2019-10-19 1820 浏览
生日正日J先生安排咗去咗呢間 「すき焼 森 」食晚飯 佢極力推薦壽喜燒套餐 話食物質素高而且價錢唔算太貴 難得佢話好食 (平時問佢啲答案都係是但啦 ok啦 冇乜意見嗰隻) 當然要信佢去試吓啦⠀⠀“Dinner Courses”有三款選擇▫️Mori Omakase (每人HKD1,480起)廚師發辦套餐要提早預訂▫️Sukiyaki Set / Shabushabu Set(每位$680 可揀豬或牛)⠀⠀我哋兩個每人叫咗一份牛壽喜燒 落單嘅時候店員會問我哋有咩係唔食嘅 方便佢哋作出安排 呢方面確實係幾細心⠀⠀前菜有三款: 甜番薯 菠菜 魚子壽司蒸物: 茶碗蒸 細細碗但好足料 香菇鋪滿喺蒸蛋上面 蒸蛋口感非常嫩滑啊蔬菜: 有冬菇 豆腐 洋蔥 䈮蒻絲 蔬菜等牛肉: 師傅話牛肉喺嚟自三個部位 - 肉眼 肩位 西冷位 由肥到瘦咁食 味道就由啖到濃⠀⠀啲食物放晒喺枱唔識煮?唔緊要! 每一枱都會有位師傅煮野菜同埋牛肉俾客人食 首先會煮啲菜跟住煮牛肉之後再煮菜同埋牛肉 師傅邊煮邊同我哋介紹食材 話所有食材都好新鲜同埋來自日本 又推介我哋食第一啖牛肉時唔好沾雞蛋汁 以便品賞到鮮牛肉嘅味道 食完蔬菜同埋牛肉
“Dinner Courses”有三款選擇
▫️Mori Omakase (每人HKD1,480起)
廚師發辦套餐要提早預訂
(每位$680 可揀豬或牛)
前菜有三款: 甜番薯 菠菜 魚子壽司
蔬菜: 有冬菇 豆腐 洋蔥 䈮蒻絲 蔬菜等
⠀⠀
啲食物放晒喺枱唔識煮?唔緊要! 每一枱都會有位師傅煮野菜同埋牛肉俾客人食 首先會煮啲菜跟住煮牛肉之後再煮菜同埋牛肉 師傅邊煮邊同我哋介紹食材 話所有食材都好新鲜同埋來自日本 又推介我哋食第一啖牛肉時唔好沾雞蛋汁 以便品賞到鮮牛肉嘅味道 食完蔬菜同埋牛肉後 師傅就開始煮滑蛋牛肉飯喇 食前記得將雞蛋/牛肉同埋白飯搞混先好食呀
⠀⠀
我想講呢一個壽喜燒餐每一款食物都好好味 真係同我係日本食個差唔多 係我喺香港食過最好味嘅壽喜燒😋
2019-09-18 1678 浏览
由細到大我都好鍾意食Sukiyaki,記得細細個嗰陣屋企成日都會係啲日式超級市場買啲Sukiyaki汁執返嚟打邊爐,加啲牛肉、蒟蒻、蔬菜咁樣就已經覺得好好味。上年心血來潮,搵吓香港有邊度好食嘅又正宗嘅sukiyaki,結果見到有人介紹Sukiyaki mori,去完覺得好好食。前嗰排於是就是令一間sukiyakimori,其實都係喺轉角,不過今次setting就唔同啲,似係omakase廚師發板嘅長枱。入到去唔使諗同個朋友就即刻叫咗個Sukiyaki嘅set。首先佢嚟咗一個前菜,大概係有啲蘆筍同其他蔬菜,蔬菜應該係日本產,由於係冷盤,所以都幾refreshing,加上陣間要食壽喜燒,所以啲菜都啱清下個口。之後嚟一個海膽嘅茶碗蒸。海膽味道濃郁,再加埋少少昆布嘅高湯,個味道都幾夾。茶碗蒸好滑,細細碗唔會覺得好滯。之後就係主菜壽喜燒啦。個師傅話啲牛係由佐賀嚟,見到塊牛肉啲紋應該都好肥美,我估應該都有A4級。個師傅會係你面前幫你煮壽喜燒。基本上正宗嘅做法同平時食嘅唔同,佢唔係好似打邊爐咁樣落晒啲汁落去。佢會用牛嘅脂肪起一起個pan,之後再煎牛。然後咁上下嘅時候就會落少少Sukiyaki嘅甜豉油

