2024-04-05 267 views
平時食鐵板燒基本上就只會有熟食,呢間鐵板燒餐廳糅合左海鮮刺身,食嘅時候會覺得好驚喜,同時間有師傅準備時令刺身,仲有熱辣辣嘅鐵板燒🌟😍前菜有北海白粟米,咬落去清甜冇咩渣。沖繩本菇水雲,酸酸地好開胃。刺身北海道先仙鳳趾真蠔食落去酸酸地,原來系加咗青檸啫喱😀蠔味重口感幾香。油甘魚腩 超拖羅食落去好爽口,因為係腩位同時間油脂豐富,好好味呀🌟推左口魚邊壽司上面有大大嚿吞拿魚蓉,之後就係用火燒過嘅左口魚邊😳啲油脂已經滴晒落下面啲飯到,底部就係雪魚乾脆卜卜非常之好食。帆立貝用上新鮮帆立貝,屬於刺身級數超大粒勁新鮮,帆立貝做到半生熟,所以咬落去入邊仲係好軟滑,淋上新鮮海草木魚清湯。面頭加上醃過三文魚子,師傅用心處理過,所以一啲都唔腥沙巴虎蝦啲糕拎咗出嚟整成醬汁,真係超級鮮味,隻蝦好大肉質爽😳而且有彈牙感覺!美國牛 入面夾咗蔥蒜,咬落去好香好香!牛肉油花遍佈均勻,咬開見到裏面仲係非常之粉紅,牛味香。蔥蒜比例平均合適,不夠咸先點鹽,配洋蔥沙律平衡油膩。鵝肝超大件,油脂香,夾埋多士食有多重口感真心正😁炒飯屈機級數,落左黑松露😍所以好香,餐廳真係好有誠意,炒飯都係好高質

前菜

刺身
北海道先仙鳳趾真蠔
食落去酸酸地,原來系加咗青檸啫喱😀蠔味重口感幾香。

油甘魚腩
超拖羅食落去好爽口,因為係腩位同時間油脂豐富,好好味呀🌟推

左口魚邊壽司

帆立貝

沙巴虎蝦

美國牛

鵝肝
超大件,油脂香,夾埋多士食有多重口感真心正😁

炒飯
  • 黑松露蟹肉炒飯
  • 北海道帆立貝配三文魚籽
2024-01-03 998 views
Happy 2024~ 新一年開始梗係食好啲~同fd 嚟試試呢間靚景鐵板燒~一入去就見到高層24樓靚景,我哋選擇了bar枱,同大廚可以有啲交流。大廚十分細心,先詢問我哋的喜好,然後開始製作料理。季節前菜:鮟康魚肝醬,鱈魚片配白松露油。濃味的鮟康魚肝配落脆脆鱈魚片,加上白松露油點綴,食落香口之餘口感獨特。季節刺身:油甘魚腩,梭子魚。油甘魚腩厚切肥美,有鮮味。梭子魚有輕輕燒過表面,令油香更出,2款各有特色。本日精選壽司:日本同中華文化一樣,以紅色為吉祥,通紅意頭吉祥的鯛魚,在日語裡“恭喜”的發音。大廚預備了2款鯛魚壽司,十分好意頭。我比較喜歡微燒過有洋蔥汁的。沙巴虎蝦:連蝦膏汁一齊食,燒到剛剛好,非常爽口。帆立貝配鮮海苔:三文魚子是自家醃漬,食落咸中帶甘甜,帆立貝亦新鮮好味。香煎鵝肝伴藍莓醬:這款真的非常好吃,一般配黑醋會太酸太搶味,呢款配藍莓醬酸中帶甜,剛剛好。美國牛(薄燒)宮崎和牛(厚燒),我哋upgrade了其中一份為和牛,至在2款都試吓。薄燒配大量蔥及蒜片,很香口。厚燒和牛食到油脂滿滿的幸福感。櫻花蝦炒飯及炒什菜:鐵板炒飯炒到粒粒分明,用料充足,每啖都食到櫻花蝦。炒什菜配上一款自家
Happy 2024~ 新一年開始梗係食好啲~
同fd 嚟試試呢間靚景鐵板燒~

