2023-12-22 17 views
值得推介嘅鐵板燒,大時大節同朋友慶祝就最適合不過,有個無敵大海景,環境清幽師傅專業👍🏻✅午市套餐$448🔸豆池魚南蠻漬第一次食呢款魚,味道酸甜好開胃🐟🔸刺身係赤身&真鯛,赤身好肥美,真鯛配淡雪鹽松露味道獨特🔸壽司深海池魚魚香,口感香軟梳子魚油分重燒過特別香lni💕🔸沙巴海蝦沙巴嘅海蝦都好出名,鮮甜又大隻🦐連蝦殼都去埋尾🔸香煎鵝肝伴藍莓醬藍莓醬係自家製,可以降低鵝肝嘅油膩感,口感更滿足🤪🔸 美國牛柳厚燒/薄燒同朋友一日叫一款兩款都試晒,我更鍾意薄嘅口感🤣因為入面夾著滿滿個蔥蒜,好香口如果集中食牛肉嘅口感同味道就可以選厚燒🔸鐵板炒飯配海帶面豉湯鐵板燒最期待就係炒飯啦😍同朋友慶祝,師傅仲特登整多隻蛋俾佢,勁好味😋炒飯加埋爆香咗嘅櫻花蝦,櫻花蝦份量勁多,好香口之餘勁滿足😁🔸炒雜菜雜菜配咗秘製醬汁,將蔬菜嘅鮮甜更加提升🔸甜品加咗份甜品係抹茶布丁配蕨餅,茶味好濃郁,勁鍾意抹茶😍

✅午市套餐$448
🔸豆池魚南蠻漬
第一次食呢款魚,味道酸甜好開胃🐟

🔸刺身
係赤身&真鯛,赤身好肥美,真鯛配淡雪鹽松露味道獨特

🔸壽司
深海池魚魚香,口感香軟
梳子魚油分重燒過特別香lni💕

🔸沙巴海蝦
沙巴嘅海蝦都好出名,鮮甜又大隻🦐連蝦殼都去埋尾

🔸香煎鵝肝伴藍莓醬
藍莓醬係自家製,可以降低鵝肝嘅油膩感,口感更滿足🤪

🔸 美國牛柳
厚燒/薄燒
如果集中食牛肉嘅口感同味道就可以選厚燒

🔸鐵板炒飯配海帶面豉湯

🔸炒雜菜
雜菜配咗秘製醬汁,將蔬菜嘅鮮甜更加提升
🔸甜品
加咗份甜品係抹茶布丁配蕨餅,茶味好濃郁,勁鍾意抹茶😍
2023-12-22 29 views
⌇宴 .鐡 板 燒Lunch Menu ( $ 4 4 8 ) " 🌽 " 北海道白粟米 魚子醬薯仔沙律配鱈魚乾 白粟米平時比較少食 非常清甜 係季節限定既蔬菜 食落juicy口感爽脆 煙燻白梳魚乾 配柚子汁薯仔沙律 口感綿密好似忌廉既質感 非常清新" 🐟 " 平政 油甘魚刺身" 🍣 " 深海池魚 炙燒鮫鰈壽司池魚味道爽口鮮甜 鮫鰈燒香左半生熟既質感肉質嫰滑 味道更有層次 " 🫒 " 自家製解膩漬物餐廳非常有心思 漬物都係自家醃製 苦瓜片微甘幾易入口 其他漬物清新開胃 清理一下味蕾" 🦐" 沙巴虎蝦 沙巴海蝦彈牙 配埋濃郁既蝦膏醬汁 隻蝦又成隻手掌咁大 蝦肉肉質爽口彈牙 啖啖肉好滿足 " 🧈 " 帆立貝配鮮海苔帆立貝配上海藻汁 牛油煎完都吾會太油膩 醃漬過的三文魚籽 增加口感層次 然後係底既係海苔湯 提升左帆立貝既鮮味 " 🥖 " 香煎鵝肝配藍莓醬鵝肝多士夠曬厚身 法國鵝肝入口即溶既口感 油脂味夠香 配埋藍莓醬就吾會覺得油膩" 🥩 " 厚切/薄切 美國牛柳牛有薄切同厚燒 同朋友一齊各試左一款 薄切牛包滿香蔥味道豐富 厚切牛柳肉質牛味較重 帶肉汁有咬口 配料方面有炸蒜片玫瑰鹽 吾同口
⌇宴 .鐡 板 燒

Lunch Menu ( $ 4 4 8 )

" 🌽 " 北海道白粟米 魚子醬薯仔沙律配鱈魚乾

帆立貝配鮮海苔

" 🥖 " 香煎鵝肝配藍莓醬
香煎鵝肝配藍莓醬

" 🥩 " 厚切/薄切 美國牛柳
牛有薄切同厚燒 同朋友一齊各試左一款 薄切牛包滿香蔥味道豐富 厚切牛柳肉質牛味較重 帶肉汁有咬口 配料方面有炸蒜片玫瑰鹽 吾同口味既配搭都可以試
厚切/薄切 美國牛柳

