川菜是中國四大菜系之一,以其獨特的麻辣口味聞名,這裡有不小外國人及日本人冒名而來。招牌水煮魚使用豐富的辣椒和花椒,辛辣和麻味的雙重刺激味蕾增加食欲。宮保雞丁的花生和葱姜蒜的組合,運用各種香料和調味料散發出豐富的香味。椒鹽蝦口感層次豐富,爽嫩彈牙蝦香鮮甜。其中我最喜歡招牌四川涼麵,涼麵清爽麻辣,麵條彈牙滑爽,配料豐富多樣,如酸爽的醋泡菜、香脆的花生碎、辣椒油和蒜末等。每一口都能感受到辣椒和花椒的輕微刺激,帶來舌尖上的舒適的麻辣滋味。【2人飲飽食醉套餐】360HKD/位1️⃣ 自選2款前菜▫️招牌四川涼麵▫️滷水牛肉2️⃣ 先選3款主菜▫️川式宮保雞丁▫️招牌水煮魚▫️川式椒鹽蝦

【2人飲飽食醉套餐】360HKD/位
▫️川式宮保雞丁
▫️招牌水煮魚
▫️川式椒鹽蝦
  • 招牌四川涼麵
👦🏻:早就聽説銅鑼灣百樂中心裏面藏了一家四川人開的私房川菜,很久沒有吃🌶的了,收工之後我就迫不及待地搭地鐵前往(✧∀✧)。晚市是套餐制的,每位360 HKD,根據人數來決定涼菜熱菜的數目,例如兩個人的話就是2個涼菜3-4個熱菜,這的是超級划算了(๑•̀ㅂ•́)و✧。原本認爲來吃川菜的都是内地顧客,沒想到一進去就看到店內有韓國人、日本人、中東人、白人,大家來自五湖四海🥰,都在這不大的一個空間内享受著來自川渝的美食,十分溫馨有趣!🌟夫妻肺片 🐂吃川菜的話,涼菜怎麽能錯過夫妻肺片。作爲夫妻肺片的愛好者對於他們的出品真的是無可挑剔😍,光是這個我就能吃完一整碗白米飯🍚。牛腱、牛肚、牛舌切片搭配上花生米和他們用熱油澆過的蒜蓉、辣椒面和花椒面超級濃鬱,也是偶爾小酌的最佳拍檔🍶。🌟五香滷牛肉 🐮五香滷牛肉滑嫩而不乾柴,牛腱肉裏面夾雜著一些筋膜,不過這些筋膜也在長時間的燉煮和滷製下變的富有膠質感😆,香氣十足(¯﹃¯)。🌟招牌重慶水煮魚 🐟今天的重頭戲,一進門就看到他們家的墻上和櫃子裏陳列了許多獎項,都是他們家的水煮魚🏆。再環顧四周食客的餐桌上,都擺著一盆水煮魚,老闆娘還走過來給我們很有自信的推薦起來,那我們

🌟夫妻肺片 🐂

🌟五香滷牛肉 🐮

🌟招牌重慶水煮魚 🐟
今天的重頭戲,一進門就看到他們家的墻上和櫃子裏陳列了許多獎項,都是他們家的水煮魚🏆。再環顧四周食客的餐桌上,都擺著一盆水煮魚,老闆娘還走過來給我們很有自信的推薦起來,那我們必須要試試(๑•̀ㅂ•́)و✧!整道菜非常大份,不要看端上來的時候上面上面鋪滿了辣椒😱🌶,香氣噌一下就上來了。其實沒有很辣的,不太能吃辣的人也可以勉强享受哈哈😄。而且不像其他家的水煮魚,魚肉不入味,這裏的水煮魚應該是提前就進行了腌製😎,魚肉非常嫩而且裏面和湯汁的味道融合的非常好。雖然超大份還有豆芽寬粉一系列配菜,我們最後都完全吃完。

🌟辣子肥腸 🐷
這是今天挖到寳的一道菜,喜歡肥腸的一定不要錯過。本來抱著試試的態度嘗試一下,沒想到是令我印象深刻以至於想安利給去吃的所有小夥伴(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)。肥腸應該是炸完之後,有一層酥脆的殼,咬下去都會有清脆的聲音😮,但是内部還保留了肥腸軟軟的咬口。因爲炸製所以肥腸裏面本身的油都被釋放出來了很多,所以吃起來都算比較清爽的!推薦🌹!