大廚十分細心,先詢問我哋的喜好,然後開始製作料理。

季節刺身:油甘魚腩,梭子魚。

沙巴虎蝦:連蝦膏汁一齊食,燒到剛剛好,非常爽口。

櫻花蝦炒飯及炒什菜:鐵板炒飯炒到粒粒分明,用料充足,每啖都食到櫻花蝦。炒什菜配上一款自家醬料,香口但不會辣,十分美味。

我哋都食到好飽,性價比超高。2024開工日第一餐食得好d, 大家都做得開心啲~
2024-01-03
  • 美國頂級牛肉
2023-12-06 67 views
朋友介紹我食呢間鐵板燒,見到最近做緊八五折,一於食返餐好嘅🤪第一次食鐵板燒以為會好多油煙,一上到去見到個環境舒服同乾淨,仲望住個海景添。 ❤️前菜 汁煮八爪魚師傅好細心叫我哋最後先食嗰個白蘿蔔,食到最後就知點解啦。 本身八爪魚煮得好林, 而且好入味,而且亦食得出佢嘅鮮味。 至於白蘿蔔,吸晒湯底嘅味道偏濃郁,如果一開頭食嘅話就食唔到八爪魚嘅鮮味。 刺身鰆魚紫蘇葉汁第一次食鰆魚 , 味道鮮甜! 師傅喺上邊燒咗燒,有少少炭燒味而且燒一燒油香飄晒出嚟,配合左上面嘅紫蘇葉汁同埋蔥花, 中和左燒魚油嘅膩,食落去反而再將鰆魚嘅鮮味帶出來。沙巴虎蝦虎蝦非常彈牙, 而且本身師傅在蝦膏煮一煮。再將佢變成醬汁淋上去, 食落去蝦膏濃郁,蝦身鮮甜。 再加少少檸檬汁中和下個油膩感。 帆立貝配鮮海苔 特色原來帆立貝下面嘅小湯底係用日本新鮮海苔整出嚟,再加埋本身帆立貝用牛油炒,湯底有少少creamy 但亦都好清新。 再加埋上面嘅三文魚子,咬落去鹹鹹地又有口感。整體睇得出道菜好花心思,味道亦配合得好好。香煎鵝肝伴藍莓醬 ❤️👍🏻食落去鵝肝仲係脆面,油脂非常豐富,一啲都唔腥。加埋自家製藍莓醬解下膩啱啱好。上面有兩粒日本黑豆

前菜 汁煮八爪魚

刺身
鰆魚紫蘇葉汁

沙巴虎蝦

帆立貝配鮮海苔 特色

香煎鵝肝伴藍莓醬 ❤️👍🏻
食落去鵝肝仲係脆面,油脂非常豐富,一啲都唔腥。加埋自家製藍莓醬解下膩啱啱好。上面有兩粒日本黑豆,食落去非常甜,而且咬落去嘅口感軟綿綿, 超級好食。 再問師父佢先話原來係用甘露嘅煮法,即係不斷用糖水煲完再煲,所以食落去先會咁軟綿綿同埋甜。 本身藍莓醬中和左鵝肝嘅油膩,最後再食埋粒黑豆,好滿足!

美國牛柳 厚燒薄燒各一
我個人鍾意薄燒多啲,薄燒裏面包咗好多青蔥,咬落去又香同青蔥配合得好好,牛肉口感非常軟熟。

炒什菜 日本調味醬
日本調味醬好特別,咬落去隨後之餘唔辣。 鹹鹹地有啲似香港XO醬,撈埋個菜食一流。
2023-12-05
$400 (Lunch)
  • 香煎鵝肝伴藍莓醬
🔥好味指數:9/10.呢間位卡天后嘅樓上餐廳專門食鐵板燒🔥特登book咗一日夜晚黑嚟撐枱腳😆餐廳舖頭面積唔大吧枱容納到大概10人左右所以記得真係要訂位!.叫左宴 Dinner Special Set $1380一位(宜家餐廳仲做緊八五折優惠🤭🤭).🔥季節前菜有2款柿+慢煮八爪魚柿非常香甜 慢煮八爪魚亦都好林好入味作為前菜係一個唔錯嘅開始~.🔥每人一隻真和令蠔超級大隻,鮮甜好creamy 😋上面亦都鋪上了有橘子啫喱 相當清新!.🔥季節刺身 (2款)吞拿魚以及梭子魚 非常新鮮,完全唔會腥.🔥燒右口魚邊身金槍魚腩手卷有別於傳統嘅手卷 沒有選用紫菜而選擇了鱈魚乾 😆口感更加豐富!.🔥帆立貝配鮮海苔帆立貝夠晒大粒 而且非常鮮甜爽口配上自家調味的海苔和三文魚子口感極佳😋😋.🔥鐵板燒沙巴虎蝦虎蝦好爽口彈牙😋廚師特別將蝦頭裏面的蝦膏製作成醬汁與蝦身一起烹煮 原汁原味🥳🥳真係超好食的一道菜🤤🤤.🔥香煎鵝肝伴藍莓醬鵝肝好好食 入口即溶 配上自家製藍莓醬 好好味🤤.🔥美國牛柳選擇了三成熟熟度剛剛好不會過熟入面包了很多蒜蔥加上小小的鹽調味 味道極佳牛柳肉味濃郁🤤🤤.🔥黑松露蟹肉炒飯有別於其他餐廳廚師特意選用原
🔥好味指數:9/10
呢間位卡天后嘅樓上餐廳
專門食鐵板燒🔥
特登book咗一日夜晚黑嚟撐枱腳😆
餐廳舖頭面積唔大
吧枱容納到大概10人左右
所以記得真係要訂位!
(宜家餐廳仲做緊八五折優惠🤭🤭)
🔥季節前菜有2款
柿+慢煮八爪魚
柿非常香甜 慢煮八爪魚亦都好林好入味
作為前菜係一個唔錯嘅開始~

🔥每人一隻真和令蠔
超級大隻,鮮甜好creamy 😋
上面亦都鋪上了有橘子啫喱 相當清新!

