2022-11-06 26 浏览
呢間位於旺角嘅拉麵店真係日日都好旺, 開咗咁耐, 人氣依然極高, 夜晚六點幾過嚟已經開始要排隊了!全部拉麵都可以自選麵嘅硬度, 亦可以另加配菜、小食及飲品。🍜海老沾麵湯底好濃郁, 濃味得嚟又唔會太鹹, 有超多櫻花蝦乾, 豚骨味同櫻花蝦嘅鮮味互相平衡, 味道好有層次!麵條口感彈牙, 掛湯力高; 半熟蛋煮得啱啱好, 好嫩滑, 有蛋香, 仲有流心效果!🍜海老拉麵 櫻花蝦鋪滿成碗拉麵, 真係超吸睛🤩!櫻花蝦湯底好香, 櫻花蝦食落仲有少少脆口, 有咬口的; 灸燒過嘅厚切叉燒肥瘦均勻, 有好香嘅炙燒味, 好軟嫩而且一啲都唔韌。拉麵軟硬度適中, 超級掛湯的, 充分吸收到櫻花蝦湯嘅味道~𓌈˒˒ 雞軟骨棒咬落去會食到啲雞軟骨, 幾有咬口的~

全部拉麵都可以自選麵嘅硬度, 亦可以另加配菜、小食及飲品。

🍜海老沾麵

🍜海老拉麵

𓌈˒˒ 雞軟骨棒
咬落去會食到啲雞軟骨, 幾有咬口的~
2022-11-06
  • 海老沾麵
2022-11-05 29 浏览
一生懸麵 - 旺角今次去到旺角,當然去拜訪一下人氣拉麵店一生懸麵吧。距離地鐵站大約2-3分鐘路程,其實都幾近。由於中午時段,所以都有一條小小的人龍,在等待期間店員派左每人一支筆同紙仔比大家諗定食啲乜嘢,非常細心。不過原來人氣大熱雪糕拉麵已經暫時冇出,可惜可惜。咁唯有試一試期間限定「牡蠣沾麵」,大約等左25分鐘左右,由於臨入去前店員已收走落單紙,所以基本上一入座可以好快就有得食。🍯綠茶可樂 $20一入座就見到自己落單的飲品在枱上,而且已打開了,壞疑左幾秒是否上一位食客,再檢查一下後,發現應該只是扭開了小小,未有飲過既痕跡,所以都放心的飲用綠茶可樂不太特別飲到綠茶味道,主要飲到可樂味道為主,甜甜的有點似波子汽水感覺。樽身的外觀很靚,很有日式的風格。🍯牡蠣沾麵 $128牡蠣沾麵是期間限定,麵質硬度選擇了「標準」口感適中偏硬,配中包括三隻蠔、一塊長形既日式叉燒及糖心蛋。蠔的狀態是微微燒過,很香甜濃郁的蠔味,非常好食。而日式叉燒薄薄的一片,食落口質香軟而且有陣陣的火炙味。另外要沾麵的湯汁是非常非常的濃烈的蠔味道,有種食緊蠔豉的感覺而且湯汁內亦有小小的蠔粒,非常足料,值得一讚。🍯魚介豚骨沾麵 $7
一生懸麵 - 旺角

🍯綠茶可樂 $20

🍯牡蠣沾麵 $128

🍯魚介豚骨沾麵 $79

魚介豚骨沾麵 相比之下比較清淡,麵質硬度選擇了「較柔」口感更適合自己,推介喜歡食偏軟身的麵質既朋友仔選擇。這碗的叉燒有三舊,但口感完全不同,這碗的叉燒比較硬身,味道比較一般。沾麵的湯汁對比比較淡,但湯汁內有幾粒都幾大粒义燒粒,幾有驚喜。

