2020-09-12 39 浏览
心血來潮好想食壽司🍣之前見呢間鋪頭都幾多食客幫襯,食過非常抵食,壽司大大件,今晚晚餐就係你啦!相機食先🙋🏻‍♀️我今晚食左4件蟹籽壽司,叫左芝士脆炸豬扒反卷$56同埋天婦羅蝦反卷$56,反卷同其他卷物不同之處係:反卷係壽司飯包出面而紫菜在中間~覺得幾特別所以點黎試一試,無點錯,真係好好味😋蟹子壽司都10分足料,超多蟹籽,魚生亦都新鮮,海鰻壽司好有口感呢度真係照顧到好多客人的需要,如果是食素,餐牌會有蔬菜的標記係前面以作識別;又照顧到我呢啲大胃王,食完捧住個肚返去,大滿足,呢度絕對值得黎食而家做緊大優惠,送客人罐裝飲品,我地揀左coke zero, 唔知呢個優惠做到幾時,要去食就快啦~覺得超抵🥰~

2020-09-12 25 浏览
我真係好耐好耐冇食過日本野了,超級掛住,我哋今日最主要叫嘅係壽司、卷物、串燒,其他未試 呢度主打相撲壽司,飯量很多,如果食唔晒飯可以叫少飯~我就覺得飯量多之餘料都唔少,例如我叫赤貝壽司都有兩片赤貝係上面~足料👍🏻👍🏻長長的海鰻左起:吞拿魚赤身➡️油甘魚➡️赤貝➡️象拔蚌➡️帆立貝右邊三款好好吃呢❤️呢度的侍應服務非常好,擺低壽司之後仲會講壽司是什麼款式👍🏻左起:蟹子➡️加拿大海膽➡️海膽➡️蟹膏我就覺得右二嘅海膽最得我心!好鮮甜😍😍必點卷物超抵食,炸豬扒好厚仲有三大嚿最後仲送凍番薯糖水,糖水款式經常轉換,有新鮮感,通常七點幾之後就有得食~總括來講呢度性價比好高,服務貼心,又多優惠,滿分💯

長長的海鰻
海鰻壽司

左起:吞拿魚赤身➡️油甘魚➡️赤貝➡️象拔蚌➡️帆立貝
右邊三款好好吃呢❤️

呢度的侍應服務非常好,擺低壽司之後仲會講壽司是什麼款式👍🏻
左起:蟹子➡️加拿大海膽➡️海膽➡️蟹膏
我就覺得右二嘅海膽最得我心!好鮮甜😍😍必點
芝士脆炸豬扒反卷

卷物超抵食,炸豬扒好厚仲有三大嚿
天婦羅蝦反卷
番薯糖水

最後仲送凍番薯糖水糖水款式經常轉換,有新鮮感,通常七點幾之後就有得食~

總括來講呢度性價比好高,服務貼心,又多優惠,滿分💯
燒鰻魚壽司
  • 海膽壽司
  • 帆立貝壽司
  • 天婦羅蝦反卷
2020-09-12 40 浏览
限聚令放寬,又係時候出去覓食啦今次食日本野,呢間餐廳食物款式五花八門,壽司、串燒、鍋物、手卷、小食、日式沙律、丼飯,真係要咩有咩超推介佢哋既超人氣大割引,因為真係抵食到不得了🙈串燒:燒茄子,牛舌同雞腎,必點燒茄子,醬汁好到位,好味大割引: 海膽一板,質感綿滑,$68真係好抵食;另外仲叫左個刺身,款款都有啲,三文魚、油金魚、北寄貝、仲有螺肉添,全部都好新鮮👍🏻鹿兒島豚肉蜆肉鍋:配料非常足,有豆腐冬菇同娃娃菜,而且顯肉非常多,一啲都冇偷工減料,食得好滿足壽司🍣:叫咗幾款,火炙左口魚裙邊壽司,魚油香濃,魚肉大大塊,食完回味無窮;燒鰻魚壽司,條鰻魚又係大大條,啖啖肉👍🏻呢兩款壽司真係必點!提提大家,呢部手機係叫做相撲壽司,飯嘅份量有返咁上下,如果大家想減少飯嘅份量絕對冇問題,落單嘅時候同侍應講聲就得啦☺️餐廳為咗慶祝限聚令放寬,晚上有糖食,仲送汽水飲添,真係開心🥳呢間餐飯食物好,服務好,環境又大,坐得又舒適,真係非常推薦,大家經過嘅時候可以入嚟一試
限聚令放寬,又係時候出去覓食啦