🔥季節刺身 (2款)
吞拿魚以及梭子魚 非常新鮮,完全唔會腥

🔥燒右口魚邊身金槍魚腩手卷

🔥黑松露蟹肉炒飯
有別於其他餐廳
廚師特意選用原粒黑松露😍😍
而不是坊間的黑松露醬
夠晒矜貴,粒粒分明非常香口🤤🤤

🔥炒什菜
🔥季節吸物
🔥魚湯 超級濃縮鮮甜😍
🔥甜品 抹茶布甸
超級Creamy又smooth🤭
1K
2023-12-04 675 views
位於天后•亨環頂樓的「宴 • 鐵板燒」環境一流,完全可以飽覽維港夜景,這裏亦是數一數二好評如潮的鐵板燒餐廳,套餐非常多選擇,重點係用料上乘,無論壽司和鐵板燒師傅經驗十足,烹調技巧老到,今日就黎食佢哋嘅午餐,真心推薦非常高質素又抵食👍🏻🌟宴 Lunch Special Menu 每位 $ 448📣而家仲有八五折優惠📣📍23-26 & 31/12除外▪️季節前菜慢煮3小時的八爪魚配白蘿蔔,軟腍又入味▪️季節刺身(2款)油金魚厚切肥美,魚油甘香大分縣𩶘魚配松露鹽,更能突出魚鮮味▪️本日精選壽司 (2款)大池魚配柚子胡椒,魚肉鮮甜無比秋刀魚配香蔥醬,魚味濃香完全沒有腥味▪️師傅自家製醃漬物中場時段師傅會奉上自家製的醃漬物,有好多唔同款式,酸酸甜甜美味又開胃▪️沙巴虎蝦大虎蝦用牛油和海鹽調味,味道充滿牛油的焦香,口感爽口又彈牙,亦可沾上檸檬汁增添風味,最後奉上龍珠果,平衡味蕾▪️香煎鵝肝伴藍莓醬鵝肝煎得外脆內軟,口感油潤,配上自家製藍莓醬、黑豆,味道香甜可以中和油膩感,永遠是鵝肝的最佳拍檔的醬汁▪️美國牛柳厚燒牛柳五成熟,口感軟腍充滿牛香,肉味濃香,配合香脆蒜片味道一流,清爽的洋蔥沙律,清新口腔▪️炒什菜,品

📣而家仲有八五折優惠📣
📍23-26 & 31/12除外

▪️季節前菜
慢煮3小時的八爪魚配白蘿蔔,軟腍又入味

▪️季節刺身(2款)
油金魚厚切肥美,魚油甘香
大分縣𩶘魚配松露鹽,更能突出魚鮮味

▪️本日精選壽司 (2款)
大池魚配柚子胡椒,魚肉鮮甜無比
秋刀魚配香蔥醬,魚味濃香完全沒有腥味

▪️師傅自家製醃漬物

▪️沙巴虎蝦

▪️香煎鵝肝伴藍莓醬

▪️美國牛柳

▪️炒什菜,品嘗完海鮮和肉類,食返個清香既炒野菜清清味蕾,最特別係配上自家製麻辣醬,非常惹味

▪️鐵板炒飯配海帶面豉湯
櫻花蝦炒飯,用上日本珍珠米配合好多唔同材料,櫻花蝦、洋蔥粒、香蔥、日本雞蛋、醬油,師傅炒得非常乾身,米飯和其他材料粒粒分明,飯粒帶點點牛油脂香,櫻花蝦味道香濃,幾飽都覺得好好味,配上一碗碗熱辣辣湯,非常完美的一餐

• 香煎鵝肝伴藍莓醬
前段時間因為朋友包場慶生而認識的餐廳 宴·鐵板燒 ,吸引了我再次回來,廚師還是那麼熱情好客,食物還是那麼新鮮好吃~維港景色百看不厭,特別日子還可以在這裏看到煙花。今次我們兩個人,選擇了 新出menu ’感謝祭限定大激賞’ 性價比高。廚師們會介紹每款食物的產地和做法,細心了解客人的口味和需求~先來的是刺身,四日熟成鯛魚,滿滿白松露的味道,魚皮嫩滑,超香濃郁。鐵板燒 💫沙巴虎蝦 & 北海道帆立貝龍蝦肉配上蝦膏一起煎,令蝦鮮味更突出。漬物拼盤💫今天廚師自制的漬物有3款,有時達到12種之多,由於是師傅自己做的,所以漬物的種類是不定期供應的。美國牛柳 厚&簿💫厚切牛味濃郁,肉質鬆軟嫩滑,薄切裡面包有蔥同蒜一煎,更加香口惹味。炒飯配海帶面豉湯💫炒什菜💫炒飯配櫻花蝦配麵豉湯,完美配搭