" 🍚 " 鐵板炒飯配海帶麵豉湯
鐵板燒既最後緊係吾少得炒飯 面豉湯同炒菜 金黃色既炒飯賣相吸引 加埋櫻花蝦一齊炒味道濃郁 炒飯粒粒分明 炒飯份量好多又飽肚
炒飯

宴鐵板燒係天后亨環24樓 高角度望到維港景色 環境裝修精緻 仲有戶外位置可以打卡影相

宴.鐡板燒
厚切/薄切 美國牛柳
炒飯
  • 北海道帆立貝配三文魚籽
2023-12-14 25 views
今日朋友生日同佢黎到呢間位於天后嘅宴·鐵板燒,除左位置方便(離地鐵站只需要2分鐘!),環境一流(飽覽維港夜景🌃),而且食物質素都相當高!強烈推薦比黎緊生日/慶周年嘅朋友仔👍🏻今次我地叫嘅係呢個套餐,再85折埋其實好抵!首先會有前菜,有好當造嘅鮟鱇魚肝同魚仔,酸酸甜甜咁好開胃🤤仲有兩款魚生,特別鐘意呢個中拖羅,好肥美👍🏻跟住就黎到好期待嘅真蠔😍😍真係手掌咁大!超飽滿超鮮味爆汁✨✨呢個燒左口魚配吞拿魚腩加配個鱈魚片做底嘅「手卷」特別又好食!左口魚燒得好香,充滿油脂香味,吞拿魚肉又係好鮮味,加上脆脆哋嘅鱈魚片,口感豐富👍🏻完咗刺身就到鐵板燒嘅部份,中間廚師會比一份自家醃嘅漬物,好多唔同嘅款式可以無限refill,咁轉換菜式中間可以清爽一下😋鐵板燒方面有虎蝦,又大隻又彈牙爽口,加上用蝦頭嘅精華煮食嘅醬汁,味道濃郁👍🏻仲有大大粒嘅帆立貝配上鮮海苔,鮮味加倍!最令我期待嘅就係香煎鵝肝,鵝肝好厚身,但加上藍莓醬可以解除油膩感😋😋😋牛方面廚師都非常好,厚燒薄切都比曬我地試!😋兩樣都牛味十足,加上炸蒜片同海鹽,係唔會輸嘅組合👍🏻👍🏻最後加上黑松露蟹肉炒飯(廚師話生日就會送隻雞蛋,即係送紅雞蛋嘅意思🤣🤣)

最後加上黑松露蟹肉炒飯(廚師話生日就會送隻雞蛋,即係送紅雞蛋嘅意思🤣🤣)、炒雜菜、湯同甜品,簡直係完美嘅一餐😋😋😋
📍天后精緻鐵板燒‼️·道道菜都有驚喜😋 -- 宴•鐵板燒🔥·#pigfoodiexhk_天后#pigfoodiexhk_日本菜==========================宴•鐵板燒位於天后亨環高層,上到去就見到維港靚景!今次就同@neverfullhk試咗dinner special set🤩------------------------------宴 dinner special set $1380 ⭐️季節前菜白子非常軟滑,入口即融~汁煮八爪魚彈牙鮮甜😆·⭐️刺身·真蠔真蠔肥美,海水鹹味幾重,配埋柚子啫喱幾清新😛·季節刺身秋刀魚味道濃郁,唔會太腥~黑鯥魚火炙後油脂香豐腴😋··燒左口魚邊身金槍魚腩手卷呢個幾出色‼️👍首先layer豐富,最頂係金槍魚腩蓉,味道鮮味!中間係燒左口魚裙邊,富油脂香~base用咗鱈魚乾脆片口感好豐富😋🔥鐵板燒食咗咁多款前菜終於到咗鐵板燒🤪‼️⭐️帆立貝配鮮海苔帆立貝煎至金黃色,厚肉又彈牙!👍配底下係配個上海苔湯同三文魚子,鮮味十足😋·⭐️沙巴虎蝦虎蝦煎到好香口,食落厚肉彈牙,勁重蝦膏味😍😍·⭐️香煎鵝肝伴藍莓醬鵝肝外皮煎至微脆,咬落油香爆發🤩配埋酸酸甜甜嘅莓醬同同
📍天后精緻鐵板燒‼️·道道菜都有驚喜😋 -- 宴•鐵板燒🔥
#pigfoodiexhk_天后
#pigfoodiexhk_日本菜
==========================
宴 dinner special set $1380

