2022-08-29 59 浏览
見到呢個咁得意嘅配撘已經想試咗一排咁啱朋友又有興趣呢個甜甜鹹鹹嘅配撘所以就一齊去食呢個雪糕拉麵啦柚子雪糕拉麵 - $98朋友叫嘅柚子雪糕好Fresh不過無諗過個湯咁重味餐廳好貼心呢個麵係有幾個建議食法等食客可以一次過享受唔同嘅味覺刺激花生醬雪糕拉麵 - $98一開始都驚又甜又鹹又凍又熱咁會好奇怪但食落又幾夾喎花生醬雪糕好濃嘅花生醬味本身個湯底有少少辣個雪糕溶咗落去之後撈匀好有擔擔麵嘅感覺雪糕筒吸咗啲湯淋咗之後口感唔會奇怪仲有少少似打邊爐嘅響鈴有少少甜咁,都幾好食🤣叉燒都幾淋麵底叫咗較柔不過對我嚟講都唔算特別淋雞軟骨棒 - $28熱辣辣咬落又有啲脆卜卜嘅粒粒感幾得意唐揚炸雞 - $32都幾大嚿炸粉唔會好厚咬開入面仲Keep到好嫩滑同多汁即叫即炸咬開仲有煙岀添桂花鳥龍冷泡茶 - $18清清哋,好香花香味都幾消滯-白桃鳥龍冷泡茶 - $18白桃味都幾岀打開個蓋就已經聞到了
見到呢個咁得意嘅配撘已經想試咗一排

本身個湯底有少少辣
個雪糕溶咗落去之後撈匀好有擔擔麵嘅感覺
雪糕筒吸咗啲湯淋咗之後口感唔會奇怪
仲有少少似打邊爐嘅響鈴
有少少甜咁,都幾好食🤣
叉燒都幾淋

打開個蓋就已經聞到了
2022-08-09
  • 唐揚炸雞
  • 花生醬味雪糕拉麵
朋友有日突然講話原來有樣拉麵叫雪糕拉麵🍦🍜當下以為佢講錯我聽錯@「なに⁉️」然後佢比個圖我睇又真係拉麵上面有舊雪糕喎都唔平要1舊水,但望望下又真係好吸引於是好奇心驅使下,我地決定去試下朋友11:45去到,但因為我遲到搞到佢都冇得入😅唯有等第二round(基本上最安全係11:45去到等佢開鋪)食客都非常合作,預咗唔會坐得耐,飲完食完就拿拿林比錢走人,所以排round 2第一嘅我地都好快入得去(12:20pm🥹)佢每日都有限量所以都怕會冇哂,但好彩限得嚟都算多由於聽講花生醬味已經賣哂今次一心試柚子味但原來花生醬味仲有就決定要花生醬味好快就嚟到而我地都有跟佢指引去食首先飲咗一兩啖湯試咗個湯底先個湯底少少辣,好香好濃郁再食一兩啖雪糕🍦咦?硬嘅? 不過諗諗吓又係如果軟雪糕嘅話,一上到枱就溶哂啦🤣🤣🤣分量唔多,唔會影響到個湯嘅溫度,但溶埋落湯之後成個湯結身咗,飲落咁辣,變成擔擔湯麵咁但又唔算好甜,好正好creamy,仲配埋啲花生碎粒,成件事唔會太漏至於個筒,就由佢「融入」個湯入面,最後變成「腐皮」質地即可,不過係甜甜地嘅腐皮咁蛋同燒過嘅叉燒都好高質,唔太肥同好香口我食量算係大,但呢個麵食食下都覺得好
朋友有日突然講話原來有樣拉麵叫雪糕拉麵🍦🍜
當下以為佢講錯我聽錯@「なに⁉️」
然後佢比個圖我睇
又真係拉麵上面有舊雪糕喎
都唔平要1舊水,但望望下又真係好吸引

於是好奇心驅使下,我地決定去試下
朋友11:45去到,但因為我遲到搞到佢都冇得入😅
唯有等第二round
(基本上最安全係11:45去到等佢開鋪)

都好快入得去(12:20pm🥹)

佢每日都有限量
所以都怕會冇哂,但好彩限得嚟都算多
由於聽講花生醬味已經賣哂
今次一心試柚子味
但原來花生醬味仲有就決定要花生醬味

好快就嚟到
而我地都有跟佢指引去食

首先飲咗一兩啖湯試咗個湯底先
個湯底少少辣,好香好濃郁
再食一兩啖雪糕🍦

咦?

