時要在背脊骨落,不了,無下次
2018-07-11
2018-07-08 77 浏览
不嬲都係呢間拉麵嘅fans, 今日收早就諗住撐下枱腳! 點知碰啱間舖頭冷氣機壞咗, 小小掃興! 等位嗰陣時冇人招呼我哋啦, 其實都唔係好多人, 亦唔使啲咩招呼, 但係我想講你哋鋪頭冷氣機壞咗唔關我哋事嘅你冇必要黑面對住我哋, 亦都冇必要用一啲好差嘅態度同我哋講說話!! Anyway , 我哋坐低咗啦, 因為我哋係為咗食嘢而嚟嘅叫咗兩個拉麵啦一個叉燒拉麵, 一個蒜香拉麵!!叫咗一個燒牛肉啦, 同埋雞翼 個蒜香麵真係好好食 啲湯又好好飲, 啲麵啱啱好, 又唔太林又唔太硬, 啲叉燒ok啦唔係太硬!!  個流心蛋好好呀 個雞翼好似唔係好夠味囉嗰兩杯嘢飲 ~~~ 提子唔知乜嘢好似藥水味, 但係嗰個桃梳打就好好味嘞 !!再講, 你出名唔代表你可以黑面, 你唔夠人, 大家體諒!! 但係你脾氣臭就冇人再返嚟囉!!!你哋自己檢討下啦
不嬲都係呢間拉麵嘅fans, 今日收早就諗住撐下枱腳!

Anyway , 我哋坐低咗啦, 因為我哋係為咗食嘢而嚟嘅
叫咗兩個拉麵啦一個叉燒拉麵, 一個蒜香拉麵!!

叫咗一個燒牛肉啦, 同埋雞翼

個蒜香麵真係好好食

個雞翼好似唔係好夠味囉

你哋自己檢討下啦
2018-07-05
2018-06-26 184 浏览
一鳴拉麵新開張時都有捧場食過兩三次,之後有一兩年冇再幫襯。尋晚放工返到大埔,心郁郁想食拉麵,最後入咗一鳴回味返當年既滋味。 入正題!侍應安排我係門口位置,好大陣豬酥味,我同侍應反映要求到最入bar枱位坐,否則真係食唔落。 我點咗黑蒜油拉麵,曲麵嚟講佢都算唔掛湯,呢樣同湯係有關,稍後再講,麵質圈咗正常硬度,實際麵質係偏軟而且唔彈牙。黑蒜油湯底,比平時食開拉麵冇咁咸,冇咁濃郁,所以就係點解會唔掛湯,感受係湯同麵無法融合一起。至於叉燒....十分滿分只有一分,係好大好厚啊,全部肥肉點食啊?唔明點解可以擺得上枱,都唔需要講味道。味蛋冇味蛋要既味道,一分!最後方便大家睇,總結一下。麵 5/10分湯 5/10分叉燒 1/10分味蛋 1/10分平均分 3分!未改善之前都唔會建議試,以免影響心情。

味蛋冇味蛋要既味道,一分!

最後方便大家睇,總結一下。

麵 5/10分
湯 5/10分
叉燒 1/10分
味蛋 1/10分

平均分 3分!
未改善之前都唔會建議試,以免影響心情。

黑蒜油拉麵
2018-06-25
2018-06-17 144 浏览
鄰近大埔墟鐵路站的一鳴拉麵,因為有香菜湯底而引來各方食客,常常滿座,而我是住附近的,又愛吃芫茜,所以都成為常客!我每次來到都會叫一碗「香菜鳴」,再視乎肚餓程度再點小食,今次是三個人食,點了一盒六粒的「章魚小丸子」。請留意9時後就是宵夜時段,可享全單85折優惠啊!12點才關門,坐得夜都不怕被趕!介紹我的至愛-「香菜鳴」食「香菜鳴」除了愛它湯底的香濃,還有配菜豬軟骨,肥瘦適中又軟滑。還有另一配菜- 三粒帶子,是點其他湯底沒有的。太餓的話,我會加一隻溫泉蛋,就更豐富了!

