2023-09-07 42 views
川菜都有私房菜😋真係第一次聽。呢度晚市係人頭計,根據人數再自選菜式,4人份量可以選擇$360/位,再擇3款涼菜+4款主菜😍選擇都幾多.涼菜:🥢蒜泥白肉係好經典嘅涼菜,肉質鮮嫩多汁,蒜香味夠濃郁。好適合做開胃菜。🥢青椒皮蛋個重點係個醬汁,辣得黎唔會過火,加上青椒嘅清甜,味道好平衡。🥢蒜蓉肚絲既肚絲煮得恰到好處,配上蒜蓉嘅香氣,十分唔錯。.主菜:🥢酸菜魚好傳統整法,味道較麻又酸辣可口。魚肉鮮嫩滑嫩,配上酸菜嘅鮮味,餸飯一流。.🥢干煸鱔魚片:炒得酥脆,魚片鮮嫩多汁,一上碟超香又大碟。.🥢鮑菇炒片片鴨係比較濃郁嘅菜式。鴨肉嫩滑,鮑菇嘅鮮味同鴨肉嘅油脂完美結合。.🥢黃燜雞燴得好入味,雞肉嫩滑,湯汁濃郁。.餐廳嘅菜式豐富多元,口味豐富,每款菜式都有其獨特之處。真係幾唔錯既川菜😍
涼菜:

🥢蒜蓉肚絲既肚絲煮得恰到好處,配上蒜蓉嘅香氣,十分唔錯。

主菜:

🥢干煸鱔魚片:炒得酥脆,魚片鮮嫩多汁,一上碟超香又大碟。

🥢黃燜雞燴得好入味,雞肉嫩滑,湯汁濃郁。

2023-09-06 30 views
銅鑼灣上樓川菜,私房菜格局,裝修樸素,但坐得舒服,感覺乾淨企理~🔘四川涼麵 $78呢個必點,有驚艷到,Q彈嘅麵條再配上秘製醬汁,辣中帶麻,一致覺得好食!! 👍👍🔘酸菜魚 (細) $248魚肉幾多,厚薄適中,滑溜無骨,冇腥味,非常入味,個湯酸味比重高過辣味,正合我心意,加咗吸汁嘅粉絲,係幾好味嘅酸菜魚~🔘川式椒鹽蝦 $168香口菜式,蝦炸得幾乾身,入口唔會好油膩,調味唔錯,好香蒜味,朋友連殼連蝦頭食,自己就鍾意淨係食蝦肉,各有食法,隻蝦幾鮮甜~ 🔘清湯抄手 $88叫返一個清淡啲嘅菜式嚟平衡返,大粒飽滿嘅雲吞,豬肉餡料為主~ 不得不說係幾高質嘅川菜,難怪full house,要再嚟試吓其他菜式先得~