⭐️季節前菜

白子非常軟滑,入口即融~汁煮八爪魚彈牙鮮甜😆
⭐️刺身

·真蠔
真蠔肥美,海水鹹味幾重,配埋柚子啫喱幾清新😛

·季節刺身

秋刀魚味道濃郁,唔會太腥~黑鯥魚火炙後油脂香豐腴😋
·燒左口魚邊身金槍魚腩手卷

🔥鐵板燒

食咗咁多款前菜終於到咗鐵板燒🤪‼️

⭐️帆立貝配鮮海苔

⭐️沙巴虎蝦

虎蝦煎到好香口,食落厚肉彈牙,勁重蝦膏味😍😍
⭐️香煎鵝肝伴藍莓醬

鵝肝外皮煎至微脆,咬落油香爆發🤩配埋酸酸甜甜嘅莓醬同同多士可以平衡返油膩感🥰
⭐️美國牛柳

好開心厚切同薄切都試到!厚切肉質較厚實,薄切牛卷包住香蔥,加埋伴碟嘅炸蒜片一齊食好好味😆
⭐️黑松露蟹肉炒飯

炒飯炒到粒粒分明,加埋蟹肉同黑松露味道更香濃😍👍
⭐️炒什菜
⭐️季節吸物

魚湯呈乳白色,味道鮮甜🤩
⭐️甜品

抹茶布甸軟滑帶回甘😆厥餅彈牙,加埋黑蜜好正🤩
整體嚟講食物好出色~師傅好nice,服務又周到,值得一試😛
賣相:4/5
名稱:宴·鐵板燒
地址:天后電氣道54號亨環‧天后24樓
前往方法:天后站A2出口
2023-12-06 20 views
特別日子慶祝食餐飯,特地揀呢間位於天后既日式鐵板燒食餐好嘅,果然不令人失望,食物既配搭和調味好有驚喜。前菜﹕富有柿配黃芥辣 ,第一次配黃芥辣食,好特別,估唔會咁夾。汁煮八爪魚配蘿蔔八爪魚煮左三個鐘,非常軟淋入味。令和之怪物,呢個時節既生蠔都好肥美,唔係傳統茄汁和檸檬汁,今次係橘子味醬汁,生蠔唔重金屬味,易入口,新鮮肥美,加埋清新嘅配汁,好味😋鱈魚白子 配蔥和辣椒蓉,白子略燒過,望落干身,但入口一咬即爆漿,非常鮮甜軟滑,真係勁甜 。😋秋刀魚非常新鮮,魚皮明顯有新鮮既光澤。拖羅蓉右口魚裙邊鱈魚脆片壽司,今次用鱈魚脆片取代紫菜,中和了拖羅既肥美油脂,消除油膩感,新式既配搭👍🏻正式進入鐵皮燒階段,食材真係好正帶子伴三文魚籽,帶子係可生食級別,帶子煎到半生熟,保留左鮮甜美味,上面既三文魚籽經過醃製,粒粒飽滿,配上新鮮海苔蓉湯。重點係三樣一齊食,海苔湯清,帶子鮮甜,加上三文魚籽子粒卜卜脆口感,新穎既口感和味道。👍🏻超正‼️虎蝦 ‼️虎蝦肉質爽、超爽,口感似食緊龍蝦😂,醬汁係用蝦頭蝦膏做汁,濃郁、鮮美👍🏻最後一件用檸檬,會變得比較清新左。鵝肝配藍莓醬,鵝肝厚切,超肥美,每一啖都充滿油香、棉滑,藍莓汁有解

