2022-10-25 69 浏览
之前成日見人地食個雪糕拉麵我都好想試下。可惜到我去果陣已經無曬..轉左新既限量牡蠣沾麵!當日星期日晏晝2點去到有好多人排隊,不過入座都算快,等左20分鐘左右啦。由於我同朋友都唔鍾意食蠔所以無嗌到個限量牡蠣沾麵。我同朋友都揀左沾麵。第一次見沾麵可以揀熱或凍,夏天黎食凍沾麵應該都幾過癮!如果你要飲沾麵汁仲可以要求加魚介湯,等個湯無咁濃。呢樣都幾貼心。沾麵有跟2塊叉燒,溏心蛋,竹筍同蔥,要其他配料既可以再另外加。叉燒半肥瘦有炙燒過,幾腍身。麵條就較粗身,口感彈牙,幾掛汁辛辣沾麵個辣度對我黎講適中,食落係舒服既辣😋濃厚豚骨沾麵 $79辛辣沾麵 $79 唐揚炸雞 $32肉嫩多汁,唔錯章魚燒 $28無諗過拉麵店會有章魚燒食所以專登嗌黎試下。有5粒章魚燒,但略嫌唔夠脆同章魚粒少左啲
之前成日見人地食個雪糕拉麵我都好想試下。
不過入座都算快,等左20分鐘左右啦。

由於我同朋友都唔鍾意食蠔所以無嗌到個限量牡蠣沾麵。

叉燒半肥瘦有炙燒過,幾腍身。麵條就較粗身,口感彈牙,幾掛汁
辛辣沾麵個辣度對我黎講適中,食落係舒服既辣😋
濃厚豚骨沾麵 $79

辛辣沾麵 $79

唐揚炸雞 $32
肉嫩多汁,唔錯

章魚燒 $28
2022-10-23 50 浏览
去到先知原來冇左雪糕拉麵🙈 不過唔緊要本身都係諗住去醫下肚😁 好彩我早少少,食完出黎已經排哂隊♥ 魚介豚骨沾麵 $79湯底好濃味,我揀左麵質硬身d,較鍾意有咬口,每啖拉麵都要沾一沾湯鹹鹹地甘食夠哂重口味我另外仲加多隻半熟蛋 $12 夠哂喉😁😁♥ 白湯豚骨拉麵 $69湯底唔會好鹹,濃郁豚骨味道揀左偏淋麵質夠哂入味,湯拉麵既麵底係幼身d既,叉燒半肥瘦油脂好香♥ 雞軟骨棒 $28咬落有d雞軟骨好有咬口,加上燒汁沙律醬好惹味♥ 桂花烏龍冷泡茶 $18桂花味幾清香,飲落幾特別,感覺好消膩♡ 有得選擇麵既質地,個人鍾意食有咬口偏硬身的😆晚飯時間真係坐無虛席!

♥ 魚介豚骨沾麵 $79
我另外仲加多隻半熟蛋 $12 夠哂喉😁😁

♥ 白湯豚骨拉麵 $69

♥ 雞軟骨棒 $28
咬落有d雞軟骨好有咬口,加上燒汁沙律醬好惹味

♥ 桂花烏龍冷泡茶 $18
桂花味幾清香,飲落幾特別,感覺好消膩

2022-10-23 49 浏览
在各大社交媒體的人氣熱點, 期間限定柚子雪糕拉麵🍦 花生醬雪糕拉麵🥜, 很早已經決定要來試試。今天難得放假就啱時間, 滿心歡喜 來到人氣拉麵店, 原來已經過了夏季限定😭😭, 果然是早起的鳥兒有蟲吃。不過都唔緊要, 其他拉麵一樣咁好食, 雖然要排隊, 可能係已經過咗午餐高峰期, 兩點幾嚟到都唔使等太耐就可以入座。 這裏主要分湯麵和沾麵。 辛辣拉麵湯底很濃郁, 辣味突出而不會太搶, 辛辣拉麵的麵底是用比較粗的麵, 口感比較彈牙有質感。叉燒入口即溶, 肥瘦均勻而且有火炙的香味。 選擇了不要椰菜, 加配黑木耳和紫菜, 這是我和朋友最喜歡的拉麵配搭。海老拉麵見到碗拉麵都超開心, 勁多櫻花蝦, 顏色好靚又搶眼。 面底是比較幼身, 質地比較軟滑, 有好多竹筍, 加左木耳同埋紫菜真係好好食, 難怪店外經常大排長龍。煎餃子+雞軟骨棒 食拉麵當然要配餃子,即叫即製 外皮脆卜卜 , 餡料多汁熱辣辣。 雞軟骨棒, 質感很特別, 醬汁就像大阪章魚燒的味道, 濃郁美味。

