2020-07-14 77 views
本身幫襯開個間酸菜魚full左 係open rice見到呢間就諗住試下,上到去係私房菜咁 340蚊一個人頭,我地咁想食酸菜魚緊係叫啦 魚黎到之後非常失望,因為竟然係魚柳黎,不過味道ok個皮蛋仲差,其實皮蛋淋個汁已經食得,但佢搞到爛曬咁,個味又難食其他平平無奇,最好食係蒜泥白肉。另外覺得舖d人同枱枱都有傾有講 係同我地無,好似睇我地唔起咁,(我同朋友都岩岩收工著黑色衫),感覺非常唔良好。我多數寫好評 都爭札好耐要唔要寫,感覺實在不太好。
其他平平無奇,最好食係蒜泥白肉。
我多數寫好評 都爭札好耐要唔要寫,感覺實在不太好。
2020-05-30 840 views
好大期望比$198嘅重慶口水雞,結果得嗰幾件雞,真係好搵笨,我從來未寫過食評,今次真係忍唔住要寫。還有,味道真係一般,以後都唔會幫襯!雞件無味,只有辣油味,跟我之前食過嘅四川菜差太遠!
重慶口水雞
Delivery
2020-05-26 555 views
約了朋友二人星期一晚飯,當時6:30pm, 全店只坐了四個客。點了兩冷盤三熱菜,點知唔使十分鐘拿拿聲同時上咗一冷盤同一熱菜上枱,見佢咁亂嚟上菜,即刻叫停要hold住未嚟嘅,點知唔夠五分鐘,再夾硬上埋另外嘅嚟,兩個人對住成枱五個餸,一臉無耐。你有你要求,店家一直就話師傅開咗爐就要煮晒佢,又話一陣其他客人嚟就做唔切云云。一間只求自己方便,完全唔注重食客用餐享受嘅店,一定唔會有下次。再者,食物是不錯,但價錢已反映了。可是無心無誠意待客,就永不幫襯。

2020-03-11 1546 views
🔸晚市 $340/位🔸呢間川菜環境有一種住家feel 又有少少私房菜嘅感覺 算坐得幾舒服😌呢度全部劃一收費 每位$340 根據人數多少 決定涼菜同熱菜嘅菜式數量-當日我兩位入座 可以選擇2碟涼菜同3碟熱菜🔸招牌四川涼麵🔸🔸夫妻肺片🔸🔸招牌重慶水煮魚🔸🔸重慶辣子雞🔸🔸糖醋里脊🔸-整體食物質素都唔太impress到我🤔 十分普通四川涼麵算係咁多道菜入面比較好食 醬汁嘅辣係慢慢滲出黎🌶另外麵條掛汁能力幾高 會keep住令人想食👍🏻-至於其他幾樣就真係普普通通啦水煮魚同辣子雞 啲辣椒勁多 多到成碗都係 但係肉就得個幾舊連我兩個女仔食都瞬間無哂😑😑-以三百幾蚊嘅價錢作定位 我個人係會expect much more😂 唔算好抵食~
🔸晚市 $340/位🔸