前菜﹕
富有柿配黃芥辣 ,第一次配黃芥辣食,好特別,估唔會咁夾。
汁煮八爪魚配蘿蔔八爪魚煮左三個鐘,非常軟淋入味。

秋刀魚非常新鮮,魚皮明顯有新鮮既光澤。

正式進入鐵皮燒階段,食材真係好正

鵝肝配藍莓醬,鵝肝厚切,超肥美,每一啖都充滿油香、棉滑,藍莓汁有解油膩既作用,少量七味粉有多一層微辣既口味,呢個配搭好正😉

燒牛﹕美國牛,先食薄切,再食厚切。薄切牛內里包左蔥,加上胡椒。厚切牛牛味重👍🏻另外可以配香口脆蒜,鹽或清甜洋蔥一齊食。

炒飯‼️用了原顆黑松露磨碎再炒,完全同普通現成黑松露醬係唔同風味,香口、帶有獨特香味👍🏻

炒菜,菜無落特別多調味,但配左無清日式醬料,似xo.醬,但冇蝦成份 ,味道濃厚、豐富,比啲菜更搶眼。

魚湯‼️超濃魚湯,鮮美、完全唔腥‼️係呢餐一大亮點,冬天以呢個湯作結,完美😍

甜品﹕自家制黑糖厥餅配抹茶凍。

今次冇叫最貴既set,但已經食得好滿足好飽😂真係超值😋😋😋

2023-12-05
Dinner
2023-11-30 13 views
自從轉工好少出港島, 今晚約左朋友去天后食鐵板燒上到去環境好好, 仲有個露台仔可以睇夜景, 始終都係24樓望出去真係幾靚個晚就叫左個宴SET, 已經好豐富食到好飽有我最鐘意既白子,好CREAMY 隔離個羅白超正, 入口即溶咁生蠔又係我最愛, 令和怪物 加埋D酸汁啫哩好正刺身仲可以食到秋刀魚 同拖羅跟住呢個 拖羅蓉加火灸既鮫鰈魚放係雪魚乾上面 一啖食左佢 D油脂爆發出黎真係冇得輸之後就開始鐵板燒部份帶子加三文魚子 旁邊D菜仲好好食, 配埋佢地既汁之後仲有一碟各種漬物 最鐘意酸羅白 同青瓜蝦勁大隻 肉質彈牙個頭係MVP 勁多膏煎到好香最邪惡既鵝肝出現啦, 外脆內嫩 食埋呢舊都真係開始飽了肉就選左薄切同厚切, 師傅仲幫我地分好埋可以試晒兩款厚切既就好JUICY 多汁薄切加埋巨量既蔥都好惹味本身已經好飽食唔落個炒飯但佢黑松露真係好香, 食左一啖又停唔到最後都係清埋炒菜都唔係HEA加埋佢地個特制蒜蓉醬真係好正最後仲有碗魚湯作結尾仲有甜品係布甸 但唔記得影已經食左最後棒住個肚走 價錢真係好抵, 依家仲有85折食到咁多野真係冇得輸!!!!全程個氣氛都好好~侍應同師傅都好NICE每
自從轉工好少出港島, 今晚約左朋友去天后食鐵板燒
上到去環境好好, 仲有個露台仔可以睇夜景, 始終都係24樓
望出去真係幾靚

個晚就叫左個宴SET, 已經好豐富食到好飽
有我最鐘意既白子,好CREAMY
隔離個羅白超正, 入口即溶咁

生蠔又係我最愛, 令和怪物 加埋D酸汁啫哩好正
刺身仲可以食到秋刀魚 同拖羅

跟住呢個 拖羅蓉加火灸既鮫鰈魚放係雪魚乾上面
一啖食左佢 D油脂爆發出黎真係冇得輸

之後就開始鐵板燒部份
帶子加三文魚子 旁邊D菜仲好好食, 配埋佢地既汁
之後仲有一碟各種漬物 最鐘意酸羅白 同青瓜
蝦勁大隻 肉質彈牙個頭係MVP 勁多膏煎到好香

最邪惡既鵝肝出現啦, 外脆內嫩 食埋呢舊都真係開始飽了

肉就選左薄切同厚切, 師傅仲幫我地分好埋可以試晒兩款
厚切既就好JUICY 多汁
薄切加埋巨量既蔥都好惹味

本身已經好飽食唔落個炒飯
但佢黑松露真係好香, 食左一啖又停唔到
最後都係清埋

炒菜都唔係HEA

加埋佢地個特制蒜蓉醬真係好正

最後仲有碗魚湯作結尾
仲有甜品係布甸 但唔記得影已經食左
最後棒住個肚走 價錢真係好抵, 依家仲有85折
食到咁多野真係冇得輸!!!!

全程個氣氛都好好~
侍應同師傅都好NICE
每道菜都詳情介紹同教你點食
令你可以食到最完美既
見到隔離食個龍蝦鮑魚餐好似仲吸引
下次真係要試下
2023-11-27 22 views
朋友生日,已打算食鐵板燒慶祝,在OR搵銅鑼灣區評價高食店,發現在天后有間評價好,環境一流既鐵板燒,所以訂位,果然無來錯,原食兩人餐,但發現餐牌內有些食物想食,所以改為食較貴套餐,食材一流,廚師選料,煮法到家,沙巴海蝦好味,刺身有驚喜,時令-雪魚內白子,第一次食,好好味,可能廚師醬汁調校恰,各廚師負責不同食材,煮功👍,魚湯好味、香濃,鵝肝煮得恰到好處,不油膩,下次會再來食龍蝦刺身😋😋最後甜品設計為生日慶祝,擺設有心思,服務態度一流,廚師互動交談👍👍
2023-11-27
  • 季節刺身3款
  • 黑松露蟹肉炒飯
  • 美國頂級牛肉
2023-11-26 11 views
見呢間鐵板燒網上嘅評價唔錯,早前就同朋友嚟食晚飯,果然無令人失望,係近期係香港食過最好味嘅一餐鐵板燒!店員首先展示今晚鐵板燒嘅食材前菜方面有和歌山富有杮配芥末麵豉醬,以及慢煮八爪魚,柿嘅味道清新配咸味嘅醬又意外地好味,八爪魚慢煮了三小時,夠晒入味又夠冧之後有北海道真蠔配橘子啫喱,絕無誇大,隻蠔真係有手掌咁大,十分鮮味,配清甜嘅橘子啫喱好夾刺身有拖羅及真鯛,拖羅唔算肥但鮮味,特別嘅係真鯛配左松露油及雪鹽,食到濃濃嘅松露油香接住係燒左口魚邊身金䱽魚腩手卷,魚腩肥美鮮甜,加上燒左口魚邊油香,仲要師傅特登用魚乾墊底,一啖食到唔同嘅味道及口感,層次豐富食完刺身終於到鐵板燒出場,先有沙巴虎蝦配雞冠草沙律,虎蝦上有滿滿嘅蝦膏醬汁,味道十分香濃鮮甜,蝦肉又夠彈牙,做得非常出色!之後有帆立貝海帶湯配自家醃製三文魚子,帆立貝煮得啱啱好唔會太老,海帶湯完全就係帆立貝嘅精華,最特別係三文魚子係餐廳自家醃製,唔同一般三文魚子爽脆嘅口感,呢度反而係冧帶點軟糯,亦食到醃製醬油嘅味道另一驚喜係法國鵝肝配藍莓醬及黑豆,好多時出面嘅鵝肝煎出嚟油淋淋,呢度煎得香口但唔油,再加上藍莓醬食完唔會有種成口油嘅感覺最後仲有煎牛柳粒

