2024-01-27 2460 浏览
之前見到🍦雪糕拉麵一直想過嚟試下,今日終於得閒過嚟食啦,依家有超吸引嘅期間限定🦪沾麵 (。◕∀◕。)🩷廣島牡蠣沾汁麵(熱麵)$138(慢煮雞叉燒/ 慢煮豚叉燒/ 炙燒豚肉/炙燒廣島蠔/半熟蛋/燒洋蔥)沾麵賣相好吸引,用料豐富多元化,包含以上多種肉類海鮮,🦪廣島蠔肥大漲卜卜,只係表面微微煎香,中間仲保持新鮮嫩滑,可以帶出廣島蠔豐滿鮮甜的口感。三款肉各有特色:慢煮叉燒保持粉嫩嘅肉質,一入口充滿煙燻嘅味道,但係味道適中唔會過於濃烈。慢煮雞叉燒就以帶出雞肉原味為主。炙燒叉燒就燒出豚肉油香,呢度叉燒肥瘦適中。沾麵汁真係調配得好好,一入口充滿蠔味,可以提昇成個沾麵嘅層次,完全唔會腥同苦澀,仲加了豐富嘅洋蔥粒,估計使用招牌豚肉湯底再加上打碎金蠔製作,非常足料,質地偏向稠杰,所以留香在舌上久久不散。沾麵屬於比較粗身的麵條,咬入去有口感,配合醬汁可以掛麵,另外仲有青檸汁可以增添少少香氣,食多多都不怕油膩感。🍗唐場炸雞 $35包含四件大大炸雞,炸得好香脆,入面雞肉非常嫩滑,啖啖肉,如果炸漿再薄少少就會更好食。🍵SAGE白桃烏龍冷泡茶好香的白桃香氣,好喜歡冷泡茶清新的口感。推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️超級欣賞限定蠔

🩷廣島牡蠣沾汁麵(熱麵)$138

廣島牡蠣沾汁麵(熱麵)

三款肉各有特色:
慢煮雞叉燒就以帶出雞肉原味為主。
炙燒叉燒就燒出豚肉油香,呢度叉燒肥瘦適中。

🍗唐場炸雞 $35

🍵SAGE白桃烏龍冷泡茶
好香的白桃香氣,好喜歡冷泡茶清新的口感。

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
超級欣賞限定蠔🦪沾麵,超級細食的我都難得地食晒,大推!(〃∀〃)
(每日限量30碗)

呢間店晚上時間都要排隊,可以盡量避開食飯時間。
2024-01-27
廣島牡蠣沾汁麵(熱麵)
  • 牡蠣沾汁麵
5天前 0 浏览
他們的湯底濃郁,配料豐富多樣,服務也非常友善。無論是麵條的口感還是湯頭的風味,都讓人愛不釋手。它們以經過長時間熬煮的高湯為基礎,混合了多種香料和調味料,味道濃郁而鮮美。湯頭有多種口味可選,包括豚骨、魚介、醬油等,每一款都有獨特的風味,滿足了不同口味的人。配料非常豐富多樣。他們提供各種肉類選擇,如叉燒、燒肉片、牛肉片等,每一種肉都經過精心烹調,口感嫩滑。此外,還有豆芽、海苔、蔥花等配料,增添了食物的口感和風味。
6天前
等候时间
30 分钟 (堂食)
用餐优惠
團購、信用卡優惠
2024-04-19 0 浏览
呢間餐廳嘅老闆係由日本學藝後開創,走平民路線,主打各款湯拉麵同沾麵🍜💗海老沾麵($88)海老沾湯落咗勁多櫻花蝦,非常濃郁,充滿蝦鮮味🦐粗麵條彈牙有嚼勁,超級掛汁🍜配有兩塊炙燒厚叉燒,肥瘦相間,有燒香嘅味道🍖配料仲有筍同糖心蛋🥚💗白湯豚骨拉麵($72)豚骨湯底濃厚而且唔肥膩🦴配上順滑嘅幼身拉麵,選用薄切慢煮叉燒,肉質嫩滑🐖 配料同樣有筍同糖心蛋🥚💗燒餃子 ($29)煎餃子皮薄焦脆,入面係簡單嘅豬肉餡,蘸上餃子醋減低油膩感🥟💗唐揚雞 ($35)唐揚炸雞炸得金黃香脆,內𥚃肉嫩多汁🍗