🌟黃燜鷄 🍗
今天的最後一道是不辣的菜,和普通的砂煲黃燜鷄不同,我覺得更像是一份結合黃燜鷄偏甜鮮調味的炒鷄🍽️,配菜搭配的是青椒🫑和信鮑菇🍄,口感都很鮮嫩,非常下飯,本來搭配水煮魚吃完了一碗米飯,又因爲它再叫了一碗!

人均:HKD 360up
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑🍑🍑

📍 四姐川菜 (百樂中心) (鐵路網)
🚇港鐵銅鑼灣站 A 出口, 步行約3分鐘
  • 夫妻肺片
  • 辣子肥腸
2023-09-27 16 views
四姐川菜一向都好出名,佢喺灣仔同銅鑼灣都有分店,以前一向食開灣仔分店,今日同朋友約咗銅鑼灣見面,決定食銅鑼灣分店敘舊兼餞行🥢我哋兩個人今日都好肚餓,決定試佢涼菜同熱菜兩個涼菜各二❤️涼菜叫咗四川涼麵同招牌夫妻肺片,涼麵分量十足,店員好細心提醒要撈勻佢先食,辣度啱啱好,啱哂出面炎炎夏日👍🏻夫妻肺片係必叫既四川名菜,最鍾意啲花生粒好脆口,牛肚有趙口,紅油同醬汁比例啱啱好👍🏻熱菜我哋叫咗水煮牛同酸菜魚🥢水煮牛肉 - 牛肉片經過快速煮熟,保持了鮮嫩的口感,入口即化。牛肉片散發出誘人的香氣,調味料和辣椒油,為菜肴增添辣風味。底下嘅芽菜吸水牛肉同辣椒油嘅精華👍🏻我自己就非常私心呢道酸菜魚- 魚肉鮮嫩細膩,入口即化,酸菜的酸度恰到好處,刺激味蕾,調味料與魚肉相互融合,魚肉充分吸收酸同辣味,非常惹味👅朋友非常滿意今日餞行嘅午餐,我已經約定佢下次返嚟香港要再訪呢間四川菜❤️

Type of Meal
Lunch
  • 酸菜魚
2023-09-27 4 views
📍四姐川菜銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓銅鑼灣高質樓上川菜私房菜,辣得好舒服😗!$360/人視乎人數叫點菜,我哋2個人可以嗌2個涼菜+3個熱菜1️⃣ 涼菜:夫妻肺片唔會太辣,但係好香!有牛𦟌薄片同牛肚,食落唔韌、幾彈牙👍🏻。2️⃣ 涼菜:青椒皮蛋青椒剁得好碎,包裹曬成舊皮蛋,好入味。3️⃣ 熱菜:水煮牛肉用好多種香料淆製而成,唔係化學辣,反而覺得佢係香麻味比較重,食落舒服。牛肉肉質嫩滑爽口,有芽菜作為配菜😚。4️⃣ 熱菜:泡椒肥腸肥腸切成薄片,口感嫩滑,鍾意食內臟嘅人唔可以錯過🤤。配菜芹菜口感清爽,好夾~5️⃣ 熱菜:萵筍炒肉絲要個唔辣嘅炒菜平衡返前面食過嘅重口味菜式,萵筍炒得啱啱好,唔會有草青味,但係食落爽口😋!其實辣係一種痛覺,但係食呢一間私房菜嘅菜式都幾舒服🫶🏻,身體冇任何反應,唔會耳仔痛、出曬汗~
📍四姐川菜
銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓

銅鑼灣高質樓上川菜私房菜,辣得好舒服😗!

