2022-10-16 1321 浏览
一直都想試佢之前出嘅限定雪糕拉麵,但無奈排隊人實在太多,等到限定轉左都未試到🥲今日就食返個常註口味先,再加埋小食同野飲👏小店人氣極高,就算等到下午茶時段都係全店滿座,睇住師傅做過無停手,不停出麵,真係好犀利啊。等左十分鐘左右,點嘅野就齊晒啦,好快手👍🍜野菜山拉麵點左野菜山拉麵,正如其名,啲蔬菜真係疊到小山丘咁高,主要係椰菜同芽菜,正!叉燒係厚厚嘅豬腩肉,燒得香口,豬油迫哂出黎,食落完全不覺油膩呢。麵條有咬口,非一般拉麵店所用的麵條,呢度啲麵條特別有麥香,望到望到啲麵有麥粒㗎。最後就要讚埋個湯底,非常濃稠但不鹹,好啱口味。🐙章魚燒在選擇點章魚燒好定餃子好之間諗左好耐,兩樣都想食,但個胃又裝唔落,最後揀左章魚燒😝夠香脆又熱辣辣,仲係多醬添,好食無投訴。🥃烏龍茶其實枱面有冰凍嘅檸檬水供應,但係今日天氣都幾熱,想飲下烏龍茶,都係收15蚊支啫,貴七仔少少抵飲啦。好味好味,本身想連湯都飲晒佢,但有生蒜都幾辣口,哈哈,唔想一陣見客有太大陣蒜頭味啦🧄

今日就食返個常註口味先,再加埋小食同野飲👏

等左十分鐘左右,點嘅野就齊晒啦,好快手👍

🍜野菜山拉麵

🐙章魚燒

🥃烏龍茶

2022-10-14
2022-10-16 152 浏览
每日返工除咗係要老闆好、同事好仲要有隻靚腳成日一齊食晏~ 而今日就衝出到旺角食一生懸麵~ 海老沾麵 𝗵𝗸𝗱$𝟴𝟱濃厚豚骨沾麵𝗵𝗸𝗱$𝟳𝟵章魚燒𝗵𝗸𝗱$𝟮𝟴煎餃子𝗵𝗸𝗱$𝟮𝟴波子汽水𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟱 蜂蜜綠茶𝗵𝗸$𝟭𝟱𝟮款沾麵既叉燒都灸燒過!海老沾麵同平時食既好唔同超級多櫻花蝦乾,好香嘅蝦味,好鮮甜,比較啱冇咁重口味嘅朋友仔食😋另一款沾麵有非常濃郁嘅豚骨味,濃味得來唔係死鹹,仲食到煲湯底既豚肉,仲好腍滑~ 如果係想初試沾麵既朋友仔必點!+𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟬 竹筍,量超多!有半碗😱半熟蛋煮得啱啱好😍下次要追加章魚燒比平時嘅細粒,但可以一口一啖,好過癮!煎餃子好有家庭式感覺!係菜肉餡料,煎得好脆!𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹好親民既價錢,好有日本家庭式經營既味道!良心小店!大家去旺角食拉麵可以一試~如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~一生懸麵 (旺角)旺角通菜街73號地下
一生懸麵~

章魚燒𝗵𝗸𝗱$𝟮𝟴
煎餃子𝗵𝗸𝗱$𝟮𝟴
波子汽水𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟱
蜂蜜綠茶𝗵𝗸$𝟭𝟱