硬嘅?

不過諗諗吓又係
如果軟雪糕嘅話,一上到枱就溶哂啦🤣🤣🤣
分量唔多,唔會影響到個湯嘅溫度,但溶埋落湯之後
成個湯結身咗,飲落咁辣,變成擔擔湯麵咁

蛋同燒過嘅叉燒都好高質,唔太肥同好香口
我食量算係大,但呢個麵食食下都覺得好飽

值得一試,比想像中有新意!
下次會試柚子味!

#留意只收現金同八達通
2022-08-20
  • 花生醬味雪糕拉麵
2022-08-28 65 浏览
海老沾麵,日式煎餃子*Time : AUG 2022, Lunch*Price : $148-HKD *Place : 一生懸麵*Review : 人氣拉麵店,兩點去到仍要排長龍,極受歡迎的雪糕拉麵我吃不了,還是吃傳統一點的比較好。- 海老沾麵 :湯底是清湯底,偏向櫻花蝦的甜味,這裡的味道較淡,整體還是不錯的,麵質較軟,咬口普通,只是不過不失,义燒就十分厚身,熱辣辣,入口夠軟,不錯- 日式煎餃 :都是即煎的,皮脆,可以一吃整體是中上水平,麵的份量及配菜都好充足,絕對夠飽,是值得一試的

海老沾麵,日式煎餃子
*Time : AUG 2022, Lunch
*Price : $148-HKD
*Place : 一生懸麵

- 日式煎餃 :都是即煎的,皮脆,可以一吃

今日路過通菜街,見到呢一間餐廳排晒長龍,望一望個名,原來係一生懸麵🤩呢個名好耐以前已經聽過😌嗰陣好多朋友都話呢間拉麵好好食🥳見今日有時間就同朋友一齊排下隊😌雖然條隊好長,不過餐廳好有規律好快手🙌🏻食完已經好快執枱可以入下一枱👍🏻所以實際唔係話排咗好耐都已經可以入去🥰🥰餐廳仲已經一早派咗點餐紙比外面排緊隊嘅人,所以一早已經諗好咗食咩😽我就梗係想試吓呢度最出名嘅雪糕拉麵🍜🍜花生醬味雪糕拉麵呢個雪糕拉麵係花生醬味,配辛辣湯底☺️呢個出名嘅雪糕拉麵果然冇令我失望🙌🏻記得第一時間食咗個雪糕筒先,即使浸住個湯都仲係脆架😽😽雖然浸耐咗嘅雪糕筒都一樣好味😌口感好似腐皮一樣,幾過癒😆而湯底都有過咁上下辛辣味架,食到個口有少少想噴火嘅感覺😝😝冰火交融嘅口感大家真係要試下啦🔥🧊🥰完全係非一般嘅好食👍🏻👍🏻🍜海老沾麵 $85呢個沾麵湯底係用左超濃郁嘅湯底,上面仲灑滿左櫻花蝦❤️個湯完完全全比櫻花蝦覆蓋住,份量十足😝😝拉麵浸落湯底吸收哂佢嘅精華,亦唔會好咸🤩麵條好滑身柔軟,食落口好有彈性仲好掛汁🥰令人食指大動😌😌🥢唐揚炸雞 $28🥢章魚燒 $28呢款小食份量都十足,食拉麵之餘都要食啲小食增強下咬口😌😌炸雞即叫即炸,