💗海老沾麵($88)
海老沾麵

💗白湯豚骨拉麵($72)
白湯豚骨拉麵

💗燒餃子 ($29)
煎餃子皮薄焦脆,入面係簡單嘅豬肉餡,蘸上餃子醋減低油膩感🥟
燒餃子

💗唐揚雞 ($35)
唐揚炸雞炸得金黃香脆,內𥚃肉嫩多汁🍗
唐揚雞
白湯豚骨拉麵
燒餃子
唐揚雞
2024-04-17 0 浏览
終於俾我試到呢間啦!持續人氣極高 次次行過都大排長龍喺旺角女人街入邊 細細間 望落以為好普通~食落去原來每一款都係心意之作 比想像中更好食🥹😍➊ 白湯豚骨拉麵🍜 $72店長已經設定好係配幼面 飲起第一啖湯非常舒服豚骨味道唔會太濃太熱 淡淡嘅骨香係後面湧上嚟 選用瘦身叉燒 一整碗拉麵配搭一口接一口簡直係要清碗!➋ 🦪広島県の牡蠣沾汁麵 #旺角限定又一誠意之作 一碗麵有5種配餸:‣ 慢煮豚/雞叉燒、炙燒豚肉、廣島蠔、燒洋蔥、半熟蛋炙燒過嘅蠔十分香口 放上粗沾麵有淡淡的炙燒香氣豚骨沾麵每一口都有香濃嘅蠔味!麵汁食一半後再加上青檸🍋‍🟩超級可口 啖啖香🤤➌ 煎餃子絕對係咁多間日式店裏面嘅 TOP List!! 皮薄外脆 內裏肉餡有汁 肉料同外皮亦唔會太過分離 剛好的比例 🥟👍🏻怪唔之得長期都排隊 因為呢個Level 依個價錢完全超值!絕對係~ 會不斷返去食過又再食!!!😋😋😋‣ 建議唔想排長龍,大家提早六點前就去開飯啦~

終於俾我試到呢間啦!
持續人氣極高 次次行過都大排長龍
喺旺角女人街入邊 細細間 望落以為好普通~
食落去原來每一款都係心意之作 比想像中更好食🥹😍

➊ 白湯豚骨拉麵🍜 $72
店長已經設定好係配幼面 飲起第一啖湯非常舒服
豚骨味道唔會太濃太熱 淡淡嘅骨香係後面湧上嚟
選用瘦身叉燒 一整碗拉麵配搭一口接一口簡直係要清碗!

➋ 🦪広島県の牡蠣沾汁麵 #旺角限定
又一誠意之作 一碗麵有5種配餸:
‣ 慢煮豚/雞叉燒、炙燒豚肉、廣島蠔、燒洋蔥、半熟蛋
炙燒過嘅蠔十分香口 放上粗沾麵有淡淡的炙燒香氣
豚骨沾麵每一口都有香濃嘅蠔味!
麵汁食一半後再加上青檸🍋‍🟩超級可口 啖啖香🤤

➌ 煎餃子

怪唔之得長期都排隊 因為呢個Level 依個價錢完全超值!
絕對係~ 會不斷返去食過又再食!!!😋😋😋
‣ 建議唔想排長龍,大家提早六點前就去開飯啦~
♡ 必食限定款沾麵 |一生懸麵 ♡-朋友仔話我知 最近一生懸麵出咗限定款 牡蠣沾汁麵😍 放咗工即刻約埋朋友一齊去試吓先✌️😋- ♡ 牡蠣沾汁麵 ♡ $138除咗有隻炙燒廣島蠔之外仲有慢煮豚叉燒、炙燒豚肉、燒洋蔥🧅同半熟蛋~ 沾麵汁有濃濃嘅蠔味 味道濃郁。-♡ 白湯豚骨拉麵 ♡ $87豚骨湯底味道同樣香濃值得一讚係佢嘅叉燒 表面有燒過 食落去有油脂嘅香味 不過我個人就鍾意沾麵多啲啦🥰-♡ 唐揚炸雞 ♡ $35小食就揀咗炸雞 🍗水準唔錯 炸雞外脆內嫩-❥#⇢店鋪資料:一生懸麵 (旺角)旺角通菜街73號地舖
♡ 必食限定款沾麵 |一生懸麵 ♡