店員首先展示今晚鐵板燒嘅食材

最後仲有煎牛柳粒,我揀左五成熟,雖然厚切但仍然煎得嫩冧,牛肉味香口,基本上唔使任何調味都好好味

鐵板餐嘅最後當然唔少得黑松露蟹肉炒飯、炒雜菜及魚湯,炒飯嘅蟹肉極多,黑松露味亦唔會蓋過晒蟹肉味,明明已經極飽都要食晒個炒飯

最後甜品有蕨餅及綠茶布丁配黑豆,兩款甜品都清清地唔會太甜,完美為呢餐作結

總括呢餐食物款式多、食材高質、每碟菜嘅設計都別具心思,仲要套餐做緊85折,絕對係極佳嘅體驗!
2023-11-21 23 views
食物質素及廚師手藝中規中矩,食物味道沒有驚喜,但亦不會令人失望。睇得出廚師有用心制作菜式,擺盤亦相當用心、精緻,每道菜都令人賞心悅目。服務亦十分貼心,環境舒適雅致,午市套餐價錢合理,值得一試!
服務亦十分貼心,環境舒適雅致,午市套餐價錢合理,值得一試!
朋友極力推介這間鐵板燒,慶祝同事生日就去了天后電氣54號亨環天后24樓~宴•鐵板燒,港鐵天后站A2出口,步行約2至3分鐘,交通非常方便。店內環境非常舒適,裝修雅致,24層樓高面對會展,盡覽無敵海景,座位面對著廚師的鐵板燒吧枱,一邊望著海景,一邊望著廚師的廚藝功架,真是雙重享受。二人套餐原價$1188,網上預定午市推介,限定期間優惠價$738(二位用)需由網上預定。餐前漬物餐廳附送,包括6款:薄切涼瓜、厚切涼瓜、栗子、酸羗、白卜、秋葵,各款味道各有不同,都相當美味醒胃,酸甜爽脆地叫醒味蕾。季節前菜~醬油八爪魚,味道極佳,肉質軟糯,煮得極淋滑,入口感到微暖,配菜精緻又新鮮,估不到餐前菜都有驚喜。南非鮑魚大大隻鮑魚,放在吧枱前,見到鮑魚肉身不停郁動,新鮮到不得了,廚師巧手熟練放在鐵板上剝殼煎炒,廚師端上枱時細心介紹食鮑魚次序,肉質入口鮮甜爽彈牙,沾上明太子醬汁,更提升鮑魚的鮮甜味。鐵板燒銀雪魚盡顯廚師的功架,輕鬆𠝹出銀雪魚的魚皮,燒至極脆,魚質表面燒至金黃但肉質極嫩滑多汁,沾上特製沙律醬,惹味又香口,服務員禮貌地告知拌碟的龍珠果,非常鮮甜爽口,可解油膩。美國頂級牛柳厚切及薄切厚切牛肉粒在鐵板
朋友極力推介這間鐵板燒,
港鐵天后站A2出口,步行約2至3分鐘,交通非常方便。