🍜花生醬味雪糕拉麵

🍜海老沾麵 $85

🥢唐揚炸雞 $28
🥢章魚燒 $28
呢款小食份量都十足,食拉麵之餘都要食啲小食增強下咬口😌😌炸雞即叫即炸,上枱仲係熱呼呼,超級香脆嫩滑☺️章魚燒夠哂飽滿👍🏻👍🏻 厚實飽肚、味道亦一啲都唔單調,餡料豐富😽

🥤綠茶可樂
🥤綠茶可樂
2022-08-26 269 浏览
𝟚𝟚.𝟘𝟠.𝟚𝟘𝟚𝟚📌一生懸麵 (旺角)旺角通菜街73號地下🔎#hkfoodieat_旺角 #hkfoodieat_牛頭角 #hkfoodieat_荃灣 #hkfoodieat黃店💛 💸人均消費: $100🌿評分: 4.3/5🈚️加一服務費一生懸麵喺七月頭再同甜品店「想甜嚐甜」聯乘推出咗仲夏新口味柚子雪糕拉麵🍜見咁多人去食仲大獲好評🎉相信一定有佢值得欣賞嘅地方💗所以呢日嗱嗱臨收工就同男朋友趕去試🧚🏻舖面座位唔多🪑未夠六點就已經差唔多滿座🈵到我哋六點半走嗰陣門口已經排哂長龍🐉幸好換枱速度都算快🙈相信就算要排隊都唔會排好耐🍃入到舖頭就已經聞到好香🍁坐低後細心聽就會發現佢播緊byejack啲歌🧡(好想去演唱會但兩次都買唔到飛😭)雖然店舖同時播緊兩首歌😂但我會話單憑佢哋咁有taste又係良心食店已經喺我心目加咗唔少分😻落單方面每碗麵係需要獨立填一張紙的🖊雖然店舖嘅拉麵同沾麵款式唔多🪴但可以自己選擇麵條嘅硬度同配菜嘅去與留🥳下面再詳細介紹我哋試嗰兩款🌻❦ 柚子雪糕拉麵 ($98)每張枱都好貼心教咗大家食呢碗麵嘅🤹🏻首先飲一啖湯個豬骨湯底然後再食啲柚子雪糕🍦再沉個雪糕落啲湯度試吓味🥄個豬骨湯底好濃郁
𝟚𝟚.𝟘𝟠.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌一生懸麵 (旺角)
旺角通菜街73號地下

💸人均消費: $100
🌿評分: 4.3/5
🈚️加一服務費

柚子雪糕拉麵

❦ 柚子雪糕拉麵 ($98)
每張枱都好貼心教咗大家食呢碗麵嘅🤹🏻首先飲一啖湯個豬骨湯底然後再食啲柚子雪糕🍦再沉個雪糕落啲湯度試吓味🥄個豬骨湯底好濃郁好香🐷麵底揀咗標準亦都彈牙同埋掛湯😗佢係比較寬身少少嘅曲拉麵🍜而雪糕其實根據佢哋嘅建議係要食三分一或者一半先好撈落個湯底度🦚但我試完一啖興奮得濟就成舊撈哂落去😂搞到啲桔仔同柚子味蓋過咗豬骨湯底嘅味😭雖然都幾清新解膩但好似毀咗個咁正嘅湯底😿即使雪糕比例落多咗都唔會太大問題🌷所以溫提大家食多啲雪糕先至撈埋佢🤖相信一定會更好食😋
海老拉麵

❦ 海老拉麵 ($85)
(By🧸) 一開頭見海老拉麵就即刻揀咗🦐因為本人都鍾意食蝦嘅🪴碗拉麵一上枱嗰陣已經聞到陣陣嘅蝦香味🤤影完相即刻就𢳂咗啖湯飲就發現湯底濃而不膩而且醎度適中😋拉麵揀咗偏軟嘅太麵都好掛湯🥳加上佢塊炭燒過嘅九州叉燒脂肪分佈平均🎋連油脂嘅部份食落口都覺十分惹味完全不覺油膩🌷個人嚟講係絕對會回頭🍄呢個價錢嚟講可以話係物超所值~