🔘四川涼麵 $78

🔘酸菜魚 (細) $248

🔘川式椒鹽蝦 $168

🔘清湯抄手 $88

2023-09-05 19 views
朋友話帶我去川菜,仲要係私房菜,仲話分量十足,啱晒我。私房菜位於百樂中心10樓。餐廳環境企理,座位寬敞。餐具古色古香。點菜根據人數,點不同數量涼菜及熱菜。蒜泥白肉醬汁比例完美,味道甘香,肉質鮮嫩,厚薄適中。五香鹵牛肉香味十足,筋軟有嚼勁,肉質緊實青椒士豆絲香氣獨特,口感脆爽。川式宮保雞丁肉質鮮嫩,花生酥脆,辣中帶甜,醋香味濃,辛香酸辣,辣而不燥。糖醋里脊色澤紅亮,外脆內嫩,酸甜可口。炒菜火候十足,鮮嫩翠綠。
朋友話帶我去川菜,仲要係私房菜,仲話分量十足,啱晒我。
私房菜位於百樂中心10樓。
餐廳環境企理,座位寬敞。
餐具古色古香。
點菜根據人數,點不同數量涼菜及熱菜。
蒜泥白肉
醬汁比例完美,味道甘香,肉質鮮嫩,厚薄適中。
五香鹵牛肉
香味十足,筋軟有嚼勁,肉質緊實
青椒士豆絲
香氣獨特,口感脆爽。
川式宮保雞丁
糖醋里脊
色澤紅亮,外脆內嫩,酸甜可口。
炒菜
火候十足,鮮嫩翠綠。
  • 蒜泥白肉
  • 糖醋里脊
2023-09-05 13 views
同朋友去銅鑼灣食四川菜,最鍾意就係呢間樓上鋪。食物咁多年來都夠好味。餐廳位置不太多,建議預先訂位。同朋友揀咗個二人餐。可以揀兩個前菜同三個主菜。整體辣到應該有調校過,迎合到更多人口味🥢重慶口水雞雞件口感唔太柴,味道比較濃而且惹味,但相對唔太辣。🥢招牌四川涼麵麵條比較幼細。入口除了有辣醬味道以外,仲有陣陣酸醋的味道,食落開胃惹味🥢重慶水煮魚辣油紅得非常嚇人,但入口其實平易近人。魚肉薄得來夠結實又彈牙,配埋薯仔同紅薯粉,非常適合伴飯🥢泡椒牛肉感覺油比較多,牛肉夠滑嫩🥢辣子田雞同牛肉質素差唔多,田雞都夠滑嫩,份量都唔少