鐵板燒 💫沙巴虎蝦 & 北海道帆立貝
龍蝦肉配上蝦膏一起煎,令蝦鮮味更突出。

漬物拼盤💫

美國牛柳 厚&簿💫

炒飯配海帶面豉湯💫炒什菜💫
炒飯配櫻花蝦配麵豉湯,完美配搭
2024-05-07
  • 澳洲龍蝦
  • 季節前菜
  • 香草牛油帆立貝
2024-05-03 0 views
餐廳位於24/F ,窗邊位置景觀可望到維港景色,我哋坐吧枱一邊望到師傅處理食材同烹調過程一邊享受美食。呢度的鐵板燒套餐是結合日式刺身料理+鐵板燒,一次過滿足晒兩個願望🤩今次我哋揀咗個「Lunch Special Menu」。✨季節前菜 ✨🔸水雲醋蕃茄🔸水雲清爽順滑,加蕃茄配醋汁酸甜非常開胃。✨季節刺身✨🔸劍魚腩🔸八爪魚🔸剌身魚腩新鮮肥美,甘香入口即溶;八爪魚爽彈鮮甜。✨本日精選壽司(2款)✨深海池魚肉厚鮮甜,另一款壽司魚生加上柚子醬油調味非常夾。✨鐵板燒✨🔸沙巴虎蝦 🔸虎蝦超大隻,蝦肉煎香後再配上用蝦頭蝦膏做的醬汁,蝦肉吃落去爽彈之餘更增添了香濃。🔸帆立貝配鮮海苔🔸用上北海道刺身級帶子,師傅只輕輕煎兩面保持肉質鮮嫩好鮮甜,再配以醃過的三文魚籽提鮮,吃起來帶點甜甜的,與鮮海苔湯很夾。🔸香煎鵝肝🔸見師傅煎的時候我已經流口水🤤,厚厚的鵝肝配上脆脆的多士,加上特調醬汁甜酸醋中和了油膩感,最特別係一對黑豆,最後吃這個黑豆可以消膩。🔸美國牛柳 (薄切or 厚燒)🔸薄切牛肉會用肉眼包住炸蒜片& 蔥,吃起來口感更豐富惹味,肉質細嫩。厚燒牛柳生熟程度剛剛好,中間仍然保持粉嫩色,牛味更濃肉汁豐富。🔸鐵板炒

✨季節前菜 ✨
🔸水雲醋蕃茄🔸
水雲清爽順滑,加蕃茄配醋汁酸甜非常開胃。

✨季節刺身
🔸劍魚腩🔸八爪魚🔸
剌身魚腩新鮮肥美,甘香入口即溶;八爪魚爽彈鮮甜。

✨本日精選壽司(2款)✨
深海池魚肉厚鮮甜,另一款壽司魚生加上柚子醬油調味非常夾。

✨鐵板燒✨
🔸沙巴虎蝦 🔸

🔸帆立貝配鮮海苔🔸

🔸香煎鵝肝🔸

🔸美國牛柳 (薄切or 厚燒)🔸

🔸鐵板炒飯 配海帶麵豉湯🔸
大量的櫻花蝦炸到脆脆的,炒飯粒粒分明,蛋香味濃;海帶麵豉湯熱烘烘的很香濃。

🔸炒雜菜🔸
蔬菜炒得很香,吃完這個為整餐飯劃上完美的句號。

✨喜歡這裡環境優美,師傅們都好親切友善,每道菜式上來都會詳細介紹,食物高質擺盤靚,店員服務亦好細心周到✨
2024-04-30
Type of Meal
Lunch
2024-04-24 11 views
又到每年特別重視的生日,經好朋友介紹下來到天后這間鐡板燒餐廳慶祝,看到很多評價都是靚景,真的很想親身去觀賞。 來到亨環搭電梯到逹24樓,向右一看飽覽整個維港海景和日落,非常吸睛,真的很感謝好朋友的介紹。 食材新鮮,由前菜, 主菜和甜品,廚師都非常精心製作,把每一道菜都做得色香味俱全,而且擺盤也不簡單,食物十分精緻,還有不少自家製的食物,尤其是 主菜中的蝦膏醬和魚子都特別驚喜。 每一道菜廚師都會逐一介紹,非常欣賞每一位出色的用心和堅持。 美食美景,過了一個難忘的生日夜,開心的時間真的是過得特別快,十分不捨,一定會再介紹其他朋友來品嚐。

食材新鮮,由前菜, 主菜和甜品廚師都非常精心製作,把每一道菜都做得色香味俱全,而且擺盤也不簡單,食物十分精緻,還有不少自家製的食物,尤其是 主菜中的蝦膏醬和魚子都特別驚喜。 每一道菜廚師都會逐一介紹,非常欣賞每一位出色的用心和堅持。