$360/人
視乎人數叫點菜,我哋2個人可以嗌2個涼菜+3個熱菜

1️⃣ 涼菜:夫妻肺片

2️⃣ 涼菜:青椒皮蛋
青椒剁得好碎,包裹曬成舊皮蛋,好入味。

3️⃣ 熱菜:水煮牛肉

4️⃣ 熱菜:泡椒肥腸

5️⃣ 熱菜:萵筍炒肉絲

2023-09-24 45 views
📍四姐川菜 @sijie_sichuan 我地🦖🦕成個月都冇出過新post la,因為最近都比較忙,所以都冇時間出去搵好野食😋甘耐冇出post, 一於分享下我哋最近試過,覺得好好食既四川菜啦🥢依間餐廳係我哋公司經理介紹既,於是,我哋就同同事(總共5人)一齊去食晚餐,一入到去覺得環境好舒服乾淨,員工十分之友善😌印象分,加分🆙🆙套餐以人頭計,每位$360,因為我哋當日有5個人,所以我地就可以叫3個前菜,5個主菜前菜·招牌四川涼麵真係好好味呀🤩雖然個賣相好樸素,不過個辣醬真係好好食🤤麻麻辣辣甘,食完個麵之後仲想攞啲汁黎撈飯食😋·虎皮青椒唔係講笑依碟都係simple but tasty ,前排食咗間餐廳(依度就唔開名啦😂)佢個虎皮青椒一啲都唔虎皮🫣好明顯就係烚完條青椒炒幾下就算。不過四姐既就唔同,好食到我相都唔記得咗影🤣·夫妻肺片🦕我覺得好正,又麻又辣甘,同,好足料🤩啲唐芹都好夾,同,牛一齊食唔會好膩😚主菜·招牌重慶水煮魚入面好多料😍除左有大量魚片之外,入面仲有薯粉,同埋芽菜,啲魚鮮嫩無骨, 5個人食,食到最後都差啲食唔晒甘滯。·重慶辣子雞雞肉香脆多汁少少辣,眨眼間就食晒😌·四川椒鹽蝦好好食呀
📍四姐川菜 @sijie_sichuan

·夫妻肺片

主菜
·招牌重慶水煮魚

·重慶辣子雞
雞肉香脆多汁少少辣,眨眼間就食晒😌

·四川椒鹽蝦
好好食呀😍,啲蝦好脆,唔會煮過老,脆到連殼都可以食埋😳好香口惹味,好適合飲住啤酒配黎食🍻

·干煸四季豆
好有鑊氣之餘,唔會炒得好油膩,麻辣味岩岩好😍

·酸辣土豆絲
好開胃,好適合食完甘多辣野之後再清一清味蕾😌

總括嚟講,依餐食真係大滿足,好有驚喜,冇諗過甘好食😋真係好值得推介俾大家食👍🏼

地址:四姐川菜 (銅鑼灣)
2023-09-17
Celebration
Birthday
  • 招牌四川涼麵
  • 川式椒鹽蝦
2023-09-24 7 views
今日去咗銅鑼灣一間四川菜嘅中式餐廳食晏,嗰度嘅菜真係太好味喇!一試就愛上咗佢哋嘅口味同風格。首先試嘅係四川涼麵,呢碗涼麵麵條爽滑,配咗麻辣醬,夠味夠開胃。仲有蒜泥青瓜,個口感脆爽,蒜味香濃,一啖下去,清新又開胃。然後嘅酸菜魚真係令我回味無窮。魚肉鮮嫩,湯汁酸辣開胃,酸菜同辣椒一齊煮出嚟嘅湯底,令人唔停食。川式椒鹽蝦都好正,蝦肉鮮甜,外脆內嫩,椒鹽調味鮮香惹味最後,萵筍炒肉絲既萵筍爽脆,肉絲鮮嫩,一齊炒熟嘅時候,味道完美融合。總括而言,呢間四川菜餐廳真係令我大叫過癮!佢哋嘅菜式多款味道又正宗