🥢重慶口水雞
雞件口感唔太柴,味道比較濃而且惹味,但相對唔太辣。

🥢招牌四川涼麵

🥢重慶水煮魚

🥢泡椒牛肉
感覺油比較多,牛肉夠滑嫩

🥢辣子田雞
同牛肉質素差唔多,田雞都夠滑嫩,份量都唔少

2023-08-25
好話唔好聽,雖然今年三張幾,但我食辣經驗超過一千二百次,對手一百零六間餐廳,持久力直達兩小時三十六分,最多次數估計二十一次,食辣程度係百分之二百,戰鬥力已經達到一萬分!!我可以講食我已經無對手,仲有邊個夠我勁!!👇🏻📌涼 菜 - ▪️ 招 牌 四 川 涼 麵 - ▫️ 佢地主要以套餐嗌菜,2個人可以揀2個涼菜加3個主菜,我就先揀左個「招牌四川涼麵」,麵條屬於幼身,口感爽彈,伴上海量既辣椒油渣,醬汁鹹香惹味,辣中帶甜,撈埋一齊食簡直係一大享受。▪️ 夫 妻 肺 片 - ▫️ 涼菜黎講「夫妻肺片」真係必嗌,我地嗌左小辣,入口麻香十足,辣油夠哂濃香,加上脆口花生粒,過足口癮;牛𦟌爽口入味,加埋D醬油食,岩哂而家呢d天氣。📌水 煮 類 - ▪️ 招 牌 重 慶 水 煮 魚 - ▫️ 輪到主菜重頭戲「招牌重慶水煮魚」出場,一上枱經已聞到好重花椒麻香,魚片大大塊,肉質厚身嫩滑,完全唔老,加上吸收哂湯汁精華,味道相當濃郁;而底部仲有d大豆芽菜,寬粉亦煙煙韌韌好有彈性,鍾意食辣的話值得一試!📌泡 淑 類 -▪️ 泡 椒 牛 毛 肚 -▫️ 呢個「泡椒牛毛肚」又係必嗌,份量兩個人岩岩好,毛肚夠爽口,再配搭紅椒炒香,入口
好話唔好聽,雖然今年三張幾,但我食辣經驗超過一千二百次,
食辣程度係百分之二百,戰鬥力已經達到一萬分!!
我可以講食我已經無對手,仲有邊個夠我勁!!👇🏻
📌涼 菜 -
▪️ 招 牌 四 川 涼 麵 -
▫️ 佢地主要以套餐嗌菜,2個人可以揀2個涼菜加3個主菜
我就先揀左個「招牌四川涼麵」,麵條屬於幼身,口感爽彈,
招牌四川涼麵
伴上海量既辣椒油渣醬汁鹹香惹味,辣中帶甜,
撈埋一齊食簡直係一大享受。
▪️ 夫 妻 肺 片 -
夫妻肺片
▫️ 涼菜黎講「夫妻肺片」真係必嗌,我地嗌左小辣,
入口麻香十足,辣油夠哂濃香,加上脆口花生粒
夫妻肺片
過足口癮;牛𦟌爽口入味,加埋D醬油食,岩哂而家呢d天氣。
📌水 煮 類 -
▪️ 招 牌 重 慶 水 煮 魚 -
招牌重慶水煮魚
▫️ 輪到主菜重頭戲「招牌重慶水煮魚」出場,一上枱經已聞到
好重花椒麻香魚片大大塊,肉質厚身嫩滑,完全唔老,
招牌重慶水煮魚
加上吸收哂湯汁精華,味道相當濃郁;而底部仲有d大豆芽菜
寬粉亦煙煙韌韌好有彈性,鍾意食辣的話值得一試!
📌泡 淑 類 -
▪️ 泡 椒 牛 毛 肚 -
泡椒牛毛肚
▫️ 呢個「泡椒牛毛肚」又係必嗌,份量兩個人岩岩好,
毛肚夠爽口,再配搭紅椒炒香,入口陣陣麻香,
泡椒牛毛肚
又唔會太鹹,送飯真係一流。
📌不 辣 類 -
▪️ 糖 醋 里 脊 -
糖醋里脊
▫️ 最後嗌多個「糖醋里脊」,里脊炸到外脆內軟,
淋上自家製糖醋醬,賣相紅卜卜相當搶眼,
糖醋里脊
而入口甜得黎帶少少酸,特別開胃,唔錯。
2023-08-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
糖醋里脊
百樂中心咁多餐廳連川菜都有😚 竟然好多外國人幫襯🤣呢間嘅玩法係一個價錢有幾樣餸share 所以越多人越抵嘅感覺‼️環境乾淨有privacy 選擇都好多 辣友可以一試🥰✨每位 $360✨2-3人 可以揀兩款涼菜 3-4款熱菜~ ❣️夫妻肺片好耐冇食過🥰 肺片處理得好好 唔腥又爽口🤙🏻❣️招牌四川涼麵睇落有好多辣椒但其實唔辣🤣🌶️ 加咗啲醋有開胃效果😆 冇想像中咁麻👌🏻❣️招牌重慶水煮魚重點推介🔥 呢碟平時出去單點都要$300🤭食完前兩碟覺得可以辣少少就同店員嗌加辣🌶️超大盤 魚肉又大片又滑🐟 而且本身已經有好夾嘅配料 寬粉係重點‼️ 仲有好多芽菜蓮藕✨❣️川式回鍋肉想轉下口味食啲炒嘅菜🐖🫑 回鍋肉係經典😛比較鹹香 豬肉都炒得好乾身唔肥膩👅 青椒有辣😛❣️酸辣土豆絲真係要出街先食到呢種咁爽脆嘅土豆絲🥔蒜頭 酸醋 同辣椒 相得益彰 係經常都會點川菜🔥
百樂中心咁多餐廳連川菜都有😚 竟然好多外國人幫襯🤣
環境乾淨有privacy 選擇都好多 辣友可以一試🥰