濃厚豚骨沾麵𝗵𝗸𝗱$𝟳𝟵

另一款沾麵有非常濃郁嘅豚骨味,濃味得來唔係死鹹,
章魚燒𝗵𝗸𝗱$𝟮𝟴 /煎餃子𝗵𝗸𝗱$𝟮𝟴

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~

一生懸麵 (旺角)
2022-10-11
章魚燒𝗵𝗸𝗱$𝟮𝟴 /煎餃子𝗵𝗸𝗱$𝟮𝟴
  • 半熟蛋
  • 煎餃子
  • 濃厚豚骨沾麵
  • 海老沾麵
📍一生懸麵旺角通菜街73號地下 🦔⸒⸒之前呢間麵店嘅雪糕拉麵好出名 小編諗住去試吓 不過去到原來發現佢哋已經轉左餐牌🥺我哋叫咗新嘅期間限定試下~ 牡蠣沾麵 $128一共有三大隻牡蠣🦪 識落好鮮甜🤍面選咗偏硬 幾鍾意個口感 仲有啲生洋蔥、一塊叉燒同半個半熟蛋👍🏻另外點濃濃嘅沾麵醬汁 鹹鹹地咁 都幾重口味😋海老拉麵 $85呢一款就係湯嘅拉麵 有超多櫻花蝦乾😍 仲有叉燒、洋蔥碎、半熟蛋等配料 都幾豐富呢一款嘅麵質我哋就揀咗適中 同埋佢哋呢碗麵就比較幼身少少🤏🏻 小編個人會比較鍾意沾面粗少少嘅面~章魚燒 $28一共有五粒 熱辣辣上枱 外面少脆 食到入邊有少量章魚粒😛唐揚炸雞 $32一共有四舊 炸雞炸到外脆內軟 入面嘅肉完全唔鞋😋綠茶可樂 $20飲落去可樂味會比較重 好少綠茶味 所以唔會驚好伏🤣忌廉梳打 $10普通嘅忌廉汽水 甜甜地咁 食完重口味嘅拉麵飲番杯嘢飲平衡返就啱啱好🤪
📍一生懸麵
旺角通菜街73號地下 🦔⸒⸒