❦燒餃子 ($28)
一碟有5隻皮脆又多肉汁同埋好香🥟小食來講絕對值得一試😻同埋見隔離枱嗰啲唐揚炸雞都好大件又好香咁🐓下次如果再去應該都會試吓🪴

📎每一碗拉麵會獲贈一個印花💮如果儲夠四個就可以換一個小食🐠八個就可以有一碗免費拉麵🍜
2022-08-25 77 浏览
聽講呢間超高cp同超足料嘅沾麵, 成日見到ig有介紹就同朋友過嚟試下我今次叫咗濃厚豚骨沾麵$78 仲加咗個半熟蛋$12湯十分夠熱湯頭入口濃郁偏鹹 麵量比一般沾麵多半肥瘦叉燒超正入口即溶 呢個價錢都幾抵食

濃郁豚骨沾麵

我今次叫咗濃厚豚骨沾麵$78 仲加咗個半熟蛋$12
湯十分夠熱湯頭入口濃郁偏鹹
麵量比一般沾麵多
半肥瘦叉燒超正入口即溶
呢個價錢都幾抵食
濃郁豚骨沾麵
2022-08-25 60 浏览
🐟魚介豚骨沾麵呢度沾麵用嘅麵係比較幼身,叉燒份量偏少,魚介豚骨汁調味啱啱好,唔會過鹹,不過質地偏稀,唔係太掛湯,同埋上菜嘅時候都唔係好熱,所以食到最後就凍哂🥲🌶辛辣沾麵呢個沾麵冇得選擇辣度,不過都唔太辣,比起魚介豚骨沾麵會鹹啲,而個汁同樣都係上菜嘅時候都已經唔熱-整體嚟講有少少失望🥲 餐廳可以考慮用石鍋上個沾麵汁,或者改善返上菜嘅溫度-味道: 6.5/10服務: 7/10環境:7/10回頭率: 6/10總評: 6.5/10💰人均消費: $100
🐟魚介豚骨沾麵

回頭率: 6/10
總評: 6.5/10
💰人均消費: $100
2022-08-24 1559 浏览
期間限定(仲夏版)柚子雪糕拉麵$98 桔仔乳酪雪糕🍦+柚子豚骨湯底 排隊時諗緊叫唔叫呢個拉麵好 心裡面有少少淆底 但最後決定鼓起勇氣試下呢個雪糕拉麵👀賣相好吸引 一黎到見到好開心😆 餐廳有指示教點食呢個拉麵 先飲啖湯, 係酸酸甜甜嘅柚子豚骨湯😍 好開胃好好味啊!麵條係扁+粗身個隻, 帶點麥味雪糕係超冰狀態, 係淡淡嘅乳酪味, 桔仔味就唔太濃, 食左一半雪糕就撈埋落個湯底, 原來會更加滑, 但同時又唔會黏稠咗/唔會令柚子湯淡咗😝 叉燒半肥瘦香烤過, 本身有半隻糖心蛋, 做到半熟而且夠味 我地覺得呢柚子雪糕拉麵好好食😋仲好食過海老沾麵🤣海老沾麵$85有超級多櫻花蝦係面, 個底有少少豚肉塊, 湯唔會過鹹唔油膩食沾麵更加突顯到麵條嘅重要性 好鍾意隻麵係有一點點麥 有嚼勁得黎又好掛湯章魚燒$28 比較少拉麵店有章魚燒食所以點左呢個有5粒 味道唔錯 唐揚炸雞$32 熱辣辣炸起, 肉質嫩滑 綠茶可樂$20淡淡嘅綠茶味, 第一次飲幾得意
期間限定(仲夏版)柚子雪糕拉麵$98
桔仔乳酪雪糕🍦+柚子豚骨湯底
賣相好吸引 一黎到見到好開心😆
餐廳有指示教點食呢個拉麵

