2023-10-22 40 views
招牌四川涼麵Sichuan cold noodles麵條比平時食開的幼細,麻麻辣辣,好過癮The noodles are thinner than usual. Little spicy, feel so satisfied!夫妻肺片Sliced spiced beef and tripe切得好薄,吸晒啲辣汁,好惹味It's cut so thin and absorbs the spicy juice. Delicious!酸菜魚Fish with preserved vegetables唔算太酸,有啲似雪菜嘅感覺,啖啖肉,冇骨,而且有粉絲墊底好開心 It's not too sour without bone. Also, so glad to have vermicelli  at the bottomGood beginner's edition!川式五花肉炒菜花Sichuan-style pork belly fried with cauliflower少少辣,五花肉有啲似煎香左嘅煙肉,唔算太肥The pork belly has some bacon-like flavor
Sichuan cold noodles
麵條比平時食開的幼細,麻麻辣辣,好過癮

夫妻肺片
Sliced spiced beef and tripe
切得好薄,吸晒啲辣汁,好惹味

川式五花肉炒菜花
少少辣,五花肉有啲似煎香左嘅煙肉,唔算太肥
The pork belly has some bacon-like flavor and is not too fatty.

鮑菇炒片片鴨
Pleurotus eryngll fried with duck slices
鮑菇原來係雞髀菇,好夠味,片片鴨係鴨胸肉切片,好啱送飯
The slices of duck are sliced ​​duck breasts, which are perfect for rice.
2023-10-17
招牌四川涼麵
終於在香港找到超正宗的川菜啦!位於銅鑼灣的這間四姐川菜走私房菜路線,以人頭計算,兩個人叫兩個涼菜和3-4道熱菜雖然是半套餐形式但選擇非常多我們點了⭐五香牛肉⭐青椒皮蛋兩樣涼菜特別的是五香滷牛肉伴的是乾碟,四川本地的蘸料,是辣椒粉,鹽等混合物,一上桌見到就知道呢間餐廳正宗。牛肉薄切,不鹹,點乾碟剛剛好青椒皮蛋也是經典菜色,青椒不辣偏甜,加上蒜粒豉油,餸飯一流⭐水煮魚水煮魚全場最佳!!!omg真的好像北上去了四川重慶食的水煮魚,紅通通的辣油封層的水煮魚端上來已經刺激視角,熱辣的水煮魚真的又麻又香又辣,魚肉嫩滑超大塊,底下還有寬粉,豆芽配菜,辣得我臉紅成關公也停不下嘴⭐辣子牛蛙難得在香港吃牛蛙,牛蛙炸得很香口,辣椒和調料醃得很入味,很香,配酒一流⭐乾煸四季豆很有鍋氣的一道,四季豆過了油用大蒜辣椒肥肉粒炒,很好吃坐在外面的時候能聽到廚房裡炒菜的炒鍋聲,廚師也是內地人,怪不得做出那麼正宗的川菜,想不北上就能吃到過癮的辣菜,來這裡好嗎!
終於在香港找到超正宗的川菜啦!
雖然是半套餐形式但選擇非常多
我們點了
⭐五香牛肉
⭐青椒皮蛋