煎餃子+雞軟骨棒

2022-10-21 44 浏览
海老沾麵🍜麵質揀咗標準同凍麵,麵條屬於粗身而且見到小麥粒,所以質感偏向彈牙硬身,沾麵汁面加咗好多櫻花蝦,入面都有幾舊叉燒粒,食完麵之後加入高湯,將沾麵汁調返做可以直接飲嘅湯底,可以嘗到高湯嘅鮮味🥣配料方面,叉燒炙燒過表面所以幾香口,溏心蛋望落雖然唔係好深色,但係其實都入味,生熟程度都合適,不過得半隻,鍾意食嘅話就可能要追加多隻,筍方面就覺得正路👌除咗沾麵仲叫咗煎餃子,餃子皮幾薄身 🥟綠茶可樂🥤依間拉麵店都幾有人氣,即使平日夜晚嚟食都可能要排隊等一等~
海老沾麵🍜

除咗沾麵仲叫咗煎餃子,餃子皮幾薄身 🥟

綠茶可樂🥤

依間拉麵店都幾有人氣,即使平日夜晚嚟食都可能要排隊等一等~
依間野真係太overrated 食完睇食評就咁覺得今次食魚介豚肉沾麵 論食物質素而言 所有野都好正常 燒豚肉唔錯 但啲分量太少 湯都係好少 (朋友加麵底既沾麵 湯係一定唔夠)冇得揀之餘仲要淡下 麵條就正正常常環境ok 既但少少窄服務質素 加湯個下個人覺得被欺騙 所以係覺得好串唔好 侍應做野唔太make sense Ps唔好相信張落單紙加湯 加湯只係打邊爐加水咁 個上年紀既女侍應 加完湯先話好淡嫁 原來有味既湯立即淡到冇味價錢可以話唔值Overrated 拉麵店
依間野真係太overrated 食完睇食評就咁覺得