介紹我的至愛-「香菜鳴」

香菜鳴

2018-06-16
$90 (宵夜)
香菜鳴
2018-06-11 167 浏览
大埔朋友們大力推薦呢間拉麵小店,以往小小一間變成兩間店,剛好群記大排長龍,咁就勇闖一嗚試試佢虛實啦店員安排我去第二分舖座,坐bar枱似豚王類型嘅拉麵店,有唔同味道選擇我就揀咗黑蒜油嘅味道拉麵同豬軟骨一嚟到即刻飲咗啖湯先,好可惜,唔夠熱,比多次機會佢都係唔夠熱拉麵嘅湯一唔夠熱,油膩感急升,可惜豬軟骨份量都多,但係佢咁陣味同湯底唔係咁夾面條份量都算多,用嘅係幼面條,可惜我覺得佢好似煮得過熟,太淋,掛湯能力不足可惜呀.....

店員安排我去第二分舖座,坐bar枱
似豚王類型嘅拉麵店,有唔同味道選擇
我就揀咗黑蒜油嘅味道拉麵同豬軟骨

拉麵嘅湯一唔夠熱,油膩感急升,可惜
豬軟骨份量都多,但係佢咁陣味同湯底唔係咁夾
可惜呀.....
2018-06-03 162 浏览
突然間好想食拉麵,又唔想出尖沙咀排個幾鐘食一蘭,於是搵咗大埔呢間。一點半到要等位,不過只係等5分鐘而已。典型的日式拉麵店,鋪位細,座位比較局促。夜晚有火鍋同串燒,日頭就只得拉麵。好似一蘭拉麵咁,可以揀麵的軟硬,葱的多少,仲可以揀直麵同曲麵,可配叉燒和豬軟骨。拉麵無論邊款都係劃一價,可加20元或30元配套餐。曲麵的質地較彈,麵身較滑;直麵本身麵質硬d,可以揀d軟d的煮法。叉燒係煎過的,很厚身,真材實料,豬軟骨也煮得幾冧。我哋配咗餃子和炸雞,口味都偏淡,但內裡餡料多汁。四人消費468元,比一蘭抵食好多。
四人消費468元,比一蘭抵食好多。
2018-05-28 109 浏览
上幾個月去完日本好掛住日本既拉麵🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤勁想食拉麵🍜所以今日中午就來到e間拉麵店試一試啦🙌我點左黑蒜油味拉麵同地獄辛辣拉麵價錢都幾抵食,七十幾蚊一碗跟餐有三粒章魚小丸子同野飲tim👍🏻👍🏻不得不讚佢既湯底好正,超好食👍🏻👍🏻拉麵嘅叉燒亦都好多,豬軟骨亦都好多拉麵嘅份量都唔小架!👏👏章魚小丸子冇得輸!🦑🦑勁好食👍🏻👍🏻👍🏻🤤🤤🤤下次一定會再去食ah!正
上幾個月去完日本
好掛住日本既拉麵🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤
勁想食拉麵🍜