我哋叫咗新嘅期間限定試下~

牡蠣沾麵 $128
一共有三大隻牡蠣🦪 識落好鮮甜🤍
另外點濃濃嘅沾麵醬汁 鹹鹹地咁 都幾重口味😋

海老拉麵 $85
呢一款就係湯嘅拉麵 有超多櫻花蝦乾😍
仲有叉燒、洋蔥碎、半熟蛋等配料 都幾豐富
小編個人會比較鍾意沾面粗少少嘅面~

章魚燒 $28
一共有五粒 熱辣辣上枱 外面少脆 食到入邊有少量章魚粒😛

唐揚炸雞 $32
一共有四舊 炸雞炸到外脆內軟 入面嘅肉完全唔鞋😋

綠茶可樂 $20
飲落去可樂味會比較重 好少綠茶味 所以唔會驚好伏🤣

忌廉梳打 $10
2022-10-15 232 浏览
🏠一生懸麵 一直都見過好多唔同嘅朋友或者食評介紹過一生懸麵,所以其實bookmark左好耐,有一日終於的起心肝去排。果日好似係星期六日嘅晚餐時間嚟,嚟遠見到通菜街有條人龍都大概估到係佢了,等左都大概20-25分鐘,其中有個唔係幾好嘅小插曲係等嘅途中不斷見到有小強出現,都明白唔係店舖嘅問題,但都想提醒下排隊嘅各位,要小心🥹🥹 🍦花生醬味雪糕拉麵 $98 太多人討論呢間嘅雪糕拉麵啦,本人又中意食花生醬味嘅雪糕,所以就係柚子雪糕同花生醬味雪糕簡左後者~ 呢碗拉麵用左半支花生醬味雪糕,配上辛辣湯底,表面亦都灑上左大量花生碎。 因為太鍾意食花生味雪糕,所以喺上枱嘅時候都忍唔住"不"左一啖雪糕試吓,個雪糕係好好味,好濃花生醬味!跟住就試下碗麵,飲第一啖湯都幾辣下, 唔食得辣嘅我一飲完即刻要飲啖水🥵不過我諗枝雪糕嘅作用就係中和下咁辣嘅湯底,所以就撈勻左雪糕同拉麵再試一啖,可能我唔食得辣,我仍然係覺得好辣好辣😂同行比我食得辣嘅朋友都話覺得太辣,所以呢碗拉麵係唔建議唔食得辣嘅人嗌😂😂因為係會辣到食唔到...  🍜魚介豚骨沾麵 (清湯底) $79 因為我怕濃味會太咸,個人唔算係太重口味嘅人所以決定叫清湯版
🏠一生懸麵
🍦花生醬味雪糕拉麵 $98
花生醬味雪糕拉麵
 🍜魚介豚骨沾麵 (清湯底) $79
魚介豚骨沾麵 (清湯底)
因為我怕濃味會太咸,個人唔算係太重口味嘅人所以決定叫清湯版本。佢嘅麵係都比較粗身嘅麵,我係好中意食粗麵嘅人,所以好喜歡😋湯底方面,好彩我係叫左清湯底,因為清湯都好夠味,整體嚟講係一個合格嘅沾麵,不過要排咁耐真係要考慮下🥹或者下次唔洗排咁耐都可以回頭食佢嘅沾麵😜
2022-10-02
魚介豚骨沾麵 (清湯底)
2022-10-14 143 浏览
一生懸麵🍜 @zono.diary海老拉麵💲8️⃣5️⃣雖然有滿滿既櫻花蝦係面 但味道偏淡🫠 幼麵都唔會好腍 而且叉燒食到好香既炙燒味道 份量十足魚介豚骨沾麵💲7️⃣9️⃣雖然沾麵本身係應該比較濃味 但係呢個湯真係有啲鹹🥹裏面啲筍同肉都係偏鹹 味道一般 肉質有少少嚡 但係佢嘅麵質係算彈牙雞軟骨棒💲2️⃣8️⃣正常水準 有啲似魚糕嘅質感 咬落去仲會食到一啲雞軟骨 有咬口👍🏻<><><><> <><> <><> <><> <><>味道:👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻推介:👍🏻👍🏻<><> <><> <><> <><> <><> <><>🍴 一生懸麵📍 旺角通菜街73號地下<><> <><&
一生懸麵🍜 @zono.diary

🍴 一生懸麵
📍 旺角通菜街73號地下
<><> <><> <><> <><> <><> <><>
2022-10-11 284 浏览
趁星期六諗住同屋企人試下佢個雪糕拉麵,點知去到話無左,都唔緊要啦,甘咪叫其他拉麵同小食,我地一共叫左2份餃子2份炸雞,落單個陣職員都再3confirm係咪每樣小食都2份先落單既,隔左幾分鐘就上左1份餃子同1份炸雞,個陣已經問職員我地落左每樣2份喎,個職員都表示知道,整緊架啦,食拉麵食到一半,再問一次,都係整緊。最後食完拉麵前後成半個鐘,個職員先問係咪仲有野未到,話另一份餃子同炸雞應該漏左單,真係好攪笑,已經再3確認,途中都問左2次,都仲可以漏單…加上沾麵同拉麵都好咸,炸雞好重雪藏味,唔會再去食
2022-10-03 116 浏览
呢間拉面店真係好有人氣,幾點去有人排隊!!今日終於知點解了~ 呢到都係有分沾面同拉面,拉面款就叫左海老拉面,呢款拉面既湯比較濃郁,好多櫻花蝦係面,每啖湯都好鮮~ 面質可以簡淋D/硬D,我照簡左正常,覺得岩岩好~面質係幼身既面,幾有咬口。入面既肉肥瘦分明,而且仲好易咬。另外,都叫左魚介豚骨沾麵,可以簡配凍定熱既面。平時食沾麵都比較咸,但呢到係light d ,但仍然掛到汁,絕對入到我心目中沾面既頭3位呀。見到呢到原來仲有日本人氣既柚子雪糕拉麵,見到都有少少心郁想試,下次有機會會再食!