環境ok 既但少少窄

價錢可以話唔值
Overrated 拉麵店
2022-10-20 1845 浏览
放假去咗旺角行街同食嘢,原本朝住食雪糕拉麵嘅目標出發🍦,去幫襯「一生懸麵」,點知我遲咗幾日,餐廳已經做完呢個推廣喇😭。不過一場嚟到都食個麵,支持一下。拉麵店人氣高企,同預期中一樣要排隊先入得,但佢都貼心嘅💕,放咗部風扇散熱。店舖面積唔大,有少許逼,不過餐枱就夠大張。店員們百忙之中仍能保持友善,抵讚。餐廳同時提供沾麵及拉麵🍜,常設湯底有四款,另外仲有期間限定口味,今期係牡蠣沾麵。一碗麵定價由$69至$85不等(除限定款外),價錢算大眾化👍。海老沾麵($85),沾麵汁鋪滿櫻花蝦🦐,而沾汁本身亦富有濃濃蝦香。我將一束麵條放入沾汁後,麵條掛滿蝦汁同微微脆嘅櫻花蝦,無論味道定口感都好充實。麵底分開上,份量激多,我嗌咗熱麵,所以就唔怕整凍個汁。麵條偏粗身,口感彈牙,可揀軟硬度,我認為中間啱啱好。辛辣拉麵($79),🌶辣辣拉麵個樣有少少嚇人,因為偏紅色,但食落又OK啵。最重要嘅係佢嘅辣唔係一層紅油或者狂落七味粉,亦冇過鹹,飲完唔覺口乾。椰菜配上辛辣湯底,爽爽的又索味。其他餸料都唔差,雞蛋蛋黃夠溏心;而經炙燒過嘅叉燒則帶有獨特嘅香氣,肉質亦唔嚡🐷。雞軟骨棒($28),一客有兩串,每串真材實料。🐔切碎咗
雞軟骨棒
雞軟骨棒($28),一客有兩串,每串真材實料。🐔切碎咗嘅雞軟骨粒粒,均勻地混入於免治雞肉之中,整個口感好豐富,兼脆卜卜,無得輸!
章魚燒
章魚燒($28),🐙小丸子個樣幾靚仔,仲要有成六粒,但可惜嘅係章魚粒比較少,粉團為主。
飲品方面🥤,我哋要咗綠茶可樂($20)同烏龍茶($15),定價屬合理水平。
總括嚟講,餐廳專心一致做好麵,湯麵及沾麵同樣好味道😋,而且份量足,男仔食都夠飽。小店絕對對得住排隊嘅客人呢💛!
2022-10-20 187 浏览
▪️牡蠣沾麵 $128配上限定廣島蠔,賣相好吸引麵汁有濃濃嘅蠔同洋蔥味,感覺好特別▪️海老沾麵 $85之前試過兩次嘅櫻花蝦沾麵今次都係冇失色,可以稱為皇牌沾麵👍🏻👍🏻👍🏻▪️章魚燒、雞軟骨棒$28@另外再加小食,驚唔夠飽章魚燒燒得啱啱好,同朋友share份量剛好▪️白桃烏龍冷泡茶(+$18)▪️蘋果桂花烏龍有氣茶(+$20)見到有新推出嘅香港製造飲品,當然要試試啦冷泡茶味道一般,有淡淡嘅白桃茶味但係有氣茶好出色,包裝好有心機飲落有啲似蘋果梳打水,每啖都有桂花香味👍🏻-📍一生懸麵 (旺角)旺角通菜街73號地下
▪️牡蠣沾麵 $128
配上限定廣島蠔,賣相好吸引
麵汁有濃濃嘅蠔同洋蔥味,感覺好特別

▪️海老沾麵 $85
之前試過兩次嘅櫻花蝦沾麵
今次都係冇失色,可以稱為皇牌沾麵👍🏻👍🏻👍🏻

▪️章魚燒、雞軟骨棒$28@

另外再加小食,驚唔夠飽
章魚燒燒得啱啱好,同朋友share份量剛好

蘋果桂花烏龍有汽茶
▪️白桃烏龍冷泡茶(+$18)
▪️蘋果桂花烏龍有氣茶(+$20)

見到有新推出嘅香港製造飲品,當然要試試啦
冷泡茶味道一般,有淡淡嘅白桃茶味
但係有氣茶好出色,包裝好有心機
飲落有啲似蘋果梳打水,每啖都有桂花香味👍🏻

📍一生懸麵 (旺角)
旺角通菜街73號地下
蘋果桂花烏龍有汽茶
2022-10-20 65 浏览
6點未夠黎到已經開始排緊隊,排隊時侍應會俾定紙剔定野食原本打算黎食佢的甜筒拉麵,黎到先知佢轉咗menu,無再做甜筒拉麵,但有個新出的期間限定牡蠣沾麵叫咗個期間限定牡蠣沾麵面有炙燒廣島蠔,燒洋蔥,叉燒半熟蛋廣島蠔唔算好大仔,但係就好鮮甜,都算肥,無沙,亦都無腥味.個沾麵汁似係魚介湯底再加廣島蠔去blend完咁,好鮮,少少thick,掛到晒上拉麵度另外仲叫咗個海老拉麵湯面滿滿
6點未夠黎到已經開始排緊隊,排隊時侍應會俾定紙剔定野食