2024-04-11 12 views
高層景致一覽遊艇維港的美景。這家鐵板燒餐廳以其卓越的評價和一流的環境而聞名,讓您在品味美食的同時,也能欣賞維多利亞港的壯麗景色。如果您喜歡在品嘗美食的同時欣賞風景,這裡絕對是您拍照打卡的理想選擇!午餐鐵板燒的特價套餐「Lunch Special Menu」每位只需$448,給您帶來極高的性價比,一頓豐盛的饗宴物超所值🤩。現在就讓我們一起細細品味這豐盛的午餐:季節前菜:螢光魷魚:口感爽脆,帶來十足的鮮味🤤。季節刺身(兩款):深海池魚王:鮮嫩肥美,入口甜美。油甘魚:腩夠厚身,口感幼滑細膩😌。精選壽司(兩款):深海池魚壽司。真鯛壽司玫瑰岩鹽。鐵板燒:北海道帆立貝:燒至外脆內軟,搭配鮭魚籽,口感爽脆惹味。底下的海苔湯提供了豐富的鮮味🤩。沙巴虎蝦:超大只,味道濃郁,肉厚鮮甜,富有彈性🦐。香煎鵝肝多士伴藍莓醬:鵝肝煎至外脆內軟,入口即溶,搭配香脆的多士一絕🍞。美國牛柳(厚燒、薄燒)🥩:選擇了五分熟的牛柳,薄燒牛捲加入了香蔥粒,口感剛剛好👍🏻。而厚燒牛柳搭配蒜片和洋蔥沙律,讓您細味品嘗兩種不同口感的牛肉😋。鐵板炒飯配海帶面豉湯:櫻花蝦炒飯。炒雜菜。
高層景致

季節前菜:

螢光魷魚:口感爽脆,帶來十足的鮮味🤤。
季節刺身(兩款):

深海池魚王:鮮嫩肥美,入口甜美。
油甘魚:腩夠厚身,口感幼滑細膩😌。
精選壽司(兩款):

深海池魚壽司
真鯛壽司玫瑰岩鹽。
鐵板燒:

沙巴虎蝦:超大只,味道濃郁,肉厚鮮甜,富有彈性🦐。
香煎鵝肝多士伴藍莓醬:

鵝肝煎至外脆內軟,入口即溶,搭配香脆的多士一絕🍞。
美國牛柳(厚燒、薄燒)🥩:

鐵板炒飯配海帶面豉湯:

櫻花蝦炒飯。
炒雜菜。
2024-04-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-04-10 13 views
喺香港要搵好嘢食講真係唔難嘅,但係要搵好嘢食得來又有親切感嘅餐廳就好少。我鍾意食鐵板燒嘅原因係如果坐吧枱可以睇到師傅煮嘢食,甚至可以同師傅交流,但當然有時啲師傅會比較cool一啲,不過今日嚟到呢間鐵板燒,師傅個個都好友善,除咗主動介紹用料食材之外,有陣時我有啲問題佢哋都會好耐心解答,師傅仲教我點樣炒一碟靚炒飯,真係好鬼Nice。講真有陣時食飯其實都唔係淨係食啲餸菜,更加重要嘅係成個過程嘅experience。呢度嘅食物水準好高,淨係食日本生蠔已經覺得物超所值,第一次食長崎縣嘅生蠔,個鮮甜味真係一試難忘,最緊要係當個aftertaste留喺個味蕾度,我竟然唔捨得佢走。仲有個巨型虎蝦令人難以忘懷,師傅將啲蝦腳都煎埋成為咗蝦餅,我選擇咗將蝦餅夾住紫蘇葉一齊食,真係非常好食!另外今日個甜品真係冇得輸,首先有兩粒黃豆粉蕨餅,然後仲有一個超級smooth嘅綠茶布甸,食完真係非常滿足。仲有記得唔好Miss佢哋嘅漬物,係自家製嘅,我唔講咁多,大家細心試吓幾種漬物嘅味道,睇吓分唔分到甜酸苦辣?係好有趣嘅組合。超級surprise嘅仲有佢地嘅吸物,奶白色嘅魚湯非常真材實料,嚟呢度唔係淨係食主菜嘅,配菜樣樣

超級surprise嘅仲有佢地嘅吸物,奶白色嘅魚湯非常真材實料,嚟呢度唔係淨係食主菜嘅,配菜樣樣都精美細緻,不能忽視。

如果唔想坐吧枱,有張四人枱係270度全海景,儲夠四個人嘅話,可以考慮book呢張枱!

2024-04-09 14 views
公司開年飯,老細竟然帶我哋去食鐵板燒,受寵若驚第一次係香港食鐵板燒,呢度環境好靚,可以望到成個維港灣,我哋專登早收工過嚟睇埋個黃昏佢有好多款set選擇,老闆話事,揀呢款都唔平,呢set 有帆立貝,鮑魚,龍蝦,仲有和牛。回味中。。先來前菜3款,攞盆好精緻。再有兩款刺身,幾新鮮。燒左口魚加金槍魚手卷,好特別,一啖入口,入口溶化,估唔到咁夾。跟住就係燒帆立貝,睇住師傅燒,別有一番風味好厚身加埋魚子一齊食兩種口感溶合埋再配海藻湯,清甜好飲。師傅仲送咗佢哋自家製漬物,款式好特別,每樣都好好味可能因為我鍾意食漬物。主角 龍蝦,出場了,每人半隻,好大隻,肉很厚,師傅用龍蝦本身膏來炒,勁香,食完仲想再食。和牛,有厚薄選擇,我就同同事每人一半,厚身好淋配埋炸蒜蓉片一齊食一流,薄身就包住蔥花一齊食,入口溶化。最後有碗蟹肉炒飯,師傅抄緊時候已經勁香,粒粒分明,乾身,夠火候。最後來到甜品,已經好飽,呢個係焦糖多士,煎到脆卜卜,配埋海苔粉,係一款超好食甜品好滿足的一個晚上,多謝老闆帶我哋去食好西
公司開年飯,老細竟然帶我哋去食鐵板燒,
受寵若驚