🍯雞軟骨棒 $28
雞軟骨棒幾香口,雞軟骨本身的口感加上燒汁配沙律及及蔥絲,令雞軟骨棒口感非常豐富。

整體都很好,上菜速度都幾快,令到食客既流動都快,不過始終都係想試下雪糕拉麵,期待下次雪糕拉麵再推出就再去試試😋
2022-10-29 64 浏览
男朋友成日力推既一生縣麵,一定要試一試啦,行過見到長期排長龍,都明既,食好嘢要花啲耐性同時間,今次特登比晚飯時間早啲去排隊,排左大約10分鐘左右就入得嚕,話明係小店小店所以店入面座位與座位之間,相當接近,但食到好西,就唔緊要啦!辛辣拉麵$79賣相相當吸引,滿滿既椰菜、充滿油脂既叉燒,半隻溫泉蛋,濃濃既湯,辣道岩岩好,最令我驚喜係佢既叉燒,咬落好淋好入味肥瘦均勻,出色~白湯豚骨拉麵$69最簡單反而最難煮得好食,但呢款一樣咁出色~果然係人氣拉麵王

辛辣拉麵$79

白湯豚骨拉麵$69
最簡單反而最難煮得好食,但呢款一樣咁出色~

果然係人氣拉麵王

2022-10-04
  • 辛辣拉麵
  • 白湯豚骨拉麵
2022-10-29 81 浏览
其實一直都好想好想試下一生懸麵,但又的唔起心肝去排隊🤣今日避過左peak hour先黎,所以都算快入到去😚本身想試下早排一直好hit嘅雪糕拉麵,可惜期間限定已經完左喇🥲Anyway, 普通沾麵都好出色~揀左以下嘅兩款麵:海老沾麵($83)特濃豚骨沾麵($78)兩款我地都係揀左熱湯,係好濃香嘅沾麵湯,海老款有超級超級多櫻花蝦🦐麵條可以自選軟硬程度,我地就揀左標準。每款有兩大塊豚肉,半肥瘦,非常腍同入味。流心蛋我哋額外再加多左隻,所以一人有一粒😍小食都有順便嗌埋,分別係唐揚炸雞($32),&雞軟骨捧($28)。炸雞幾肉嫩,炸皮唔太厚,好夠脆。雞軟骨棒第一啖食落覺得有啲似麥樂雞嘅味道,但係呢度啲雞肉食得出係窄實啲足料啲,個皮亦唔會一食就分離咁,同埋鍾意佢撈左啲碎軟骨,口感豐富左👍期待再出期間限定雪糕拉麵嘅一日!

揀左以下嘅兩款麵:
海老沾麵($83)
特濃豚骨沾麵($78)

2022-10-29
2022-10-27 51 浏览
想食呢間人氣拉麵好耐,但佢成日都排長龍,好彩今日特登早啲黎,再過多15分鐘已經坐滿晒人排晒隊。滿心歡喜諗住食佢個打卡雪糕拉麵,點知原來轉左新menu。我同朋友叫左兩個麵,小食同飲品,份量多價錢唔貴,仲要好食有誠意,唔怪得咁多人黎食啦!海老拉麵-入面有筍,糖心蛋,白蔥,仲有主角海老,係非常多海老,豚肉都好食,湯底好濃。魚介豚骨沾麵-沾麵麵質彈牙,洒上青檸汁,沾埋香濃既魚介湯, 香濃好味又清新。煎餃子-係典型日式餃子,一共有五件。唐揚雞-有五件,炸得夠脆口,又大件抵食。綠茶可樂/波子汽水-除左有普通既汽水,估唔到呢度有日本既綠茶汽水,店員仲好好幫我開埋,好細心。