✨每位 $360✨
2-3人 可以揀兩款涼菜 3-4款熱菜~

❣️夫妻肺片

• 夫妻肺片
  • 酸辣土豆絲
  • 川式回鍋肉
2023-09-02 11 views
琴日我去咗一間銅鑼灣嘅私房菜度食嘢❤️我本身呢都喜歡食辣嘢,去到嗰間餐廳之後佢有辣嘅嘢食都有唔辣嘅嘢食嘅,餐廳餐香氣會令到我全部都嗌咗辣嘅嘢食😂😂前菜呢我就嗌咗蒜泥白肉,第一間入口溶化嘅蒜泥白肉,蒜蓉嘅味道同埋醋嘅味道好足夠。同埋嗌咗個涼拌皮蛋,,啲皮蛋呢係切碎曬㗎然之後呢撈埋咗一啲嘅香菜呢一個味道呢係好解辣同埋佢啲皮蛋係好香之後呢嗌咗個重慶水煮魚,辣味係會留喺個口腔度,一啲都唔刺激喉嚨,魚肉非常之滑,好多魚肉❤️❤️再叫了泡椒田雞,呢一個嘅辣味完全唔一樣,甜甜哋係一入口的味,個後勁辣嘅味就不得了❤️川味炒花菜❤️❤️,我最鍾意呢一隻辣味嘅感覺柔和得嚟又有少少刺激,腩肉嘅厚薄度,令到所有醬汁嘅味道,都可以吸收曬👍🏻👍🏻大家去到要記得帶一件外套食完辣野會覺得好凍㗎❤️❤️❤️
琴日我去咗一間銅鑼灣嘅私房菜度食嘢❤️

大家去到要記得帶一件外套食完辣野會覺得好凍㗎❤️❤️❤️
2023-09-01 11 views
銅鑼灣呢間川菜好特別,係以人數計食物,4人就可以叫呢個$360/餐,有四款主菜及三款涼菜。。涼菜:蒜泥白肉:蒜泥白肉以嫩滑的豬肉搭配濃郁的蒜泥醬,口感豐富。肉質鮮嫩多汁,配上蒜泥的辣香味,非常開胃。。青椒皮蛋:青椒皮蛋色彩繽紛,口感清爽。皮蛋的咸香和青椒的清脆相互襯托,帶來豐富的層次感。。蒜蓉肚絲:蒜蓉肚絲結合了蒜蓉和鮮嫩的豬肚絲,口感韌勁十足。蒜蓉的香氣與豬肚的嫩滑相得益彰。。。熱菜:酸菜魚:以鮮嫩多汁既魚肉搭配酸菜湯底,口味酸辣可口。酸菜的酸度和魚肉的鮮美完美融合。。干煸鱔魚片:干煸鱔魚片色澤金黃,口感酥脆。鱔魚片經過炸製後,外酥內嫩,搭配辣椒和香料的香辣味道,令人愛不釋手。。鮑菇炒片片鴨:鮑菇炒片片鴨以嫩滑的片片鴨肉搭配鮮香的鮑菇,口感豐富。鴨肉的鮮美和鮑菇的爽脆,整體好滿意。。黃燜雞:黃燜雞色澤金黃,肉質鮮嫩。雞肉經過燜煮後,入口即化,搭配濃郁的黃燜醬汁,口感濃郁香甜,是一道傳統而美味既菜式。

涼菜:

熱菜:

2023-08-30 9 views
川菜嘅菜式既辣又帶有酸,夏天時分食就最開胃啦,留意到呢間川菜菜式多樣而且非常就腳,所以今日就同朋友黎到呢間位置銅鑼灣嘅四姐川菜試下!〈招牌四川涼麵〉 🍝呢個涼麵果然名不虛傳,幼身嘅麵條令到辣汁非常掛麵,食落口麻麻辣辣,嗅到香濃花淑油味,極度惹味,難怪見到檯檯都有嗌啦!〈重慶口水雞〉 🌶️🐔雞皮爽口,內裡肉質細嫩幼滑,味道甜中帶辣,又香又麻,未食已經到流哂口水🤤光速清哂嘅一碟涼菜!〈酸菜魚〉 🍲🐟我覺得食酸菜魚最緊要係個湯頭,一定要夠晒酸辣香濃,再夾埋入哂味嘅滑溜魚片,食落一點都唔會膩,相當開胃!〈川式回鍋肉〉🐷第一次品嚐川式回鍋肉,豬肉一層肥一層瘦,食落唔算辣,邪惡得嚟又好入味,推薦!〈干煸四季豆〉🫛平時四季豆都係小炒必嗌,好多餐廳都會炒得過份焦黃又乾,呢間絕對唔會!呢個四季豆既清香又內軟外脆,非常出色,係值得試嘅一道菜,好有驚喜!🤤以後我諗起正宗川菜一定會上黎四姐川菜食呀,極力推薦俾所有川菜同好!

