2022-09-27 58 浏览
終於...的起心肝去試吓呢個雪糕拉麵,估唔到熱潮仲未減退,星期六兩三點仲要等位,等位期間已經派紙仔可以寫定想食乜~🔘柚子雪糕拉麵 $98雪糕寫到明係乳酪雪糕,首先拎起食啖雪糕先,酸酸甜甜味道清新,又飲一啖湯底試吓原本個味道,其實個湯同雪糕幾夾,冇咩違和感,食剩嘅雪糕慢慢融入湯之中,令到個湯冇咁膩,多咗清新柚子味,碗麵有兩塊大叉燒,有啲厚度半肥瘦都幾好味!!🔘海老沾麵 $85沾麵有得揀凍定熱,大熱天時梗係揀凍麵,朋友話係接近室溫嘅溫度,沾麵湯充滿櫻花蝦,蝦味香濃,仲有少少肉粒喺個湯裏面,拉麵同沾面嘅麵條一樣,粗幼軟硬度都適中!! 🔘雞軟骨棒 $28雞軟骨存在感好高有咬口,加上燒汁同大量蔥白,好味呀!!🔘章魚燒 $28熱辣辣上枱,都脆嘅,但章魚粒唔算太多,小食會推介雞軟骨棒多啲!! 🔘烏龍茶 $15🔘蜂蜜綠茶 $15膠樽裝,飲唔晒可以拎走慢慢飲~到我食完都仲有人等緊位,好厲害,所以一食完都即刻走人,唔知冬天會唔會出另外一隻味道嘅雪糕拉麵,留意住先~

🔘柚子雪糕拉麵 $98

🔘海老沾麵 $85

🔘雞軟骨棒 $28
雞軟骨存在感好高有咬口,加上燒汁同大量蔥白,好味呀!!

🔘章魚燒 $28

🔘烏龍茶 $15
🔘蜂蜜綠茶 $15
膠樽裝,飲唔晒可以拎走慢慢飲~

2022-09-25 149 浏览
呢間拉麵店出左個雪糕拉麵前排好紅 仲要每日限定數量咁我就特登出旺角試下拉十二點幾去到門口已經有人喺到排曬隊咁我就排左將近45分鐘嘅咁我就點左花生醬雪糕拉麵啦食落去我就覺得非常一般根本唔值得排咁耐隊去食呢一碗麵雪糕同個辣嘅湯底mix埋一齊只係變左擔擔面成$98碗咁我不如直接去其他地方食碗擔擔麵算 又平啲又唔使等咁耐時間😓我甚至覺得佢浪費左個雪糕噱頭大過味道嘅雪糕拉麵食過一次就算中過伏 唔會再訪建議提升味道唔好成日使錢喺promo☺️🙃
呢間拉麵店出左個雪糕拉麵

食過一次就算
中過伏 唔會再訪
建議提升味道唔好成日使錢喺promo☺️🙃
2022-09-25 480 浏览
雪糕係用想甜嗜甜🫶🏻 ✨花生醬味雪糕拉麵(期間限定)💰158💫評分: 7.5/10📝半個花生醬味雪糕同辛辣湯底,雪糕軟滑有花生碎,食一淡先浸落去,個cone仲係脆趁唔係點咗好多湯就要食,雪糕融入湯底似擔擔麵!碗麵有厚切叉燒、竹筍、半隻糖心蛋、椰菜、蔥,拉麵係比較粗身同有咬口,大概譚仔嘅十小辣,可以一試😋✨柚子雪糕拉麵(期間限定) 💰98💫評分: 7.3/10📝原本以為會好奇怪但係識落其實幾清新,好啱夏天食,柚子乳酪雪糕配柚子豚骨湯底,湯底微酸,乳酪雪糕偏挺身,食咗一半雪糕就撈入湯底個湯底酸度就啱啱好,仲有粒青檸可以再令湯底多啲層次,配料同上面嗰款一樣,多咗紫菜同火箭菜!一生懸麵 𝕀𝕤𝕤𝕪𝕠𝕦𝕜𝕖𝕟𝕞𝕖𝕟📍旺角通菜街73號地下(旺角🚇E2 出口行2分鐘就到)💫評分: 7.4/10💬叫咗2個小食唐揚雞(💰32)同雞軟骨棒(💰28)令到成餐更加豐富,仲叫咗啤酒透心涼🍻,旺角店星期六六點幾已經排緊長龍不過食拉麵唔會等好耐,覺得點都要試一次雪糕拉麵❣️其他分店❣️📍荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3012號舖📍牛頭角牛頭角道3號得寶商場地下121號舖🏃🏻️再訪?🄼🄰🅈🄱🄴#一生懸麵 #ramenku
雪糕係用想甜嗜甜🫶🏻