朋友仔話我知
最近一生懸麵出咗限定款

牡蠣沾汁麵😍
放咗工即刻約埋朋友一齊去試吓先✌️😋

♡ 牡蠣沾汁麵 ♡ $138
除咗有隻炙燒廣島蠔之外

仲有慢煮豚叉燒、炙燒豚肉、燒洋蔥🧅
同半熟蛋~ 沾麵汁有濃濃嘅蠔味

小食就揀咗炸雞 🍗
水準唔錯 炸雞外脆內嫩

#
⇢店鋪資料:
一生懸麵 (旺角)
旺角通菜街73號地舖
2024-04-03 193 浏览
之前都有聽聞呢一間拉麵店嘅拉麵十分出色,一直都想過嚟試一試,可惜之前一路向都有長長嘅人龍排隊,所以等到今天先來試吓。晚市7:30左右到,人龍未算好長,等大約5分鐘就可以入內。喺等候期間,見到外面嘅海報寫住推介一款旺角分店限定嘅沾麵。呢款沾麵有生蠔,叉燒及雞肉,仲包括埋糖心蛋。見到網上評價不錯,所以都點咗呢款沾麵。呢款沾麵果然冇令我失望,沾麵嘅湯汁10分鮮味,唔會過鹹,係咁多間知名舖頭喺香港識到嘅其中一款最好味嘅沾麵湯底。沾麵🍜上面嘅餸非常豐富,雖然麵嘅份量多,但食完呢碗拉麵都有滿滿嘅飽足感。如果你嚟到旺角嘅分店,一定一定要過嚟試一試呢一款拉麵。

如果你嚟到旺角嘅分店,一定一定要過嚟試一試呢一款拉麵。

2024-03-31 140 浏览
復活長假冇錢去旅行, 留港消費, 支持小店, 換來職員不禮貌/求其對待. 食左海老沾麵, 雞白湯拉麵, 仲有炸雞. 上次黎食既炸雞係冇味道既, 今次就太鹽🙃d 單落得岩, 但d 野食就擺到錯哂枱🤪埋單$218, 現金交左比職員就慢慢行出去, 唔記得左有印花給, 喺舖頭門口(仲未行到出去), 就行返入去, 諗住搵返本身張印花卡, 點知搵唔到, 就問返剛剛收錢既職員係咪有印花卡, 佢零反應, 我話我岩岩比完錢, 佢先如夢初醒佢「岩岩見你冇反應以為唔要」我「下, 你冇比我喎」佢「唔緊要啦唔緊要啦」下????唔知佢講乜野唔緊要, 而家好似我同左佢講對唔住咁??! 我做錯野所以佢接受左我所以講唔緊要?? 全程冇眼神交流, 唔係望住人講野.要玩印花制度唔該好心提下人啦, 唔係日日食唔會記得嫁, 唔好睇到自己咁高啦, 要等人自己拎出黎, 唔拎出黎就等於唔要. 唔想講野唔好做服務行業啦, 唔係我逼你做嫁

佢「岩岩見你冇反應以為唔要」
我「下, 你冇比我喎」
佢「唔緊要啦唔緊要啦」

唔想講野唔好做服務行業啦, 唔係我逼你做嫁
2024-03-31
2024-03-28 146 浏览
旺角 | 一生懸面一向都好鐘意食拉麵嘅我終於食到一生懸面啦!每次經過旺角一生懸面外面都大排長龍,今日收工一早去就唔洗排隊~【期間限定】牡蠣沾面 $138朋友比較鐘意食沾面,更重要嘅係“期間限定”四個大字。碗面都幾大兜,配上熱辣辣又濃稠嘅沾面汁以及新鮮嘅牡蠣,非常美味白湯豚骨拉麵 $72我就試咗最basic and classic嘅豚骨拉麵,湯底同麵條不過不失,不過叉燒口味就比較清淡唐揚炸雞 $35全餐最好味我會話係呢個炸雞!真係必叫!我平時其實係唔鐘意order 唐洋炸雞呢樣小食,因為好多餐廳都會炸到皮又厚又硬,既乾又會咬到牙痛。但呢度嘅唐揚炸雞可以話係我食過最好食,皮薄、多汁、肉質嫩滑,配上mayo,令我欲罷不能!桂花烏龍冷泡茶 $20好多地方嘅冷泡茶都會好酸澀,不過呢度嘅桂花烏龍就無呢啲問題。不止解膩,更加有排毒祛濕嘅功效我地食完八點門口已經排咗十幾個人!所以大家記得要食就早d去啦~~
旺角 | 一生懸面

【期間限定】牡蠣沾面 $138

白湯豚骨拉麵 $72

唐揚炸雞 $35
全餐最好味我會話係呢個炸雞!真係必叫!