店內環境非常舒適,裝修雅致,
24層樓高面對會展,盡覽無敵海景,
座位面對著廚師的鐵板燒吧枱,
一邊望著海景,一邊望著廚師的廚藝功架,
真是雙重享受。

二人套餐原價$1188,網上預定午市推介,
限定期間優惠價$738(二位用)需由網上預定。

各款味道各有不同,都相當美味醒胃,酸甜爽脆地叫醒味蕾。

季節前菜~醬油八爪魚,味道極佳,肉質軟糯,
煮得極淋滑,入口感到微暖,
配菜精緻又新鮮,估不到餐前菜都有驚喜。

南非鮑魚
廚師巧手熟練放在鐵板上剝殼煎炒,
廚師端上枱時細心介紹食鮑魚次序,
肉質入口鮮甜爽彈牙,沾上明太子醬汁,更提升鮑魚的鮮甜味。

鐵板燒銀雪魚
盡顯廚師的功架,輕鬆𠝹出銀雪魚的魚皮,燒至極脆,
服務員禮貌地告知拌碟的龍珠果,非常鮮甜爽口,可解油膩。

美國頂級牛柳厚切及薄切
厚切牛肉粒在鐵板上用鮮牛油煎香,
牛脂豐富肉嫩多汁,入口鬆化,簡單用鹽調味,已經美味可口。
薄切牛肉,香煎蒜粒和蔥粒包在薄切牛片內,
口感層次豐富,香口牛味濃,每口都是享受,
配上廚師自家製的脆蒜片、翠玉瓜和鮮冬菇,平衡味覺,使其配搭更完美。

鐵板炒飯
香煎櫻花蝦乾,香氣四溢,蛋漿和白飯在鐵板上翻炒跳動,
最後洒上蔥粒,飯粒炒至乾身,柔軟有嚼口,
調味適中,飯香誘人,每口都是佳作。

海帶麵鼓湯
陣陣香濃麵鼓味,襯托著日式海帶,
柔軟滑溜,還有小許豆皮,清新又潤喉。
炒雜菜
雜菜在鐵板上翻騰炒熟,鑊氣十足,
新鮮雜菜鮮甜脆口,芝麻加上特製醬汁,更覺清新可口。
2023-10-10
$405 (Lunch)
  • 南非鮑魚
  • 鐵板燒銀雪魚
  • 美國頂級牛柳厚切及薄切
2023-11-14 26 views
快樂是什麼?快樂就係食到至愛日式料理,今天休假與朋友相約在維園跑步, 一個球場接住一個球場係咁兜圈跑步, 跑完出一身汗確係幾爽, 沖完涼出來就覺得好肚餓, 朋友就提議到附近嘅一家日式料理餐廳食飯, 朋友咁識得帶我上去食,只因上個月佢啱啱同朋友食過, 似乎係信心保證。我見餐牌價錢都唔平,朋友話難得夾到一齊放假就食餐好嘅,順便慶祝我下個月生日飯, 我聽到梗係有啲驚喜!一於唔客氣。我哋叫咗兩客Dinner set, 每一個菜廚師都會為我哋介紹一番, 等我哋對個菜有一定嘅認知,加深印象。前菜:富士柿青甜爽口多汁,魷魚烹調6小時保持一定嘅爽口同入味, 媲美蘿蔔一樣入味。北海道生蠔king size大大隻,入口滑溜帶軟,橘子啫哩醬係添上了清新口感的秘密武器。刺身真鯛薄裏透光,全片完整得很平均,刺身早已灑上了點鹽,不用再點醬汁,口感油甘豐厚,不錯。吞拿魚手捲,平時用紫菜放耐了就會「淋」,所以大廚用脆口的鱈魚乾代替,混合吞拿魚蓉的口感幾回味。沙巴蝦,用蝦膏做個醬汁,夠香糯,蝦腳蝦殼都炸過可以食埋。帆立貝海苔,香煎外表然後汁煮風味十足。美國牛柳,分厚和薄,厚有啃勁,含的油脂比例均勻,不錯。炒飯用上原粒黑