叉燒半肥瘦香烤過, 本身有半隻糖心蛋, 做到半熟而且夠味
我地覺得呢柚子雪糕拉麵好好食😋
仲好食過海老沾麵🤣

海老沾麵$85
有超級多櫻花蝦係面, 個底有少少豚肉塊, 湯唔會過鹹唔油膩
食沾麵更加突顯到麵條嘅重要性
好鍾意隻麵係有一點點麥 有嚼勁得黎又好掛湯

章魚燒$28
比較少拉麵店有章魚燒食所以點左呢個
有5粒 味道唔錯

唐揚炸雞$32
熱辣辣炸起, 肉質嫩滑

綠茶可樂$20
淡淡嘅綠茶味, 第一次飲幾得意

• 海老沾麵
2022-08-23 73 浏览
💛好味指數:4.6/5💛💜回頭指數:4.5/5💜超人氣拉麵店🍜成日都見到好多人食,基本上每日都大排長龍🙊餐廳推出兩款限定拉麵,分別係桔仔乳酪味和花生醬味雪糕拉麵🍦出於好奇心一定要試下😆✅柚子雪糕拉麵$98雪糕同拉麵都係我中意嘅食物,但係溝埋一齊真係第一次🤔估唔到有意外驚喜🤣 雪糕係同想甜嚐甜聯成合作嘅桔仔乳酪雪糕🍦雪糕好重桔仔味,食完即刻想試下呢間甜品店😂拉麵係柚子豚骨味,柚子味濃,比起平時的拉麵湯底多咗份清新感🌿✅海老沾麵$85可以選熱/凍嘅湯底,湯底好多櫻花蝦,味道濃郁☺️叉燒有燒過,而且好大塊😆個人比較喜歡雪糕拉麵🍜✅煎餃子$28餃子煎到金黃色,咬落都幾多汁🥟✅唐揚炸雞$32店員話呢款係最多客人order的小食🍗炸得好脆又夠大件🐥🐻總結雪糕拉麵值得一試😆如果唔想排太耐,建議晏就過黎食🙈📍一生懸麵 (旺角)旺角通菜街73號地下
💛好味指數:4.6/5💛
💜回頭指數:4.5/5💜
✅柚子雪糕拉麵$98

✅海老沾麵$85

✅煎餃子$28
餃子煎到金黃色,咬落都幾多汁🥟

✅唐揚炸雞$32
店員話呢款係最多客人order的小食🍗炸得好脆又夠大件🐥

🐻總結
雪糕拉麵值得一試😆如果唔想排太耐,建議晏就過黎食🙈

📍一生懸麵 (旺角)
旺角通菜街73號地下
2022-08-19 324 浏览
我呢就幾鍾意食拉麵沾麵嘅,自問都食唔少,喺旺角嘅一生懸麵最近好多人講,次次去到都排晒隊,餐廳推出咗款雪糕拉麵,可能有人會咁嘅組合係糟蹋緊拉麵,不過其實日本都曾經推出過呢個組合。咁今日呢就唔係講呢個雪糕拉麵,因為我唔鍾意食雪糕,所以我係冇興趣食㗎,我今次幫襯係想試佢嘅海老沾麵。當日要OT,成九點先岀到旺角,非常好彩冇人排隊,餐廳入面又有位就入咗去,由於實在太肚餓,除咗碗沾麵仲叫多咗份炸雞。先講吓個主角碗沾麵,我記得我叫嘅係沾麵,沾麵係麵同濃湯分開上,重點係濃湯兩隻字,我眼前碗湯絕對唔係濃湯,碗湯淡而無味而且稀到水咁,我敢直接飲晒佢都唔會怕腎虧,我個腎去柬埔寨活摘都仲可以賣到個好價錢。個炸雞為餐廳加返少少分,味道同份量都ok嘅,係啲炸粉厚咗啲咁。另外想反映嘅有兩件事,一係職員二係PR,我上面都有提及過我九點先坐低食,當時除咗我仲有三枱食客,兩個職員好似嫌我哋阻住佢收工咁,見我食完個炸雞就即刻收起隻碟,放低筷子嗰刻就走過嚟收咗隻碗同問我幾時埋單,我食到好飽同佢講想坐多陣先,同埋食完九點半都未到,其他食客都仲食緊,點知個職員連個水壼都收起埋想抹枱,大佬我仲坐咗喺喥㗎,我問佢可唔可以加多杯水先,