煎餃子-係典型日式餃子,一共有五件。

唐揚雞-有五件,炸得夠脆口,又大件抵食。

2022-10-26
  • 魚介豚骨沾麵
2022-10-26 4108 浏览
因雪糕拉麵🍦一炮而紅,超超超人氣既旺角拉麵店,每次經過都見到排隊排到好誇張,所以我就決定早啲5點45去到,好彩唔洗排隊🤣,但6點就已經滿晒座😂。同埋佢哋轉左餐牌了,冇得食雪糕拉麵失望左陣,但其他款都有水準,性價比又高就開心番了🥰。-🧡沾麵:熱/凍💛麵的硬度:較硬/標準/較柔 💚特別選項:不要蔥 /不要荀-💕 特濃豚骨沾麵 $79👅好味指數:8.5/10性價比會唔會太高🥹❗️沾麵最平$79,拉麵最平既竟然只售$69🥹❗️重點真係有質素,唔係平得黎唔好食,豚骨湯底夠濃稠又唔會太鹹🥰沾麵叫左凍同硬,質感超煙韌彈牙🥰好掛湯,厚切炙燒叉燒,肥瘦均勻,依個價錢無可挑剔了!-💕 海老拉麵 $85👅好味指數:8/10湯面鋪滿櫻花蝦😍湯底濃稠得黎有蝦香味,麵質同樣彈牙掛湯🥰-💕 雞軟骨棒 $28👅好味指數:8/10外層微焦香脆,內裡多汁,雞軟骨爽脆有咬口☺️-💕 煎餃子 $28👅好味指數:7.5/10餃子🥟有5隻,滿餡多汁!-💕 烏龍茶$15💕 綠茶可樂$20-環境:7.5/10服務:8/10整體味道:8/10回頭率:8/10

🧡沾麵:熱/凍
💛麵的硬度:較硬/標準/較柔
💚特別選項:不要蔥 /不要荀

💕 特濃豚骨沾麵 $79
👅好味指數:8.5/10

💕 海老拉麵 $85
👅好味指數:8/10
湯面鋪滿櫻花蝦😍湯底濃稠得黎有蝦香味,麵質同樣彈牙掛湯🥰

💕 雞軟骨棒 $28
👅好味指數:8/10
外層微焦香脆,內裡多汁,
雞軟骨爽脆有咬口☺️

特濃豚骨沾麵
2022-10-25
特濃豚骨沾麵
2022-10-25 2298 浏览
過左午飯時間都要排隊,排左30分鐘左右,排嘅時候已經可以落定單,感覺上唔算排左好耐~ 唔試雪糕拉麵,試返啲正路野😆海老拉麵 $85 滿滿的櫻花蝦,非常吸引🤤🦐 麵質揀咗標準,加左叉燒同半熟蛋。本身唔加都有叉燒同半邊蛋,如果加左蛋會有多兩邊,2人share啱啱好有一隻蛋😆 叉燒都係本身有,大概3塊左右~ 食肉獸再加叉燒就會變成圖中樣子🤡湯底紅紅的,令人食指大動🤡 雖然濃郁但飲落唔鹹,滲透蝦香味,同軟硬適中嘅麵條好夾。因為加左麵底,店員喺我地食到差唔多嘅時候先上,以免麵條浸喺湯入面太耐,好細心🥰唔想食太濃味嘅可以試下魚介豚骨湯, 魚介豚骨沾麵 $79 用嘅係極粗麵,可選熱麵或冷麵,今次就揀左熱麵。麵條見到粒粒小麥,口感煙韌彈牙,嚼勁十足,將麵條放入熱湯,湯頭香濃豐腴,超掛湯😻 湯裏面仲有豚角,煮得較軟腍。叉燒用左腩肉部位,切成長條型,有別食開嘅圓型,加上微微炙燒過迫左啲油脂香出黎,又唔覺得膩。如果飽得滯仲可以最後加幾滴青檸汁落沾麵湯,再多一層 umami 😋叫左一份小食唐揚炸雞 $32 炸得好脆口,咬開仲熱到冒煙,正 💯

