2024-01-03 998 views
Happy 2024~ 新一年開始梗係食好啲~同fd 嚟試試呢間靚景鐵板燒~一入去就見到高層24樓靚景,我哋選擇了bar枱,同大廚可以有啲交流。大廚十分細心,先詢問我哋的喜好,然後開始製作料理。季節前菜:鮟康魚肝醬,鱈魚片配白松露油。濃味的鮟康魚肝配落脆脆鱈魚片,加上白松露油點綴,食落香口之餘口感獨特。季節刺身:油甘魚腩,梭子魚。油甘魚腩厚切肥美,有鮮味。梭子魚有輕輕燒過表面,令油香更出,2款各有特色。本日精選壽司:日本同中華文化一樣,以紅色為吉祥,通紅意頭吉祥的鯛魚,在日語裡“恭喜”的發音。大廚預備了2款鯛魚壽司,十分好意頭。我比較喜歡微燒過有洋蔥汁的。沙巴虎蝦:連蝦膏汁一齊食,燒到剛剛好,非常爽口。帆立貝配鮮海苔:三文魚子是自家醃漬,食落咸中帶甘甜,帆立貝亦新鮮好味。香煎鵝肝伴藍莓醬:這款真的非常好吃,一般配黑醋會太酸太搶味,呢款配藍莓醬酸中帶甜,剛剛好。美國牛(薄燒)宮崎和牛(厚燒),我哋upgrade了其中一份為和牛,至在2款都試吓。薄燒配大量蔥及蒜片,很香口。厚燒和牛食到油脂滿滿的幸福感。櫻花蝦炒飯及炒什菜:鐵板炒飯炒到粒粒分明,用料充足,每啖都食到櫻花蝦。炒什菜配上一款自家
Happy 2024~ 新一年開始梗係食好啲~
同fd 嚟試試呢間靚景鐵板燒~

大廚十分細心,先詢問我哋的喜好,然後開始製作料理。

季節刺身:油甘魚腩,梭子魚。

沙巴虎蝦:連蝦膏汁一齊食,燒到剛剛好,非常爽口。

櫻花蝦炒飯及炒什菜:鐵板炒飯炒到粒粒分明,用料充足,每啖都食到櫻花蝦。炒什菜配上一款自家醬料,香口但不會辣,十分美味。

我哋都食到好飽,性價比超高。2024開工日第一餐食得好d, 大家都做得開心啲~
2024-01-03
  • 香煎鵝肝伴藍莓醬