至於其他幾樣就真係普普通通啦
水煮魚同辣子雞 啲辣椒勁多 多到成碗都係 但係肉就得個幾舊
連我兩個女仔食都瞬間無哂😑😑
2020-03-06 1008 views
【川菜套餐🌶】HKD340/位-無辣不歡嘅朋友仔一定要試吓呢間🥰,味道同幾年前食嘅一樣,水準依然keep到🤓👏🏻 呢個套餐會嘅涼菜同熱菜份量跟據人數而定嘅,我哋2個人有2個涼菜同3個熱菜。.涼菜揀咗重慶口水雞🐔同蒜泥白肉🐷。熱食揀咗水煮魚🐠、水煮牛肉🐮同辣子雞🐔。話晒都係川菜,我哋唔敢嗌太辣驚食唔到,全部揀小辣🌶。.口水雞醬汁惹味十足,辣味唔會覆蓋咗雞味,雞肉滑溜,作前菜一流!蒜泥白肉用上蒜泥同川式醬料作調味。肉質很軟腍,中間有一層肥肉食落更滑肥,連同蔥同蒜泥好正,辣得嚟唔會有好重嘅油味👏🏻.招牌重慶水煮魚份量十足,面頭有一層辣油同辣椒,香氣四溢🤤。魚肉食極都仲有,極其滑溜😋,完全無骨㗎唔洗驚會哽親😝 加入泡椒醬汁後辣度十足🌶 底下有大量芽菜同水晶薯粉,煙靭薯粉吸盡辣嘅精華好入味🤤.水煮牛肉🐮同水煮魚一樣有一堆辣椒、花椒等香料。牛肉每塊都好大,好滑身😋 辣子雞🐔同辣椒、蒜片🧄 、香料炒成。雞件細細粒,份量不多,雞肉偏乾身,無乜辣味🤔 味道一般,不推薦。
【川菜套餐🌶】HKD340/位
2020-02-22 862 views
【川菜套餐】 HKD340/1位其實我👱🏼‍♂️甚少食川菜🌶,雖然幾鍾意食辣,但又好怕出曬汗流曬鼻水嘅感覺😢。依度套餐所包含嘅涼菜同熱菜會根據人數而定,而我地2️⃣個人食就有2️⃣個涼菜同3️⃣個熱菜。涼菜🌀我地嗌左蒜泥白肉🧄同重慶口水雞🐓。而熱菜♨️就嗌左招牌重慶水煮魚🐟,水煮牛肉🐂同重慶辣子雞🐤。我鍾意依度主要有兩個原因,第一係夠冷氣,唔會愈食愈辛苦😆。第二係雖然係套餐,但熱菜完完全全唔會俾你一早整定左嘅感覺👍🏻,夠曬熱辣辣。涼菜唔多講啦,想重點講熱食。我地全部嗌曬小辣,感覺辣到適中,可惜爭咁啲麻😕。辣子雞同一般食到嘅一樣冇特別,以香口為主,送酒🍻岩曬。而水煮魚🐟同水煮牛肉🐮一樣,加得夠花椒、天椒、八角等香料,油得黎夠香味😋。而且份量十足,唔會用好多芽菜嗰類野墊底就算🙌🏻。魚肉厚度適中,咬落夠滑又淋,冇骨冇腥味😽,底下嘅寬粉煙韌又索汁。牛肉面頭多左啲辣粉,當然就更加香啦,連埋芽菜食,一淋一爽,非常夾。
【川菜套餐】 HKD340/1位

2020-01-28 698 views
好幾年都沒有回來四姐,最近突然辣癮起,就回來試吓最近幾年有沒有維持水準。一般吃四川菜我都必點 辣子雞、水煮魚、泡椒田雞,今晚都不例外。難為我的bo 一邊吃一邊超流汗💦但為了饞嘴的我,捨命陪君子。點有一個必吃的秘製醬汁撈面,不知道是否有點肚餓,第一道菜很不錯。接下來蒜泥白肉就很一般了辣子雞- 一般般沒有什麼驚喜水煮龍利 - 好好吃!全晚的亮點就在這裏,如果不是只有兩個人真的很想encore 毛血旺 非常麻麻 可以不叫上一次來吃飯已經是四年前,每次想起吃川菜就對這裏念念不忘。唯一令我很困擾的是電梯 等到我們很煩,如沒有必要就不用再回來了 😛