桂花烏龍冷泡茶 $20

前幾日收工去左旺角食拉麵😋 見到旺角店推出左款此店限定嘅牡蠣沾汁麵🦪入面仲有好多料,慢煮豚叉燒、慢煮雞叉燒、炙燒廣島蠔、炙燒豚肉、半熟蛋🧡好豐富啊!同埋個汁系同其他沾麵吾同的,充滿好濃郁嘅蠔味,好鮮味!朋友就嗌左碗魚介豚骨沾麵,我之前都食過呢款沾麵,湯汁亦都非常濃郁,宜家中意食沾麵多過拉麵😍餐廳仲有其他小食,我地就多點左唐揚炸雞$35 價錢十分抵!飲品仲有得揀冷泡茶,我就揀左白桃烏龍口味,好清新🍑

餐廳仲有其他小食,我地就多點左唐揚炸雞$35 價錢十分抵!

飲品仲有得揀冷泡茶,我就揀左白桃烏龍口味,好清新🍑

2024-03-26 72 浏览
放工嚟到繁華嘅旺角鬧市,去左女人街旁嘅一生懸麵食碗拉麵🍜 差唔多7點都坐得full full 地,好彩我地去到剛好有二人枱😁✨牡蠣沾汁麵 - 用左廣島嘅牡蠣而製成,沾麵上嘅蠔炙燒過特別香口,而且好鮮嫩💯沾麵汁都超濃蠔味,呢個都幾考功夫,要鮮甜得嚟而唔腥,碗汁做到左😻麵身夠彈牙爽口,整體好有驚喜😋✨雞白湯拉麵 - 上枱熱辣辣,慢煮雞肉好粉嫩易咬,湯底濃稠入味,拉麵比沾麵幼身,軟硬度剛好,已經好掛湯,每啖都食到雞白湯嘅精華🤤✨唐揚炸雞 - 佢嘅炸粉比較特別,有粒粒脆粒喺面頭,食落更脆卜卜😺✨綠茶可樂 - 好鍾意佢個樽,好懷舊feel🤩✨SAGE冷泡茶 - 揀左桂花烏龍,清新解膩🍵

✨綠茶可樂 - 好鍾意佢個樽,好懷舊feel🤩

✨SAGE冷泡茶 - 揀左桂花烏龍,清新解膩🍵

2024-03-21 88 浏览
今日同個friend去咗試一間一直都想食嘅排隊拉麵,一生懸麵,好彩早去唔使排隊yeah我哋8:00出嚟嘅時候已經排咗10幾個人我就食咗原味嘅豚骨拉麵,非常之一般,特別係塊叉燒乾到爆炸不過要讚呢度嘅炸雞真係好好味,好Juice同埋出邊嘅炸皮唔會好似普通街外面食到咁嘅硬繃繃
我哋8:00出嚟嘅時候已經排咗10幾個人

我就食咗原味嘅豚骨拉麵,非常之一般,特別係塊叉燒乾到爆炸
2024-03-15 171 浏览
想試好耐,但次次都勁多人排隊,見早排晏d唔算多人,即刻排隊試下。拉麵嘅面質我好鍾意,夠粗又彈牙,湯底夠濃,配埋真係好好味,係略嫌配面真係太少太少,我老公要叫兩碗先夠飽。同埋位與位之間太近,較逼夾。
2024-03-08 238 浏览
呢個蠔沾麵真係超級好味初初以為只係普通沾麵加2隻蠔咁大把 但就賣貴幾十蚊 點知原來個沾麵汁係超重蠔味 應該落左好多隻蠔去煮 個汁好掛湯之餘唔會太鹹 掂 個蠔仲煮得岩岩好 仲好軟滑 好好味 仲有舊燒過嘅叉燒 燒得好香反而蝦拉麵就普普通通 不過不失 蝦味唔夠重
呢個蠔沾麵真係超級好味