〈招牌四川涼麵〉 🍝

〈重慶口水雞〉 🌶️🐔

〈酸菜魚〉 🍲🐟

〈川式回鍋肉〉🐷

〈干煸四季豆〉🫛

2023-08-27 19 views
今日由於大家都鍾意食辣野,於是去咗銅鑼灣耀華街嘅一間好出名嘅四川菜食晚飯。其實喺香港食四川菜真係要搵到一間好食嘅地方否則呢就真係啲水煮嘅味道又咸又苦入唔到口。呢間華嫂四川菜不會令我哋有失所望,我哋點咗水煮魚,佢嘅特色撈麵,辣子肥腸,甜酸田雞,仲有佢嘅西芹牛肉。最令我覺得好食嘅,就係佢嘅水煮魚,真係入口即溶,可以話係仲滑過豆腐。另外我哋都嗌咗啲啤酒,食辣唔飲啤酒真係頂唔順。大家有機會真係要試下,極度推薦!

另外我哋都嗌咗啲啤酒,食辣唔飲啤酒真係頂唔順。

大家有機會真係要試下,極度推薦!

2023-08-25 30 views
銅鑼灣高質川味私房菜川菜腦又發作⋯一般嘅辣嘢已經滿足唔到我,所以今次決定要食一間超正宗嘅隱世川菜📍四姐川菜·雖然座落銅鑼灣,但係要上樓嘎!私房菜feel十足😝😝呢間私房菜都幾有個性,晚餐係跟人頭揀指定數量嘅涼菜熱菜💰360/每位我哋两位就有2份涼菜✅3份熱菜✅·🧊涼菜🐷蒜泥白肉肥瘦分明嘅薄薄五花肉,再加上爆炸多蒜泥。雖然會口臭,但真係忍唔到呀,唔駛幾分鐘,我一個人就清佐一碟✌️🫑青椒皮蛋老實講⋯第一眼見到佢⋯覺得好醜樣😂但食落超好味。青椒有重重嘅蒜香,撈埋皮蛋一齊食,口感豐富之餘,仲超夾🔥熱菜🐟水煮魚又厚肉又嫩滑嘅魚片,真係好正呀!無骨啖啖肉,再加上正宗嘅調味,真係連湯都忍唔住飲曬😂我哋食佐少辣,辣得嚟又少少麻,真係好惹味。🦆鮑菇炒片片鴨好少係餐廳見到呢味菜,所以見到就忍唔住嗌佐呢味。杏鮑菇好爽口入味。片片鴨啖啖肉,肉質好新鮮有咬口。🐟西芹炒鱔絲為佐照顧唔太食得辣嘅友人,就order佐西芹炒鱔絲估唔到西芹同鱔咁夾,更估唔到居然有咁多鱔絲。雖然唔辣,但依然好惹味。推薦俾唔太食得辣嘅朋友仔。
銅鑼灣高質川味私房菜