海老沾麵

唐揚炸雞

另外想反映嘅有兩件事,一係職員二係PR,我上面都有提及過我九點先坐低食,當時除咗我仲有三枱食客,兩個職員好似嫌我哋阻住佢收工咁,見我食完個炸雞就即刻收起隻碟,放低筷子嗰刻就走過嚟收咗隻碗同問我幾時埋單,我食到好飽同佢講想坐多陣先,同埋食完九點半都未到,其他食客都仲食緊,點知個職員連個水壼都收起埋想抹枱,大佬我仲坐咗喺喥㗎,我問佢可唔可以加多杯水先,見到佢好唔耐煩咁拎返個水壺出嚟。唉走囉咁,你咁想趕我走咪走囉,我埋單走嗰陣見兩個職員企喺另一對食客張枱側面唔知做乜,可能想比啲壓力食客等佢哋都快啲走。

PR,有上ig或者喺社交平台嘅拉麵群組都會見到一生懸麵嘅食評,睇得多你會好易睇得出邊啲係打手,好多都寫得好hea,我知你收咗錢或者食咗餐免費飯,不過都專業少少好嗎,臨時演員都係演員,唔好寫得咁假啦。拉麵群組都係咁,我唔知你合約係咪要求你要喺群組登篇食評,唔好一加入群組就即刻登篇假到笑嘅食評然後退出群組啦,係人都知咩事啦咁。我並冇針對任何打手或者Foodie,我睇唔過眼嘅係佢哋完全唔專業,0專業態度,真係純粹呃飯食。

一生懸麵,冇改錯名,一生只食一次懸麵,完。
唐揚炸雞
話說一直都bookmark左呢間好想去試,因為就係好想試佢個雪糕拉麵🤣 然後最近,我就真係走咗去試,諗住睇吓伏唔伏,因為見到好多人話好伏🤣 🧡柚子雪糕拉麵 $98表示以身犯險,食左個我平時一定唔會叫嘅湯底嘅拉麵(平時都會叫普通豚骨湯)要試就試到盡啊嘛🤣 我覺得好似無其他人講得咁伏首先我覺得湯底夠味,又唔覺太淡味,豚骨味重過柚子味,有少少柚子嘅甜味所以我又接受到🙆🏻‍♀️佢仲有個青檸喺入面,我諗有啲人話酸可能就係加左青檸?我都唔太清楚反正我就無加,所以都食唔到有酸味🤔🍦要讚嘅係我覺得個雪糕好好食,柚子味有,乳酪味都夠,又唔太甜,我覺得係似frozen yogurt嘅~ 但我個湯就無因為溝左雪糕而凍左,可能睇左佢個建議食法,本身就已經食左一半雪糕先撈埋淨底嗰一半落湯~撈左個味我又唔覺太奇怪,覺得成個湯可能就係多左啲奶味同埋杰身左少少~ 個麵無鹼水味,又入到味,我又覺得ok😚 同埋叉燒真係燒得幾好,炭燒味又夠,叉燒嘅質地又有多重層次,有肥有瘦又夠哂厚🤩唯一我覺得可圈可點嘅地方係浸雪糕筒落湯度食…我又唔覺浸完個質地會似腐皮,就係同平時淋左嘅雪糕筒一樣,我自己就比較prefer喺雪糕筒未淋之前食左