仲有蒜泥青瓜,個口感脆爽,蒜味香濃,一啖下去,清新又開胃。

川式椒鹽蝦都好正,蝦肉鮮甜,外脆內嫩,椒鹽調味鮮香惹味

銅鑼灣百樂中心出名多野食 入面隱藏左一間高質四川私房菜😋店面唔大 大概有8張4人枱 裝修簡單樸素🙌🏻 非常私房菜既感覺 食物真材實料又好有風味🌶️ 辣味都係麻香為主 香氣十足 食落又好有層次👍🏻.另外好欣賞食物類型豐富 分類清晰! 有辣又有唔辣 包括水煮 / 泡椒 / 辣子 / 干煸 / 家常 / 不辣 / 湯 我地唔算好食得辣 所以辣度叫左小小辣🤭.|酸菜魚酸菜魚湯底係好重要 酸菜同配料有好多 但湯底味道酸辣岩岩好 唔會太酸又唔會死辣👍🏻 我覺得算係比較溫和 但越食越惹味~魚肉片大塊又厚實 片片都好滑嫩🐟 好好食 送飯一流!.|重慶辣子雞麻香味十足 雞肉粒都幾大粒 唔會炸到炸哂 反而啖啖肉 好有口感😉.|蒜泥白肉豬肉片係半肥瘦 薄薄一片沾滿蒜香🧄.|招牌四川涼麵秘製醬汁 辣中帶麻😋 店員提醒一定要撈勻先好食~拌埋煮得剛剛好 彈牙既麵條 係好出色既涼麵👍🏻.|萵荀炒肉絲每次食川菜 我地都會叫個炒青菜🥬 可以平衡一下食左咁多道重口味既菜式萵荀炒肉絲份量好多 火候岩岩好☺️ 萵荀絲都仲係好爽口

銅鑼灣百樂中心出名多野食 入面隱藏左一間高質四川私房菜😋
我地唔算好食得辣 所以辣度叫左小小辣🤭
|酸菜魚
魚肉片大塊又厚實 片片都好滑嫩🐟 好好食 送飯一流!
|重慶辣子雞
|蒜泥白肉
豬肉片係半肥瘦 薄薄一片沾滿蒜香🧄
|招牌四川涼麵
秘製醬汁 辣中帶麻😋 店員提醒一定要撈勻先好食~
拌埋煮得剛剛好 彈牙既麵條 係好出色既涼麵👍🏻
|萵荀炒肉絲
萵荀炒肉絲份量好多 火候岩岩好☺️ 萵荀絲都仲係好爽口
好久沒有看見香港有那麼多人的餐廳,直至我見到四姐超爆場!店內有中國人、韓國人、日本人、白人,高朋滿座環境有點擠擁,但是服務還不錯出品$360 一位的套餐分量相當足,亦夠重口味前菜🌶🐓重慶口水雞帶辛勁的口水雞肉量適中,口感爽彈🌶🥒酸辣青瓜青瓜份量甚多,醋酸味加上適量辣油,非常開胃主菜🍋🌶🐟酸菜魚麻中帶微辛,酸菜魚的花椒分量充足,魚片非常滑溜,一吃即滑進喉嚨,加上少量粉絲跟大量酸菜,惹味非常,足夠二人進食🌶️🐷川式回鍋肉肥瘦適中的五花腩配合三色椒🫑同炒, 辣度甚低但非常香口!🍋🌶🍆川式魚香茄子加入了鎮江醋跟辣椒同煮,茄子🍆軟稔入味,分量同樣充足,非常開胃大量有名川菜都是辣度適中,適合大眾口味,難怪那麼多國家人士聚首一堂!