難為我的bo 一邊吃一邊超流汗💦
但為了饞嘴的我,捨命陪君子。

接下來蒜泥白肉就很一般了
辣子雞- 一般般沒有什麼驚喜
毛血旺 非常麻麻 可以不叫

上一次來吃飯已經是四年前,每次想起吃川菜就對這裏念念不忘。
  • 招牌四川涼麵
2019-10-03 1943 views
口水雞辣汁非常入味雞件鮮嫩,冰爽,夏天做前菜一流夫妻肺片,用料新鮮咬落去彈牙,即係唔喺隔夜或者差嘅內臟三種材料非常均一,唔會出現不平均嘅情況好滿意😊四川辣子雞,分量充足好怕有啲餐廳油大火大得制令到啲雞粒縮水又乾又硬,但係呢間唔會外脆內裡都喺非常嫩滑辣椒爆炒之後非常香,而且唔喺話特別辣喺個樣嚇人少少招牌水煮魚Best of all用好嘅龍利柳切塊,所以無骨連埋底嘅芽菜同寬粉一齊放入口真係正道爆炸魚塊香嫩入味,淡淡清香(綠色同紅色花椒都有)真係想encore多十萬個回合呀乾煸四季豆唔會煸到燶曬索曬油肉沫咸咸der先可以中和翻青菜嘅淡味攞啲肉沫撈飯就一流啦家常油麥菜食左咁多重口味嘅野之後梗喺要有啲青菜輕輕個口正呀,新鮮爽口

口水雞
辣汁非常入味
雞件鮮嫩,冰爽,夏天做前菜一流

夫妻肺片,用料新鮮
咬落去彈牙,即係唔喺隔夜或者差嘅內臟
三種材料非常均一,唔會出現不平均嘅情況
好滿意😊

四川辣子雞,分量充足
好怕有啲餐廳油大火大得制令到啲雞粒縮水
又乾又硬,但係呢間唔會
外脆內裡都喺非常嫩滑
辣椒爆炒之後非常香,而且唔喺話特別辣
喺個樣嚇人少少

招牌水煮魚
Best of all
用好嘅龍利柳切塊,所以無骨
連埋底嘅芽菜同寬粉一齊放入口真係正道爆炸
魚塊香嫩入味,淡淡清香(綠色同紅色花椒都有)
真係想encore多十萬個回合呀

正呀,新鮮爽口
Other Info. : 記得只可以pay cash
2019-09-19
2019-08-31 1466 views
水煮牛肉的牛肉放了好多嫩肉粉,吃起來滑滑的,有點噁心。肉放了不少,吃了幾口是在無法下嚥。魚香茄子酸的也怪怪的,很難吃,茄子炸的不到火候。糖醋裡脊的糖醋汁也難吃,不夠粘稠,用的原料不好。祇有涼麵還是不錯的。四季豆也不錯。整體水平下降了,是換廚師了嗎,還是換老闆了? 以前在灣仔的四姐吃,偶爾還跟四姐聊兩句。但這次在銅鑼灣體驗真的很差。中午去過幾次,中午比晚上好,菜品反而做的仔細,晚上號稱私家菜,我認為應該叫農家菜。
祇有涼麵還是不錯的。四季豆也不錯。
  • 招牌四川涼麵
2019-07-16 2138 views
每位$340不包飲品,價錢還可以但絶對唔算抵⋯⋯因為🙈🙈招牌嘅水煮魚🐟用嘅竟然係鯰魚柳果類嘅魚,咁嘅價錢最基本俾條鯇魚,大魚果d都無理由係雪藏魚😫完全無口感,毛血旺仲好過d魚小小,但都未算得上精彩😅涼拌小麵🍜個人覺得算最好味個泡椒炒鱔呢🤣硬到呢嚇親............最重要係🙈🙈服務態度都叉,得一個姨姨較為好🙈🙈咁點值d個價呀😫😫
每位$340不包飲品,價錢還可以但絶對唔算抵⋯⋯因為🙈🙈
涼拌小麵🍜個人覺得算最好味
個泡椒炒鱔呢🤣硬到呢嚇親