叫咗個期間限定牡蠣沾麵面有炙燒廣島蠔,燒洋蔥,叉燒半熟蛋

另外仲叫咗個海老拉麵

湯面滿滿[的櫻花蝦乾,個拉麵湯底都有蝦味,麵的質地軟硬適中,掛湯度高,叉燒少肥,但好香油香
3K
2022-10-16 1321 浏览
一直都想試佢之前出嘅限定雪糕拉麵,但無奈排隊人實在太多,等到限定轉左都未試到🥲今日就食返個常註口味先,再加埋小食同野飲👏小店人氣極高,就算等到下午茶時段都係全店滿座,睇住師傅做過無停手,不停出麵,真係好犀利啊。等左十分鐘左右,點嘅野就齊晒啦,好快手👍🍜野菜山拉麵點左野菜山拉麵,正如其名,啲蔬菜真係疊到小山丘咁高,主要係椰菜同芽菜,正!叉燒係厚厚嘅豬腩肉,燒得香口,豬油迫哂出黎,食落完全不覺油膩呢。麵條有咬口,非一般拉麵店所用的麵條,呢度啲麵條特別有麥香,望到望到啲麵有麥粒㗎。最後就要讚埋個湯底,非常濃稠但不鹹,好啱口味。🐙章魚燒在選擇點章魚燒好定餃子好之間諗左好耐,兩樣都想食,但個胃又裝唔落,最後揀左章魚燒😝夠香脆又熱辣辣,仲係多醬添,好食無投訴。🥃烏龍茶其實枱面有冰凍嘅檸檬水供應,但係今日天氣都幾熱,想飲下烏龍茶,都係收15蚊支啫,貴七仔少少抵飲啦。好味好味,本身想連湯都飲晒佢,但有生蒜都幾辣口,哈哈,唔想一陣見客有太大陣蒜頭味啦🧄

今日就食返個常註口味先,再加埋小食同野飲👏

等左十分鐘左右,點嘅野就齊晒啦,好快手👍

🍜野菜山拉麵

🐙章魚燒

🥃烏龍茶

2022-10-14
2022-10-16 152 浏览
每日返工除咗係要老闆好、同事好仲要有隻靚腳成日一齊食晏~ 而今日就衝出到旺角食一生懸麵~ 海老沾麵 𝗵𝗸𝗱$𝟴𝟱濃厚豚骨沾麵𝗵𝗸𝗱$𝟳𝟵章魚燒𝗵𝗸𝗱$𝟮𝟴煎餃子𝗵𝗸𝗱$𝟮𝟴波子汽水𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟱 蜂蜜綠茶𝗵𝗸$𝟭𝟱𝟮款沾麵既叉燒都灸燒過!海老沾麵同平時食既好唔同超級多櫻花蝦乾,好香嘅蝦味,好鮮甜,比較啱冇咁重口味嘅朋友仔食😋另一款沾麵有非常濃郁嘅豚骨味,濃味得來唔係死鹹,仲食到煲湯底既豚肉,仲好腍滑~ 如果係想初試沾麵既朋友仔必點!+𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟬 竹筍,量超多!有半碗😱半熟蛋煮得啱啱好😍下次要追加章魚燒比平時嘅細粒,但可以一口一啖,好過癮!煎餃子好有家庭式感覺!係菜肉餡料,煎得好脆!𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹好親民既價錢,好有日本家庭式經營既味道!良心小店!大家去旺角食拉麵可以一試~如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~一生懸麵 (旺角)旺角通菜街73號地下
一生懸麵~

章魚燒𝗵𝗸𝗱$𝟮𝟴
煎餃子𝗵𝗸𝗱$𝟮𝟴
波子汽水𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟱
蜂蜜綠茶𝗵𝗸$𝟭𝟱