2022-10-03 119 浏览
今日經過女人街,見到有間拉麵店大排長龍,反正未食午餐一於試下。職員安排入座Bar台,收銀機旁。然後俾咗張落單紙填緊落單紙既時候,一直聞到啲酸臭味,類似食物「叔」咗既味…估計係由收銀機附近傳出…. 可能係嗰幾塊抹枱毛巾感覺好差,扣分。食物尚可,叉燒有好香既炙燒味,麵質落咗標準硬度,不過不失,無驚喜失望。湯底濃郁,但缺乏一個重點核心味道,飲唔到「主角」。整個用膳體驗好差,最主要受收銀機異味影響。實在無乜心情品嚐。但現場座無虛席,所以都不便提出調位。埋單$69。
今日經過女人街,見到有間拉麵店大排長龍,
反正未食午餐一於試下。

職員安排入座Bar台,收銀機旁。
然後俾咗張落單紙

填緊落單紙既時候,一直聞到啲酸臭味,
類似食物「叔」咗既味…

估計係由收銀機附近傳出…. 可能係嗰幾塊抹枱毛巾
感覺好差,扣分。

豚骨拉麵

食物尚可,叉燒有好香既炙燒味,
麵質落咗標準硬度,不過不失,無驚喜失望。

湯底濃郁,但缺乏一個重點核心味道,飲唔到「主角」。

整個用膳體驗好差,最主要受收銀機異味影響。
實在無乜心情品嚐。

但現場座無虛席,所以都不便提出調位。
埋單$69。

豚骨拉麵
👍🏻花生醬味雪糕拉麵 $98雪糕拉麵出咗咁耐終於去咗試,好outdated🤣睇咗唔少網上評語好壞參半,聽落都覺得好奇怪,但又好奇味道係點,就抱着試伏嘅心態去試下花生味雪糕係半枝上,由想甜嚐甜供應,本身雪糕同辛辣豚骨湯底都混入咗唔少花生碎粒辣湯撈勻前比想像中辣,撈勻雪糕後辣味仍然喺度,不過就多咗陣好明顯嘅花生味口感變得更幼滑濃稠,就算係粗麵底都超級掛湯雪糕筒就咁食唔脆,反而要浸落湯度先食,浸腍後口感類似腐皮咁花生味加上辣味有少少擔擔麵嘅感覺,幾得意叉燒火炙好有焦香,厚切大塊,肉味幾香略嫌偏瘦,連住少量肥膏,啱哂唔鍾意肥膏嘅朋友配料仲有味付筍同流心蛋,整體大碗份量唔少味道:7/10性價比:8/10-👍🏻特濃豚骨沾麵 $79原味豚骨湯都有落咗少少魚介粉味道夠濃,質地杰身,就咁沾麵食都唔死鹹最緊要係沾麵湯夠熱,唔錯!麵底同樣係粗身嘅拉麵,沾麵冇俾湯浸住就更彈牙呢款食落冇雪糕拉麵咁膩,幾鍾意湯底加入唔少蔥碎,多份蔥香味道:8/10性價比:8/10-👍🏻章魚燒 $28 & 煎餃子 $28兩樣味道都正正常常,係expected嘅拉麵鋪小食味道:7/10性價比:7/10-🔺雪糕拉麵係限量發售,每日12
👍🏻花生醬味雪糕拉麵 $98

雪糕拉麵出咗咁耐終於去咗試,好outdated🤣
口感變得更幼滑濃稠,就算係粗麵底都超級掛湯
雪糕筒就咁食唔脆,反而要浸落湯度先食,浸腍後口感類似腐皮咁
花生味加上辣味有少少擔擔麵嘅感覺,幾得意
叉燒火炙好有焦香,厚切大塊,肉味幾香
略嫌偏瘦,連住少量肥膏,啱哂唔鍾意肥膏嘅朋友
配料仲有味付筍同流心蛋,整體大碗份量唔少
味道:7/10
性價比:8/10