好久沒有看見香港有那麼多人的餐廳,直至我見到四姐

超爆場!店內有中國人、韓國人、日本人、白人,高朋滿座

環境有點擠擁,但是服務還不錯

出品$360 一位的套餐
分量相當足,亦夠重口味

前菜

🌶🐓重慶口水雞
帶辛勁的口水雞肉量適中,口感爽彈

🌶🥒酸辣青瓜
青瓜份量甚多,醋酸味加上適量辣油,非常開胃

主菜

🍋🌶🐟酸菜魚

🌶️🐷川式回鍋肉
肥瘦適中的五花腩配合三色椒🫑同炒, 辣度甚低但非常香口!

🍋🌶🍆川式魚香茄子

四姐川菜價錢💲: $148(+1) 好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.4/5性價比🥢: 3.4/5回頭率😚: 3/5-前一個post講左好好食的中菜,今次呢間主打四川菜,標榜自己味道正宗,好多菜的煮法都同平時食的唔同。不過因為四川菜,整體都比較油膩同濃味。餐廳有幾張圓枱,多幾個人來都冇問題。同埋夜晚只做套餐,多人d就可以試多啲款式!-✅✅招牌四川涼麵。呢個涼麵係必叫,最好食係佢!麵條條條分明,唔黏口,好爽🤓好鍾意個酸酸辣辣的醬汁,仲有d麻感🤩有大量蔥同辣椒油渣,惹味得來味道容易入口,甜甜地❤️-✅夫妻肺片。有牛𦟌薄片+牛肚。雖然有滿滿的紅油但都唔係好辣,反而芫茜的味道仲濃🤪 牛肚同牛𦟌都唔係好韌,唔會好難咬。-🆗酸菜魚。呢個酸菜魚入面大量青辣椒,同我以前食過的都好唔同🤔不過出奇地唔係好辣都唔係好酸,只係小小酸同鹹多。入面的酸菜已經出曬味,加埋小小粉絲去索湯汁。魚肉用左比較靚的龍利魚,所以唔腥,但始終呢隻魚魚味欠奉,魚肉比較軟同削,但佢係無骨的,怕骨的都食得😌-✅泡椒鱔片。鱔片切成粗條,唔腥,彈牙,個人好中意食鱔魚😚 入面仲有好多蒜芯,一啲都唔辣,反而食完辣野所以感
四姐川菜
價錢💲: $148(+1)
好味程度😋: 3.7/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.4/5
性價比🥢: 3.4/5
回頭率😚: 3/5

✅泡椒鱔片。鱔片切成粗條,唔腥,彈牙,個人好中意食鱔魚😚 入面仲有好多蒜芯,一啲都唔辣,反而食完辣野所以感覺甜甜地,蒜心都好好食🤤

✅川式椒鹽蝦。蝦唔係好大隻,但走左油,所以好香😳 肉質都因為走油而好實淨。外殼已經炸到好脆好薄,好似薯片咁,吞埋都唔介口!椒鹽味道好惹味,下酒一流😉

口味各人唔同,我就覺得有d油,同埋食完會口渴🤣 但味道ok,係可以一試的川菜。

想吃辣東西,想吃川菜🌶️🌶️!銅鑼灣的百樂中心就有一家四川菜餐廳,他們家的川菜可以說是色香味俱全,雖然環境有一點像茶樓🫖🍵,但他們的菜式香氣非常誘人,無論是辣椒、花椒還是各種香料,都讓整個餐廳充滿了濃郁的香氣🥵🔥,每一道菜都可以選擇辣的程度。餐廳的收費是按人頭計算,每位$360,然後按人數去選擇套餐,而今日我們兩個人就可以選擇兩款涼菜及三款熱菜👍🏻👍🏻👍🏻😋😋涼菜⭐️青椒皮蛋 Green capsicum and preserved egg跟我們在譚仔吃的不一樣,餐廳會將青椒和皮蛋伴在一起,青椒的香氣和皮蛋的鮮味相互融合,讓人一口接一口。重點不會太辣!⭐️酸辣青瓜Spicy and sour cucumber味道酸辣開胃,口感清脆爽口的酸辣青瓜,酸辣醬包裹在青瓜上,為青瓜帶來了一種酸爽的味道,同時又帶有一點微辣的刺激感。熱菜⭐️水煮牛肉Poached beef in hot chili oil味道麻辣鮮香,口感嫩滑彈牙的水煮牛肉。牛肉配以辣椒、花椒等調味料,帶來了一種麻辣的刺激感,用來送飯一流!水煮牛裏也有很多配菜包括芽菜,寬粉等等。⭐️重慶辣子雞Chongxing deep fried hot