濃厚豚骨沾麵𝗵𝗸𝗱$𝟳𝟵

另一款沾麵有非常濃郁嘅豚骨味,濃味得來唔係死鹹,
章魚燒𝗵𝗸𝗱$𝟮𝟴 /煎餃子𝗵𝗸𝗱$𝟮𝟴

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~

一生懸麵 (旺角)
旺角通菜街73號地下
2022-10-11
章魚燒𝗵𝗸𝗱$𝟮𝟴 /煎餃子𝗵𝗸𝗱$𝟮𝟴
  • 半熟蛋
  • 煎餃子
  • 濃厚豚骨沾麵
  • 海老沾麵
📍一生懸麵旺角通菜街73號地下 🦔⸒⸒之前呢間麵店嘅雪糕拉麵好出名 小編諗住去試吓 不過去到原來發現佢哋已經轉左餐牌🥺我哋叫咗新嘅期間限定試下~ 牡蠣沾麵 $128一共有三大隻牡蠣🦪 識落好鮮甜🤍面選咗偏硬 幾鍾意個口感 仲有啲生洋蔥、一塊叉燒同半個半熟蛋👍🏻另外點濃濃嘅沾麵醬汁 鹹鹹地咁 都幾重口味😋海老拉麵 $85呢一款就係湯嘅拉麵 有超多櫻花蝦乾😍 仲有叉燒、洋蔥碎、半熟蛋等配料 都幾豐富呢一款嘅麵質我哋就揀咗適中 同埋佢哋呢碗麵就比較幼身少少🤏🏻 小編個人會比較鍾意沾面粗少少嘅面~章魚燒 $28一共有五粒 熱辣辣上枱 外面少脆 食到入邊有少量章魚粒😛唐揚炸雞 $32一共有四舊 炸雞炸到外脆內軟 入面嘅肉完全唔鞋😋綠茶可樂 $20飲落去可樂味會比較重 好少綠茶味 所以唔會驚好伏🤣忌廉梳打 $10普通嘅忌廉汽水 甜甜地咁 食完重口味嘅拉麵飲番杯嘢飲平衡返就啱啱好🤪
📍一生懸麵
旺角通菜街73號地下 🦔⸒⸒