超推介佢哋既超人氣大割引,因為真係抵食到不得了🙈

串燒:燒茄子,牛舌同雞腎,必點燒茄子,醬汁好到位,好味

• 超值大割引
  • 海膽
  • 炙燒左口魚裙邊壽司
  • 燒茄子
2020-09-12 32 浏览
今日同朋友去咗觀塘附近仲有公司喺觀塘附近,佢話呢間日本野平時食晏都覺得唔錯,今次就同我黎食晚飯呢間日本餐廳喺3樓,地方好大,坐得好舒服食物款式真係超多,有刺身,壽司,鍋物,燒物,串燒,日式料理, 足足填滿左兩版紙叫咗個刺身同海膽:呢度刺身做緊特價,只係$48就有晒三文魚,油甘魚,帶子,北寄貝,翡翠螺;一板海膽只係$68,啲刺身仲要好新鮮添,真係超抵食仲叫咗壽司:蟹籽,燒左口魚裙邊,雜錦魚生碎,鰻魚:一上枱,我終於知道咩係相撲壽司,真係好大件,唔止舊飯大,連啲食材都好大件,佢嘅紫菜都依然係好脆,真係抵讚鹿兒島豚肉蜆肉鍋:呢個份量又係超足料,仲有唔同嘅湯底揀,又可以加配烏冬,豚肉都幾嫩,蜆都幾大隻同清甜仲有值得一讚嘅係店員嘅服務,佢會推介有啲乜嘢新鮮嘅食材,仲有佢會溫馨提示佢哋嘅壽司係相撲壽司比較大件,提醒我哋可以唔使嗌咁多,疫情期間仲送汽水同糖水總括來講呢間餐廳真係性價比超高
今日同朋友去咗觀塘附近

呢間日本餐廳喺3樓,地方好大,坐得好舒服

食物款式真係超多,有刺身壽司,鍋物,燒物,串燒,日式料理, 足足填滿左兩版紙

總括來講呢間餐廳真係性價比超高

2020-09-04 58 浏览
今日去觀塘電頭髮 ,之後好想食壽司,見到周圍都有幾多選擇 ,上網睇下呢間性價比高, 所以就入嚟試下先 ! 呢度個位置比較近牛頭角地鐵站 , 都幾易搵到。。首先叫咗個火焰三文魚壽司 ,個三文魚超長,堅抵食! 再來一個牛油果反捲, 牛油果份量都多,一啖一啖咬落去十分有滿足感 小食有好多選擇,我就叫咗冬菇同埋甜蕃薯。。。。。燒冬菇非常香, 冬菇嘅香氣湧入口腔超正。。 甜蕃薯番薯味濃郁,味甜甜的,是我的最愛。。。。。。呢度嘅環境不錯,地方夠大,中間有棵櫻花樹,很有日本的感覺 是同朋友聚餐的一個好好嘅選擇

首先叫咗個火焰三文魚壽司 ,個三文魚超長,堅抵食!