🧡柚子雪糕拉麵 $98
柚子雪糕拉麵

唯一我覺得可圈可點嘅地方係浸雪糕筒落湯度食…我又唔覺浸完個質地會似腐皮,就係同平時淋左嘅雪糕筒一樣,我自己就比較prefer喺雪糕筒未淋之前食左佢🤣

🥜花生醬味雪糕拉麵 $98
花生醬味雪糕拉麵

基本上我覺得同柚子拉麵嘅評價差唔多😆不過我覺得花生醬味雪糕拉麵會好少少係因為佢個湯底係用左辛辣湯底~比起柚子會冇咁膩同埋會醒胃少少🥰 同埋佢隻辣呢係越食越辣嗰種,不過都幾惹味嘅
而雪糕就似有花生碎嘅新地筒😂 就相對上面嗰個比較似普通雪糕多啲~

以上真係個人睇法,好唔好食真係見仁見智同埋可能睇返嗰日佢地個廚房狀態🙈 但我又覺得真係無我諗得咁差,at least我覺得佢呢堆combination 都係combined而唔係separated, 所以我又覺得如果想試下啲奇怪野食/得意野食 都可以試試佢嘅~
2022-08-07
  • 雪糕拉麵
🍜 一生懸麵 x 想甜嚐甜 🍦香港人最鍾意期間限定+每日限量有兩間香港小店聯乘整咗個花生醬雪糕拉麵究竟係邊個咁痴線先諗到將個花生醬雪糕放落個熱辣辣拉麵到好啦其實日本人好似最近都興咁食不過香港冇乜舖頭敢整藝高人膽大 有兩間舖就合作整左而個味道食食下又覺得幾好食😋一生懸面嘅拉麵同埋沾麵條不嬲都好食辣豚骨湯底 半隻蛋 豚肉 加埋想甜嚐甜既花生醬雪糕都只係$98 碗花生醬雪糕勁好食好重花生醬味一律建議食咗個甜筒先一生懸面既麵不嬲都好掛湯口感彈牙 湯底又好濃兩者混合左之後有少少似四川擔擔麵P.S. 今個星期六諗住食多次見到門口有成廿幾個人排隊就放棄咗但係好想食多次呀呀
🍜 一生懸麵 x 想甜嚐甜 🍦

P.S. 今個星期六諗住食多次
見到門口有成廿幾個人排隊就放棄咗
但係好想食多次呀呀
2022-08-15 108 浏览
唔知大家係咪拉麵控呢🤪係嘅話應該對呢間拉麵鋪一啲都唔陌生🙈🙈 以前真係成日幫襯呢間,好食又唔貴🥳🥳 前排仲見到佢地新推出咗隻雪糕拉麵🍦🍜,呢個冰火組合終於的起心肝去試下🥰柚子雪糕拉麵 $98呢個柚子雪糕拉麵係採用咗桔仔乳酪雪糕再配埋個柚子豚骨做湯底~~我地就試咗店鋪嘅建議食法😛😛就係先飲一啖柚子豚骨湯底,品嘗一下湯底嘅味道,再食幾啖雪糕,享受下桔仔乳酪雪糕,再將雪糕撈入湯底中🤣🤣個感覺真係幾酸甜香滑,柚子味道非常清新特別😳味道絕對比想像好😋花生醬味雪糕拉麵 $98個人覺得花生醬口味呢個比較惹味🤪🤪因為怕太辣,所以就叫咗小辣,撈埋花生醬雪糕落湯底到,感覺就好似食梗擔擔麵咁,真係完全無違和感,雪糕溶咗之後令到湯底好creamy🤤 好好食呀🫣 而且麵粗身彈牙,叉燒肉質口感都好軟腍🤔🤔值得一試呀~~章魚燒 $28煎餃子 $28綠茶可樂 $20