涼菜

⭐️酸辣青瓜Spicy and sour cucumber

熱菜

⭐️重慶辣子雞Chongxing deep fried hot chicken
重慶的辣子雞給我印象就是辣椒多個雞肉,但餐廳的辣子雞,雞肉與辣椒的比例是一比一,雞肉的味道麻辣,口感外脆內鮮嫩。

⭐️干煸四季豆Dry-fried string beans
食四川菜又不一定只有肉及內臟,爽口又清甜的四季豆配以辣椒等調味料,帶來了一種香辣的味道👅也是用來配飯👍🏻
  • 重慶辣子雞
  • 水煮牛肉
  • 酸辣青瓜
2023-09-16 19 views
上次朋友食銅鑼灣四姐川菜,極力推介我一定要去食,講到係香港食過最好食既川菜,今晚落大雨都要黎食。位於百樂中心,一去到既感覺有種係私房菜既裝修風格,一開門坐滿晒食客,每枱都有叫水煮魚,我地都叫左水煮魚,但好想試埋酸菜魚,於是兩種都叫齊晒,兩種都好好食,啲魚滑到一個點,雖然我冇去過四川,但感覺好有川菜風味,唔係港式味道,真係好難得。四川涼麵都好出色,無論係麵既口感,或者係醬料都係剛剛好,愈食愈想繼續食。後尾見到老板娘,好熱情,係大家既對話中感受到佢既用心,真係多謝朋友帶我黎一間101分既餐廳。
今日嚟到銅鑼灣一間隱世川菜食店 !! 門面極低調 , 坐低左之後 , 不斷聽到有人打電話嚟訂位 , 仲有好多外賣單 😏😏 睇黎好多人識得嚟搵食 ! 食店以人頭套餐形式落單 , 我哋今日 2 個每位 $360 😆可以揀 2 款涼菜同 3 款熱菜 !餐牌 :蒜泥白肉豬肉片冇豬臭味 , 一層肥一層肉 , 薄薄一片好惹味 👍👍重慶口水雞唔算好辣 , 香料味同辣味十足 !川式椒鹽蝦蝦炸得超超超超超鬆脆 !! 😋😋 連殼食都冇問題 , 唔會界口的 ~ 好惹味 , 好好食 😍😍 有驚喜 !! 推介推介 !!酸菜魚好大碟 ! 魚肉超大片 😳😳 份量都幾多 ~ 呢個酸菜魚嘅魚湯比較杰身 , 好似一個羹咁 ~ 仲配左海量酸菜同粉絲 , 2 個人食絕對足夠 ! 😎😎西芹炒牛肉西芹味唔算濃 , 而且去絲去得好深 , 一啲渣都冇 ! 爽脆 , 牛肉大大片 ~ 整體黎講 , 食店位置方便 , 雖然門面唔係好顯眼 , 但係入到去絕對有驚喜 ! 食物份量合理 , 試左 5 款菜式 , 每款質素都唔錯 ! 特別推介川式椒鹽蝦 , 另外想讚下呢度嘅茶幾好飲 ! 絕對值得二訪 ! 👍👍

餐牌 :

蒜泥白肉
豬肉片冇豬臭味 , 一層肥一層肉 , 薄薄一片好惹味 👍👍
重慶口水雞
唔算好辣 , 香料味同辣味十足 !