佢有好多款set選擇,老闆話事,揀呢款

先來前菜3款,攞盆好精緻。
再有兩款刺身,幾新鮮。

跟住就係燒帆立貝,睇住師傅燒,別有一番風味
好厚身加埋魚子一齊食兩種口感溶合埋再配海藻湯,清甜好飲。

師傅仲送咗佢哋自家製漬物,款式好特別,每樣都好好味
可能因為我鍾意食漬物。

好滿足的一個晚上,多謝老闆帶我哋去食好西
2024-02-16
$2000 (Dinner)
2024-04-05 8 views
媽咪唔得閒同我去日本旅行,反黎同佢食好西補數😆平時問佢d野好唔好食,佢只會答可以😒今次佢話好食😋😋餐廳位於高層,望住維港,可以飽覽風景♥️前菜:北海道白粟米,鮮甜清脆,熊本螺鮮甜有咬口🥶佐賀真蠔,八成肉,肉身大隻又較肥美😆回味季節刺身:拖羅同油甘魚,新鮮鮮味燒右口魚邊身金槍魚手卷,♥️♥️有新意,食得成口魚油好滿足,食完好難忘蝦膏煮西班牙蝦,蝦膏肥美,蝦身爽口自家醃製三文魚籽配帆立貝加上鮮海苔湯,三文魚籽帶出帆立貝鮮甜😋香煎鵝肝配藍莓醬,鵝肝肥美,藍莓醬自家製黑豆可以減油膩😋甜品係抹茶布甸😆😆布甸好滑,口感剛好,值得一讚♥️♥️
餐廳位於高層,望住維港,可以飽覽風景♥️