麵底

魚介豚骨沾麵
麵條見到粒粒小麥,口感煙韌彈牙,嚼勁十足,
沾麵

唐揚炸雞

2022-10-15
唐揚炸雞
2022-10-25 69 浏览
之前成日見人地食個雪糕拉麵我都好想試下。可惜到我去果陣已經無曬..轉左新既限量牡蠣沾麵!當日星期日晏晝2點去到有好多人排隊,不過入座都算快,等左20分鐘左右啦。由於我同朋友都唔鍾意食蠔所以無嗌到個限量牡蠣沾麵。我同朋友都揀左沾麵。第一次見沾麵可以揀熱或凍,夏天黎食凍沾麵應該都幾過癮!如果你要飲沾麵汁仲可以要求加魚介湯,等個湯無咁濃。呢樣都幾貼心。沾麵有跟2塊叉燒,溏心蛋,竹筍同蔥,要其他配料既可以再另外加。叉燒半肥瘦有炙燒過,幾腍身。麵條就較粗身,口感彈牙,幾掛汁辛辣沾麵個辣度對我黎講適中,食落係舒服既辣😋濃厚豚骨沾麵 $79辛辣沾麵 $79 唐揚炸雞 $32肉嫩多汁,唔錯章魚燒 $28無諗過拉麵店會有章魚燒食所以專登嗌黎試下。有5粒章魚燒,但略嫌唔夠脆同章魚粒少左啲
之前成日見人地食個雪糕拉麵我都好想試下。
不過入座都算快,等左20分鐘左右啦。

由於我同朋友都唔鍾意食蠔所以無嗌到個限量牡蠣沾麵。

叉燒半肥瘦有炙燒過,幾腍身。麵條就較粗身,口感彈牙,幾掛汁
辛辣沾麵個辣度對我黎講適中,食落係舒服既辣😋
濃厚豚骨沾麵 $79

辛辣沾麵 $79

唐揚炸雞 $32
肉嫩多汁,唔錯

章魚燒 $28
2022-10-23 50 浏览
去到先知原來冇左雪糕拉麵🙈 不過唔緊要本身都係諗住去醫下肚😁 好彩我早少少,食完出黎已經排哂隊♥ 魚介豚骨沾麵 $79湯底好濃味,我揀左麵質硬身d,較鍾意有咬口,每啖拉麵都要沾一沾湯鹹鹹地甘食夠哂重口味我另外仲加多隻半熟蛋 $12 夠哂喉😁😁♥ 白湯豚骨拉麵 $69湯底唔會好鹹,濃郁豚骨味道揀左偏淋麵質夠哂入味,湯拉麵既麵底係幼身d既,叉燒半肥瘦油脂好香♥ 雞軟骨棒 $28咬落有d雞軟骨好有咬口,加上燒汁沙律醬好惹味♥ 桂花烏龍冷泡茶 $18桂花味幾清香,飲落幾特別,感覺好消膩♡ 有得選擇麵既質地,個人鍾意食有咬口偏硬身的😆晚飯時間真係坐無虛席!

♥ 魚介豚骨沾麵 $79
我另外仲加多隻半熟蛋 $12 夠哂喉😁😁

♥ 白湯豚骨拉麵 $69

♥ 雞軟骨棒 $28
咬落有d雞軟骨好有咬口,加上燒汁沙律醬好惹味

♥ 桂花烏龍冷泡茶 $18
桂花味幾清香,飲落幾特別,感覺好消膩

2022-10-23 49 浏览
在各大社交媒體的人氣熱點, 期間限定柚子雪糕拉麵🍦 花生醬雪糕拉麵🥜, 很早已經決定要來試試。今天難得放假就啱時間, 滿心歡喜 來到人氣拉麵店, 原來已經過了夏季限定😭😭, 果然是早起的鳥兒有蟲吃。不過都唔緊要, 其他拉麵一樣咁好食, 雖然要排隊, 可能係已經過咗午餐高峰期, 兩點幾嚟到都唔使等太耐就可以入座。 這裏主要分湯麵和沾麵。 辛辣拉麵湯底很濃郁, 辣味突出而不會太搶, 辛辣拉麵的麵底是用比較粗的麵, 口感比較彈牙有質感。叉燒入口即溶, 肥瘦均勻而且有火炙的香味。 選擇了不要椰菜, 加配黑木耳和紫菜, 這是我和朋友最喜歡的拉麵配搭。海老拉麵見到碗拉麵都超開心, 勁多櫻花蝦, 顏色好靚又搶眼。 面底是比較幼身, 質地比較軟滑, 有好多竹筍, 加左木耳同埋紫菜真係好好食, 難怪店外經常大排長龍。煎餃子+雞軟骨棒 食拉麵當然要配餃子,即叫即製 外皮脆卜卜 , 餡料多汁熱辣辣。 雞軟骨棒, 質感很特別, 醬汁就像大阪章魚燒的味道, 濃郁美味。