小食有好多選擇,我就叫咗冬菇同埋甜蕃薯。。。。。

呢度嘅環境不錯,地方夠大,中間有棵櫻花樹,很有日本的感覺
是同朋友聚餐的一個好好嘅選擇

2020-09-04 42 浏览
今日去觀塘見個客, 好少出觀塘都唔知食咩好。 客人介紹我去呢間 叫做一本食堂的 日本餐廳呢度環境寬敞, 地方好大, 張枱也偏大,坐得十分舒適。 每張枱都有圍板隔住, 衛生良好, 感覺衛生安全。最特別嘅地方,係餐廳嘅中間有開櫻花樹, 而家冇得去日本 去啲有情調嘅地方食日本餐就最好不過呢 。今日我哋個lunch叫咗 :鮮帶子刺身 帶子刺身十分新鮮, 味道鮮甜壽司叫了劍魚腩手卷,牛油果飯卷劍魚腩好厚身, 口感十分豐富。我最喜歡吃牛油果飯卷, 牛油果配上飯卷簡直是絕配 。壽司全部好大份, 性價比超高。日式叉燒拉麵 朋友係拉麵控,咁一定叫個拉麵呢! 呢度嘅日式叉燒拉麵當然唔係好似拉麵專門店 一樣,不過佢嘅豬骨湯底, 味道都非常濃郁!配合埋彈牙的拉麵同爽口嘅叉燒, 都係唔錯嘅選擇!去日式餐廳食天婦羅一定冇得輸。 天婦羅炸得非常香脆, 食完唔夠喉仲想叫多一碟呢度地方寬敞,環境好 ,係個傾計嘅好地方。服務員態度親切, 禮貌也不錯 。性價比高嘅地方當然會再來。。。。。。。

今日我哋個lunch叫咗 :
鮮帶子刺身

帶子刺身十分新鮮, 味道鮮甜

壽司叫了劍魚腩手卷,牛油果飯卷

日式叉燒拉麵

去日式餐廳食天婦羅一定冇得輸。

天婦羅炸得非常香脆, 食完唔夠喉仲想叫多一碟

2020-07-16
經同事介紹公司附近開了家樓上日式食堂,價錢貼地,又多選擇。其實主要想吃刺身,星期五的晚上就到那邊買些加料回去吃。食物種類及款式繁多,基本的日本料理都涵蓋了,刺身、壽司、手卷、拉麵、烏冬、日式炒飯、燒物、鍋物、天婦羅等,數之不盡,真是蠻多選擇。整體平價有質素之性價比高的日本料理食堂。下次再過來一試他們的熟食。這個餐牌很吸引,全部主要點的都是特價優惠。吞拿魚、立魚、甜蝦、海膽、北極翡翠螺:毫不欺場的刺身拼盤。以為是薄片刺身,沒想到刺身新鮮,每片都是厚切大片,肉質結實,富有彈性。海膽刺身(原板):意想不到的價錢,平日原板的份量起碼二百元左右。份量不算多,海膽以原塊木板呈上,逐片小塊排列起來,味道濃郁新鮮,回到家配白飯一起吃,加上這個價錢,值得一點!珍寶赤蝦:蝦迷的我,當然不會錯過這巨型的大蝦。蝦肉鮮甜,蝦頭非常飽滿大隻。
經同事介紹公司附近開了家樓上日式食堂,價錢貼地,又多選擇。
其實主要想吃刺身,星期五的晚上就到那邊買些加料回去吃。食物種類及款式繁多,基本的日本料理都涵蓋了,刺身壽司、手卷、拉麵、烏冬、日式炒飯、燒物、鍋物、天婦羅等,數之不盡,真是蠻多選擇。
2020-07-27 90 浏览
外賣指定午餐$31就食到!原板海膽都只係$68!仲有時令生蠔🦪同A5和牛壽司,全部空運到港!保證新鮮💕堂食仲免加一!好多優惠,記住去到睇下塊黑板有咩着數!午市套餐 特級肥牛烏冬肥牛有好多塊,而且大大碗!豬骨湯底濃濃的。如果烏冬再軟身啲,會更入味。日本磯煮鮑魚壽司,鵝肝壽司, 海膽壽司份量十足,鮑魚好有彈性,鵝肝入口即溶,海膽非常甘甜,全部都好好食,冇得挑剔。小食 網燒雞泡魚乾當餐前零食👍🏻乾身,好重魚味,脆卜卜~令我胃口大開!串燒 🍢鹽燒雞軟骨串相對地比較細串。香脆可口,不過比較淡味,下次叫蒜香,應該更美味~環境非常寬敞,乾淨,仲有好多位置比人打卡🥳

堂食仲免加一!好多優惠,記住去到睇下塊黑板有咩着數!