個師傅會係你面前幫你煮壽喜燒。基本上正宗嘅做法同平時食嘅唔同,佢唔係好似打邊爐咁樣落晒啲汁落去。佢會用牛嘅脂肪起一起個pan,之後再煎牛。然後咁上下嘅時候就會落少少Sukiyaki嘅甜豉油,再加埋一啲糖落去煮。煮出嚟之後, 食客面前會有一碗打匀左嘅日本蛋。咁你就可以將熟左隻牛擺落蛋汁入面再攞返上嚟食。

同時間佢會幫你煮埋蔬菜,包括有啲春菊、蒟蒻、洋蔥、冬菇等等。基本上成個過程大概會用20至30分鐘。提一提大家,白飯係任裝嘅,不過就唔好食咁多住,因為後面仲有個重頭戲。

之後師傅會問你飽唔飽,如果你好唔飽嘅話,佢就會整一個和牛碎煎蛋配飯俾你食。基本上就係佢會用返個pan煎個蛋再加少少碎咗嘅和牛舖落飯面俾你食。味道非常之好,因為佢用日本蛋,蛋味好濃郁。再加埋佢用和牛,非常肥美,雖然牛味就冇咁重,但係配上蛋加埋日本白飯,味道絕佳,亦都好滿足。

最後有甜品三款。首先有一個厥餅,味道唔錯,但唔算好驚喜。另外仲有一個奶凍,奶味濃郁。最驚喜係有一舊由宮崎嚟嘅芒果,應該係平時你見到紅色嗰種芒果。宮崎嘅芒果我第一次食,唔算係好甜嗰種,算幾清新,但係芒果味亦都頗重。我本身唔太食芒果,嫌味道太甜,但係呢一個宮崎芒果我非常鍾意。

總括嚟講呢間壽喜燒嘅味道非常之好,師傅亦非常有心,有時會聊你講嘢。服務方面亦非常之好,佢會好照顧你夠唔夠飽,再加上客人比較少,所以服務非常周到。
2019-06-07
  • 壽喜燒
2019-09-18 1186 浏览
香港有得食壽喜燒既餐廳無乜幾間,而且要比較出色既一定莫過於中環既Sukiyaki Mori!/本身諗住同男朋友叫Sukiyaki同Shabushabu Set各一,不過最尾都係叫佐兩個牛既Sukiyaki。/前菜枝豆、凍番茄仔、醬油昆布啫喱,酸酸甜甜十分開胃,仲可以俾大家清下個味蕾。/蒸物海苔海膽茶碗蒸,滑嘟嘟既蛋蒸得岩岩好呀再加埋個海膽一齊食,好鮮甜🤤/Sukiyaki 牛係用佐近江A5和牛,牛既脂肪比例好平均。肉眼西冷肩夾煮出黎既味道好濃郁,而且咬口感好軟熟,唔會好韌。如果覺得牛肉太濃味沾d日本蛋漿食,相對食落會淡味佐不過肉質就滑佐~/御飯有飯或者烏冬俾大家揀,本人強烈推介大家揀前者,因為係滑蛋和牛飯黎架🐮🥚🍚唔太大碗份量岩岩好,蛋再混合埋細緻既蔥花一齊,好香!/Dessert北海道奶凍配上芒果醬同黃豆粉蕨餅。奶凍又係無得輸,勁香滑😋/總括而言:餐廳既環境已經好雅緻,感覺舒服。而係食物方面師傅會因應客人對肉質既生熟程度而作調節,細心位值得加分!每個部位既牛肉都各有特色。而且白飯任裝,作為飯桶既男朋友佢話今餐食得大滿足呀🥰