川菜腦又發作⋯
📍四姐川菜
雖然座落銅鑼灣,但係要上樓嘎!私房菜feel十足😝😝
呢間私房菜都幾有個性,晚餐係跟人頭揀指定數量嘅涼菜熱菜
💰360/每位

🫑青椒皮蛋
老實講⋯第一眼見到佢⋯覺得好醜樣😂

🔥熱菜
🐟水煮魚
又厚肉又嫩滑嘅魚片,真係好正呀!
無骨啖啖肉,再加上正宗嘅調味,真係連湯都忍唔住飲曬😂
我哋食佐少辣,辣得嚟又少少麻,真係好惹味。

🦆鮑菇炒片片鴨

好少係餐廳見到呢味菜,所以見到就忍唔住嗌佐呢味。
杏鮑菇好爽口入味。片片鴨啖啖肉,肉質好新鮮有咬口。

🐟西芹炒鱔絲
為佐照顧唔太食得辣嘅友人,就order佐西芹炒鱔絲
估唔到西芹同鱔咁夾,更估唔到居然有咁多鱔絲。
雖然唔辣,但依然好惹味。推薦俾唔太食得辣嘅朋友仔。
以前成日都會嚟百樂中心食飯,上面總係有好多唔同嘅餐廳,果次係隔離食甜品見到呢度有間川菜,上網睇左下評價都ok今次就決定同屋企人試下。佢個價錢牌好有趣,係套餐形式每位$360,視乎你人數決定你可以有幾多涼菜同熱菜。我同爸爸食兩個人就可以選擇兩款涼菜加三款熱菜。———————————————🌟招牌四川涼麵呢個涼麵果然係招牌菜式,成個調味都做得好好,聞落有少少麻香同酸香果種感覺,但食落會係辣辣地又帶少少甜嘅味,佢個麵熟成度係做得最好,咬口係最佳狀態,係其中一項大推嘅涼菜。.🌟夫妻肺片夫妻肺片個擺盤幾好,辣度同麻香都足夠,但味道略嫌偏咸,連同其他餸/飯食會好啲。.🌟泡椒膳片泡椒用油炒過好香,成個菜式除咗泡椒外用咗好多唔同嘅配菜炒例如西芹、蒜頭、薑片等炒得好香。膳片都算滑身,入口都好香。.🌟酸菜魚湯底唔算辣,酸同咸嘅比例會偏酸少少。好特別嘅地方係佢唔似出面用魚片,反而係用魚柳或者叫做魚塊去做,食落都係好滑身。整體份量都幾多,食極都有咁,入面仲有粉絲可以食。.🌟干煸四季豆呢個菜式調味好唔錯,佢係有少少肉香又帶有甜味,唔會太油又唔會話好濃味,可以中和返成餐飯嘅味道。.🔸整體評價🔸套餐形式都幾特別,而

———————————————
🌟招牌四川涼麵
🌟夫妻肺片
🌟泡椒膳片
🌟酸菜魚
🌟干煸四季豆
🔸整體評價🔸
套餐形式都幾特別,而且餐廳可以選擇嘅菜式有好多,如果大家想食川菜都可妨可以試一試。
2023-08-22 28 views
青椒皮蛋 🥚🌶️美味指數:👅👅👅👅👅 (5/5)皮蛋滑溜溜,非常冧身🤗 微辣再加少少蒜香味🧅 好鬼惹味🤤 酸辣青瓜 🥒🌶️美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5/5)清新又開胃嘅小菜,酸味同辣味平衡得好好,而且青瓜夠曬脆口,一啖接一啖停唔到口🙈 招牌重慶水煮魚 🐟🌶️美味指數:👅👅👅👅👅 (5/5)份量十足大大碗😍,湯底香濃,魚肉鮮嫩多汁,重點唔會好多油亦冇腥味👍,而且睇得出佢係落足料,花椒、天椒、香蔥、八角等配料令成道菜好入味😋 真係好正! 酸菜魚 🐟🌶️美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5/5)湯底酸辣開胃🥳 魚肉厚得嚟又冇骨,同水煮魚最大嘅分別除咗係辣度唔同之外,個底係由粉皮變咗粉絲,可以索哂啲酸辣湯😚 毛血旺 🍲🌶️美味指數:👅👅👅👅 (4.5/5)一嚟見到成碗野紅卜卜就好興奮🤩,入面有毛肚、鴨血🦆、豬紅、牛柏葉豐富嘅內臟,加埋豆腐蔬菜🥬等配料令到食落更有層次感,麻辣鮮香。
青椒皮蛋 🥚🌶️
美味指數:👅👅👅👅👅 (5/5)
皮蛋滑溜溜,非常冧身🤗 微辣再加少少蒜香味🧅 好鬼惹味🤤