前菜:北海道白粟米,鮮甜清脆,熊本螺鮮甜有咬口🥶

佐賀真蠔,八成肉,肉身大隻又較肥美😆回味

季節刺身:拖羅同油甘魚,新鮮鮮味

蝦膏煮西班牙蝦,蝦膏肥美,蝦身爽口

香煎鵝肝配藍莓醬,鵝肝肥美,藍莓醬自家製黑豆可以減油膩😋

甜品係抹茶布甸😆😆布甸好滑,口感剛好,值得一讚♥️♥️
2024-04-04 44 views
趁著米飯班主生日月就同佢食好啲,就揀左同佢食鐵板燒。位於天后嘅「宴.鐡板燒」環境開揚,餐廳設有兩種座位設計,包括可以一邊享受食物一邊欣賞到廚師的烹調手藝嘅吧枱座位及在窗邊嘅普通椅子座位😊一踏入餐廳就見到落地大玻璃,可以望到維港兩岸,飽覽維港夜景👍我地坐係吧枱及窗邊嘅位置,一邊享受開揚嘅夜景,一邊享受食物一邊睇住師傅烹調食材,師傅亦會一路介紹菜式同食法,真係大飽眼福,肚皮又滿足。宴 Dinner Lobster and Beef set $1,680/人🔹️季節前菜 水雲醋配蕃茄 | 富山縣螢光魷魚 | 黑梅貝一坐低,店家馬上端上3款前菜🥰水雲醋配蕃茄一上枱就醋香四溢,水雲醋口感順及有嚼勁,配埋蕃茄一齊食🍅,酸溜開胃👍🏻富山縣螢光魷魚 春天當造的螢光魷魚飽滿,口感爽脆,鮮甜且有海水味,配搭酸麵豉一齊食,濃烈的味道與酸麵豉搭配,清爽豐富。黑梅貝肉質爽彈,肝臟豐滿濃郁👍🏻🔹️季節刺身大池魚池魚魚味淡身但味鮮,肉質鮮嫩肥美,魚油甘香細膩。拖羅拖羅顏色粉紅,油分適中而無筋,入口即溶而魚味濃厚。🔹️燒右口魚邊身金槍魚腩手卷最底係灸燒過嘅鱈魚片,係飯上放左灸燒過嘅右口魚邊,最頂係金槍魚腩蓉😍右口魚嘅魚油滲
趁著米飯班主生日月就同佢食好啲,就揀左同佢食鐵板燒。
🔹️季節前菜
水雲醋配蕃茄 | 富山縣螢光魷魚 | 黑梅貝
一坐低,店家馬上端上3款前菜🥰
水雲醋配蕃茄
富山縣螢光魷魚
黑梅貝
肉質爽彈,肝臟豐滿濃郁👍🏻
季節前菜
🔹️季節刺身
大池魚
池魚魚味淡身但味鮮,肉質鮮嫩肥美,魚油甘香細膩。
拖羅
拖羅顏色粉紅,油分適中而無筋,入口即溶而魚味濃厚。
季節刺身
🔹️燒右口魚邊身金槍魚腩手卷
最底係灸燒過嘅鱈魚片,係飯上放左灸燒過嘅右口魚邊,最頂係金槍魚腩蓉😍右口魚嘅魚油滲晒落飯度,再加埋已用鼓油及washabi調味嘅金槍魚腩蓉一啖食落口,餡料飽滿,入口魚油滿瀉,滋味大滿足!
燒右口魚邊身金槍魚腩手卷
食完刺身後師傅比左一碟自家醃製嘅醋漬我地送口,有涼瓜、小黃瓜、牛蒡、紅生薑、白蘿蔔等,味道新鮮甜美又清爽。
自家醃製嘅漬物
🔹️帆立貝配鮮海苔
師傅選用12頭刺身級帆立貝,帆立貝厚身又細密,味道濃郁鮮甜,用牛油煎至半生熟,所以仍保留十分多汁,外脆內軟,配埋清湯海苔汁及店家自家醃製三文魚籽一齊食,鮮味更突出。
帆立貝配鮮海苔
🔹️鐵板銀鱈魚
魚皮煎到脆卜卜🐟,所以先食魚皮❤️銀鱈魚煎至金黃色,肉質細嫩,滑溜而不膩。
鐵板銀鱈魚
🔹️澳洲龍蝦
龍蝦肉味濃郁🦞,非常飽滿,真係啖啖肉,而且肉質嫩滑彈牙,味道鮮甜。而龍蝦膏炒香後做佐料醬汁伴食,鮮味非常,惹味回甘。
🔹️宮崎和牛 | 西班牙伊比利亞黑毛豬
薄燒宮崎牛肉
用和牛肉眼薄片包裹住蒜片、香蔥等,薄牛肉片煎至5成熟,好嫩滑軟稔,入口即化,可以配搭炸蒜片同海鹽伴食,令味道更提升。
宮崎和牛
西班牙伊比利亞黑毛豬
西班牙黑毛豬主要食糧為橡果,師傅選用西冷位置,肉味好濃郁,肉質嫰滑,油花呈大理石紋,堅果香味滲透肉質,甘香豐腴。
🔹️香蒜蟹肉炒飯
師傅選用松葉蟹的蟹肉做這個炒飯,加熱炒香後的蟹肉讓平淡的炒飯變化出無窮的味道,鮮甜的松葉蟹蟹肉濃悠不散,米飯粒粒分明🍚,有嚼勁。
香蒜蟹肉炒飯
🔹️炒雜菜配秘製蒜蓉醬
雜菜炒後保持爽脆口感,味道清甜,再配搭店家秘製蒜蓉醬調味,非常惹味!
炒雜菜配秘製蒜蓉醬
🔹️自家製濃魚湯
用上多款不同的鮮魚熬製,魚湯呈奶白色,味道濃郁鮮甜,仲加入左卷麩、豆腐等材料,非常美味!
自家製濃魚湯
🔹️焦糖多士配綠茶布甸及蕨餅
焦糖多士
多士沾滿糖後,於鐵板上煎到黃金香脆,之後仲會切條上碟,擺碟賣相一流,焦糖均勻脆卜卜。
綠茶布甸及蕨餅
布甸入口非常軟滑,綠茶味超濃厚,唔會話好重奶味,有輕微嘅蛋香,真心正!仲加埋蕨餅黑褐色柔軟Q彈的蕨餅搭配黑糖漿一起食,非常滿足呢!
焦糖多士配綠茶布甸及蕨餅
香蒜蟹肉炒飯
炒雜菜配秘製蒜蓉醬
自家製濃魚湯
焦糖多士配綠茶布甸及蕨餅
今次同男朋友去咗呢間位於亨環.天后嘅宴.鐵板燒,24樓嘅「宴」坐擁無敵大海景,可以欣賞會展同埋避風塘嘅景色,份外浪漫💕我地揀咗呢個special dinner set,以晚市鐵板燒黎講,呢個價錢都算幾相宜~⁎⁺˳✧༚ 前菜左邊係日式蕃茄酸酸地嘅湯,酸湯就好似果醋咁開胃;至於右邊嘅枝竹雲丹,食落有嚼勁,而配埋甘甜嘅海膽同wasabi,味道更有層次!⁎⁺˳✧༚ 北海道真蠔同平時食嘅令和の怪物蠔不一樣,呢種蠔係海水味同礦物質重,上面嘅酸酸甜甜嘅啫哩中和左海水嘅鹹味,口感亦相當滑嫩。⁎⁺˳✧༚ 刺身(兩款)右邊嘅赤身配咗白松露油同海鹽,食落有淡淡嘅松露香(但唔會有媒氣味XD) 而左邊嘅鯛魚 口感煙韌,簡單嘅調味已經食到本身嘅鹹香。⁎⁺˳✧༚ 手卷燒香咗左口魚(鰈魚)既油滴落飯裡,上面鋪上吞拿魚腩蓉,兩種油脂豐富嘅魚都有甘香嘅味道,底部唔係平時較常見嘅紫菜,而係採用鱈魚片,令到口感更加保持清脆,食落真係令人好滿足!🥒中間亦有不少漬物如牛蒡、青瓜、大根等,口感爽脆,酸甜嘅味道亦為我地解膩;清清味蕾。然後就進入到鐵枝燒嘅部分。⁎⁺˳✧༚ 燒帶子師傅自己加工過嘅三文魚子唔會太鹹同埋有腥味,煎咗嘅帶子係