青椒皮蛋也是經典菜色,青椒不辣偏甜,加上蒜粒豉油,餸飯一流

⭐水煮魚

⭐辣子牛蛙

⭐乾煸四季豆
很有鍋氣的一道,四季豆過了油用大蒜辣椒肥肉粒炒,很好吃

2023-10-22 13 views
真係唔好睇小啲横街窄巷,原來銅鑼灣耀華街百樂中心雲集了四方八面唔同口味不同地域的食肆。今晚同朋友就闖上去10樓揾阿四姐食川菜。由於我不是辣人一族怕食食吓紅都面哂,所以問定服務員有乜嘢唔辣,店員好詳盡介紹了幾味,值得大家留意吓:酸菜魚呢味嘢查實好普通無乜咁出奇,不過四姐出品的酸菜魚就唔同,啲魚件件都份量十足長賴賴,又够嫩又够滑,魚之鮮味縈繞齒罅之間,格外甘美。當然酸粜也很酸且帶少許辛辣,但以我唔食得辣嘅人都可以接受到,因此其他人應該都接受到嘅,試吓你哋就知係唔係好魚!🤗🤗另一款要介紹就係蒜泥青瓜,青瓜又係普通到唔普通嘅菜蔬,但四姐出的青瓜,切到粒粒都精緻幼細,混合蒜蓉和精製汁醬,咬落清爽鲜甜淡淡脆口,確有意想不到的另一番感覺,原本平凡的青瓜可以變身成不凡的佳餚,一絕!☺️👍🏼👍🏼食店甚注重食客衛生健康,因此每套餐具都預備了兩對筷子,一公筷一私筷!餐館面積不算很大,坐落卻感覺很舒適,環境清靜,適合知心友好共聚把茶談天!🍽️🍽️

• 肉末土豆絲
  • 酸菜魚
2023-10-22 9 views
朋友仔好鍾意食川菜,又鍾意多樣化試多幾款,見餐廳有套餐,人頭計360,有2個涼菜同3個主食,款式都好多選擇。入到去餐廳聞到四川香料既香味同埋紅油既香氣,食指大動。招牌四川涼麵招牌涼麵勁好食,應該加左d酸菜,味道酸辣好味,麵質有咬口,嗰醬真係勁好食,如果有得賣就好啦😁川式椒鹽蝦蝦炸到隻隻香脆金黃色,帶有蒜香椒鹽味,又唔會太鹹,食到一隻接一隻,香脆可口,一定要試。招牌重慶水煮魚一上菜香氣撲鼻,份量十足,魚肉好大舊,肉質嫩滑,配菜有大量芽菜同寬粉,味道一絕。蒜泥青瓜看似清淡但食落味道好夠,帶香濃蒜味。青瓜新鮮又爽脆同入味,鐘意食蒜既朋友一定好滿足。干煸四季豆四季豆係我食川菜必點,所以對於佢都有要求,一上枱個外觀已經覺得好靚仔。炒得好有鑊氣,四季豆口感係脆既,係我鐘意既感覺,食到停不了口。

川式椒鹽蝦

招牌重慶水煮魚

蒜泥青瓜

干煸四季豆
川菜癮發作,同朋友約埋一齊Happy Friday食辣🌶️呢間銅鑼灣樓上川菜小店,係私房菜感覺,環境有啲似茶樓😂,但都坐得舒服,可以慢慢傾偈💬同朋友一致認為食物真心高質,都係我近年喺香港食過覺得數一數二嘅川菜✨套餐形式,每位$360人頭,二人份量有兩個涼菜加三個熱菜,絕對夠飽🤰🏻🐤 重慶口水雞酸酸辣辣幾開胃,唔會出錯嘅一道涼菜🫑 青椒皮蛋皮蛋綿滑,份量勁多,呢道菜好好食又特別,第一啖有被驚艷到,唔係平時食開嘅尖椒皮蛋口味蒜味、醋味同埋辣味balance得好好,每啖青椒碎同皮蛋連埋一齊食好惹味🌶️ 招牌重慶水煮魚入面有寬粉、芽菜等等,足料之餘唔會感覺太油膩,啲魚大大片,無骨又鮮嫩🤤無特別揀辣度,但唔會太辣,如果可以加辣更好🤭🍲 冬菜肉片湯好清甜嘅湯,無咩味精感,係家常風味,解油膩一流肉片份量好大方、薄身嫩滑,我都添飲咗兩次😬🍤 辣子蝦呢碟菜係今晚MVP‼️好吸引嘅紅色,色香味俱全,連埋酥脆嘅蝦殼一齊食都完全全問題,唔使剝殼好爽😂🌟 食完之後上網做資料蒐集先發覺呢間嘢原來開咗20多年🙈,難怪今晚見到餐廳都不乏熟客捧場📍 四姐川菜 銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓
川菜癮發作,同朋友約埋一齊Happy Friday食辣🌶️