前菜
海苔海膽茶碗蒸

蒸物
近江A4和牛

Sukiyaki
滑蛋和牛飯

御飯

Dessert
北海道奶凍配上芒果醬同黃豆粉蕨餅。奶凍又係無得輸,勁香滑😋
近江A4和牛
滑蛋和牛飯
2019-08-18 1266 浏览
HAPPY FRIDAY 緊係要對自己好d,所以專登係中環搵左間食尼間餐廳食。地方好易搵到,同埋可以提早訂位。環境唔錯,好有私人空間,好岩一班朋友一齊食飯。叫左 beef sukiyaki 同埋 pork shabushabu作為主菜。上主菜之前會有沙津食先,沙津既質素就好一般。牛sukiyaki 望落就一百分,牛肉望下去有光澤,雪花好平均。一開火無耐就有得食啦。 食落都算香口,唔係好似咬口香膠,入面仲有豆腐等等普通配菜。整體來講都算唔錯,同埋都食得飽。豬shabushabu就相對失色,肉質睇落偏淺色。個布底淡而無味只是水加一、兩塊昆布在內,之後將豬肉放在內煮都係無咩咪食到⋯最後因為中午同晚上既價錢唔差太多,而晚上menu相對多食物種類選擇。而同時都算係香港其中一個唔錯既sukiyaki餐廳!

上主菜之前會有沙津食先,沙津既質素就好一般。

整體來講都算唔錯,同埋都食得飽。

豬shabushabu就相對失色,肉質睇落偏淺色。

而同時都算係香港其中一個唔錯既sukiyaki餐廳!

2019-07-11 1120 浏览
🌟Sukiyaki (beef) $680/ppl香港比較少有既正宗關西風壽喜燒🇯🇵牛肉用上A4近江和牛🐂肉味香濃 油脂豐富 壽喜燒有廚師係面前煮好每一塊肉及所有蔬菜🥬睇佢煮既過程都好治癒🤩對牛肉生熟程度及壽喜燒味道都可以跟廚師溝通調節👌🏼喜歡的話可把牛肉沾上日本蛋汁同吃 令牛肉更滑😜不過牛味就相對會冇咁濃 及最後仲有滑蛋和牛飯 真係食到好飽!*🌟前菜-昆布海膽茶碗蒸昆布味道十分濃郁 海水鮮味衝擊了味蕾!加上鮮甜海膽同嫩滑既蒸蛋 十分有驚喜😍
🌟Sukiyaki (beef) $680/ppl

對牛肉生熟程度及壽喜燒味道都可以跟廚師溝通調節👌🏼

及最後仲有滑蛋和牛飯 真係食到好飽!

🌟前菜-昆布海膽茶碗蒸
2019-07-07 9619 浏览
今日終於去咗呢間sukiyaki mori🇯🇵,其實佢已經係我嘅bucket list入邊一段時間,今日終於食咗🥰叫咗一個sukiyaki set同shabushabu set,落單嘅時候店員同我地講sukiyaki set係佢哋嘅推介,問吓我哋會唔會兩個都揀sukiyaki,不過因為我哋都係第一次嚟,所以都想兩樣都試吓,所以就叫咗各一喇😉,另外仲可以揀牛肉🐂或者豚肉🐖,不過我同朋友都係鍾意食牛,所以就兩個set都揀咗牛喇🐮🐮每一台客都有一個師傅係你面前幫你煮👨🏻‍🍳,唔使自己落手,就可以享受到美🤗食,佢哋用嘅係日本近江牛🐂,有四個部位,包括西冷,肉眼,同埋兩款牛肩,睇相已經見到啲牛好靚啦🥰Sukiyaki用嘅係甜醬油,食落濃味d🤤, shabushabu就係清水加昆布,淡味啲,不過就可以食清楚牛嘅原味😋,啲牛肉真係十分高質,有啲入口即溶,有啲就好淋滑,好好食㗎😋掛住講啲牛,唔記得講下個set其實仲有其他嘢食添😅,首先有個沙律🥗,跟住有個紫菜海膽蒸蛋🥚,食完牛肉之後,仲有飯或者烏冬,不過強烈推介大家食sukiyaki要跟飯👍🏻👍🏻,因為會有個好正嘅滑蛋牛肉飯,真係超好食🤤🤤,最後仲有個