沙巴蝦,用蝦膏做個醬汁,夠香糯,蝦腳蝦殼都炸過可以食埋。

帆立貝海苔,香煎外表然後汁煮風味十足。

美國牛柳,分厚和薄,厚有啃勁,含的油脂比例均勻,不錯。

炒飯用上原粒黑松露去炒,滲出了淡淡幽香,不會過份濃厚,適中。

食過甜品圓滿今次晚餐,與朋友食了足足2個半小時,在享受中完全未察覺時間過得快,埋單時,侍應話星期一起午晚餐有八五折,咁又引起我哋興趣要再 encore 。
2023-11-10 799 views
最近同朋友去左天后嘅“宴.鐡板燒”食lunch,呢間餐廳好近天后地鐵站,行兩分鐘就到🚶。佢位於一棟商業大廈嘅頂樓,景觀開揚可以望到海景🌊,仲有個小露台,氣氛好舒適☺️。 我哋嗌咗openrice 限時優惠lunch set 738蚊/兩位,包括以下菜式: ❤️ 汁煮八爪魚:八爪魚🐙煮咗三個鐘好腍好入味,汁都好香濃,果片紫蘇葉一齊食味道好特別。 ❤️ 自家製漬物拼盤:有粉葛、柚子蘿蔔、苦瓜厚切、苦瓜薄切、薑同青瓜,每樣都係師傅自己醃製既,有齊甜酸苦辣四種味。我最中意柚子絲蘿蔔,酸甜開胃,好清新解膩。🥒 ❤️ 鐵板燒銀鱈魚:師傅將魚皮單獨燒,加左少少鹽,超脆超好食😳! 魚肉外脆內軟,好香牛油味😊,多汁嫩滑🐟。海草沙律五顏六色好靚,加埋沙律汁好好食。 ❤️ 南非鮑魚:大件生猛,好鮮味😋,好彈牙、厚肉,黑椒同鹽份量啱啱好,值得一試。 ❤️ 美國頂級牛柳:可以同時揀牛柳粒同薄燒牛柳,真係好少有😍。薄燒牛柳入面啲蒜係好脆嘅,好有口感,嗌左五成熟,牛肉都好嫩滑多汁🥩,唔會乾身。 ❤️ 鐵板炒飯:本身我唔太鍾意食櫻花蝦,同師傅講想要走櫻花蝦,點知佢幫我換埋蟹肉🦀,啲蟹肉一絲絲咁好鮮甜,炒飯金黃色粒粒分明🍛,好有蛋香

,多汁嫩滑🐟。海草沙律五顏六色好靚,加埋沙律汁好好食。

❤️ 鐵板炒飯:本身我唔太鍾意食櫻花蝦,同師傅講想要走櫻花蝦,點知佢幫我換埋蟹肉🦀,啲蟹肉一絲絲咁好鮮甜,炒飯金黃色粒粒分明🍛,好有蛋香味,食到好滿足。

❤️ 海帶麵豉湯:湯入面有好多粒我好鍾意食嘅腐皮卷卷🤣,麵豉味唔會太重,海帶都好爽口,飲完好暖胃🍲。

❤️ 炒雜菜:炒雜菜🥗配埋自家製日式xo醬,醬料入面有好多芝麻,好香口,啲菜都炒得剛剛好,唔會太軟太硬。

總括黎講,呢間餐廳嘅食物質素同份量都好唔錯,尤其呢個餐,好抵食😋。而且環境舒適,服務態度好好,我會再嚟嘅🤗!
2023-11-07
Lunch
  • 漬物拼盤
  • 鱈魚
  • 美國頂級牛肉
日本富有杮,質感結實爽口,配麵豉醬汁,味道有少少似沙律醬,好醒胃。汁煮八爪魚,用左三小時去煮,醬汁入晒味,食落仲好腍身。鮟康魚肝,口感軟綿,入口之後有慢慢溶化既感覺,配上左帶有少少辣味既汁更好味。澳洲龍蝦刺身,本身龍蝦肉味道較淡,所以廚師加左柚子碎曬在蝦肉上,食落鮮甜帶點清新,肉質係先會有少少脆,之後就會軟腍。開始鐵板燒之前,師傅會將新鮮食材擺得靚靚比客人觀感上可以先欣賞。鐵板燒北寄貝,通常北寄貝會用作刺身,燒熟之後肉質好彈牙,再將炸蒜炒香,兩者好夾。西班牙紅蝦,醬汁係用蝦本身造成,所以蝦味好濃,蝦肉彈牙,另外師傅將蝦款壓扁再燒,原來都可以食用,香脆可口。香煎鵝肝伴藍莓醬,黎自法國既鵝肝,厚身肥美,油脂非常飽滿,入口即溶,配埋甜甜地既藍莓醬,兩者配搭非常夾,旁邊既黑豆都可以食,有助解除口腔油膩感,準備迎接下一道菜。美國頂級牛柳,有牛柳粒和簿燒蔥蒜牛柳兩種食法,個人輆喜歡簿燒,因油脂分佈多,入口充滿牛味。鐵板炒飯,米飯、蛋,蟹肉絲、蔥粒一齊炒,見住由白色既米變成金黃色,賣相已經好吸引。炒什菜,調味醬料應該係店鋪自己調製過,微辣,加入左芝麻和瑤柱食落好惹味。自家製濃魚湯,相信用左好長時間熬
汁煮八爪魚,用左三小時去煮,醬汁入晒味,食落仲好腍身。