🐤 重慶口水雞
酸酸辣辣幾開胃,唔會出錯嘅一道涼菜

🫑 青椒皮蛋

🌶️ 招牌重慶水煮魚
無特別揀辣度,但唔會太辣,如果可以加辣更好🤭

🍲 冬菜肉片湯
好清甜嘅湯,無咩味精感,係家常風味,解油膩一流
肉片份量好大方、薄身嫩滑,我都添飲咗兩次😬

🍤 辣子蝦
呢碟菜係今晚MVP‼️

📍 四姐川菜
銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓

餐廳:四姐川菜地點:銅鑼灣耀華街菜式:川菜餐牌:呢度晚市做套餐,每位$360,只收現金,根據人數選指定涼菜熱菜數目,熱菜有水煮類,泡椒類,辣子類,干煸類,家常類,不辣類同湯類。兩個人可選兩款涼菜同三款熱菜。涼拌木耳涼拌木耳好大兜,一上枱就聞到好香蒜蓉味。份量唔少,加左好多蒜蓉,少少辣椒同蔥。味道少辣多酸,木耳爽脆,個汁好開胃,好食。五香滷牛肉將牛肉同五香粉分開上,牛肉凍凍一共十幾塊薄片,肉質都可以,牛味唔錯,沾五香粉食好惹味。川式宮保雞丁川式宮保雞丁有好多嫩滑連皮雞粒,香口花生,蔥段,薑片,辣椒同花椒,味道甜中帶麻辣,幾好味道,餸飯一流!紅燒牛肉紅燒牛肉一共有十舊牛肉,味道辣辣地,好惹味,口感都幾好,唔會太硬。伴有萵苣片,爽口清新,面頭灑上蔥花。糖醋里脊糖醋里脊大概有20條,炸得皮脆有咬口,個糖醋汁好開胃,面頭灑上蔥花。個餐跟有白飯。總括而言,食物質素唔錯,有辣又唔辣選擇。裝修格局似私房菜,星期五晚好熱鬧。
餐廳:四姐川菜
地點:銅鑼灣耀華街
菜式:川菜

兩個人可選兩款涼菜同三款熱菜。

五香滷牛肉

五香滷牛肉

白飯

個餐跟有白飯。

2023-10-20
2023-10-18 6 views
銅鑼灣原來有間隱世四川私房菜,岩哂嗜辣人士,餐廳入面充滿家庭式感覺,但味道夠晒正宗!佢收費是按人頭計算,每位$360,兩個人就可以選擇兩款涼菜及三款熱菜,價錢算合理!正宗川菜點少得招牌水煮魚,亦四姐川菜最受歡迎熱菜第一位!魚肉嫩滑之餘,仲一啲都冇腥味,麻香十足,底下仲有唔少爽脆豆芽同薯粉,食到流晒口水,具有濃郁的川菜風味。重慶辣子雞雞肉丁鮮嫩多汁,雞肉丁與辣椒和香料充分融合,使得每一口都充滿了辣椒的香氣和雞肉的鮮味。肉末土豆絲肉碎炒熟後散發出香氣,口感鮮嫩多汁。土豆絲則帶有一定的脆度,增加了整道菜的口感層次。味道既有適度的鹹香,又有一些微辣的感覺口水雞雞肉煮熟後切成片或拆成塊,搭配花椒、辣椒油、蒜末、醬油等調味料,形成了一種麻辣鮮香的滋味。口水雞的湯汁非常美味,讓雞肉吸收了湯汁的風味,更加入味。涼拌木耳搭配醋、醬油、蔥、蒜等調味料製成的涼菜。木耳口感爽脆,開胃解辣!四姐川菜銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓

重慶辣子雞

肉末土豆絲

口水雞

四姐川菜

銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓
2023-10-16 6 views
四姐川菜地址: 銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓電話: =====================按人數點菜的套餐,人人橫一收費,四姐是走比較中高檔路線的,招呼朋友食得開心體面些,每人$360 2個人可以點前菜2款,主菜2-3款食蒜泥肉片同夫妻肺片,是功夫菜,因內藏要洗好乾淨,要泡水過水多次,煮熟切成薄片再加姐辣油,極之開胃辣度十足。主菜蕎筍炒肉絲、尖椒雞、川式椒鹽蝦,有齊海鮮,豬同雞架組合。蝦是炸過再灑上調味,要啜下蝦款就會食到個椒鹽味另外清清地,要碟炒肉絲,很下飯份量多惹味,岩曬愛吃辣的人。
四姐川菜
地址: 銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓
電話:

=====================

2個人可以點前菜2款,主菜2-3款

蝦是炸過再灑上調味,要啜下蝦款就會食到個椒鹽味

另外清清地,要碟炒肉絲,很下飯
份量多惹味,岩曬愛吃辣的人。
四川風味盛宴·辣味滿載✨讓你舌頭上嘅味蕾大開‼️😍🔥裝潢設計大方得體 風格似中式酒樓咁地方都幾大幾闊落 坐得舒服唔逼最緊要乾淨唔會周圍油淰淰呢間川菜落單幾特別 佢會分唔同人數再分配涼菜+熱菜數量 每位都係$360我哋2位用 有2涼菜+3熱菜 夠晒飽肚👍🏻🍜招牌四川涼麵涼麵真係清新爽口 麵條彈牙有嚼勁配上特製的醬汁和豐富的配料攪拌均勻後就食得㗎喇👍🏻😁香味不嗆喉而且係溫潤嘅麻感真係齒頰留香 啖啖都帶來涼爽口感❄️🫑虎皮青椒虎皮青椒的辣勁絕對不容小覷外層酥脆 青椒卻保持著清脆口感辣辣嘅惹味口感讓你愛不釋手氣味清香 綿而不爛辣味與香脆的結合恰到好處🌶️🔥🐮水煮牛肉一道四川經典菜肴 絕對係辣味代表數一數二有名嘅川菜牛肉片煮得鮮嫩多汁😆😆搭配濃郁的辣椒湯底麻辣味厚 滑嫩適口香味濃烈 辣中帶麻真係又爽又刺激‼️😉🐓重慶辣子雞將雞塊炸至外焦內軟與花椒+乾辣椒+指天椒一齊拌炒成菜色澤紅潤 麻辣鮮香 酥香爽脆雞肉鮮嫩多汁😋😋😋每一口都充滿了辣椒+香料嘅香氣辣椒嘅炸香加埋雞肉嘅鮮美相互融合真係忍唔住流口水🤤🤤🐟西芹炒鱔絲鱔絲鮮嫩 西芹脆爽 口感相互呼應麻辣味厚 滑嫩適口‼️香味濃烈 色香味俱全不僅沒有腥味 而且超級
四川風味盛宴·辣味滿載✨

• 招牌四川涼麵
  • 重慶辣子雞
  • 水煮牛肉
2023-10-13 20 views
想食辣野 朋友帶我黎試呢間川式私房菜餐廳裝修好古色古香 好懷舊既感覺 坐得都幾舒服菜式選擇都幾多 仲可以自己揀辣度 兩個人可以揀2個涼菜3個熱菜 本身都驚食唔晒 但食辣野就係越辣越想食最後成功清盤🤭✨招牌四川涼麵店員話係招牌菜黎 大大碟 本身見到咁多油辣子都怯一怯好彩佢既辣係香辣個種 食落係酸辣口味 都幾開胃✨重慶口水雞份量都唔少 雞肉都幾嫩滑 ✨招牌重慶水煮魚份量都幾大兜 魚片份量都好多 入口嫩滑無骨啖啖肉入面仲有好多芽菜同薯粉 薯粉超入味辣得黎好過癮✨干煸牛肉炒得好香好乾身 一啲都唔油牛肉唔會炒到過晒火 仲好嫩✨清炒萵筍絲每次食川菜都會必嗌 因為食得多辣野會想食清清地 萵筍絲好清爽 感覺又可以繼續食辣呢間川菜既辣唔算太辣 可能因為我揀左小辣算係比較溫和既辣 但味道唔錯 價錢又唔算貴岩晒啲鍾意食辣但又唔係好食得辣既朋友仔🤭
想食辣野 朋友帶我黎試呢間川式私房菜