煎餃子+雞軟骨棒

2022-10-21 44 浏览
海老沾麵🍜麵質揀咗標準同凍麵,麵條屬於粗身而且見到小麥粒,所以質感偏向彈牙硬身,沾麵汁面加咗好多櫻花蝦,入面都有幾舊叉燒粒,食完麵之後加入高湯,將沾麵汁調返做可以直接飲嘅湯底,可以嘗到高湯嘅鮮味🥣配料方面,叉燒炙燒過表面所以幾香口,溏心蛋望落雖然唔係好深色,但係其實都入味,生熟程度都合適,不過得半隻,鍾意食嘅話就可能要追加多隻,筍方面就覺得正路👌除咗沾麵仲叫咗煎餃子,餃子皮幾薄身 🥟綠茶可樂🥤依間拉麵店都幾有人氣,即使平日夜晚嚟食都可能要排隊等一等~
海老沾麵🍜

除咗沾麵仲叫咗煎餃子,餃子皮幾薄身 🥟

綠茶可樂🥤

依間拉麵店都幾有人氣,即使平日夜晚嚟食都可能要排隊等一等~
依間野真係太overrated 食完睇食評就咁覺得今次食魚介豚肉沾麵 論食物質素而言 所有野都好正常 燒豚肉唔錯 但啲分量太少 湯都係好少 (朋友加麵底既沾麵 湯係一定唔夠)冇得揀之餘仲要淡下 麵條就正正常常環境ok 既但少少窄服務質素 加湯個下個人覺得被欺騙 所以係覺得好串唔好 侍應做野唔太make sense Ps唔好相信張落單紙加湯 加湯只係打邊爐加水咁 個上年紀既女侍應 加完湯先話好淡嫁 原來有味既湯立即淡到冇味價錢可以話唔值Overrated 拉麵店
依間野真係太overrated 食完睇食評就咁覺得