👍🏻特濃豚骨沾麵 $79
原味豚骨湯都有落咗少少魚介粉
味道夠濃,質地杰身,就咁沾麵食都唔死鹹
最緊要係沾麵湯夠熱,唔錯!
麵底同樣係粗身嘅拉麵,沾麵冇俾湯浸住就更彈牙
呢款食落冇雪糕拉麵咁膩,幾鍾意湯底加入唔少蔥碎,多份蔥香
味道:8/10
性價比:8/10

👍🏻章魚燒 $28 & 煎餃子 $28
兩樣味道都正正常常,係expected嘅拉麵鋪小食
味道:7/10
性價比:7/10

🔺雪糕拉麵係限量發售,每日12pm同6pm開賣兩輪,賣哂就冇,數量詳情可睇返餐廳IG
同埋平日夜晚都好多人排隊,想試就要做第一輪入啦

📍#一生懸麵
荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3012號舖
牛頭角牛頭角道3號得寶商場地下121號舖
2022-10-01 70 浏览
平日過咗lunch時間 都要排隊係門口已經俾定你剔好 加快成個流程外賣自取九折但外賣嘅拉麵真係好食?幾乾淨企理 吧枱得兩三個所以都坐咗張二人枱佢地出名嘅係雪糕拉麵但太獵奇 都係揀最basic嘅白湯豚骨拉麵 $69因為啲泡 賣相麻麻地叉燒兩塊 紫菜 荀 木耳 半隻糖心蛋 合格加麵 +$15麵質較幼身加嘅份量都幾大下食到一半自動送上麵好耐無食過咁飽嘅拉麵仲要依個價錢味道合格有餘埋單仲見到星期四出學生證有折添貼地良心呀只收現金

平日過咗lunch時間 都要排隊
係門口已經俾定你剔好 加快成個流程

外賣自取九折
但外賣嘅拉麵真係好食?

幾乾淨企理

埋單仲見到星期四出學生證有折添
貼地良心呀

只收現金

2022-09-30 76 浏览
早排見IG 掀起一陣雪糕拉麵🍜嘅風潮,小妹哩d為食又喜歡嚐新嘅又固會錯過呢😆我地週末下午時間嚟到,由遠處已經見到長長嘅人龍,食完之後就知道人氣依然嘅原因😌😌排隊嘅同時店員會詢問人數再給予餐牌下單紙,食客可以係等嘅同時預前揀好食咩,入座時即時下單,然後坐底無耐熱辣辣嘅拉麵已經隨即送到,效率十分之高👍🏻「一生懸麵」除咗有大熱嘅雪糕拉麵外仲有數款沾麵、拉麵等,而且仲可以麵嘅硬度同自選加點配菜、小食同飲品😆小妹話咗今次係嚟潮聖⭐️又點可以唔試新品雪糕🍦cross-over 拉麵,依家仲有仲夏期間限定-柚子雪糕拉麵🍜😆柚子雪糕拉麵🍜原來哩個係聯乘「想甜嚐甜」cross over 嘅新產品,第一次嚟食可以試下餐廳嘅建議食法,先試下柚子豚骨湯底,柚子嘅清新可以平衡濃濃豚骨湯嘅油膩感,,再試一試桔子🍊乳酪雪糕🍦真係好味到飛天,桔子乳酪味好特別嘅酸甜感好開胃而且雪糕好順滑,最後將兩者混合真係最驚喜,原來雪糕同拉麵合拼完全無違和感,奶香味為拉麵湯底加添多一點滑順,麵底係粗拉麵揀咗標準硬度記剛剛好👍🏻花生醬味雪糕拉麵🍜花生味雪糕x辛辣湯底有點似擔擔麵湯底,但雪糕又為拉麵湯底加添滑順咁而且微微中和辛辣感,另外面