2023-10-12
  • 招牌重慶水煮魚
  • 招牌四川涼麵
2023-10-11 19 views
朋友好鍾意食辣嘢,就試吓呢間位於銅鑼灣嘅川菜,味道非常有風味:.🟧蒜泥白肉豬肉切片細嫩,搭配蒜泥香味,作為開胃菜酒好吸引!.🟥紅油豬耳新鮮的豬耳經過處理,韌而有嚼勁,搭配上麻辣醬汁,味道濃郁!.🟩蒜蓉炒油麥菜蒜蓉炒油麥菜係一道清淡又好味的家常菜。新鮮油麥菜經過快炒,保持住蔬菜鮮嫩口感,加入蒜蓉的香氣,令整體味道更加豐富。🟦川式椒鹽蝦:椒鹽蝦炸到金黃酥脆,外皮帶鹹香,蝦肉鮮嫩多汁。蝦炸得脆卜卜,岩曬連殼一齊配啤酒食!.🟩尖椒雞嫩滑多汁的雞肉搭配上尖椒,尖椒雞未食已經聞到好香,食落更加比尖椒味吸引,啱晒鍾意食辣嘅我!
朋友好鍾意食辣嘢,就試吓呢間位於銅鑼灣嘅川菜,

味道非常有風味:
🟧蒜泥白肉
豬肉切片細嫩,搭配蒜泥香味,作為開胃菜酒好吸引!
🟥紅油豬耳
新鮮的豬耳經過處理,韌而有嚼勁,搭配上麻辣醬汁,味道濃郁!
🟩蒜蓉炒油麥菜

🟦川式椒鹽蝦:
🟩尖椒雞
呢間川菜係我哋內地朋友都介紹話係正宗㗎!上到去個setting好似中菜館咁,我哋今次食lunch,叫咗兩個涼菜兩個熱菜😍😍😍全部都好高質,辣得好過癮🤤鍾意食辣嘅朋友大推!!1️⃣ 沸騰水煮魚 (小) $248 ⭐️9.5/10水煮魚超好食🐟🐟條魚好嫩滑,份量多又大嚿,有魚油☺️水煮湯好食,湯底濃,但唔會冚過魚嘅鮮味,多辣椒但辣度適中,好香,條魚索晒啲味,非常好👍仲配咗啲配菜,正😍2️⃣ 糖醋里脊 $128 ⭐️8.5/10其餘三個餸都係辣嘅情況下,呢個糖醋里脊可以中和返🤤個糖醋醬好甜,里脊外脆內軟3️⃣ 四川涼麵 $78 ⭐️7.5/10麻辣涼拌麵好香,雖然係涼菜但分量多4️⃣ 蒜泥白肉 $88 ⭐️8.5/10蒜香麻味重,白肉好肥質感層層分明!--Food: 9/10Environment: 8/10Service: 8/10Price: 8/10Overall: 8.5/10💸 ~250 pp

1️⃣ 沸騰水煮魚 (小) $248 ⭐️9.5/10

2️⃣ 糖醋里脊 $128 ⭐️8.5/10

3️⃣ 四川涼麵 $78 ⭐️7.5/10
麻辣涼拌麵好香,雖然係涼菜但分量多

4️⃣ 蒜泥白肉 $88 ⭐️8.5/10
蒜香麻味重,白肉好肥質感層層分明!

Food: 9/10
Environment: 8/10
Service: 8/10
Price: 8/10
Overall: 8.5/10

💸 ~250 pp
2023-10-10 8 views
上網睇到呢間川菜,每位$360就包幾款川式涼菜同小菜,叫多啲朋友嚟,仲可以叫到多幾款嘅餸🌶️一次過試到好多款招牌菜式,感覺幾抵食,而且菜品款式都幾多!當晚去到,發現餐廳幾乎坐滿人,有唔少嘅遊客幫襯,幾熱鬧!•重慶口水雞•蒜泥白肉•水煮牛肉•重慶辣子雞•川式椒鹽蝦•汽水 $18/1推薦重慶口水雞,呢款涼菜個醬汁調得好好,酸酸辣辣🌶️雞肉嫩滑又唔會煮得過熟,好開胃!另外,川式椒鹽蝦都好有驚喜,呢款餸唔辣🍤開邊蝦炸過所以好酥脆,配上椒鹽同蜜糖醬汁,好惹味,蝦仲可以連殼食都可以!