午市套餐 特級肥牛烏冬
日本磯煮鮑魚壽司,鵝肝壽司, 海膽壽司
小食 網燒雞泡魚乾
當餐前零食👍🏻乾身,好重魚味,脆卜卜~令我胃口大開!
串燒 🍢鹽燒雞軟骨串
環境非常寬敞,乾淨,仲有好多位置比人打卡🥳
2020-07-26 66 浏览
收工時經過鴻圖道,咁岩見到門外有一大橫額就俾佢吸引左入去!原來食日本野,上到去睇下餐牌有咩岩食外賣返屋企慢慢嘆先!去到有個長髮店員姐姐,好有禮貌,又叫我坐底慢慢揀!我見有海膽一板都係$68,仲有生蠔13蚊隻,珍寶赤蝦9蚊,一於試試。原來呢度叫丼飯或者定食,都奉送麵豉湯、糖水及汽水!之後店員姐姐好詳細講解,因為呢到d壽司係相撲壽司,飯會大件啲,如果細食嘅,可以叫佢少飯都得!宜家甘有耐性真係少有,要讚呀。啲生蠔,赤蝦同海膽,估唔到仲keep到好新鮮鮮,以呢個價錢好抵食!下次會叫多d生蠔同赤蝦先得!個丼飯好足料,有三文魚,吞拿魚,赤蝦,帶子,油甘魚,蛋,蟹柳 。食材一啲都唔hea,大大件又新鮮!呢間有驚喜,會keep住幫襯!
收工時經過鴻圖道,咁岩見到門外有一大橫額就俾佢吸引左入去!

原來食日本野,上到去睇下餐牌有咩岩食外賣返屋企慢慢嘆先!

去到有個長髮店員姐姐,好有禮貌,又叫我坐底慢慢揀!

原來呢度叫丼飯或者定食,都奉送麵豉湯、糖水及汽水!

呢間有驚喜,會keep住幫襯!

• 魚生丼
  • 生蠔
  • 海膽
2020-07-25 61 浏览
真係要講句,觀塘真係好多好野食,今日比我搵到間日本野,唔單止好味,仲幾抵食添。就係呢間一本食堂,佢近牛頭角地鐵站。原本今日約好哂朋友黎堂食,點知限食令要改做外賣。唔緊要啦,因為晚市外賣仲抵,滿一百蚊仲有9折。餐廳好大,又超日本風,天花用好多日本燈籠,日本傘裝飾,牆身又有好多櫻花,如果堂食一定舒服寫字意。呢度啲份量,真係大大件,相樸手份量,唔怪得叫相樸壽司。店員姐姐提醒,如果食過覺得飯既份量太多,可以叫少飯。呢度所有魚生,刺身都好新鮮,叫丼飯或者定食嗰啲唔止有汽水送 ,仲有麵豉湯同糖水送。個麵豉湯唔太咸,啱哂我口味。呢度仲有樣野正,有生蠔食,都係13蚊隻,大大甜蝦都係9蚊咋。真係食過翻尋味, 一定會再黎。