柚子雪糕拉麵 $98

花生醬味雪糕拉麵 $98

章魚燒 $28

煎餃子 $28
綠茶可樂 $20
2022-08-14 183 浏览
因為雪糕拉麵既熱潮店舖排隊既人龍不斷,想食又唔想排隊既,可以係傍晚6點左右到就可以避開人潮。雪糕拉麵花生味🥜既雪糕配辛辣湯底味道出奇好夾,雪糕平衡左辣度,湯底更濃稠,炙燒過既豚肉肥瘦平均,覺得半熟蛋稍熟過頭,建議雪糕筒快手食,因為浸稔左就唔會想食。柚子雪糕拉麵期間限定款,🍊桔味雪糕配柚子湯底,好清新好岩係炎炎夏日食,桔味雪糕味道好出酸酸甜甜忍唔住就咁食左。有塊青檸,再唧既話就會偏酸,唔太好酸既話就唔好再加啦。其他補充以拉麵價錢黎講,性價比高,所以都經常食。除拉麵外亦有沾麵,海老沾麵滿滿櫻花蝦都好吸引,下次目標就係佢。小食方面就平平不錯,唔算有太大驚喜。💕歡迎FOLLOW IG📳na.foodie_tour

雪糕拉麵

桔味雪糕柚子拉麵

其他補充

💕歡迎FOLLOW IG📳na.foodie_tour
花生醬味雪糕拉麵
早已聽聞一生懸麵常常要大排長龍 人氣久高不下 今次特意挑選平日兩點半後到訪 希望避開高峰時期 結果證明我們的選擇是對了 好快就能夠入座 而店鋪外雖不見假日時的長長人龍 但來訪嘅人仍然不少 不斷有人在門外徘徊 翻桌率也極高一生懸麵嘅雪糕拉麵最近引起熱潮 而店鋪亦乘勝追擊 推出了新一款與炎炎夏日相當搭配的柚子雪糕拉麵 限量發售到訪時雖仍未售罄 不過我們首次光顧 選擇了打安全牌 先試試普通的拉麵海老拉麵($85) 加半熟蛋($12)麵上鋪滿了櫻花蝦 湯底味道濃郁 食落相當飽肚拉麵比較幼身 硬度選了標準 所以不算煙韌 尚算有咬口 野菜山拉麵($75)加叉燒($15)因為多加一塊叉燒的關係 令這碗麵看起來比起野菜山 更像是叉燒山哈哈 視覺效果相當震撼一開始見叉燒如此厚身 不禁擔憂會不會有太多脂肪 幸好完全相反 令我喜出望外!火炙過的叉燒入口即化 同行朋友第一口品嘗時 還以為是魚呢~特意選了野菜如此多的麵 感覺可以中和一下拉麵嘅油膩感這碗麵的拉麵比海老拉麵的略粗章魚燒($28)外皮香脆可口 可惜章魚餡比較少雞軟骨棒($28)推介這款小食!這款雞軟骨棒跟平常在串燒店所吃略有不同 加上惹味的醬汁 食起
早已聽聞一生懸麵常常要大排長龍 人氣久高不下

海老拉麵($85) 加半熟蛋($12)
麵上鋪滿了櫻花蝦 湯底味道濃郁 食落相當飽肚

拉麵比較幼身 硬度選了標準 所以不算煙韌 尚算有咬口
海老拉麵

野菜山拉麵($75)加叉燒($15)
野菜山拉麵

火炙過的叉燒入口即化 同行朋友第一口品嘗時 還以為是魚呢~

特意選了野菜如此多的麵 感覺可以中和一下拉麵嘅油膩感
這碗麵的拉麵比海老拉麵的略粗
野菜山拉麵

章魚燒($28)
外皮香脆可口 可惜章魚餡比較少
章魚燒

雞軟骨棒($28)
推介這款小食!這款雞軟骨棒跟平常在串燒店所吃略有不同
加上惹味的醬汁 食起來滋味非常!會想再encore呢!
雞軟骨棒
2022-08-11