所以今日中午就來到e間拉麵店試一試啦🙌

我點左黑蒜油味拉麵同地獄辛辣拉麵
價錢都幾抵食,七十幾蚊一碗

跟餐有三粒章魚小丸子同野飲tim👍🏻👍🏻

不得不讚佢既湯底好正,超好食👍🏻👍🏻
拉麵嘅叉燒亦都好多,豬軟骨亦都好多
拉麵嘅份量都唔小架!👏👏

章魚小丸子冇得輸!🦑🦑
勁好食👍🏻👍🏻👍🏻🤤🤤🤤

下次一定會再去食ah!正
外卖自取
住大埔真係唔愁食飯問題,今次就去試呢間好評既拉麵店,呢個係大埔既群組好多人都讚好食,就算打去都只係可以話盡量留位。入面係日本居酒屋既格局,除左有拉麵台之外都有一啲幾人既座位,成間店都好木系好日本,入面貼滿左好多唔同既廣告。一共分左幾隻鳴拉麵,今次揀左秘製地獄醬火辣辣既《焰鳴》($75),紅卜卜食落辛辣味夠,加上左好入味又淋既豬軟骨同好多櫻花蝦。真高質既《芝士明太子玉子燒》($68),玉子燒一切開入面勁多芝士,蛋夠濕潤同滑嫩,明太子香辣味都肯定好食。屋企人要有飯落肚就叫左《鐵板鰻魚炒飯》($88),一上都真係幾大碗,飯粒算分明而且醬汁炒得均匀,鰻魚切塊後香味十足。叫左幾串串燒,《串燒牛舌》($46)一叫就係兩串,牛舌都幾大塊,上面塗上左醬汁燒,不過燒得有少少乾身。《鹽燒雞腎》($18)用左鹽調味,不過有少少唔均勻,有啲位太咸。仲有《鹽燒牛柳粒》($28),燒到外面香口入面仲係嫩紅,食落油份夠又唔會韌,《醬燒芝士免冶雞肉棒》($26),芝士放哂上面真係超濃,醬汁都香不過蓋左雞肉味。店名:一鳴拉麵地址:大埔運頭街20-26號廣安大廈地下E舖餐牌:

店名:一鳴拉麵
地址:大埔運頭街20-26號廣安大廈地下E舖

餐牌:

2018-05-11
  • 芝士明太子玉子燒
1K
2018-05-14 113 浏览
如果你問我喜歡吃拉麵嗎?我就會係前面加埋係日本拉麵先至真,咁係邊到吃先至夠好味呢?個人覺得呢間係大埔墟嘅味道真的好味,而且個格局同裝修真係十足十係日本嘅拉麵店裝修,而個人較欣賞佢地嘅多元化進步,除拉麵選擇外,還有章魚燒、炸雞、大阪燒等選擇,真係讓你一次過享受晒日本嘅特色美食!咁拉麵就一定要點,四種款式加一個限定,而我就最愛就係黑蒜.鳴$75嘅選擇用上豬骨濃湯配上自家製黑蒜油,湯底味道夠晒香濃,配埋自選嘅軟熟嘅豬軟骨,加上彈牙嘅拉麵,同埋半隻流心嘅溫泉蛋,呢個組合真係十分配合好味!而要加埋呢個一鳴創作醬伴炸雞$46,先至係完美組合,炸雞炸得超香脆,而咬開時雞肉仍然都係充滿肉汁夠晒嫩滑軟熟!點埋個一鳴創作醬入口時感覺就好似冇咁熱氣!夠晒開胃醒神!眼到鄰枱點了個明太子牛油燒魷魚鬚$48好正,於是點埋佢,買相係魷魚鬚上放滿了明太子,真係用料十足,差不多每條魷魚鬚都有明太子,入口煙韌彈牙外,重有好香嘅牛油味道,雖然就係肥膩了少少,但勝在味道同心機抵消了,唯有自己多做一點運動,再可以繼續食!

2018-05-13 1804 浏览
最近屋企有啲事,我要經常頻撲娘家,身心俱疲,好彩大埔越來越多美食,隨便食啲好嘢令自己開心下,冇目標嘅情況下逛到一鳴,下雨天終於唔使排隊等位。喜歡呢度氣氛幾有日本地道嘅特色,有咁岩得咁橋我食飯果晚仲有日本人喺度飲酒,聽住佢哋講日文,好有親切感好想返鄉下。我覺得呢度拉麵係主角,所以坐低二話不說先揀拉麵,我未試過食辣嘅焰。鳴; 一於挑戰下少辣啦!一上台見到鮮紅色嘅拉麵湯底,真心叫咗一下。試一啖湯頭,正呀辣得來仍然有鮮嘅味道,刺激好味。拉麵嘅配料都好豐富,尤其是櫻花蝦、留心蛋、叉燒,全部都 above average 。我全部一掃清。仲叫咗杯一千零一夜飲下,好有feel。淨係食拉麵真係唔夠,叫一串豬頸肉嘆呀!如老公就話食拉麵一定要配煎餃子,果然係天作之合。最後試埋個人氣超巨大 名物超 jumbo 芝士玉子拌 ,直徑有成 8 cm咁大,見到都好開心。老公最鍾意食玉子,我就最鍾意食芝士,我哋兩個都食到 Lum Lum 脷。返大埔又多一個開飯嘅地方。

仲叫咗杯一千零一夜飲下,好有feel。

淨係食拉麵真係唔夠,叫一串豬頸肉嘆呀!

如老公就話食拉麵一定要配煎餃子,果然係天作之合。

• 焰。鳴