呢度啲份量,真係大大件,相樸手份量

真係食過翻尋味, 一定會再黎。

• 魚生丼
  • 生蠔
不熟悉這一帶的人可能會覺得有點難找,一來在樓上店,二來附近都是那些工廠大廈,不太顯眼。我也是有一次在附近拿了單張,再過來的。鹽燒日本多春魚多春魚肚中有滿滿的魚籽,不過可能因運送過程放久了,魚不太脆口。汁燒帆立貝帆立貝細細粒,有嚼勁,但個人認為上面的燒汁跟帆立貝味道不太搭配,反而蓋過有點本身帆立貝之味。大和牛粒 骰子形狀的一口牛肉粒,香濃牛味肉質結實。蒜蓉焗半殼蠔較喜歡滿是蒜泥蓋面的款式,蒜香味濃,一咬下去蠔肉肉汁溢出。北海道焗半殼蠔另一款則較芝味重,沙律醬味突出,比較飽膩。鰻魚炒飯一打開,撲鼻的和風炒飯香味,鋪面的鰹魚絲,還在舞動;飯粒炒得乾身惹味,粒粒鰻魚,豐富口感。最後外賣還奉送飲品及甜品,不過有趣的是中式甜品西米露,但味道不錯。
我也是有一次在附近拿了單張,再過來的。
鹽燒日本多春魚
汁燒帆立貝
大和牛粒
骰子形狀的一口牛肉粒,香濃牛味肉質結實。
蒜蓉焗半殼蠔
較喜歡滿是蒜泥蓋面的款式,蒜香味濃,一咬下去蠔肉肉汁溢出。
北海道焗半殼蠔
另一款則較芝味重,沙律醬味突出,比較飽膩。
鰻魚炒飯
2020-07-24 62 浏览
話說見到有間日式餐廳既外賣自取優惠勁抵呀!!!!.好多款都好吸引,折後由31蚊-52蚊~~.吸引左我地去幫襯喇﹗.點知落完order先發現餐廳非常遠遠遠呀….而家又熱又焗,行過去真係行到成身汗.揀左最最最吸引既什錦魚生飯,8折後盛惠$54。.真心超抵食,勁大盒,刺身份量比想像中多,係成盒魚生飯個面都係魚生,款式又多,有三文魚,呑拿魚,魷魚,大大隻🦐,帆立貝等,感覺食材新鮮,好好味,仲送上麵豉湯。.餐廳環境唔錯,座位都多,都幾多人幫襯,可能因為優惠實在太吸引~~!!值得去試啊!真心推介😍
話說見到有間日式餐廳既外賣自取優惠勁抵呀!!!!
好多款都好吸引,折後由31蚊-52蚊~~
吸引左我地去幫襯喇﹗
點知落完order先發現餐廳非常遠遠遠呀…
而家又熱又焗,行過去真係行到成身汗
揀左最最最吸引既什錦魚生飯,8折後盛惠$54。
2020-07-20
餐廳:一本食堂 (觀塘)地址:觀塘鴻圖道30號3樓限聚令嘅關係,依家5pm後都唔可以做堂食,放工黎到觀塘工業區嘅日本餐廳一本食堂買外賣返屋企食🥡一本食堂開左接近3️⃣個月,依家仲有開業優惠,只要係社交平台比個like或者出個post就可以免費有一件甜品或者三文魚壽司2件🍣疫情優惠指定午餐外賣有8折,最平$38就有,晚市買滿$100亦有9折,計返條數都幾抵食,分分鐘平過自己煮飯🤣見到刺身做緊大割引(特價)😍,所以叫咗兩set,分別係日本磯煮鮑魚1隻+玻璃蝦4隻+三文魚刺身1片($58),同三文魚2片+海膽1片+魷魚1片+海虎蝦2隻+希靈魚2片($58),平均黎計唔洗$10有一件,仲食到新鮮嘅海膽同鮑魚😋,外賣返屋企食當然無即食咁新鮮,但係鮮味都依然保留到,仲有6款唔同嘅set同其他多款壽司刺身比你揀鰻魚炒飯 $75呢個炒飯都幾大兜😂,兩個人share黎食都夠👫,鰻魚切成碎粒,份量都唔少,每啖都食得到鰻魚,而且加咗唔少爽口嘅蔬菜粒,睇落更多顏色之餘亦提升咗飯嘅口感值得一提嘅係佢地仲有間包房👍🏼,午市想同其他陌生人保持距離,又想一班同事幾個人食個飯順便傾偈🗣,不妨向餐廳提出要求
餐廳:一本食堂 (觀塘)
地址:觀塘鴻圖道30號3樓