掛住講啲牛,唔記得講下個set其實仲有其他嘢食添😅,首先有個沙律🥗,跟住有個紫菜海膽蒸蛋🥚,食完牛肉之後,仲有飯或者烏冬,不過強烈推介大家食sukiyaki要跟飯👍🏻👍🏻,因為會有個好正嘅滑蛋牛肉飯,真係超好食🤤🤤,最後仲有個panna cotta嘅甜品,係好滿足嘅一餐呀🥰
2019-07-05
機緣巧合這半個月在中上環荷里活道工作,在蘇豪區的路上充斥著不同國籍的遊客、本地文青、亦有大大小小的畫廊、食店、酒吧。雖然店鋪資訊寫著sukiyaki森中午營業時間是12:00-15:00,但在他們對面工作的我試過14:00去已經不接單。今次就13:30 與同行的同事一起去吃午餐,mini sukiyaki beef!因最近去完日本吃淺草今畔的壽喜燒一直念念不忘,所以一直燒其他同事去食這家中午的壽喜燒,雖然這家lunch set吃壽喜燒的方式跟傳統的有點不一樣,會預先放好壽喜燒汁和蔬菜鋪底,再於客人前鋪上和牛片,其他都幾方便客人食用,而且每set牛的份量都滿多的,完全不需要擔心mini set不夠飽!不過要注意牛熟的程度,雖然和牛靚到過熟都未算變韌,但本人還是喜歡控制牛肉在剛熟的狀態在蘸蛋汁。Sukiyaki森的壽喜燒汁偏淡,但其實更加吃到牛肉本身的味道,唔靚既牛先需要用濃汁蓋過食材的味道,而且食到後頭裡面的蔬菜和烏冬都超級入味!Mini set包含前菜沙律,有主食壽喜燒、麵豉湯、飯、漬物,食完仲有甜品榛子雪糕!$280加10%整體而言算幾值得去食!做獎勵自己的午餐!

Lunch  set mini  sukiyaki  beef
  • Mini  sukiyaki  beef
2019-06-05 1320 浏览
男朋友生日,知佢好鐘意食日本既sukiyaki所以就搵咗間位中環蘇豪區既日式餐廳我地各嗌咗一份set,落單之後店員仲遞上濕毛巾比我地抺手,好體貼上菜喇~壽喜燒係由大廚幫我地煮既,咁就唔洗驚唔識煮啦牛肉係a4和牛,加上店內調配既壽喜燒醬汁,非常吸引點咗蛋汁令和牛更加香滑食物既味道同日本既一樣,質素同價錢非常合理
男朋友生日,知佢好鐘意食日本既sukiyaki

所以就搵咗間位中環蘇豪區既日式餐廳

上菜喇~

壽喜燒係由大廚幫我地煮既,咁就唔洗驚唔識煮啦

牛肉係a4和牛,加上店內調配既壽喜燒醬汁,非常吸引

點咗蛋汁令和牛更加香滑

食物既味道同日本既一樣,質素同價錢非常合理
2018-10-23
庆祝纪念
生日
2019-05-05 1736 浏览
老老實實係香港地食壽喜燒既餐廳都真係無幾間🤔,難得今次仲要搵到間咁有水準既👍🏼🤩!餐廳用既近江A4和牛🐂油花細緻,均勻,而且食落去牛油多但唔膩😋(沾埋蛋漿食口感更加幼滑嫩口🥚)。而蔬菜方面我個人最喜歡既就係個春菊🥬,佢其實同茼蒿屬同類而且味道亦都十分相似,所以如果係仲意食茼蒿既你一定會想試下佢地既春菊🤤。而最後既滑蛋牛肉飯🍚可以話為呢餐畫上完美既句號啊,蛋既口感細滑加上牛肉腍滑肉味濃,完美配搭😝!仲意食牛既你地一定要黎試下啊!😍
午餐
2019-04-30 5776 浏览
久不久便會掛住這家店的壽喜燒午餐。今天不用上班,特意到訪encore一下。餐廳的裝潢依舊,以自然木色為主,配以球型吊燈。而且分別設有吧座及檯座,感覺雅緻舒適。有聞他們另設新店,主打師傅為客人烹煮壽喜燒。而且那師傅是來自日本本店,下次一定要試試看。Mini sukiyaki $280(牛)沙律口感清爽又輕盈,正好作為壽喜燒的開胃菜這迷你壽喜燒和他們的壽喜燒價格相距兩倍,然而這壽喜燒的牛肉比較細片,而且沒有各種部位選擇,亦沒有師傅為你即場烹煮。但我就是喜歡它價格相對的相宜,而份量對我來說是剛剛好,所以久不久我便會重訪。這迷你壽喜燒十分吸引,嫩紅的曰本近江牛堆成小山,真叫人心動。和牛牛肉入口軟嫩,雖沒有A5的入口即溶,但即使煮到全熟,仍然保持脂香嫩口,充滿肉香,加上日本旦汁,牛肉更為滑潤,味道更為豐腴,配上香軟的日本白米飯,正呀!除了靚和牛外,還有豆腐、椰菜和烏冬等等,十分飽足。最欣賞這自家調製的壽喜燒湯底,味道既有醬油的甘醇甜香,帶出牛肉的鮮美,又沒有過於甜膩,好吃!飯後甜品或餐飲二選一。咖啡是即磨咖啡,入口幾甘香唔苦。而綠茶雪糕的質量唔錯,入口軟滑creamy, 唔會水汪汪。雖然多次到訪