⁎⁺˳✧༚ 前菜

⁎⁺˳✧༚ 北海道真蠔

⁎⁺˳✧༚ 刺身(兩款)

⁎⁺˳✧༚ 手卷

⁎⁺˳✧༚ 燒帶子
師傅自己加工過嘅三文魚子唔會太鹹同埋有腥味,煎咗嘅帶子係半生熟,既食到一梳梳嘅帶子肉,皮脆內軟!最後係海帶嘅湯做底,口感絲滑!

⁎⁺˳✧༚ 燒龍蝦🦞
沙巴龍蝦比較彈牙,蝦膏非常香濃,如果怕膩都可以加多啲檸檬汁中和返。

⁎⁺˳✧༚ 燒鵝肝
鵝肝用咗意大利黑醋,醋入面帶著藍莓嘅甜味,可以中和返佢個油膩感,再加粒黑豆點綴到本身充滿油香嘅鵝肝。

⁎⁺˳✧༚ 金黃粒粒炒飯
開頭炒幾隻蛋,之後將啲飯係煎到金黃色,再加入原粒黑松露,將啲炒飯炒到粒粒分明,食落好有松露香,配埋充滿魚香嘅麵豉湯,真係令人好飽足!

⁎⁺˳✧༚ 炒椰菜🥬
食完啖啖肉都驚有啲辣,不過廚師都好貼心咁樣炒返個菜加入啲辣醬,清一清返個味蕾,亦都可以減輕罪惡感😛

⁎⁺˳✧༚ 甜品🍵
最後嘅甜品有抹茶布甸抹茶味超香再加入幾粒蕨餅,帶住甘甜嘅味道,亦為呢一個鐵板燒畫上一個圓滿嘅句號。
  • 黑松露蟹肉炒飯
  • 燒右口魚邊身金槍魚腩手卷
  • 北海道帆立貝
  • 日本真蠔
天后呢間Omakase位於頂層,環觀維港景色,好有居高臨下嘅感覺。餐廳分咗梳化區同高枱區,仲有個露台睇維港景色,好有格調😍今次揀咗$1380 宴Dinner Set,有前菜、刺身同鐵板燒,性價比都幾高。🍽️ 前菜有牛蒡、蒜、溫室青瓜、紫蘇同蘿蔔,顏色配搭望落去好豐富。🍽️鱈魚白子酸酸甜甜,幾特別。🍽️螢光魷魚好有口感!🍽️北海道牡蠣鮮甜得嚟又夠creamy,上面仲有橘子啫喱,好清新。🍽️真鯛先食刺身,配白松露,再食厚燒非常肥美,好香魚油味。襯住紫蘇花食,好味到鮮豉油都唔使點!🍽️拖羅蓉•鱈魚棒•左口魚用咗鱈魚棒做底,配埋拖羅蓉同鮮甜嘅左口魚,好有口感同層次!🍽️澳洲龍蝦 用龍蝦膏熬成龍蝦汁,可以先試原味,再點檸檬汁食又別有一番風味。仲有紅綠雞冠草,酸酸甜甜,好有口感。🍽️法國鵝肝 鵝肝好肥美,火喉岩岩好,輕肝心香脆得嚟又有柔軟嘅質感,入口即溶,用咗意大利黑酷同日本黑豆,味道更加香濃。🍽️美國牛柳有分厚燒同薄燒,厚燒牛柳好有口感但又唔會過熟。薄燒牛柳入面包咗好多脆蒜,加咗少少鹽調味,完全唔同口感!🍽️黑松露蟹肉炒飯用咗原粒黑松露,貨真價實。蟹肉新鮮,飯粒夠乾身,好入味。🍽️黑糖蕨餅日本必食甜品,彈牙得來又唔會

🍽️ 前菜
有牛蒡、蒜、溫室青瓜、紫蘇同蘿蔔,顏色配搭望落去好豐富。

🍽️鱈魚白子
酸酸甜甜,幾特別。

🍽️螢光魷魚
好有口感!

🍽️北海道牡蠣
鮮甜得嚟又夠creamy,上面仲有橘子啫喱,好清新。

🍽️真鯛

🍽️拖羅蓉•鱈魚棒•左口魚
用咗鱈魚棒做底,配埋拖羅蓉同鮮甜嘅左口魚,好有口感同層次!

🍽️澳洲龍蝦

🍽️法國鵝肝

🍽️美國牛柳

🍽️黑松露蟹肉炒飯
用咗原粒黑松露,貨真價實。蟹肉新鮮,飯粒夠乾身,好入味。

🍽️黑糖蕨餅
日本必食甜品,彈牙得來又唔會太甜。

🍽️炒雜菜

🍽️麵豉湯