初初以為只係普通沾麵加2隻蠔咁大把 但就賣貴幾十蚊
個蠔仲煮得岩岩好 仲好軟滑 好好味
仲有舊燒過嘅叉燒 燒得好香

反而蝦拉麵就普普通通 不過不失 蝦味唔夠重

2024-03-03 260 浏览
📍一生懸麵🐥旺角上次經過呢間舖頭都見到排晒長龍,先發現原來係拉麵店,今次唔想等位五點幾就嚟食,好彩冇乜人唔使排隊,但叫完已經越嚟越多人,好彩今次快咗一步黎,食完都好滿足😆牡蠣🦪沾麵($138)之前去其他分店都冇見到,原來呢個係旺角分店限定嘅拉麵,沾麵汁用咗蠔黎煮,啖啖蠔鮮味,而且湯非常掛麵,麵又夠爽口彈牙,兩隻廣島蠔得微微煎香,分別有一塊灼燒豚肉雞肉及叉燒,叫完先知原來係每日限量,想食真係要快早啲嚟😆雞白湯拉麵($95)拉麵最重要係夠熱,落單到上餐好快(注意用餐時間得45分鐘)。一碗熱辣辣既拉麵端上,湯底非常creamy,雞肉大舊扎實,加上叉燒口感豐富唔油膩,就算食哂全碗都唔覺得heavy,推薦👍🏻👍🏻👍🏻雞軟骨棒($29)雞軟骨外面酥脆,食落柔軟,啖啖肉,加埋沙律醬食夾白桃烏龍冷泡茶($20)淡淡桃香蜜桃紅茶有氣茶($22)有氣既蜜桃紅茶超有桃味,同汽水口感不同#旺角美食 #旺角 #美食日記 #食好西 #大滿足#香港美食指南 #香港美食 #香港美食 #香港 #hkfoodie #hkfood #bbq #hkfoodie #homekong#hkrestaurant #hkiger
📍一生懸麵
🐥旺角

牡蠣🦪沾麵($138)

雞白湯拉麵($95)

雞軟骨棒($29)
雞軟骨外面酥脆,食落柔軟,啖啖肉,加埋沙律醬食夾

白桃烏龍冷泡茶($20)
淡淡桃香

蜜桃紅茶有氣茶($22)
有氣既蜜桃紅茶超有桃味,同汽水口感不同

#旺角美食 #旺角 #美食日記 #食好西 #大滿足
#香港美食指南 #香港美食 #香港美食 #香港
#hkfoodie #hkfood #bbq #hkfoodie #homekong#hkrestaurant #hkiger #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkig #hkfoodshare
#foodiesinternationalchat #globaleats
#indiandailybread 304

2024-03-01 194 浏览
拉麵店環境較迫, 枱與枱之間嘅距離好接近, 非常有人氣。𓊈清湯底海老沾麵 $𝟾𝟾𓊉海老沾麵湯底味道好濃厚, 口味較重, 但唔會覺得太鹹, 配粗麵條一齊食, 非常掛汁, 豚肉炙燒過所以好香口, 肉質軟腍, 好好食!𓊈海老拉麵 $𝟾𝟾𓊉海老拉麵湯底味道較 creamy, 裡面有好多櫻花蝦, 配幼麵條一齊食, 口感順滑, 豚肉片肉質柔軟, 溏心蛋非常流心, 好好食!𓊈章魚燒 $𝟸𝟿𓊉章魚燒熱辣辣, 外脆內軟。𓊈煎餃子 $𝟸𝟿𓊉餃子煎到金黃色, 皮薄, 裡面嘅肉好鬆軟。𓊈桂花烏龍冷泡茶 $𝟸𝟶𓊉冷泡茶帶有強烈桂花味, 祛濕解渴。
拉麵店環境較迫, 枱與枱之間嘅距離好接近, 非常有人氣。

𓊈清湯底海老沾麵 $𝟾𝟾𓊉

𓊈海老拉麵 $𝟾𝟾𓊉

𓊈章魚燒 $𝟸𝟿𓊉
章魚燒熱辣辣, 外脆內軟。

𓊈煎餃子 $𝟸𝟿𓊉
餃子煎到金黃色, 皮薄, 裡面嘅肉好鬆軟。

𓊈桂花烏龍冷泡茶 $𝟸𝟶𓊉
冷泡茶帶有強烈桂花味, 祛濕解渴。
等候时间
10 分钟 (堂食)