✨花生醬味雪糕拉麵(期間限定)💰158
💫評分: 7.5/10
📝半個花生醬味雪糕同辛辣湯底,雪糕軟滑
柚子雪糕拉麵

✨柚子雪糕拉麵(期間限定) 💰98
💫評分: 7.3/10

一生懸麵 𝕀𝕤𝕤𝕪𝕠𝕦𝕜𝕖𝕟𝕞𝕖𝕟
📍旺角通菜街73號地下
(旺角🚇E2 出口行2分鐘就到)

💫評分: 7.4/10
雞軟骨棒
唐揚雞

❣️其他分店❣️
📍荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3012號舖
📍牛頭角牛頭角道3號得寶商場地下121號舖

🏃🏻️再訪?🄼🄰🅈🄱🄴

#一生懸麵 #ramenkureha #旺角美食 #荃灣美食 #牛頭角美食 #旺角 #荃灣 #牛頭角 #香港美食 #雪糕拉麵 #旺角拉麵 #拉麵 #拉麵店 #ramenhk #ramenhongkong #豬骨湯拉麵 #豬骨湯 #followforfollow #foodieblog #instadaily #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #fusion #小店 #支持小店
2022-09-24 63 浏览
一生懸麵🍜成日排長龍唔係無原因,真係好好食😋👍🏻👍🏻香港拉麵店頭3位🤤同fd一人一碗,湯底風格各有特色,都好出色職員做野好有效率仲好有禮貌,排隊途中就比紙畫可以畫定野食,成個流程非常順暢,呢個位好加分💯期間限定(仲夏版)柚子雪糕拉麵 🍜 $98(桔仔乳酪雪糕+柚子豚骨湯底)必食推介💜特別創新得黎,味道又好夾,本身湯底充滿淡淡既柚子清香加豚骨既濃香,食左幾啖開胃清爽既桔仔乳酪雪糕🍦,再將雪糕撈入湯中,成個味道又變左另一個層次咁,桔仔乳酪同柚子既酸酸甜甜同雪糕奶滑口感,完全增加左成個麵既豐富味道,火灼叉燒亦勁肥美有肉,一層肥膏一層肉,幸福感滿滿😍,雪糕筒係湯浸左陣仲會有腐皮既口感,成個拉麵創新得黎真係非常好食🤤😋野菜山拉麵🍜 $75湯底本身有濃濃既豚骨香氣,又係有厚厚既半肥瘦火灼叉燒,配料仲有大量既椰菜,芽菜同蒜頭,將佢地全部撈埋,湯底蒜香味超級無敵濃郁配埋本身湯底既豚骨加胡椒香,好重口味,勁開胃,麵條係比較有咬口同中粗身,配埋濃郁既湯底岩岩好,有大量既蔬菜,整體咬口爽爽朗脆,口感豐富,湯底濃香好好食😋章魚燒 $28章魚燒整體係偏軟身,入面麵粉軟軟綿綿,味道調味唔會太濃太淡,配埋入面既彈口

期間限定(仲夏版)
柚子雪糕拉麵 🍜 $98
(桔仔乳酪雪糕+柚子豚骨湯底)