環境ok 既但少少窄

價錢可以話唔值
Overrated 拉麵店
2022-10-20 1843 浏览
放假去咗旺角行街同食嘢,原本朝住食雪糕拉麵嘅目標出發🍦,去幫襯「一生懸麵」,點知我遲咗幾日,餐廳已經做完呢個推廣喇😭。不過一場嚟到都食個麵,支持一下。拉麵店人氣高企,同預期中一樣要排隊先入得,但佢都貼心嘅💕,放咗部風扇散熱。店舖面積唔大,有少許逼,不過餐枱就夠大張。店員們百忙之中仍能保持友善,抵讚。餐廳同時提供沾麵及拉麵🍜,常設湯底有四款,另外仲有期間限定口味,今期係牡蠣沾麵。一碗麵定價由$69至$85不等(除限定款外),價錢算大眾化👍。海老沾麵($85),沾麵汁鋪滿櫻花蝦🦐,而沾汁本身亦富有濃濃蝦香。我將一束麵條放入沾汁後,麵條掛滿蝦汁同微微脆嘅櫻花蝦,無論味道定口感都好充實。麵底分開上,份量激多,我嗌咗熱麵,所以就唔怕整凍個汁。麵條偏粗身,口感彈牙,可揀軟硬度,我認為中間啱啱好。辛辣拉麵($79),🌶辣辣拉麵個樣有少少嚇人,因為偏紅色,但食落又OK啵。最重要嘅係佢嘅辣唔係一層紅油或者狂落七味粉,亦冇過鹹,飲完唔覺口乾。椰菜配上辛辣湯底,爽爽的又索味。其他餸料都唔差,雞蛋蛋黃夠溏心;而經炙燒過嘅叉燒則帶有獨特嘅香氣,肉質亦唔嚡🐷。雞軟骨棒($28),一客有兩串,每串真材實料。🐔切碎咗
雞軟骨棒
雞軟骨棒($28),一客有兩串,每串真材實料。🐔切碎咗嘅雞軟骨粒粒,均勻地混入於免治雞肉之中,整個口感好豐富,兼脆卜卜,無得輸!
章魚燒
章魚燒($28),🐙小丸子個樣幾靚仔,仲要有成六粒,但可惜嘅係章魚粒比較少,粉團為主。
飲品方面🥤,我哋要咗綠茶可樂($20)同烏龍茶($15),定價屬合理水平。
總括嚟講,餐廳專心一致做好麵,湯麵及沾麵同樣好味道😋,而且份量足,男仔食都夠飽。小店絕對對得住排隊嘅客人呢💛!
2022-10-20 187 浏览
▪️牡蠣沾麵 $128配上限定廣島蠔,賣相好吸引麵汁有濃濃嘅蠔同洋蔥味,感覺好特別▪️海老沾麵 $85之前試過兩次嘅櫻花蝦沾麵今次都係冇失色,可以稱為皇牌沾麵👍🏻👍🏻👍🏻▪️章魚燒、雞軟骨棒$28@另外再加小食,驚唔夠飽章魚燒燒得啱啱好,同朋友share份量剛好▪️白桃烏龍冷泡茶(+$18)▪️蘋果桂花烏龍有氣茶(+$20)見到有新推出嘅香港製造飲品,當然要試試啦冷泡茶味道一般,有淡淡嘅白桃茶味但係有氣茶好出色,包裝好有心機飲落有啲似蘋果梳打水,每啖都有桂花香味👍🏻-📍一生懸麵 (旺角)旺角通菜街73號地下
▪️牡蠣沾麵 $128
配上限定廣島蠔,賣相好吸引
麵汁有濃濃嘅蠔同洋蔥味,感覺好特別

▪️海老沾麵 $85
之前試過兩次嘅櫻花蝦沾麵
今次都係冇失色,可以稱為皇牌沾麵👍🏻👍🏻👍🏻

▪️章魚燒、雞軟骨棒$28@

另外再加小食,驚唔夠飽
章魚燒燒得啱啱好,同朋友share份量剛好

蘋果桂花烏龍有汽茶
▪️白桃烏龍冷泡茶(+$18)
▪️蘋果桂花烏龍有氣茶(+$20)

見到有新推出嘅香港製造飲品,當然要試試啦
冷泡茶味道一般,有淡淡嘅白桃茶味
但係有氣茶好出色,包裝好有心機
飲落有啲似蘋果梳打水,每啖都有桂花香味👍🏻

📍一生懸麵 (旺角)
旺角通菜街73號地下
蘋果桂花烏龍有汽茶
2022-10-20 65 浏览
6點未夠黎到已經開始排緊隊,排隊時侍應會俾定紙剔定野食原本打算黎食佢的甜筒拉麵,黎到先知佢轉咗menu,無再做甜筒拉麵,但有個新出的期間限定牡蠣沾麵叫咗個期間限定牡蠣沾麵面有炙燒廣島蠔,燒洋蔥,叉燒半熟蛋廣島蠔唔算好大仔,但係就好鮮甜,都算肥,無沙,亦都無腥味.個沾麵汁似係魚介湯底再加廣島蠔去blend完咁,好鮮,少少thick,掛到晒上拉麵度另外仲叫咗個海老拉麵湯面滿滿
6點未夠黎到已經開始排緊隊,排隊時侍應會俾定紙剔定野食

叫咗個期間限定牡蠣沾麵面有炙燒廣島蠔,燒洋蔥,叉燒半熟蛋

另外仲叫咗個海老拉麵

湯面滿滿[的櫻花蝦乾,個拉麵湯底都有蝦味,麵的質地軟硬適中,掛湯度高,叉燒少肥,但好香油香