自家製濃魚湯,相信用左好長時間熬製,確實好濃既魚味,而且非常熱要小心飲。

蕨餅,煙韌既口感,本身無乜味,可以配蜜糖食用。
綠茶布甸,苦苦地中和返蜜糖既甜,布甸好滑。
2023-11-08 26 views
對日本料理都有一定熱愛程度。 今晚選擇了位於亨環天后頂樓的<宴•鐵板燒>, 享受一頓性價比高的鐵板燒🤤 餐廳主打由日本空運到港不時不吃的時令食材,配上師傳純熟的廚藝,每一道菜的擺盤與味道,都令人再三回味。 -除了高質食物,環境舒適亦是加分的地方。 設有露台,可飽覽維景海景。喜歡坐在Bar 枱,可以近距離與師傳交流及欣賞師傅手藝-點選了二人套餐🔸季節前菜(3點)味道由清至濃去品嘗。先是爽甜的日本柿與彈牙的大蝦。再而是誠意滿滿,慢煮多個小時的八爪魚🐙,肉質彈牙又軟嫩。最後是入口近乎融化鮟鱇魚肝,配上酸汁、香蔥及蘿蔔蓉,令味道富層次-🔸澳洲龍蝦剌身美得令人嘩然😍 矜貴的龍蝦剌身肉質相當清甜!觸鬍仍在跳動,可見食材相當新鮮! 配上柚子皮,份外清香。 可點上wasabi 或岩鹽一起入口-🔸鐵板燒北寄貝不時不食! 北寄貝在秋冬份外肥美。彈牙的北寄貝與海帶加上蒜蓉炒香,很是惹味-🔸西班牙紅蝦這道菜的精髓在於濃濃的蝦膏!西班牙紅蝦產量稀少,是珍貴的食材😋 肉質鮮甜爽彈,配上用鮮蝦汁否大蝦膏製成醬汁,超級鮮香! 就連蝦殼也炸得酥脆。最後品嚐龍珠果,解解膩-🔸香煎鵝肝伴藍莓醬鵝肝獨特的香氣
除了高質食物,環境舒適亦是加分的地方。

點選了二人套餐
🔸季節前菜(3點)

🔸澳洲龍蝦剌身

🔸鐵板燒北寄貝

🔸西班牙紅蝦

🔸香煎鵝肝伴藍莓醬
鵝肝獨特的香氣在口腔回盪良久! 配上自家製藍莓醬及黑豆

🔸美國頂級牛柳
牛柳火喉拿捏得準繩無誤。薄切牛柳包著香蔥,肉質鬆軟富油香。厚燒牛柳粒脂肪比例均勻,肉味濃郁。最喜歡是脆卜卜的蒜片

🔸鐵板炒飯
這是集合櫻花蝦,蒜香與蛋香於一身的高質鑊氣炒飯!粒粒黃金飽滿的飯粒在師傅駕輕就熟的功夫之下誕生

🔸自家製濃魚湯
🔸炒什菜
乳白色的魚湯魚味濃郁鮮甜,沒有腥味

🔸甜品
是超煙靱軟糯的黃豆粉蕨餅與香滑綠茶布丁,為晚餐完美落幕

2023-11-01 640 views
我同女朋友都好鍾意食日式鐵板燒,今次慶祝紀念日,好開心可以嚟到呢間目前為止我哋食過最滿意嘅鐵板燒,推薦俾大家:餐廳位於天后站旁邊一棟交通非常方便嘅大廈頂樓,個景觀好開陽,裝修好靚!當晚有三位風趣幽默嘅廚師喺我哋面前即席準備食物,加上服務態度殷勤嘅侍應,所以用餐氣氛好好。我哋當晚食嘅係Dinner ProMotion Menu 二人套餐($1988兩位)。三款前菜各有特色,係師傅介紹之下順序咁品嚐。我個人最鍾意係北海道帆立貝刺身,鮮甜肉厚呀!澳洲龍蝦刺身:非常新鮮,隻龍蝦都仲郁緊!師傅話特別用凍水處理過,所以啲肉特別彈牙!自家製漬物:師傅免費請我地食嘅,每一款都醃得好開胃好好食。燒北寄貝:賣相非常精緻,師傅燒嘅火候啱啱好,所以好juicy!燒西班牙紅蝦:擺盤同樣都係好講究,啲蝦膏好rich,蝦肉鮮甜爽口。煎鵝肝伴藍莓醬:餐廳非常generous,塊鵝肝真係好大塊。雖然非常邪惡,但鵝肝嘅油香真係一試難忘。藍莓醬可以解膩,令口感恰到好處。美國頂級牛柳:牛味十足,師傅煎到medium啱啱好。鐵板炒飯:好足料好香,粒粒分明。自家製濃魚湯&炒菜:魚湯好濃好鮮甜,炒菜唔會太油。拔絲多士:師傅喺我地面

澳洲龍蝦刺身

自家製漬物:師傅免費請我地食嘅,每一款都醃得好開胃好好食。

美國頂級牛柳:牛味十足,師傅煎到medium啱啱好。

美國頂級牛柳

鐵板炒飯:好足料好香,粒粒分明。

自家製濃魚湯&炒菜:魚湯好濃好鮮甜,炒菜唔會太油。

拔絲多士:師傅喺我地面前即席拔絲,見證住呢間好似藝術品咁嘅甜品誕生,令成餐飯嘅用餐體驗更上一層樓!更重要嘅係呢間甜品唔單止睇得,味道仲好好添!
拔絲多士
澳洲龍蝦刺身