野菜山拉麵🍜 $75

章魚燒 $28
章魚燒整體係偏軟身,入面麵粉軟軟綿綿,味道調味唔會太濃太淡,配埋入面既彈口章魚🐙,整體不過不失

唐揚炸雞 $32
炸雞炸得外皮香脆,入面雞肉仲保持到好juicy多汁,非常嫩滑,酥香撲鼻,值得一叫

綠茶可樂 $20
有淡淡既綠茶清香,唔會有任何既茶澀味,中意似汽水又怕甜得濟,呢個絕對岩飲

忌廉梳打 $10
之間已經聽人講話雪糕拉麵好出名但一直都未有機會去試,早幾日終於約左友人去試下🥳 其實我本身唔鐘意食拉麵但都覺得幾好食🤣值得一戰🔥但整體份量偏少(可能我大食啦)🫡~花生醬味雪糕🍦拉麵🍜 $𝟡𝟠其實價錢都偏貴,但見佢咁有新意就試下啦🤣,湯底係辛辣味,其實都幾辣下(我唔算食到太辣),如果唔食得辣嘅人建議試返柚子味個款🍋面頭嘅花生🥜醬雪糕🍦係超硬,所以浸左落去唔會好易溶,花生醬味真係好濃😍我勁鐘意,個筒浸左落去會變左腐皮咁🤣我自己就ok嘅但友人就唔多鐘意😗 拉麵完全吸收晒啲辛辣湯,真係好好食😋雪糕溶左撈埋一齊食會冇咁辣🤤

~花生醬味雪糕🍦拉麵🍜 $𝟡𝟠

花生醬雪糕拉麵
花生醬雪糕拉麵
香港是美食天堂,各國各式不同的美食應有盡有,可惜店舖無限,自己的時間、肚子及金錢有限,有時總與店舖只能暫時掛著「擦身而過」的緣份,為了能有機會續緣,我總喜歡拍下自己有興趣店舖的餐牌,讓自己好好記著它,有機會再經過的話,就好好品嚐品嚐。今次,是我被店舖的人龍吸引,好奇心使用多走幾步八卦一下,原來是「一生懸麵」,它特色的雪糕拉麵的海報張貼於餐廳外,主餐牌也擺放出來,故我就把它拍下,跟大家分享一下,好讓自己下次來到惠顧前,也做足準備,想好吃什麼呢!因我的選擇困難症,實在太嚴重了,這樣就可縮短點餐時間呢!希望下面的資料對大家都有幫助吧!

2022-08-27
2022-09-20 42 浏览
呢日出開旺角,順便喺周圍搵食。揀咗呢間人氣拉麵店,去到已經見到有6個人等緊,我哋排排下,條龍就越黎越長,over 10人,好彩早幾分鐘到,等咗10分鐘左右就可以入坐。今次試咗1款拉麵同1款沾麵,2款都好正!白湯豚骨拉麵 $69食麵最鍾意先飲一啖湯。湯好香濃,但飲完唔會好口乾。叫咗標準硬度嘅拉麵,口感煙韌,好合我口味。2塊叉燒係厚身、燒過嘅,食落有陣好香嘅燒肉味。魚介豚骨沾麵 $79湯好香魚味,因為係沾麵用,比拉麵湯底鹹,湯入面有啲叉燒粒。啲麵見到一粒粒啡色,搵過資料話拉麵有用全麥粉,即刻覺得沾麵健康咗!總括黎講,呢個價錢食到拉麵沾麵,性價比高,有機會會想再食。

今次試咗1款拉麵同1款沾麵,2款都好正!

白湯豚骨拉麵 $69

魚介豚骨沾麵 $79

總括黎講,呢個價錢食到拉麵沾麵,性價比高,有機會會想再食。
2022-09-19 67 浏览
有次經過見呢間好多人排隊,所以我都去排埋一份😆🌟魚介豚骨沾麵沾麵湯底通常會比較濃稠 d,令到 d麵可以掛湯,可惜呢碗湯底比較稀😅,令到 d麵唔太痴到湯,冇乜味,但如果淨飲d湯,係好飲嘅😉,feel到魚同豚骨味☺️沾麵Q彈,有咬口👍~叉燒炙燒過,肥瘦適中☺️,入口即化,又 juicy,好好食☺️!糖心蛋好入味,夠流心,正😚!
有次經過見呢間好多人排隊,所以我都去排埋一份😆