2019-07-16
2019-07-14 1669 views
菜單上辣與唔辣的菜式各半無論你食辣定怕辣一樣可以來食啊依人數建議叫幾多樣餸再根據人數定份量但放心碟頭係偏大 一定夠食我們一行9人就叫了5樣涼菜同8樣主菜超級推介招牌四川涼麵 💯好惹味的醬汁辣度係慢慢滲出來幼麵麵質爽彈掛汁一流 真係會食上癮的涼麵另一個前菜夫妻肺片 同樣出色辣油夠哂刺激味蕾薄片牛肉同牛肚爽得來有咬口重慶水煮魚 當然必叫魚超級嫩滑 辣味雖刺激但唔會過搶裡面的薯粉先係精髓好闊好厚身超煙韌有嚼口 沾滿個湯汁 好正唔食辣的朋友可以食酸菜魚大量酸菜鹹酸味平衡得剛好裡面的粉絲索哂汁 同樣美味土豆絲 都係我至愛之一勁爽脆再配青椒份外清爽
菜單上辣與唔辣的菜式各半

招牌四川涼麵
夫妻肺片
酸菜魚
2019-06-27 1519 views
好鍾意食辣野嘅我,平時都唔係咁易搵到人同我一齊食辣野,尤其係麻辣呀,水煮魚呢類呀。看似好辣嘅食物,朋友們聽到都唔敢試。有日同個朋友傾開,佢話有間水煮魚好好食,係佢食過最好嘅!難得搵到知音人,一於叫佢帶我去試下啦。Lunch無得book位,唯有早d出發。我地由中環搭地鐵去食lunch,時代廣場出口出,行5mins就到。去到大約12:45pm,入面都已經好多食客了。間餐廳係私房菜嘅格局,環境都唔錯。水煮魚,好香!!!唔似其他水煮魚咁只係得個辣字同一浸油,呢個係好有香味,同油唔多!鍾意食辣野嘅真係要尼試下!招牌四川涼麵,辣得好正炸子蝦,好脆好惹味!呢間餐廳,已經變左我同呢位朋友定期都要尼食嘅餐廳!

招牌四川涼麵,辣得好正

炸子蝦,好脆好惹味!

呢間餐廳,已經變左我同呢位朋友定期都要尼食嘅餐廳!

2019-06-04 1477 views
在香港的確難找正宗川菜。這裏像私房菜形式,菜式按人頭收費,跟朋友兩位用餐可選2款涼菜+3款熱菜,每位$340全包,價錢合理。涼菜:🌶蒜泥白肉🌶重慶口水雞熱菜:🌶招牌重慶水煮魚🌶重慶辣子雞🌶泡椒肥腸菜式望落很多辣椒,但其實並不是太辣,吃慣辣的朋友一定可以接受。必點招牌水煮魚,魚很滑,啖啖肉而且不用擔心魚骨,以寛粉作配菜,簡直是精華所在,吸了辣汁非常入味。另外,白飯是任點的,由於所有菜式也十分開胃,有可能會令你吃上幾碗飯架!

涼菜:
🌶蒜泥白肉

🌶重慶口水雞

熱菜:
🌶招牌重慶水煮魚

🌶重慶辣子雞

🌶泡椒肥腸

2019-05-27 970 views
鐘意吃辣葛我只要見到辣嘢,眼睛就已經係度閃啦,只要聞到辣味,唾液就已經搏命分泌啦!無辣不歡,晚飯時間帶上男朋友來到位於銅鑼灣葛四姐川菜Sijie Sichuan Restaurant一齊撐台腳;點上一份重慶水煮魚同埋泡椒嫩牛肉外加2碗米飯;魚片同牛肉葛份量夠足,魚片夠滑又無魚腥味,試一淡滴湯底,辣辣地感,混飯好好吃!牛肉又夠嫩辣,連連感歎好吃之餘,簡直停唔到口,而且店內服務熱情周到!價錢都算合理葛,掛得吃忘記拍美食照了,好滿足葛一餐飯晚飯!值得推薦!
2019-02-22 2155 views
工作日的時候和同事去,在時代廣場附近,十樓,位置不算太多,一點多也沒有坐滿,中午是點菜,不是340一位,價格實惠,兩個人吃了不到400,蝦還算蠻新鮮,雞脆骨味道不錯,份量少,不喜歡吃麻婆豆腐,同時喜歡吃豆腐