2013-05-09
7/1/2013 APM 一杯今日約左好紙美喺觀塘食順便慶祝生日~~唔知係咪而家時興食飯分時段~間間舖頭唔理係咪做放題都好,都話要分時段~食飯要限時限刻,感覺真係几老土~! 諗住呢間會好D~居然都唔例外~咩事先~~~不過紙美好想試呢間,所以都就一就佢LA!!! 電話BOK 枱問生日的話有冇特別OFFER~服務員話冇喎~~算LA~都係問一句~! 去到因為BOOK 左枱唔洗等就即時入得~非常好~! 當時店入面唔算多人~所以可以揀個心儀的位置~舖頭地方算大,一D都唔焗捒,感覺好舒服~!服務員感覺好NICE~而且茶水落單效率都快~!對餐牌款式都好了解~!! 我地好快落到單~芝士白飯魚燒 – 好好味的小食~薄薄地香香地濃濃地硊硊地,食落淡淡的芝士配合埋D魚肉,取啱拎黎佐酒~清酒石頭窩煮蜆 – D酒味真係好清,聞到飲唔出~又唔會太濃搶過D蜆肉既鮮味,蜆肉都算大隻,粒粒都有肉,唔會得個桔~!廚師推介壽司拼 – 整體魚生食落真係好新鮮~大細適中,壽司飯冇咩醋味,可能佢唔記得酒醋~!當我地問個落單問個服務員’ 廚師推介’今日有乜野款,佢就答我地D壽司已經係SET好晒,照餐牌上面果D,唔會轉,咁我地覺得O
間間舖頭唔理係咪做放題都好,都話要分時段~
我地好快落到單~
芝士白飯魚燒 – 好好味的小食~薄薄地香香地濃濃地硊硊地,
食落淡淡的芝士配合埋D魚肉,取啱拎黎佐酒~
當我地問個落單問個服務員’ 廚師推介’今日有乜野款,佢就答我地D壽司已經係SET好晒,照餐牌上面果D,唔會轉,咁我地覺得OK LA~先點左一次~因為我想食個海胆壽司,所以就點多次~點知到第二次上枱果陣居然冇左海胆壽司喎~!!! 咁我地就問返那個服務員LA!! 佢支吾其詞之後企左喺到~就有個睇落高級少少的過黎了解,居然話海胆賣晒,所以轉左第二款~!! 吓~咁我覺得唔係咁囉~~佢冇晒又唔講~咁我地可能唔要呢~~如果唔係睇在紙美生日份上,衰格的我一定會退左佢~~!!呢一下成餐飯最唔開心的污點~~
泡菜腩肉豆腐煮 – 切頭以為好似泡菜湯窩咁上下~原來係咁結身~食落夠熱,但感覺唔會太強~三種味道都好自我~豆腐同豬肉同D汁好似唔啱啱先撈埋煮兩煮咁 ~_~ 麻麻地
關西燒二品 – 舖頭其中一項主打菜~可能我個人對餅類唔算太熱衷,所以我覺得佢質感太’重’,開頭睇落真係几過穩~不過食落又唔覺得咩咁特別.,燒米餅包住D菜加兩款自選材料, 自選材料如果唔係揀D好重口味既,食落時會比佢出面D醬汁掩蓋!! 上層有少少芝士同紫菜,不過入口又唔係咁食得出~我個人覺得如果佢出面D醬汁少返D,再煎耐少少,令到D濃脆感覺多返D會好好多~~
其後仲點左燒三文魚同燒鷄軟骨串 – 燒物感覺一般,唔算太特別,加少少七味粉會好好多~!!
南非紅酒係因為好紙美之前JOIN左佢地會員,所以有得送~!雖然話係贈品,不過不失~!!助下慶都好啊~
又食又傾真係好開心~!雖然開頭話只可以坐兩個鐘,可能冇人等位,所以佢都冇趕我地走~!!
到我地醒覺時,已經坐左差唔多三個鐘了~!!
總括黎講 : 食物方面視覺效果良好,但味道一般!整體(如舖頭唔多客人的話)感覺好舒服~!個人唔會主動再黎,如果朋友建議都唔會反對~!