🌟魚介豚骨沾麵

2022-09-15 83 浏览
平時見呢間拉麵店好多人排隊,聽講要排一個鐘以上,但今日經過時冇咩人,就決定入去試下。我同朋友叫左一個柚子雪糕拉麵、一個海老沾麵、兩款小食(小丸子同餃子)。柚子雪糕拉麵真係好有驚喜!柚子雪糕既酸甜混合濃郁香滑既拉麵湯底,口感好豐富。值得一提既係叉燒份量好多,有2-3塊,每塊都好厚好大,真係值得一試!海老沾麵亦不遜色,沾麵汁好濃好香,入面加左好多櫻花蝦,啲汁包圍住每一條麵條,食落真係好滿足。叉燒份量同麵量都多,絕對夠飽。小食方面,餃子即叫即剪,上菜時熱辣辣、脆卜卜,一定要快啲趁熱食🤣章魚小丸子都唔錯,大大粒,入面有章魚粒,真材實料!

2022-09-14 180 浏览
每次經過一生懸麵都見到大排長龍,今次專登早D黎到,排左20分鐘左右就可以入座。叫左一個「期間限定:花生醬味雪糕拉麵」$98。真係色、香、味俱全嘅拉麵,不枉咁多人排隊等位。雪糕係真係凍嘅雪糕,唔止係裝飾。湯底係辛辣湯底,加左雪糕同花生碎後,啖湯會creamy左,而加辣味都中和左,更加balance,感覺有少少似食緊擔擔麵。不過唔食得辣嘅朋友就唔建議食,因為辣味即使中和左,依然都係偏辣。

2022-09-12
2022-09-13 64 浏览
聽過依個雪糕拉麵一段時間,一直都好想試,食晏同同事一行五人沖去好彩唔駛等位即刻入。🧡柚子雪糕拉麵麵質非常彈牙有口感 湯底豬骨香濃 配以柚子皮增加口感 柚子乳酪雪糕超冰凍口感似雪芭 雪糕筒脆口跟店家食法先飲兩啖湯 食三分一雪糕 再將雪糕撈勻湯底 好味異常地夾 柚子味清香 可解膩叉燒燒得好香 有輕微炭燒味所以好多人一聽到雪糕拉麵以為 係「伏」其實我真係想俾個服字佢👍🏻🧡花生醬辛辣拉麵另外同事試咗新品花生醬辛辣拉麵,佢話好似食緊擔擔麵咁,不過對於食開譚X少辣嘅同事來講,佢覺得都真係幾辣下。

🧡柚子雪糕拉麵

麵質非常彈牙有口感 湯底豬骨香濃
配以柚子皮增加口感

柚子乳酪雪糕超冰凍口感似雪芭 雪糕筒脆口
柚子味清香 可解膩

叉燒燒得好香 有輕微炭燒味
所以好多人一聽到雪糕拉麵以為 係「伏」
其實我真係想俾個服字佢👍🏻

🧡花生醬辛辣拉麵
2022-09-13 56 浏览
雪糕拉麵都推出一排但一直都無鼓起勇氣去試今日男朋友排定隊陪我食咁我就豁出去試試佢之前上網見過人介紹話得半支雪糕但原來而家有增量原個柚子雪糕放入拉麵!仲有個花生雪糕配辛辣拉麵口味!我估應該似擔擔麵口味🤔所以試左柚子雪糕拉麵呢個反差配搭先拉麵上枱超熱柚子雪糕就好夠凍而且感覺仲比一般雪糕更耐熱少少我即刻救起左一大半雪糕先因為見有人話會可以無咁酸柚子雪糕酸爽冰涼排完隊食剛剛好👍剩低大約三分一混入熱湯入面豬骨湯底感覺更濃厚而且多左一份清新柚子味唔錯!叉燒有三塊厚燒豚肉唔會鞋,肥瘦適中有口感🤤男朋友食普通嘅辛辣拉麵我試左佢個湯底都唔會太辣幾惹味另外加麵好抵食下個加麵都好夠熱加入微涼嘅湯底入面瞬間又變返正常熱度好啱男朋友呢啲愛熱湯熱麵嘅拉麵控!叫多份章魚丸share章魚丸外脆內軟好好味呀!
雪糕拉麵都推出一排
但一直都無鼓起勇氣去試
今日男朋友排定隊陪我食
咁我就豁出去試試佢

之前上網見過人介紹話得半支雪糕
但原來而家有增量
原個柚子雪糕放入拉麵!
仲有個花生雪糕配辛辣拉麵口味!
我估應該似擔擔麵口味🤔

幾惹味
另外加麵好抵食下
個加麵都好夠熱
加入微涼嘅湯底入面瞬間又變返正常熱度
好啱男朋友呢啲愛熱湯熱麵嘅拉麵控!