餐廳的裝潢依舊,以自然木色為主,配以球型吊燈。
而且分別設有吧座及檯座,感覺雅緻舒適。

Mini sukiyaki $280(牛)

沙律口感清爽又輕盈,正好作為壽喜燒的開胃菜

和牛牛肉入口軟嫩,

飯後甜品或餐飲二選一。咖啡是即磨咖啡,入口幾甘香唔苦。
而綠茶雪糕的質量唔錯,入口軟滑creamy, 唔會水汪汪。

雖然多次到訪,水準依舊,永無失望。下次要試試新店由師傅主理的壽喜燒有何不同。
午餐
【 中環正宗日本關西壽喜燒(Sukiyaki) 】 日本大廚為客人親自烹調,A4日本牛, 壽喜燒醬汁與牛煎煮 肉質不但鬆化軟綿 還保持有咬口 蘸上蛋漿 脂肪 不斷噴出 舌尖上的享受 物超所值最後以牛雞蛋炒飯作結 幸福感滿滿 甜品更有奶凍和麻糬 與去了日本旅遊 無異整體來說 好難得係香港食到高質和牛 而且師傅又會係你面前親自煮 睇落好過癮 靜靜地享受生日晚餐 680$+10% 一位🖇 すき焼 森 (中環) @sukiyaki_mori 📍中環蘇豪荷李活道66號LG層 📞 28336032 (request for bar tables)⏰ 12:00-15:00, 18:00-23:00
【 中環正宗日本關西壽喜燒(Sukiyaki) 】

⏰ 12:00-15:00, 18:00-23:00
訂台前一心以為係食關西風格既壽喜燒所以我地一行2人一個點壽喜燒一個點shabushabu點知食物一上台像火鍋一樣既既setting而友人既shabushabu就像正常啦可能是因為我點的是lunch set (價錢較平)吧當然店員又唔會解釋啦 我又懶得問所以就接受現實 有咩食咩了星期六中午 店內人靠少12點去到 師傅們仍在準備食物看到佢地如何準備食物 見到食材都是日本材料 不過始終係香港人師傅 所以佢地對食物既處理方法跟日本人是有分別好啦 食物上店聞到醬油味已急不及待等啲肉熟一熟馬上點上雞蛋汁食得出肉質跟平時食到既豬肉有唔到但因醬汁味太搶 基本上是食醬油友人的shabushabu是水中加了昆布終於食得出肉的鮮味飯後甜品是開心果雪糕整餐飯完美結束以人均200元來說是在香港食到甘既質素說是很合理如果要我比5xx食既話 就心理上會有點唔平均插曲食物未上台前 突然有隻小蟲在台上行過我一手就解決左佢了之前有一食評都有過有小蟲希望店方可以改善一下
訂台前一心以為係食關西風格既壽喜燒