柚子雪糕拉麵🍜

花生醬味雪糕拉麵🍜
花生味雪糕x辛辣湯底有點似擔擔麵湯底,但雪糕又為拉麵湯底加添滑順咁而且微微中和辛辣感,另外面頭仲灑上花生🥜碎更添香氣,辛辣湯底更惹味教人一口接一口連湯麵飲哂🤣拉麵底較一般更粗身但掛湯能力亦有所提高,另外仲有兩大片火炙叉燒肥瘦適中夠軟稔,帶微微炭燒火炙味👍🏻

章魚燒 🐙
一客有5粒熱辣辣大十粒而外皮又脆卜卜,粒粒飽滿加上面頭嘅木魚碎滋味非常😋

雞軟骨棒
大推👍🏻雞軟骨棒啖啖肉加上雞軟骨更加添脆身口感

綠茶可樂
札幌啤酒🍻
店內仲有多款少見日本飲品,小妹試咁綠茶可樂,雖然綠茶味唔算突出但甜度軟一般可樂低👍🏻友人就揀咗啤酒🍻口感香醇,適合晏就小酌一番
  • 花生醬味雪糕拉麵
  • 柚子雪糕拉麵
  • 雞軟骨棒
  • 章魚燒
2022-09-29 50 浏览
今日姪女話帶我去旺角通菜街一生懸麵食出名的雪糕拉麵,之前在Openrice見過好多foodies的posts, 我期望去試下新口味。今日6:00pm去到店已坐滿半間鋪。客人自己在order紙上落單,簡單利落。我和姪女分別選了期間限定(仲夏版)柚子雪糕拉麵和花生醬味雪糕拉麵,小食和飲品。兩碗拉麵都有睇頭,最啱打卡。熱騰騰的拉麵上竟然有個雪糕筒,有亮點,我們都忍不住相機先行,影完相先食。枱旁有宣傳單張建議客人怎樣享用柚子雪糕拉麵。因為拉麵太吸引我又太肚餓,所以我無理咁多想點食就點食。拉麵的柚子䐁骨湯底濃郁得來又清新,麵有咬口,我喜歡雪糕的桔仔乳酪味,雪糕筒浸在湯吃時口感幾特別,雪糕混合湯有酸,甜,香,滑的感覺,有層次感。火炙叉燒和蛋都好味道。食完個拉麵我好滿意,有玩味又好食,推介你來試下。姪女都讚好她那碗花生醬味雪糕拉麵,平時我食野快過佢,今日佢竟然食得快過我。唐揚炸雞和章魚燒都好食。炸雞四大塊,雞炸得香脆,仍保持肉汁。最後飲埋札幌啤酒和波子汽水,好滿足。走時已全店滿座,有人在店外排隊。

最後飲埋札幌啤酒和波子汽水,好滿足。

走時已全店滿座,有人在店外排隊。
  • 柚子雪糕拉麵
2022-09-29 38 浏览
好出名的雪榚拉麵,今次終於黎食啦我同fd 都叫左一樣的柚子雪糕拉麵 $98 (桔仔乳酪雪榚 + 柚子豚骨湯底)雪榚同拉麵估唔到可以溝埋一齊,水火不容嘅食材意外地夾。拉麵上放左一大支雪榚筒放係拉麵碗中間,打卡一流。舖頭牆上貼左建議的食法,就可以品嚐到桔仔乳酪雪糕的原味,湯底嘅濃郁,同混埋一齊之後嘅味道,酸!甜!香!滑! 覺得唔夠皮仲可以加唔同配料,例如叉燒,糖心蛋,椰菜等等...章魚燒 $28中size的章魚燒, 外皮香脆,點埋燒汁,甜甜地,脆脆地唐揚炸雞 $32外皮好脆,炸皮厚,肉質嫩,調味適中,鹹鹹地綠茶可樂 $20特色飲品,唔會好甜,有小小可樂味帶淡淡地既綠茶味,似係小糖嘅可樂
好出名的雪榚拉麵,今次終於黎食啦