叫多份章魚丸share
章魚丸外脆內軟
好好味呀!
2022-09-06
  • 柚子雪糕拉麵
旺角女人術嘅一間拉麵店,每次都會見到長長一條龍,如果你有時間,呢間拉麵店絕對值得你去排隊一試!!——🍐柚子乳酪雪糕拉麵非常有驚喜,柚子味道香,同豬肉湯底夾,同時乳酪中和咗個種油膩感,仲有胡椒味襯托,完全食得出個份心機。🥜花生雪糕拉麵味道唔會好奇怪,食落似擔擔麵味道,唔會太辣,又唔會話因為有雪糕就會好甜,味道不錯——評價:💵價錢合理🍜味道不錯🍲具有特色推介指數:❤️❤️❤️❤️(五個心心為滿心)
一試!!

💵價錢合理
🍜味道不錯
🍲具有特色

推介指數:❤️❤️❤️❤️
(五個心心為滿心)

• 花生醬味雪糕拉麵
2022-09-06 79 浏览
一生懸麵哈~~~~ 之前食左個雪糕拉麵、無諗過咁快又出新嘢 今次見到 柚子雪糕拉麵🍜呢啲環境 毫無懸念地返嚟食🤣辛辣拉麵🍜朋友食 辛辣味 叉燒係腩片既狀態出現辣味正 湯底濃郁👍👍柚子雪糕拉麵柚子豚骨湯 酸酸甜甜 正😋 其實冷熱食物放係一齊食對於好多人呢講都係好難接受的事 但係對於我嚟講 我一啲都唔抗拒😆雪糕有乳酪味 個雪糕筒浸林好正 好似腐竹咁 索晒啲汁👍 章魚燒章魚燒個味不錯 不過就太細粒唐揚炸雞味道OK 皮脆肉嫩煎餃子🥟味道不錯 但係煎得比較燶
一生懸麵

煎餃子🥟
味道不錯 但係煎得比較燶
2022-09-06
2022-09-06 3522 浏览
🍦想食呢間餐廳好耐~小編好鍾意食雪糕,放咗工之後喺屋企自隊一盒家庭裝喺基本常識。呢間雪糕拉麵真係突破小編嘅眼界,仲要大家嘅評論正面。近日推出咗兩款期間限定嘅雪糕拉麵,當然搵日拉埋妹妹兩款都試晒佢啦!🍊柚子雪糕拉麵($98):呢一款係仲夏版期間限定嘅款式。選用較清爽嘅桔仔乳酪雪糕,搭配較清新嘅柚子豚骨湯底。湯底有柚子嘅甘香,與豚骨嘅鹹香,居然出奇地夾!半熟蛋帶溏心,出色!🥜花生醬味雪糕拉麵($98):呢款口感比較濃稠,選用左花生醬味雪糕,搭配辛辣湯底。頭幾啖都真係偏辣,但係同雪糕融和咗之後,整體湯底變得香滑, 而且辣中帶甜。叉燒好軟滑,油香而不膩。😋整體配搭十分出色,係好特別而且食落好味嘅組合。難怪喺各大討論區或者食評都大獲好評。想試埋小食嘅朋友仔記得一定要早啲去,小編同妹妹大概下午五點到,全部小食都已經售罄⋯唯有下次再去啦!好期待店家再推出其他口味嘅雪糕拉麵~👍🏼整體而言:1. 雪糕拉麵配搭有創意,好食。仲好適合打卡。2. 店員有禮親切。3. 店面比較的骰,枱與枱之間距離比較近。如果可以疏鬆啲感覺更好。4. 沾麵麵質出色!誠意推介!一生懸麵 (旺角)地址:旺角通菜街73號地下電話:27

👍🏼整體而言:
1. 雪糕拉麵配搭有創意,好食。仲好適合打卡。
2. 店員有禮親切。
4. 沾麵麵質出色!誠意推介!

一生懸麵 (旺角)
地址:旺角通菜街73號地下
電話:27481001