見到刺身做緊大割引(特價)😍,

鰻魚炒飯 $75
呢個炒飯都幾大兜😂,兩個人share黎食都夠👫,

2020-07-23
7 分钟 (外卖自取)
前陣子去開觀塘又知道附近有間食海膽超新鮮超平嘅日本餐廳,所以就去試下。去到發覺地方好寬敞而且裝修別緻,提提大家係要搭𨋢上三樓。 佢哋嘅menu選擇極多,有定食、鍋物、拉麵烏冬、小炒王、炸物天婦羅、串燒、小食、一品料理、刺身、壽司、沙律、珍味、卷物等等…… 而且日本酒類亦都有超多種選擇,鍾意約埋三五知己吹水品日本酒,呢度係一個好地方。我點咗鹽燒油甘魚頭連鮫,原隻鰻魚飯,同埋螺肉。因為我本身唔記得咗佢係相撲特色壽司,個飯同埋魚頭都超大份,真係一個相撲手嘅份量好抵食,如果下次同朋友嚟都可以叫少d。鰻魚飯就超有鰻魚嘅鮮味而且加埋特製嘅鰻魚汁,食到停唔到口,魚頭連鮫就分量多同埋燒得好香脆,如果鍾意食魚頭嘅朋友一定要嚟試。但老闆講因為油甘魚頭連鮫唔係日日返到貨,下次嚟時就睇下大家有冇食神呀!食到最後仲會有一碗特色糖水送,每晚都有唔同嘅推出,我今晚就食雪耳芋圓糖水,好好味又係好滿足嘅一夜。同埋佢哋而家做緊promotion,一板海膽都係68蚊而且見到枱枱都有人食,下次同朋友嚟我先至再叫。
前陣子去開觀塘又知道附近有間食海膽超新鮮超平嘅日本餐廳,所以就去試下。去到發覺地方好寬敞而且裝修別緻,提提大家係要搭𨋢上三樓。 佢哋嘅menu選擇極多,有定食、鍋物、拉麵烏冬、小炒王、炸物天婦羅、串燒、小食、一品料理、刺身壽司、沙律、珍味、卷物等等…… 而且日本酒類亦都有超多種選擇,鍾意約埋三五知己吹水品日本酒,呢度係一個好地方。我點咗鹽燒油甘魚頭連鮫,原隻鰻魚飯,同埋螺肉。因為我本身唔記得咗佢係相撲特色壽司,個飯同埋魚頭都超大份,真係一個相撲手嘅份量好抵食,如果下次同朋友嚟都可以叫少d。鰻魚飯就超有鰻魚嘅鮮味而且加埋特製嘅鰻魚汁,食到停唔到口,魚頭連鮫就分量多同埋燒得好香脆,如果鍾意食魚頭嘅朋友一定要嚟試。但老闆講因為油甘魚頭連鮫唔係日日返到貨,下次嚟時就睇下大家有冇食神呀!食到最後仲會有一碗特色糖水送,每晚都有唔同嘅推出,我今晚就食雪耳芋圓糖水,好好味又係好滿足嘅一夜。
2020-07-16 1058 浏览
在觀塘/牛頭角主要食肆都集中在地鐵站附近,但其實行多兩步,已有一些抵食,又坐得舒服既餐廳,一本食堂正正就是這樣。一本食堂果然沒有錯!他們的環境十分闊絡,以日式風格佈置:有櫻花、富士山等...無得去日本都止止渴先。餐廳更十分貼心,有需要人士更可取一包口罩,共同抗疫!新開業期間,更提供不少優惠!時令生蠔 - $13/隻$13 就食到即開生蠔都算相當抵食,而且生蠔入口清爽,口感Creamy。粟米黃金沙律黃金沙律的份量份量非常大,連一個大圓碗都放得滿滿的。沙律中有青瓜絲、粟米、蟹柳、蟹籽,吃起來口感豐富,真是一道消暑、開胃的前菜。燒鰻魚定食 - $72重點當然是食燒鰻魚,鰻魚中並沒有絲毫的細骨,而且配合香甜的醬汁,吃起來濃郁粘稠的口感,真是不消一回鰻魚就被我整條吃完了。炸軟殼蟹反卷 - $62反卷份量都非常大份,咬起反卷,軟殼蟹香脆多肉,還有清爽的青瓜、蟹籽等食材,令口感更豐富。紅綠豆沙原來餐廳還有甜品贈送(每日甜品會有不同),其味道清甜冰涼,潤喉消暑,為這頓晚餐畫上完美句號。

餐廳更十分貼心,有需要人士更可取一包口罩,共同抗疫!

新開業期間,更提供不少優惠!

時令生蠔 - $13/隻

粟米黃金沙律
黃金沙律的份量份量非常大,連一個大圓碗都放得滿滿的。

燒鰻魚定食 - $72

炸軟殼蟹反卷 - $62