•重慶口水雞
•蒜泥白肉
•水煮牛肉
•重慶辣子雞
•川式椒鹽蝦
•汽水 $18/1

2023-10-05 13 views
川菜色香味俱全以獨特的麻辣而聞名「四姐川菜」更是夠晒鑊氣🐤重慶口水雞搭配辣椒 花椒等調料製作而成的口水雞口感鮮嫩 辣味濃郁 同時帶有麻辣的醇香配料豐富 雞肉保持了柔嫩的質地🐮夫妻肺片牛𦟌薄片和牛肚彈牙不韌 配合辣椒油花椒調料 使整道菜更加豐富🐟招牌重慶水煮魚必食推介 使用大量的辣椒和花椒辛辣和麻辣雙重刺激味蕾 桂花魚肉大大塊 鮮滑嫩口🫛干煸四季豆經過高溫快釋放出炒濃郁的香味和辣味口感脆嫩豐富具層次感 非常開胃🍖紅燒牛肉肉質鮮嫩 牛肉在慢燉的過程中充分吸收了調料的香味 香氣四溢使得菜餚具有醇厚的口感 非常入味四姐川菜 @sijie_sichuan 📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓
川菜色香味俱全以獨特的麻辣而聞名

使得菜餚具有醇厚的口感 非常入味

四姐川菜 @sijie_sichuan
📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓
2023-10-05 10 views
如果鍾意食川菜嘅朋友,記得唔好錯過😂😂呢度收費按人頭,兩個人可以叫兩個前菜,三個主食❤️👍🏻一定夠飽😂蒜蓉肚絲呢款好有驚喜,清新得來豬肚都好入味👍🏻嗰汁調校得啱啱好,非常適合送白飯😂味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️口水雞驚喜和大滿足!前菜份量都唔細,幾多肉👍🏻👍🏻雞肉都好Juice😊內裡都熱😂口感豐富而辣味又夠平衡。唔會泰辣,真係好好味~~~鍾意食辣嘅朋友可以問吓佢可唔可以加辣😂味道:⭐️⭐️⭐️⭐️賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️酸菜魚魚肉的很鮮嫩和酸菜的香氣完美融合,你口水雞辣少少😂魚肉唔會太散,酸菜都夠多,但係唔會太鹹👍🏻一上枱就香氣撲鼻😂。隔籬枱啲人都好奇望住係咩嘢😗😗大大盤,唔算太辣,岩哂一班人食,真係好正!味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 川式椒鹽蝦很喜歡海鮮既我,必須點這個!外皮酥脆,內部鮮嫩多汁,椒鹽味唔會太重手,仍然食到蝦嘅鮮味😂十分喜歡!配合蒜頭非常惹味,可以連殼一齊食😂👍🏻真係好有川味的感覺,很不錯!味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️鮑菇炒片片鴨鮑菇非常鮮甜,唔會吵到太乾,火候控制得幾好👏🏼唔會太辣,反而突出左鮑菇嘅鮮甜✌🏻,煙鴨胸切得大小剛剛好,唔會咬唔到👍🏻平衡做得唔錯,唔會太油膩!值得一

如果鍾意食川菜嘅朋友,記得唔好錯過😂😂
蒜蓉肚絲

口水雞

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

川式椒鹽蝦

賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️

鮑菇炒片片鴨

鮑菇非常鮮甜,唔會吵到太乾,火候控制得幾好👏🏼唔會太辣,反而突出左鮑菇嘅鮮甜✌🏻,煙鴨胸切得大小剛剛好,唔會咬唔到👍🏻平衡做得唔錯,唔會太油膩!值得一試🫶🏻

賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️

總結:

大滿足!兩條友如果想搵個地方聚下,傾吓偈👍🏻又唔想俾人嘈,或者俾人趕。強烈建議嚟呢度,但係呢度夜晚比較多人,建議可以先打電話去訂座,如果唔係有機會摸門釘😂👍🏻伙記都好有禮貌,入面酒水都夠😂開心的一晚✌🏻

地理位置:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️