我哋叫咗新嘅期間限定試下~

牡蠣沾麵 $128
一共有三大隻牡蠣🦪 識落好鮮甜🤍
另外點濃濃嘅沾麵醬汁 鹹鹹地咁 都幾重口味😋

海老拉麵 $85
呢一款就係湯嘅拉麵 有超多櫻花蝦乾😍
仲有叉燒、洋蔥碎、半熟蛋等配料 都幾豐富
小編個人會比較鍾意沾面粗少少嘅面~

章魚燒 $28
一共有五粒 熱辣辣上枱 外面少脆 食到入邊有少量章魚粒😛

唐揚炸雞 $32
一共有四舊 炸雞炸到外脆內軟 入面嘅肉完全唔鞋😋

綠茶可樂 $20
飲落去可樂味會比較重 好少綠茶味 所以唔會驚好伏🤣

忌廉梳打 $10
2022-10-15 233 浏览
🏠一生懸麵 一直都見過好多唔同嘅朋友或者食評介紹過一生懸麵,所以其實bookmark左好耐,有一日終於的起心肝去排。果日好似係星期六日嘅晚餐時間嚟,嚟遠見到通菜街有條人龍都大概估到係佢了,等左都大概20-25分鐘,其中有個唔係幾好嘅小插曲係等嘅途中不斷見到有小強出現,都明白唔係店舖嘅問題,但都想提醒下排隊嘅各位,要小心🥹🥹 🍦花生醬味雪糕拉麵 $98 太多人討論呢間嘅雪糕拉麵啦,本人又中意食花生醬味嘅雪糕,所以就係柚子雪糕同花生醬味雪糕簡左後者~ 呢碗拉麵用左半支花生醬味雪糕,配上辛辣湯底,表面亦都灑上左大量花生碎。 因為太鍾意食花生味雪糕,所以喺上枱嘅時候都忍唔住"不"左一啖雪糕試吓,個雪糕係好好味,好濃花生醬味!跟住就試下碗麵,飲第一啖湯都幾辣下, 唔食得辣嘅我一飲完即刻要飲啖水🥵不過我諗枝雪糕嘅作用就係中和下咁辣嘅湯底,所以就撈勻左雪糕同拉麵再試一啖,可能我唔食得辣,我仍然係覺得好辣好辣😂同行比我食得辣嘅朋友都話覺得太辣,所以呢碗拉麵係唔建議唔食得辣嘅人嗌😂😂因為係會辣到食唔到...  🍜魚介豚骨沾麵 (清湯底) $79 因為我怕濃味會太咸,個人唔算係太重口味嘅人所以決定叫清湯版
🏠一生懸麵
🍦花生醬味雪糕拉麵 $98
花生醬味雪糕拉麵
 🍜魚介豚骨沾麵 (清湯底) $79
魚介豚骨沾麵 (清湯底)
因為我怕濃味會太咸,個人唔算係太重口味嘅人所以決定叫清湯版本。佢嘅麵係都比較粗身嘅麵,我係好中意食粗麵嘅人,所以好喜歡😋湯底方面,好彩我係叫左清湯底,因為清湯都好夠味,整體嚟講係一個合格嘅沾麵,不過要排咁耐真係要考慮下🥹或者下次唔洗排咁耐都可以回頭食佢嘅沾麵😜
2022-10-02
魚介豚骨沾麵 (清湯底)
2022-10-14 149 浏览
一生懸麵🍜 @zono.diary海老拉麵💲8️⃣5️⃣雖然有滿滿既櫻花蝦係面 但味道偏淡🫠 幼麵都唔會好腍 而且叉燒食到好香既炙燒味道 份量十足魚介豚骨沾麵💲7️⃣9️⃣雖然沾麵本身係應該比較濃味 但係呢個湯真係有啲鹹🥹裏面啲筍同肉都係偏鹹 味道一般 肉質有少少嚡 但係佢嘅麵質係算彈牙雞軟骨棒💲2️⃣8️⃣正常水準 有啲似魚糕嘅質感 咬落去仲會食到一啲雞軟骨 有咬口👍🏻<><><><> <><> <><> <><> <><>味道:👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻推介:👍🏻👍🏻<><> <><> <><> <><> <><> <><>🍴 一生懸麵📍 旺角通菜街73號地下<><> <><&
一生懸麵🍜 @zono.diary

🍴 一生懸麵
📍 旺角通菜街73號地下
<><> <><> <><> <><> <><> <><>
2022-10-11 329 浏览
趁星期六諗住同屋企人試下佢個雪糕拉麵,點知去到話無左,都唔緊要啦,甘咪叫其他拉麵同小食,我地一共叫左2份餃子2份炸雞,落單個陣職員都再3confirm係咪每樣小食都2份先落單既,隔左幾分鐘就上左1份餃子同1份炸雞,個陣已經問職員我地落左每樣2份喎,個職員都表示知道,整緊架啦,食拉麵食到一半,再問一次,都係整緊。最後食完拉麵前後成半個鐘,個職員先問係咪仲有野未到,話另一份餃子同炸雞應該漏左單,真係好攪笑,已經再3確認,途中都問左2次,都仲可以漏單…加上沾麵同拉麵都好咸,炸雞好重雪藏味,唔會再去食
2022-10-03 116 浏览
呢間拉面店真係好有人氣,幾點去有人排隊!!今日終於知點解了~ 呢到都係有分沾面同拉面,拉面款就叫左海老拉面,呢款拉面既湯比較濃郁,好多櫻花蝦係面,每啖湯都好鮮~ 面質可以簡淋D/硬D,我照簡左正常,覺得岩岩好~面質係幼身既面,幾有咬口。入面既肉肥瘦分明,而且仲好易咬。另外,都叫左魚介豚骨沾麵,可以簡配凍定熱既面。平時食沾麵都比較咸,但呢到係light d ,但仍然掛到汁,絕對入到我心目中沾面既頭3位呀。見到呢到原來仲有日本人氣既柚子雪糕拉麵,見到都有少少心郁想試,下次有機會會再食!