川式椒鹽蝦
酸菜魚
西芹炒牛肉

• 川式椒鹽蝦
  • 蒜泥白肉
2023-09-14 16 views
天氣熱熱地就想食啲重口味既野❤️,就搵左呢間川菜,食物平均都幾高質🤤招牌重慶水煮魚水煮魚勁厚身,食落好有啖啖肉既滿足感,味道麻麻辣辣得黎,魚鮮味都好夠,入面仲有大量芽菜同寬粉墊底,寬粉勁q彈,食落軟軟糯糯咁,非常好食😋川式回鍋肉回鍋肉肥瘦勻稱,食落香濃惹味,肉片份量都好多下,入面既椒類都非常香口,肉香味濃蒜泥白肉味道甜辣甜辣咁,每一嚿肉都好惹味,睇落無好明顯既蒜泥,但啖啖都有好香濃既蒜味,值得一食重慶口水雞口水雞雞身嫩滑,雞皮爽彈,麻香味好足,順口既香辣味清炒萵筍絲好清新既味道,口感爽脆,味道清香蒜蓉油麥菜蒜香味十足,配上油麥菜既爽脆,好好食

招牌重慶水煮魚

川式回鍋肉

蒜泥白肉

重慶口水雞
口水雞雞身嫩滑,雞皮爽彈,麻香味好足,順口既香辣味

清炒萵筍絲
好清新既味道,口感爽脆,味道清香

蒜蓉油麥菜
蒜香味十足,配上油麥菜既爽脆,好好食

2023-09-11 22 views
我朋友話呢間四川私房菜幾好食,我又未食過四川菜嘅私房菜,所以就一於去試吓。蒜泥白肉,五花肉,切得好薄,層次分明,五層肥瘦適中,食落完全冇肥膩嘅感覺,佢地個汁調得幾好味,唔算太辣。重慶口水雞,一口食落去有少少麻嘅感覺,個口水汁好惹味,d雞都好嫩滑。辣子肥腸,食落非常惹味,麻香味十足,d豬腸一d都唔算肥,口感脆卜卜,送酒一流。水煮牛肉,見到呢度招牌,係水煮系列,我地就叫個水煮牛試試,原來份量都唔少,都好多牛肉,牛肉食落好嫩滑,仲有好多大豆芽吸收晒水煮汁嘅味,正。鍋粑回鍋肉,d鍋粑非常脆口,而回鍋肉嘅味道幾香辣,夾住鍋粑一齊食,又幾有新鮮感。

今日要同大家分享一間喺銅鑼灣嘅四川私房菜餐廳——四姐川菜。呢度嘅菜式好正好正宗,食落嘅口感真係一流,絕對會令你忍唔住要再嚟!🌶️🐟我哋今次嘗試咗佢哋嘅招牌菜式,包括口水雞、水煮魚、干爆肥腸同魚香茄子。其中最出色嘅菜式絕對係水煮魚!魚肉無骨、十分嫩滑,入口即化,令人回味無窮!而干爆肥腸先炸後炒,食落非常脆口,入面又軟綿綿,味道鮮美,真係一絕!🐟😋四姐川菜嘅辣味真係爆炸!唔論係水煮魚定干爆肥腸,辣味都夠濃郁,辣辣嘅口感令人上癮!如果你受得住辣嘅刺激,一定要試試佢哋嘅招牌菜式!🌶️🔥除咗辣味之外,四姐川菜嘅魚香茄子亦非常出色!茄子炒得香軟入味,配上獨特嘅魚香調味,口感絕對十分迷人!如果你鍾意茄子,呢個菜式絕對唔可以錯過!🍆❤️總括黎講,四姐川菜係銅鑼灣一間震撼嘅食店!真係令人回味無窮!🌶️🌶️🌶️
今日要同大家分享一間喺銅鑼灣嘅四川私房菜餐廳——四姐川菜。

魚肉無骨、十分嫩滑,入口即化,令人回味無窮!
而干爆肥腸先炸後炒,食落非常脆口,入面又軟綿綿,
味道鮮美,真係一絕!🐟😋

四姐川菜嘅辣味真係爆炸!

除咗辣味之外,四姐川菜嘅魚香茄子亦非常出色!

2023-08-30
Type of Meal