酸辣青瓜 🥒🌶️
美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5/5)

招牌重慶水煮魚 🐟🌶️
美味指數:👅👅👅👅👅 (5/5)

酸菜魚 🐟🌶️
美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5/5)

毛血旺 🍲🌶️
美味指數:👅👅👅👅 (4.5/5)
2023-08-21 35 views
今日去咗一個令人鼓舞嘅餐廳,去四川私房菜。呢間餐廳位於耀華街整體感覺就俾人一種銅鑼灣核心食肆地帶嘅feeling.我哋一行有四個人,叫咗之前一間上市公司嘅CEO,一個財務總監,另外一個係私人銀行嘅客戶經理。呢幾個朋友都係我嘅好朋友,對食物都好有要求,同埋佢哋都好鍾意食spicy。我哋叫左四川水煮魚,西芹牛肉,酸辣田雞,辣子肥腸。最好食嘅都係佢嘅水煮魚,真係入口即溶。嗰種魚真係滑過九肚魚,比和牛更加容易入口即溶。呢間四川菜真係臥虎藏龍喺耀華街,另外佢亦都有佢哋本地嘅啤酒,但係我哋就冇試到。下次嚟銅鑼灣食四川嘢真係要再revisit這間。

我哋叫左四川水煮魚,西芹牛肉,酸辣田雞,辣子肥腸。
最好食嘅都係佢嘅水煮魚,真係入口即溶。

嗰種魚真係滑過九肚魚,比和牛更加容易入口即溶。

下次嚟銅鑼灣食四川嘢真係要再revisit這間。
2023-08-21 33 views
喜歡吃辣的人,最重要是找到吃同等辣度的伙伴才過癮!很開心被我發現公司有同事可以和我一起挑戰~ 位於百樂中心樓上的四姐川菜,鋪面不大,但有充足的窗戶,不會局促。夫妻肺片 $88夫妻肺片是很經典的涼菜,內藏切片,加上了爽口的花生和清新的芫茜,口感和味道都很豐富~ 蒜泥白肉 $88不見蒜泥山,醬汁裡卻已充滿了很香的蒜蓉味,白肉切成薄片,爽口不肥膩,很好吃~ 辣子蝦 $168辣子雞吃得多,辣子蝦還是第一次,以大量的辣椒爆炒出來香氣撲鼻,蝦走油通透,脆得連殼都可以一起吃!水煮魚 $248主角來了,很大一盤!除了份量很多的魚肉外,還有芽菜和寛粉!魚肉裹了粉,保持著其嫩滑,味道也甜~ 而最愛的莫過於吸收了所有精華的寛粉!而且這裡的寛粉浸在熱湯裡多久都仍然煙韌,口感很讚~
喜歡吃辣的人,最重要是找到吃同等辣度的伙伴才過癮!
很開心被我發現公司有同事可以和我一起挑戰~
位於百樂中心樓上的四姐川菜,
鋪面不大,但有充足的窗戶,不會局促。

夫妻肺片 $88
夫妻肺片是很經典的涼菜,
內藏切片,加上了爽口的花生和清新的芫茜,
口感和味道都很豐富~

蒜泥白肉 $88
不見蒜泥山,醬汁裡卻已充滿了很香的蒜蓉味,
白肉切成薄片,爽口不肥膩,很好吃~

辣子蝦 $168
辣子雞吃得多,辣子蝦還是第一次,
以大量的辣椒爆炒出來香氣撲鼻,
蝦走油通透,脆得連殼都可以一起吃!

水煮魚 $248
主角來了,很大一盤!
除了份量很多的魚肉外,還有芽菜和寛粉!
魚肉裹了粉,保持著其嫩滑,味道也甜~
而最愛的莫過於吸收了所有精華的寛粉!
而且這裡的寛粉浸在熱湯裡多久都仍然煙韌,口感很讚~

2023-08-14
$320 (Lunch)