我同fd 都叫左一樣的柚子雪糕拉麵 $98
(桔仔乳酪雪榚 + 柚子豚骨湯底)

章魚燒 $28
中size的章魚燒, 外皮香脆,點埋燒汁,甜甜地,脆脆地

唐揚炸雞 $32
外皮好脆,炸皮厚,肉質嫩,調味適中,鹹鹹地

綠茶可樂 $20

2022-09-25
2022-09-28 38 浏览
一生懸麵 @issyoukenmen平時都有試唔同拉麵,但雪糕拉麵就未試過啦,見到好多人介紹,特登去試試。晚市都比較多人,我哋6:00到已經要排隊雪糕拉麵係每日限量供應,旺角只會係上午12:00及18:00 兩個時段各供應30碗柚子🍊 +10碗花生醬🥜,唔想去到食唔到就要預啱時間去。而雪糕拉麵期間限定只係去到10月6日咋,如果你想試又仲未去既要快啦。🌟柚子雪糕拉麵🍊🍦🍜 $98柚子豚骨湯底,加上豚肉、半熟蛋、柚子絲、火箭菜同桔仔乳酪雪糕🍦餐廳既建議食法係先試湯底,再食雪糕,之後先將雪糕撈入湯食麵,雪糕筒浸湯腍咗之後有腐皮口感湯底同雪糕都好重柚子味,湯底原本會有少少偏鹹,覺得撈左雪糕之後鹹淡啱啱好。有鹹甜鹹甜嘅味道又幾清新,味道都比想像中夾。🌟花生醬味雪糕拉麵🥜🍦 🍜 $98想甜嚐甜既花生醬味雪糕加上一生懸麵特製辛辣湯底拉麵。呢款個湯底真係幾麻辣,加咗雪糕之後辣度會變淡少少,真係幾香花生味,覺得都有啲似擔擔麵。辣辣地都幾開胃。拉麵可以選擇軟硬,但我覺得標準啱啱好。🌟燒餃子、章魚燒除咗雪糕拉麵同沾面外都有提供小食味道都正常,比較鍾意餃子外皮煎到香脆咁📍一生懸麵旺角通菜街73號地下荃灣眾安街
一生懸麵 @issyoukenmen

🌟柚子雪糕拉麵🍊🍦🍜 $98

🌟花生醬味雪糕拉麵🥜🍦 🍜 $98

🌟燒餃子、章魚燒
除咗雪糕拉麵同沾面外都有提供小食
味道都正常,比較鍾意餃子外皮煎到香脆咁

📍一生懸麵
荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3012號舖
九龍灣牛頭角道 3 號 得 寶 商場 地下 121 號 舖
2022-09-27 42 浏览
一生懸麵嘅拉麵不嬲都好多朋友仔推介,不時都會係門外有人龍。早排更推出左限定雪糕拉麵,非常有創意😆。今次去咗旺角店一嘗呢個獨特嘅拉麵。柚子雪糕拉麵 $98 🏖️仲夏期間限定-由桔仔乳酪味雪糕+柚子豚骨湯底拉麵嘅fusion 混合。創意度爆燈呀~唔同味道集一身。湯底飲落淡淡清香柚子加上豚骨湯濃郁,幾開胃清爽下。-食咗幾啖雪糕🍦,就將佢沉入湯中。湯底變得更綿滑,酸酸甜甜好特別。成個麵味道變得好豐富,而且個雪糕筒浸左陣食落係腐皮口感,趣味十足。海老沾麵 $97-沾麵湯汁放滿大量櫻花蝦🦐,聞落好香濃又鮮,將拉麵浸都好掛湯同啖啖櫻花蝦,食落都幾濃味,喜歡重口味朋友仔可以選擇。配料仲有基本叉燒同溏心蛋🥚配撘,麵份量都好夠!

柚子雪糕拉麵 $98 🏖️仲夏期間限定

海老沾麵 $97