我一手就解決左佢了
之前有一食評都有過有小蟲
希望店方可以改善一下

2018-11-21 4181 浏览
中環都有不少的日本餐廳,而且都十分有質素,今次我就和朋友訂了一間之前她說食過不錯的小店。入到去以木色為主十分舒服,而且仲有師傅即時制作食物,即時心心眼,坐下待應都好快比茶和餐牌我地,最後就叫套餐來吃!~食完勁滿足又滿意!!前菜:(上面)醬油啫喱(下面)茄子/青椒/柚子皮,味道十分特別而且不會令到主要蔬菜沒有原本味道,十分開胃。蒸蛋平時都有食都用冬菇,今次竟然食到舞茸蒸蛋,十分香,是種只有舞茸才有的獨特香和香滑濃郁十分配合。日本的牛好多人都知道十分好味道,牛肉來到見到牛肉的脂肪比例十分好,原知賀縣近江牛煮出來的味道濃郁而好軟熟,而肉眼西冷肩夾就增加了不少口感,由淡到濃,各款牛肉都十分有特色,配滑蛋飯的蛋香和滑的口感,好滿足!~ 而且有一個窩蛋牛肉飯,不太多但混合一起吃令到香度增加不少,食完真的堅飽,最後就是最愛的甜品環節:北海道奶凍配啤梨肉和青檸啫喱,兩款味道十分特出,香滑和開胃之選,而且還有生果的清香,作為整個晚餐的句號十分之好

2018-11-08 3329 浏览
這間餐廳是朋友介紹的,一直好想試。終於搵到個weekend去試佢既sukiyaki。間餐廳唔大,人小小但係員工比例出奇地多,服務非常細心又緊貼著食客的需要。可以預約師傅煮的套餐。和牛sukiyaki非常驚喜,牛肉很滑油脂分佈平均,吃得出是高級的和牛,湯底不會太甜,有日本的味道。另外叫左個燒和牛隻,反而個飯就麻麻地,牛肉有點過熟不夠嫩滑,但是味道Ok。食完飯仲欣賞到師傅好認真咁將啲牛肉切成薄片,每塊都非常平均。
2018-10-27
2018-10-08 4215 浏览
與女朋友踏入第三年週年紀念,請我來吃一頓高級關西壽喜燒,我實在好興奮又期待。她為了要訂Bar檯位,已預早一星期訂檯!位處於中環SOHO區的位置,小店有㸃隱世,但高級通常都低調,7時入內Bar檯已坐滿人,㸃了兩份Beef Set,兩杯蘋果汁。先來前菜,有柚子啫哩,豆腐蓉玉米和枝豆,擺放得像美麗的風景畫,每款食材很新鮮,柚子啫哩果味濃,甜酸開胃,玉米很甜,枝豆清新,再奉上舞茸蒸蛋,很滑很香的蛋,愛死了。吃過前菜,我期待暑師傅燒牛肉的表現show。師傅燒熱壽喜鍋,放了些牛膏來燒,鍋面鋪上一牛油脂的香,我們㸃的是知賀縣的近江牛,師傅用日本口音濃重的英文,跟我們說吃牛由淡至濃,先是牛肉眼,接著是西冷和肩㚒,每款牛部為都以一至兩款配菜,肉眼的肉質柔軟,淡淡的牛味伴以甜甜的醬汁傾出,吃一口,心都被融化了,再來的兩冷和濃味的牛肩夾,伴以香氣十足和新鮮蔬菜,當牛肉的味道,從味蕾傾瀉而出,入口融化了一刻,這種美妙極了的可口,你一定會不枉此行,待應無時無刻留意著要添茶和收拾桌面,感受到是窩心又細心的日本民風。留在鍋內的牛肉汁當然不會浪費,師傅加了豆腐,冬菇,年糕,洋蔥和䈮篛來過牛肉汁煮,配料吸收牛肉肉味甜汁

留在鍋內的牛肉汁當然不會浪費,師傅加了豆腐,冬菇,年糕,洋蔥和䈮篛來過牛肉汁煮,配料吸收牛肉肉味甜汁,真的非常美味!最後弄了個窩蛋牛肉飯,日本蛋蛋味很濃跟濃郁的近江牛合拍極,真的是沒法形容的滋味。

作結的甜品北海道奶凍配梨肉,很滑很有奶香味,梨肉清甜跟奶凍好夾,那開胃解膩的青檸啫哩也是妙極。一頓誠意又貼心的高級壽喜燒,超棒!